Studenter i en Coronatid
Selv om det hele blev lidt anderledes, og usikkerheden om formen var stor til det sidste, så blev der fredag og lørdag holdt translokationer for årets studenter både på Frederikssund Gymnasium og U/Nord - begge steder i flere runder, for ikke at samle for mange mennesker på én gang.
I alt dimitterede 95 STX elever og 36 HF elever fra Frederikssund Gymnasium fredag den 26. juni 2020. Samme dag dimitterede 48 EUX-elever fra U/Nord, Frederikssund Handelsgymnasium, og lørdag kom turen til 68 HHX-elever samme sted. I alt kan 247 studenter ånde lettet op, drage på vogntur med kammeraterne og nyde en velfortjent sommer med følelsen af frihed og uanede muligheder på den anden side.
Studenterne fra Frederikssund Gymnasium (øverst) og U/N0rd (nederst) på vej ud og feste - og med eleverne der har opnået et 12-tal ved eksamen løbende efter bilerne.
Anderledes translokationer
På begge de lokale gymnasier foregik det hele lidt anderledes i år end det plejer. Det var sammenhold og fest med afstand - og brug af håndsprit og gummihandsker.
På Gymnasiet sprittede eleverne hænder af og rektor Agnethe Dybro Pedersen uddelte eksamensbeviser iført gummihandsker.
Coronapandemien, og den betydning den både har haft og fortsat har på vores hverdag, var da også et gennemgående tema i begge rektorernes - og borgmesterens - taler i år. Sidstnævnte blev endda afholdt på video og storskærm.
Sammen med afstand - og udenfor. HF-studenter lytter til rektors tale under den udendørs translokation.
Min Corona, kriser og mærkelige tider til trods, så har studietiden også været helt normal, og det kom rektor på Frederikssund Gymnasium, Agnethe Dybro Pedersen, også ind på i sin tale, hvor hun blandt andet også talte om rektorskifte, ny studiereform og aflyste eksaminer.
- Nogle kriser kan man ikke undgå. Det gælder både Corona og andre livskriser. Men I sidder her alle sammen. I har bevist at I kan overkomme rigtig meget, og har hjulpet hinanden, når det var sværest. Og denne målstreg har I nået med bravur!
- I er omvendt også helt normale, vil mange kunne bekræfte. Jeg ved, at mange af jer ikke aner hvad I vil beskæftige jer med i fremtiden, og sådan har det altid været som nybagt student. I har også været helt normale gymnasieelever, som synes, at fællessang ved samlinger nogen gange var irriterende, halvpinligt og kikset. Det er derfor helt forunderligt at opleve, at den danske sang er blomstret op - og genfundet af mange generationer som noget særligt.
I har tiden for jer
Netop det med ikke helt at vide hvad man nu skal berørte borgmester John Schmidt Andersen (V) i sin videotale til studenterne. Her sagde han netop:
- Til de af jer der stadig er i tvivl, vil jeg sige, at det er helt okay. Det er et svært valg at træffe, og I skal huske, at skulle I træffe et forkert valg, så er I ikke bundet af det. Men tænk jer godt om, undersøg hvad en uddannelse indebærer - og de jobmuligheder den giver, så I har det bedst mulige grundlag for at vælge rigtigt.
Ellers berørte borgmesteren også den noget anderledes afslutning på studierne - og udtrykte håb om, at uanset hvad de nye studenter vælger for fremtiden, så håber han at de ser en fremtid her i Frederikssund, når de en dag er klar til at slå jer ned et sted, stifte familie og skabe jer et hjem.
- Jeg kan godt forstå, hvis det har været en frustrerende tid for mange af jer med al den usikkerhed. Men nu kan I heldigvis glæde jer over at sidde her i dag, klar til at tage det næste skridt i livet med huerne på hovedet og fremtiden for jer.
Borgmester John Schmidt Andersens tale blev i år holdt på video på begge gymnasier; her på U/Nord.
Jeg holder af hverdagen
Rektor på U/Nord, Frederikssund Handelsgymnasium, Heidi Post Dam, citerede i sin tale til studenterne Dan Turréll, som holder af hverdagen og at vågne op til den kende udsigt, der ikke er helt så kendt endda; slet ikke når krisen rammer, og der skal findes nye veje for at nå målene.
- Det var svært, men der var også visse fordele forbundet med ikke at skulle tidligt ud af sengen og træffe en masse valg om tøj, hår, madpakke, nå bussen mm. Det var som om livet blev sat lidt på standby. Vi var imellem noget; vi var imellem hverdagen og... en ny hverdag?
Men vi fandt fodfæste sammen med virtuel undervisning og virtuelle fællesskaber - og senere med to meters afstand i klasselokalet; et afstandskrav som dog kun blev overholdt i undervisningen, for udenfor lå I nærmest oven på hinanden i frikvartererne i bare gensynsglæde. I var tydeligvis i underskud på ……lad os bruge Maslovs termer: Jeres sociale behov, da skolen blev genåbnet.
Fælles råb og sang var ikke tilladt i år, så hurraråbene på U/Nord stod rektor Heidi Post Dam og kontaktlærer Niklas Hvid for, til stor glæde for elever og forældre.
Traditioner opretholdt
Selv om alt - fra talernes længde til mulighederne for sang, hurraråb og antallet af gæster - var anderledes i år, så blev en fast tradition holdt i hævd på begge gymnasier: Huekastet, som naturligvis foregik udenfor og klassevis.
Studenter kaster deres huer.
Og så var det tid til for sidste gang at forlade skolen, imens forældrene så på og filmede flittigt. God vind!
Telefoner og kameraer blev brugt flittigt til at forevige årets studenter.
Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.