Frederikssund Kommunes logo

Økonomiudvalgets møde den 11. december 2024

Byrådssalen kl. 16.00

Referat

Fold alle punkter

250Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende: Morten Skovgaard (V).

251Beslutning om indtægtsbevilling og salg af Tiny House grunde i Vinge

Resume

Salget af grunde til parcelhuse og Tiny House i det sydlige Vinge er godt i gang, og interessen er stor for at flytte til byen. Ved denne sag skal Byrådet godkende indtægtsbevilling m.v. for salg af de grunde, hvor der er indgået endelig handel i det sydlige Vinge. Ligeledes skal Byrådet drøfte den fremtidige anvendelse af fem Tiny House grunde som endnu ikke er udlejede.

Indstilling

Administrationen indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, at:

  1. Godkende indtægtsbevilling på salg af hhv. 26 parcelhusgrunde og 9 Tiny House grunde, svarende til en samlet indtægtsbevilling på 24,342 mio. kr. excl. moms i 2024, som samtidig frigives.
  2. Godkende en bevilling til et ekstraordinært afdrag på 4,358 mio. kr. i 2024, idet købet af det nu solgte areal oprindeligt er 85% lånefinansieret.
  3. Drøfte anvendelse af de resterende fem udlejningsgrunde til Tiny House som endnu ikke er udlejede.

Beslutning

Indstillingspunkt 1-2: Anbefales.

indstillingspunkt 3: Økonomiudvalget anbefaler at sætte de resterende 5 udlejningsgrunde til Tiny House til salg.

Sagsfremstilling

Status på salg af parceller

Der er stor interesse i at flytte til Vinge, og mange grunde til hhv. parcelhuse og Tiny Houses er der nu indgået endelig handel om. I forbindelse med købsaftalen er der indskrevet, at Frederikssund Kommune påtager sig ekstra omkostninger til mulige ekstrafunderinger, hvilket modregnes i salgsprisen.

Byggemodningen af området er godt i gang, og det forventes, at der vil være byggestart for mange grunde indenfor de næste seks måneder.

Ved denne sag skal Økonomiudvalget overfor Byrådet anbefale at godkende indtægtsbevilling på salget af:

  • 24 antal parcelhusgrunde med en samlet indtægtsbevilling på 22,955 mio. kr. excl. moms
  • 9 Tiny House grunde med en samlet indtægtsbevilling på 1,387 mio. kr. excl. moms

Det skal bemærkes, at der endnu ikke er indgået en endelig handel på alle 35 parceller, men at dette forventes at ske inden den 31. december 2024. Til sagen er vedlagt kortbilag, hvor salgsstatus på de enkelte parceller i udstykningen fremgår.

Status på leje af Tiny House parceller

Området indeholder 18 Tiny house grunde, hvor det oprindeligt blev forudsat at udleje de ni grunde, jvf. Byrådets beslutning på mødet den 29. maj 2024. Der indstilles til en drøftelse om anvendelse af de fem resterende udlejningsgrunde som endnu ikke er udlejede. Såfremt byrådet ønsker at der arbejdes videre med at ændre fra leje til salg af parcellerne, ændres anlægsøkonomien, da der tilføres indtægt for salget og færre udgifter til forsyningsafgifter og grundejerbidrag til Frederikssund Kommune.

Administrationen har i samarbejde med EDC, Frederikssund, søgt at udleje de ni kommunale parceller udlagt til Tiny House bebyggelse. Desværre har det ikke været muligt - på trods af løbende markedsføring - at udleje de sidste fem parceller. Derfor indstilles det, at Byrdået drøfter anvendelsen af de resterende udlejningsparceller.

Såfremt Byrådet ønsker at omdanne de 5 udlejningsgrunde til salg istedet for udlejning, vil det allerede afsatte rådighedsbeløb kunne reduceres med kommunens forudsatte betaling af bidrag til grundejerforening samt tilslutningsudgifter, idet disse ved et salg afholdes af en kommende køber. Ligeledes vil der derudover komme en mindre indtægtsbevilling for salget af grundene.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Byrådet har primært i beslutning fra den 26.04.23 pkt. 82 samt budgetopfølgningen 30.06.24 bevilget de nødvendige udgifter til kommunens andel af byggemodningen.

Idet kommunens økonomiske politik foreskriver, at der først kan budgetteres med indtægter fra grundsalg, når der foreligger en bindende salgsaftale, er det først i denne sag, der fremsættes en indtægtsbevilling, for de salg, som forventes endeligt gennemført i 2024.

Det drejer sig om samlede indtægter på 24,342 mio. kr. excl. moms, omhandlende 26 parcelhusgrunde, samt 9 Tiny House grunde.

Der indstilles desuden en bevilling til et ekstraordinært afdrag på 4,358 mio. kr., idet anskaffelsen af det samlede areal på 78.059 m2 og nu delvist solgte oprindeligt er 85% lånefinansieret.

Udgiften til gennemførelse af de 35 salg udgøres af et honorar til EDC svarende til en udgift på 0,7 mio. kr., som forudsættes afholdt indenfor det allerede afsatte rådighedsbeløb.

Den samlede likviditetsmæssige konsekvens af denne sag kan opgøres til en nettoindtægt i 2024 på 19,984 mio. kr. (-24,342+4,358).

Bilag

252Beslutning om frigivelse af anlægsbevillinger i Vinge 2024

Resume

I forlængelse af budgetaftalen for 2025 fremlægges hermed en oversigt over anlægsprojekter i Vinge, hvortil der ønskes frigivet en anlægsbevilling indenfor det allerede afsatte rådighedsbeløb. Dette er en overordnet frigivelsessag for de anlægsprojekter, der pågår i Vinge.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 5,929 mio. kr., til projektet - Vinge, Anlægsarbejder alm. boliger i område I. og C.
  2. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 6,991 mio. kr., til projektet - Vinge, Boulevarden 1-3 etape
  3. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 8,177 mio. kr., til projektet - Vinge, Grønt hjerte
  4. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 0,500 mio. kr., til projektet - Vinge, Parkeringshus
  5. Der frigives anlægsindtægter på -5,462 mio. kr. projektet - Vinge, Udbud af energimark matr. 20d
  6. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 7,586 mio. kr., til projektet - Vinge, Udstyk parcelhus- og Tiny house grunde
  7. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 2,300 mio. kr., til projektet - Vinge, Vejbelægning Deltakvarteret
  8. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 0,718 mio. kr., til projektet - Vinge, Færdiggørelse af Deltakvarteret restarbejder
  9. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 1,692 mio. kr., samt anlægsindtægter på -0,847 mio. kr. til projektet - Vinge, Adgangsforhold og station, restarbejder.

Beslutning

Indstillingspunkt 1-9 anbefales.

Sagsfremstilling

Ved denne sag indstilles til en samlet overordnet frigivelse af anlægsbevillinger for anlægsprojekter i Vinge, således at planlægning og projektering kan igangsættes.

Nedenfor er foretaget en oplistning af de ni anlægsprojekter i Vinge, hvortil der indstilles frigivelse af anlægsbevilling indenfor det allerede afsatte rådighedsbeløb.

Samtlige anlægsprojekter er indeholdt i den senest vedtagne Investeringsplan.

Vinge - Anlægsarbejde alm. boliger i område I og C

Projektet omfatter anlægsarbejder i tilknytning til opførelse af almene boliger område I, som opføres i Vinge C. Innovaters lejlighedskompleks er opført og indflyttet, mens Domeas almene boliger opføres i 2024 til 2026. Kommunen skal i den forbindelse udføre fortov og cykelsti langs Boulevarden, P-pladser langs supercykelstien samt midlertidige P-pladser. De midlertidige P-pladser skal bruges, indtil P huset kan tages i brug.

Området mangler bedre opholdsarealer og rekreative funktioner for at understøtte bosætningspotentialet. Det anbefales, at fællesarealer opgraderes med rekreative områder såsom lege- og opholdsfaciliteter, samt supplerende beplantning for at styrke det attraktie levede liv i Vinge C. Arealer og anlæg overdrages til hhv. Grundejerforningen og Vingeforeningen efter udførelse. Der fremlægges detailprojekt for anlægsarbejdet inden igangsættelse af anlægsarbejdet, hvor det nærmere anlægsbudget præsenteres.

Derudover er der mindre nødvendige anlægsprojekter som følge af Domea og Inovators byggeri.

Der er i 2024 og 2025 afsat et samlet rådighedsbeløb på 12,169 mio. kr. til realisering af projektet, hvoraf der tidligere er frigivet 2,288 mio. kr. Idet der primo 2024 er forbrugt 1,132 mio. kr., indstilles der en yderligere frigivelse på 5,929 mio. kr., hvorefter det afsatte rådighedsbeløb i 2024 samt 50% af det afsatte rådighedsbeløb i 2025 er frigivet.

Vinge - Boulevarden 1-3 etape

Projektet omfatter anlægsarbejder af Vinge Boulevard på strækningen fra Vinge station til Snostrupvej hvor strækningen asfalteres, så byens primære infrastruktur bindes sammen. Vejføringen er afgørende for at skabe sammenhæng i byen og i særdeleshed for at sikre gode adgangsforhold til den kommende dagligvarebutik. I forbindelse med anlægget bliver der også etableret fortov og beplantning, hvor det giver anlægsmæssig mening i forhold til nuværende og kommende byggeprojekter.

Anlægsprojektet detailplanlægges, og der fremlægges en politisk sag, når Boulevardens endelige udtryk er afklaret.

Der er i 2024 og 2025 afsat et samlet rådighedsbeløb på 19,900 mio. kr. til realisering af projektet, hvoraf der tidligere er frigivet 9,276 mio. kr. Idet der primo 2024 er forbrugt 0,717 mio. kr., indstilles der en yderligere frigivelse på 6,991 mio. kr., hvorefter det afsatte rådighedsbeløb i 2024, samt 75% af det afsatte rådighedsbeløb i 2025, er frigivet.

Vinge - Grønt hjerte

Projektet omfatter anlægsarbejder til det igangværende anlæg af regnvandsbassin i det sydlige Vinge. Novafos og Frederikssund Kommune samarbejder om at håndtere vandet og styrke den rekreative anvendelse af regnvandsbassinet. Beløbet anvendes til etablering af rekreative elementer omkring bassinet, hvor der er indgået kontrakt med entreprenører og Novafos. Det forventes, at anlægsarbejdet færdiggøres i første halvdel af 2025.

Byrådet har på mødet den 26. april 2023 (sag nr. 70) godkendt projektet for de rekreative elementer, som Frederikssund Kommune anlægger og tilhørende periodisering af anlægsmidler.

Der er i 2024 og 2025 afsat et samlet rådighedsbeløb på 8,897 mio. kr., samt yderligere 6,304 mio. kr. i 2026/27 til realisering af projektet, hvoraf der tidligere er frigivet 1,537 mio. kr. Idet der primo 2024 er forbrugt 0,817 mio. kr., indstilles der en yderligere frigivelse på 8,177 mio. kr., hvorefter det afsatte rådighedsbeløb i 2024/25 er frigivet.

Vinge - Parkeringshus

Projektet omfatter udarbejdelse af projekterings- og udbudsmateriale til etablering af byens første parkeringshus. Arbejdet pågår i samarbejdet med øvrige aktører i området i det etablerede parkeringslaug. De afsatte anlægsmidler for 2025 og 2026 omfatter den egentlige anlægsopgave med opførelse af parkeringshuset. Der fremlægges en sag med det konkrete anlægsprojekt ved frigivelse af restbeløbet for hhv. 2025 og 2026.

Der er i 2024 afsat et rådighedsbeløb på 0,500 mio. kr., og i 2025/26 ialt 13,789 mio. kr., hvilket udgør det kommunale bidrag til realisering af projektet. Idet der ikke tidligere er foretaget en frigivelse, indstilles en frigivelse på 0,500 mio. kr., hvorefter det afsatte rådighedsbeløb i 2024 er frigivet.

Vinge - Udbud af energimark matr. 20d

Som en del af budgetopfølgningen pr. 30.06.2024, som blev behandlet af Byrådet 25. september 2024, blev der tillægsbevilliget en merindtægt på 5,462 mio. kr. vedrørende Vinge - Industriområde Nord, salg af Siliciumvej 5, som dækker over salg af matrikel der skal anvendes til erhverv. Indtægten er modtaget og bogført i 2024, men bevillingen blev ikke frigivet som en del af budgetopfølgningen pr. 30/6, hvilket derfor sker i denne sag.

Vinge - Udstykning af parcelhus og Tiny house grunde

Projektet omfatter færdiggørelse af byggemodningen til parcel -og Tiny House udstykningen i det sydlige Vinge. Anlægsarbejdet er godt i gang, og i 2025 skal vejen asfalteres samtidig med, at der anlægges sti. Der trækkes forsyningsledninger ind i området samt sikres fælles parkeringspladser og fælles affaldsløsninger.

Salget af parceller går godt, og der er på nuværende tidspunkt indgået salgsaftaler for 35 parceller.

Der er i 2024 og 2025 afsat et samlet rådighedsbeløb på 14,731 mio. kr. til realisering af projektet, hvoraf der tidligere er frigivet 11,079 mio. kr. Idet der primo 2024 er forbrugt 3,934 mio. kr., indstilles en yderligere frigivelse på 7,586 mio. kr., hvorefter det afsatte rådighedsbeløb i 2024/25 er frigivet.

Vinge - Vejbelægning Deltakvarteret

Projektet omhandler færdiggørelse af de interne boligveje og torve i Deltakvarteret, hvor anlægsarbejdet pågår nu. Det forventes, at anlægsarbejdet afsluttes primo 2025

Der er i 2024 og 2025 afsat et samlet rådighedsbeløb på 8,497 mio. kr., til realisering af projektet, og tidligere er frigivet 9,471 mio. kr. Idet der primo 2024 er forbrugt 3,274 mio. kr., indstilles der en yderligere frigivelse på 2,300 mio. kr., hvorefter det afsatte rådighedsbeløb i 2024 er frigivet.

Vinge - Færdiggørelse af Deltakvarteret, restarbejder

Projektet omhandler færdiggørelse af arbejdet omkring fælles arealer og beplantning, som skal overdrages til Grundejerforeningen.

Der er i 2024 afsat et samlet rådighedsbeløb på 0,718 mio. kr. til realisering af projektet. Idet der ikke tidligere er foretaget en frigivelse, indstilles en frigivelse på 0,718 mio. kr., hvorefter det afsatte rådighedsbeløb i 2024 er frigivet.

