Frederikssund Kommunes logo

Børn, familier og forebyggelses møde den 12. marts 2025

Mødelokale F8 kl. 08.00

Referat

Fold alle punkter

19Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

20Beslutning af forslag til nye sagsbehandlingsfrister på det sociale område

Resume

Ankestyrelsen har 9. oktober 2024 sendt et brev til Frederikssund kommune med en høring om en mulig tilsynssag vedrørende kommunens sagsbehandlingsfrister. På den baggrund har Administrationen gennemgået sagsbehandlingsfristerne mv. på det sociale område og har lavet et udkast til ændringer. Børn, familier og forebyggelse besluttede på ekstraordinært møde 26. februar 2025 at udskyde sagen. Med denne sag skal Børn, familier og forebyggelse godkende sagsbehandlingsfristerne for udvalgets område.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Forslag til nye sagsbehandlingsfrister på det sociale område godkendes (bilag 1).

Historik

Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 26. februar 2025, pkt. 17:

Udsat.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (C)

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte med sag 39 på byrådets møde 26. januar 2025 frister for de øvrige fagudvalgs områder. Med denne sag skal Børn, familier og forebyggelse godkende frister for udvalgets området og dermed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefale samlet godkendelse af de nye sagsbehandlingsfrister.

Baggrund

Ankestyrelsen beder i henvendelse af 9. oktober 2024 (bilag 3) Frederikssund Kommune redegøre for, om kommunens offentliggjorte sagsbehandlingsfrister efter kommunens opfattelse er i overensstemmelse med reglerne i retssikkerhedsloven og retssikkerhedsbekendtgørelsen samt Ankestyrelsens generelle udtalelse af 15. december 2023. Det bemærkes, at et større antal kommuner er blevet udvalgt til stikprøve i forhold til deres offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister på kommunernes hjemmeside.

Administrationen har på baggrund af henvendelsen lavet en gennemgang af sagsbehandlingsfristerne på de enkelte fagområder, og det kunne konstateres, at der mangler to love og sagsbehandlingsfrister på visse områder, der er omfattet af retssikkerhedslovens § 3 stk. 2. Hertil kommer, at sagsbehandlingsfristerne ikke må angives i for store intervaller og sagsbehandlingstiden skal beregnes fra ansøgningstidspunktet til der foreligger en afgørelse.

I henhold til Retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, skal kommunalbestyrelsen, på de enkelte sagsområder fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. Fristerne skal offentliggøres. Hvis fristen ikke kan overholdes i en konkret sag, skal ansøgeren skriftligt have besked om, hvornår ansøgeren kan forvente en afgørelse.

De seneste sagsbehandlingsfrister er blevet godkendt af Byrådet til offentliggørelse pr. 1. oktober 2024 (bilag 2).

Administrationen foreslår, at der sker konsekvensrettelser i henhold til Ankestyrelsens anvisninger i høringsbrevet af 9. oktober 2024, herunder tilføjelse af yderligere sagsbehandlingsfrister.

Det bemærkes, at de angivne frister, svarer til den maksimale sagsbehandlingstid, som må bruges, men at Administrationen forsøger at fremme alle sager hurtigst muligt. Der er samtidig foretaget en række redaktionelle ændringer, fx præcisering af lovhenvisning eller overskrift for enkelte sagsområder.

Kommunen vil samtidig tydeligt angive på hjemmesiden, at sagsbehandlingstiden gælder fra modtagelsen af ansøgningen, til der foreligger en afgørelse.

Ændringer på området for Børn, familier og forebyggelse

Det foreslås at indsætte yderligere seks frister indenfor Børn, familier og forebyggelses område i oversigten over kommunens sagsbehandlingsfrister. De nye frister der indføres i oversigten er:

  • Fritagelse for et sundt frokostmåltid - 10 dage
  • Økonomisk tilskud til måltid - 10 dage
  • Deltidsplads i dagtilbud - 10 dage
  • Søskendetilskud i dagtilbud – Straks
  • Tilskud til pasning af eget barn – 4 uger
  • Tilskud til privat pasningsordning – 4 uger

Fristerne for så vidt angår fritagelse for frokostordning og økonomisk tilskud til frokostordning er tilgængelige på kommunens hjemmeside, men har ikke har fremgået af oversigten over alle kommunens sagsbehandlingsfrister. Derfor er disse markeret med rødt i bilag 1.

Søskendetilskud i dagtilbud gives automatisk i forbindelse med opskrivning af en søskende i dagtilbud, derfor er fristen fastsat til "straks". Denne frist har ikke tidligere fremgået af kommunens hjemmeside, ej heller af oversigten over alle kommunens sagsbehandlingsfrister. Derfor er denne markeret med rødt i bilag 1.

