Frederikssund Kommunes logo
12. august 2024

Første skoledag i sol og blå himmel

Klokken kvart i ni på Slangerup Skole Afd. Lindegård er der fyldt af forældre og forventningsfulde elever. Det er i dag skolen starter, og for de mindste er det i dag skolelivet begynder. På Afd. Lindegård er der to børnehaveklasser med i alt 47 børn, og kl. 9 mødes de i skolen gymnastiksal til en fælles velkomst.Fællessamling i gymnastiksalen. To piger holder hinanden i hånden. Kenneth Jensen.Fællessamling i gymnastiksalen. 

Nysgerrig på bogstaver

Blandt de mange nye elever er Frej Grange og hans forældre Daniel og Randi. Frejs storebror begyndte sidste år og går nu i 1. klasse, så der er blevet snakket om skolestart for Frej hele det sidste år, og han er meget spændt fortæller Daniel.

- Vi har talt meget om, hvad han skal lære. Her den seneste tid er han begyndt at få øjnene op for bogstaver, så det er meget interessant, siger Daniel Grange.

Frejs mor Randi er matematiklærer i gymnasiet, så Frej kan allerede tælle til 49.

- Jeg kan tælle til 100!, fastslår Frej.

- Ja, med lidt hjælp til tierne, tilføjer Randi Grange.

Frej med sine forældre, Randi og Daniel Grange. Foto: Kenneth Jensen.Frej med sine forældre, Randi og Daniel Grange. 

Sommerfugle i maven

Efter den fælles velkomst og opdeling i 0. A og 0. B, går klasserne ad gangene til deres klasseværelser. I 0. B byder børnehaveklasseleder Rya Hutchings velkommen.

Børnehaveklasseleder Rya Hutchings (tv.)og overgangspædagog Sanne Bøgelund Vendelbo byder børnene velkommen til første skoledag.  Foto: Kenneth Jensen.Børnehaveklasseleder Rya Hutchings (tv.) og overgangspædagog Sanne Bøgelund Vendelbo byder børnene velkommen til første skoledag.  

- Jeg starter mit 31. hold børn i børnehaveklassen, og jeg er lige så spændt, som jeg var for 30 år siden, fortæller Rya, og så bliver der snakket om hvad det vil sige, at have sommerfugle i maven. Noget som flere af eleverne kan nikke genkendende til.

Ved bordene er børnene placeret sammen med andre børn, som de i forvejen kender fra børnehaven. På den måde sikrer man, at de nye elever sidder tæt på nogle kendte ansigter på denne dag, hvor det hele er så nyt.

Forældre og deres datter på første skoledag. Foto: Kenneth Jensen.Forældre og deres datter på første skoledag.

En pige rækker hånden op. Foto: Kenneth Jensen.En pige rækker hånden op. 

Balloner sendes op

Den allerførste skoleopgave for de nye elever er – på en lille seddel – at skrive deres navn og lave en flot tegning. Sedlen bliver rullet sammen og lagt ind i en ballon, som bliver fyldt med helium. Herefter går eleverne udendørs for at sende balloner til vejrs. Og der er naturligvis sørget for, at det er bionedbrydelige balloner med en bomuldssnor.

Tilbage i klassen går forældrene nu til SFO Cafeen, hvor der er kaffe og mulighed for at stille spørgsmål. Den første skoledag er ikke lang. Allerede kl. 11.30 spiser børnehaveklasserne deres frokost, og derefter har de fri – til i morgen, som er dag nummer to i deres kommende ti år i folkeskolen.

Alle eleverne sender deres balloner til vejrs i højt solskin og blå himmel. Foto: Kenneth Jensen.Alle eleverne sender deres balloner til vejrs i højt solskin og blå himmel. 

Fotos: Kenneth Jensen.