Frederikssund Kommunes logo
21. august 2024

Skoleglæde giver elevboom i 10. klasse

Der tales og skrives meget om skoleelevers mistrivsel. Men på Campus U10 i Frederikssund taler man i stedet om skoleglæde og om, at lysten til at deltage i skolelivet skal være i højsædet. Og det har medført, at 10. årgang i folkeskolen i Frederikssund næsten er vokset ud af deres fysiske rammer på Campus Frederikssund, idet der har været næsten 80 elever ved studiestart i år – mod blot 27 sidste år.

Første skoledag for 10. klasserne. Borgmester Tina Tving Stauning (A) byder velkommen i fælleslokalet fyldt med elever. Foto: Frederikssund Kommune.Første skoledag for 10. klasserne. Borgmester Tina Tving Stauning (A) byder velkommen i fælleslokalet, der er fyldt med elever.

Overflod af muligheder har skabt interesse for 10. klasse

Det usædvanligt store elevtal i 10. klasse i 2024 skyldes ifølge leder af Ungeliv, Kristian Holmstrup Kock, at man har indledt et tæt samarbejde mellem alle aktører inden for de unges liv. Det betyder flere kompetencer i undervisningen og dermed mange flere muligheder for de unge.

- Vi arbejder tæt sammen på kryds og tværs med eksterne aktører, som blandt andet står for undervisning i forskellige valgfag. Bl.a. Frederikssund Gymnasium, U/Nord Handelsgymnasium, Ungdomsskolen, ungdomsklubberne, Musikskolen, E-sport Center, idrætsforeninger og mange flere, forklarer han.

Det betyder, at de unge udover de traditionelle skolefag som dansk, matematik og engelsk kan vælge mellem en lang række linjefag og valgfag.

Det kan f.eks. være beauty-linjen med undervisning i nail-art, hår/make-up og opstart af egen virksomhed. Eller en erhvervslinje, hvor eleverne kommer på besøg på virksomheder og andre uddannelser for at undersøge de mange muligheder og valg, de står over for i fremtiden. En kunst- og kulturlinje, samfundsfagslinje samt en udendørs idrætslinje er også på programmet. Endvidere kan eleverne vælge valgfag som f.eks. cross, dykning, dans, musik, e-sport, innovation og iværksætteri, fysik/kemi og flere sprog.

Og så er der naturligvis brobygningsforløb til både gymnasiet og handelsskolen på Campus Frederikssund, så de unge lærer om det brede udbud af ungdomsuddannelser, der er i deres egen by.

Ved indgangen til 10. klasserne på Campus Frederikssund står et banner, der fortæller om de mange tilbud eleverne kan vælge imellem. Foto: Frederikssund Kommune.Ved indgangen til 10. klasserne på Campus Frederikssund står et banner, der fortæller om de mange tilbud eleverne kan vælge imellem.

Gavner både de unge og samfundet

Formanden for udvalget Unge, fritid og idræt, Niels Martin Viuff (C) er glad for, at der har været så stor en stigning i søgningen til 10. klasse:

- Vores 10. klasses tilbud er blevet fantastisk godt. Det brede udbud af fag og valgfag er virkelig noget, der har givet genlyd hos de unge. Med et linjefag som erhverv giver vi mulighed for, at de unge kan få et vigtigt indblik i forskellige brancher og virksomheder. Det ruster dem bedre til at vælge den rigtige uddannelse fremadrettet, så vores virksomheder kan få den vigtige arbejdskraft, de efterspørger. Og med en idrætslinje styrkes fundamentet for et fortsat stærkt og bredt idrætsforeningsliv i vores kommune. Alt sammen noget, der er til gavn ikke blot for samfundet som helhed, men i høj grad for den enkelte unge, fastslår Niels Martin Viuff.

Skoleglæde i fokus

Den nye 10. klasse er bygget op omkring efterskoletanken, med fællesskab, introtur og studierejse mv. Flere af aktiviteterne foregår efter den almindelige undervisningstid, og derfor får 10. klasse i Frederikssund præg af en efterskole, hvor man sover hjemme.

- I 10. klasse har vi sat skoleglæden i centrum. Det er afgørende for elevernes udvikling, at de trives socialt og fagligt. Måske er man ikke den bedste til matematik, men lidt senere på dagen er man så i gang med et praktisk fag, hvor man kan vise sine evner. Hos os er der plads til alle. Og der er også plads til den enkelte elevs personlige udvikling, forklarer Kristian Holmstrup Kock og understreger, at der er meget stor fleksibilitet i tilbuddet:

- Vi har gjort det muligt at tilrettelægge elevernes skemaer individuelt. Man kan f.eks. nøjes med at tage de fag, man mangler og så kombinere 10. klasse med et fritidsjob, forklarer han.

Da der ofte kommer elever til i løbet af skoleåret, ventes den endelige 10. klasses årgang at kunne blive på op mod 90 elever i skoleåret 2024/2025, hvilket er rekordhøjt.

Første skoledag. Elever ankommer til Campus Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune.Første skoledag. Elever ankommer til Campus Frederikssund.

Fotos: Frederikssund Kommune.