Vinge, Adgangsforhold og station, restarbejder

Projektet omfatter anlægsarbejder til færdiggørelse af arbejdet omkring Vinge station og de nødvendige adgangsforhold. Det er blandt andet fortov og cykelsti foran Netto og Vinge Stationsvej samt belysning og fortov langs Arven. Anlægsarbejdet pågår og forventes færdiggjort i 2025.

Der er i 2024 og 2025 afsat et samlet rådighedsbeløb på 1,692 mio. kr., til realisering af projektet. Idet der ikke tidligere er foretaget en frigivelse, indstilles en frigivelse på 1,692 mio. kr., hvorefter det afsatte rådighedsbeløb i 2024/25 er frigivet.

Som en del af budgetopfølgningen pr. 30.6.2024, som blev behandlet af Byrådet 25. september 2024, blev der tillægsbevilliget en merindtægt på -0,847 mio. kr. i 2024, vedrørende Vinge - Adgangsforhold og station, restarbejder. Merindtægten skyldes tilbagebetaling fra DSB, grundet tidligere fejlopkrævning for arbejder i 2023, som ikke var fakturerbare. Indtægten er modtaget og bogført i 2024, men bevillingen blev ikke frigivet som en del af budgetopfølgningen pr. 30/6, hvilket derfor sker i denne sag.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Sagen omhandler frigivelse af anlægsmidler til 9 projekter i Vinge for netto 27,584 mio. kr. Frigivelsen foretages indenfor allerede afsatte rådighedsbeløb i 2024 og 2025, hvorfor det ikke påvirker anlægsrammen samt den forudsatte udvikling i kommunens likviditet.

253Beslutning om Udbudsplan 2025-2026

Resume

I henhold til kommunens indkøbspolitik 2022-2026 skal Økonomiudvalget hvert år i 4. kvartal forelægges en udbudsplan for de kommende to år. Med henvisning hertil forelægges Udbudsplan 2025-2026 til Økonomiudvalgets godkendelse.

Indstilling

Administrationen indstiller til Økonomiudvalget, at:

  1. Udbudsplan 2025-2026 godkendes.

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

I henhold til kommunens indkøbspolitik 2022-2026 skal Økonomiudvalget hvert år i 4. kvartal forelægges en udbudsplan for de kommende to år, hvor der angives de centrale udbud, som planlægges opstartet i de kommende to år.

Med henvisning hertil forelægges således Udbudsplan 2025-2026, jf. vedlagte bilag, indeholdende udbud, hvor der er aftalestart i 2025 eller 2026 - herunder udbud, hvor arbejdet med udbuddet allerede er igangsat i 2024.

I Udbudsplan 2025-2026 indgår såvel udbud, der gennemføres af kommunen selv samt udbud, der gennemføres indenfor rammerne af de indkøbsfælleskaber, som Frederikssund Kommune deltager i:

  • Indkøbsfællesskab Nordsjælland (IN)
  • Staten og Kommunernes Indkøbsfælleskab (SKI)

Mere konkret kan det nævnes, at der er 30 udbud i planen, hvoraf 13 er egne udbud, 14 er SKI-udbud (hvor IN fungerer som tovholder) og tre er udbud direkte via IN.

Det bemærkes for god ordens skyld, at oversigten er et dynamisk værktøj, hvilket betyder, at forskellige forhold kan medføre, at f.eks. tidsplanen i de enkelte udbud kan ændre sig, eller ydelser til eksisterende kontrakter tilgår, og kontraktværdien derfor kræver EU-udbud i stedet for tilbudsindhentning. Ligeledes kan visse udbud helt kan bortfalde og andre kan komme til.

I udbudsplanen er der ikke medtaget følgende:

  • Mindre indkøb med en kontraktsum under 0,5 mio. kr. årligt.
  • Bygge- og anlægsprojekter, idet den politiske behandling af disse sker ved frigivelse af anlægsmidler i kommunens investeringsplan.
  • Udbud på det takstfinansierede område (forsyningen).

Udover nærværende forelæggelse i Økonomiudvalget skal der i henhold til kommunens indkøbspolitik 2022-2026 ske en nærmere politisk behandling af et udbud i følgende tilfælde:

  • Udbud, der medfører en ændring af kvalitetsniveau for kommunens borgere, skal behandles i det relevante fagudvalg.
  • Alle udbud af varer og tjenesteydelser med en årlig kontraktværdi over 10,0 mio. kr. bliver som udgangspunkt behandlet i Byrådet på baggrund af en behandling i det relevante fagudvalg.
  • Alle udbud, der medfører konkurrenceudsættelse af driftsopgaver, som pt. varetages af kommunen selv (outsourcing), skal behandles i Byrådet uanset beløbsstørrelse på baggrund af en behandling i det relevante fagudvalg.
  • Udbud, som ekstraordinært udvælges af Økonomiudvalget i forbindelse med gennemgangen af udbudsplanen, kan behandles i politiske udvalg efter nærmere anvisning.

Med udgangspunkt i disse kriterier er der ét udbud i udbudsplanen, hvor der skal ske en nærmere politisk behandling. Det er "Genbrugshjælpemidler", som er et SKI-udbud med planlagt kontraktstart i tredje kvartal 2026.

Idet der er tale om et SKI-udbud, vil processen omkring den politiske behandling blive tilpasset det forhold, at der som udgangspunkt vil være begrænset tid til behandlingen, ligesom det kan være vanskeligt at afvige fra kollektivt trufne beslutninger om udbudsdesign og -strategi.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

254Beslutning af Plan for risikobaseret dimensionering for Frederiksborg Brand & Redning 2025

Resume

Dimensioneringen og udformningen af det kommunale redningsberedskab skal revideres i det omfang udviklingen gør det nødvendigt, dog mindst én gang i hver kommunal valgperiode. Nuværende plan for risikobaseret dimensionering (RBD) er vedtaget i forrige valgperiode, og derfor skal der vedtages en ny plan i de fem byråd.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Den reviderede risikobaserede dimensionering 2025 for Frederiksborg Brand & Redning (RBD25) godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Revision af den risikobaserede dimensioneringsplan (RBD)

Beredskabskommissionen for Frederiksborg Brand & Redning har på sit møde den 14. november 2024 vedtaget forslag til revideret plan for risikobaseret dimensionering (RBD). Planen er det beredskabsfaglige grundlag for dimensioneringen af beredskabet. Den er udarbejdet i et hensyn til kommunernes planlagte udvikling, interesser og strategier m.v. samt beredskabets ejerstrategi, der indeholder følgende elementer:

  • Ensartet serviceniveau og effektiv opgaveløsning.
  • Faglig udvikling, sundhed og trivsel.
  • Synlighed i lokalområdet.
  • Grøn omstilling.
  • Klar til fremtidens udfordringer.

I henhold til bekendtgørelse om risikobaseret dimensionering skal planen revideres i det omfang, udviklingen gør det nødvendigt, dog mindst én gang i hver kommunale valgperiode. Lovgrundlaget er beredskabsloven (LBK nr. 314 af 03/04/2017) samt bekendtgørelse om risikobaseret dimensionering af det kommunale beredskab (Bek. nr. 1085 af 25/10/2019).

Risici og robusthed trykprøvet

Det følger af beredskabsloven og bekendtgørelsen om risikobaseret dimensionering, at det kommunale redningsberedskab skal identificere og analysere lokale risici, som skal lægges til grund for en dimensionering af redningsberedskabet. På baggrund af risikoanalysen udarbejdes en såkaldt risikoprofil. Kommunalbestyrelsen fastlægger niveauet for redningsberedskabets serviceniveau på grundlag af risikoprofilen.

Før udarbejdelse af planforlaget har beredskabet derfor med input fra medarbejdere, samarbejdspartnere og de fem ejerkommuner udarbejdet en opdateret risikoprofil med både kendte og nye identificerede risici i vores dækningsområde. Risikoprofilen er derefter trykprøvet i en robusthedsanalyse, som går ud på (i en skrivebordsøvelse) at få udsat området for en lang række fiktive hændelser samtidigt, der for alvor afprøver beredskabets robusthed og viser, hvor der er tegn på sårbarhed.

Robusthedsanalysen pegede på tre sårbarheder i forhold til beredskabets dimensionering:

  1. Mandskabsudfordringer – Dette er aktuelt for stationerne i Frederiksværk og Hundested, men kan over kort tid ændre sig til at omfatte flere stationer. Beredskabet har med budget 2025 fået budget til at kunne vagtdække ved mandskabsmangel.
  2. Vandkapacitet – Analysen peger på et væsentligt behov for at øge kapaciteten af ”vand på hjul”.
  3. Sårbarhed ved samtidige hændelser. Bl.a. på baggrund af nuværende samkørsel på tværs af stationer ved hverdagshændelser, hvor flere stationer derved bliver optaget på én gang.

Planforslaget indeholder omstillinger i den operative drift og tager højde for ovenstående tre udfordringer.

Beredskabet vil til enhver tid få assistance fra vores naboberedskaber, ligesom vi yder assistance til dem, ved hændelser, der kræver flere enheder udover første udrykningen. En formel aftale jf. Beredskabslovens § 13, stk. 2, mellem Frederiksborg Brand & Redning, Nordsjællands Brandvæsen, Helsingør Kommunes Beredskab, Gribskov Beredskab og Beredskab Øst blev fornyet i januar 2024 og sikrer gensidig vederlagsfri assistance ved akutte hændelser, fx ved samtidige og/eller større hændelser.

Serviceniveau

Planforslaget har fokus på kerneopgaver, ensartet serviceniveau og effektiv opgaveløsning og indeholder både udvidelser, effektiviseringer og besparelser set i forhold til den nuværende RBD. Forslaget indebærer et serviceniveau, der imødekommer kravene til et trygt og robust beredskab og udnytter beredskabets nuværende ressourcer mere optimalt.

Responstidskravene ændres ikke i forhold til nugældende plan og alle stationer kan iværksætte en førsteindsats. Nogle hændelsestyper kræver, at udrykningen suppleres med særligt materiel og kompetencer. Derfor har Frederiksborg Brand & Redning etableret specialberedskaber på forskellige stationer under hensyntagen til identificerede risici og responstider.

For at sikre, at ”skal-opgaver” kan løses effektivt og med robusthed og indenfor budget, medfører planen omstillinger i den øvrige drift.

De væsentligste omstillinger

  1. Ny kontrakt med Beredskab Øst (BEROS)

    Det har ikke været muligt for beredskabet at forny en aftale indenfor en rimelig økonomisk ramme med Beredskab Øst, hvorfor aftalen i RBD25 reduceres, så Beredskab Øst dækker et mindre område alene med en tanksprøjte. Forslaget ligger indenfor rammerne af det foreslåede serviceniveau for responstider. Konkret reduceres kontrakten i Egedal Kommune, så ydelsen fra BEROS bliver en tanksprøjte med 4 brandfolk i stedet for den nuværende aftale med en tanksprøjte med 4 brandfolk og et følgekøretøj med 2 brandfolk. Fremover afsendes følgekøretøjerne fra egne stationer. Derudover udvides St. Stenløses dækningsområde med ca. 700 indbyggere, hvilket også reducerer aftalen med BEROS. En lignende ændring er gennemført i Furesø Kommune pr. 1. januar 2024.

  1. Tilførsel af vandtankvogne

    Alle stationer installeres med vandtankvogn for at imødekomme nuværende og fremtidigt behov for vand fx i forbindelse med den grønne omstilling. Dette vil skabe robusthed ved større vandmængde ”på hjul” og ved at minimere samkørsel på tværs af flere stationer til hverdagshændelser. Der indkøbes fire standard-vandtankvogne, så der er en vandtankvogn på alle stationer.

  1. Speciale til ventilering og evakuering i røg- og luftforurenet miljø

    Der etableres et speciale til at supplere førsteudrykningen ved hændelser, der kræver evakuering af mange mennesker samt bortventilering af røggasser. Udover dette speciale, der placeres på St. Stenløse, indkøbes særlige evakueringsmasker til alle tanksprøjter.

  1. Omstilling af den ekstra tanksprøjte i Hillerød

    Den ekstra tanksprøjte i Hillerød, forkortet HIM2, udgår ved indførelse af vandtankvogne. En analyse viser, at langt størstedelen af udrykningerne, hvor HIM2 afgår, er den tiltænkt at få mere vand med på udrykningen. Omstillingen betyder, at køretøjet HIM2 overgår til St. Slangerup, hvor den nuværende ældre tanksprøjte afskaffes.

  1. Kemiberedskabet sammenlægges centralt i området

    Kemiberedskabet, som i dag er placeret på St. Hillerød og St. Jægerspris, sammenlægges til ét samlet kemiberedskab centralt placeret på St. Slangerup. Driftsomkostninger reduceres og et kemikøretøj udgår af plan for udskiftning af forretningskritisk materiel. Lokalstationerne kan og skal fortsat løse første-indsatsen ved kemihændelser.

  1. Dykkertjenesten suppleres med overfladeredning

    Forslaget var anderledes i den indstilling, der blev sendt i intern høring, men blev ændret som følge af høringen. Dykkertjenesten på St. Frederikssund suppleres med yderligere overflade-redning på St. Frederiksværk. St Frederiksværk kan rykke ud med 2-4 overfladereddere, der transporteres i eksisterende køretøjer.

Derudover kan der med RBD25 indføres mandskabspulje til vagtdækning ved mandskabsmangel. Beredskabskommissionen har udtrykt ønske om, at beredskabet forfølger muligheden for brandfaglig visitering som beskrevet i planforslaget. så fejldisponeringer i videst mulige omfang undgås. Dog således, at brandfaglig visitering ikke påvirker responstiden negativt. Beredskabet vil fortsat indberette skader på kommunal ejendom, som det fx sker med Hillerøds HSE. De konkrete ændringer i forhold til nugældende RBD fremgår af planen side 13.

Besparelser og effektiviseringer berører stationer i alle fem kommuner.

Udtalelse fra Beredskabsstyrelsen

Frederiksborg Brand & Redning har indhentet udtalelse fra Beredskabsstyrelsen. Styrelsen skal navnlig påse, at der i planen er sikret overensstemmelse mellem områdets risikoprofil og redningsberedskabets organisation, virksomhed, alarmering, dimensionering og materiel.

Styrelsen afgiver sin udtalelse på baggrund af en faglig og teknisk gennemgang af planforslaget. Styrelsens udtalelse er en faglig rådgivning, og der er således ikke tale om, at styrelsen skal godkende dimensioneringen af redningsberedskabet.

Det er Beredskabsstyrelsens vurdering, at:

”Frederiksborg Brand & Redning med den planlagte dimensionering alt overvejende vil kunne iværksætte og gennemføre en forsvarlig indsats ved de almindeligt forekommende hændelser.

