Frederikssund Kommunes logo

Børn, familier og forebyggelses møde den 11. september 2024

Lundebjergvej 78, 3600 Frederikssund kl. 08.00

Referat

Fold alle punkter

73Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

74Beslutning om budgetopfølgning pr. 30 juni Børn, familier og forebyggelse

Resume

I nærværende sag gives en prognose på det forventede forbrug i 2024, sammenholdt med korrigeret budget samt afledte forslag til tillægsbevillinger på Børn, familier og forebyggelse. Endvidere forelægges en opfølgning på budgetaftale 2024-2027.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der gives en tillægsbevilling 7,3 mio. kr. på dagtilbudsområdet, vedr. serviceudgifter.
  2. Der gives en tillægsbevilling på 3,5 mio. kr. på familieområder, vedr. serviceudgifter.
  3. Der gives en tillægsbevilling på 2,5 mio. kr. på familieområdet vedr. overførselsudgifter.
  4. Der gives en tillægsbevilling svarende til et mindreforbrug på 1,3 mio. kr. på bruttoanlægsudgifterne i 2024, som overføres til 2026.
  5. Der gives en tillægsbevilling i 2025 på bruttoanlægsudgifterne svarende til et mindreforbrug på 13,7 mio. kr., som overføres til 2026
  6. Der gives en tillægsbevilling i 2026 på bruttoanlægsudgifterne svarende til et mindreforbrug på 2,2 mio. kr., som overføres til 2027
  7. Resultatet af budgetopfølgningen pr. 30 juni 2024 tages til efterretning.

Beslutning

Indstillingspunkt 1-6: Anbefales.

Indstillingspunkt 7: Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Drift

Budgetopfølgningen pr. 30 juni for Børn, familier og forebyggelse viser et samlet forventet merforbrug på 13,3 mio. kr., der fordeler sig som følger:

Dagtilbud

Serviceudgifter og fordrevne ukrainere

-Budgetopfølgningen for dagtilbud viser et samlet merforbrug på 7,3 mio. kr. på serviceudgifter.

Merforbruget skyldes et generelt merforbrug på fællesudgifter på dagtilbudsområdet. Særligt udgør øgede lønstigninger som følge af trepartsforhandlingerne ved OK24, samt øgede udgifter på mellemkommunale betalinger en stor del af merforbruget. Endeligt kan merforbruget også forklares af fordrevne Ukrainere, da disse fortsat giver merudgifter i både vuggestuer og børnehaver.

Sundhed og forebyggelse

Serviceudgifter

-Under Sundhed og forebyggelse, som omfatter den kommunale sundhedspleje, forventes der balance i budgettet for 2024.

Fordrevne ukrainere

-Der forventes merudgifter på 0,026 mio. kr. relateret til Ukrainske flygtninge i 2024, som søges afholdt inden for eksisterende budgetramme.

Familieområdet

Serviceudgifter

-På anbringelsesområdet samt forebyggelsesområdet ses et merforbrug på 3,0 mio. kr.

Merforbruget på anbringelser kan henføres til et øget behov samt stigende enhedspriser pr. anbringelse. På forebyggelsesområdet er merforbruget ligeledes relateret til et øget behov samt en stigning i mængden af aflastningsbevillinger pr. barn.

Endeligt er der konstateret et merforbrug på 0,5 mio. kr. på foranstaltningsområdet, hvilket kan tilskrives øgede lønomkostninger som følge af trepartsforhandlingerne ved OK24.

Overførselsudgifter

-Der forventes et merforbrug på overførselsudgifter på 2,5 mio. kr. Merforbruget skyldes både en stigning i antallet af personer, der modtager tabt arbejdsfortjeneste, samt en forøgelse i antallet af timer, som den enkelte er berettiget til.

Den centrale refusionsordning

-Budgetrammen forventes overholdt for udgifter der vedrører den centrale refusionsordning.

I bilag 1 gennemgås driftsresultatet af budgetopfølgningen nærmere.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver anledning til en reduktion i bruttoanlægsudgifterne i 2024 på 1,3 mio. kr. på anlægsprojekterne under Børn, familie og forebyggelse, der overføres til 2026. Endvidere periodiseres 13,7 mio. kr. fra 2025 til 2026, samt 2,2 mio. kr. fra 2026 til 2027.

