Støtte til nyt projekt om planlægning af energilandskaber
Frederikssund Kommune har søgt og modtaget 300.000 kr. fra Plan 22+ til et projekt, der skal afsøge, hvordan landskaber i kommunen kan bruges til at producere solenergi og samtidig skabe merværdi for borgere og natur i lokalområdet.
Plan22+ er et partnerskab mellem Plan- og Landdistriktsstyrelsen og den filantropiske forening Realdania, der skal undersøge, hvordan fysisk planlægning kan bruges til at indfri kommunernes klimamål, samtidig med at man sikrer rammer for at udvikle velfungerende byer og landområder. Det gøres blandt andet ved at give økonomisk støtte til kommuner til at udvikle og afprøve nye måder at indfri klimamålsætninger gennem den fysiske planlægning.
God energi i Frederikssund
Realdania har i alt fået 23 ansøgninger fra kommuner i hele landet. Heraf er der bevilget støtte til 11 pilotprojekter for i alt ca. 5 mio. kr. – herunder altså 300.000 kr. til Frederikssund Kommune.
Projektet, som Frederikssund Kommune har fået midler til hedder ”God energi i Frederikssund – en trædesten til udvikling”. Projektet er udviklet sammen med Planværkstedet og bygger videre på arbejdet med energilandskaber og indgår som et delprojekt under den nyligt vedtagne Klimaplan 2045. Det har til formål at finde nye måder at understøtte kommunens klimamål ved en merproduktion af solcellestrøm. Det skal ske på en måde, hvor der bliver taget hensyn til landskaber, natur og naboer.
Frederikssund Byråd besluttede i november 2022 at anlægge en helhedsorienteret tilgang til placering af tekniske anlæg herunder bl.a. solcelleparker. Projekt ”God energi i Frederikssund” er en forlængelse heraf. I løbet af projektet skal det blandt andet undersøges om der er mulighed for at opsætte solceller midlertidigt og om arealer tiltænkt andre formål kan dobbeltudnyttes, så de også kan bruges til grøn energiproduktion.
Læs mere i Realdanias pressemeddelelse.
Solvarmeanlæg ved Jægerspris.
Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.