Frederikssund Kommunes logo

Økonomiudvalgets møde den 02. oktober 2024

2. budgetbehandling. Byrådssalen kl. 16.00

Referat

Fold alle punkter

205Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V).

206Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2025

Resume

Byrådet skal senest i forbindelse med 2. behandlingen af budget 2025 beslutte, hvorvidt kommunen ønsker at basere indtægterne fra indkomstskatter, tilskud og udligning i 2025 på den tilbudte statsgaranti, eller alternativt selvbudgettere sin indtægtsside.

Såfremt der vælges selvbudgettering, vil der være tale om et uigenkaldeligt valg, som indebærer, at man påtager sig en potentiel efterregulering af 2025 i 2028, når året kan gøres endeligt op. Statsgarantien vil være til endelig afregning i 2025. Såfremt den tilbudte statsgaranti vælges, vil det modsat bevirke, at man frasiger sig mulighed for at få del i den potentielle gevinst som følge af de nyeste prognoser i Økonomisk redegørelse pr. august 2024.

Såfremt Byrådet vælger at selvbudgettere, anbefales det at benytte en budgetteringsmetode, som sikrer, at man ikke forlods disponerer en mulig gevinst. Der budgetlægges således uændret i forhold til den indgåede budgetaftale for 2025, som er baseret på statsgaranti i 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet indstiller, at:

  • Frederikssund Kommune selvbudgetterer sin indtægtsside i 2025.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V).

Sagsfremstilling

Kommunerne har ved den årlige budgetlægning valgfrihed mellem:

  • At basere budgettet på et statsgaranteret udskrivningsgrundlag og hertil knyttede statsgaranterede tilskuds- og udligningsbeløb.
  • At basere budgettet på kommunens eget skøn over udskrivningsgrundlaget samt folketal og dertil hørende foreløbige tilskud- og udligningsbeløb beregnet på disse forudsætninger.

Hvad indebærer valget ?

Såfremt man vælger den tilbudte statsgaranti, vil indtægtssiden være endelig, hvorfor der ikke blive foretaget en efterregulering, såfremt de bagvedliggende forudsætninger ændres.

Vælger man derimod at selvbudgettere sin indtægtsside, vil en eventuel efterregulering skulle afregnes tre år efter budgetåret.

Efterreguleringen vil omfatte det samlede skatte-, tilskuds- og udligningssystem og ikke blot udviklingen i Frederikssund Kommune:

Følgende ændringer kan derfor have stor indflydelse på efterreguleringen:

  • Udviklingen i befolkningstallet – kommune og land
  • Udviklingen i beskatningsgrundlaget – kommune og land
  • Hvor mange kommuner, der har valgt at selvbudgettere, idet en mulig gevinst fra de kommuner, som vælger at selvbudgettere i 2025, vil blive modregnet i det samlede bloktilskud i 2028.

Hvad indeholder den tilbudte statsgaranti ?

Det skal bemærkes, at den indgåede budgetaftale for 2025 er baseret på, at der vælges statsgaranti i 2025.

Statsgarantien for 2025 er baseret på Økonomisk redegørelse pr. maj 2024, som er regeringens status for Danmarks økonomiske situation samt prognoser for centrale nøgletal og de offentlige finanser. Statsgarantien indebærer, at Frederikssund Kommune kan budgettere med et udskrivningsgrundlag for indkomtskatter på 10,352 mia. kr. samt nettoindtægter fra tilskud og udligning på 0,623 mia. kr. Beløbene er til endelig afregning i 2025, såfremt Byrådet vælger denne statsgaranti.

Det skal dog bemærkes, at selvom kommunen vælger den tilbudte statsgaranti i 2025, vil økonomien alligevel blive påvirket, når 2025 gøres endeligt op i 2028. Dette skyldes at gevinsten/tabet for de kommuner, som vælger at selvbudgettere i 2025, vil blive modregnet i kommunernes samlede bloktilskud i 2028.

Nye skøn for den økonomiske udvikling

Regeringen har den 30. august 2024 udsendt Økonomisk redegørelse pr. august 2024. Sammenlignet med skønnet i maj-redegørelsen, som den tilbudte statsgaranti er baseret på, forventes nu et øget kommunalt skattegrundlag for indkomstskat på ca. 14,2 mia. kr. for 2025, svarende til en øget vækst på 1,1 pct. i.f.t. maj skønnet.

Hvad betyder de nye skøn ?

