Frederikssund Kommunes logo
25. september 2024

Et enigt Byråd indgår budgetaftale

Med aftalen om budget 2025 – 2028 afsluttes budgetprocessen, der begyndte i foråret, og hvor der undervejs er blevet holdt to borgermøder. Samtidig har budgetmaterialet været i offentlig høring i perioden den 30. august til den 16. september.

Borgmester Tina Tving Stauning (A) glæder sig over aftalen:

- Jeg er meget glad for at kunne samle hele Byrådet omkring Budget 2025. Det betyder meget for det kommende års politiske arbejde, at vi er fælles om budgettet. Det var - som altid - svært at få enderne til at nå sammen, og undervejs er vi også blevet nødt til at finde besparelser for at overholde det udgiftsloft, som regeringen og KL har udstukket. Det glæder mig, at vi fastholder og styrker serviceniveauet på flere velfærdsområder med aftalen. Det har været en god proces, og jeg vil gerne kvittere for Byrådets konstruktive deltagelse og viljen til at finde fælles løsninger, siger borgmester Tina Tving Stauning.

Borgmester Tina Tving Stauning (A) og byrådets gruppeformænd. Foto: Frederikssund Kommune.Borgmester Tina Tving Stauning (A) og byrådets gruppeformænd.

Velfærden tilføres store beløb

For at sikre serviceniveauet på nogle af de væsentligste velfærdsområder tilføres budgettet over den fireårige periode 2025 – 2028 følgende beløb:

  • Udsatte børn og unge: 66,0 mio. kr.
  • Specialundervisningsområdet: 60,0 mio. kr.
  • Det specialiserede voksenområde: 45,6 mio. kr.
  • Ældreområdet: 53,2 mio. kr.

Aftalen lægger et stærkt fundament for det kommende arbejde med implementering af de store nationale reformer på flere af disse områder. Dertil sikrer aftalen, at Frederikssund Kommune fortsat har en sund og robust økonomi samtidig med, at såvel drifts- som anlægsrammer overholdes som aftalt mellem regeringen og KL.

Egnsteater, dyreklubben og Blå flag fastholdes

I løbet af høringsperioden har Frederikssund Kommune modtaget adskillige hundrede høringssvar. Mange af disse har handlet om egnsteatret, dyreklubben og de blå flag. Budgetaftalen fastslår imidlertid, at den nuværende egnsteateraftale fastholdes, og at dyreklubben og de blå flag bevares. Samtidig kan man blandt meget andet læse, at der skal etableres en ny legeplads på Bløden i Frederikssund, og at forældrebetalingsandelen på vuggestueområdet nedsættes fra 25% til 23%.

Med budgetaftalen bliver den kommunale skatteprocent sænket med 0,1 til 25,7%. Nedsættelsen finansieres bl.a. ved en tilskudsordning fra staten frem til 2029, hvorefter kommunen selv finansierer skattenedsættelsen via kassebeholdningen. Det understreges, at dette kun berører kassebeholdningen – ikke drifts- og anlægsudgifterne.

På effektiviserings- og besparelsessiden fremgår det blandt andet, at endnu to børnehuse i hhv. Jægerspris og Slangerup skal lukkes for fortsat at tilpasse kapaciteten på børneområdet til det aktuelle behov. Samtidig kommer der en ny ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet.

Den underskrevne budgetaftale. Foto: Frederikssund Kommune.Den underskrevne budgetaftale.

Flerårig prioritering af anlæg

I budgetaftalen fastslås det, at principperne for den kommende budgetlægning for 2026-2029 vedrørende anlæg skal besluttes i første kvartal 2025, så man opnår en mere tværgående prioritering af kommunens anlægsprogram. Målet er at få en mere fleksibel investeringsplan, et større råderum til investeringer samt et øget fokus på at sikre værdien af kommunens aktiver.

Læs meget mere og dyk ned i tallene bag budgettet for 2025 på vores hjemmeside.

Udtalelser fra partierne

Socialdemokratiet, Poul Erik Skov Christensen:

- Som socialdemokrat er jeg yderst tilfreds med at vi holder hånden under de store velfærdsområder, ved at tilføre yderligere 225 millioner til udsatte børn, unge og familier, ældreområdet og det specialiserede handicap- og psykiatriområde. Det betyder meget for mange. Det er glædeligt, at vi viderefører støtten til Egnsteatret samt komme videre både i Skibby og Slangerup. Det er glædeligt at bevare dyreklubben, Boblberg og åbningstiderne på Lundebjerggård. Forældrebetalingen til vuggestuerne er ændret og sammen med en skattelettelse, kan det være med til at tage presset fra den enkelte familie. Igen tiltag for de mange. Vi ser frem til mere decentral og selvstændig ledelse af vores børnehuse og styrker folkeskolen. Igen tiltag for de mange.

