Normale studenter i en unormal tid
Det har ikke været en helt normale studietid for dette års studenter. Næsten et helt år har været med hjemsendelse og fjernundervisning; for HF’er med kun to studieår i alt, har dét været ekstra hårdt. Alligevel kunne de alle fredag og lørdag – på næsten helt normal vis – springe ud og op på studentervognene, og køre ud i sommerlandet og feste – sådan som studenter har gjort det i umindelige tider.
Huerne blev kastet klassesvis på Handelsgymnasiet lørdag.
På Gymnsiet kastede alle 149 studenter huerne samtidig fredag i festsalen.
24 gange INFO #-noget
Netop det normale og unormale gik også igen i rektor Agnethe Dybro Pedersens tale på Frederikssund Gymnasium fredag formiddag – og heller ikke hos borgmester John Schmidt Andersen (V) eller rektor på U/Nord Frederikssund Handelsgymnasium gik det uramt forbi. Det handler selvfølgelig om Corona.
Agnethe Dybro Pedersen indledte som sådan også sin tale til de i alt 149 studenter, heraf 34 HF, 97 STX og for første gang også 18 HTX, med at tale om de 24 skrivelser hun det seneste halvandet år har sendt til eleverne, og som hver gang gav nye ændringer i hverdagen.
- Det alarmberedskab, som vi alle har været i, det har været hårdt psykisk. Når der konstant ændres i spillereglerne, giver det stress i systemet, men det udvikler også andre evner, sagde gymnasiets rektor, der blandt andet kunne berette om, at den virtuelle undervisning har budt på mange gode oplevelser, som fx nyfortolkninger af Jens Vejmand, forskerspirekonkurrence med årets bedste naturvidenskabelige projekt, halloween- og julehygge, og sågar et super fagligt rollespil med republikanske bondeknolde fra trøstesløse fly-over-states og meget smarte demokrater fra New York.
Rektor Agnethe Dybro Pedersen holder tale.
Men også den internationale scene og vaccinationsprogrammer har præget studieårene. Også her blev det unormale ifølge Agnethe Dybro Pedersen normalt:
- Det gav heldigvis også anledning til at få fokus på patentsystemer, udviklingslandenes manglende muligheder for at beskytte deres befolkning, flygtningelejre og privilegieblindhed på en helt ny måde. Helt overordnet stiller vi os selv spørgsmålet, om den gamle unipolære verdensorden med USA i spidsen er ved at opløses helt? Og hvordan skal Danmark som småstat agere nu? Vi kunne måske sågar sælge Grønland, var der også nogen der foreslog…
Den skønneste tid er studentertid
Borgmester John Schmidt Andersen deltog ikke fysisk i translokationerne på Handelsgymnasiet lørdag. De blev afholdt klassevis, og hans hilsen var derfor digital. Men hverken her – eller i talen på Frederikssund Gymnasium fredag, hvor han var fysisk tilstede, dvælede han længe ved Corona, men glædede sig over at se så mange glade studenter med deres fine huer:
- De klæder jer godt – og den skønneste tid i Danmark er ikke når bøgen springer ud, men når studenterne springer ud. I fylder gadebilledet med fest og med smil, når I kører rundt og fejrer jeres eksamen. Bevares – I larmer lidt… Men det glæder alle os andre, fordi I minder os om ungdommens mod og livslyst – og alle de muligheder I står overfor, sagde borgmesteren, der også havde en enkelt opfordring med:
- Uanset hvor I havner henne, og hvad I vælger at gøre med jeres liv, så har jeg en opfordring til jer. Lad være med at spilde tiden. En dag vil I opdage, at det er den for kostbar til. Søg altid ny viden, oplevelser eller personlig udvikling på jeres vej gennem livet. På den måde vil I altid få noget værdifuldt med videre.
Borgmester John Schmidt Andersen taler - her til studenterne på Frederikssund Gymnasium.
Usynlige snore
Fra U/Nord Frederikssund Handelsgymnasium dimitterede i år 229 elever, heraf 82 på HHX, 35 på EUX, 11 EUD og 21 fra 10. klasse. Lørdag, hvor vi var forbi, var det de 82 HHX-studenters tur, fordelt på tre klasser. Her foregik translokationen både virtuelt og med fysisk fremmøde – helt i tidens ånd.
På U/Nord kunne man følge med i translokationen hjemmefra.
Her talte rektor Heidi Post Dam om de usynlige snore der gennem livet forbinder os til de mennesker og begivenheder vi møder på vores vej – inspireret af Svend Brinkmanns bog ”Vi er det liv vi lever”, som hun er ved at læse.
- De (snorene, red.) er med til at forme vores liv. Vi er ikke vores egen lykke smed, som ellers er den grundlæggende holdning i den liberale ideologi.
Jævnfør Brinkmann er I forbundet med en usynlig snor. Lige nu forbindes vi med en usynlig snor, for denne oplevelse har vi fælles. Vi er fælles om at gøre denne dimission til en festdag, som vi efterfølgende husker med et kæmpe smil på læben – et godt minde, sagde Heidi Post Dam, som også kiggede lidt ud i fremtiden:
- Uanset hvordan jeres hverdag bliver efter i dag, så elsk den for den, som den er. Ryk I jeres snore uanset om I falder eller ej, for fællesskabet er ligesom i ægteskabet – i medgang og modgang!
- I jeres rygsæk får I lige om lidt et eksamensbevis, som er et beviset på, at I kan finde vej og komme i mål, når hverdage bliver knap så kendt. Vejen til huen er nu slut og nye vej skal asfalteres. De nye veje kan asfalteres alene eller i fællesskabet, og det afgøre I ikke helt selv for måske der kommer en snor i vejen på vejen.
Rektor Heidi Post Dam i gang med sin tale på Frederikssund Handelsgymnasium lørdag formiddag.
Talerne fik smil og glæde frem hos studenterne.
Der blev også tid til et selfiemoment under talerne.
Med de ord, og et stort tillykke, blev alle afgangslever og studenter sendt videre ud i det ukendte – som i hvert fald de første døgn nok ikke er så ukendt endda, men byder på vogntur, fest og farver – og smagen af frihed.
Studentervognen pyntes...
... før der er afgang med vognen.
Studenterne ankommer til Torvet fredag.
Der danses om springvandet.
Traditionen tro måtte nogle studenter en tur i springvandet på Torvet.
Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.