AKU-centrene åbner igen
Med regeringens lempelse af coronarestriktionerne er det blevet muligt at genåbne AKU-centrene, som er tilbud til borgere, der har brug for støtte til beskæftigelse og socialt samvær. Og genåbningen er længe ventet.
- Vi har fået mange henvendelser undervejs om, hvornår vi kunne åbne igen, så det er blevet rigtig godt modtaget blandt brugere og pårørende, at vi nu melder ud, at vi åbner igen fra mandag den 18. maj, fortæller Pia Enemark, der er leder for AKU-centrene i Frederikssund Kommune.
Også formanden for Social- og sundhedsudvalget, Susanne Bettina Jørgensen (S) er glad for, at AKU-centrene nu igen kan åbne.
- Jeg ved, at mange har savnet en dagligdag og kontakten med hinanden. Derfor er jeg som udvalgsformand rigtig glad for, at vi nu langsomt kan begynde at vende tilbage til dette. Det skal dog ske meget langsomt og forsigtigt, så vi kan passe på hinanden, siger hun og henviser til, at åbningen i første omgang ikke omfatter alle brugere, og at aktiviteterne på centrene vil blive tilpasset sundhedsmyndighedernes retningslinjer.
Anderledes hverdag
I første omgang er det nemlig kun de hjemmeboende brugere, der kommer tilbage, og de vil opleve en hverdag, der bliver anderledes end den, de var vant til før coronakrisen.
- Vi starter med en lidt kortere dag end normalt, og så kommer mange af aktiviteterne til at foregå udendørs og i mindre grupper. Vi vil ikke lave nogen tværgående aktiviteter, og så er der stort fokus på hygiejne. Derudover vil vi naturligvis prøve at gøre det så meget lig det normale, som vi kan, forklarer Pia Enemark.
På Højagergård er de forskellige værksteder enten klargjort eller ved at blive klargjort til åbningen på mandag. Således er antallet af pladser reduceret i lokalerne, så man kan overholde afstandskravet og køkkentjansen er helt aflyst, da der ikke skal laves mad på stedet, fortæller Højagergårds 'blæksprutte' Lena Gun Britt Nielsen.
Kantineområdet er klargjort, så der kun er to siddepladser ved hvert bord, og afstandskravet på en meter dermed kan overholdes.
Har holdt kontakten ved lige
Højagergårds brugere – som i daglig tale kaldes medarbejdere, idet de producerer en række ting på værkstederne – har haft svært ved at forstå hele situationen med lukning af tilbuddene på grund af coronakrisen. Derfor har der i de seneste to måneder løbende været telefonisk kontakt mellem ’medarbejderne’ og de ansatte.
- En af dem ringer trofast om formiddagen og igen om aftenen for at sige godnat, fortæller ernærings- og husholdningsøkonom Helene Svendsen. På mandag må hun sende køkkenholdet på havearbejde, da der ikke skal laves mad i Højagergårds køkken for tiden, idet alle skal have madpakke med hjemmefra.
Køkkenet på Højagergård kommer ikke i brug lige med det samme, da alle skal have madpakke med hjemmefra.
Mange aktiviteter
Både Højagergård og Ejegod tilbyder deres brugere en række aktiviteter som f.eks. have-/ gartneriarbejde, kreative værksteder, musik, køkkenarbejde og Højagergård har dertil blandt andet landbrug og maskinværksted. Det er også på Højagergård at STU-uddannelsen genåbner.
Lukningen har blandt andet medført, at Højagergårds traditionelle forårsmarked måtte aflyses. I stedet bliver der solgt planter fra et ubemandet telt eller drivhus, hvor kunderne kan betale med Mobilepay, så den store drivhusproduktion er ikke gået til spilde.
Læs mere om salg af planter på Højagergårds hjemmeside.
Sammen med AKU-centrene åbner også de sociale tilbud Gnisten, Klub Stjerneskud og Café Danner for dele af brugerne med begrænsede aktiviteter.
Skiltet ved indkørslen til Højagergård viser vej til de forskellige aktiviteter på stedet.
Fotos: Frederikssund Kommune.