Skole, klub og SFOs møde den 06. november 2024
Mødelokale F1 kl. 13.30
73Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Godkendt.
74Beslutning om budgetopfølgning pr. 30/9-24 - SKS
Resume
I nærværende sag gives en prognose på det forventede forbrug i 2024 sammenholdt med korrigeret budget, samt afledte forslag til tillægsbevillinger på Skole, klub og SFOs område. Endvidere forelægges en opfølgning på budgetaftale 2024-2027.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Skole, klub og SFO over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Resultatet af budgetopfølgningen pr. 30. september 2024 tages til efterretning.
- Der gives en tillægsbevilling svarende til et mindreforbrug på 0,6 mio. kr. i 2024 på bruttoanlægsudgifterne, som overføres til 2025.
- Budgetopfølgningen giver ikke anledning til tillægsbevilling på Skole, klub og SFO vedrørende serviceudgifter.
Beslutning
Indstillingspunkt 1: Taget til efterretning.
Indstillingspunkt 2: Anbefales.
Indstillingspunkt 3: Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Drift
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til tillægsbevilling på Skole, klub og SFO.
I 2024 forventes et merforbrug på 7,1 mio. kr. til fordrevne ukrainere, hvilket primært kan henføres til udgifter til modtageklasser og SFO. I budgetopfølgningen pr. 30/6 blev givet en tillægsbevilling til fordrevne ukrainere på 5,2 mio. kr. Resten af merforbruget finansieres indenfor rammen.
I bilag 1 udspecificeres budgetopfølgningen nærmere.
Anlæg
Budgetopfølgningen for anlægsprojekterne under Skole, klub og SFO giver anledning til en reduktion i bruttoanlægsudgifterne i 2024 på 0,6 mio. kr., som overføres til 2025.
Mindreudgiften på bruttoanlægsudgifterne dækker over følgende:
- Mindreforbrug på 0,6 mio. kr. vedrørende Klub, som overføres til 2025.
Af vedlagte bilag 2 udspecificeres de enkelte anlæg under Skole, klub og SFO nærmere.
Opfølgning på budgetaftale 2024-2027
På Skole, klub og SFO er der i alt 12 ændringsforslag. Disse er alle implementeret.
I bilag 3 udspecificeres opfølgningen på budgetaftale 2024-2027 nærmere.
Økonomi
Drift
Samlet set giver budgetopfølgningen ikke anledning til tillægsbevilling på serviceudgifter.
Anlæg
Samlet set giver budgetopfølgningen anledning til en reduktion i bruttoanlægsudgifterne på 0,6 mio. kr., som overføres til 2025.
Bilag
75Drøftelse af dialogmøde med Frederikssund Kommunes fælleselevråd
Resume
Frederikssund Kommunes fælles elevråd, som er et elevråd bestående af to elever fra hver af kommunens folkeskoler, inkl. specialskolen Kærholm, deltager på udvalgets møde til dialog om elevinddragelse og demokrati. Der er sat 60 minutter af til dialogmødet, og drejebog herfor er vedlagt som bilag til sagen.
Indstilling
Administrationen indstiller til Skole, klub og SFO, at:
- Drøfte sagen.
Beslutning
Drøftet.
Udvalget sætter stor pris på dialogen med det fælles elevråd og de vigtige opgaver, som elevrådene arbejder med på vegne af alle elever.
Udvalget ønsker en sag om elevinddragelse på et kommende møde, bl.a. for at følge op på, at elevrådene bliver inddraget i realisering af folkeskolens kvalitetsprogram, på skolernes ordensreglement og elevernes undervisningsmiljø, samt elevrepræsentanternes indflydelse gennem skolebestyrelserne.
Udvalget ønsker en dialog med det fælles elevråd igen i første halvår 2025. Udvalget ønsker samtidigt, at elevindfyldelse er et emne på udvalgets næste dialogmøde med skolebestyrelserne.
Administrationen følger op på det fælles elevråds opmærksomhed på lang sagsbehandlingstid ifbm. udmøntning af puljer, samt skolernes opgave med at sikre elevrepræsentanternes rolle og indflydelse i alle elevråd og skolebestyrelser.
Oplæg fra det fælles elevråd vedhæftes referatet.
