Frederikssund Kommunes logo

Børn, familier og forebyggelses møde den 15. marts 2023

Børnehuset Savannen, Selsøvej 16A, 4050 Skibby kl. 08.00

Referat

Fold alle punkter

25Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

26Beslutning vedrørende høring af Strategi for tidlig forebyggende indsats

Resume

Med budget 2022-25 valgte Byrådet at prioritere den tidlige forebyggende indsats i Frederikssund Kommune. Første skridt er at formulere en fælles tværgående strategi for tidlig forebyggende indsats for børn og unge. I denne sag præsenteres et udkast til strategien til drøftelse i Børn, familier og forebyggelse med henblik på, at udvalget træffer beslutning om godkendelse af, at strategien sendes i høring. Udvalget forelægges også en overordnet skitse til implementeringsplan (Bilag 4). Projektleder Jonna Arousell deltager under punktet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Godkende at forslag til strategi sendes i fire ugers høring 20. marts – 17. april 2023.
  2. Drøfte første skitse på implementeringsplan.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Godkendt med udvalgets bemærkninger, som indarbejdes inden strategien sendes i høring.

Indstillingspunkt 2: Drøftet.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

En væsentlig del af kommunens Børne- og Ungepolitik ”Et godt sted at vokse op” er at styrke det tidlige, forbyggende arbejde: ”Vi vil sætte tidligt ind og styrke det sammenhængende og helhedsorienterede professionelle samarbejde om sundhed og forebyggelse”, sådan som det er formuleret under udviklingsområdet Forebyggelse og sundhedsfremme (se kommunens Børne- og Ungepolitik, Bilag 1).

Tidlig forbyggende indsats blev med budgetaftalen for 2022 prioriteret som et særligt indsatsområde. På mødet 9. marts 2022 (sag nr. 19) godkendte Børn, familier og forebyggelse Kommissorium – styrkelse af og omlægning til tidlig forebyggende indsats i Frederikssund Kommune. Den første opgave, jf. kommissoriet, er at udforme en tværgående strategi.

Formålet med strategien for tidlig forebyggende indsats i Frederikssund Kommune er at sikre, at vi kan sætte tidligt ind med helhedsorienterede, koordinerede og relevante initiativer til gavn for børn og unge, før problemerne vokser sig store.

Strategien for tidlig forebyggende indsats består af tre spor:

1. Værdisæt for tidlig forebyggende indsats. Værdisættet skal sikre, at det tidligt forebyggende arbejde tager afsæt i barnets og den unges behov og skaber positive forandringer for barnet og den unge.

2. Fælles tilgang – fælles ansvar betyder, at vi skal have en fælles struktur og handleguide, som er alle lederes og medarbejderes ansvar at arbejde ud fra for at sikre barnets og den unges trivsel og udvikling i de arenaer, barnet og den unge bevæger sig.

3. Vejviser for tidlig forebyggende indsats betyder, at der er klarhed i både arbejdsgange og opgaver i forhold til den tidligt forebyggende indsats.

Med strategien skal det tydeliggøres, hvordan Frederikssund Kommune kan styrke den tidlige forebyggende indsats. Det skal bl.a. ske ved opgaveklarhed i forbindelse med tidlig forebyggende indsats, og at de nødvendige metoder, kompetencer og handlemuligheder er tilstede. Strategien skal således understøtte organisationens arbejde med tidlig forebyggende indsats og målgruppen er dermed kommunens ledere og medarbejdere på 0-18 års-området. Børn, familier og forebyggelse gør årlig status på fremdrift, resultater og læring i forhold til arbejdet med tidlig forebyggende indsats, med henblik på justeringer. Dermed følger Børn, familier og forebyggelse realiseringen af strategien, i takt med at arbejdet udvikles.

Strategiudkastet vedlægges som bilag (Bilag 2). Til strategiens spor #3 – Vejviser for tidlig forebyggende indsats – følger to illustrative one-pagers, der retter sig til hhv. ledere og medarbejdere på 0-18 års-området samt forældre. Fysiske udgaver af de to one-pagers forelægges udvalget på mødet 15. marts.

