Kommissorium for Udvalg om Skuldelev
Byrådet fastlagt følgende rammer for § 17 stk. 4-udvalgets arbejde fra september 2024 til september 2025.
Formål og afgrænsning
Skuldelev er Frederikssund Kommunes 5. største by. Borgerne i Skuldelev bakker op omkring deres by, kirke, skole, kraftvarmeværk, brugs, fritidshjem, børnehave og Hallen i mange fællesskaber. Byen har en lang historie bag sig. En smuk beliggenhed ved Skuldelev Ås og Skuldelev Strand med havn, fjord og marker omkring og med mange fine naturperler og med en (ny) beliggenhed tæt ved den nye fjordforbindelse. Der er mange aktiviteter og foreninger på tværs. Samtidig er en by af Skuldelevs størrelse genstand for et ydre pres for afvikling, mere end udvikling.
Projektudvalgets formål er gennem en involverende proces med byens aktører, at understøtte livet i Skuldelev.
Udvalget skal arbejde med forslag til hvordan fællesskaber og fysiske tiltag i Skuldelev kan bidrage til byliv, landsbysammenhold og skabe rammerne for de aktiviteter, der er med til at gøre Skuldelev til en fortsat god landsby at leve i – både på den korte og den lidt længere bane.
Målet er, at Skuldelev fastholder og videreudvikler sin position som et attraktivt lokalsamfund, som er bæredygtigt økonomisk, socialt og naturmæssigt.
Opgaven afgrænses til byzonelandsbyen Skuldelev, men alle områdets kvaliteter og aktører vil indgå i arbejdet.
Anvendte metoder og evt. indsatser skal kunne bruges som inspiration i kommunens øvrige landsbyer.
Opgaver der skal løses
- Afdække Skuldelevs styrkepositioner og udfordringer som en landsby på Hornsherred.
- Udarbejdelse af et samlet overblik over Skuldelevs kvaliteter og udviklingsmuligheder som afsæt for at styrke den fælles oplevelse af og fortælling om byen.
- Formulere mulige fremtidsscenarier for et bæredygtigt lokalsamfund i Skuldelev, der også indeholder forslag til styrket organisering i
- Identificer konkrete indsatser som på den korte og den lidt længere bane kan styrke Skuldelevs sammenhængskraft og landsbyidentitet gennem forskellige former for involvering.
- Dele erfaringer om anvendte metoder og evt. indsatser, der kan bruges som inspiration til styrket fællesskab og landsbyudvikling i kommunens øvrige landsbyer.
Mødeform og metoder
Udvalgsmøderne vil være i form af workshops el.lign. i nærområdet, samt minimum et større møde i Skuldelev, hvor byens borgere og lokalsamfund inviteres bredt. Der vil blive afprøvet forskellige former for borgerinvolvering.
Udkast til mødeplan:
- Konstituerende møde med afsæt og rammesætning. Mødet kobles med en gåtur i Skuldelev.
- Større borgermøde med drøftelse af byens tematikker og udvalgets indsatsområder.
- Studietur til andre landsbyer for inspiration og fælles referenceramme, med udgangspunkter i identificerede problematikker i Skuldelev.
- Temabaserede arbejdsmøder med henblik på at udarbejde anbefalinger og indstillinger til fagudvalget og forslag til organiseringer.
- Fællesmøde med gennemgang og kvalificering af anbefalinger til Økonomiudvalget.
- Præsentation og afrapportering, samt anbefalinger til Økonomiudvalget. Evt. i forbindelse med en byvandring med byrådet.
Udvalgets aktører anbefales at afprøve forskellige ideer i løbet af projektperioden.
Reference
Udvalget refererer til Økonomiudvalget.