Sagsfremstilling
Baggrund
På møde 31. maj 2023 besluttede Skole, klub og SFO rammen om ’Sammen om folkeskolen i Frederikssund Kommune’. ’Sammen om folkeskolen i Frederikssund Kommune’ defineres ved et stærkt lokalt og tværgående samarbejde om folkeskolerne med alle de relevante parter. Der er etableret en række mødefora, der udgør de formelle samarbejdsrum, hvoraf der afholdes to årlige dialogmøder mellem Skole, klub og SFO og det fælles elevråd.
Det fælles elevråd er indskrevet i Frederikssund Kommunes styrelsesvedtægt på skoleområdet og blev oprettet i 2016. I styrelsesvedtægten fremgår det af § 21 i kapitel 5 om tværgående organer, at: "Der etableres et fælles elevråd med formålet at styrke den demokratiske dannelse og øge elevernes indflydelse på deres skolegang. Det fælles elevråd består af henholdsvis formanden og næstformanden fra hver af skolernes elevråd, som mødes mindst to gange i løbet af hvert skoleår. Det fælles elevråd har høringsret ved nye tiltag på skoleområdet og skal selv tage initiativ til projekter og aktiviteter til gavn for den fælles trivsel på skolerne. Byrådet afsætter midler til det fælles elevrådsarbejde."
Fælles Elevråd består af 12 elever. Hver skole har jf. ovenstående to pladser i elevrådet bestående af formanden og næstformanden fra skolens eget elevråd, som vælges hvert år senest ved udgangen af oktober måned. Det fælles elevråd er derfor aktivt fra november til udgangen af april, hvor skolernes eksamensperiode starter for de ældste elever.
Det fælles elevråd behandler de emner der er væsentlige på tværs af kommunens skoler og kommer med input til fælles initiativer på skoleområdet i Frederikssund Kommune.
Grundet eksamener i foråret 2024 ønskede det fælles elevråd at udskyde dialogen med Skole, klub og SFO om elevinddragelse, demokrati og 'projekt grønne skolegårde' til efteråret 2024.
Derfor deltager det fælles elevråd på Skole, klub og SFO’s møde i november.
Tema for dialogen mellem fælles elevråd og Skole, klub og SFO
Skole, klub og SFO drøftede det fælles elevråds deltagelse på møde i oktober, og protokollerede: Udover de emner, som fælleselevrådet gerne vil dele med udvalget, vil udvalget gerne høre elevernes perspektiver på god tone/det gode undervisningsmiljø samt eksempler på elevinddragelse i hverdagen på skolerne.
Det fælles elevråd deltager derfor med henblik på at drøfte elevrådets perspektiver på demokratiske processer i kommunen, gode eksempler på elevinddragelse i hverdagen på skolerne - og fremtidige ønsker til elevinddragelse og demokrati, samt det fælles elevråds perspektiver på god tone/de gode undervisningsmiljø.
Det fælles elevråd indleder drøftelsen med et oplæg med udgangspunkt i ovenstående temaer, hvorefter udvalget og elevrådet kan indgå i fælles dialog om emnet.
Der er samlet set sat 60 minutter af til dialogmødet med det fælles elevråd.
Inddragelse
Fælles elevråd er en del af sammen om folkeskolerne i Frederikssund Kommune og er skrevet ind i styrelsesvedtægten for kommunens skolevæsen. Fælleselevrådet har været inddraget i planlægningen af dialogmødet med Skole, klub og SFO.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
76Orientering om implementering af ny folkeskoleaftale 2025
Resume
Regeringen indgik den 19. marts 2024 aftale om folkeskolens kvalitetsprogram – ”Frihed og Fordybelse” med Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. Med denne sag orienteres Skole, klub og SFO om arbejdet med implementering af aftalen i Frederikssund Kommune.
Indstilling
Administrationen indstiller til Skole, klub og SFO, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Præsentation fra mødet vedhæftes referatet.
Sagsfremstilling
I marts 2024 lancerede regeringen sammen med folkeskoleforligskredsen, Liberal Alliance, Konservative, Radikale og Dansk Folkeparti, en ny aftale om folkeskolen. Aftalen indeholder 33 initiativer og tilfører 740 millioner kroner årligt til folkeskolen, når aftalen er fuldt indfaset i 2027/2028.
