Frederikssund Kommunes logo

Strategisk Energi- og Varmeplan 2022

Her kan du læse kommunens Strategiske Energi- og Varmeplan 2022.

Strategisk Energi- og Varmeplan 2022 inkl. bilag 1
Bilag 2 - Samfundsøkonomisk screening Skibby
Bilag 3 - Samfundsøkonomisk screening Slangerup og Jørlunde
Bilag 4 - Samfundsøkonomisk screening Frederikssund
Bilag 5 - Forudsætninger for samfundsøkonomiske beregninger

I den Strategiske Energi- og Varmeplan 2022 kan du bl.a. læse om hvordan eksisterende fjernvarmeområder, betingede godkendt fjernvarmeområder, områder med mulighed for fjernvarme fordelte sig geografisk i kommunen i 2022, og om hvilke områder der i 2022 ikke havde udsigt til få fjernvarme.

Varmeplanen opdateres hvert fjerde år. På kortet herunder kan du følge den løbende udvikling i nye fjernvarmeområder.

Varmeområder ifølge varmeplanen

Nedenstående kort viser varmeområder ifølge Strategisk Energi- og Varmeplan 2022 pr. december 2022.

Kort over forventet fremtidig varmeforsyning i kommunen

Opdaterede varmeområder i takt med godkendelse af nye varmeområder

Nedenstående kort viser senest opdaterede varmeområder pr. januar 2025. Læs mere på siden om fjernvarme.

Kort der viser at Vinge og Skibby har godkendte varmeprojekter.

De nyeste varmeområder

Siden varmeplanens vedtagelse i dec. 2022 er der sket flere ændringer. I Skibby har en gruppe borgere dannet den borgerejede forsyning Skibby Fjernvarme A.m.b.a., og fået godkendt sit fjernvarmeprojekt i byrådet okt. 2024. Dette område har derfor skiftet status fra at være et område med mulighed for fjernvarme, til at være et fjernvarmeområde. Ifølge Projektbekendtgørelsen træder forsyningens forsyningspligt i kræft 5 fem års efter projektgodkendelsen. Det er derfor forsyningens ambition at få etableret fjernvarme i Skibby senest på dette tidspunkt.

Forbedringer af eksisterende forsyninger

For de to andre eksisterende varmeområder i hhv. Jægerspris og Skuldelev har begge forsyninger omlagt deres produktion med varmepumper og akkumuleringstanke. Dette betyder, at Jægerspris Kraftvarme nu kun bruger minimalt med gas til hhv. spidslast og regulerkraft. Ligeledes har Skuldelev Energiselskab reduceret sit gasforbrug markant.

Kontakt de eksisterende varmeforsyninger

Når et varmeprojekt er godkendt vil den pågældende forsyning kontakte ejendomsejere omfattet af varmeprojektet med nærmere information om den fremtidige varmeforsyning. Det er frit for disse ejendomsejere at tage imod tilbuddet.

Det vil ligeledes være hos den aktuelle forsyning som tilbyder fjernvarme, at ejendomsejerne skal orientere sig vedrørende eventuelle ordninger i ventetiden på fjernvarme. Og få information om priser og tidshorisont for levering af fjernvarme.

I Frederikssund Kommune er der pt. fem varmeværker, der leverer fjernvarme i Frederikssund, Vinge, Jægerspris, Skuldelev og Slangerup, samt den nydannede forsyning Skibby Fjernvarme, som planlægger egen varmeproduktion. Har du spørgsmål til eller problemer med forsyningen i områderne, kan du finde kontaktoplysninger på selskaberne på kommunens hjemmeside på siden om kontaktoplysninger på varmeselskaber.

Strategisk Energi- og Varmeplan underbygger klimamålsætninger

Den Strategiske Energi- og Varmeplan 2022 er et delbidrag til kommunens klimaplan.

En fossilfri energi- og varmesektor er en forudsætning for, at Frederikssund Kommune kan nå sine klimamålsætninger. Frederikssund Kommune er udfordret af en varmesektor, der bl.a. er baseret på fossile brændsler som olie og gas. Især de individuelle naturgasfyr udgør en stor andel af opvarmningen.

Figur 2. Fordeling af varmekilder i privatboliger i Frederikssund Kommune (2022)

Dette lagkagediagram beskriver fordelingen af varmekilder i privatboliger i Frederikssund Kommune, 2022. Fordelingen er således: 37 % stammer fra naturgas. 35 % stammer fra fjernvarme. 9 % stammer fra el-opvarmning. 9 % stammer fra varmepumper. 6 % stammer fra oliefyr. 3 % stammer fra fast brændsel (fx brænde). 1 % stammer fra øvrige.

Dette lagkagediagram beskriver fordelingen af varmekilder i privatboliger i Frederikssund Kommune, 2022. Fordelingen er således: 37 % stammer fra naturgas. 35 % stammer fra fjernvarme. 9 % stammer fra el-opvarmning. 9 % stammer fra varmepumper. 6 % stammer fra oliefyr. 3 % stammer fra fast brændsel (fx brænde). 1 % stammer fra øvrige.

Udfasningen af individuelle naturgasfyr samt naturgas på forsyningsværkerne er fortsat den største udfordring på varmeområdet og det vigtigste indsatsområde for at komme i mål med at reducere CO2-udledningen fra varmesektoren i kommunens klimaplan.

Strategisk Energi- og Varmeplan 2022 underbygger kommunens klimaplan, som blandt andet indeholder en målsætning om, at kommunen som virksomhed skal være fri af fossile brændsler i 2030 og klimaneutral i hele sit geografiske opland i 2045.