Frederikssund Kommunes logo

Ny Indsatsplan for Kæmpebjørneklo

Frederikssund Kommune har den 11. marts 2025 godkendt Indsatsplan for Kæmpebjørneklo 2025-2028 efter otte ugers offentlig høring.

Du skal som privat borger med Kæmpebjørneklo være opmærksom på, at planen indeholder bestemmelser om:

  • at bekæmpelse af kæmpebjørneklo skal være påbegyndt senest 1. maj hvert år,
  • at Frederikssund Kommune anbefaler rodstikning som bekæmpelsesmetode,
  • at på arealer hvor væsentlige hensyn taler imod rodstikning som bekæmpelsesmetode, kan alternative bekæmpelsesmetoder vurderes i samarbejde med Frederikssund Kommune.

Folder med information om bekæmpelse af kæmpebjørneklo.

Kæmpebjørneklo er en trussel mod plante- og dyreliv, da dens voldsomme vækst, store blade og frøsætning gør den i stand til at kvæle al naturlig vegetation i nærheden. I mørket under dens blade skygges andre planter ihjel, hvorved yngle- og levesteder for dyr og planter forsvinder. Plantesaften giver mennesker ved berøring og giver eksem. Får man saften på sig bliver huden mere følsom hvis huden får sollys. Ved sol eksponering kan der dannes væskefyldte blærer. Udslættet er meget smertefuldt og længe om at læges, det kan i ekstreme tilfælde gå over i en permanent eksemlignende tilstand.

Kæmpe bjørneklo på mark.Fra en enkelt skærm kan der spredes 5.000 frø, så der kan hurtig opstå meget store bestande fra en plante. Derfor er det vigtig at igangsætte bekæmpelse af bjørneklo så hurtigt som muligt. Man må ikke lade frøstande ligge på jorden, men skal sikre at de kommer på genbrugspladsen i en gennemsigtig plastpose. De største spredningsveje for frøene er via vandløb til å nære engområder samt langs veje ved kørsel af haveaffald i åben trailer.

Som privat lodsejer har du pligt til at bekæmpe kæmpebjørneklo, så den ikke spredes.

Læs mere om hvad kommunen gør og om bekæmpelse af bjørneklo.

Sådan bekæmper du kæmpebjørneklo

I videoen herunder kan du se, hvordan du bedst rodstikker kæmpebjørnekloen.