Frederikssund Kommunes logo

Børn, familier og forebyggelses møde den 25. juni 2024

Ekstraordinært møde - via Teams kl. 08.00

Referat
Fold alle punkter

62Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

63Beslutning om kapacitetstilpasning på dagtilbudsområdet

Resume

Med Budgetaftalen for budget 2024-2027 har Byrådet besluttet, at der skal gennemføres en tilpasning af kapaciteten på dagtilbudsområdet i Frederikssund Kommune. Det er ligeledes besluttet, at den nærmere udmøntning af budgetbeslutningen forankres hos Børn, familier og forebyggelse, hvorefter Byrådet træffer endelig beslutning om lukning af konkrete børnehuse på baggrund af konkret forslag fra Børn, familier og forebyggelse.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Beslutte tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet ved at lukke børnehusene Tumlebo, Møllevej og Fjordtoppen
  2. Beslutte procesplanen for berørte børn og forældre, som den fremgår af nærværende sag, således at der sikres en tryg overgang for berørte børn og forældre
  3. Beslutte procesplanen for medarbejdere, som fremgår af nærværende sag, således at medarbejdernes arbejds- og lønvilkår sikres
  4. Beslutte at der snarest muligt tages stilling til at opsige, frasælge eller nedrive de berørte ejendomme efter fraflytning

Historik

Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 12. juni 2024, pkt. 52:

Sagen udsat til ekstraordinært møde.

Indstilling fra Børn, familie og forebyggelse og Økonomiudvalget vil foreligge til Byrådets møde.

Beslutning

Indstillingspunkt 1-4 blev bragt til afstemning.

For stemte: Susanne Bettina Jørgensen (A), Anna Poulsen (F) og Rasmus Petersen (Ø).

Flertallet anbefaler endvidere over for Økonomiudvalget og Byrådet, at:

  • fortsætte arbejdet med en samlet helhedsplan for yderligere at tilpasse kapaciteten på dagtilbudsområdet, set i lyset af de mange pladser i overskud og et faldende børnetal
  • drøfte eventuelle yderligere kriterier for nedlæggelse/sammenlægning af børnehusene
  • prioritere økonomi til ekstra tiltag her og nu i børnehuse som berøres af lukningen, for eksempel i forhold til legepladser mv.
  • fremadrettet arbejde med sammenlægning af børnehuse, hvor det geografisk giver mening - i stedet for lukning
  • fortsat sikrer tryghed om personalets løn og ansættelse

Imod stemte: Charlotte Drue (I) og Therese Hejnfelt (C).

Mindretalsudtalelse fra Therese Hejnfelt (C): Vi Konservative stemmer imod, da vi ønsker en helhedsplan for lukning og sammenlægninger på dagtilbudsområdet. Charlotte Drue (I) tilsluttede sig mindretalsudtalelsen.

Indstillingspunkt 1-4 anbefales.

Sagsfremstilling

Baggrund

Samlet set er der i Frederikssund Kommune betydeligt flere vuggestue- og børnehavepladser i kommunens børnehuse end der er behov for. Det gælder både i dag og i de kommende år. Det har den konsekvens, at udgifterne til bygningsdrift på dagtilbudsområdet er høje, samtidig med at der er en del børnehuse, hvor der er ledig kapacitet.

Et enigt Byråd besluttede derfor med vedtagelsen af det kommunale budget for 2024, at Børn, familier og forebyggelse i 2024 skulle igangsætte en proces for tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet, dvs. tilpasse antallet af pladser i børnehusene til det antal børn, der er i kommunen. Konkret fremgik følgende af budgetaftalen: I alle dele af kommunen ønsker vi fagligt, økonomisk samt miljø- og klimamæssige bæredygtige børnehuse. Både nu og i fremtiden er der rigeligt med kapacitet på dagtilbudsområdet. Derfor tages der fat på at få tilpasset kapaciteten på området og samtidigt minimere vedligeholdelsesudgifter og reducere klimabelastningen.

Børn, familier og forebyggelse har derfor siden vedtagelsen af budget 2024, med udgangspunkt i Byrådets opdrag, arbejdet på at tilvejebringe et forslag til kapacitetstilpasning. I den proces har udvalget særligt lagt vægt på bygningsmæssige, miljømæssige og økonomiske forhold. Dette er uddybet i bilag 2. Derudover har Børn, familier og forebyggelse været optaget af at sikre en geografisk balance i placeringen af børnehuse i kommunen, således at der også fortsat er pasningstilbud i de små landsbysamfund.

