Frederikssund Kommunes logo
27. marts 2025

Mere lokal beslutningskraft på skolerne

En ny økonomitildelingsmodel på skoleområdet skal give styrket lokal beslutningskraft og stærkere læringsfællesskaber på skolerne i Frederikssund Kommune.

Byrådet besluttede på mødet i februar en ny økonomitildelingsmodel for skoleområdet, der fordeler pengene til skolerne på en anden måde end i dag. Og på byrådets møde 26. marts blev den konkrete udmøntning af budgettet godkendt, sådan at skolerne kender deres økonomi og kan færdiggøre planlægningen af næste skoleår 2025/26.

Med den nye økonomitildelingsmodel fordeles en større andel af de samlede midler til specialundervisning til eleverne i højere grad til skolerne frem for at indgå i en central pulje. Herudover bliver flere af skolernes ressourcer fremover tildelt på baggrund af skolernes faktiske socioøkonomiske profil. Det betyder, at skolernes elevsammensætning får endnu større betydning for, hvor stor en del af det samlede budget på skoleområdet, skolerne får.

Den nye økonomitildelingsmodel medfører to ændringer:

  • Det socioøkonomiske indeks ændres og endnu flere midler end i dag vil blive fordelt efter den faktiske socioøkonomiske elevprofil på den enkelte folkeskole.
  • Skolerne får større ansvar for og større økonomisk råderum til specialundervisning. Tidligere var hele specialundervisningsbudgettet placeret centralt, men nu bliver en større del af budgettet givet direkte til skolerne. Det betyder, at skolerne i højere grad end i dag selv vil have de ressourcer, der skal tilgå elever med specialundervisningsbehov, og dermed også får bedre mulighed for at tilrettelægge lokale løsninger for og med eleverne.

Stærke læringsfællesskaber

I Frederikssund Kommune har fagudvalget Skole, klub og SFO som en del af det fælles udviklingsprogram på skoleområdet ”Program for stærkere læringsfællesskaber” vedtaget en handleplan for arbejdet med at sikre stærke læringsfællesskaber for alle elever på skolerne. Det betyder også, at man politisk har besluttet, at flere elever skal kunne gå i deres almindelige folkeskole.

Den nye økonomitildelingsmodel understøtter det mål. Med flere ressourcer til specialundervisning udlagt til skolerne, får skolerne endnu bedre muligheder for at arbejde med lokale inklusionsfremmende tiltag og de får større frihed til den fortsatte udvikling af stærke inkluderende almenmiljøer på skolen.

Det er det arbejde, Byrådet har ønsket at understøtte med en anden økonomitildelingsmodel.

Den nye økonomitildelingsmodel har været i høring i skolebestyrelser, skolernes MED-udvalg, det koordinerende MED-udvalg for 0-16 år og i de faglige organisationer DLF, BUPL og FOA.

- Vi er rigtig glade for de høringssvar, der er kommet. Jeg kan sagtens forstå de bekymringer og synspunkter, som blev nævnt i flere af høringssvarene, da vi behandlede sagen politisk i februar. Der er nogle ting, vi skal være opmærksomme, blandt andet at understøtte de to skoler, Jægerspris Skole og Slangerup Skole, hvor den nye økonomitildelingsmodel kommer til at betyde, at der skal afgives ressourcer til de øvrige skoler på grund af en relativt høj segregeringsgrad i forhold til det som distriktets socioøkonomi indikerer. Hverken børn eller personale skal efterlades på perronen siger formand for Skole, klub og SFO, Anna Poulsen (F). Hun fortsætter:

- Flere og flere børn i Frederikssund Kommune ekskluderes fra deres folkeskole til en specialskole og endnu flere oplever, at det er svært at få den rette hjælp i tide, hvilket er dybt frustrerende for både børn, forældre og personale. Status quo er derfor ikke en mulighed og vi har et politisk ansvar for at løfte os op i helikopteren og tænke langsigtet. Vi må se på skolevæsenet som helhed, så vi på tværs af alle vores folkeskoler får skabt de allerbedste læringsfællesskaber for eleverne. Vi kunne godt ønske os flere penge, men her og nu, må vi få mest muligt ud af den økonomiske ramme der nu engang er. Vi vil en folkeskole, som kan mere for flere. Vi er forpligtet til at finde løsninger som både tilgodeser de børn som har let ved at gå i skole, de som med den rette indsats kan trives i almenskolen og de som har brug for et specialtilbud. Den nye tildelingsmodel løser ikke alt, men modellen understøtter programmet for stærkere læringsfællesskaber.

Også næstformand i Skole, klub og SFO, Charlotte Drue (LA), tror på, at den nye økonomitildelingsmodel vil være til gavn for både børn og ansatte på skolerne:

- Som det er nu, er der alt for mange børn med særlige behov, som ikke får den rette hjælp og støtte. Det er ikke rimeligt over for de børn, og det skaber også et dårligt lærings- og undervisningsmiljø for både børn og voksne i skolerne. Den nye økonomitildelingsmodel adresserer denne udfordring, og giver skolerne og de fagprofessionelle medarbejdere på skolerne større frihedsgrader og økonomisk råderum til at tilrettelægge de rette løsninger. Det er medarbejderne og lederne på skolerne de allerbedste til, og derfor er det også vigtigt med opbakning til vores skoleledere, medarbejdere og skolebestyrelser i forhold til det forestående arbejde, siger næstformand i Skole, klub og SFO Charlotte Drue.

Den nye økonomitildelingsmodel træder i kraft ved kommende skoleår 2025/26, og vil blive indfaset gradvist.