Fokus på tidlig forebyggende indsats
Hvis et barn eller ung viser tegn på mistrivsel, skal der sættes tidligt ind for at hjælpe barnet eller den unge og forebygge problemer, der ellers kan vokse sig større. Det er kernen i den nye strategi for tidlig forebyggende indsats ”Fælles tilgang – fælles ansvar”.
Strategien, som Byrådet godkendte den 30. august 2023, sætter en fælles retning for medarbejdere og ledere, der har med børn og unge at gøre. Den skal sikre, at alle børn og unge i kommunen får den støtte, der er nødvendig for at vokse op og trives både socialt, personligt og fagligt.
- Vores børn og unges trivsel er mere end vigtig. De er vores alle sammens fremtid, og de skal alle have de bedste muligheder for at vokse op og blive stærke selvstændige mennesker, der kan gå livet i møde med en god ballast og energi. Det er vores ansvar, at alle børn og unge får de muligheder, og det tror jeg på, at strategien Fælles tilgang – fælles ansvar kan bidrage til. Frederikssund Kommune skal være et godt sted at vokse op, siger borgmester Tina Tving Stauning (A).
Børn og unge kan ikke altid sætte ord på deres følelser, men viser dem i stedet igennem deres adfærd. Derfor skal de voksne omkring dem kunne genkende og forstå signalerne og handle hurtigt og relevant, før eventuelle problemer vokser sig store.
Tre spor sætter retning
Strategien har tre spor, der vejleder ledere og medarbejdere i deres arbejde med at forebygge problemer og støtte børn og unge i alderen 0 til 18 år. De tre spor er:
- Værdisæt for tidlig forebyggende indsats bidrager med nogle vigtige principper og tilgange, som medarbejdere og ledere følger, når de arbejder tidligt forebyggende med børn og unge i kommunen.
- Fælles tilgang – fælles ansvar handler om, at alle ledere og medarbejdere har et fælles ansvar for at arbejde sammen og tage aktiv del i den tidlige forebyggende indsats.
- Vejviser for tidlig forebyggende indsats handler om at skabe klare retningslinjer og handlemuligheder, som ledere og medarbejdere kan bruge, når de ser tidlige tegn på mistrivsel hos et barn eller en ung.
- Strategien lægger grundlaget for, hvordan vi på en god måde skal arbejde med forebyggelse, men det er ikke en detaljeret guide. Derfor lægger den også op til, at vi har vigtige samtaler og et godt samarbejde om, hvordan vi gør strategien til virkelighed, både på det politiske niveau og hos alle vores ledere og medarbejdere på børne- og ungeområdet, siger Rasmus Petersen (Ø), formand for Børn, familier og forebyggelse.
Afsæt i Børne- og Ungepolitikken
Strategien tager afsæt i Børne- og ungepolitikkens udviklingsområde ”Forebyggelse og sundhedsfremme”. Her står blandt andet, at ”ingen børn og unge må føle sig overladt til sig selv, hvis livet gør ondt. Børn og unge skal opleve, at der altid er en god voksen at tale med”.
Strategien er en faglig strategi til alle faggrupper i Frederikssund Kommune, der arbejder med børn og unge. Det er vigtigt, at de arbejder sammen på tværs og tager ansvar for børns og unges trivsel og udvikling.