Frederikssund Kommunes logo
28. februar 2025

Femårige møder kunst og kontraster i Willumsens maleri

Der er kongeligt bryllup og masser af kontraster på programmet, når kommunens femårige besøger Willumsens Museum. Som en del af Kulturstier møder børnene Willumsens kunst og prøver selv kræfter med forskellige kunstformer.

Selvom Willumsens Museum lige nu er lukket og ved at gennemgå en større ombygning, så fortsætter mange af museets aktiviteter. En af dem er Kulturstier, hvor alle kommunens femårige kommer på besøg og møder kunsten helt tæt på.

På en lidt grå tirsdag formiddag er det blevet de femårige fra Børnehuset Maglehøjs tur til at møde Willumsens verden. Det gør de på Jægerspris Administrationscenter, hvor museets aktiviteter foregår lige for tiden.

Allerede når børnene kommer ind kan de se et bord med tuscher, blyanter, papir og små billeder, der er klippet ud. På væggen hænger en gengivelse af J.F. Willumsens maleri Kongesønnens bryllup.

To drenge fra Børnehuset Maglehøj klipper kontraster ud. Børnene havde fastelavnsuge, så flere af dem var klædt ud. Foto: Mikala Tordrup.To drenge fra Børnehuset Maglehøj klipper kontraster ud. Børnene havde fastelavnsuge, så flere af dem var klædt ud.

Til at tage mod børnene er kunstformidler Seline Rørbech. Hun og børnene sætter sig i en cirkel på gulvet, og Seline fortæller dem lidt om, hvad de skal opleve den næste halvanden times tid, og de får også en lille snak om, hvad kontraster er, og om de forskellige sanser. Seline spørger børnene, hvad man bruger øjnene til:

- Se, svarer børnene i kor.

Og til spørgsmålene om, hvad vi bruger ørerne, næsen, tungen og hænderne til, kommer svarene prompte:

- Høre, lugte, smage, røre, siger børnene.

Efter en navnerunde deles børnene op i to grupper. Den ene gruppe føres hen til et lytte- og dufterum, mens den anden gruppe skal ind i et andet rum og høre mere om Kongesønnens bryllup.

Alle sanser i brug

I lytte- og dufterummet sidder børnene på gulvet og lytter til en historie. Rummet er helt orange, og der dufter af appelsin. Historien handler da også om appelsinens rejse fra Kina. Børnene hører om, hvordan appelsinen i meget gamle dage tog sin allerførste rejse fra Kina til Europa til kongesønnens palads. De lærer, hvordan appelsinen bliver fragtet af en hollandsk købmand, hvordan den fik sit navn, at det i gamle dage var svært at få fat i appelsiner, og at det derfor tit var de rige, der kunne få fat i appelsiner.

Historien kommer omkring, hvordan appelsiner dufter, føles og smager. Der nævnes mange forskellige kontraster – blød og hård, rund og spids, ung og gammel med mere. Det skal de bruge, når de kommer ud af rummet. Her skal de klippe andre kontraster ud og klistre på et papir.

Børnene sidder i lytterummet, som er orange og dufter af appelsin. Foto: Mikala Tordrup.Børnene sidder i lytterummet, som er orange og dufter af appelsin.

Et møde med museet

Willumsens Museums forløb i Kulturstier har til formål at give børnene en oplevelse af kunst og alt det, som et kunstmuseum har at byde på. På grund af den store renovering er aktiviteterne flyttet til Jægerspris Administrationscenter. Derfor får børnene ikke helt den oplevelse, som museet gerne vil give dem, men en alternativ version, hvor de møder ét kunstværk på forskellige måder.

- Det primære sigte for vores kulturstiforløb er at give børnene adgang til museets sale og lade dem møde kunsten 1 til 1 – altså møde det originale kunstværk med alt, hvad det indeholder af teksturer, farver, proportioner, fortællinger, forestillingsverdner og så videre. Vi ønsker at give dem den oplevelse, så museet og kunsten ikke skal være fremmed område, men derimod et sted man kan besøge, opholde sig i og få noget ud af, fordi det netop er vores alles sted. Så besøget handler meget om at føle sig hjemme omgivelser, der måske er anderledes end andre og som giver mulighed for andre samtaler, oplevelser og aktiviteter fortæller Louise Bugge Jacobsen, museumsinspektør på Willumsens Museum. Hun tilføjer:

- På grund af museets nuværende ombygning er vi i 2025 i midlertidige lokaler i Jægerspris, hvor oplevelsen af den originale kunst ikke er mulig. Det har derimod givet nogle andre spændende muligheder for at folde kun ét kunstværk ud men på forskellige sanselige måder gennem eksempelvis lydfortælling, rumlighed og følekasser med mere, siger Louise Bugge Jacobsen.

