Frederikssund Kommunes logo

Økonomiudvalgets møde den 30. oktober 2024

Ekstraordinært møde - Byrådssalen kl. 17.00

Dagsorden

Fold alle punkter

230Godkendelse af dagsorden

231Beslutning om igangsættelse af planlægning for S-togsværksted i Vinge

Resume

Byrådet skal med denne sag tage stilling til igangsættelse af lokalplan og kommuneplantillæg for et nyt S-togsværksted i Vinge. Igangsættelsen af planlægningen er under forudsætning af, at gældende lovgivning kan overholdes fx ift. vejledende støjgrænser, beskyttet natur og bilag IV-arter. Opmærksomhedspunkter oplistet i sagen skal løses i forbindelse med udarbejdelse af forslag til lokalplan og i den følgende miljøvurdering.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der skal igangsættes lokalplan og kommuneplantillæg for S-togsværkstedet i Vinge.

Historik

Beslutning fra Plan og teknik, 2. oktober 2024, pkt. 141:

Administrationens indstilling blev bragt til afstemning.

For stemte: Lars Jepsen (A), Kenneth Jensen (A) og Anne-Lise Kuhre (A).

Imod stemte: Kirsten Weiland (N).

Michael Tøgersen (I), Jørgen Bech (V) og John Schmidt Andersen (V) undlod at stemme.

Anbefales.

Kirsten Weiland (N) stemte imod, idet det ikke er i overensstemmelse med visioner for udviklingen af og principperne for Vinge by.

Udvalget besluttede, at administrationen skal gå i dialog med staten om muligheden for yderligere udlæg af erhvervsarealer i Frederikssund Kommune.

Sagen bilægges yderligere visualiseringer, inden sagens videre behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.

Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. oktober 2024, pkt. 223:

Borgmester Tina Tving Stauning (A) fremsatte forslag om at udsætte sagen.

For: Tina Tving Stauning (A), Jesper Wittenburg (A), Anna Poulsen (F), Søren Weimann (B), Morten Skovgaard (V), Anne Sofie Uhrskov (V).

Imod: Niels Martin Viuff (C), Kirsten Weiland (N), Inge Messerschmidt (O), Michael Tøgersen (I).

Sagen blev udsat.

Michael Tøgersen (I) har følgende mindretalsudtalelse: "LA stemmer imod, idet det er at spille hasard med Vinge, som vi er fundamentalt afhængige af i forhold til vores velfærdsniveau i kommunen i fremtiden."

Inge Messerschmidt (O) har følgende mindretalsudtalelse: "Dansk Folkeparti stemmer imod da vi slet ikke ønsker DSB projektet". Kirsten Weiland (N) tilslutter sig mindretalsudtalelsen.

Fraværende: Rasmus Petersen (Ø).

Sagsfremstilling

Administrationen har modtaget en ansøgning fra DSB om udarbejdelse af en ny lokalplan og kommuneplantillæg til et S-togsværksted for et område i Vinge.

Projektbeskrivelse

DSB ønsker at bygge et nyt værksted til nye førerløse S-tog og har udarbejdet et skitseprojekt for udviklingen af projektområdet.

Projektet har et grundareal på ca. 300.000 m2. Projektet omfatter en værkstedshal på ca. 25.000 m2 med en højde på ca. 13 m. Øvrige værkstedsfunktioner på ca. 4.000 m2 med en højde på 10 m til fx rengøring, spulehal og vask. Dertil ca. 14 km spor med kørestrøm, der forbinder de forskellige funktioner inden for værkstedsområdet.

DSB forventer, at værkstedet vil tilføre ca. 200 arbejdspladser. Som en del af projektet vil DSB etablere en samlet og bedre støjafskærmning for både motorvejen og DSB-projektet, der vil efterlade boligområder i Vinge mindre støjbelastede, end ved en jordvold. Derudover vil DSB etablere cykel- og gangforbindelse over spor og motorvej for at skabe en forbindelse ind til Frederikssund by. Denne forbindelse er skitseret på bilag, men er ikke endeligt fastlagt. Dertil vil DSB udvikle området omkring Vinge station med cykel- og gangforbindelse, tryghedspakke og cykelparkering.

Projektet er i en indledende fase og der er derfor kun udarbejdet skitser på nuværende tidspunkt. Projektet er ikke endeligt færdigprojekteret og der kan derfor ske ændringer i det videre arbejde med projektet.

