Bibliotekerne får penge til nyt læseprojekt for unge
Slots- og Kulturstyrelsen fordeler i øjeblikket et samlet beløb på 22,8 mio. kroner til projekter på skoler og biblioteker i landet. I den forbindelse har Frederikssund Bibliotekerne netop modtaget 225.000 kroner til et projekt, hvor elevinddragelse og de unges motivation er i centrum. I projektet, der hedder ”Unge – sammen om bøger”, skal en blandet gruppe af unge, der ikke læser i hverdagen, inspireres til glæden ved at læse.
Bibliotekschef på Frederikssund Bibliotekerne, Mette Jonstrup Larsen, siger:
- Vi er utroligt glade for, at vi har modtaget støtte til at gennemføre dette vigtige projekt, som kan styrke læselysten hos elever. Samtidig kan det udvikle og styrke samarbejdet på tværs mellem Frederikssund Bibliotekerne, skolerne og Folkeskolens pædagogiske læringscenter PLC.
Projektet skal gennemføres i samarbejde med Trekløverskolen, afd. Marienlyst og skal bidrage til, at elever, som fx ikke har læsning i fokus i hjemmet, prioriterer det mere – i skolen og uden for skolens rammer.
Målet er, at de unge skal have ansvar for formidlingen af litteratur på skolen. Bøgerne skal have en central placering i elevernes dagligdag, og litteraturen i samspil med de fysiske omgivelser på skolen skal skabe rum for inkluderende fællesskaber.
Foto: AdobeStock.
Litteratur bygger bro og åbner døre til det ukendte
Christine Leonora Mossing, projektleder og bibliotekar på Frederikssund Bibliotekerne, fortæller:
- En alsidig og relevant bogsamling vil understøtte elevernes verdensvendthed. Det vil også medvirke til at bygge bro mellem deres forskellige kulturer.
Og det er godt for selve læsningen og styrker også mange andre kompetencer hos de unge:
- Læsning styrker både indlevelse, udvikling, viden og fordybelse. Så vi er utroligt glade for, at vi nu kan samarbejde med Marienlyst om at sætte ekstra skub i at motivere til læsning blandt de unge og udforske, hvordan de i højere grad kan få lysten til at læse, også i fællesskab med andre. Eleverne vil møde litteratur, de kan spejle sig i, og som kan åbne døre og vinduer til det ukendte, siger hun.
Også Marienlyst er begejstrede for samarbejdet:
- Det er en virkelig glædelig nyhed. Med den rette indsats kan bevillingen helt sikkert sætte skub i elevernes læselyst. Vi ser meget frem til den fælles sparring, siger Jannie Heyn Wittrup, lærer og PLC- vejleder på afd. Marienlyst.
Ambassadører fra 7. - 9. årgang, både læseglade og de, der ikke frilæser, vil indgå i formidlingen af bøger til de andre elever, og vil sammen med biblioteks- og PLC ansatte facilitere elevernes udvælgelse af bøger.
Projektet går i gang i starten af det nye år, og inden sommerferien forventes de mange nye bøger at være på plads på skolens boghylder.