Store forandringer på vej til Willumsens Museum
Med donationer på samlet 36,5 millioner kroner fra fire fonde og en finansiering fra Byrådet på 41,2 millioner kroner står Willumsens Museum over for store forandringer. En større opgradering står nu for døren og den vil være med til at fremtidssikre museet samt J.F. Willumsens mange malerier og genstande, som er opbevaret på Willumsens Museum.
- Der er flere dele i renoveringsprojektet, og nogle af dem vil være meget synlige for gæsterne, mens andre ikke kan ses. Den første store ændring der vil møde gæsterne, er en ny indgang med større butiksområde og nyt billetsalg. Indgangen bliver i samme rum som i dag, men kommer til at være fra den anden side af bygningen. På den måde vil den vende ud mod J.F. Willumsens Vej og forhåbentlig åbne museet mere op for omverdenen, i stedet for i dag, hvor indgangen er lidt gemt væk bag museet, fortæller museumsdirektør Lisbeth Lund.
Den nye indgang kommer til at være ud mod J.F. Willumsens Vej og parken.
Ny museumsindgang. Illustration: Wohlert Arkitekter A/S.
En sti vil føre forbi de to ravne og videre til den nye indgang til museet.
Som en del af ændringerne til indgangen vil der blive etableret nye parkeringspladser, der laves en sti gennem parken og forbi Willumsens to ravne hen til museets nye indgang. Når man kommer ind vil man møde det nye butiksområde og billetsalg, og også i cafeen vil man kunne se store forandringer. Cafeen bliver udvidet med et køkken og plads til udeservering i det område, hvor der i dag er indgang.
- Ideen er, at cafeen skal forpagtes, og at den kan bruges som café i museets åbningstid, men der er også mulighed for at lave selskaber eller arrangementer i cafeen. Jeg håber, at den nye og større café kan give lidt ekstra til museet og ikke mindst til borgere og gæster, fortæller Lisbeth Lund.
Det nuværende indgangsparti bliver lukket af og området bliver gjort til udendørsservering for den nye café.
Større og bedre værksted
Willumsens Museum har mange forskellige aktiviteter, som borgere og især børn og skoleklasser kan deltage i, og en stor del af dem foregår i museets værksted. I dag er værkstedet relativt lille, har ingen vinduer og ingen mulighed for naturlighed udluftning. Men det kommer til at ændre sig efter renoveringen.
Værkstedet bliver nemlig udvidet og mere end dobbelt så stort som i dag. Der bliver lavet et ovenlysvindue og en trappe, der fører direkte op til haven på bagsiden af museet. Dermed bliver det nemmere at bruge udendørsarealet i forbindelse med værkstedsaktiviteter, der vil komme naturligt lys ind i værkstedet, og det vil blive muligt at få frisk luft ind i rummet.
- Jeg ser meget frem til at få et nyt, større og lysere værksted. Det har været et stort ønske længe, og det vil blive et rigtig lækkert lokale at have workshops og andre aktiviteter i. Og så glæder jeg mig til at se, hvad den lette tilgang til parken fra værkstedet kan bringe med sig, siger Lisbeth Lund.
Værkstedet er i dag ikke særlig stort og helt uden naturligt lys, men det vil blive udvidet og gjort meget større i renoveringen.
Usynlige ændringer af stor betydning
En vigtig del af den kommende renovering er et nyt og moderne ventilationssystem og sikringsforhold, der sikrer det rette klima til at opbevare de mange kunstværker. Udover J.F. Willumsens egne malerier, skulpturer og andre kunstværker havde han også selv en stor kunstsamling, som museet opbevarer. Alle disse kunstskatte skal opbevares i nogle særlige klimaforhold for at sikre, at de ikke bliver ødelagt af luftfugtighed med mere.
- Det er enormt vigtigt med de rette ventilations- og klimaforhold. Det har vi ikke nu, og det betyder, at vores malerier og kunstgenstande kan tage skade bare af at stå i magasinet, men det betyder også, at vi ikke kan få lov at låne kunst fra andre museer, fordi vi ikke kan opbevare det optimalt. Så jeg ser rigtig meget frem til netop denne del af renoveringen, for den får stor betydning for både vores egen kunst og for de udstillinger, vi kan lave fremover, fortæller Lisbeth Lund.
Det er både museets magasin, hvor al den kunst, der ikke er udstillet, står opbevaret, og museets udstillingssale, der får forbedret klimaforholdene. Det kommer også til at betyde, at museet får nemmere ved at låne udstillingsgenstande fra andre museer, fordi det kommer til at leve op til de klimakrav, der er for opbevaring og udstilling af kunst.
Renovering for 77 millioner kroner
Det forestående renoveringsprojekt forventes at kunne gennemføres for 77,7 millioner kroner. Der er fondsdonationer for 36,5 millioner kroner, og Byrådet i Frederikssund Kommune har givet en kommunal finansiering på 41,2 millioner kroner.
De fire fonde har doneret forskellige beløb til forskellige dele af renoveringen:
- Augustinus Fonden har tilkendegivet et tilskud på 10 millioner kroner. Pengene skal bruges til renovering af Willumsens Museum med udvikling af professionelle magasinforhold, klimarenovering af udstillingssale og forbedrede publikumsfaciliteter.
- A.P. Møller Fonden har tilkendegivet et tilskud på 17 millioner kroner. Pengene skal bruges til optimering af museets publikumsfaciliteter bl.a. ny hovedindgang, billetområde, butik, køkken og billedskole.
- Louis-Hansen Fonden har tilkendegivet et tilskud på 1 million kroner. Pengene skal bruges til opgradering af Willumsens Museums klima og sikkerhedsoptimering af nyere fløj fra 2005.
- VILLUM Fonden har tilkendegivet et tilskud på 8,5 millioner kroner. Pengene skal bruges til forbedring i forbindelse med museets klima- og sikkerhedsopgradering af den nye fløj, herunder bl.a. optimering af dagslysforhold og vinduer, som led i en samlet opgradering af Willumsens Museum.
Frederikssund Kommune er bygherre på ombygningen, og det er arkitektfirmaet Wohlert Arkitekter A/S, der har tegnet ombygningen. Hele renoveringen og opgraderingen af Willumsens Museum forventes at være gennemført medio 2025.
Oversigt over ombygning. Illustration: Wohlert Arkitekter A/S.
Fotos: Frederikssund Kommune.