Procedurerne ansøgning om deltidsplads i dagtilbud samt tilskud til pasning af eget barn og tilskud til privat pasningsordning er beskrevet udførligt på kommunens hjemmeside. Her fremgår der også frister for borgernes ansøgning og indsendelse af dokumentation, hvis man ønsker deltidsplads eller udbetalt tilskud fra en bestemt dato. Overholdes disse frister af borgerne, udbetales tilskud og deltidsplads fra den dato borgerne ønsker det. Idet ansøgning om tilskud til pasning af eget barn og privat pasningsordning samt deltidsplads kan søges allerede fra barnet bliver født, vil forældrene indenfor for fire uger efter at kommunen modtager en ansøgning, modtage svar fra Pladsanvisningen med anvisning af, om der er medsendt de nødvendige oplysninger samt besked om, hvornår forældrene modtager et bevillingsbrev. Den procedure fremgår af kommunens hjemmeside. Der har ikke tidligere fremgået sagsbehandlingsfrister på kommunens hjemmeside, ej heller af oversigten over kommunens sagsbehandlingsfrister. Derfor er disse markeret med rødt i bilag 1.

Det foreslås desuden at ændre fristen for Økonomisk friplads til dagtilbud fra to uger til fire uger - derfor er kolonnen med frist markeret med rødt i bilag 1. Denne foreslås forlænget idet Ankestyrelsen indskærper overfor kommunerne, at der skal fastsættes realistiske sagsbehandlingsfrister, som i udgangspunktet kan og skal overholdes. Idet der er tale om manuelle sager, som i flere tilfælde kræver yderligere oplysninger før end der kan træffes afgørelse, er der tilfælde, hvor det kan være vanskeligt for Administrationen at imødekomme en sagsbehandlingsfrist på to uger. Derfor foreslås fristen forlænget til fire uger. Administrationen understreger, at der er tale om den maksimale sagsbehandlingstid. I mange tilfælde vil den reelle sagsbehandlingstid være kortere.

Sagsbehandlingsfristerne vil, når de er godkendt i Byrådet, blive offentliggjort på kommunens hjemmeside.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed.

Høringssvar fra Seniorråd:

Administrationen har på baggrund af henvendelse fra Ankestyrelsen gennemgået sagsbehandlingsfristerne på de enkelte fagområder. Ankestyrelsen vil vurdere om der er grundlag for en tilsynssag.

På Job, erhverv og kulturudvalgets område indsættes der yderligere 5 frister vedrørende Lov om aktiv socialpolitik og yderligere 4 frister vedrørende Lov om aktiv beskæftigelsesindsats, samt 2 nye frister vedrørende førtidspension og 2 frister vedrørende seniorjob.

Inden for Skole, klub og SFO forslås der yderligere 7 frister.

I forhold til Omsorg og ældreområdet foreslås det at indsætte 3 frister inden for Lov om social service og yderligere 2 frister inden for Social og sundhedsområdet.

De mange forslag til ændringer tyder på at der var behov herfor.

Alle tidsfristerne vil blive lagt ud på hjemmesiden, med oplysning om at tidsfristerne starter ved første henvendelse til kommunen.

Seniorrådet har ingen bemærkninger til de foreslåede tidsfrister ud over at der er en positiv oplysning at tidsfristernes start er ved første henvendelse.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet ser sig ikke i stand til at kommentere de enkelte frister på det foreliggende grundlag, som vi vurderer som mangelfuldt. Det skyldes, at der ingen forklaringer eller begrundelser er for de foreslåede ændringer – der er ganske enkelt valgt at angive frister, som svarer til den maksimale sagsbehandlingstid, der må bruges iht. lovgivningen. Det betyder, at en række eksisterende frister er blevet forlænget.

Eksempelvis : Økonomisk friplads klubtilbud ændres fra nuværende 2 uger til 4 uger. Her savnes en begrundelse for, hvorfor der pludselig skal afsættes dobbelt så lang tid til sagsbehandlingen.

Forlængelse af frister er særligt uhensigtsmæssigt, når det handler om borgernes økonomiske forhold og må anses som en serviceforringelse set fra et borgerperspektiv.

Fremadrettet foreslår Rådet at sagsbehandlingsfrister drøftes på et af de årlige dialogmøder forud for budgetprocessen med Social og Sundheds udvalget.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

21Beslutning om program for fællesmøde med forældre i maj 2025

Resume

Børn, familier og forebyggelse mødes to gange årligt med bestyrelserne på dagtilbudsområdet og drøfter aktuelle temaer på dagtilbudsområdet. Næste møde er i foråret 2025. Børn, familier og forebyggelse besluttede på møde 5. februar 2025, at udvalget deltager på forårets fællesmøde for forældre på dagtilbudsområdet, og skal med denne sag godkende programmet herfor.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Godkende program for fællesmøde.

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Børn, familier og forebyggelse har besluttet en organisationsændring på dagtilbudsområdet, der blandt andet betyder, at områdebestyrelserne nedlægges, og at der i stedet skal etableres forældrebestyrelser i hvert enkelt børnehus.

