Frederikssund Kommunes logo

Skole, klub og SFOs møde den 08. januar 2025

Mødelokale F8 kl. 14.00

Referat

Fold alle punkter

1Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

2Beslutning om igangsættelse af høring om økonomitildelingsmodel for skoleåret 2025/26

Resume

Skole, klub og SFO besluttede i forbindelse med beslutning om økonomitildelingsmodel for skoleåret 2024/25 at fortsætte udviklingen af ny tildelingsmodel. Udvalget ønskede først og fremmest at arbejde videre med fordelingen af midler til specialundervisning. Med denne sag fremlægges et forslag til en ny økonomitildelingsmodel, som Skole, klub og SFO skal beslutte at sende i høring forud for endelig beslutning i februar.

Indstilling

Administrationen indstiller til Skole, klub og SFO, at:

  1. Beslutte at sende den præsenterede økonomitildelingsmodel i høring i skolebestyrelser, MED-udvalg på skoleområdet og i relevante faglige organisationer.

Beslutning

Godkendt at forslag sendes i høring 10.-24. januar 2025.

Det præsenterede oplæg fra Index100 vedhæftes referatet.

Sagsfremstilling

Baggrund

Skole, klub og SFO besluttede på møde 7. februar 2024 (sag 11) en ny økonomitildelingsmodel for folkeskolerne fra skoleåret 2024/25, og ønskede fortsat at videreudvikle den økonomiske tildelingsmodel. Konkret ønskede udvalget, at der frem mod ressourcefordeling til skoleåret 2025/26 arbejdes videre med skolernes økonomitildelingsmodel, inklusiv de samlede midler på skoleområdet til specialundervisning med videre.

I forlængelse heraf har Byrådet med budgetaftale 2025 aftalt, at Skole, klub og SFO arbejder frem mod ressourcetildelingen til skoleåret 2025/26 med mulige ændringer af en tildelingsmodel til skolerne.

Administrationen har derfor indgået et samarbejde med det eksterne konsulenthus Index100, med det formål at fastlægge en ressourcetildelingsmodel, hvor særligt økonomitildelingen og økonomistyringen på specialundervisningsområdet, kan ske på en måde, der i højere grad understøtter det lokale arbejde med at skabe stærkere læringsfællesskaber for flere elever, og som følge heraf nedbringer andelen af elever der segregeres til et specialskoletilbud.

Økonomitildelingsmodellen for folkeskoleområdet udgør rammerne for, hvordan skolernes økonomi er sammensat, og er derfor af afgørende betydning for, hvordan de enkelte skoler og det kommunale skolevæsen kan realisere folkeskolens formål, herunder arbejde med inklusion og stærke læringsfællesskaber. Rammerne for skoleområdet forandres hele tiden, både nationalt og kommunalt, eksempelvis lovgivning på området og udviklingen i elevtal. Det er afgørende at sikre, at kommunens tildelingsmodel understøtter dette. Derfor skal økonomitildelingsmodellen løbende tilpasses.

I bilag 1 præsenteres en ny økonomitildelingsmodel, som administrationen foreslår at sende i høring. Herudover fremgår de økonomiske konsekvenser af den foreslåede økonomitildelingsmodel.

Proces for beslutning om ny økonomitildelingsmodel for folkeskolerne

Index 100 deltager på udvalgets møde og præsenterer data for Frederikssund Kommune og forslag til principper for en ny økonomitildelingsmodel og ressourcetildeling.

Skolelederne deltager desuden på mødet, med henblik på at indgå i dialog med udvalget om Administrationens forslag til elementerne i en ny økonomitildelingsmodel, på baggrund af Index100’s beregninger og analyser.

Skole, klub og SFO skal på baggrund heraf beslutte at sende forslag til ny økonomitildelingsmodel i høring i skolebestyrelser, MED-udvalg og faglige organisationer.

Høringsperioden vil være fra 10. januar 2024 - 14. januar 2024, og der vil i høringsperioden blive afholdt et møde mellem skolebestyrelserne og Administrationen.

