Børn, familier og forebyggelses møde den 02. oktober 2024
Børnehuset Savannen, Selsøvej 16A, 4050 Skibby kl. 09.00
80Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Godkendt.
81Drøftelse af rekruttering, uddannelse og fastholdelse på dagtilbudsområdet
Resume
Formandskabet ønskede på formøde i juni 2024, at udvalget på et senere møde kan få anledning til at drøfte forskellige ideer til rekruttering, uddannelse og fastholdelse af medarbejdere. Det er således det der er formålet med denne sag. Fællestillidsrepræsentanterne fra BUPL og FOA og områdelederne for dagtilbud deltager i denne drøftelse. Desuden deltager udviklingskonsulenterne Julie Hoyer og Anna Lanken og giver status på de helt konkrete prøvehandlinger, der er arbejdet med i børnehusene.
Indstilling
Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:
- Drøfte sagen.
Beslutning
Drøftet.
Præsentation vedhæftes referat.
Sagsfremstilling
På udvalgsmødet med Børn, familier og forebyggelse få udleveret en række nøgletal der relaterer sig til rekruttering, uddannelse og fastholdelse, herunder antal medarbejdere på området, antal ledige stillinger, uddannelsesfordeling, personaleomsætning, aldersfordeling blandt medarbejdere. Disse nøgletal vil blive gennemgået på mødet og desuden vedhæftet referatet efterfølgende.
På dagtilbudsområdet specifikt oplever man både nationalt og i Frederikssund Kommune, at det er blevet vanskeligere at besætte ledige stillinger med uddannede pædagoger. Et rekordlavt optag på pædagoguddannelsen i år understreger de rekrutteringsudfordringer, som alle kommuner kan forvente fremover.
Der arbejdes derfor allerede nu med en række initiativer, der skal imødegå velfærdsområdernes udfordringer med rekruttering, uddannelse og fastholdelse af medarbejdere.
Der er blandt andet afprøvet en række lokale prøvehandlinger i kommunens børnehuse. Udviklingskonsulent i Center for Politik og Jura, Julie Hoyer, giver et indblik i disse på mødet.
Der arbejdes, i samarbejde med KP og KL, målrettet på at gøre det attraktivt for flere medarbejdere at tage en meritpædagoguddannelse. Pt. er to af medarbejdere i gang med at tage en meritpædagoguddannelse. Frederikssund Kommune har de sidste mange år ikke haft meritstuderende på dagtilbudsområdet.
Derudover er der flere overordnede og generelle initiativer i gang på tværs af dagtilbudsområdet.
Blandt andet er der fokus på at få flere pædagogstuderende til Frederikssund Kommune, herunder at flere af disse ønsker at komme tilbage til Frederikssund Kommunes dagtilbud, når de er færdiguddannede. Det skal først og fremmest være muligt for alle vores børnehuse at modtage pædagogstuderende. Derfor er der blevet gennemført praktikvejlederuddannelse, således at så mange børnehuse som muligt har uddannede praktikvejledere. Der er desuden påbegyndt et samarbejde med KP om at udarbejde et nyt, godt introduktionsmateriale til både nye studerende og nye pædagoger i kommunens dagtilbud. Det skal medvirke til at synliggøre de positive muligheder der følger med at være i praktik eller ansat på dagtilbudsområdet i Frederikssund Kommune.
Der er hertil, nu for andet år i træk, været afholdt temadag for pædagogstuderende. Sidste år var temadagen alene for pædagogstuderende i dagtilbud, men i år blev den udvidet til også at inkluderede pædagogstuderende fra skolerne. Desuden blev de pædagogstuderendes praktikvejledere inviteret med i år. Formålet med temadagen er først og fremmest at give de pædagogstuderende et godt indblik i, hvad det vil sige at være pædagogstuderende i lige præcis Frederikssund Kommune. Derfor bød dagen på en række oplæg om Frederikssund Kommune – herunder oplæg om samarbejdet med Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning (PPR). Derudover var der oplæg og øvelser ved Kristian Skjærlund, lektor på KP, omkring forskellige pædagogiske tilgange til leg og læring. Frokosten var orkestreret af naturkonsulenten med mad over bål og fortællinger om naturindsatsen i dagtilbud og skole. Og eftermiddagen stod på mindre oplæg omkring indsatser og metoder i kommunen – ICDP, KIDS, BISB, Kulturstier og Makerværket. Dermed giver temadagen dels de studerende et fællesskab med hinanden, samt med deres praktikvejledere, den bidrager til at de studerende bliver klædt på til at kunne inddrage de muligheder Frederikssund Kommune rummer og kender de metoder der arbejdes med i kommunen.
Antal pædagogstuderende i kommunens børnehuse
Foråret 2022 – 13. 1.års, 8. 2.års, 8 .3.års studerende: i alt 30
Efteråret 2022 – 9. 1.års 13. 2.års 11. 3.års studerende: i alt 22
Foråret 2023 – 8. 1 års 6. 2. års, 9. 3.års studerende: i alt 23
Efteråret 2023 – 7. 1. års, 13. 2.års, 10. 3års studerende: i alt 30
Foråret 2024 15. 1. års, 6. 2.års, 3. 3.års studerende: i alt 24
Inddragelse
Områdelederne fra dagtilbud og fællestillidsrepræsentanterne for de faglige organisationer deltager under punktet med henblik på dialog med udvalget.