Høringsprocessen

Såfremt Børn, familier og forebyggelse træffer beslutning, bliver strategien sendt i høring 20. marts 2023 med frist for svar 17. april 2023. Strategien vil blive sendt i høring til relevante parter på kommunens 0-18 års-område. Høringssvar vil derudover indhentes fra relevante politiske udvalg, i form af et drøftelsespunkt på udvalgsmøderne i april måned. Oversigt over høringsparter vedlægges som bilag (Bilag 3).

I høringsperioden vil der også laves et antal kvalitative fokusgruppeinterviews med medarbejdere fra dagtilbud, skole og klub, samt med familieområdets forebyggelseskonsulenter, der arbejder med børn og unge i deres dagligdag. Disse semistrukturerede interviews med medarbejdere vil have særligt fokus på strategiens indhold og brugbarhed.

Næste skridt

Efter endt høringsproces skriver administrationen strategien igennem, således at strategien kan forelægges Børn, familier og forebyggelse på udvalgets møde i juni måned. Det endelige layout følger og vil lægge sig op ad layout i kommunens Børne- og ungepolitik, klubstrategi mv.

En første skitse på implementeringsplan forelægges udvalget på mødet 15. marts. På mødet i juni måned forelægges den færdige implementeringsplan til politisk godkendelse.

Inddragelse

Medarbejdere og ledere har været inddraget i tilblivelsen af strategiens indhold. De inviteres ligeledes til at give yderligere input i forbindelse med høringsprocessen, sådan som beskrevet ovenfor.

Økonomi

Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

27Beslutning om godkendelse af dagsorden for dialogmøde med områdebestyrelser 21. marts 2023

Resume

Børn, familier og forebyggelse besluttede på møde 7. december 2022 (sag nr. 110) datoer og temaer for dialogmøderne med områdebestyrelserne for dagtilbud. Det blev her besluttet, at det kommende dialogmøde afholdes 21. marts 2023. Børn, familier og forebyggelse godkendte på samme møde administrationens forslag til emner. I denne sag præsenteres programmet for dialogmødet 21. marts 2023.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Godkende programmet for dialogmødet 21. marts 2023.

Beslutning

Godkendt idet udvalget ønsker følgende tre emner på programmet:

  • Dialog om forældretilfredshedsundersøgelsen og dagligdagen i børnehusene
  • Opfølgning på udvalgets deltagelse i områdebestyrelsernes møder
  • Nyt fra udvalget, herunder kommende strategi for tidlig forebyggende indsats samt budgetproces 2024

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Børn, familier og forebyggelse afholder to gange årligt, i marts og september måned, dialogmøder med områdebestyrelserne for dagtilbud. En områdebestyrelse er en forældrebestyrelse for børnehusene i hver af kommunens dagtilbudsområder. Det kommende dialogmøde vil blive afholdt 21. marts 2023 kl. 17:30-19:30 på Ådalens Skole. Børn, familier og forebyggelse kan med denne sag drøfte hvorvidt det nuværende program er fyldestgørende og om der er yderligere temaer, der skal drøftes på dialogmødet 21. marts 2023.

Dialogmøderne udgør et forum, hvor det politiske udvalg og områdebestyrelserne får lejlighed til at drøfte emner og temaer, der optager begge parter. Dialogmøderne har til formål at sikre en kontinuerlig dialog mellem udvalget og bestyrelserne om kvaliteten og udviklingen i kommunens børnehuse. Dermed får det politiske udvalg større indsigt i hvad der optager områdebestyrelserne i forhold til kommunens børnehuse.