De nye og mere optimistiske skøn giver ikke anledning til, at regeringen ændrer den allerede tilbudte statsgaranti. De nye skøn giver imidlertid anledning til, at en række kommuner overvejer, hvorvidt man bør vælge selvbudgettering i 2025, hvilket er en forudsætning for at få del i den potentielle gevinst, som de nye skøn bidrager til, med de risici der er forbundet hermed. Valget af selvbudgettering indebærer således, at budgetåret efterreguleres tre år efter (2028), når årets endelige resultat foreligger.

Hvad siger kommunens eget skøn for selvbudgettering?

De nye vækstskøn i Økonomisk redegørelse dækker over forskelle mellem de enkelte kommuners udvikling, hvorfor det er vigtigt at se på forventningerne til Frederikssund Kommunes udvikling baseret på de nye skøn.

Kommunernes Landsforening har frigivet en opdateret skatte- og tilskudsmodel, som nu er baseret på de nyeste vækstskøn fra august. En beregning foretaget den 26. september 2024, baseret på den opdaterede model og en foreløbig slutligning 2023 kørsel nr. 25, viser en potentiel gevinst på ca. 25-39 mio. kr., såfremt Frederikssund Kommune vælger selvbudgettering i 2025 i stedet for den tilbudte statsgaranti. Beregningen forudsætter en befolkningstilvækst svarende til den seneste vedtagne befolkningsprognose, som indeholder 166 flere borgere end forudsat i den tilbudte statsgaranti.

Valget mellem statsgaranti og selvbudgettering samt prognoser for en potentiel gevinst ved selvbudgettering er nærmere omtalt i vedlagte notat - Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering.

Det er vigtigt at påpege, at der er tale om prognoser, som udover at forudsætte forventninger til eget antal borgere, samt hvad de forventes at tjene, også er afhængig af den endelige udvikling i folketal og udskrivningsgrundlag i resten af landet, samt hvor mange andre kommuner som vælger at selvbudgettere. Dette skyldes, at der foretages en udligning på 75 pct. af forskellen mellem kommunens og landets gennemsnitlige udskrivningsgrundlag, at den samlede bloktilskudspulje fordeles på baggrund af kommunernes befolkningstal pr. 1. januar 2025, samt at gevinsten/tabet for de kommuner, som vælger at selvbudgettere i 2025, vil blive modregnet i kommunernes samlede bloktilskud i 2028.

En status fra KL den 26. september 2024 indikerer, at 68 kommuner vil vælge selvbudgettering i 2025, svarende til 76% af kommunernes samlede beskatningsgrundlag. Holder denne prognose, og vækstskønnet udvikler sig som forventet, vil hovedparten af de gevinster, som kommunerne potentielt opnår ved at selvbudgettere, blive modregnet i det samlede bloktilskud i 2028. Selvom gevinsten dermed er minimeret, gør det faktum, at man vælger selvbudgettering, at man potentielt har opnået en positiv gevinst, som kan benyttes til at betale modregningen i bloktilskuddet med i 2028. Dette vil ikke være tilfældet, hvis man valgte den tilbudte statsgaranti.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.

Bilag

207Beslutning om 2. behandling af forslag til budget 2025 samt overslagsårene 2026-2028

Resume

Budget 2025 skal undergives to behandlinger i Byrådet med mindst 3 ugers mellemrum.

Budgetforslaget blev 1. behandlet på Byrådsmødet den 4. september 2024, og på mødet den 2. oktober 2023 skal Økonomiudvalget beslutte, hvilket budgetforslag, der skal indstilles til Byrådets 2. behandling 9. oktober 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller til Økonomiudvalget, at budgetforslaget oversendes til Byrådets 2. behandling til endelig godkendelse:

  • Det korrigerede budgetudgangspunkt for at fastholde serviceniveauet (fremgår af bilag C) godkendes.
  • De politisk stillede ændringsforslag som følge af budgetaftalen (fremgår af bilag B) godkendes.
  • Takstark (bilag H) indeholdende de beregnede takster for 2025 baseret på budgetaftalen for 2025 godkendes.
  • Frigivelse af rådighedsbeløb i 2025 for følgende otte anlægsbevillinger:
    1. Digitalisering - fokus på velfærdsteknologi på 1,136 mio. kr.
    2. Idræts- og spejderfacilitetspuljen på 2,030 mio. kr.
    3. Teknisk anlægspulje på 3,631 mio. kr.
    4. Ejendomsrenovering på 3,448 mio. kr.
    5. Energiinvesteringer på 2,981 mio. kr.
    6. Slidlagspulje på 7,748 mio. kr.
    7. Legionella på 0,875 mio.kr.
    8. Offentligt toilet på Kulhuse Strand på 0,309 mio. kr.
  • Beslutning

    Indstillingspunkt 1-4 anbefales.

    Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V).

    Sagsfremstilling

    Budgetforslaget har været udsendt i høring fra 30. august til 16. september 2024. Høringen gav anledning til 346 høringssvar, som løbende er blevet viderebragt til Byrådets medlemmer.

    Frist for politiske ændringsforslag fra Byrådets medlemmer var fastsat til torsdag 26. september 2024 kl. 8.00.

    Ved fristens udløb er modtaget ét ændringsforslag bestående af en budgetaftale for 2024 indgået mellem samtlige partier og lister i Byrådet: Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Fjordlandslisten, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og Liberal Alliance.

    Forslaget er nærmere belyst i bilagene A-F, bestående af: A. Budgetaftaletekst, B. Politiske ændringsforslag samt tekniske ændringsforslag siden 1. behandling, C. Korrektioner til budgetudgangspunktet, D. Budgetoversigt, E. Investeringsplan 2024-2027 F. Likviditetsprognose, G. Overblik over valgte prioriteringer, H. Takstark for 2025.

    Overholdelse af økonomiske måltal

    Det skal bemærkes, at budgetforslaget overholder de af KL udmeldte rammer for kommunens service- og anlægsudgifter i 2025 samt kravet om økonomisk balance i årene 2025-2028, som er fastsat i kommunens økonomiske politik. Den konkrete målopfyldelse fremgår af bilag G. Overblik over valgte prioriteringer.

    Takstark

    Vedlagte bilag H. indeholder et revideret takstbilag med taksterne for budgetåret 2025. Idet der blev fremlagt et foreløbigt takstbilag til 1. behandlingen, er samtlige ændringer siden behandling oplistet i en selvstændig kolonne kaldet "Ændring til 2. beh.".

    Det reviderede takstark tager udgangspunkt i det fremsendte budgetforslag ”Budgetaftale for 2025”, hvorfor der siden Byrådets 1. behandling er foretaget en genberegning af forældrebetalingen for de Integrerede institutioner, mini SFO og klub samt afskaffelse af biblioteksbøder.

    Helt generelt kan nævnes, at følgende takster er fastsat i henhold til takstcirkulære:

    • Taksterne for dagpleje og børnehave fastsættes som 25 pct. af de budgetterede udgifter på området. Med budgetaftalen for 2025 er det besluttet at ændre betalingen for en vuggestueplads fra de nuværende 25 pct. til 23 pct. af de samlede omkostninger,
    • Takster for klubberne fastsættes som 20 pct. af de budgetterede udgifter til området.

    Takstarket er endvidere opdateret med takster for affaldsområdet, som er indstillet af Plan- og teknisk den 11. september 2024, samt få øvrige takster for rottebekæmpelse m.v.

    Endvidere er der en række takster, som følger lovgivningen på de respektive områder, og hvor den konkrete takst for 2025 endnu ikke er udmeldt. Af takstbilaget fremgår det af kolonnen "Takstprincipper", hvilke takster dette gælder for. For øvrige takster gælder, at de er fastsat med udgangspunkt i budgettets økonomiske og aktivitetsmæssige forudsætninger.

    Anlæg

    Med henblik på at effektivisere den politiske proces vedrørende frigivelse af afsatte rådighedsbeløb indstilles det, at der samtidig med budgettets vedtagelse godkendes anlægsbevillinger i 2025 (frigivelse af rådighedsbeløb) til følgende projekter med de i investeringsoversigten afsatte rådighedsbeløb i 2025:

      1. Digitalisering - fokus på velfærdsteknologi på 1,136 mio. kr.
      2. Idræts- og spejderfacilitetspuljen på 2,030 mio. kr.
      3. Teknisk anlægspulje på 3,631 mio. kr.
      4. Ejendomsrenovering på 3,448 mio. kr.
      5. Energiinvesteringer på 2,981 mio. kr.
      6. Slidlagspulje på 7,748 mio. kr.
      7. Legionella på 0,875 mio.kr.
      8. Offentligt toilet på Kulhuse Strand på 0,309 mio. kr.

    Pris- og lønregulering

    Efter budgettets godkendelse vil der ske en konsekvensberegning af pris- og lønreguleringen vedrørende overslagsårene som en konsekvens af godkendte ændringsforslag ved 2. behandlingen af budgettet.