For så vidt angår større, komplekse og længerevarende hændelser er det Beredskabsstyrelsens vurdering, at planudkastet ligeledes viser, at dimensioneringen og planlægningen imødekommer håndteringen af sådanne hændelser”.

Det er desuden Beredskabsstyrelsens vurdering, at Frederiksborg Brand & Redning med den nye, reducerede aftale med BEROS ikke vil sikre, at princippet om fri disponering kan efterleves i dele af Furesø og Egedal kommuner. Beredskabsstyrelsen anmoder Frederiksborg Brand & Redning om at genoptage drøftelser med henblik om at indgå en aftale, som sikrer, at beredskabslovens §12, stk. 5, og dimensioneringsbekendtgørelsens §5, stk. 2 vedrørende fri disponering overholdes.

Beredskabskommissionens beslutning på mødet den 14. november 2024

"Kommissionen ønsker fortsat at følge de faktiske responstider tæt i de områder af Furesø, der tidligere blev betjent af Beredskab Øst, og at følge de faktiske responstider tæt i de områder af Egedal, der med RBD25 helt samt delvist hjemtages fra Beredskab Øst. Hvis de faktiske responstider mod forventning ikke lever op til det vedtagne serviceniveau, skal hjemtagelserne revurderes og nye løsninger skal fremlægges for kommissionen snarest og senest i 2. halvår af 2025. Med henvisning til Beredskabsstyrelsens udtalelse om RBD25 ønsker kommissionen at blive orienteret om drøftelser med Beredskab Øst.

Kommissionen ønsker ligeledes, at beredskabet forfølger muligheden for brandfaglig visitering som beskrevet i planforslaget, så fejldisponeringer i videst mulige omfang undgås. Dog således at brandfaglig visitering ikke påvirker responstiden negativt. Beredskabet vil fortsat indberette skader på kommunal ejendom, som det fx sker med Hillerøds HSE.

Kommissionen finder det positivt, at beredskabets brandstationer styrkes med vandtankvogne og i højere grad end tidligere vil kunne klare hverdagshændelser uden samkørsel med nabostationer. I en erkendelse af, at der flere steder i slukningsområdet ses vækst i blandt andet boligbyggeri og industrielle anlæg, ønsker kommissionen at få fremlagt midtvejsevaluering af RBD25. Kommissionen ønsker analyser af og forslag om et robust beredskab med yderligere brandfolk og/eller materiel, som understøtter et ændret risikobillede, kompleksitet i indsatserne og samfundsudviklingen generelt. Beredskabskommissionen ønsker at få fremlagt analyse og forslag i 2025 samt midtvejsevaluering og 1-2 modeller for en fremtidig RBD senest ved udgangen af 2026.

Kommissionen vil også i 2025 drøfte ejerstrategien og behovet for eventuelle ændringer, så strategien ikke står i vejen for beredskabets gode udvikling.

Kommissionen bad om et notat forud for behandling af sagen i byrådene, der belyser samkørsel fra de respektive stationer og belyser kemiberedskabet i RBD25.

Beredskabskommissionen sender med ovenstående bemærkninger forslag til RBD25 videre til godkendelse i de fem byråd."

Notatet, der belyser samkørsel fra de respektive stationer og belyser kemiberedskabet i RBD25, er vedlagt denne sag som bilag 11.

Inddragelse

RBD25 har været sendt i høring hos ejerkommunerne samt intern høring hos FBBR medarbejdere og frivillige. Anden inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Center for Økonomi bemærker, at udvidelser, effektiviseringer og besparelser i RBD25 holdes inden for de økonomiske rammer for 2025 og 2026.

Bilag

255Beslutning om færgesejlads

Resume

Byrådet besluttede på møde den 26. juni 2024 at udbyde overfarten, mellem Kulhuse og Sølager til ekstern operatør gennem EU-udbud. Med denne sag skal det besluttes om, og i givet fald hvordan, der skal arbejdes videre på baggrund af resultatet af udbudsprocessen.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Orientering om resultatet af EU-buddet tages til efterretning.
  2. Beslutte, hvorvidt overfarten skal udbydes som udbud med forhandling
  3. Såfremt punkt 2 indstilles, frigives bruttoanlægsudgifter i 2025 på 0,15 mio. kr. til udbudsbistand for færgen Columbus
  4. Beslutte, hvorvidt der skal søges etableret eget drifts setup, med mandskab til at besejle overfarten fremadrettet.
  5. Såfremt punkt 4 indstilles, gives tillægsbevilling på 1,00 mio. kr. i 2025 på serviceudgifter

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 4. december 2024, pkt. 162:

Indstillingspunkt 1: Taget til efterretning.

Indstillingspunkt 2: Anbefales.

Indstillingspunkt 3: Anbefales.

Indstillingspunkt 4: Udsat på baggrund af beslutning i indstillingspunkt 2 og 3.

Indstillingspunkt 5: Udsat på baggrund af beslutning i indstillingspunkt 2 og 3.

Beslutning

Niels Martin Viuff (C) stillede følgende ændringsforslag: "C ønsker at Halsnæs Kommune betaler 50% af udgifterne til drift og anlæg før Frederikssund Kommune tilfører yderligere midler".

For stemte: Niels Martin Viuff (C).

Imod stemte: Morten Skovgaard (V), Anne Sofie Urhskov (V), Inge Messerschmidt (O), Michael Tøgernsen (I), Søren Weimann (B), Jesper Wittenburg (A), Kirsten Weiland (N), Rasmus Petersen (Ø), Tina Tving Stauning (A).

Undlod at stemme: Anna Poulsen (F)

Forslaget blev forkastet.

Plan og tekniks indstilling blev herefter sat til afstemning, og alle stemte for.

Indstillingen blev anbefalet.

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede på møde den 26. juni 2024 at udbyde besejling af overfarten, mellem Kulhuse og Sølager til ekstern operatør i EU-udbud, på vilkår svarende til de nuværende. Oprindelig tilbudsfrist var medio september 2024. Som følge af, at der ikke var modtaget bud op til fristen, blev tilbudsfristen forlænget til udgangen af september 2024. Med udbudsfristens udløb kan det konstateres, at der fortsat ikke har været bydende. En rettede henvendelse under udbudsfristen, og modtog udbudsmaterialet, men har valgt ikke at byde. Efter udbudsfristens udløb, har der været tre henvendelser til administrationen fra forskellige personer, som på forskellig vis, måske kunne have interesse i færgens fortsatte drift. Administrationen har været i kontakt med alle fire, og kan ud fra en overordnet screening konkludere, at:

  • En person har sejlet i Nordnorge siden 2004, som turbådsskipper mv. og har en yardskippereksamen, hvilket ikke opfylder kravene til at kunne sejle som skipper på Columbus. Pågældende har oplyst, at han via. Søfartsstyrelsen vil forsøge at blive opkvalificeret, til Kystskipper. Kommunens eksterne skibskonsulent har oplyst, at det ikke vil være sandsynligt at opnå denne kvalificering, hvorfor pågældende, hverken vil kunne fungere som Skibsfører, eller Bedstemand på Columbus.
  • En person har meldt tilbage, at han kan være interesseret i at arbejde på færgen som styrmand, men ikke har mulighed for at drive færgeoperationen. Det er for nuværende uvist, hvorvidt pågældende vil kunne opfylde Søfartsstyrelsens krav.
  • Den tredje henvendelse kommer fra en virksomhed, som umiddelbart vil kunne byde på selve driften, i et setup svarende til det udbudte. Firmaet har sendt en række spørgsmål til færgedriften, som er besvaret den 22. oktober.

Kommunen har derfor to muligheder, som yderligere kan afsøges for at forsøge at fortsætte sejladsen med Columbus:

  1. Man kan vælge at genoptage udbuddet, denne gang som udbud med forhandling og i den udbudsproces konstatere, om det vil kunne lykkedes at etablere en aftale med det pågældende firma eller evt. nye bydende. Udbudsbistand i den proces beløber sig til ca. 0,15 mio. kr. som ikke er en del af færgens driftsbudget. Udgifterne til bistand dækker rådgivers timeforbrug i forhold til indledende forhandlinger med evt. interesserede, gennemgang af det udbudte, besvarelse af spørgsmål, overordnet vurdering af tilbudsgivers mulighed for at kunne løfte opgaven indenfor de krav som stilles, evt. tilpasning af udbudsmateriale på baggrund af denne dialog, modtagelse af formelle tilbud samt gennemgang og evaluering af disse, samt kontraktindgåelse.
  2. Man kan vælge, at søge at etablere eget drifts setup. Plan og teknik besluttede imidlertid på møde den 12. juni 2024, at denne mulighed ikke skulle afsøges, såfremt der ikke kom bydende på EU-udbuddet.

Hvad er udbud med forhandling

Udbud med forhandling er groft sagt en udbudsproces, hvor der kan være en tættere dialog imellem ordregiver og evt. bydende i udbudsprocessen. Dialogen sker typisk på baggrund af et indledende tilbud fra de bydende. Tilbudsgiver får mulighed for at spørge mere direkte ind til det udbudte og kan

tilpasse sit endelige tilbud herefter. Samtidig får ordregiver ofte større vished for, at det tilbudte lever op til de betingelser, som er rejst i det udbudte.

Evt. eget drifts setup

Såfremt man ønsker at omgøre beslutningen omkring eget drifts setup. Vil det medføre, at der skal etableres en enhed, som både skal varetage de løbende daglige opgaver omkring færgen samt og besejle overfarten. Arbejdet består bl.a. af løbende koordinering op imod Søfartsstyrelsen, samarbejde med den eksterne skibskonsulent, sikring af reparation og vedligeholdelse af færgen, samarbejde med andre interessenter såsom Kulhuse- , Sølager- og Hundested havne, vagtplanlægning, rekruttering og personaleledelse af de nødvendige 4-5 besætningsmedlemmer, alle med de nødvendige eksaminer og erfaring til at opfylde Søfartsstyrelsens krav, forvaltning af driftsbudget til færgen i eget setup m.v. Det er tidligere er beskrevet, at der erfaringsmæssigt fra andre overfarter, er lav mulighed for rekruttering af personale med de nødvendige kompetencer.

Samlet set forventes etablering af eget drifts setup i kommunens nuværende rederi, således at udgøre en merdriftsudgift på ca. 1,00 mio. kr. årligt.

Status for færgen Columbus

Færgen har netop overstået, årets værftsbesøg. Henset til den nuværende usikkerhed om muligheder for fortsat drift af færgeoverfarten, er kun yderst nødvendige reparationer udført. Der er indgået aftale med Hundested havn om, at færgen mod betaling opbevares ved kaj der, sådan som den sædvanligvis gør om vinteren. Der er ligeledes indgået aftale med den eksterne skibskonsulent, om løbende tilsyn af færgen, dens fortøjninger m.v.

Inddragelse

Inddragelse ikke vurderet relevant.

Økonomi

Hvis det indstilles at udbyde færgedriften som udbud med forhandling, vil dette medføre at der tilkøbes udbudsbistand svarende til 0,15 mio. kr. Beløbet vil blive finansieret af de afsatte bruttoanlægsudgifter på 1,47 mio. kr. i 2025 for færgen Columbus. Indstilles det i stedet at der etableres eget drifts setup for færgen, vil dette medføre øgede serviceudgifter på 1,00 mio. kr., som vil blive finansieret ved kommende budgetopfølgning i 2025.

256Beslutning om fjordledning til afvanding af Vinge

Resume

Byrådet skal beslutte, om administrationen skal arbejde for en fjordledning, som gør det muligt at afvande den vestlige del af Vinge, og dermed at den del af Vinge kan byudvikles. Fjordledningen skal løbe fra Vinge, og frem til udløb i Roskilde Fjord. Novafos har udarbejdet en ny vurdering, som viser, at en fjordledning er en god, og robust afvandingsløsning i forhold til økonomi, takst, miljø, CO2, tid, gennemførlighed, interessenter, areal, drift og råderet. Fjordledningen er vurderet overfor en opdimensionering, af det rørlagte vandløb, Marbækrenden.

Sagen har tidligere været behandlet i Klima, natur og energi som en vandløbssag. Sagen var på Byrådsmøde, den 31.1.2024. Da der nu er tale om etablering af et spildevandsteknisk anlæg, skal sagen behandles i Plan og teknik.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Administrationen arbejder for, at der etableres en fjordledning fra Vinge til Roskilde Fjord, til afvanding af den vestlige del af Vinge.

Historik

Sagen har tidligere været behandlet i Klima, natur og energi som en vandløbssag. Sagen var på Byrådsmøde den 31.1.2024

Beslutning fra Klima, natur og energi, 3. december 2024, pkt. 107:

Taget til efterretning.

Udvalget anbefaler Plan og teknik at udsætte beslutningen, idet der bør afholdes et temamøde for begge udvalg. Klima, natur og energi bør genbesøge Byrådets tidligere beslutning fra 31.01.2024 om Marbækrenden, inden der træffes beslutning om en evt. Fjordledning.

Fraværende: John Schmidt Andersen (V).

Beslutning fra Plan og teknik, 4. december 2024, pkt. 164:

Administrationens indstilling blev bragt til afstemning.

For stemte: Kirsten Weiland (N), Lars Jepsen (A), Özgür Bardakci (A) og Kenneth Jensen (A)

Imod stemte: Jørgen Bech (V), Michael Tøgersen (I) og John Shmidt Andersen (V).

Jørgen Bech (V), Michael Tøgersen (I) og John Shmidt Andersen (V) stemmer imod, idet de ønsker at følge Klima, natur og energis anbefaling om et temamøde.

Administrationens indstilling blev anbefalet.

Beslutning

Sagen blev udsat, idet den afventer Klima, natur og energis behandling af Marbækrendens opdimensionering.

Sagsfremstilling

Hvorfor skal der etableres en fjordledning

En fjordledning er nødvendig for, at kunne håndtere tag- og overfladevand, fra den sydvestlige del af Vinge. Udbygning af den vestlige del af Vinge, kan ikke blive igangsat, før Frederikssund Kommune har truffet beslutning om en permanent løsning, for udledning af regnvand fra området. Administrationen er aktuelt nødt til at afvise bygherrer, der ønsker at investere i området, indtil der er fundet en løsning på håndteringen af tag- og overfladevand. Da det tager flere år fra beslutning til løsning, er det vigtigt med en beslutning nu.

Der er tidligere undersøgt andre alternativer, til afvanding af Vinge. Dette fremgår af Byrådets behandling af sagen, i januar 2024. Da der skal findes en løsning, har Novafos gennemført en ny, og bredere vurdering af konsekvenserne ved at etablere en fjordledning, set i forhold til en opdimensionering af det rørlagte vandløb Marbækrenden. Marbækrenden er den naturlige recipient for oplandet.