Dialogmødet 21. marts 2023 tager afsæt i to overordnede temaer. Det ene tema vil være en opfølgning på den forældretilfredshedsundersøgelsen der er gennemført i de kommunale børnehuse og dagplejere i perioden fra 29. august til 22. september 2022, med eksempler på, hvordan hvert område har arbejdet med resultaterne. Det andet tema vil være den nye Strategi for tidligere, forebyggende indsats, som er i høring i den periode, hvor dialogmødet afholdes. På dialogmødet vil der derfor være mulighed for at drøfte den kommende strategi. Herudover vil den kommende budgetproces i forbindelse med budget 2024 blive præsenteret.

Programmet for dialogmødet er vedhæftet i bilag 1.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

28Drøftelse af udbytte af KLs Børn og Unge Topmøde 2023

Resume

26. og 27. januar 2023 afholdte KL sin årlige kommunalpolitiske konference på børne- og ungeområdet, "KLs Børn & Unge Topmøde 2023", i Aalborg. Her mødtes kommunalpolitikere, forvaltningsdirektører- og chefer, fagpersoner og andre interesserede på hele 0-18-årsområdet under overskriften "Trivsel og stærke børnefællesskaber".

Fra Frederikssund Kommune deltog de to relevante udvalg; Skole, klub og SFO samt Børn, familier og forebyggelse. Desuden deltog fællestillidsrepræsentanter fra DLF, BUPL og FOA samt direktør for Opvækst, Uddannelse og Kultur, centerchefen for Børn og Skole og centerchefen for Familie og Rådgivning. Med denne sag bedes udvalget drøfte udbyttet af topmødet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Drøfte udbyttet af dette års Børn og Unge Topmøde.

Historik

Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 8. februar 2023, pkt. 18:

Drøftet. Børn, familier og forebyggelse var bl.a. optaget af legens betydning for børns udvikling, trivsel, læring og dannelse, den nyeste forskning om 'ny udsathed' samt de forandringer som sker også i familierne i disse år. Sagen genoptages på næste møde.

Beslutning

Drøftet.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

KL afholder årligt et Børn og Unge Topmøde med det formål at facilitere politiske drøftelser, faglige oplæg og debatter om de temaer der præger børne- og ungeområdet på landsplan. Ved dette års topmøde var fokus på den stigende mistrivsel som børn og unge oplever - både i deres skoleliv og i deres fritidsliv samt den øgede segregering, hvorved flere og flere elever segregeres til undervisningstilbud væk fra deres lokale almene skole. Op mod 20 procent af børn og unge har særlige behov og mere end fem procent går i specialtilbud.

Næsten alle børn i Danmark går i dagtilbud. Det giver en unik mulighed for at skabe gode rammer for, at alle børn trives allerede fra de er små. Desværre stiger behovet for specialtilbud og -indsatser også på dagtilbudsområdet. Det kalder på opmærksomhed – for ingen børn bør opleve en dårlig start på livet. Når børnene forlader børnehaven, møder de en grundsten i børn og unges liv i Danmark - nemlig folkeskolen. Det er i høj grad her, de udvikler sig, lærer og får mod på ungdomslivet. Alle børn og unge skal opleve en folkeskole, der møder dem, der hvor de er og formår at løfte dem – også i specialtilbuddene. Folkeskolen skal være folkets skole. Den skal have sammenhængskraft og mangfoldighed og her skal børn og unge opleve at mennesker kan have forskellige ressourcer og udfordringer i kortere eller længere tid, men at man på trods af det, stadig hører til i fællesskabet.

At sikre fællesskaber, trivsel og udvikling for alle børn og unge kræver et tæt samarbejde mellem alle niveauer – fra institution til politiker. Og det kommunale ejerskab er afgørende for, at man lykkes med opgaven. Det var fokus på dette års topmøde, hvor muligheder og udfordringer i arbejdet med at sikre, at ingen børn går gennem livet, uden at trives og være en del af stærke fællesskaber, blev belyst og drøftet.