    Inddragelse

    Borgerinddragelse og inddragelse af MED-organisationen, råd og nævn m.m. i budgetprocessen:

    1. Fagudvalgenes dialog med brugerbestyrelser, råd og nævn

      En række af fagudvalgene har løbende dialog med bestyrelser, råd og nævn indenfor deres ansvarsområde - typisk i form af halvårlige eller årlige møder. De enkelte fagudvalg har vurderet, hvordan de har kunnet invitere bestyrelser, råd og nævn med ind i en dialog om mulige temaer i budgetarbejdet, herunder omstillingsbidrag samt tiltag, der kan styrke kvalitet og bæredygtighed indenfor området.

    2. Borger- og dialogmøde

      Den 12. juni 2024 inviterede Frederikssund Kommune til dialogmøde om budget 2025 i Sillebroen.

    3. Høringsprocessen

      Ved siden af de skitserede initiativer er budgetforslaget sendt i høring i perioden fra den 30. august - 16. september 2024, hvor alle interesserede har afgivet høringssvar. Høringssvarene er offentliggjort på kommunens hjemmeside, ligesom de er gjort tilgængelige for Byrådets medlemmer. Ydermere kommunikeres der løbende omkring budgetarbejdet via nyheder og kommunens hjemmeside, f.eks. i forbindelse med høringsperiodens start, vedr. afholdelse af borgermødet m.m.

    4. Borgermøde om budget 2025-2028 i Valhal

      Den 5. september 2024 blev der afholdt endnu et borgermøde. Borgerne kunne gå i dialog med Byrådets medlemmer om budget 2025-2028 samt udviklingstiltag og initiativer indenfor det enkelte område. Borgermødet havde til formål at give mulighed for en drøftelse af det budgetforslag, som var sendt i høring.

    Økonomi

    Budgetforslaget har vidtgående økonomiske konsekvenser, idet budgettet fastlægger alle bevillinger i 2025.

    Bilag

208Beslutning om fastsættelse af udskrivningsprocent, grundskyldspromille og dækningsafgifter for 2025

Resume

I nærværende sag skal udskrivningsprocent, grundskyldspromille samt provenu fra dækningsafgift fastsættes.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget, med udgangspunkt i budgetaftalen indgået af alle Byrådets partier og lister, over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Udskrivningsprocenten nedsættes fra 25,8 til 25,7, hvilket er en forudsætning i den politiske budgetaftale for 2025.
  2. Grundskyldspromillen fastsættes uændret til 12 promille, og grundskyldspromillen for landbrug til uændret til 7,2 promille.
  3. Der opkræves dækningsafgift af offentlige ejendommes grundværdi, svarende til det opkrævede provenue i 2023.
  4. Dækningsafgift af erhvervsejendomme fortsat fastsættes uændret til 0 promille.

Beslutning

Indstillingspunkt 1-4 anbefales.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V).

Sagsfremstilling

Fastsættelsen af den kommunale udskrivningsprocent sker ved, at Byrådet i budgettet beslutter, hvilket provenu der ønskes fra kommunal indkomstskat. Herefter er det en beregningsmæssig opgave at fastsætte udskrivningsprocenten.

Ud over udskrivningsprocenten skal Byrådet fastsætte grundskyldspromillen og dækningsafgifter inden for de grænser, der er fastsat i lovgivningen.

Udskrivningsgrundlag og udskrivningsprocent

Frederikssund Kommunes statsgaranterede udskrivningsgrundlag i 2025 udgør 10,351 mia. kr. Det er som en del af budgetaftalen for 2025 besluttet, at udskrivningsprocenten nedsættes fra 25,8 til 25,7%, hvorved der fås et provenu på 2,660 mia. kr. i indkomstskat i 2025.

Grundskyld

Idet der endnu ikke er sket udsendelse af samtlige nye vurderinger som følge af boligskatteaftalen, er provenuet fra grundskyld baseret på det nyeste skøn fra Skatteministeriet pr. april 2024. Der er fortsat tale om skøn, hvorfor der potentielt kan blive foretaget en efterregulering i 2028 af det opkrævede provenue for 2025, når samtlige vurderinger er udsendt.

Øvrige ejendomme:

Med baggrund i Skatteministeriets seneste skøn for de nye ejendomsvurderinger pr. april 2024 er kommunens grundskyld fra øvrige ejendomme i 2025 baseret på et udskrivningsgrundlag på 30,449 mia. kr. Udskrivningsgrundlaget er -6,4% lavere end tidligere skøn fra august 2023, som blev benyttet ved budgetlægningen for 2024 - 2027.

Det blev i forbindelse med den nye boligskattereform fastsat ved lov, at Frederikssund Kommunes grundskyldpromille maximalt kan udgøre 12,0 promille i 2025. Byrådet må dog gerne nedsætte denne, men den må ikke fastsættes højere. Med udgangspunkt i det nye udskrivningsgrundlag samt en uændret grundskyldspromille på 12,0 fås et provenu på 365,4 mio. kr. i 2025.