Hvor kan en fjordledning etableres

En fjordledning kan etableres fra Vinge, og frem til udløb, i Roskilde Fjord. I bilag 1 er der en figur, som viser arealet fra Vinge og frem til Roskilde Fjord. Det endelige tracé er endnu ikke helt fastlagt.

Vurderingen fra Novafos

Den nye vurdering fra Novafos ser bredere end anlægsøkonomi. Der indgår nu også gennemførlighed, tid, bæredygtighed, takstpåvirkning og miljøhensyn mm. Økonomisk oplyser Novafos, at der ses på totaløkonomi i planlægning, anlæg, erstatninger og fremtidig drift - fremfor udelukkende anlægsøkonomi. Derudover er priserne opdateret fra 2019-priser til 2024-priser.

Resultatet af vurderingen fra Novafos, viser overordnet som vist i punkt 1-6 herunder. I bilag 2 fremgår et notat fra Novafos om en fjordledning.

1. Økonomi

Samlet vurderes en fjordledning, og en opdimensionering af Marbækrenden, som sammenlignelige ift. totaløkonomi. Der er dog et muligt samlet økonomisk besparelsespotentiale i fjordledningen, hvis der kan etableres en fjordledning hvor der ledes meget vand til fjorden ad gangen, da det kan give mulighed for mindre bassiner i Vinge. Hvorvidt besparelsespotentialet i økonomi kan indfries, skal undersøges nærmere i det videre arbejde.

2. Betydning for taksten

Fjordledningen medfører en mindre takstpåvirkning over længere tid (50-75 år), hvorimod en opdimensionering vil give stor takstpåvirkning i kort tid (1-2 år).

3. Tid

Det vurderes, at en fjordledning kan gennemføres på ca. 5 år, hvorimod en opdimensionering forventes at tage ca. 7-8 år.

4. Gennemførlighed

Det vurderes mest sandsynligt at kunne gennemføre afvanding, via. en fjordledning. Det skyldes primært, at der er færre lodsejere involveret. Derudover er der pt. indgået en forhåndsaftale med Vejdirektoratet, som er en af lodsejerne på traceet for en fjordledning. Til begge scenarier, skal der opnås udledningstilladelse. Det skal afklares i det videre arbejde, hvad der skal til for at opnå en udledningstilladelse.

5. Bæredygtighed

Der er en mulig C02-besparelse, hvis der kan etableres mindre bassiner i den sydvestlige del af Vinge, hvilket en fjordledning kan åbne op for.

6. Miljøhensyn

Der er mindre risiko for påvirkning af beskyttet natur i anlæg, og drift ved en fjordledning, da der er færre §3 områder på de matrikler hvor et tracé kan etableres.

Proces

Såfremt indstillingen tiltrædes er næste skridt, at Novafos udarbejder det nødvendige materiale så administrationen kan udarbejde et tillæg til spildevandplanen. En del af det materiale er forventeligt en miljøkonsekvensrapport af miljøpåvirkningen på natur, og fjord ved dels at etablere en fjordledning, og udlede vand fra en sådan ledning.

Der kan kun vedtages et tillæg til spildevandsplanen, såfremt det kan vurderes at planlægningen er gennemførlig.

Derefter skal Plan og teknik godkende, at et udkast til tillægget sendes i 8 ugers offentlig høring. Efter høringsperioden bearbejdes eventuelle kommentarer, og indsigelser. Den endelige udgave af tillægget kan herefter vedtages administrativt, såfremt der ikke er kommet væsentlige indsigelser i høringsperioden.

Når tillægget er vedtaget, skal Novafos ansøge om, og opnå udledningstilladelse til udledning af vand fra rørledningen, til Roskilde Fjord. Der skal være meddelt tilladelse, før der kan udledes vand til recipient.

Inddragelse

Novafos har været inddraget.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

257Beslutning om indtægtsbevilling - Kommunalt fællesprojekt om kystbeskyttelse i Hyllingeriis

Resume

Frederikssund Kommune har udlagt knap 2 mio. kr. for det kommunale fællesprojekt om kystbeskyttelse i Hyllingeriis. I forbindelse med tilbagebetaling af udlægget, skal bruttoanlægsindtægten opskrives.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende tilbagebetaling af udlæg på 1,53 mio. kr. excl. moms for Hyllingeriis Kystbeskyttelseslag
  2. Øge bruttoanlægsindtægterne med 1,53 mio. kr., som samtidig frigives

Historik

Beslutning fra Klima, natur og energi, 3. december 2024, pkt. 105:

Anbefales.

Fraværende: John Schmidt Andersen (V)

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Kystbeskyttelsesprojekt i Hyllingeriis

Byrådet besluttede 25. oktober 2023 at give tilladelse til et kommunalt fællesprojekt, om kystbeskyttelse for sommerhusområdet Hyllingeriis, nordøst for Skibby.

Projektet omfatter blandt andet etablering af jorddige, spunsvæg, grøfter og pumpebrønde, der beskytter området mod oversvømmelse fra havet, i forbindelse med storm.

Anlægsarbejdet i Hyllingeriis blev igangsat i oktober 2024, og forventes at være afsluttet i foråret 2025.

Opgørelse og udlæg af udgifter

I perioden 2021-2024 har kommunen afholdt udgifterne til blandt andet rådgivning, projektering og udbetaling af ekspropriationserstatninger. Administrationen har udarbejdet en slutopgørelse, med oversigt over alle udlæg - Se bilag 1.

Ansvaret for projektet blev, i forbindelse med anlægsfasen, overdraget til Hyllingeriis Kystbeskyttelseslag.

Laget har optaget lån gennem Kommunekredit for at finansiere projektet, og kan derfor tilbagebetale kommunens udlæg af udgifter på samlet 1.827.144 kr. inklusiv moms.

Fremadrettet vil laget selv kunne afholde udgifter til projektet, med undtagelse af nogle mindre beløb vedr. ekspropriationserstatninger, der afventer kendelse fra taksationskommissionen. Det mindre udestående (<100.000 kr.) vil blive opkrævet hos laget i 2025.

Bestyrelsen i Hyllingeriis Kystbeskytttelseslag har modtaget bilag og opgørelse over udgifter.

Inddragelse

Bestyrelsen i Hyllingeriis Kystbeskyttelseslaget har modtaget udgiftsopgørelsen.

Økonomi

Det bemærkes, at digelaget opkræves 1,83 mio. kr. inklusiv moms for udlæg for digeprojektet. Kommunen skal tilbagebetale momsandelen på udlægget til Indenrigs og Sundhedsministeret, hvorfor den reelle indtægt på udlægget vil være 1,53 mio. kr. Bruttoanlægsindtægterne vil hermed øges med 1,53 mio. kr., som søges frigivet i nærværende sag.

Bilag

258Beslutning om frigivelse af anlægsmidler samt indtægtsbevilling - Kulturtiltag i Slangerup

Resume

I budgettets investeringsplan for 2025-2028, er der afsat rådighedsbeløb til Kulturtiltag i Slangerup. Denne sag fremlægges med henblik på frigivelse af anlægsmidlerne for 2025 til at understøtte lokale kulturaktiviteter. Anlægsmidlerne udgør samlet 400.000 kr., hvoraf de 200.000 kr. er forventet fondsmidler.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Job, erhverv og kultur over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 400.000 kr. til kulturtiltag i Slangerup i 2025.
  2. Der frigives bruttoanlægsindtægter på 200.000 kr. for modtagelse af forventet eksterne fondsmidler fra LOA i 2025.

Historik

Beslutning fra Job, erhverv og kultur, 26. november 2024, pkt. 126:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune har gennem de senere år haft fokus på at udvikle et fælles, kulturelt mødested for Slangerups borgere. Visioner og idéer er blevet udviklet på baggrund af ønsker om kulturfaciliteter fra møder med kulturforeninger og Slangerup Borger- og Erhvervsforening.

I december 2023 blev Slangerup Bibliotek udvalgt til at deltage i et udviklingsforløb af Lokale og Anlægsfonden (LOA). Udviklingsforløbet formål var at inspirere og samle viden til at udvikle et folkebibliotek til et kulturelt mødested i byen. Processen blev gennemført med eksterne rådgivere og inddragelse af borgere, lokale foreninger og aktører i Slangerup. Resultatet af udviklingsforløbet blev fremlagt for udvalget Job, erhverv og kultur 4. juni 2023 (sag 62). Udvalget besluttede, at: ”Godkende, at administrationen arbejder videre med udviklingsplanen for Slangerup Bibliotek”.

I oktober 2024 blev der indgået aftale om budget 2025 samt overslagsårene 2026-2028. I forbindelse med budget 2025 er det blevet besluttet at arbejde videre med udviklingen af et kulturelt mødested i Slangerup: ”Kulturelt mødested i Slangerup: Et fælles kulturelt mødested for Slangerups borgere, hvor biblioteket danner en levende ramme om mange, alsidige kulturtilbud. Dét er den vision, som borgere, foreninger og biblioteket - med støtte fra Lokale- og Anlægsfonden - har fundet sammen om. Vi tager i 2025 fat på næste fase med projektudvikling og fondssøgning”.

Der er blevet afsat følgende midler i budgettets investeringsplan (Bilag 1):

  • 2025: 400.000 kr. (200.000 kr. udgift fra Frederikksund Kommune og 200.000 kr. forventet indtægt fra fond)
  • 2026: 735.000 kr.
  • 2027: 4.415.000 kr.

Administrationen har været i dialog med Lokale og Anlægsfonden. Fonden er meget begejstret for projektet og har valgt at bruge Slangerup Bibliotek som inspirationscase i deres webinar om ”Biblioteket som kulturhub - præsentation af idékatalog” i oktober 2024.

Lokale og Anlægsfonden (LOA) ser positivt på, at Frederikssund Kommune søger fondsmidler til udførslen af projektet hos dem. Fonden finder det udelukkende interessant at støtte hele projektets tilblivelse – og dermed ikke til delelementer / faser. LOA anbefaler, at der, inden endeligt projekt, foretages yderligere projektafklaring med fokus på inddragelse af interessenter, uddybende tegningsmateriale, tekniske undersøgelser samt endelig budgetprojektering. Fonden har tilkendegivet, at de forventer at støtte projektafklaringen med 200.000 kr.

Projektets samlede budget i 2025 beløber sig til 400.000 kr., hvoraf de 200.000 kr. er forventet fondsdonation. Udgifterne dækker blandt andet nødvendige bygningsopdateringer af eksisterende faciliteter i samarbejde med kommunens ejendomsteam​. Der skal skabes synligheden omkring projektet, således at borgere og brugere af faciliteterne inddrages i projektets tilblivelse. Mindre udviklingstiltag og renovering af biblioteket vil ligeledes kunne påbegyndes.

Frederikssund Kommune har ansøgt LOA om fondsmidler, og modtager endeligt svar på ansøgningen i december 2024. Med sagen skal udvalget beslutte at modtage 200.000 kr. (indtægtsbevilling), finansieret gennem Lokale og Anlægsfonden.

Inddragelse

Der har været en bred inddragelse af lokale foreninger og interessenter i processen, herunder dialogmøder og løbende kontakt med Slangerup Borger- og Erhvervsforening. Dialog med Lokale- og Anlægsfonden omkring mulig fondsdonation og udviklingsprojektet generelt.

Økonomi

Der er i budget 2025 afsat bruttoanlægsudgifter på 400.000 kr. til Kulturtiltag i Slangerup, samt tilhørende bruttoanlægsindtægter på 200.000 kr. Indtægterne dækker over tilskud fra LOA. Begge beløb søges frigivet i nærværende sag.

Bilag

259Beslutning om frigivelse af anlægsmidler - Udbygning af Skibby Hallen

Resume

Unge, Fritid og Idræt skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler på 528.000 kr. i 2025.

Beløbet er afsat i investeringsplanen for budget 2025-2028, til projektafklaring og fondsansøgning, så der kan arbejdes videre med udviklingen af Skibby Hallen sammen med Skibby IK. Arbejdet skal ske med udgangspunkt i brugerønsker samt eksisterende rammer i Skibby Hallen og dens udeområder.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Unge, fritid og idræt over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der frigives bruttoanlægsudgifter i 2025 på 528.000 kr. til Skibby Hallen.

Historik

Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 26. november 2024, pkt. 116:

Anbefales.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede med vedtagelse af budget 2025-28 under overskriften Bedre rammer i Skibby, at "Skibby Hallen og Skibby Idrætsklub (S.I.K.) er inde i en positiv udvikling. Byrådet har i 2025 og 2026 afsat midler til projektafklaring og fondsansøgning, så der kan arbejdes videre med udviklingen af S.I.K. med udgangspunkt i brugerønsker samt eksisterende rammer i Skibby Hallen og dens udeområder."

I investeringsplanen er der i 2025 afsat 528.000 kr. og i 2026 afsat 500.000 kr. For perioden 2029 og frem er beløbet 9.9 mio. kr. reserveret.

Udvalget for Unge, fritid og idræt godkendte 5. september 2023 udviklingsplanen for Skibby Hallen (pkt. 97), for at styrke idrætsfaciliteternes kvalitet og tilgængelighed gennem en flerårig opdaterings- og tilpasningsindsats. Dette dagsordenspunkt tager afsæt i den godkendte udviklingsplan.

Formålet med frigivelsen af anlægsmidlerne er at sikre udvikling af idræts- og fritidsfaciliteter, så de matcher brugernes behov og understøtter kommunens langsigtede målsætning om at skabe idrætscenterdannelser i kommunens fire store byer. De 528.000 kr. skal understøtte en afklaring af projektet og udarbejdelse af fondsansøgningsmateriale.

Dette projekt har udgangspunkt i de eksisterende faciliteter, hvor bl.a. bæredygtighed og funktionalitet for brugere prioriteres.

Efter Byrådets frigivelse af anlægsmidlerne vil relevant ekstern rådgiver blive tilknyttet projektet.

Unge, fritid og idræt er ansvarligt fagudvalg og vil løbende blive orienteret om projektets udvikling.

Ved at styrke og modernisere kommunens faciliteter understøtter denne bevilling Frederikssund Kommunes overordnede vision om et aktivt og tilgængeligt fritidsliv for alle aldersgrupper.

Inddragelse

Udviklingsplanen for Skibby Hallen blev i 2023 udarbejdet i samarbejde med hallens brugere. Her i blandt Skibby IK.

Økonomi

Der er i budget 2025 afsat bruttoanlægsudgifter på 528.000 kr. til udbygning af Skibby Hallen. Beløbet søges frigivet i nærværende sag.