Initiativerne i aftalen er præsenteret under tre overskrifter:
1. Frisættelse af folkeskolen og mere indflydelse til skolebestyrelserne
2. Mere praktisk undervisning og valgfrihed til de ældste elever
3. Ro og rammer – nødvendigt for nogle, godt for alle
Aftalen samt faktaark: ”Oversigt over, hvornår initiativer i Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram træder i kraft” er vedlagt sagen i sin fulde længde.
Den nye folkeskoleaftale ”Folkeskolens kvalitetsprogram – Frihed og fordybelse” er ved at blive omsat til lovgivning. Det endelige lovforslag blev fremlagt for folketingets partier den 3. oktober 2024, og førstebehandlet den 24. oktober 2024. Herefter følger en 2. og 3. behandling før endelig vedtagelse. Den nye folkeskolelov forventes gældende fra 1. januar 2025. I løbet af foråret 2025 forventes lovtekst, bekendtgørelser og vejledninger at blive offentliggjort. Mange af disse forventes først klar i løbet af foråret 2025. Administrationen holder naturligvis øje med dette, idet det er med bekendtgørelserne at det bliver mere præcist, hvad kommunerne skal implementere.
Hovedparten af elementerne i den nye folkeskoleaftale vil træde i kraft fra skoleåret 2025/26 og frem til og med skoleåret 2027/28, men der er enkelte dele der forventes at træde i kraft allerede fra 1. januar 2025.
Derfor er Administrationen gået i gang med en proces sammen med skolelederne, hvor disse lovelementer gennemgås og drøftes, samt hvor skolelederne får mulighed for at pege på eventuelle behov for at der træffes lokale politiske beslutninger for at understøtte den mest hensigtsmæssige lovimplementering. På baggrund af det arbejde forventer Administrationen i første kvartal af 2025 at kunne fremsende en beslutningssag til Skole, klub og SFO.
Punktet indledes med, at Administrationen gennemgår aftalens indhold, samt planen for den lokale implementering heraf.
Økonomi
Af faktaark om aftalens økonomi fremgår det, at aftalen ”Frihed og Fordybelse” har en samlet finansiering på 3.355 mio. kr., hvoraf 740 mio. kr. årligt varigt (fuldt indfaset) tilføres fra centralt hold. Resten af den varige ramme udgøres af, at den understøttende undervisning afskaffes (2.495 mio. kr. i varigt niveau), og at antallet af fagtimer nedjusteres (120 mio. kr. i varigt niveau).
Der afsættes samlet 540 mio. kr. i 2025-2034 til indkøb af flere bøger som modvægt til skærmbaseret undervisning samt 25 mio. kr. til en læsekampagne, som skal øge elevernes
læselyst i samme periode.
Endeligt afsættes i alt 2.600 mio. kr. til en markant investering i bedre faglokaler i folkeskolen samt anlæggelse af miljøer, som ansporer til leg og bevægelse på skolerne efter en lokal vurdering.
Midlerne udmøntes til kommunerne i 2025, 2026 og 2027.
De økonomiske konsekvenser forbundet med folkeskolens kvalitetsprogram – ”Frihed og Fordybelse” vil skulle DUT-forhandles med KL.
Administrationen fremsender en sag til Skole, klub og SFO, når den nærmere fordeling af midler er gjort kendt for kommunerne.
Inddragelse
Skolelederne er tæt involveret i at planlægge den lokale udmøntning af folkeskoleaftalen i Frederikssund Kommune. De faglige organisationer, DLF og BUPL, vil også blive involveret, når aftalen er endeligt vedtaget.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser. De økonomiske konsekvenser af folkeskolens kvalitetsprogram udmøntes i forbindelse med beslutning af ressourcetildeling til almen skolerne for skoleår 25/26 i marts 2025.
Bilag
77Orientering om revideret Beredskabsplan til håndtering af vold, overgreb eller digitale krænkelser mod børn og unge
Resume
Ifølge Barnets Lov § 15, stk. 3 skal alle kommuner have et beredskab til forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge og til behandling af sager om sådanne overgreb. Beredskabsplanen skal revideres løbende efter behov, dog som minimum hvert fjerde år, og skal vedtages af Byrådet. Frederikssunds kommunens beredskabsplan blev senest revideret i 2021. Den er nu blevet revideret for at blive mere tydelig og mere tidssvarende. Børn, familier og forebyggelse skal med denne sag beslutte at godkende den reviderede beredskabsplan. Sagen forelægges Skole, klub og SFO og Unge, fritid og idræt til orientering.