Skole, klub og SFO vil herefter, på baggrund af de indkomne høringssvar, skulle beslutte at godkende ny økonomitildelingsmodel på ekstraordinært møde i starten af uge 8 og anbefale Økonomiudvalget og Byrådet at træffe endelig beslutning på møder hhv. 19. februar 2025 og 26. februar 2025.

Herefter vil Skole, klub og SFO på møde i marts beslutte endelig ressourceudmelding til skolerne for skoleåret 2025/26, hvorefter skolerne kan foretage endelig planlægning af kommende skoleår.

Den kommende proces

8. januar 2025Møde i Skole, klub og SFO, beslutning om igangsættelse af høring om konkret ny økonomitildelingsmodel
10. januar – 24. januar 2025Høring blandt skolebestyrelser, faglige organisationer og MED-udvalg på skoleområdet
Primo uge 8Skole, klub og SFO ekstraordinært møde, beslutning om ny økonomitildelingsmodel for skoleområdet
19. februar 2025Beslutning i Økonomiudvalget
26. februar 2025Beslutning i Byrådet
5. marts 2025Beslutning om ressourceudmelding til skolerne for skoleåret 2025/26

Program for udvalgets møde

Til denne sag er vedlagt Administrationens forslag til en ny økonomitildelingsmodel, som udvalget skal beslutte at sende i høring.

Programmet for udvalgets møde 8. januar:

Kl. 14.05-14.50Oplæg ved Index100 og Administrationen
Kl. 14.50-15.30Dialog mellem udvalg, Index100 og skoleledere
Kl. 15.30-15.50Udvalgets beslutning om at sende ny økonomitildelingsmodel i høring

Inddragelse

Skolelederne og skolernes administrative ledere har bidraget til det forberedende arbejde og vil fortsat være tæt involveret i arbejdet med en ny økonomitildelingsmodel.

Skolebestyrelser, MED-udvalg og faglige organisationer inddrages gennem høring.

Økonomi

Center for Økonomi bemærker, at sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser. De økonomiske konsekvenser for skoleår 2025/2026 besluttes i forbindelse med beslutning om ressourcetildeling til skolerne for skoleår 2025/26 i marts.

Bilag

3Drøftelse af Topmødeerklæring: Børn & Unge Topmødet 2025

Resume

Kommunernes Landsforenings Børne- og Undervisningsudvalg har udarbejdet et udkast til en fælles kommunalpolitisk topmødeerklæring, som skal præsenteres på Børne & Unge Topmødet i januar 2025. Formålet er at tydeliggøre kommunernes ansvar i forhold til at udvikle de almene tilbud i dagtilbud, folkeskole og fritidstilbud, så kommunernes tilbud kan blive bedre til at give deltagelsesmuligheder for alle børn og unge.

Indstilling

Administrationen indstiller til Skole, klub og SFO, at:

  1. Drøfte, om udkastet til topmødeerklæringen har det rette fokus og indhold i forhold til at rammesætte, hvordan man lokalt kan arbejde med sigtelinjerne både politisk og praktisk?
  2. Drøfte, hvordan topmødeerklæringen kan være afsæt for det lokale arbejde med at skabe en stærkere almene tilbud, der kan mere for flere?

Beslutning

Ad. 1-2: Drøftet

Fraværende under punktet: Jørgen Bech (V)

Sagsfremstilling

Kommunernes Landsforenings Børne- og Undervisningsudvalg har udarbejdet et udkast til en fælles kommunalpolitisk topmødeerklæring, som skal præsenteres på Børn & Unge Topmødet 30. og 31. januar 2025.

Formålet er at tydeliggøre kommunernes opgave og ansvar i forhold til at udvikle og forbedre de almene tilbud i dagtilbud, folkeskole og fritidstilbud.

Målet er at styrke de kommunale tilbud, så flere børn og unge trives, lærer og udvikler sig i stærke fællesskaber.

Kommunernes Landsforening inviterer kommunernes politiske udvalg på børne- og ungeområdet til at drøfte og kvalificere udkastet på et udvalgsmøde.

Kommunernes Landsforenings Børne- og Undervisningsudvalg vil beslutte den endelige udgave af topmødeerklæringen på møde 29. januar 2025.

