Danskernes sundhed og trivsel skal under lup i stor undersøgelse
Mere end 300.000 danskere, også fra Frederikssund Kommune, bliver fra den nu spurgt om deres sundhed og trivsel i en ny stor undersøgelse. Resultaterne skal danne grundlag for bedre forebyggelse og andre indsatser dér, hvor behovet er størst.
I Frederikssund Kommune inviteres 2.450 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år til at deltage i en af Danmarks største undersøgelser om sundhed, trivsel og sygdom. Undersøgelsen hedder ”Hvordan har du det?” og sætter fokus på alt fra rygevaner og fysisk aktivitet til sygdomme og mental trivsel.
Det er femte gang siden 2010, at undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem alle regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Formålet er at skabe et samlet billede både nationalt, regionalt og lokalt af danskernes sundhedstilstand og trivsel – både hvor udviklingen går den rigtige vej, og hvor der er udfordringer.
Borgmester Tina Tving Stauning (A) håber, at mange vil besvare spørgeskemaet, da det er et vigtigt grundlag for arbejdet med sundhed i kommunen:
- Resultaterne fra undersøgelsen skal hjælpe os med at målrette de forebyggende indsatser til de borgere i kommunen, der har størst behov. Vi har haft stor glæde af de tidligere sundhedsprofilundersøgelser til at se, hvor der er brug for en ekstra sundhedsindsats. Jeg håber derfor, at de borgere, der får spørgeskemaet i deres e-Boks eller fysiske postkasse, vil bruge tiden på at svare på spørgsmålene, så vi kan få så mange svar som muligt og dermed et godt grundlag for sundhedsindsatsen fremover, siger borgmesteren.
Sundhedsområdet i Frederikssund Kommune har blandt andet brugt resultaterne fra de tidligere sundhedsprofiler til at målrette arbejdet med kommunens sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26” . Blandt andet viste den seneste sundhedsprofil fra 2021, at der var brug for at sætte fokus på ensomhed, og derfor har kommunen de sidste år arbejdet med at hjælpe flere borgere ind i fællesskaber i samarbejde med de brugerstyrede aktivitetscentre, frivillige foreninger m.fl.
Sundhedsprofilen 2021 viste også, at der i kommunen er en meget høj andel af borgere med kronisk sygdom. Flere af disse borgere har mere end én kronisk sygdom og kan derfor have et ekstra stort behov for hjælp og støtte i hverdagen. Sundhedsområdet er derfor ved at udarbejde en handleplan under sundhedspolitikken, som skal styrke arbejdet med at støtte borgere i kommunen, som har en eller flere kroniske sygdomme.
Resultatet af undersøgelsen offentliggøres i marts 2026. På hjemmesiden www.danskernessundhed.dk, findes resultaterne fra tidligere undersøgelser.
Om undersøgelsen
- Tjek, om du er med: Spørgeskemaet ”Hvordan har du det?” sendes til ca. 2.500 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år i kommunen. Det findes i e-Boks eller som brev, hvis du ikke har digital post. Spørgeskemaet sendes enten fra Region Hovedstaden eller fra Statens Institut for Folkesundhed.
- Frivillig deltagelse: Det er frivilligt, om du vil deltage, men din besvarelse er vigtig og bidrager til at skabe et billede af danskernes sundhed og trivsel.
- Mulighed for præmier: Alle, der besvarer spørgeskemaet, deltager i lodtrækningen om en række præmier.
- Flere afsendere: Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Det sker efter en aftale mellem Danske Regioner, KL, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finansministeriet.