Banebrydende 3D-metalprint på vej til Frederikssund
Et nyt, højteknologisk uddannelsesmiljø på Campus Frederikssund skal give unge og virksomheder mulighed for at dygtiggøre og efteruddanne sig i de nyeste teknologier inden for 3D-print.
Mandag den 27. november blev det officielt, at Folketinget har afsat 2,6 millioner kroner som tilskud til oprettelsen af et AM-Lab(AM = Additive Manufacturing) i Østdanmark, nærmere betegnet i Frederikssund. Det nye uddannelsesmiljø vil give regionens virksomheder og unge under erhvervsuddannelse mulighed for at lære og arbejde med de nyeste teknologier såsom 3D-metalprint.
I den vestlige del af Nordsjælland har en række produktionsvirksomheder brug for faglært arbejdskraft, men for mange unge i området er der relativt langt til det nærmeste grundforløb. Derfor er et nyt AM-Lab i Frederikssund et kærkomment løft, som forhåbentlig kan få flere unge til at sigte mod en erhvervsuddannelse og på sigt måske være løftestang til et regionalt industritekniker-grundforløb.
- Det er en meget glædelig nyhed, der vil styrke uddannelsesmulighederne og give det lokale uddannelsesmiljø et markant løft. Jeg er glad for, at vi har kunne samarbejde på tværs af kommunegrænser omkring det her. Det vil komme hele det nordsjællandske område, virksomhederne og de unge mennesker til gavn, siger Tina Tving Stauning, der er borgmester i Frederikssund Kommune.
Den nye 3D-metalprinter er udviklet af DTU og er faktisk den første af sin slags i verden, da den er baseret på såkaldt ’open hardware and software’. At kunne 3D-printe i metal giver unikke muligheder for at skabe nye og bedre konstruktioner, og så er det samtidig mere bæredygtigt end traditionelt metalarbejde, som typisk genererer langt mere materialespild. Det kommende AM-Lab vil kunne anvendes af både medarbejdere fra virksomheder i regionen samt af unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse.
Hos Dansk AM Hub, som arbejder for at styrke dansk konkurrenceevne ved at fremme brugen af 3D print, vækker beslutningen om at etablere et AM-Lab i Frederikssund også begejstring.
- Vi er rigtig glade for og stolte over, at Østdanmark nu får en facilitet, som kan være med til at afsøge mulighederne inden for metalprint og producere verdens mest bæredygtige metalemner. Vi ser frem til, at faciliteten kommer til at motivere og inspirere fremtidens producenter, og så glæder vi os ikke mindst til at samarbejde med de mange dygtige producenter i området og hjælpe dem med at finde deres vej ind i metalprintsteknologien, siger administrerende direktør Frank Rosengreen Lorenzen, Dansk AM Hub.
3D metalprint lavet på DTU. Foto: DTU
Bredt samarbejde bag nyt AM-Lab
Folketingsmedlemmerne Rasmus Stoklund (S), Hans Andersen (V) og Jakob Engel-Schmidt (M) har været centrale i arbejdet med at få etableret et AM-Lab i Nordsjælland. De 2,6 millioner kroner i tilskud kommer fra næste års finanslov og er et resultat af et bredt samarbejde mellem regionale erhvervsskoler, Dansk Metal, Dansk Industri, DTU, Dansk AM Hub, Frederikssund Erhverv, det lokale erhvervsliv samt de tre kommuner Frederikssund, Egedal og Halsnæs.
Også i de to sidstnævnte kommuner er der glæde at spore oven på nyheden om et nyt, lokalt AM-Lab.
- Det er en rigtig god nyhed, at der kommer et nyt og spændende uddannelsesmiljø i Frederikssund. Det er tæt på Egedal, så det giver vores unge en attraktiv mulighed for at stifte bekendtskab med 3D-print i metal, som ser ud til at blive vigtig for virksomhederne og den grønne omstilling, udtaler Vicky Holst Rasmussen, som er borgmester i Egedal Kommune.
- I Halsnæs er der heldigvis mange unge, som tager en erhvervsuddannelse sammenlignet med andre kommuner. Men der er brug for, at endnu flere gør det. Derfor er det glædeligt, at vi med dette initiativ gør det endnu mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse. Samtidig vil jeg gerne kvittere for, at virksomhederne – herunder Nordisk Staal fra Halsnæs – går aktivt ind i det. Det kommer til at gøre en stor forskel, siger Steffen Jensen, borgmester i Halsnæs Kommune.
Fakta: Det står der i finansloven
Støtte til udstyr med mere på U/NORD (Campus Frederikssund). Der udmøntes 2,6 mio. kr. i 2024 som et tilskud til U/NORD (Campus Frederikssund), der kan understøtte indkøb af udstyr inden for fx AM-teknologi. Støtten er baseret på anbefalinger fra arbejdsmarkedets parter om, at der i Frederikssund etableres et fokus på udvikling af kompetencer forbundet med Additive Manufacturing (AM).