290 studenter på vej videre ud i livet
Fredag og lørdag dimitterede 168 HF, HTX og STX-studenter fra Frederikssund Gymnasium og EUX- og HHX-studenter fra Frederikssund Handelsgymnasium. Foran dem ligger verden med alle dens muligheder åben.
Vejret kunne næsten ikke være flottere til at fejre den nyvundne og velfortjente frihed som student, da de 290 unge mennesker drog afsted i deres festligt pyntede studentervogne, for traditionen tro at turnere om ikke land og rige, så i hvert fald hele kommunen rundt de næste mange timer.
Klar til afgang fra Frederikssund Gymnasium.
Endelig. Afsted på vogntur.
Inden da var temperaturen tæt på kogepunktet både i festsalen på Frederikssund Gymnasium og kantinen på Frederikssund Handelsgymnasium, da de mange studenter og deres nærmeste familie var samlet til translokationer, som altid med både rektor-, borgmester og elevtaler. Og selv om det flotte vejr spillede ind her, så føltes der nok ekstra varmt for navnlig studenterne, som forståeligt nok på en gang var både spændte og glade.
Borgmester Tina Tving Stauning (A) taler til en festsal fyldt med forventningsfulde studenter og deres familier.
Glade STX-studenter i Festsalen på Frederikssund Gymnasium.
Og mindst lige så glade HHX-studenter på Frederikssund Handelsgymnasium...
... som venter på at komme ud på vogntur i det flotte vejr.
En del af dem blev så kølet af på starten af turen, da de måtte en tur i baljen ved første stop på køreturen, der som altid var Torvet i Frederikssund med det store springvand. Faktisk hoppede flere i år ganske frivilligt i vandet.
Flere studenter sprang frivilligt i springvandet i år...
... mens andre blev hjulpet på vej til en våd omgang.
Langt de fleste festede dog bare...
... og alle dansede om springvandet.
Tiden er gået
Men inden det kom dertil, så var der som sagt lige en translokation med taler som skulle klares. Den allersidste tid på skolen.
Og det med tiden var da også temaet i rektor på Frederikssund Gymnasium Agnethe Dybro Pedersens tale, for som hun afsluttede den med at spørge:
- Måske føles det alligevel som om tiden på FG er gået hurtigt? Tiden er gået!
Inden da nåede hun omkring både Covid-tiden, verden i en tid med krig, tidens teknologi og tid til handling – og selvfølgelig ting, bortset fra Covid, som satte sit præg på de tre studieår – blandt andet da det var tid til handling:
- Herhjemme kæmpede vi i foråret 22 en yderst vigtig kamp. Kampen for at beholde en klassekammerat på FG, som var truet med udvisning til netop Afghanistan. Usna, du turde gå medievejen og dele familiens flygtningehistorie. Det var stærkt gået! Elevrådet trådte i karakter og råbte op på Christiansborg, kammeraterne malede bannere, og mange i byen bakkede op om protesten som klingede på Torvet i Frederikssund – det var tid til handling. Tak til jer alle her. Vi vandt jo den kamp!
Og så er der tiden efter skolen, hvor rektor og hendes kollegaer ikke er i tvivl om, at eleverne er godt rustet:
- Jeg håber, at I også har fået mod på verden, og føler jer klædt på til mange forskellige ting – og ikke lader bekymringer styre jeres videre valg. Vi er sikre på, at I har fået de digitale-, almene- og menneskelige kompetencer med jer, som I har brug for videre i livet, og handlekompetencen tvivler vi ikke på at I har! I ønskes alt det bedste fremover – og vi er voldsomt stolte af jer!
Rektor Agnethe Dybro Petersen holder sin dimissionstale.
Husk at være kritiske og modige
Tidens teknologi, nyhedsstrøm, kunstig intelligens og tempo kom rektor Heidi Post Dam på Frederikssund Handelsgymnasium også ind på i sin tale til studenterne. For det fylder naturligt nok stadigt mere, og stiller omvendt også store krav til at bruge sin sunde fornuft og kritiske sans:
- Jeg tror ikke min generationsgrundsten er bedre end jeres. Jeg tror at jeres er bedre gearet til fremtiden, og I dermed bedre kan lede Danmark videre. Jeg håber, at jeres indre stifinder har kritisk sans. Vi håber, at vi med i jeres hue har givet jer et godt tykt lag imprægnering af kritisk tænkning og kildehåndtering. For den eksplosive nyhedsstrøm som jeres skærme præsenterer jer for, er mangfoldig og der er brug for kritiske øjne for at navigere.
Men kritisk sans er ikke det eneste. Det kræver også noget andet at begå sig i dag; en evne som Heidi Post Dam er sikker på at årets studenter er udstyret med:
- Det kræver ikke bare kritiske øjne og sans at kunne navigere i jeres landkort, men også mod, tro og handling at kunne navigere sig fremad. Jeg håber, for jer, at I uanset de shitstorme, som I møder på jeres vej vil fatte mod og tro på at jeres landkort har nok hvile på jeres grundsten og at I ved jeres handling nok skal lykkes for det. Det har historien også bevist.
Rektor Heidi Post Dam taler til studenterne.
Fællesskaberne bærer os igennem
Borgmester Tina Tving Stauning (A) kom i sine to taler til studenterne også ind på tiden efter gymnasiet, og hvad der tæller her – og måske navnlig, hvad der ikke tæller så meget:
- Et langt liv har lært mig, at det hverken er fornemme titler eller mange penge, der giver lykke. Det gode liv er at høre til, være glad for det man laver. Være den man er og ikke konstant at skulle leve op til andres forventninger og andres drømme på jeres vegne. Mit håb kunne være, at I også brugte denne sommer til at nyde og kigge op fra skærmen. Se og mærke livet, naturen, venskaberne uden skærmfiltret imellem jer.
Referencen til landkortet med det veje og stier i livet greb borgmesteren også:
- Livet fra i dag og frem har så mange muligheder og vil give jer så mange oplevelser og udfordringer, som man heldigvis ikke kan planlægge. Der er så mange stier og veje gennem livet og helt sikkert, så kommer livet til at forme sig helt anderledes end I tror i dag.
Og så erindrede hun om, at huske på, at fællesskaberne kan bære os igennem mangt og meget. Husk at der er brug for jer alle sammen og at alle kan bidrage til at vi har et godt og solidt demokratisk samfund
Borgmester Tina Tving Stauning (A) holdt tale til studenterne på begge gymnasier - her på Handelsgymnasiet.
Og med alle de mange ord med på vejen, så er vi tilbage hvor denne artikel startede og alle talerne sluttede – nemlig med studenterturen rundt i kommunen, og ønsket om en god sommer og al muligt held og lykke til alle de nye studenter.
Måske næste generation af studenter.
Det traditionelle huekast blev holdt i hævd på begge gymnasier - på billedet her på Frederikssund Gymnasium.
Øjeblikket skal foreviges...
... også af de mange forældre...
... inden turen fortsætter.
Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.