Det Radikale Venstre, Søren Weimann:

- I Radikale Venstre er vi glade for, at vi i et rigtig stramt budget kan holde fokus på natur- og vandløbsområdet, og sætte fart på udtagning af lavbundsjorde i 2025. Vi er rigtig godt tilfredse med, at vi får en meget tiltrængt revision af vores skolestruktur, der skal give en bedre fordeling af midlerne og skabe en folkeskole med bedre trivsel og mere faglighed. Det har vi kæmpet hårdt for hele valgperioden.

Det Konservative Folkeparti, Niels Martin Viuff:

- Jeg er glad for budgetforliget. Jeg har som konservativ gruppeformand sat min underskrift på et budget, som er fyldt med konservative aftryk. Jeg gik til forhandlingerne med et stærkt ønske om at skære i administrationsudgifterne i Frederikssund Kommune, og det er lykkedes. Det er også lykkedes at få gennemført en skattenedsættelse på 0,1 procent, at fravælge byggesagsgebyrer efter timepris, samt af fastholde de midlertidige byggesagsbehandlere, så vi kan komme den lange sagsbehandlingstid til livs. Vi fik også ansat en person, der skal hjælpe kommunen med at få solgt en række af de meget dyre, ubrugte bygninger, vi har stående, som presser vores vedligeholdelsesbudget. Vi betaler i forvejen ekstremt meget pr. kvadratmeter i Frederikssund Kommune for vores bygninger.

Socialistisk Folkeparti, Anna Poulsen:

- Det er ikke sjovt at skulle spare 25 millioner kroner, men byrådet har indgået de nødvendige kompromiser og lavet et budget. I SF ville vi gerne have investeret mere visionært, og alle, uanset partifarve, bør kæmpe for, at budgetloven ændres og for at fremtidige økonomiaftaler støtter op om den kommunale velfærd! Partierne har i budgetforhandlingerne i nogen grad begrænset deres iver efter at sætte nye skibe i søen og med et stramt budget har det været vigtigt for SF, at vi koncentrerer os om kerneopgaverne og om at bevare kvaliteten i de tilbud, vi har. Vi har bl.a. bevaret vores klubstruktur, sendt penge til folkeskolerne, sat penge af til bygningsvedligeholdelse, bevaret niveauet for trivselsindsatserne og for aktiviteter for både børn, ældre og borgere med funktionsnedsættelser.

Liberal Alliance, Michael Tøgersen:

- LA har den holdning, at man skal tage ansvar for sit eget liv, og de der har det svært, skal hjælpes. Derfor er vi glade for, at vi i perioden 2025-28 er blevet enige om at tilføre 225 mio. kr. til de store velfærdsområder. Vi mener også i LA, at kommunen ikke skal opkræve flere penge fra borgerne end nødvendigt. Derfor er vi bl.a. glade for, at vi ikke indfører timebetaling på byggesagsgebyrer, reducerer egenbetalingen for vuggestuepladser og også sætter skatten ned. Endvidere glæder det os, at vi fastholder de 4 ekstra byggesagsbehandlere, så vi forhåbentlig snart kan tilbyde tilfredsstillende byggesagsbehandlingstider. Det er glædeligt, at vi bl.a. bevarer Parkteatret som Egnsteater, rykker ”kultur i Slangerup” frem, og at vi ikke lukker dyreklubben. Tak til alle for samarbejdet.

Fjordlandslisten, Kirsten Weiland:

- Fjordlandslisten bakker op om budgetaftalen, selvom vi er skeptiske og kritiske over for kommunens anlægsbudget for 2025-28. Vi er nået i mål med at ramme anlægsbudgettet for 2025, men der venter store udfordringer. Ved at skubbe mange af vores udgifter fra 2025 til 2026, står vi over for en endnu større udfordring, hvis vi ikke gennemfører en helt anderledes prioritering af kommunens opgaver Der skal være balance mellem at sikre de værdier, vi allerede har i vores bygninger og infrastruktur, og så de ambitiøse ønsker fra tidligere byråd om nye investeringer. Fjordlandslisten vil sikre, at vi gentænker vores måde at budgettere og prioritere på, så der er sammenhæng mellem det vi skal, og det vi kan. Tak for et godt og konstruktivt budgetforløb og opbakningen til at gentænke vores anlæg.