Med denne sag bedes Børn, familier og forebyggelse drøfte udbyttet af dette års topmøde, herunder væsentlige opmærksomhedspunkter i relation til fremtidige indsatser på Børn, familier og forebyggelses område. Vedlagt denne sag og som inspiration til Børn, familier og forebyggelses drøftelse er programmet for topmødet.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

29Orientering om omgørelsesprocent 2022 i Center for Familie og Rådgivning

Resume

Social- og Ældreministeriet offentliggør hvert år før 1. juli Danmarkskort med kommunernes omgørelsesprocenter.

Omgørelsesprocenten viser andelen af realitetsbehandlede klagesager i Ankestyrelsen, som ændres, ophæves eller hjemvises.

Børn, familier og forebyggelse har besluttet løbende at blive orienteret om udviklingen for omgørelsesprocenter på børnehandicapområdet. På mødet 15. marts får udvalget en status på omgørelsesprocenten. Datagrundlaget for denne sag er Center for Familie og Rådgivnings egne opgørelser.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning. Udvalget vil rette henvendelse til Social- og Ældreministeren med en kritik af den måde Danmarkskortet opgøres på.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Hvert år udgiver Social- og Ældreministeriet et kommuneopdelt Danmarkskort, som indeholder statistik over antallet af sager, hvor en borger har klaget over kommunens afgørelse, som efterfølgende er omgjort af Ankestyrelsen. At en sag omgøres af Ankestyrelsen betyder, at en afgørelse hjemvises til fornyet behandling i kommunen, ændres eller

ophæves. Denne terminologi anvendes selvom en hjemvisning ikke nødvendigvis betyder, at afgørelsen bliver ændret.

Efter indstilling fra Børn, familier og forebyggelse traf Byrådet i 2022 beslutning om, at der skulle udarbejdes en fokuseret handleplan på børnehandicapområdet. Børn, familier og forebyggelse godkendte handleplanen i november 2022. Handleplanen er gældende frem til december 2024.

Danmarkskortet på børnehandicapområdet viser omgørelsesprocenter om;

  • Pasningstilbud, hjemmetræning m.m., jf. servicelovens §§ 32, 32a, 36, 39-40
  • Merudgifter, jf. servicelovens § 41
  • Tabt arbejdsfortjeneste, jf. servicelovens §§ 42-43
  • Personlig hjælp og ledsagelse, jf. servicelovens §§ 44-45

Afgørelsestyper.

Hjemvisning betyder, at Ankestyrelsen sender sagen tilbage til kommunen. Kommunen skal behandle sagen og afgøre den igen. Grunden til at en sag hjemvises er som oftest, at der mangler oplysninger i sagen, så Ankestyrelsen ikke kan træffe afgørelse.

Ændring/ophævelse betyder, at afgørelsen er forkert, og at Ankestyrelsen har ophævet kommunens afgørelse.

Stadfæstelse betyder, at Ankestyrelsen er enig i kommunens afgørelse.

Afvisning/henvisning betyder, at Ankestyrelsen ikke behandler sagen. Det kan for eksempel være fordi, at borgeren har klaget for sent eller besluttet at opgive klagen. Eller fordi Ankestyrelsen ikke er den kompetente myndighed, og derfor sender klagen videre til anden instans.

Omgørelsesprocenten er antallet af hjemvist og ændrede sager set i forhold til alle realitetsbehandlede klagesager. Realitetsbehandlede sager er hjemviste, ændrede/ophævede og stadfæstede sager. Her tæller afviste/henviste sager altså ikke med.

Centerchefen for Familie og Rådgivning vil på mødet 15. marts 2023 give en status på omgørelsesprocenten for 2022 på børnehandicapområdet. Status gives på baggrund af Center for Familie og Rådgivnings egne opgørelser for 2022. Udvalget vil blive forelagt omgørelsesprocenterne igen efter offentliggørelsen fra ministeriet.