260Beslutning om ændret proces for administration af den velfærdsteknologiske pulje

Resume

Med denne sag skal det enkelte fagudvalg Omsorg og ældre, Social og sundhed, Børn, familier og forebyggelse, Skole, klub og SFO over for Økonomiudvalget og Byrådet træffe beslutning, om en ændret procesmodel for administration af den velfærdsteknologiske pulje, samt hvilke velfærdsteknologiske temaer, der skal understøttes via puljen i 2025. Beslutningen understøtter målet om frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det organisatoriske og lokalpolitiske spor.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Evaluering af den nuværende administrative og politiske proces for den velfærdsteknologiske pulje tages til efterretning.
  2. Ændret procesmodel om administration af den velfærdsteknologiske pulje godkendes.
  3. Temaerne for arbejdet med velfærdsteknologi, som udspringer fra den velfærdsteknologiske pulje, i 2025 godkendes.

Historik

Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 4. december 2024, pkt. 99:

Indstillingspunkt 1-3: Anbefales.

Fraværende:

Susanne Bettina Jørgensen (A).

Beslutning fra Skole, klub og SFO, 4. december 2024, pkt. 82:

Indstillingspunkt 1-3: Anbefales.

Beslutning fra Social og sundhed, 5. december 2024, pkt. 88:

Anbefalet.

Udvalget ønsker, at VR-teknologi tilføjes under tema 3 samt at der en gang i valgperioden arrangeres en velfærdsteknologirundtur i kommunen for relevante udvalg og råd.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (C)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Beslutning fra Omsorg og ældre, 5. december 2024, pkt. 88:

Anbefalet.

Udvalget ønsker, at VR-teknologi tilføjes under tema 3 samt at der en gang i valgperioden arrangeres en velfærdsteknologirundtur i kommunen for relevante udvalg og råd.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede 30. marts 2022 (Sag 59) den administrative og politiske proces vedrørende behandling af puljeansøgninger til den velfærdsteknologiske pulje.

Denne sagsfremstilling beskriver først evalueringen af den nuværende administrative og politiske proces. Herefter beskrives et forslag til en ændret procesmodel for administration af puljen. Dernæst fremstilles forslag til temaer, som puljen kan bidrage til udvikling af i 2025.

Formålet med at anvende velfærdsteknologiske løsninger er at:

  • forbedre borgernes livskvalitet og gøre livet lettere for alle borgere, uanset alder og livssituation.
  • skabe et bedre, mere nutidigt arbejdsmiljø og trivsel blandt medarbejderne som styrker fastholdelse og rekruttering.
  • skabe bedre udnyttelse af de kommunale/offentlige ressourcer i indkøb og samarbejde på tværs.

Evaluering af den nuværende administrative og politiske proces for frigivelse af midler fra den velfærdsteknologiske pulje.

Den nuværende proces har været afprøvet gennem 2 år. De afdelinger, som har afprøvet velfærdsteknologiske løsninger finansieret af puljen vurderer, at der er potentiale for at optimere processerne, idet der ofte går lang tid, fra man får en ide til afprøvning reelt kan gennemføres. Først når

fagudvalg, Økonomiudvalg og Byråd frigivet bevilling 2 gange årligt, kan indkøbet af velfærdsteknologien foretages og den konkrete projektplanlægning og implementeringen kan begynde. Det harmonerer dårligt med behovet for hurtige prøvehandlinger i den daglige drift.

Forslag til ændret procesmodel for administration af puljen

Programstyregruppen anbefaler derfor en enklere proces for administration af den velfærdsteknologiske pulje.

Programstyregruppen ønsker at kunne reagere hurtigt, effektivt og imødekomme fagområdernes motivation for at arbejde med nye velfærdsskabende initiativer, der tager udgangspunkt i velfærdsteknologi. Derudover er der et ønske om at anvende de ressourcer, som bruges til sagsfremstilling til de politiske udvalg, på en måde, hvor de i stedet skaber større værdi i forhold til implementeringen af de konkrete velfærdsteknologier.

Det foreslås derfor, at den administrative programstyregruppe gives mandat til at beslutte, hvilke konkrete ansøgninger til puljen, der kan imødekommes på baggrund af temaer, som hvert år besluttes af Byrådet, efter indstilling fra Økonomiudvalget. Puljemidler frigives i forbindelse med budgetvedtagelsen.

Den ændrede proces vil reducere den politiske stillingtagen i forhold til bevilling af enkeltstående og konkrete velfærdsteknologiske løsninger. Dermed understøtter beslutningen målet om frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det organisatoriske og lokalpolitiske spor, som Byrådet besluttede den 25.oktober 2023 (Sag nr. 186)

Der gives fortsat en årlig afrapportering med status på velfærdsteknologiske indkøb og projekter.

Fire temaer fokuserer arbejdet med velfærdsteknologi i 2025 i Frederikssund Kommune

Programstyregruppen anbefaler, at arbejdet med velfærdsteknologi, via den velfærdsteknologiske pulje, i 2025 foregår inden for nedenstående fire temaer.

Den fælleskommunale digitaliseringspolitik ”Gentænk Velfærden” og den fælles offentlige digitaliseringsstrategi ”Digitalisering der løfter samfundet”, som sætter fokus på potentialer indenfor velfærdsteknologiområdet, ligger til grund for forslag af temaer.

Tema 1 – Tryghedsskabende teknologi

Dette tema omhandler teknologiske løsninger, som fx anvendes med afsæt i magtanvendelsesreglerne på handicapområdet og ældreområdet. Løsningerne har bl.a. til formål at øge trygheden for borgerne og sikre rettidig hjælp og derigennem begrænse medarbejdernes anvendelse af magt. Der ses stor udvikling af produkter og typer af løsninger på området.

Eksempler på teknologi under dette tema kan være:

  • Tryghedsskabende AI løsninger, herunder GPS-systemer
  • Sensorløsninger, fx sensorgulve
  • Låse/alarmsystemer
  • Smarthome-teknologier fx stemmestyring

Tema 2 - Velfærdsteknologi som automatiseringsløsninger

Dette tema omhandler en automatisering af medarbejderes administrative opgaver. Automatiseringen skal ske med henblik på frigivelse af mere tid til andre opgaver, som enten er direkte borgerrelaterede eller som kræver en anden anvendelse af medarbejdernes faglighed, der ikke kan erstattes af teknologi.

Eksempler på teknologi under dette tema kan være:

  • Software robotter til administrative og sagsbehandlingsrelaterede opgaver. Fx visitering af hjælpemidler eller til støtte til beslutningstagen i afgørelses øjemed.
  • Kunstig intelligens til undersøgelse, sparring eller støtte til beslutningstagning i administrative arbejdsprocesser
  • Kunstig intelligens i forbindelse med dokumentation i vores it-fagsystemer
  • Støtte til vagtplanlægning

Tema 3 - Sanseteknologi

Dette tema omhandler anvendelsen af sansemotoriske teknologier til leg, ro og struktur, som kan hjælpe både børn, unge og voksne med at regulere deres nervesystem. Teknologierne kan gøre det lettere for børn, unge og voksne at deltage i hverdagen og indgå i socialt samspil. Teknologierne kan forhåbentlig medvirke til at mindske behovet for magtanvendelse, brug af beroligende medicin. De kan tillige påvirke medarbejdernes arbejdsmiljø positivt.

Eksempler på teknologi under dette tema kan være:

  • Belysning – Døgnrytmelys
  • Sanserum – Sansevogn/kuffert
  • Lyd- og musikterapi
  • Robotkæledyr, beklædningsgenstande og dyner, stimulispil m.fl.

Tema 4 – Digital behandling, pleje og medicinhåndtering

Dette tema omhandler teknologier, som kan styrke patientsikkerhed og forebyggelse samt understøtte borgere i en mere selvhjulpen hverdag, gennem automatiserede løsninger til medicinering samt fjernkommunikation.

Eksempler på teknologi under dette tema kan være:

  • Videoløsninger til virtuel eller online bostøtte/hjemmepleje/sygepleje/undervisning m.fl.
  • Automatiske doseringsmaskiner
  • Huske-/påmindelsesløsninger
  • Telemedicin.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Der er med vedtagelsen af budget 2025 afsat samlet 5,70 mio. kr. i perioden 2025 - 2028 til Digitalisering – fokus på velfærdsteknologi, som dækker over den velfærdsteknologiske pulje. Beløbet er fordelt med 1,14 mio. kr. i årene 2025, 2026 og 2028, samt 2,30 mio. kr. i 2027.

261Beslutning om godkendelse af afrapportering på central udmelding vedrørende sikrede pladser

Resume

Social- og Boligstyrelsen har udsendt en central udmelding til fornyet behandling i kommunerne vedrørerende mulig etablering af et nyt sikret tilbud i Vestdanmark til borgere med udviklingshæmning og dom. En arbejdsgruppe på tværs af landets fem kommunekontaktråd (KKR) har udarbejdet et udkast til afrapportering på den centrale udmelding. Rapporten er sendt til godkendelse i kommunerne, inden den fremsendes til Social- og Boligstyrelsen. Rapporten konkluderer, at der ikke er behov for at bygge et nyt sikret tilbud i Vestdanmark og foreslår i stedet, at det eksisterende tilbud, Kofoedsminde, udvides.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende afrapporteringen på Social- og Boligstyrelsens centrale udmelding vedrørende borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling.

Historik

Beslutning fra Social og sundhed, 5. december 2024, pkt. 88:

Anbefalet.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (C)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

I 2019 bad styrelsen via en central udmelding første gang kommunerne i regi af de fem kommunekontaktråd (KKR) om at forholde sig til udfordringerne på det sikrede tilbud Kofoedsminde. Målgruppen på Kofoedsminde er borgere med udviklingshæmning, der har begået alvorlig kriminalitet, og som er anbragt efter domstype 1 og domstype 2 samt i varetægtssurrogat.

På baggrund af den centrale udmelding i 2019 meldte kommunerne tilbage til styrelsen, at man havde tillid til Kofoedsmindes håndtering af opgaven. I styrelsen er man dog fortsat af den opfattelse, at der er problemstillinger på Kofoedsminde, der skal håndteres.

Styrelsen har derfor den 22. november 2023 udsendt en central udmelding vedr. borgere med udviklingshæmning og dom til fornyet behandling i kommunerne. Her beder styrelsen om, at kommunerne beskriver en samlet løsning for etablering af et sikret tilbud i Vestdanmark. Social og sundhed, Økonomiudvalget og Byrådet blev orienteret herom på møder i juni 2024 (henholdsvis sag 47, 160 og 136).

Til udarbejdelsen af en samlet og koordineret besvarelse har der på tværs af de fem KKR-områder været nedsat en administrativ styregruppe og arbejdsgruppe. Der er i forbindelse med udarbejdelse af afrapporteringen indsamlet aktuel og uddybende viden både kvantitativt (opdateret data vedr. borgere på Kofoedsminde, medarbejdersammensætning mm.) og kvalitativt (via interviews og møder).

Afrapportering som besvarelse af den fornyede behandling

Hovedkonklusionen i afrapporteringen er, at der ikke er behov for at bygge et sikret tilbud i Vestdanmark til borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling.

Styregruppen er på baggrund af de opdaterede data og udviklingsplaner således uenig i, dels at Kofoedsminde ikke har de fysiske og faglige rammer ift. at dække behovet for sikrede pladser på landsplan, dels at forsyningen bør sikres via etablering af et tilbud i Vestdanmark.

De faglige rammer på Kofoedsminde vurderes således at være tilfredsstillende, og styregruppen redegør i afrapporteringen for, at udvidelsesmulighederne på Kofoedsmindes sikrede afdelinger kombineret med en udvidelse af kapaciteten ift. åbne § 108-pladser til borgere med domstype 2 fordelt i hele landet vil være den anbefalede vej at gå.

En øget kapacitet ift. åbne § 108-pladser målrettet borgere med domstype 2 vil bidrage til muligheden for at skabe et øget flow på pladserne på Kofoedsminde. Det er aktuelt vurderingen på Kofoedsminde, at 15 nuværende borgere kan udsluses herfra. Derved vil presset på Kofoedsminde mindskes.

Styregruppen foreslår således i afrapporteringen:

  • Trin 1: en udvidelse af sikrede pladser på Kofoedsminde
  • Trin 2: en udvidelse af kapaciteten ift. åbne § 108-pladser målrettet borgere med domstype 2 fordelt i hele landet

Der er helt essentielle præmisser og forudsætninger, som ligger til grund for styregruppens løsningsmodel:

  • Styregruppen foreslår, at der kigges nærmere på de økonomiske incitamenter, der knytter sig til placeringen af borgere med domstype 2 på Kofoedsminde. Kofoedsminde finansieres i dag via en objektiv finansiering. Styregruppen foreslår, at alle borgere med en domstype 2, fremover skal være takstfinansieret. Det er forventningen, at det kan understøtte flowet.
  • Styregruppen anbefaler, at staten skal afsætte puljer til finansiering af etablering af de nye pladser, og byggeriet skal friholdes fra anlægsloftet. Derudover skal kommunerne tilføres økonomi til drift af det øgede antal domsanbragte.
  • Styregruppen anbefaler også, at der indledes en dialog med staten om udviklingen i antallet af borgere i varetægtssurrogat på Kofoedsminde. Denne målgruppe har været i kraftig vækst i perioden. Det er styregruppens vurdering, at en alternativ placering af disse borgere kan være i tilknytning til statsfængslerne. Hvis Kofoedsminde ikke skal rumme borgere i varetægtssurrogat mindskes presset selvsagt tilsvarende.

Idet Social- og Boligstyrelsen helt konkret har bedt kommunerne beskrive, hvordan et vestdansk sikret tilbud kan etableres, har styregruppen i tillæg hertil udarbejdet et sådant forslag i afrapporteringen. Det er styregruppens anbefaling, at et eventuelt nyt sikret tilbud i Vestdanmark skal finansieres på samme måde som Kofoedsminde, hvilket indebærer objektiv finansiering gældende for beboere med en domstype 1 og i varetægtssurrogat, mens det anbefales, at beboere med en domstype 2 overgår til takstfinansiering. Styregruppen anbefaler, at et eventuelt vestdansk sikret tilbud bygges til 40 borgere for at sikre et fagligt og økonomisk rentabelt tilbud. Der estimeres en samlet anlægsudgift på 200-250 mio. kr.

Styregruppen anbefaler en løbende tværkommunal evaluering af området i samarbejde med styrelsen og Region Sjælland, der er driftsherre for Kofoedsminde.

KKR Hovedstaden anbefaler, at kommunerne at godkende afrapporteringen, som skal fremsendes til Social- og Boligstyrelsen senest den 31. december 2024.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet har noteret sig, at der på tværs af Social-og Boligstyrelsen og Arbejdsgruppen er enighed

om, at der er behov for større kapacitet ift at etablere et sikret tilbud til borgere med udviklingshæmning og dom.

