Frederikssund Kommunes logo
5. september 2024

Erhvervsmåling med plads til forbedring

I Dansk Industris årlige undersøgelse af danske kommuners erhvervsvenlighed havner Frederikssund Kommune på en 87. plads. Det er et hop ned ad listen i forhold til en placering som nr. 69 i 2023. Generelt ligger Region Hovedstaden dårligt placeret, idet ti af hovedstadsområdets kommuner ligger på placeringer mellem 80 og 91.

Bedømmelsen af kommunernes erhvervsvenlighed sker dels ved at vurdere nogle objektive kriterier og dels ved at interviewe en række virksomheder. I Frederikssund Kommune har 44 virksomheder besvaret undersøgelsen.

Byggesager trækker ned

Af undersøgelsen fremgår det blandt andet, at der især på området sagsbehandling er sket et skred i virksomhedernes vurdering af kommunen. Her er Frederikssund Kommune faldet fra en 57. plads til en 86. plads. Og det er borgmester Tina Tving Stauning (A) ikke tilfreds med:

- Der er absolut plads til forbedring. Vi har i de forgangne år lavet flere tiltag – bl.a. ansat flere medarbejdere, som har knoklet for at få has på bunkerne, samt optimeret vores processer for en smidig og effektiv sagsbehandling. Og sagsbehandlingstiden er faldet markant allerede, men forandring tager tid, og vi arbejder fortsat på at nedbringe sagsbehandlingstiden for byggesager, fastslår borgmesteren.

Også på områderne ”Infrastruktur og Transport” samt ”Arbejdskraft” scorer Frederikssund Kommune lave karakterer, og det er også netop de to områder, som virksomhederne mener, kommunen bør prioritere.

- I kommunens mobilitetsplan har vi stort fokus på netop dette område, hvor vi løbende sætter tiltag i værk for at fremme mobiliteten på tværs af kommunen. Og jeg forstår godt, at arbejdskraft er et meget afgørende emne for virksomhederne. For ledigheden er lav i Frederikssund Kommune, og det betyder jo, at det ikke er nemt at finde tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft, vurderer borgmester Tina Tving Stauning og tilføjer:

- Kommunen er i tæt dialog med Frederikssund Erhverv blandt andet om en kommende arbejdsgivermesse, der er et af de tiltag, som forhåbentlig kan afhjælpe manglen på arbejdskraft.

Rummer også gode takter

Undersøgelsen er dog ikke kun en lang klagesang, idet den også rummer flere positive elementer. Således har der i Frederikssund Kommune været en stigning i antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse, hvilket har betydning for den fremtidige arbejdskraft virksomhederne kan rekruttere.

Selv om sagsbehandlingstiden for byggesager er lang, så er den meget kort, når det gælder sager om virksomhedernes miljøforhold. Endelig er Frederikssund Kommune en af de kommuner, der er bedst til at udlicitere og bruge private leverandører.

- I de relevante udvalg og i Byrådet vil vi nu gennemgå undersøgelsen og drage vores konklusioner. Men jeg hæfter mig ved, at jeg ude i virkeligheden møder rigtig mange virksomheder, der er glade for - og kvitterer for - samarbejdet med kommunen herunder f.eks. med vores Jobcenter. Og så understreger undersøgelsen også vigtigheden af, at vi har et tæt og godt samarbejde med Frederikssund Erhverv, fastslår borgmester Tina Tving Stauning.