Indstilling
Administrationen indstiller til Skole, klub og SFO, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Ifølge Barnets Lov § 15, stk. 3 skal alle kommuner have et beredskab til forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge og til behandling af sager om sådanne overgreb. Beredskabet skal udformes skriftligt, vedtages af Byrådet og offentliggøres. Det er desuden et krav, at beredskabsplanen revideres løbende og minimum hvert 4. år, så den afspejler gældende lovgivning, nyeste viden og kommunens virkelighed. Beredskabsplanen er en intern faglig plan, som skal være et praktisk redskab, som ledelse og medarbejdere kan bruge, både for at forebygge overgreb mod børn og unge, og når ekstraordinære hændelser skal håndteres. Planen skal beskrive, hvordan den overordnede styring skal foregå, og hvordan støtteberedskabet skal iværksættes, når de almindelige ressourcer og rutiner ikke længere slår til.
Frederikssund Kommunes Beredskabsplan vedrørende forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn og unge blev senest revideret i 2021. Den er nu blevet revideret for at blive mere tydelig og tidssvarende (bilag 1).
I løbet af foråret 2024 har administrationen sammen med decentrale ledere og medarbejdere fra børne- og ungeområdet deltaget i et forløb med Social- og Boligstyrelsens Videnscenter (SISO) omkring at revidere og forbedre beredskabet. Formålet har været at sikre en endnu bedre forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge samt behandling af sager om sådanne overgreb, samt at sikre at vejledningen flugter med de nationale retningslinjer. Desuden har målet været at sikre en større grad af lokalt kendskab og ejerskab til beredskabsplanen for på den måde at sikre, at planen medvirker til at skabe robuste organisationer, der er gode til at forebygge hændelser og håndtere dem, når det er nødvendigt. I den reviderede beredskabsplan kan ledere og medarbejdere således finde links til andre tværgående beredskabsplaner, samt til den digitale håndbog Vejviseren, som understøtter medarbejdere og lederes mulighed for at få hjælp og sparring i den tidlige forebyggende indsats
Da beredskabsplanen er ændret grundlæggende i forhold til den tidligere plan (bilag 2), har det ikke været muligt at markere ændringerne i planen. De væsentlige ændringer i forhold til indholdet i planen drejer sig imidlertid om følgende:
- Barnets Lov som rammesættende for beredskabsplanen fremfor Serviceloven
- Den reviderede plan fremstår mere direkte handleanvisende for den enkelte medarbejder og leder
- Psykisk vold er i højere grad skrevet ind i planen
- Digitale krænkelser er skrevet ind i planen
- Krav om lokal forebyggelsesplan på de enkelte institutioner udgår. Erstattes af krav om, at beredskabsplanen drøftes årligt på MED-møde og på personalemøde, samt at nye medarbejdere introduceres til planen.
Inddragelse
Der har været afholdt workshops og møde med deltagelse af videnspersoner fra SISO samt repræsentanter fra hele børne- og ungeområde i Frederikssund Kommune, det vil sige ledere og medarbejdere fra Center fra Familie og Rådgivning, Center fra Børn og Skole og Center for Kultur, Fritid og Ungeliv. Produktet af disse aktiviteter er den reviderede beredskabsplan. Desuden planlægger administrationen en temadag for alle ledere på børne- og ungeområdet for at sikre kendskab til den reviderede beredskabsplan og for at sikre, at lederne kender deres og deres medarbejderes opgaver og ansvar i forhold til den justerede plan. Det er fremadrettet et krav om, at Beredskabsplanen skal drøftes på MED-møder og personalemøder én gang årligt, samt at nye medarbejdere skal introduceres til Beredskabsplanen som en del af intro-forløbet.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
78Meddelelser
Beslutning
- Konstitueret skoleleder på Ådalen skole
- Henvendelse fra skolebestyrelsesrepræsentant ang. skolebestyrelsesformændenes møder med Administrationen
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Kommende arrangementer
- Sager på vej 2024
- Status på samarbejde med Index100 om økonomitildelingsmodel på skoleområdet
- Udvalgets møde 7. maj 2025 flyttes til 14. maj 2025
- KL's børne- og unge topmøde 30.-31. januar 2025 - program og deltagelse
Bilag
79Underskrifter
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.
Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.