Arbejdsgruppen foreslår forskellige løsninger mhp at lette presset på Kofoedsminde herunder at

overveje en alternativ placering af borgere med udviklingshæmning med behov for varetægtsfængsling i tilknytning til statsfængslerne.

Rådet vil gerne fraråde, at borgere med udviklingshæmning med behov for varetægtsfængsling fremadrettet skal placeres i tilknytning til et statsfængsel. Denne målgruppe vurderes jo netop IKKE at være strafegnede og hører derfor

IKKE hjemme i statsfængsler men skal som hidtil have en foranstaltningsdom, som skal effektueres i socialt regi. At kunne imødekomme målgruppens behov for en højt specialiseret indsats stiller særlige krav både til medarbejdernes kompetencer, herunder uddannelse og erfaring, normeringen på tilbuddet samt medarbejdernes kendskab til den enkelte borgers funktionsniveau. Dette kan ikke forventes i et ”almindeligt” statsfængsel.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Godkendelse af afrapporteringen på Social- og Boligstyrelsens centrale udmelding vedrørende borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

262Beslutning om kvalitetsstandard for sygeplejen og orientering om implementeringsproces for udviklingsinitiativer i sygeplejen ifm. budget 2025-2028

Resume

Byrådet vedtog med budgetaftalen 2025-2028 tre budgetinitiativer i sygeplejen: Fuld udnyttelse af sygeplejeklinikkerne, styrkelse af kompressionsindsatsen og reduktion i kadencen for på- og aftagning af kompressionsstrømper, samt indførelse af øjendrypningsbriller til borgere i eget hjem. Indeværende sag redegører for målene og implementeringsprocessen og lægger op til en justering af kvalitetsstandarden for sygepleje, der støtter op om Byrådets beslutninger i budgetaftalen.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Omsorg og ældre over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende kvalitetsstandard for sygepleje
  2. Tage orienteringen om implementeringsprocessen vedr. budgetinitiativerne vedr. sygeplejeklinikkerne, kompressionsindsatsen samt øjendrypsbriller til efterretning.

Historik

Beslutning fra Omsorg og ældre, 5. december 2024, pkt. 87:

Anbefalet.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede med budgetaftalen for 2025-2028 tre budgetinitiativer i sygeplejen:

  1. At sygeplejeklinikkerne skal udnyttes fuldt
  2. At styrke kompressionsindsatsen og reducere kadencen for på- og aftagning af kompressionsstrømper
  3. At indføre øjendrypningsbriller til borgere i eget hjem

De tre budgetinitiativer medfører samlet set en besparelse på 1,95 mio. kr. fra 2025 og frem. Der spares 0,5 mio. kr. på en øget udnyttelse af sygeplejeklinikkerne, afsættes 0,5 mio. kr. til en styrkelse af kompressionsindsatsen, spares 1,7 mio. kr. på reduktion af kadencen af på- og aftagning af kompressionsstrømper og spares 0,25 mio. kr. på indførslen af øjendrypsbriller i eget hjem.

Implementering af de tre budgetinitiativer følges i forbindelse med budgetopfølgningerne i 2025. Der er udarbejdet monitoreringsark for alle tre initiativer, der er vedlagt til orientering.

Justering i kvalitetsstandarden for sygepleje

Skal målet om fuld udnyttelse af sygeplejeklinikkerne nås, kræver det, at flere borgere modtager sygepleje på klinikkerne i stedet for i eget hjem. For at det skal lykkes, foreslår administrationen, at Byrådet godkender en ændring i kvalitetsstandarden for sygepleje, hvor det fremgår, at sygepleje som udgangspunkt modtages på én af Frederikssund Kommunes sygeplejeklinikker. Der foretages altid en faglig vurdering af, hvorvidt borgere kan modtage sygepleje i klinikken eller om sygeplejen kan modtages i eget hjem, når det ikke er tilfældet. De to andre budgetinitiativer kræver ikke en ændring i kvalitetsstandarden.

Implementering af fyld udnyttelse af sygeplejeklinikkerne

Besparelsen forudsætter to ting: 1) en 80 procents dækningsgrad på begge klinikker og 2) at aftalerne i gennemsnit varer 25 minutter. Det er derfor de to mål, der arbejdes ud fra og som følges i faste monitoreringsrapporter. Dækningsgraden var i 3. kvartal af 2024 75 procent i sygeplejeklinikken i Jægerspris og 56 procent på sygeplejeklinikken i Frederikssund. Aftalerne varede i gennemsnit 25,3 minutter.

For at nå målene er der sammen med Døgnplejens ledere og relevante sygeplejersker aftalt en implementeringsproces, som tager afsæt i en ny tilgang i kommunikationen om klinikkerne, der afspejler justeringen i kvalitetsstandarden. Som led heri er der udarbejdet en ny pjece om klinikkerne (vedlagt til orientering).

Der har været fokus på at ensrette visiteringen til de to sygeplejeklinikker i løbet af det seneste år og det vil fortsat være et fokusområde i 2025. Samtidig vil de visiterende sygeplejersker og kliniksygeplejerskerne indføre en mere systematisk gennemgang og eventuel revisitering af borgere, der modtager sygepleje i hjemmet. Her vil der være særligt fokus på sårpleje, anlæggelse og pleje af kateter, medicindispensering og kompressionsbehandling.

Endelig øges fokus på aflysninger og udeblivelser, herunder hvordan de minimere. Således undersøges muligheden for SMS-remindere. Samtidig undersøges mulighederne for en ”light” klinik i Skibby, der kan håndtere medicindispensering og andre ydelser, der ikke kræver en håndvask, sårplejestol mv.

Implementering for styrkelse af kompressionsbehandlingen og reduktion af kadencen for på- og aftagning af kompressionsstrømper

Med styrkelsen af kompressionsindsatsen samles kompressionsbehandlingen, rehabiliteringsindsatsen og støtten til på- og aftagning af kompressionsstrømper under sygeplejen i Døgnplejen. Det skal sikre en større samtænkning og styrke indsatsen. Bevillingen af kompressionsstrømper ligger fortsat i Visitation og Hjælpemidler.

Besparelsen beror på, at 50 procent af de borgere, der i dag modtager støtte til på- og aftagning af kompressionsstrømper har gavn af at sove med strømperne på om natten. Det er målet for indsatsen. I 3. kvartal af 2024 modtog i gennemsnit 173 borgere støtte til på- og aftagning af kompressionsstrømper om dagen. For at kunne følge antallet af borgere, der beholder strømperne på om natten påtænkes at oprette en ny ydelse i cura, så der nemt kan trækkes data på udviklingen.

For at nå målene udpeges to sygeplejersker, som kompetenceudvikles til at varetage opgaven, som kompressionssygeplejersker, fremover. De to sygeplejersker gennemgår systematisk alle der modtager hjælp til på- og aftagning af kompressionsstrømper med henblik på en eventuel revisitering.

Der udarbejdes desuden en pjece i tæt samarbejde med de sygeplejersker, der skal stå for indsatsen. Pjecen fortæller om kompressionsbehandling, hvad borgerne skal være opmærksomme på, når de bruger kompressionsstrømper, muligheden for at sove med strømperne på og hvem de skal kontakte, hvis de oplever gener. Endelig iværksættes en kommunikationsindsats overfor almen praksis og Nordsjællands Hospital.

Implementeringsproces for indførsel af øjendrypsbriller til borgere i eget hjem

Målet med initiativet er at reducere tiden til øjendrypning med 12,5 procent. Foruden indkøb af øjendrypningsbriller skal der afsættes tid til oplæring af borgerne i brugen af øjendrypningsbrillen. Det vil være en løbende opgave.

For at nå målene gennemgås alle borgere, der får fast hjælp til øjendryp, med henblik på eventuel revisitering i første kvartal 2025. Relevante medarbejdere kompetenceudvikles, så de kan oplære borgerne i brugen af øjendrypningsbrillen. Der udarbejdes en pjece, der fortæller om øjendrypningsbrillerne og hvem borgerne skal kontakte, hvis de får udfordringer i forbindelse med øjendrypningen. Desuden gennemføres en kommunikationsindsats overfor almen praksis, øjenlæger og øjenkirurger.

Frisættelse

Omsorg og ældre har besluttet, at alle sager skal vurderes med afsæt i følgende mål: ”Arbejdet med forenkling og afbureaukratisering skal give værdi for borgere og pårørende. For at det kan ske, skal medarbejdernes faglighed sættes i spil og løsninger skabes i samarbejde.” Budgetinitiativerne i sygeplejen øger muligheden for at tilpasse den sygeplejefaglige behandling til den enkelte borgers situation og behov og de spiller således fint ind i kommunens frisættelsesdagsorden.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Øvrig inddragelse er ikke vurderet relevant.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Fuld udnyttelse af Sygeplejeklinikkerne ( besparelse 0,5 mill): Besparelsen fremkommer ved fuld udnyttelse af den sygeplejerskebemanding, der er på de to klinikker i dag, hvilket betyder, at flere borgere modtager sygepleje på klinikkerne i stedet for i eget hjem. Derudover dækker besparelsen over sparet køretid for medarbejderne samt en forudsætning om, at aftalerne i gennemsnit varer 25 min pr. patient.

Kvalitetsstandarden er ændret, således at det fremadrettet er udgangspunktet, at sygepleje modtages på én af Frederikssund Kommunes sygeplejeklinikker fremfor i hjemmet.

Det fremgår ikke af sagsfremstillingen, at borgerne selv skal sørge for transport til klinikkerne - og man kan frygte, at denne egenbetaling betyder, at nogle borgere af økonomiske årsager fravælger hjælp og støtte via sygeplejeklinikkerne. Der er tale om en gruppe af borgere, som er sårbare: hjemmeboende borgere, som modtager sygeplejefaglige behandling herunder såvel ved kortere som

længerevarende forløb og ved kronisk sygdom. Rådet skal derfor opfordre til, at der ikke alene anlægges en faglig vurdering af, om borgeren kan modtage sygepleje i klinikken – men også en mere helhedsorienteret vurdering af borgerens samlede situation, som indbefatter en vurdering af, om det er praktisk og økonomisk muligt for borgeren at møde op i klinikken.

Kompressionsstrømper (besparelse 1,7 mill)

Besparelsen beror på, at 50 procent af de borgere, der i dag modtager støtte til på og aftagning af kompressionsstrømper har gavn af at sove med strømperne om natten, hvilket er målet med tiltaget.

Det fremgår, at der pt. i gennemsnit er 173 borgere, som

hver morgen og hver aften modtager støtte til på-og aftagning af kompressionsstrømper. Hovedparten af dem vil fremover modtage støtte til på- og aftagning af kompressionsstrømperne samt vask og pleje af fødder og ben to gange om ugen i dagvagt.

Rådet er uforstående overfor, hvorfor der samtidig indføres en væsentlig reduktion af serviceniveauet, hvis målet med tiltaget alene er at få borgerne til at sove med strømperne om natten.

I så fald kunne dette løses ved at hjælpen til aftagning af strømper var blevet sparet væk, således at den daglige påsætning og hygiejne var blevet bibeholdt.

Den foreslåede nye praksis betyder, at disse borgere ikke vil have mulighed for at få rengjort deres ben og fødder i den periode, hvor der ikke er hjælp til stede, på trods af at det anbefales, at man vasker sine fødder hver dag af hygiejniske og helbredsmæssige årsager.

Vi har samtidig svært ved at se, hvordan dette tiltag kan beskrives som en ”styrkelse af kompressionsindsatsen” og endelig er vi ikke enige i, at disse besparelser kan siges at ”spille fint ind i kommunens frisættelsesdagsorden” - som angiveligt skal give værdi for borgere og pårørende.

Indførelse af øjendrypbriller (besparelse 250.000 kr.)

Besparelsen beror på en reduktion i antallet af borgere, der får hjælp til at få dryppet øjne.

Det er vanskeligt at vurdere om besparelsen er realistisk, idet der både skal indkøbes briller samt borgerne skal oplæres i funktionen.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Byrådet besluttede med budgetaftalen 2025-2028 tre budgetinitiativer i sygeplejen:

  1. Sygeplejeklinikkerne skal udnyttes fuldt
  2. At styrke kompressionsindsatsen og reducere kadencen for af- og påtegning af kompressionstrømper
  3. At indføre øjendrypningsbriller til borgere i eget hjem.

Sagen redegør for målene og implementeringsprocessen og lægger op til en justering af kvalitetsstandarden for sygepleje.

Seniorrådet er stadig bekymret for kompressionsindsatsen og vil følge den tæt - med disse ord tages sagen

til efterretning.

Økonomi

Beslutning om kvalitetsstandard for sygeplejen og orientering om implementeringsproces for udviklingsinitiativer i sygeplejen ifm. budget 2025-2028 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

263Orientering om Novafos' strategi

Resume

Frederikssund Kommunes vand- og spildevandsselskab Novafos har udarbejdet en ny strategi. Strategien har været i høring i Novafos' ejerkommuner, herunder Frederikssund Kommune i perioden den 6. maj – 7. juni 2024. Kommentarer i forbindelse med høringen er efterfølgende blevet indarbejdet i strategien og er blevet godkendt af bestyrelsen i Novafos. Den af bestyrelsen godkendte strategi sendes hermed til orientering. Strategien, der supplerer den oprindelige ejerstrategi fra etableringen af Novafos, vil være gældende fra den 1. januar 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget anbefaler, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 4. december 2024, pkt. 166:

Anbefales.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommunes vand- og spildevandsselskab Novafos har udarbejdet ny strategi. Strategien er udarbejdet med henblik på at sikre det gode fortsatte samarbejde med ejerkommunerne og sikre samspil med ejerkommunerne i forhold til kommende indsatser. Strategien supplerer den oprindelige ejerstrategi fra etableringen af Novafos, der fortsat er gældende.

Strategien har været i høring hos Novafos' ejerkommuner, herunder Frederikssund Kommune i perioden den 6. maj – 7. juni 2024.

Tilbagemeldingerne fra høringen har medført en række ændringer i forhold til det udkast, der blev sendt i høring.

Novafos' mission, som er ”sundt rent drikkevand og godt renset spildevand” og ”klimatilpasning og grøn omstilling”, er blevet uddybet.

Afsnittet ”en tydeligere stemme” er blevet omformuleret.

Herudover er det blevet uddybet, hvad der skal forstås ved effektiv drift (forsyningssikkerhed, effektivisering, asset management mv.), og der er tilrettet en række sproglige formuleringer.