Dansk Folkeparti, Inge Messerschmidt:

- For Dansk Folkeparti var der to klare fokusområder til budgetforhandlingerne. Ældreområdet og tidlig indsats for vores små børn. Der er sat et solidt DF-aftryk i aftalen. Vi havde flere udvidelsesforslag med, som vil have stor betydning for mange borgere. Straksudlevering af hjælpemidler. Flere ungarbejdere på omsorgscentrene og i børnehusene. Kommunens side tilbage i lokalavisen. Tidlig indsats ved special- og udviklingspædagoger til vores sårbare børn. Vi fastholder åbningstiden på Lundebjerggaard. Aktivitetsmidlerne bevares på vores omsorgscentre. Dansk Folkeparti havde gerne set administrative effektiviseringer, med fokus på at ansætte HK`ere i stedet for Djøf’er. Vinge fylder for meget i anlægsrammen. Dansk Folkeparti ser gerne, der sættes mere fokus på andre påtrængende projekter.

Venstre, Anne Sofie Uhrskov:

- I Venstres gruppe er vi meget tilfredse med at vi i budgetaftalen tilfører midler til kernevelfærdsområderne, samtidig med at vi sænker skatten. Vi giver en håndsrækning til børnefamilierne med en takstnedsættelse i vuggestuerne, det er i tråd med vores ambition om, at det skal være lettere at være børnefamilie i vores kommune. Vi er meget glade for, at vi har prioriteret økonomi til folkeskolen med et fokus på at det faglige niveau i dansk og matematik skal hæves. Indsatsen for børn og unges trivsel fastholdes. Vi fortsætter med weekendåbning i Slangerup svømmehal, fokus på fællesskaber med uændret åbningstid i Livskilden og caféen på Lundebjerggård. Der arbejdes videre med Kulturtiltag i Slangerup og Skibbys fællesskaber og idræt i 2025, samt en fondsfinansieret legeplads på Bløden.

Danmarksdemokraterne, Maibritt Møller Nielsen:

- Danmarksdemokraterne er særligt glade for, at vi kan sænke skatten med 0,1%, og at budgetaftalen indeholder besparelser på administration på 4 mill.kr. Bl.a. med reduktion i tolkeudgifter. Vi sænker betalingen for vuggestuepladserne. Klimatiltag på anlæg er halveret for 2025, så der er plads til mere vedligehold. Vi fik afværget ekstra egenbetaling på spec.sko til ældre borgere. Det er glædeligt, at der oprettes straks udlevering af mindre hjælpemidler. Det har været længe undervejs. Der ansættes flere ungarbejdere både i børnehusene og på omsorgscentrene, der forhåbentlig vil give stor interesse for området. Vi fortsætter med de 4 midlertidige byggesagsbehandlere. Og det er særlig glædeligt, at Dyreklubben og Boblberg bevares. Og SFO ikke ændres til SFO2, til stor glæde for børnene.

Enhedslisten, Rasmus Petersen:

- Enhedslisten er stolte af at være med i årets budgetaftale, der prioriterer borgernes velfærd og fremtiden for kommunen. Aftalen inkluderer:

En styrkelse af børn og skoler: Investering i bedre rammer for daginstitutioner og skoler. Beskyttelse af fjordene: Grøn indsats for at forbedre kystområder og udtage lavbundsjorde. Ingen biblioteksbøder: Afskaffelse af bøder for at sikre lige adgang til kultur. Takstnedsættelser på vuggestuer: Hold priserne nede, selvom vi investerer i området. Fritidsjob for unge: Flere jobmuligheder, der styrker unges tilknytning til børne- og ældreområdet. HK-elevstillinger: Nye elevstillinger for at øge unges adgang til erhvervslivet. Kunstig intelligens: Integrering i kommunens udvikling.
Aftalen er et skridt mod et mere solidarisk og grønt Frederikssund!

Borgmester og gruppeformænd i rådhusets forhal. Foto: Frederikssund Kommune.Borgmester og gruppeformænd i rådhusets forhal.

Fotos: Frederikssund Kommune.