Baggrund for projektet

DSB er fra statslig side blevet pålagt at øge kapaciteten på S-togsnettet for at gøre det mere attraktivt at benytte kollektiv transport. Dette skal løses ved, at der skal køre flere kortere tog på S-togsnettet. Dette betyder også, at DSB skal investere i nye førerløse S-tog. DSB skal finde en placering til et nyt værksted. Der er ikke værkstedsplads nok, hvor de eksisterende værksteder er og de eksisterende S-tog skal fortsat have et fungerende værksted, indtil de nye S-tog er på skinnerne. Der vil være et tidsmæssigt overlap.

Den mest optimale placering af værkstedet, set fra DSB´s synspunkt, vil være i Frederikssund Kommune, da det er tæt på en endestation. Der ikke meget ubebygget areal tilbage i hovedstadsområdet, hvor S-togsnettet er placeret, uden planmæssige restriktioner. Det er derfor svært for DSB at finde et tilstrækkeligt stort areal til placering af S-togsværkstedet.

Projektområdet

Projektområdet omfatter en del af erhvervsområdet i den nordlige del af Vinge. Arealet ligger øst for den kommende motorvej indenfor Vingeområdet. For at få sporet fra Frederikssund op til Vinge inddrages ligeledes et areal på den vestlige side af den kommende motorvej.

Størstedelen af projektområdet ligger i landzone og er ubebygget. Der ligger i dag en ca. 8 ha fredskov indenfor projektområdet, som vil blive nedlagt, hvis værkstedsprojektet skal realiseres.

Ekspropriation

DSB vil forsøge at indgå frivillige aftaler med grundejerne indenfor planområdet om overtagelse af ejendomme. Hvis ikke det lykkedes, er ekspropriation af ejendomme nødvendige til virkeliggørelse af lokalplanen.

En del af projektområdet berører kommunalt ejet arealer som derfor forudsættes solgt til DSB, såfremt projektet fremmes. Der vil efterfølgende fremlægges sag om salg af de berørte kommunale arealer til politisk godkendelse.

Overordnet planlægning

Området ligger inden for den kystnære del af byzonen. Den visuelle påvirkning på kysten skal belyses i det videre arbejde med lokalplanen.

Området er potentiel byzone og er omfattet af kommuneplanrammerne E 2.4, E 2.2, BB 2.1 og BB 2.5, der udlægger området til henholdsvis erhvervsområde, blandet bolig og erhverv og centerområde. Kommuneplantillægget vil ændre i gældende kommuneplanrammer og udlægge hele planområdet til erhvervsområde. Med vedtagelse af lokalplanen overføres planområdet til byzone.

Frederikssund Kommunes klimaplan 2045 har en målsætning om at arbejde med at understøtte den kollektive trafik. Planlægning for et S-togsværksted vil være med til at understøtte den kollektiv transport og dermed gøre den kollektive transport mere attraktiv.

Konsekvenser for byudviklingsmuligheder i Vinge

Placering af S-togsværkstedet i Vinge vil påvirke byens indretning. Selve værkstedet placeres i erhvervsområdet, men spor og vaskehal placeres i et område, der ligger tæt på kommende boliger. I skitseprojektet er der arbejdet på at minimere påvirkningen af byens udviklingspotentiale. Støj og visuel påvirkning ind mod den kommende by er særlig vigtig. Der arbejdes med en støjafskærmning fra hhv. motorvej og spor, som sikrer boligudviklingspotentialet. Der arbejdes med at minimere de visuelle påvirkninger ved en indbydende grøn afslutning ind mod Vinge og arkitektonisk fokus for bygninger og anlæg. Den første strækning af banelegemet, fra syd, vil ligge under terræn i forhold til de kommende boliger og vil derfor ikke påvirke boligerne i den centrale del af Vinge, dog er der et særligt fokus på den vaskehal og dens visuelle påvirkning. Ved ankomst til erhvervsområdet kommer banelegemet op i naturligt terræn og derfor er der et særskilt fokus på den visuelle påvirkning ind mod boligerne i det nordlige boligområde.

Projektet skal ligeledes imødese intentionerne i kvalitetsprogrammet for Vinge, så anlæg og bygninger gives et stærkt arkitektonisk udtryk.