Landbrug:

Med baggrund i Skatteministeriets seneste skøn for de nye ejendomsvurderinger pr. april 2024 er kommunens grundskyld fra landbrug i 2025 baseret på et udskrivningsgrundlag på 0,872 mia. kr. Udskrivningsgrundlaget er -30,0 % lavere end tidligere skøn fra august 2023, som blev benyttet ved budgetlægningen for 2024-2027. Med en uændret grundskyldspromille på 7,2 promille, fås et provenu på 6,3 mio. kr. i 2025.

Dækningsafgift vedr. offentlige ejendomme

Ny lovgivning bevirker, at offentlige ejendomme fra 2024-2028 maximalt kan opkræves en dækningsafgift svarende til det provenue som blev opkrævet for skatteåret 2023, fra såvel grundværdi som forskelsværdi.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.

209Beslutning om fastsættelse af kirkeskatteprocenten for 2025

Resume

I nærværende sag skal Byrådet fastsætte kirkeskatteprocenten for det kommende år.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  • Kirkeskatten for 2025 fastsættes til uændret 0,96 pct., hvilket med udgangspunkt i det statsgaranterede udskrivningsgrundlag vil give kirken et provenu på 76,996 mio. kr. i 2025, svarende til Provstiudvalgets fremsendte finansieringsbehov.

Beslutning

Anbefales.

Undlod: Rasmus Petersen (Ø), Anna Poulsen (F).

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V).

Sagsfremstilling

Byrådet fastsætter i henhold til lov om folkekirkens økonomi kirkeskatteprocenten for det kommende år.

Fastsættelsen af kirkeskatteprocenten sker på følgende måde:

  • Kirkeministeren fastsætter landskirkeskatten.
  • Provstiudvalget fastsætter ligningsbeløbene til kommunens kirkekasser og Provstiudvalgskassen.
  • På baggrund af Byrådets beslutning om valg af statsgaranti eller selvbudgettering fastsættes kirkeskatteprocenten, således at udgifterne til landskirkeskat, kirkekasser og provstiudvalgskasse finansieres.

Byrådet har således ikke mulighed for at påvirke kirkens udgiftsniveau, men træffer alene beslutning om statsgaranti eller selvbudgettering.

Frederikssund Provstiudvalg har den 13. september 2024 meddelt, vedlagt som bilag A, at landskirkeskatten i 2025 for medlemmer af folkekirken i Frederikssund Kommune udgør 11,842 mio. kr., og bidraget til kirke- og provstiudvalgskasser udgør 65,154 mio. kr. Der er således et samlet finansieringsbehov på 76,996 mio. kr.

Af § 18 i bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi fremgår det, at ligningsbeløb til kirke- og provstiudvalgskasser samt landskirkeskat pålignes folkekirkens medlemmer under ét efter samme regler, hvorefter kommunal indkomstskat svares til pågældende kommune, dog således at den kirkelige ligning fastsættes med 2 decimaler. Dette indebærer, at kommunens valg mellem statsgaranteret og selvbudgetteret udskrivningsgrundlag også er bestemmende for, hvilken kirkeskatteprocent der skal anvendes for at dække det samlede finansieringsbehov til folkekirken.

Kommunen har budgetlagt svarende til det statsgaranterede udskrivningsgrundlag til folkekirken i 2025 på 8,020 mia. kr. Under denne forudsætning opgøres kirkeskatteprocenten til fortsat at udgøre 0,96 pct. i 2025.

Det bemærkes, at den kirkelige ligning altid følger kommunens valg mellem statsgaranti og selvbudgettering. Såfremt Byrådet vælger selvbudgettering i 2025, og det samlede resultat af selvbudgetteringen i 2028 viser sig negativt, kan der være behov for udgiftsreduktion gennem aktivitetsnedgang i Frederikssund Provsti, højere kirkeskat eller evt. afdragsordning, hvor Frederikssund Kommune foretager tilbagebetalingen til staten, og Frederikssund Provsti efterfølgende afdrager beløbet til Frederikssund Kommune. I det modsatte tilfælde, hvor det samlede resultat giver kommunen et merprovenu, vil Frederikssund Provsti få en merindbetaling i 2028.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.

Bilag

210Meddelelser

Beslutning

Borgmester Tina Tving Stauning (A) gav en orientering fra borgmestermødet i KL.

Fraværende: Anne Sofie Uhrskov (V).

211Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der er trykket "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.