Børnene fra Børnehuset Maglehøj sidder på gulvet og lytter til en fortælling. Nogle gange spørger Seline om noget, og så peger børnene på billedet for at vise svaret. Foto: Mikala Tordrup.Børnene fra Børnehuset Maglehøj sidder på gulvet og lytter til en fortælling. Nogle gange spørger Seline om noget, og så peger børnene på billedet for at vise svaret.

Kongesønnens bryllup

Børnene fra Børnehuset Maglehøj møder altså ét kunstværk, nemlig Willumsens Kongesønnens bryllup. I et rum hænger en 1:1 gengivelse af værket. Det er et stort værk, som fylder hele den ene væg i det lille rum. Børnene fortæller, hvad de ser på maleriet. Blandt andet kan de se, at nogen af menneskerne ikke ser ud som kongesønnen og hans prinsesse.

- Menneskerne er mere fattige og de har gammelt tøj på, siger en af pigerne.

Gengivelse af Willumsens maleri Kongesønnens Bryllup. Foto: Mikala Tordrup.Gengivelse af Willumsens maleri Kongesønnens Bryllup.

Seline læser en historie op for børnene, som handler om kongesønnen, der skal giftes med sin prinsesse. Men alle de rige folk, der er inviteret til brylluppet vil ikke komme. Derfor beslutter de, at de vil invitere alle, som deres tjenere møder på gaden. Blandt gæsterne er en blind mand og en lille dreng. Den blinde mand spørger drengen, om han vil være hans øjne, når de skal spise middag.

Det skal børnene fra Maglehøj også prøve. Efter fortællingen skal de nemlig mærke på ting i en følekasse og gætte, hvad de har rørt ved. I en kasse på gulvet ligger forskellige ting, og noget af det, er ligesom det, de rører ved. De skal finde det rigtige og dække et bord med tingene.

Seline forklarer børnene, hvordan følekassen fungerer. Foto: Mikala Tordrup.Seline forklarer børnene, hvordan følekassen fungerer.

Åbne en ny verden

Når børnene forlader Willumsens Museum efter et kulturstiforløb, har de forhåbentlig en god oplevelse med sig hjem, men de har også fået et blik ind i en verden, som ikke alle børnene kender i forvejen.

- Vi håber, at børnene oplever at besøget pirrer deres nysgerrighed og at der findes en masse fortællinger i kunstens verden, som blot mangler at blive opdaget. Ad den vej håber vi at gøre dem nysgerrige og opsøgende på alt det, som kunsten indeholder – ikke nødvendigvis for at gøre dem alle til kunstelskere eller ”Willumsen-aficionados”, men mere for at åbne en sanselig verden for dem og give dem den valgmulighed også i deres fremtidige liv, siger Louise Bugge Jacobsen.

Børnene blander deres egne farver og maler billeder med noget, de kan huske fra dagen. Foto: Mikala Tordrup.Børnene blander deres egne farver og maler billeder med noget, de kan huske fra dagen.

Hvad er kulturstier?

Kulturstier giver alle fire- og femårige børn i Frederikssund Kommune et møde med fire forskellige kulturinstitutioner, nemlig:

  • Frederikssund Museum Færgegården
  • Willumsens Museum
  • Frederikssund Bibliotekerne
  • Musikpatruljen fra Frederikssund Musikskole

Formålet er, at alle børn skal møde de lokale kulturinstitutioner og aktivt opdage og opleve musik, billedkunst, kulturhistorie og litteratur. Der er et før og efter forløb i børnehusene, så børnene arbejder med dem over en periode. I før- og efterprocesserne bidrager det pædagogiske personale for eksempel med at forstærke børnenes møde med kulturen ved at tale med børnene om, hvad det er, de skal opleve.

Foto: Mikala Tordrup.