Kulturpris gik til Slangerup Vægterkorps
Torsdag den 4. november blev Kulturpris 2021 uddelt. Et enigt Fritids- og Kulturudvalg havde besluttet, at vinderen i år skulle være Slangerup Vægterkorps.
Slangerup Vægterkorps hører under Lokalhistorisk Forening for Slangerupegnen, og de er med til at holde en gammel tradition i live, når de to gange om måneden går vægtergang i Slangerups gader. Vægterkorps blev ellers nedlagt helt tilbage i 1863, da der blev etableret et mere moderne politi.
Men i 1974 gik en gruppe borgere sammen i Slangerup for at genskabe det gamle vægterkorps, dog i en mere kulturel udgave en tidligere, idet de nu eksisterer for at huske os på historiens vægterkorps, og ikke så meget for at holde ro og orden i gaderne.
Slangerup Vægterkorps. Fra venstre er det Henrik Peter de Voss, Ivan Mørck og Henrik "Tuba" Pedersen.
- Slangerup Vægterkorps er en spændende kulturel bidrager i vores kommune. De fire medlemmer deltager i forskellige arrangementer i kommunen, hvor de kommer i fuld uniform og bidrager til en festlig følelse. De giver os et historisk glimt tilbage til en tid, som ellers for længst er forbi, og det synes jeg, er en gevinst for os alle. Vi var meget enige i Fritids- og Kulturudvalget om, at vægterkorpset fortjente den her anerkendelse for det flotte arbejde, de gør for kulturen og den historiske bevidsthed, siger formand for Fritids- og Kulturudvalget, Jesper Wittenburg (A).
Udvalgsformand Jesper Wittenburg (A) overrækker diplom og check til Slangerup Vægterkorps.
Glade vægtere modtog prisen
Med Kulturpris 2021 fulgte der også en buket blomster, et diplom, 15.000 kroner og en messingplatte i fliserne ved Langes Torv i Frederikssund, hvor de tidligere års vindere også kan ses på de mange messingplatter.
- Vi har det jo rigtig godt her bagefter. Vi er glade for at blive anerkendt. Nu har vi jo fået plaketten ved siden af den skønne pige, der sidder på torvet. Vi er klar til at sørge for at messingpladen står skinnende blank for fremtiden, fortæller Henrik Peter de Voss, der er ordførerende for vægterkorpset. Han og de tre andre medlemmer var alle både overraskede og glade over at vinde Kulturpris 2021, og selvom de ikke vidste, om de ville vinde, havde de forberedt sig godt.
Messingpladen med årets kulturprismodtager skrevet ind.
- Vi havde forberedt os og havde vores byrulle med, som vi altid har med og som altid er ny og frisk. Vi havde lavet en aftale indbyrdes, at hvis vi ikke fik prisen, så havde vi en anden byrulle klar, mere dedikeret til aftenens begivenhed. Men den vi læste op var dedikeret til udvalgets medlemmer og til lokalhistorisk forenings betydning. Og det så ud til at det fungerede, for der blev da klappet, fortæller Henrik Peter de Voss.
Efter prisoverrækkelsen gik Slangerup Vægterkorps en tur rundt i Frederikssund og sang som de gør det, når de går deres faste rute i Slangerup onsdage i ulige uger, cirka to gange om måneden. Og efter det stod det på en festlig aften.
- Vi havde jo sådan løst talt om, at hvis prisen landede hos os, var der ingen grund til bare at gå hjem i seng. Så vi havde lavet en plan om at tage fruerne med og så gå ud og spise og få lidt soupé, som man siger, og lidt boblevand. Det syntes vi, vi skyldte hinanden og også vores pårørende. Så det blev det til.
Ud over de faste ture i Slangerup kommer vægterkorpset også gerne ud til arrangementer, hvor de kan bidrage til festligheden. Hvis man har lyst til at få dem ud til et arrangement, kan man kontakte Lokalhistorisk Forening for Slangerupegnen.
Slangerup Vægterkorps består af fire medlemmer; Lars Friis Rasmussen, Ivan Mørch, Henrik Pedersen (også kaldet Tuba) og Henrik Peter de Voss.
Vægterkorpset læser op af byrulle, mens fremmødte lytter.
Teksten fra Slangerup Vægterkorps byrulle
Købstaden Frederikssund den 4 november eftermiddag i Coronaens Andet År!
Eders excellencer Kulturudvalget i Frederikssund Kommune, ærede borgere i salen, det er en overordentligt STOR ÆRE; GLÆDE OG FORNØJELSE at Slangerup Vægterne modtager Årets Kulturpris. En Ære vi ikke havde forventet, dog må vi have gjort indtryk ved vor tilstedeværelse i Slangerups gamle gader under sang og trommespil, det betyder så vi yderligere forstærker indsatsen for at gøre opmærksom på vor lille by. Vi har flere tiltag i støbeskeen, som vi ikke på nuværende tidspunkt kan afsløre, men der arbejdes løbende med nye ideer!
Vi ønsker samtidig tillykke til Slangerup Historiske Forening, uden bestyrelsens velvilje til at finansiere blandt andet Vægternes grej og udstyr og besøg hos vore vægterkolleger i andre købstæder som har bidraget med inspiration og godt samvær, ville Vægtertruppen være ilde stedt, Derfor hilser vi foreningen med med megen tak, og vi har besluttet at vederlaget der følger med prisen går direkte videre til Rentemesteren i Historisk Forening!!
Vi vil endvidere opfordre kommunes borgere til at deltage i vor ordinære vægtergange i Slangerup, som udgår fra Den Gamle Smedie på Kongensgade onsdage kl 2000 to gange i måneden. Yderligere oplysninger kan findes på hjemmesiden og Vi der bor i Slangerup.
Sluttelig bør nævnes at Vægterne deltager gerne i andre kulturelle arrangementer i kommunen, samt kan "lejes" til mere private begivenheder, man kan forhøre sig hos Historiske Forening omkring vilkårene til dette.
Vægterne byder forsamlingen et Guds Fred (som er den gamle vægterhilsen til borgerne) samt en hyggelig og fredfyldt eftermiddag.
Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.