Udkastet til topmødeerklæringen kan ses i bilag 1.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

4Orientering om resultaterne af Kommunernes Skoletrafiktest 2024

Resume

I denne sagsfremstilling gennemgås resultaterne for Frederikssund Kommune i den årlige landsdækkende måling af kommunernes arbejde med trafikundervisning i landets grundskoler samt kommunal forankring af arbejdet med trafiksikkerhed blandt børn og unge.

Der gives samtidig et indblik i, hvordan Vej-Skole-Politi-samarbejdet er organiseret på tværs af forvaltningsområder i kommunen samt en status på samarbejdets indhold og nyeste og kommende tiltag for hele tiden at arbejde for bedre trafiksikkerhed og sunde transportvaner blandt børn og unge.

Orienteringspunktet er på dagsordenen i Plan og teknik, Skole, klub og SFO samt Klima, natur og energi.

Indstilling

Administrationen indstiller til Skole, klub og SFO, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Jørgen Bech (V)

Sagsfremstilling

Resultater af Kommunernes Skoletrafiktest for skoleåret 2023/2024

Kommunernes Skoletrafiktest er en årlig måling af kommunernes arbejde med trafikundervisning i landets grundskoler (folke-, fri- og privatskoler) samt den kommunale forankring af trafiksikkerhedsarbejdet. Det er Rådet for Sikker Trafik, der står bag målingen, og alle landets kommuner på nær én har deltaget.

Trafikundervisning i skolerne er et vigtigt element i at gøre børn og unge klar til at færdes sikkert i trafikken, og færdselslære er et obligatorisk emne i folkeskoleloven. Færdselssikkerhedskommissionen under Transportministeriet har i den nyeste nationale handlingsplan for trafiksikkerhed for perioden 2021-2030 sat fokus på trafikundervisningen. Som ét af i alt otte målbare områder følger Færdselssikkerhedskommissionen udviklingen i undervisningen i henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling samt følger op på hvor mange skoler, der har en færdselskontaktlærer.

Rådet for Sikker Trafik har afgrænset undersøgelsen til kun at omfatte de almene grundskoler. Spørgeskema er derfor ikke sendt til specialskoler og 10. klassecentre, hvorfor deres arbejde med trafikundervisning ikke indgår i målingen. Det er Rådet for Sikker Trafiks vurdering, at specialskolerne er for forskellige, idet deres målgrupper varierer, og inddragelse af dem i målingen vil derfor give resultater, der ikke vil være sammenlignelige for kommunerne.

I Kommunernes Skoletrafiktest for skoleåret 2023/2024 har alle de adspurgte skoler og administrationen i Vej og trafik samt Børn og skole bidraget til besvarelse af spørgeskemaerne i målingen.

Resultatet viser, at Frederikssund Kommune er på en 4. plads til dette vigtige arbejde. Vi opnåede 898 point ud af 1.000 mulige, hvilket er en lille tilbagegang i forhold til sidste år med 935 point. Kommunernes pointfordeling fremgår af et af de vedlagte bilag.

I Frederikssund Kommune har vi rigtig godt fat i trafikundervisningen i både indskoling, mellemtrin og udskoling. Undersøgelsen har tre nedslagspunkter, hvor der måles på, hvor mange klasser, der haft undervisning i henholdsvis gåprøve, cyklistprøve samt risikoforståelse og adfærd. Resultatet viser, at der scorer vi 80% denne gang, da vi mangler lidt trafikundervisning i risikoforståelse og adfærd i et par udskolingsklasser, så her har vi lidt at arbejde med igen.

Alle skoler i Frederikssund Kommune har en færdselskontaktlærer, og alle skoler har nu en trafikpolitik, hvori der er en nedskrevet plan for trafikundervisningen. Vi har dog lidt arbejde med at synliggøre og aktivt bruge trafikpolitikkerne.

I forhold til den kommunale forankring viser målingen, at vi er godt med på alle de adspurgte parametre, som fx dækker over, at vi er organiseret i et formelt samarbejde mellem vejforvaltning, skoler og politi, hvor vi jævnligt holder netværksmøder. Vi har også dialog med skolechef og skoleledere om trafikundervisning og trafikpolitikker. Vi deltager i kampagner for at skabe sikre trafikforhold ved skolerne og skolepatruljerne og for at opfordre til, at børn så vidt muligt cykler til skole, så de udvikler deres kompetencer i at færdes i trafikken.