Mindreforbruget vedrører følgende anlægsprojekter:

  • Mindreforbrug i 2024 på 1,3 mio. kr. for Daginstitution, Vinge, som overføres til 2026

Af vedlagte bilag 2 udspecificeres de enkelte anlæg under Børn, familie og forebyggelse nærmere.

Opfølgning på budget 2024-2027

I forbindelse med budgetopfølgningen er der foretaget en opfølgning på budget 2024-2027. Opfølgningen viser, at alle tolv budgetinitiativer er implementeret.

I vedlagte bilag 3: Opfølgning på politiske ændringsforslag 2024-2027 udspecificeres opfølgningen nærmere.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Drift

Budgetopfølgningen giver anledning til et forventet merforbrug på 13,3 mio. kr. fordelt på følgende:

1. Der gives en tillægsbevilling 7,3 mio. kr. på dagtilbudsområdet, vedr. serviceudgifter.

2. Der gives en tillægsbevilling på 3,5 mio. kr. på familieområder, vedr. serviceudgifter.

3. Der gives en tillægsbevilling på 2,5 mio. kr. på familieområdet vedr. overførselsudgifter.

Ovenstående foreslås indarbejdet som tillægsbevilling.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver anledning til en reduktion i bruttoanlægsudgifterne i 2024 på 1,3 mio. kr. på anlægsprojekterne under Børn, familie og forebyggelse, der overføres til 2026. Endvidere periodiseres 13,7 mio. kr. fra 2025 til 2026, samt 2,2 mio. kr. fra 2026 til 2027.

Bilag

75Beslutning om forslag til supplerende sagsbehandlingsfrister på det børnesociale område

Resume

Byrådet besluttede 3. april 2024 en række sagsbehandlingsfrister for det børnesociale område med baggrund i retssikkerhedslovens § 3 stk. 2. I denne sag fremlægger administrationen forslag til yderligere seks sagsbehandlingsfrister på området, som skal gælde fra 1. oktober 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende forslag til supplerende sagsbehandlingsfrister på det børnesociale område pr. 1. oktober 2024.

Beslutning

Anbefales.

Udvalget bemærker, at der er tale om 'op-til-frister', og at der lægges vægt på den individuelle dialog med borgeren i det konkrete forløb.

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede 3. april 2024 en række sagsbehandlingsfrister for det børnesociale område, inden for Barnets Lov, som trådte i kraft 1. januar 2024. Med baggrund i retssikkerhedslovens § 3 stk. 2 fremlægger administrationen med denne sag, forslag til yderligere seks sagsbehandlingsfrister på det børnesociale område. Fristerne skal være gældende fra 1. oktober 2024.

Forslag til supplerende sagsbehandlingsfrister pr. 1. oktober 2024 er vedlagt som bilag til sagen (bilag 1).

Baggrund for forslag til supplerende sagsbehandlingsfrister

Efter en gennemgang af andre kommuners praksis på området, har administrationen erfaret, at der ikke foreligger en ensartet praksis for, hvilke paragraffer der i de forskellige kommuner er besluttet frister på. Nogle frister kan være fastsat i loven og skal derfor ikke godkendes af Byrådet og heller ikke offentliggøres på kommunens hjemmeside. Administrationen har desuden været i kontakt med Ankestyrelsen som ikke for nuværende kan oplyse, hvilke paragraffer der præcist er omfattet af Retssikkerhedslovens § 3 stk. 2.

Administrationen vurderer, at der er behov for at supplere de allerede fastsætte sagsbehandlingsfrister med yderligere seks politisk besluttede frister inden for Barnets Lov. Det drejer sig om sagsområder, hvor der ikke tidligere har været politiske fastlagt sagsbehandlingsfrister, hvorfor forslagene til sagsbehandlingsfristerne beror på erfaring fra den nuværende sagsbehandlingspraksis.