Strategien er gældende fra og med den 1. januar 2025. Fremadrettet vil der være fokus på at omsætte strategien til konkrete mål og handlinger samt sikre målopfyldelse.

Inddragelse

Strategien har været i høring hos Novafos' ejerkommuner, herunder Frederikssund Kommune i perioden den 6. maj – 7. juni 2024.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

264Orientering om status for velfærdsteknologiske indsatser

Resume

På Byrådsmødet 23. november 2022 (Sag nr. 291) blev det besluttet, at alle involverede udvalg skal modtage en afrapportering/status for de velfærdsteknologiske indsatser, der udspringer fra den velfærdsteknologiske pulje. Som følge deraf orienteres Social og sundhed, Omsorg og ældre, Børn, familier og forebyggelse, Skole, klub og SFO, Økonomi og Byrådet om status på de igangværende indsatser.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Historik

Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 4. december 2024, pkt. 100:

Anbefales.

Fraværende:

Susanne Bettina Jørgensen (A).

Beslutning fra Skole, klub og SFO, 4. december 2024, pkt. 83:

Anbefales.

Beslutning fra Social og sundhed, 5. december 2024, pkt. 90:

Anbefalet.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (C)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Beslutning fra Omsorg og ældre, 5. december 2024, pkt. 93:

Anbefalet.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Udvalgene blev senest orienteret om status på de velfærdsteknologiske indsatser på møderne i november måned 2023 og Byrådet blev orienteret den 22. november 2023 i sag nr. 214.

Nedenfor ses en status på de velfærdsteknologiske indsatser, der har fået midler fra den velfærdsteknologiske pulje. Seks indsatser er afsluttet siden sidste status.

Følgende velfærdsteknologiske projekter er fortsat i gang.

Trivselsapp skal give viden om medarbejdernes trivsel (Omsorg og Ældre)

Center for Voksenstøtte og Omsorg undersøger, hvordan medarbejdernes trivsel kan måles og således give viden om hvordan trivslen kan påvirkes.

Appen skal medvirke til at give lederne et databaseret overblik over medarbejdernes trivsel på daglig basis. Det forventes at løsningen kan bidrage til at nedbringe sygefravær samt øge muligheden for fastholdelse af medarbejderne, og dermed at nedbringe udgifterne forbundet med både vikarforbrug og rekruttering af nye medarbejdere.

Denne trivselsapp har været afprøvet på omsorgscentret Pedershave.

Afprøvningen fortsættes med henblik på en endelig vurdering af implementeringsprocessen og produktet.

Kommunikationsapp implementeres fortsat på det specialiserede børn-ungeområde (Børn, familie og forebyggelse)

Center for Familie og Rådgivning undersøger hvordan en kommunikationsapp giver bedre mulighed for at elektroniske aftaler, vidensdeling og GDPR-sikker korrespondance mellem medarbejdere og borgere.

Der forventes flere effekter af kommunikationsappen, herunder:

  • Højere serviceniveau for borgerne via en moderne og mere fleksibel kommunikationsform
  • Færre afbud grundet automatisk genererede påmindelser til borgerne
  • Bedre og kortere mødeforløb, da sagsbehandlerne har bedre mulighed for at forberede borgerne på mødernes indhold
  • Mulighed for at supplere med digital behandling/dialog undervejs i et borgerforløb

Projektet har været forsinket. I 2025 arbejder Center for Familie og Rådgivning med integrationen til lærings- og samarbejdsplatformen (Aula), inden at app’en også rulles ud i Pædagogisk-Psykologisk-Rådgivning (PPR).

Brugen af appen har betydet en ændring af arbejdsgange, brevskabeloner, kommunikation med borgerne med videre for medarbejderne.

Det er endnu ikke muligt at sige noget om gevinsterne.

Implementeringen fortsætter med henblik på en endelig vurdering af implementeringsprocessen og produktet.

Projekt skolerobotter fortsætter implementeringen i 2025 (Børn, familie og forebyggelse samt Skole, SFO og Klub)

Projekt Skolerobot er et fælles projekt imellem Center for Børn og Skole og Center for Familie og Rådgivning.

Her undersøges skolerobotters potentiale ved skolevægring og længere fravær fra skolen. Med en skolerobot kan eleven bevare kontakten til skolen, mens der arbejdes med de problematikker, der evt. ligger til grund for skolevægringen eller fraværet fra skolen. Denne faglige og sociale kontakt er afgørende for, at eleverne hurtigere kan vende tilbage til skolen.

Robotten er en telefon på hjul, som står i klasseværelset. Underviseren kalder op til elevens PC, og eleven deltager i undervisningen med billede og lyd.

Evalueringer har vist udfordringer med at tage teknologien til sig.

Udfordringerne er forsøgt imødekommet ved at de involverede har fået fremvist og øvet sig med robotten. Projektet har været præsenteret for flere skoler og drøftet på flere personalemøder. Der er tillige udarbejdet et regelsæt for anvendelsen og for at sikre trygge rammer for de involverede.

Det er endnu ikke muligt at sige noget om gevinsterne.

Implementeringen fortsætter med henblik på en endelig vurdering af implementeringsprocessen og produktet.

Følgende projekter er afsluttet og evalueret i 2024.

Digitalt træningsprogram til borgere, der får hjemmehjælp eller vedligeholdende træning (Omsorg og ældre)

Det digitale træningsprogram har indtil videre været afprøvet i mindre skala i delområde Skibby. I alt 20 borgere har deltaget i projektet.

Træningsindsatsen har vist, at træningsprogrammet kan fastholde eller forbedre borgernes funktionsniveau og at der er opnået effekt hos langt de fleste borgere. En af de oplevede effekter er, at nogle borgere ikke længere har brug for to hjælpere, men kan nøjes med en hjælper i forbindelse med forflytning.

Projektet er afsluttet i december måned 2023

I forbindelse med eventuel udbredelse af det digitale træningsprogram skal det understøttes af et rehabiliterende fokus og indsats i Døgnplejen, hvilket flugter med tankerne i den nye ældrelov.

Apps til træning af borgere med faldtendens eller inkontinens (Social og Sundhed)

I alt har 988 borgere i kommunen i 2023 benyttet appen Helpii, som er en digital løsning til at søge information og hjælp vedr. faldtendens eller inkontinens. App`en giver adgang til fire forskellige typer af kurser og lærings- og træningsvideoer indenfor det valgte kursus. App`en var tilgængelige for alle borgere i kommunen online.

Det har ikke været muligt at vurdere den direkte gevinst af kurserne på appen, men de generelle erfaringer fra andre kommuner viser at digitalt understøttede sundhedstilbud har god effekt. Appen koster 60.000 kr. årligt, hvilket ikke er prioriteret i budgettet for 2025. Appen er derfor ikke længere tilgængelig for borgerne fra 1. januar 2025 og frem. I forbindelse med implementeringen af den nye ældrelov undersøges muligheden for at anvende digitale træningsmuligheder som Helpi i forbindelse med forebyggelsesindsatser.

Fælles kørestol med hjælpemotor på et omsorgscenter (Omsorg og ældre)

Den fælles kørestol med hjælpemotor er indkøbt til et omsorgscenter med henblik på at afprøve om flere vægttunge borgere kan komme på tur uden for omsorgscentret.

Den fælles kørestol med hjælpemotor anvendes af personalet, pårørende og professionelle ledsagere.

Det vurderes, at kørestolen bidrager positivt til borgernes livskvalitet, samt til medarbejdernes fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

Der samles ikke længere oplysninger om gevinsterne ved den fælles kørestol med hjælpemotor. Viden om omkostninger og effekter er delt med de andre ledere på omsorgscentrene.

Påklædningsstol (Omsorg og ældre)

Otte påklædningsstole er afprøvet på omsorgscentre. Hensigten med den eldrevne af- og påklædningsstol er, at borgeren forflyttes med lift færre gange i forbindelse med toiletbesøg og bad, og at medarbejderne samtidig har færre fysisk belastende arbejdssituationer, både fordi borgeren skal liftes færre gange, og personalet kan undgå tunge løft og træk ved på- og aftagning af tøj og kompressionsstrømper.

Omsorgscentrene vurderer, at målgruppen for af- og påklædningsstolen skal have et funktionsniveau, hvor de kan medvirke og samarbejde en smule om en forflytning.

Det har vist sig at implementeringen af stolene krævede flere implementeringsressourcer i en længere periode end først antaget. Dette er både ekstra tid for medarbejderne til at modtage undervisningen i brugen af stolene både i dagvagt og aftenvagt, til at lære stolen af kende og til at afprøve og anvende den sammen med borgerne.

Der har således været et merforbrug af tid, og den forventede gevinst på tidsbesparelse er derfor ikke realiseret.

Implementeringen af de indkøbte stole til de enkelte omsorgscentre fortsætter.

Det kan overvejes at afprøve stolen i Døgnplejen eller på handicapområdet, hvor borgere med et lidt højere fysisk funktionsniveau bedre kan samarbejde om forflytningen i stolen.

Monitor til måling af vitale parametre som respirationsfrekvens, blodtryk, iltmætning mv.

(Omsorg og ældre)

Teknologien har tidligere været afprøvet på omsorgscentrene med en oplevelse af gode resultater og dette projektindkøb danner derfor ramme om en videre udbredelse af teknologien.

Evalueringen viste at følgende gevinster er realiseret.

  • Hurtigere målinger af de vitale parametre, hvilket reducerer medarbejdernes tid brugt på målinger
  • Valide målinger. Beslutningsgrundlaget for sygeplejersker og læger er derfor optimeret, hvilket medvirker til øget patientsikkerhed.
  • Reduktion af smitterisiko, da monitorens instrumenter er nemmere at rengøre.

Teknologien er fuldt forankret på de to omsorgscentre, der har været en del af udbredelsesprojektet.

Teknologier til forbedring af arbejdsmiljø i dagtilbud har haft god effekt (Børn, familie og forebyggelse)

Center for Børn og Skole og HR har som en del af det tværgående projekt Rekruttering, uddannelse og fastholdelse i efteråret 2024 igangsat prøvehandlinger i to børnehuse på Hornsherred. Formålet er at afprøve velfærdsteknologi, der kan forbedre og/eller aflaste fysisk belastende arbejdssituationer og som samtidig understøtter det pædagogiske arbejde sammen med børnene.

Der har ikke tidligere været afprøvet en samlet implementeringsstrategi for velfærdsteknologi i enkelte dagtilbud i Frederikssund kommune.

Følgende teknologier er blevet indkøbt og afprøvet i perioden september 2023 til december 2023 med nedenstående effekter:

  • Trehjulet voksencykel har bevirket at personalet i højre grad kunne involvere sig i børnenes leg.
  • Sansedyr/tyngdedyr har både hjulpet børnene med at komme ned i energiniveau og have en konkret løsning til børn der er i affekt.
  • Sansestimulerende stole er blevet et safespace for børn, der har brug for en pause fra omgivelserne, uden at de skal trække sig væk fra resten af børnegruppen.
  • Ergonomiske lave stole med hjul, taburetter og højstole er med til at sikre bedre arbejdsstillinger for personalet, så arme, ryg, hofter og knæ skånes.
  • Projektor er anvendt i hele huset til at skabe bevægelse, aktivitet og leg hos børn og voksne

Teknologierne løser konkrete barrierer i hverdagen, hvilket har lettet implementeringen.

De indkøbte teknologier har virket efter hensigten, da både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er blevet forbedret for personalet. Sygefraværet er faldet i prøveperioden.

Teknologierne har generelt haft en positiv effekt på børnenes hverdag.

Det anbefales at den indkøbte teknologi spredes til resten af dagtilbudsområdet.

Projektoren er flytbar, så den kunne med fordel bruges i børnehusene i Jægerspris, da de alle ligger tæt geografisk.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

265Orientering om det fortsatte arbejde med Unges demokratiske indflydelse

Resume

Med budget 2024 besluttede Byrådet, at Unge, fritid og idræt skulle arbejde med at styrke unges demokratiske indflydelse i Frederikssund Kommune. Med denne sag orienteres Økonomiudvalget og Byrådet om udvalget Unge, fritid og idræts arbejde med temaet i 2024, samt en beskrivelse af det kommende arbejde med ”Unges demokratiske indflydelse”.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Med budget 2024 besluttede Byrådet, at Unge, fritid og idræt skulle arbejde med at styrke unges demokratiske indflydelse i Frederikssund Kommune:

”Byrådet er optaget af at give flere unge erfaringer med demokratisk deltagelse gennem inddragelse i og indflydelse på beslutninger, der vedrører dem. Vi har allerede et Ungeråd, og måske skal vi i fremtiden også have et Ungebyråd. I dialog med blandt andre Ungerådet skal Unge, fritid og idræt i løbet af 2024 arbejde med forslag til Byrådet om, hvordan unges demokratiske deltagelse kan styrkes yderligere.”

Nærværende sag præsenterer, hvordan Unge, fritid og idræt vil fortsætte dette arbejde i 2025. Udvalget besluttede på møde 26. november 2024 (pkt. 125) at oversende nærværende sag til orientering for Byrådet samt afsøge muligheden for etableringen af et fælles unge-elevråd. Derudover har udvalget drøftet øvrige punkter:

  • Understøttelse af unges demokratiske indflydelse i foreningslivet
  • Involvering af unge i udvikling af en helhedsplan for Campus Frederikssund
  • Indsamling af viden og inspiration

På baggrund af arbejdet vil en tilgang for det fremadrettet arbejde med unges demokratiske indflydelse blive fremlagt for Byrådet i 3. kvartal 2025.

Status

I løbet af 2024 er der blevet arbejdet med unges demokratiske indflydelse i flere forskellige sammenhænge:

Unge, fritid og idræt afholdte 31. oktober 2023 et dialogmøde med Frederikssunds Ungeråd. Unge har deltaget i inddragelsesprocesser omhandlende forskellige kommunale initiativer, blandt andre Kystsikringsprojektet for Frederikssund midtby, Maritimt Center Frederikssund og Slangerup Bibliotek som Kulturelt mødested. Det primære formål har i alle tilfælde været at lytte til de unges perspektiver og blive klogere på deres holdninger i forbindelse med konkrete temaer, indsatser og projekter.

Byrådet besluttede 29. maj 2024 at igangsætte en forsøgsordning med borgerforslag. Forsøgsordningen løber resten af indeværende byrådsperiode. Formålet med borgerforslag er at fremme den direkte demokratiske deltagelse blandt borgere i Frederikssund Kommune. Herunder er der også fokus på unge borgere, da Byrådet har sat aldersgrænsen for at stille og støtte forslag ved 15 år – så unge, der endnu ikke kan stemme til valg, får en mulighed for at deltage i lokaldemokratiet. Hvis et borgerforslag får 300 støtter inden 90 dage skal det behandles politisk. For at sprede viden om ordningen blandt unge er der foretaget workshops om borgerforslagsordningen på Frederikssund Gymnasium. Der er herudover planlagt at afholde lignende workshops på Campus U10. Der er for indeværende 28 forslag, hvoraf 22 forslag er udarbejdet på workshops på gymnasierne. Der er 921 borgere på platformen, hvoraf 201 er 15-19 år og 50 er 20-29 år.

