Frederikssund Kommunes logo
14. august 2024

Kommunens idrætsanlæg og legepladser er blevet røg- og nikotinfri

Det nye tiltag er en del af kommunens arbejde for en Røgfri Fremtid, hvor målet er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Frederikssund Kommune arbejder for, at børn og unge beskyttes mod tobaksrøg, og at nikotinprodukter som snus og nikotinposer ikke er synlige i børn og unges hverdag.

Formand for Social og sundhed, Anne Sofie Uhrskov (V) glæder sig over, at kommunens idrætsanlæg og legepladser er blevet røg- og nikotinfri:

- Vi har set, hvor stor betydning indførelsen af Røgfri Skoletid har haft i forhold til at mindske risikoen for, at børn og unge begynder at ryge og bruge snus m.m. Som en del af sundhedspolitikken for 2022-2026 ønsker vi som kommune at skabe gode og sunde rammer for alle borgere i kommunen, heriblandt tage ansvar for børn og unges sundhed. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi i Byrådet har besluttet at tage skridtet videre og indføre røg- og nikotinfri udemiljøer på kommunens idrætsanlæg og legepladser. Jeg mener, at vi med dette tiltag kommer et stykke videre mod målet om at skabe bedre sundhed og højere trivsel blandt børn og unge, siger hun.

Børn spiller floorball på et udendørs idrætsanlæg i Jægerspris. Foto: Kenneth Jensen.Børn spiller floorball på et udendørs idrætsanlæg i Jægerspris.

Foto: Kenneth Jensen.

Der har indtil nu ikke været regler om rygning og brug af røgfri nikotinprodukter på kommunens offentlige idrætsanlæg og på de legepladser, som ikke ligger ved et børnehus eller en skole. Dog valgte Idrætsbyen i Frederikssund at indføre røgfrihed i forbindelse med, at Idrætsbyen blev taget i brug i sommeren 2020.

- Røg og idræt hører ikke sammen. Det var årsagen til, at vi dengang valgte, at Idrætsbyen skulle være røgfri, og hvorfor vi nu vælger at indføre røg- og nikotinfri idrætsmiljøer i hele kommunen. Jeg synes, at det er vigtigt, at man som borger i Frederikssund Kommune kan deltage i et aktivt og fælles udendørsliv med andre uden at blive mødt af rygning ved omklædningsrummene eller hvide snusposer på fodboldbanerne. Jeg er derfor rigtig glad for, at tobak og nikotin bliver mindre synligt i idrætslivet, siger Formand for Unge, fritid og idræt, Niels Martin Viuff (C).

De nye regler gælder for alle offentlige legepladser og idrætsanlæg i kommunen. Foreningerne der bruger idrætsanlæggene har været inddraget undervejs, og de bakker i høj grad op om beslutningen. Legepladserne i kommunens børnehuse og skoler var allerede omfattet af lovgivningen om røgfrihed på matriklen, der også gælder udenfor åbningstiden.