På møde 10. april 2024 besluttede Børn, familier og forebyggelse at sende forslag om at tilpasse kapaciteten i kommunens børnehuse i høring i områdebestyrelser, husråd og MED-udvalg. Forslaget der blev sendt i høring indebærer, at der fra 1. maj 2025 og frem mod 1. maj 2027 lukkes tre børnehuse.

Forslag om kapacitetstilpasning

Forslaget om kapacitetstilpasning indebærer, at:

  • Børnehuset Fjordtoppen lukkes pr. 1. maj 2025
  • Børnehuset Tumlebo lukkes pr. 1. maj 2025
  • Børnehuset Møllevej lukkes pr. 1. maj 2027

Dette vil samlet set betyde en reduktion på 31 vuggestuepladser og 110 børnehavepladser på tværs af Frederikssund Kommunes børnehuse.

Det bemærkes at Børnehuset Møllevej først foreslås lukket 1. maj 2027, da det fra 2027 vil være muligt samlet set at sikre det nødvendige antal pladser i område Frederikssund, og dermed at sikre optag også af børnene fra Møllevej. Det vil ikke være muligt at sikre optag af børnene fra Møllevej før 2027. Dette illustreres i nedenstående graf:

Forslaget er yderligere beskrevet i bilag 1.

Hvad betyder det for vuggestuepladser?

Det har fremgået af udvalgets tidligere behandling af sagen, samt at høringsmaterialet, at der i relation til kapacitetstilpasningen skal tilvejebringes vuggestuepladser i Frederikssund. Både i dag og på længere sigt er der stigende behov for vuggestuepladser i Frederikssund by, mens der er overkapacitet af børnehavepladser.

Forslaget om lukning af børnehuse i Frederikssund by berører børnehuse, hvor der både er vuggestue- og børnehavepladser. Lukning af Fjordtoppen i 2025 og Møllevej i 2027 vil derfor forudsætte, at der samtidig etableres vuggestuepladser. Etablering af de yderligere vuggestuepladser vil ske gradvist frem mod lukning af først Fjordtoppen og dernæst Møllevej, ligesom gennem flere år og senest her i 2024 er etableret flere vuggestuepladser i Frederikssund. Administrationen arbejder sammen med dagtilbudsområdets ledere om dette, ligesom Børn, familier og forebyggelse vil få fremlagt særskilt sag om dette

For så vidt angår Skibby reduceres kun i antal børnehavepladser, og der mangler ikke vuggestuepladser i området.

Formålet med høringen og tendenser i høringssvar

Der har været afholdt høring hvor følgende var høringsberettiget høringsparter, som er områdebestyrelser, husråd, koordinerende MED-udvalg og lokale MED-udvalg på dagtilbudsområdet.

Formålet med høringen har været at give berørte forældre, medarbejdere og ledere mulighed for at komme med perspektiver på forslaget til kapacitetstilpasning, herunder at give input til den videre proces samt forhold som Børn, familier og forebyggelse og administrationen skal være særligt opmærksomme på.

Høringssvarene er vedlagt sagen og der findes en samlet oversigt over pointer fra høringssvarene, samt administrationens bemærkninger hertil i hvidbogen i bilag 5.

Nedenfor vises en sammenfatning af pointerne og de viser at:

  • Der er en undren og frustration over at kommunen igennem årene ikke har sikret tilstrækkelig vedligeholdelse af bygningerne og at det nu bruges som en begrundelse for at lukke børnehuse
  • Der er bekymring omkring muligheden for at kunne fastholde og tiltrække personale og børn i de børnehuse, der lukkes
  • Der er ikke forståelse for, at der peges på børnehuse i Frederikssund, når der opleves kapacitetsudfordringer her, og en bekymring for om der vil være tilstrækkelig kapacitet i Frederikssund by hvis der lukkes to børnehuse
  • Der peges på betydningen af fortsat at have to børnehuse at vælge imellem i Skibby by.
  • Der peges på betydningen af fortsat at have børnehuse også i de små landsbyer i Skibby området.
  • Der er generel undren over at der skal bygges nyt børnehus i Vinge, når der er for meget kapacitet i kommunen samt undren over, at man lukker eksisterende børnehuse i Frederikssund, for så at bygge nyt i Vinge
  • Der peges på, at det må være dyrere klimamæssigt at bygge nyt frem for at vedligeholde eksisterende bygninger
  • Flere foreslår lukning pr. 1. september fremfor 1. maj.
  • Der gives forslag til en god køreplan for børn og medarbejdere i børnehuse, der lukkes. Flere peger på, at proces med overflytning bør igangsættes i efteråret 2024.

