
Økonomi
Et projekt koster ikke noget for dig som lodsejer.
Kommunen er projektleder på projekterne, og søger midler til undersøgelser og udførsel.
Du kan få forskellige kompensationer for de udtagende arealer på din grund
Kompensationen udbetales som enten:
- Engangskompensation, hvor jord i omdrift giver 82.500 kr./ha. og permanent græs giver 35.500 kr./ha. Kompensationen fastsættes efter arealanvendelsen i 2021. Hvis arealet ikke var i omdrift i 2021, anvendes referenceperioden 2017-2021 til at fastsætte kompensationen.
- Værdistabserstatning, hvor jordens salgsværdi før og efter et projekt vurderes. Din kompensation vil svare til jordens tabte salgsværdi.
- Jordfordeling kan være en mulighed hvis projektet omfatter flere ejendomme. Du kan læse mere om jordfordeling på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
- Permanent ekstensivering er til dig der permanent gerne vil tage dine landbrugsarealer ud af drift. Du kan selv søge om permanent ekstensivering via Landbrugsstyrelsens hjemmeside, hvor du også finder mere information om ordningen.
Permanent ekstensivering er også en mulighed, hvis fx et lavbundsareal berør flere ejendomme, hvor en eller enkelte lodsejere ikke ønsker et lavbundsprojekt på nuværende tidspunkt.
Ved permanent ekstensivering tinglyses det, at jorden ikke må gødes, sprøjtes eller jordbearbejdes. Det tinglyses samtidigt at man ikke kan modsætte sig et lavbundsprojekt, hvis det i fremtiden bliver muligt at lave et sådant projekt. Kompensationen svarer til engangskompensationen som ses længere oppe.
Grundbetalingen bevares selvom du går med i et projekt.
Afgifter, hvis Danmark ikke når målsætningen i Grøn Trepart
Den Grønne Treparts-aftale fastsætter også, at der fra 2028 pålægges en CO2 afgift på lavbundsjorde i omdrift, samt at der kan foretages markregulering op til braklægningspunktet, med det formål at nå målet for reduktion af kvælstofudledning.
Vi afventer fortsat at staten udmelder nærmere om, hvordan afgifterne og markreguleringen skal implementeres.