Generelt om sagsbehandlingsfrister

Retssikkerhedslovens § 3 stk. 2 dikterer at Byrådet, på de enkelte sagsområder, skal fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. Fristerne skal offentliggøres. Forpligtelsen omfatter dog ikke sager hvor en kommune, uden en ansøgning fra en borger (ikke-ansøgningssager), behandler spørgsmålet om en borgers behov og træffer afgørelse om at bevilge hjælp og støtte til en borger, hvilket gør sig gældende i langt de fleste sager indenfor Barnets Lov.

Fristerne regnes fra det tidspunkt, hvor borgeren har indgivet sin ansøgning, og indtil borgeren har fået sin afgørelse.

Det følger af god forvaltningsskik, at sager i den offentlige forvaltning skal behandles inden for rimelig tid og ikke må trække unødigt ud. Samtidig skal sagsbehandlingens kvalitet være forsvarlig. Ombudsmanden lægger vægt på, at sagsbehandlingsfristerne er fastsat ud fra, at de er både forsvarlige i forhold til sagsbehandlingens kvalitet, og at de er realistiske. Det er vigtigt, at fristerne er realistiske, da borgeren på den måde ved, hvad han eller hun kan forvente. Sagsbehandlingsfristerne er derfor fastsat ud fra en vurdering af, hvor lang tid der i praksis højst må gå med at behandle en ansøgning. Frederikssund kommune har en målsætning om, at 80-90 procent af sagerne inden for den pågældende sagstype, kan behandles indenfor den fastsatte frist. Inden for de enkelte typer af sager vil der kunne være forhold, der kan gøre, at en sag trækker ud. Det kan for eksempel være, at det er nødvendigt at fremskaffe vanskeligt tilgængelige oplysninger eller at foretage mere generelle og principielle overvejelser.

Hvis kommunen i en konkret sag ikke kan overholde den fastsatte frist, vil ansøgeren få skriftlig besked om, hvornår kommunen vil træffe afgørelse.

Sagsbehandlingsfristerne vil efter godkendelse fremgå af den samlede oversigt over Frederikssund kommunes sagsbehandlingsfrister, som findes på kommunens hjemmeside.

Inddragelse

Sagen har været sendt i høring i Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed. Rådet bemærker, at det er vanskeligt at afgive høringssvar, når Rådet ikke kender de faktiske sagsbehandlingstider. Rådets svar i sin fulde længde er vedlagt som bilag (bilag 2). Se bilag 3 for administrationens besvarelse af høringssvaret.

Økonomi

Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

76Drøftelse af afholdt dialogmøde med områdebestyrelser

Resume

Børn, familier og forebyggelse afholder to gange årligt dialogmøder med områdebestyrelserne på dagtilbudsområdet med det formål at sikre dialog. Der har den 6. september 2024 været afholdt dialogmøde om Budget 2025 og de budgetforslag der er sendt i høring. Med denne sag skal Børn, familier og forebyggelse drøfte udbyttet af dialogmødet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Drøfte sagen.

Beslutning

Drøftet.

Udvalget ønsker, at Vejviser for tidlig forebyggende indsats bliver et tema til dialogmødet med dagtilbud i foråret 2025. Udvalget vil også gerne igen høre nyt fra bestyrelserne.

Sagsfremstilling

Med denne sag skal Børn, familier og forebyggelse drøftet væsentlige pointer - og det samlede udbytte af - dialogmøde med områdebestyrelser om Budget 2025.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

77Orientering om fremdrift vedrørende Vejviser for tidlig forebyggende indsats

Resume

Strategien for tidlig forebyggende indsats, ”Fælles tilgang – fælles ansvar”, blev godkendt af Byrådet 30. august 2023. Arbejdet med strategien har siden fokuseret på strategiens spor #3: ”Vejviser for tidlig forebyggende indsats”. Med denne sag fremlægges en orientering om fremdriften vedrørende den digitale håndbog "Vejviser for tidlig forebyggende indsats", som bliver udarbejdet og udrullet som en del af strategiens spor #3. Projektleder Jonna Arousell deltager under punktet, og fremviser den digitale vejviser.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Baggrund

Spor #3 i strategien for tidlig forebyggende indsats, ”Fælles tilgang – fælles ansvar”, handler om at skabe klare retningslinjer og handlemuligheder, som ledere og medarbejdere kan bruge, når de ser tidlige tegn på mistrivsel hos et barn eller en ung (bilag 1).