Ved en placering af værkstedet i Vinge skal der sikres en alternativ løsning for udmøntning af Vinges jordhåndteringsstrategi. Projektet vil optage arealet, hvor en stor del af overskudsjorden fra Vinge var påtænkt placeret. Der skal arbejdes yderligere med en placering af overskudsjord, som sikrer en bæredygtig og rekreativ nyttiggørelse af jorden.

Infrastruktur i Vinge

Projektet fordrer, at Busvej nedlægges og derfor skal der arbejdes med en revideret planlægning af koblingen til Frederikssund By. I den forbindelse anbefales det, at der udarbejdes en mobilitetsplan for Vinge, som sikrer en robust revideret planlægning af byens infrastruktur afledt af projektets infrastrukturelle ændringer. Mobilitetsplanen skal fastlægge veje, stier og offentlig transport i Vinge.

Frederikssund Kommune har udarbejdet et forslag til lokalplan 141 for et landskabsteknisk anlæg ved Frederikssundsvej i Vinge, der er på til behandling på samme møderække som denne sag. Såfremt det godkendes at arbejde videre med planlægningen af DSB-værkstedet, kan lokalplan 141 fortsat godkendes, og området kan indrettet som et grønt landskab ved indkørslen til Vinge by.

Opmærksomhedspunkter

Ved udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for området, vil administrationen påpege følgende opmærksomhedspunkter, som bør sikres, udarbejdes eller redegøres for, i forbindelse med planlægningen:

  • Mobilitetsplan: placeringen af værkstedet ændrer på de eksisterende forbindelser fra Vinge til Frederikssund og internt i Vinge. Der bør udarbejdes en mobilitetsplan for Vinge for at sikre fremkommeligheden og mobiliteten i byen og sammenhængen til Frederikssund. Mobilitetsplanen skal fastlægge veje, stier og offentlig transport.
  • Placeringen af værkstedet påvirker også tilkørselsforhold for ejendomme vest for tilkørselsspor og den kommende motorvej. I det videre arbejde skal der findes løsninger ift. disse ejendommes adgangsforhold.
  • Koordinering med Vejdirektoratet: Der skal ske en indgående koordinering med Vejdirektoratet i forhold til den kommende motorvej og dennes ramper.
  • Vandhåndteringsplan: der er endnu ikke lavet en plan for håndtering af overfladevand, som følge af projektet. Vandhåndteringen er allerede udfordret i Vinge. Der skal udarbejdes en vandhåndteringsplan.
  • Jordhåndteringsstrategi: Placeringen af værkstedet ændrer på præmissen for gennemførelse af den bæredygtige jordhåndteringsstrategi for Vinge. Dertil kommer der yderligere overskudsjord fra værkstedsbyggeriet, den kommende motorvej og bebyggelse i Vinge. Dette forudsætter, at jordhåndteringsstrategiens handlekatalog revideres.
  • Redegørelse for beskyttet natur og diger indenfor projektområdet og evt. erstatning for nedlæggelse af beskyttet natur.
  • Udarbejdelse af støjrapport, der redegør for støjpåvirkningen fra værkstedet og akkumuleret støj fra den kommende motorvej. Dertil redegørelse for påkrævet støjafskærmning.
  • Ved nedlæggelse af fredskov, skal der placeres erstatningsskov i rationen 1:2. I den videre proces skal der redegøres for, hvor erstatningsskoven skal placeres. Det anbefales, at erstatningsskoven placeres indenfor kommunegrænsen.

Miljøvurdering

Igangsættes planlægningen vil der blive udarbejdet en miljøvurdering af planlægningen og selve projektet. Den videre proces vil afgrænse hvilke emner, der skal indgå i miljøvurderingen.

Supplerende sagsfremstilling til Økonomiudvalget d. 23. oktober 2024

Til sagen er bilagt yderligere visualiseringer (Supplerende bilag til ØU d. 23. okt. 2024). Sagen er endvidere suppleret med spørgsmål fra Byrådet til administrationen samt svarene herpå.

Supplerende sagsfremstilling til Økonomiudvalget d. 30. oktober 2024

Til sagen er vedlagt to nye bilag med svar fra DSB vedr. projektets relation til Vinge. Administrationen forventer at fremsende yderligere et bilag.

Inddragelse

Hvis planlægningen for et værksted i Vinge igangsættes, afholdes et borgermøde, i december 2024 og igen inden lokalplansforslaget kommer til politisk behandling.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

232Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der er trykket "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.