Inddragelse

Ikke relevant

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

30Orientering om mistanke vedrørende mulig PFAS-forurening ved Børnehuset Ådalen

Resume

Baseret på en liste fra Region Hovedstaden har TV2 offentliggjort en liste for institutioner med mulig PFAS-forurening. Et af disse er Børnehuset Ådalen, beliggende i Frederikssund Kommune. Børn, familier og forebyggelse har på denne baggrund efterspurgt en orientering om mulig PFAS-forurening ved børnehuset. Det skal bemærkes, at der tidligere er taget forholdsregler for forurening, hvorfor der ikke vurderes at være fare på færde for børnene i børnehuset. Centerchef for By og Landskab, Thomas Klint Martinsen deltager på mødet 15. marts 2023.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning. Udvalgsformandsskabet kontakter på udvalgets vegne formandskabet for Plan og Teknik med henblik på at få dette udvalgs vurdering af situationen og mulighederne for en konkret prøvetagning på legepladsen ved børnehuset i Ådalen.

Udvalget beder administrationen om at tage fat i Region Hovedstaden for en nærmere tidsplan af regionens prøvetagning.

Udvalget beder om, at der allerede nu etableres fast bund i sandkassen i børnehuset Ådalen, og sandet bliver skiftet.

Sagsfremstilling

Region Hovedstaden har udarbejdet en liste over grunde, hvor der er foregået aktiviteter, som kan have medført jordforurening med PFAS. Grunden med Børnehuset Ådalen fremgår af listen. PFAS, også kendt som fluorstoffer, har på lovlig vis tidligere været bredt anvendt, idet det er vand-, fedt- og smudsafvisende og har brandhæmmende egenskaber. På grunden har der tidligere været renovation, snerydning og fyldplads. Det er aktiviteten ”fyldplads”, der kan medføre forurening med PFAS.

Forældrene til Børnehuset Ådalen er blevet informeret om den mulige forurening.

Frederikssund Kommune er ikke blevet orienteret om regionens liste, før den blev offentliggjort af TV2.

Regionen har endnu ikke besluttet hvordan og hvornår grunde, som er mistænkt for at være forurenet med PFAS, skal undersøges. Det er eksempelvis ikke besluttet, hvorvidt der laves fysiske eller historiske undersøgelser af grundene, som fx hvilken type affald, der er blevet deponeret på fyldpladsen.

Grunden ved Børnehuset Ådalen blev i 2000 kortlagt som forurenet. Grunden udgik af kortlægningen i 2007, da der kun blev konstateret lettere forurening. Frederikssund Kommune har udlagt 0,3-0,6 meter ren jord på grunden i forbindelse med etablering af Børnehuset Ådalen i 2001. Det er desuden yderligere udlagt ren jord i et afgrænset område, hvor børnene kan grave i jorden, så de ikke kommer i kontakt med potentiel forurenet jord. Det vurderes således, at der umiddelbart er ingen helbredsmæssige konsekvenser for børnene i børnehuset.

Region Hovedstaden har den 7. marts 2023 skrevet til alle kommuner i regionen og efterspurgt konkrete adresser på alle kommunale børnehuse i Frederikssund Kommune mhp. at igangsætte en gennemgang for mulige kilder til PFAS-forurening. Børn, familier og forebyggelse vil blive orienteret, når Frederikssund Kommune orienteres om resultatet af denne gennemgang. Det fremgår ikke af henvendelsen fra Region Hovedstaden, hvornår gennemgangen forventes afsluttet.

Administrationen har kontaktet Region Hovedstaden for oplysninger om en nærmere tidsplan

Inddragelse

Ikke relevant.

Økonomi

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

31Meddelelser

Beslutning

  • Orientering om Åben, anonym rådgivning til familier, børn og unge 0-18 år

Taget til efterretning.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

  • Status på involvering af forældregruppe
  • Opfølgning på deltagelse i bestyrelsesmøder
  • Antal sager til De danske Børnehuse
  • Mulighed for at deltage i virtuelle informationsmøder i juni måned (dato følger) om kommende Barnets Lov og dens intentioner. Møderne afholdes af Social- og Boligstyrelsen i samarbejde med Ankestyrelsen.
  • Sager på vej 2023

Bilag

32Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.