Økonomi
Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
82Orientering om status på projekt Børneliv i sund balance
Resume
Frederikssund Kommune har i snart fem år været en del af Projekt børneliv i sund balance. Projektperioden udløber med udgangen af 2024, og er derfor nu i sin afsluttende fase og forberedes til at overgå til drift. Projektleder på Projekt Børneliv i sund balance, Anja Sørensen, deltager under punktet og giver Børn, familier og forebyggelse indblik i erfaringer fra projektperioden og perspektiver på det fremtidige arbejde med børneliv i sund balances indsatsområder.
Indstilling
Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Præsentation vedhæftes referat.
Sagsfremstilling
På mødet vil Børn, familier og forebyggelse blive orienteret om status på projektet 'Børneliv i sund balance'. Frederikssund Kommune har indgået i projektet i perioden 2020-2024, og skal fra 2025 arbejde videre med projektets målsætninger og indsatsområder lokalt.
Børneliv i sund balance er et projekt på tværs af tre kommuner, hvor Frederikssund Kommune deltager sammen med Aalborg og Albertslund kommuner. Projektet er ledet af KL’s Center for forebyggelse i praksis og er støttet af Nordea-fonden.
Frederikssund deltager med to lokalområder:
- Frederikssund Nord: her deltager Trekløverskolen, afdeling Falkenborg samt børnehusene: Stenhøjgård, Troldehøjen samt sundhedsplejen.
- Slangerup: her deltager Slangerup Skole, afdeling Byvang samt børnehusene Strandstræde, Kroghøj og Troldhøj samt sundhedsplejen.
I projektet arbejdes med følgende målsætninger:
- Leg og bevægelse sammen
- Sund mad og drikke sammen
- Oplevelser og nærhed sammen
Når projektperioden udløber med udgangen af 2024 vil opgaven fremadrettet være at fastholde engagement og sikre udbredelse af indsatser og aktiviteter, at udvikle nye , relevante forløb med relevante parter samt i højere grad at engagere forældre og for eksempel flere frivillige i at tage medansvar for børneliv i sund balance.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
83Beslutning om godkendelse af KKR Hovedstadens Rammeaftale for det specialiserede socialområde og specialundervisning 2025-2026
Resume
Kommunerne og regionen i hovedstadsområdet skal hver andet år indgå en rammeaftale på det specialiserede socialområde om faglig udvikling, styring og koordinering af kommunale og regionale tilbud på social-, socialpsykiatri og specialundervisningsområdet. Kommunekontaktråd (KKR) Hovedstaden har 6. september 2024 godkendt forslag til den nye Rammeaftale 2025-2026, som forelægges kommunerne og regionen til godkendelse. Sagen behandles samtidigt i Social og sundhed, Skole, Klub og SFO samt Børn, familier og forebyggelse.
Indstilling
Administrationen indstiller, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Godkende Rammeaftale på det specialiserede socialområde og specialundervisning 2025-2026.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Der skal indgås en rammeaftale på det specialiserede socialområde for kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden for 2025-2026. Rammeaftalen er toårig og består dels af en overordnet Rammeaftale samt en Udviklingsdel og en Styringsdel. Rammeaftale samt bilag 1 (styringsdel) og 2 (udviklingsdel) til Rammeaftalen er vedlagt som bilag.
Frederikssund Kommune har deltaget på embedsmandsniveau i udarbejdelsen af Rammeaftalen. Her har fokus især været på, hvordan det fælleskommunale samarbejde kan bidrage til at sikre en relevant tilbudsvifte i hovedstadsregionen samt udvikling af date på socialområdet.
Udviklingsdel
Formålet med Udviklingsdelen er blandt andet at fastsætte, hvilke udviklingstendenser kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden oplever i forhold til tilbudstyper, målgrupper m.v. på det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. Derudover at tilvejebringe et samlet overblik over de højt og mest specialiserede tilbud, der ligger i hovedstadsregionen, med en angivelse af kapacitet og belægning på tilbuddene.
Dette arbejde sker med henblik på, at man såvel administrativt som politisk løbende kan forholde sig til, hvilke initiativer der kan tages for at sikre, at der er de rette tilbud til borgerne. Denne indsats løftes dels lokalt i de enkelte kommuner og regionen, dels i samarbejdet på tværs af kommuner og regionen.
Med Rammeaftale 2025-2026 udpeges fire fokusområder. Det drejer sig om:
- Udvikling af en relevant og aktuel tilbudsvifte til rette pris
- Alternative og fleksible tilbud
- Kommunale indsatser til borgere med psykisk sygdom
- Styring og udvikling af det specialiserede socialområde gennem brug af valid data.
I Rammeaftalen følges derudover udviklingen i kapacitet og belægning på de højt og mest specialiserede tilbud på børne, unge- og voksenområdet i hovedstadsregionen.
Styringsdel
Formålet med Styringsdelen er at lægge rammerne for prissætningen samt opfølgning på udviklingen i udgifterne for de tilbud, der er omfattet af Rammeaftalen i kommunerne i hovedstadsregionen og i Region Hovedstaden. Desuden er formålet at øge bevidstheden om og stillingtagen til de styringsmæssige konsekvenser af, at kommunerne på det specialiserede socialområde er afhængige af at købe og sælge pladser på sociale tilbud på tværs af kommunegrænserne og af Region Hovedstaden. Heri indgår blandt andet aftalen om udvikling i udgifter på de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisning. Aftalen i Rammeaftale 2025-2026 lyder:
At udgifter per dag i de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet, hvert år maksimalt må stige med pris-og lønfremskrivningen
Desuden indgår det, at kommunerne i hovedstadsregionen har en overheadprocent til beregning af indirekte omkostninger i taksten på seks.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar sendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
84Meddelelser
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Kommende arrangementer
- Budgetaftale 2025-2028
- Sager på vej 2024
Bilag
85Underskrifter
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.
Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.