I de vedhæftede dokumenter fremgår alt omkring Kommunernes Skoletrafiktest, alle resultater af testen for skoleåret 2023/2024 samt metoden for målingen og hvordan point tildeles.

Fremover kan vi være opmærksomme på, at trafikaktiviteter og trafikundervisning, der foregår på specialområdet, også kan tælle med i målingen ved, at det skrives ind i den åbne svarmulighed i spørgeskemaet. Kærholm Skole, Afd. Kølholm har nu to lærere, som har meldt sig til rollen som færdselskontaktlærer, og de er kommet med i kommunens netværk for færdselskontaktlærere. Af den vej arbejder vi nu på hvilken trafikundervisning og trafikaktiviteter, som udvalgte elever på Afd. Kølholm kan deltage i.

Vej-Skole-Politi-samarbejdet i Frederikssund Kommune

I Frederikssund Kommune har vi deltaget i denne måling igennem de sidste 12 år, og vi har år for år forbedret vores indsatser på området og styrket samarbejdet på tværs af forvaltninger. Der ligger en lang proces bag, og det kræver et vedholdende fokus at opnå de gode resultater.

Vores måde at arbejde sammen på foregår ud fra et årshjul i Vej-Skole-Politi-samarbejdet (VSP), hvor alle skolernes fælles aktiviteter i trafikundervisningen fremgår. VSP-årshjulet for indeværende skoleår er vedlagt som bilag.

VSP-samarbejdet i Frederikssund Kommune er organiseret sådan, at skolernes færdselskontaktlærere har et netværk, som Vej og Trafik faciliterer. Her mødes færdselskontaktlærerne, politiet og Vej og Trafik 4-5 gange om året og koordinerer og udvikler trafikundervisningen og drøfter trafikale forhold ved skolerne. Her er alle færdselskontaktlærere selvfølgelig velkomne uanset, om man er lærer på en almen skole eller en specialskole. En gang om året deltager skolernes pædagogiske ledere på et møde, så der er ledelsesmæssig sparring og beslutning om samarbejdet. Af og til er der også emner og beslutninger, der bringes videre til skoleledermøderne.

Trafiksikkerhed i kommende ny trafikplan

Kommunens nuværende trafikplan fra 2016 er ikke opdateret i forhold til det arbejde, som er foregået i Vej-Skole-Politi-samarbejdet de seneste år. Derfor indeholder den eksempelvis ikke en målsætning om, at alle kommunens grundskoler skal gennemføre trafikundervisning på alle trin, selv om det er besluttet af skoleledelserne. Trafikplanen er gældende frem til 2025, og derfor er arbejdet med en ny trafikplan opstartet i 2023. Da der er kommet en ny landsdækkende trafiksikkerhedsplan i 2021, er det væsentligt, at den nye trafikplan bliver i tråd med de landsdækkende målsætninger og indsatsområder på trafiksikkerhedsområdet. Heri bør målsætninger om trafikundervisning på skolerne og undervisningsplanen for trafikdag også være med, så samarbejdet på tværs er forankret og nedskrevet.

Det er den eneste anbefaling, som Rådet for Sikker Trafik giver os i forhold til at kunne forbedre vores arbejde og resultater i undersøgelsen endnu mere.

Inddragelse

Inddragelse er vurderet ikke at være relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

5Meddelelser

Beslutning

  • CEPOS' forældretilfredshedsundersøgelse
  • Brev fra børne- og undervisningsministeren og parterne i Sammen om Skolen om Folkeskolens Kvalitetsprogram

Bilag iht. brev fra Børne- og undervisningsministeren og parterne i Sammen om Skolen i Folkeskolens Kvalitetsprogram vedlægges referatet.

Fraværende:

Jørgen Bech (V)

Sagsfremstilling

  • Kommende arrangementer
  • Sager på vej 2025
  • Orientering om status i Lørdagsklubben
  • Evt. ekstraordinært møde 17. februar (økonomitildelingsmodel for folkeskoleområdet)

Bilag

6Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.