Administrationens kommentarer til høringssvarene findes i hvidbog i sagens bilag 5.

Proces for børn og forældre

Der sikres hurtig information af alle forældre, der berøres af kapacitetstilpasningen. Således vil der, dagen efter beslutningen i Byrådet, blive sendt besked på AULA til forældre i de børnehuse der skal lukkes, om den videre proces og hvad der nu konkret kommer til at ske.

Der vil overordnet i processen være stort fokus på at skabe tryghed i overgangen til nyt børnehus for både børn og forældre samt at sikre en god og glidende overgang for berørte børn og deres forældre til et andet børnehus i kommunen. For børn og forældre vil processen indebære, at forældre vil kunne besøge nye børnehuse og at de konkrete rammer for overflytning er tydelige.

Medarbejdere og ledere i børnehusene har erfaring med og viden om, hvordan man skaber gode overgange for forældre og børn, der skal begynde i et nyt børnehus. Der vil frem mod børnenes skift blive lavet så meget som muligt samarbejde med de børnehuse, som børnene skal overgå til, således at børnene kan komme på besøg og lege i deres kommende børnehus. Tilsvarende kan medarbejdere herfra besøge børnehuse med de børn, der skal starte hos dem.

Det tilstræbes at børnene i videst muligt omfang får mulighed for at blive overflyttet til det børnehus, forældrene måtte ønske. Hvis der er tale om søskende, der ønsker samme nye børnehus, gælder søskendefordelen for de børn der skal skifte børnehus i forbindelse med kapacitetstilpasningen, hvilket betyder at Pladsanvisningen vil forsøge at tage højde for, at søskende kan være i samme børnehus.

På samme måde vil forældres ønsker og eventuelt det pædagogiske personales anbefalinger til børn der ønsker/anbefales at overflyttes i en gruppe til samme børnehus forsøges imødekommet i videst muligt omfang.

Det bemærkes, at pasningsgarantien i Frederikssund Kommune gælder i hele kommunen, og at børnene overflyttes i henhold til de gældende anvisningsregler.

Dette er uddybet i sagens bilag 3.

Proces for medarbejdere

I Frederikssund Kommune har vi dygtige medarbejdere og ledere i børnehusene. Formålet med kapacitetstilpasningen er alene at sikre, at kommunen ikke har flere bygninger i drift end der er behov for, og Frederikssund Kommune vil derfor sikre, at berørte medarbejdere og ledere kommer godt videre i et andet job i Frederikssund Kommune.

Frederikssund Kommune ønsker en tryg og gennemsigtig proces for de berørte medarbejdere og ledere og samarbejder tæt med de relevante faglige organisationer (BUPL og FOA) om dette, blandt andet så de berørte medarbejdere så tidligt som muligt kender deres fremtidige arbejdsplads.

Der er udarbejdet en fælleserklæring mellem Frederikssund Kommune og BUPL og FOA med det formål at underbygge ovenstående trygge proces for medarbejderne. Denne er vedlagt som bilag 6.

Processen for medarbejdere og ledere er nærmere uddybet i sagens bilag 3.

Proces for afhændelse af bygninger

Administrationen anbefaler, at Økonomiudvalget og Byrådet hurtigst muligt tager stilling til, hvad der skal ske med de bygninger, hvor børnehuse lukkes, herunder om bygningen fortsat skal være i kommunens

bygningsportefølje. Der vil derfor efter Byrådets beslutning om lukning af de tre børnehuse blive fremlagt særskilt sag om dette.

Det videre arbejde med at skabe sammenhæng mellem kapacitet og behov

Det er en vedvarende opgave at sørge for at der er sammenhæng mellem kapacitet og behov på dagtilbudsområdet. Den bygningsmasse der på nuværende tidspunkt er i brug på dagtilbudsområdet afspejler en tid, hvor børnetallet var et andet. I takt med at børnetallet ændrer sig og at den tilgængelige forskning og viden om, hvad der er gode børnemiljøer og fysiske rammer herom, ændrer sig, ændrer de bygningsmæssige behov sig også. Dette skal være en løbende opgave for fagudvalget og Administrationen at holde øje med.

Inddragelse

Husråd, områdebestyrelser, MED-udvalg og faglige organisationer er løbende inddraget og vil fortsat være det, jvf. sagens bilag.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser og er en udløber af budgetaftalen i forbindelse med budget 2024.

Bilag

64Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.