Som en del af udmøntningen af strategiens Spor #3, pågår arbejdet med en digital håndbog, ”Vejviser for tidlig forebyggende indsats”. Vejviseren skal hjælpe ledere og medarbejdere med at få en fælles forståelse for tegn på trivsel/mistrivsel, og hvordan de skal handle, hvis barnet eller den unge har brug for hjælp. Alle medarbejdere og ledere, der arbejder med børn og unge på 0-18 års området i Frederikssund Kommune, skal kende Vejviseren. Hvis ledere og medarbejdere oplever tidlige tegn på mistrivsel hos et barn eller en ung, skal Vejviseren tages i brug, med henblik på at anvise og guide medarbejdere og ledere til næste skridt.

Vejviseren er åbent tilgængelig for alle, herunder også borgere, foreninger og andre aktører i Frederikssund Kommune. Det betyder, at alle kan få kendskab til og viden om den tidlige forebyggende indsats i Frederikssund Kommune - selvom ansvaret for den systematiske brug af Vejviseren hviler på kommunens ledere og medarbejdere.

Projektleder Jonna Arousell deltager, og fremviser den digitale vejviser.

Arbejdets fremdrift

I løbet af foråret 2024 har administrationen udarbejdet indhold til den digitale Vejviser. Det handler blandt andet om tegn på trivsel og mistrivsel i forskellige aldersgrupper (0-18 år), tegn på kriminalitet og tegn på brug af rusmidler.

Dertil er der udarbejdet beskrivelser af, hvordan kommunens faggrupper på 0-18-års området arbejder i den tidlige forebyggende indsats, hvordan samarbejdet på tværs kan se ud, og hvordan ledere og fagpersoner kommer i kontakt med relevante samarbejdspartnere i andre faggrupper.

Udarbejdelsen af indhold til Vejviseren foregår i tæt dialog og samarbejde med ledere og medarbejdere på 0-18 års området. Ledere og medarbejdere har både bidraget til produktion af tekstindhold, ligesom de har understøttet løbende kvalitetssikring.

Næste skridt

I løbet af efteråret 2024 er der planlagt følgende aktiviteter:

  • Workshops med medarbejdere, med henblik på at sikre Vejviserens brugervenlighed
  • Dialoger med ledere på 0-18 års området om kommunikation, lancering og udbredelse af Vejviseren
  • Prøvehandlinger i udvalgte dagtilbud og folkeskoler, med henblik på at få erfaringer med brugen af Vejviseren
  • Det forventes, at Vejviseren er klar til brug på hele 0-18 års området inden udgangen af 2024

Der planlægges et temamøde i Børn, familier og forebyggelse i foråret 2025 vedrørende brugen af Vejviseren på 0 til 18-års området. Den digitale Vejviser suppleres med en grafisk one-pager, der vil bruges i kommunikation og synliggørelse af den digitale håndbog.

Inddragelse

Ledere og medarbejdere på 0 til 18-års området har været en del af udvælgelsen af den digitale platform, og af udarbejdelsen af indhold og kvalitetssikring. Ledere og medarbejdere har desuden en nøglerolle i afprøvningen af Vejviseren samt i den kommende implementeringsproces.

Økonomi

Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

78Meddelelser

Beslutning

  • Forældremøde Møllevej

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

  • Kommende arrangementer
    • Workshops/fyraftensmøder for ledere og medarbejdere om Børneliv i Sund Balance, efterår 2024 (sundhedspleje, dagtilbud, skoler m.fl.)
    • National konference om Børneliv i Sund Balance 18. november 2024 i DGI-byen, København
  • Brev fra Ankestyrelsen om danmarkskortet
  • Sager på vej 2024
  • Anmodning fra områdebestyrelse Frederikssund om ændring af styrelsesvedtægt
  • Besøg i Børnehuset Savannen den 2. oktober 2024
  • Børneliv i sund balance seminar

Bilag

79Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.