Unge, fritid og idræt har besluttet at arbejde med temaet ”Unges demokratiske indflydelse” i 2025. Målet med arbejdet er gennem erfaringer og viden at blive skarpere på, hvordan unge i Frederikssund Kommune kan få indflydelse på en måde, som giver mening for de unge. Det er nødvendigt, hvis kommunen skal lykkedes med at engagere de unge. På baggrund af arbejdet vil en tilgang for det fremadrettede arbejde med unges demokratiske indflydelse kunne fremlægges for Byrådet i 3. kvartal 2025.

Betragtningen i forhold til det videre arbejde med Unges demokratiske indflydelse:

1. Fælles unge-elevråd som supplement til eller evt. i stedet for det nuværende Ungeråd

Det nuværende Ungeråd i Frederikssund Kommune er sårbart, da grundlaget hviler på frivillige unge og frivillige unges fritid. Erfaringen er, at de unge er Ungeråd, når de unge ønsker at være Ungeråd. Der kan være sager, som vedrører de unge, som de kan og ønsker at have en holdning til her og nu. I mange andre situationer ser vi et billede af, at det er vanskeligt at samle de unge til planlagte møder med eksempelvis politikere og andre. Selv om et møde er aftalt og kalendersat, sker det ofte, at de unge aflyser på mødedagen, da der pludseligt er dukket noget, som er vigtigere for de unge. Derfor er det svært at skabe kontinuitet i den politiske dialog med de unge i Ungerådet i den nuværende form.

En alternativ tilgang til Ungerådet kan være at lade medlemmer af elevrådene på 10. klasse, FGU, U/Nord, Frederikssund Gymnasium samt lokale lærlinge (via Fagbevægelsens Hovedorganisation) repræsentere kommunens unge i forskellige sammenhænge. På denne måde vil medlemmerne af elevrådene i 10. klasse og på ungdomsuddannelserne mødes med politikere til dialogmøder og blive inddraget i processer, hvor de unges stemme har betydning. Samtidig vil de unge kunne tage kontakt til politikerne såfremt de har emner, som de ønsker at drøfte. Med denne tilgang vil uddannelsesinstitutionerne i Frederikssund kunne understøtte de unge i deres demokratiske indflydelse. Inddragelsen af de unge vil kunne foregå i dagtimer på uddannelsesinstitutionerne. Til orientering svarer dette til den dialog, som Skole, klub og SFO halvårligt har med det fælles elevråd for folkeskolerne.

2. Understøttelse af unges demokratiske indflydelse i foreningslivet

Undersøgelser viser, at der kun sjældent er bestyrelsesmedlemmer under 18 år i foreninger. Mange foreninger arbejder i stedet med børne- og ungeudvalg eller andre former for ungeinddragelse (vedlagt i bilag ”Rapport IDAN”). Foreningslivet er en arena, som engagerer mange unge, som udøvende, trænere/ledere og andre typer af frivillige. Samtidig er det en arena, hvor foreningerne vil kunne styrkes i deres arbejde med at give unge indflydelse. Administrationen anbefaler, at der i 2025 sættes fokus på foreningernes unge involvering og inddragelse. Eksempelvis ved at sætte fokus på dette tema ved dialogmøder, Idræts- og lederprisfest og kurser.

3. Helhedsplan for Campus

Unge, fritid og idræt besluttede 4 juni 2024 (sag 69), at: ”Udvalget ønsker at arbejde videre med udarbejdelsen af en helhedsplan for Campus, som blandt andet skal indeholde oplæg til anvendelse af den eksisterende svømmehalsgrund, synlig, indbydende adgangsveje til Campus samt tryghed”.

Helhedsplan for Campus er et initiativ, som er relevant og nærværende for de unge i Frederikssund Kommune.

I 2025 påbegyndes en proces, hvor drømme og visioner for Campus skal faciliteres. De unges stemme har central betydning, hvis kommunen skal lykkedes med at styrke campus som fælles samlingssted for unge fra Frederikssund Kommune og de omkringliggende kommuner. I forbindelse med dette arbejde vil der blive arbejdet med de unges demokratiske indflydelse.

4. Indsamling af viden og inspiration

Det anbefales at have dialog med andre kommuner, der er lykkedes særlig godt med inddragelse af unge. Eventuelt med afholdelse af et temamøde omhandlende unges demokratiske indflydelse. Ved et temamøde kan oplægsholdere, som har stor indsigt i, hvordan man engagerer unge i demokratiet i f.eks. foreningsregi, på ungdomsuddannelser, politisk eller lign. bidrage med viden. Unge, fritid og idræt afholder temamødet med deltagelse af relevante repræsentanter fra Campus, foreninger, samråd og eventuelt nyt fælles ungeelevråd.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

266Orientering om status på arbejdet med frisættelse, tillid og regelforenkling

Resume

Byrådet besluttede på mødet den 25. oktober 2023 at igangsætte arbejdet med frisættelse, tillid og regelforenkling (Sag nr. 186). Arbejdet forløber i 2024 og 2025 og er organiseret i tre spor: 1. Det organisatoriske spor, 2. Det lokalpolitiske spor og 3. Det nationale spor. Det blev også besluttet, at Byrådet skulle modtage en årlig tilbagemelding på arbejdet ultimo 2024 og ultimo 2025. I nærværende sag forelægges denne status i forhold til 2024. Forud for behandlingen af sagen i Byrådet den 18. december 2024 holdes en temadrøftelse i Byrådet om emnet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget og Byrådet:

  1. Tager status på arbejdet med frisættelse, tillid og regelforenkling til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Byrådet har sammen med ledere og medarbejdere ansvaret for, at Frederikssund Kommune leverer løsninger af god kvalitet overfor borgere og virksomheder. Frisættelse, tillid og regelforenkling er én af vejene til at udvikle gode løsninger. Det kræver, at der på de enkelte arbejdspladser og på tværs af organisationen udvises tillid og arbejdes sammen om at skabe velfærd og udvikling. Kort sagt, at der skabes tillidsbaserede arbejdsfællesskaber.

Arbejdet med frisættelse, tillid og regelforenkling skal i vid udstrækning organiseres og tilrettelægges der, hvor opgaverne løses. Dette vil sikre gode og fleksible rammer for arbejdet, og at fagligheden kan udfoldes i gode arbejdsfællesskaber. Dermed opnås et godt afsæt for at skabe løsninger med udgangspunkt i borgernes og virksomhedernes behov. Alt sammen i tråd med ambitionerne i ”Sammen om Frederikssund”.

Det igangsatte arbejde har været organiseret i tre spor:

  1. Det organisatoriske spor: Med fokus på, at der lokalt på kommunens arbejdspladser arbejdes med at skabe fleksible arbejdsgange og øget råderum til, at medarbejderne kan bruge deres faglighed til at skabe gode løsninger for borgere og virksomheder.
  1. Det lokalpolitiske spor: Med fokus på at afskaffe uhensigtsmæssige regler og procedurer samt omlægge processer for opfølgninger m.v. Derved frigøres i nogle tilfælde ressourcer i administrationen, som kan anvendes til andre og mere borgernære opgaver. Ligeledes kan der skabes bedre vilkår for det politiske arbejde.
  1. Det nationale spor: Med fokus på at følge den nationale udvikling i forhold til frisættelse, tillid og regelforenkling, og hvor tiltag til at skabe øget råderum for kommunerne omsættes til konkrete handlinger i Frederikssund Kommune.

I vedlagte bilag er der givet en status på det foreløbige arbejde indenfor de tre spor. Det er administrationens vurdering, at der generelt er god fremdrift i arbejdet i alle tre spor.

I det organisatoriske spor arbejdes der med frisættelse i alle centre. Centrene har et forskelligt fokus, hvilket afspejler, at rammevilkårene er forskellige. Nogle områder er meget decentralt organiseret med mange små arbejdspladser, mens andre områder er mere samlede på færre arbejdspladser. Det varierer også, hvor meget rammelovgivningen giver mulighed for at arbejde med frisættelse på de enkelte områder. Dog går en række temaer på tværs i arbejdet: Forenkling af dokumentation og af administrative regler, automatiseringer, tillid i opgaveløsningen, fleksibilitet på arbejdspladsen, målretning af ressourcer samt kompetenceudvikling og sparring.

I det lokalpolitiske spor har alle udvalg besluttet målsætninger for arbejdet, og på Byrådets møde den 28. juni 2024 blev Byrådet orienteret om udvalgenes målsætninger (Sag nr. 133). Udvalgene har også haft et forskelligt fokus i arbejdet, men gennemgående er beslutningerne gået på at forenkle regler og krav til dokumentation samt omlægge processer for opfølgning m.v. Dette vil i nogle tilfælde kunne frigøre ressourcer i administrationen, som kan bruges på andre og mere borgernære opgaver. Ligeledes muliggør det bedre vilkår for det politiske arbejde i udvalgene.

Endelig er der i det nationale spor kommet tiltag til øget frisættelse i kommunerne gennem de politiske vedtagne reformer i Folketinget. Det gælder på folkeskoleområdet og ældreområdet, og det er forventningen, at det samme vil ske på beskæftigelsesområdet i første halvår 2025. Ligeledes lægger regeringen gennem økonomiaftalen med KL op til iværksættelse af en lang række regel- og forenklingstiltag. Alle disse initiativer i det nationale spor skal omsættes til konkrete handlinger i Frederikssund Kommune – en proces, der er i gang og vil fortsætte i 2025 og frem.

I 2025 fortsætter arbejdet i alle tre spor, og det er administrationens vurdering, at der med indsatserne i 2024 er skabt et godt fundament for det videre arbejde. At arbejde med frisættelse, tillid og regelforenkling er et udtryk for et mindset hos politikere, ledere og medarbejdere. Et mindset, der prioriterer de lokale og tillidsbaserede løsninger med borgere og virksomheder i fokus.

Inddragelse

Der har været en bred inddragelse i arbejdet. Alle kommunens 200 ledere har i ledelsesudviklingsforløbet ”Ledelse i forandring” arbejdet med frisættelse, tillid og regelforenkling i 2023-2024. MED-udvalgene har ligeledes været inddraget i processen, ligesom temaet har været drøftet både på Personalepolitisk Konference i 2023 og 2024 med deltagelse af alle MED-repræsentanter i Frederikssund Kommune. Endelig har input for råd og nævn, borgere, virksomheder og foreningsliv m.fl. indgået i arbejdet.

Økonomi

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

267Orientering om likviditet samt økonomisk status

Resume

Sagen omhandler orientering om kommunens gennemsnitlige likviditet samt økonomien for Vinge ultimo november 2024. Gennemsnittet for de seneste 12 måneders likviditet udgør 412,0 mio. kr. Likviditetsmålet om et gennemsnit på 125 mio. kr. er indfriet i hele budgetperioden.

Indstilling

Administrationen indstiller til Økonomiudvalget, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Likviditet er altid udtryk for et øjebliksbillede på et givent tidspunkt, som kan påvirkes af mange faktorer. Når en kommunes likviditet skal vurderes, ses der derfor ofte på gennemsnittet de seneste 12 måneder - den såkaldte kassekreditregel. Frederikssund Kommune er i lighed med landets øvrige kommuner underlagt en kassekreditregel, der betyder, at kommunen skal have en positiv kassebeholdning beregnet som et gennemsnit over de seneste 12 måneder.

Formålet med at have likviditet af en vis størrelse er, udover at overholde kassekreditreglen, at kunne håndtere den daglige drift. En god likviditet skal også kunne udgøre en buffer til finansiering af evt. uforudsete udgifter, indtil de nødvendige kompenserende tilpasninger af budgettet er implementeret.

Frederikssund Kommune har vedtaget en økonomisk politik, der indeholder et mål om, at den gennemsnitlige likviditet ikke blot skal svare til dette minimumskrav, men derimod udgøre minimum 125 mio. kr.

Gennemsnittet for december 2023 til november 2024 udgør 412,0 mio. kr. Likviditetsmålet om et gennemsnit på 125 mio. kr. er således indfriet i hele budgetperioden.

I vedlagte notat uddybes den gennemsnitlige likviditet og likviditetsprognosen, herunder ændringerne siden sidste prognose og forudsætningerne for prognosen. Derudover vedlægges bilag med økonomisk status pr. 30. november 2024, som er grundlag for likviditetsprognosen. Supplerende vedlægges status vedrørende økonomi for Vinge pr. 30. november 2024: Forbrug siden 1. januar 2018, politisk godkendte bevillinger samt oversigt over politiske behandlinger med fremtidige økonomiske konsekvenser.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Aktuel økonomistatus viser en likviditet efter kassekreditreglen på 412,0 mio. kr. pr. 30. november 2024.

Bilag

268Meddelelser

Beslutning

Borgmester Tina Tving Stauning (A) foreslog:

1. At KL's cheføkonom Morten Mandø inviteres til at holde et oplæg om kommunaløkonomi. Der var opbakning hertil.

2. At der lægges nyt gulvtæppe og males i Byrådssalen, ligesom der foretages reparation af ventilationsanlægget i Byrådssalen. Der var opbakning hertil.

Sagsfremstilling

  • Økonomiudvalgets sagsliste er vedlagt som bilag.

Bilag

269Beslutning om udbudsvilkår for affaldsindsamlingen ved boliger og kommunale institutioner fra oktober 2026 (Lukket punkt)

Åben beslutning

Udsat.

270Beslutning om salg af ejendom (Lukket punkt)

Åben beslutning

Udsat.

271Beslutning om køb af fast ejendom (Lukket punkt)

Åben beslutning

Indstillingspunkt 1-5 anbefales.

272Beslutning om køb af fast ejendom (Lukket punkt)

Åben beslutning

Indstillingspunkt 1-6 anbefales.

273Beslutning om etablering af Dual Slalom-bane i Idrætsbyen Frederikssund (Lukket punkt)

Åben beslutning

Indstillingspunkt 1-4 anbefales.

274Beslutning om tillæg til kontrakt ang. flydesauna i Frederikssund Lystbådehavn (Lukket punkt)

Åben beslutning

Udsat.

275Orientering om status på køb og salg af kommunale ejendomme (Lukket punkt)

Åben beslutning

Udsat.

276Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der er trykket "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.