Ny kommunal udligningsreform på vej
I første halvår af 2020 forventes det, at regeringen vil forhandle en ny reform om kommunal udligning på plads. Det kan få stor betydning for kommunernes økonomi.
Regeringen har tidligere varslet, at man vil starte forhandlinger om en reform af udligningssystemet i starten af året. Udligningssystemet er med til at sikre, at de økonomiske forskelle mellem kommunerne bliver udjævnet, og som en konsekvens af dette flyttes der penge fra hovedstadsområdet til provinsen. Fra 2007 til 2020 er beløbet, som flyttes fra øst til vest, steget fra ca. 7 mia. kr. til i størrelsesordenen 14 mia. kr.
Frederikssund Kommune er derfor med i samarbejdet Stop Forskelsbehandlingen Nu, der arbejder for, at der ikke bliver sendt endnu flere penge fra hovedstadsområdet til resten af landet. Ifølge en opgørelse fra Social- og Indenrigsministeriet, som DR netop har offentliggjort, bidrager Frederikssund Kommune netto med 101 mio. kr. om året til andre kommuner.
Reform kan få stor betydning
- En reform af udligningssystemet kan få stor betydning for kommunernes økonomi. Jeg glæder mig over, at Frederikssund Kommunes økonomi er sund, og at vi er i stand til at hjælpe kommuner, som har vanskeligere vilkår. Men der skal være rimelighed i det, og vi vil ikke være med til at fortsætte med at flytte større og større beløb fra hovedstadsområdet til provinsen. Derfor vil vi spændt følge de kommende forhandlinger, for det har stor betydning for den service, vi vil kunne levere til vores borgere, fastslår Frederikssund Kommunes borgmester John Schmidt Andersen (V).
Samtidig med at der i de seneste år har været en voldsom stigning i de beløb, der sendes fra øst til vest, er rådighedsbeløbet for almindelige familier meget lavere i hovedstadsområdet end for tilsvarende familier andre steder i landet. Derfor kæmper Stop Forskelsbehandlingen Nu for at sætte fokus på, at en kommende udligningsreform også bør tage hensyn til borgernes økonomi.