Idet de nye forældrebestyrelser ikke vil have nået at konstituere sig inden forårets dialogmøde, så har Børn, familier og forebyggelse på møde 5. februar 2025 besluttet at deltage på fællesmødet for alle forældre, og giver indblik i væsentlige politiske prioriteringer på dagtilbudsområdet samt udvalgets ønsker og forventninger til dialog med de kommende forældrebestyrelser. Dette for at lægge kimen til det fremtidige samarbejde mellem børnehusenes forældrebestyrelser og Børn, familier og forebyggelse.

Herudover deltager Forældrenes Landsorganisation, FOLA, for at give inspiration og gode råd til det gode forældresamarbejde og bestyrelsesarbejde på dagtilbudsområdet.

Fællesmødet for alle forældre afholdes 13. maj 2025 kl. 19-21 i Valhal i Frederikssund.

Programmet for informationsmødet er som følger:

TidspunktProgrampunktAnsvarlig
19.00-19.05VelkomstUdvalgsformand
19.05-19.20Orientering om forældrebestyrelser i ny organisering på dagtilbudsområdet og velkommen til FOLAAfdelingsleder for dagtilbudsområdet
19.20-20.30Det gode bestyrelsesarbejde og forældresamarbejdeOplæg ved FOLA og spørgsmål
20.30-20.55Væsentlige politiske prioriteringer på dagtilbudsområdet og udvalgets ønsker til samarbejdetUdvalgsformand og udvalgets medlemmer
20.55-21.00AfslutningCenterchef

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

22Orientering om status på implementering af Barnets Lov

Resume

Barnets Lov trådte i kraft 1. januar 2024. Myndighedsafdelingen i Center for Familie og Rådgivning har igennem 2024 arbejdet fokuseret med at implementere loven, som har betydet væsentlige ændringer i sagsarbejdet på en række områder, blandt andet i forhold til inddragelse af barnet/den unge.

Centerchef i Center for Familie og Rådgivning Laila Lunddorf indleder punktet med et oplæg.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Det præsenterede oplæg vedhæftes referatet.

Sagsfremstilling

Barnets Lov trådte i kraft 1. januar 2024. Barnets Lov bygger på et tidssvarende børnesyn og har fokus på at styrke barnets rettigheder blandt andet igennem øget børneinddragelse. Det er lovens intention, at børn og unge i udsatte positioner skal kunne opnå de samme muligheder for læring, udvikling og trivsel som jævnaldrende ved den rette hjælp og støtte.

Myndighedsafdelingen i Center for Familie og Rådgivning har igennem 2024 arbejdet fokuseret med at implementere Barnets Lov. Der har igennem året blandt andet været fokus på at arbejde med de nye sagsgange og på at udvikle metoder til styrke inddragelse af barnet/den unge. Det er Administrationens vurdering, at implementeringsaktiviteterne er forløbet planmæssigt.

Inddragelse

Forud for lovens ikrafttræden deltog myndighedsafdelingen i Center for Familie og Rådgivning i KL-partnerskabet om reformen "Børnene først”, som havde til formål at forberede kommunerne på de ændringer inden for styring, ledelse og organisering, som loven kalder op. Medarbejderne deltog også i forberedelserne til lovændringen igennem temadage, oplæg, drøftelser mv. ligesom de blev inddraget i udarbejdelsen af nye arbejdsgange og -metoder. I løbet af 2024 har medarbejderne løbende arbejdet med at justere i de nye arbejdsgange og har derudover arbejdet med forskellige prøvehandlinger i deres teams med fokus på at styrke børneinddragelse i sagsarbejdet.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

23Orientering om status på kapacitetstilpasning i Frederikssund og Skibby

Resume

Byrådet besluttede på møde 26. juni 2024 at lukke børnehusene Fjordtoppen, Tumlebo og Møllevej som følge af overkapacitet på dagtilbudsområdet. Med denne sag orienteres Børn, familier og forebyggelse om status på arbejdet med implementering af den beslutning.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Administrationen arbejder tæt sammen med lederne i børnehusene om at sikre at børn og medarbejdere kommer godt videre til nye børnehuse inden 1. maj 2025, hvor børnehusene Fjordtoppen og Tumlebo lukkes. Processen for så vidt angår Børnehuset Møllevej vil finde sted i 2026, således at børnehuset kan lukkes seneste 1. maj 2027.

I forbindelse med beslutningen om kapacitetstilpasning i Frederikssund og Skibby fremgik nedenstående af procesplanen:

  • Februar/marts 2025: Forældre til børn i børnehusene Fjordtoppen og Tumlebo modtager besked via den digitale pladsanvisning om tilbud om plads i nyt børnehus
  • Marts 2025: Senest i begyndelsen af marts 2025 modtager medarbejdere endelig besked om videre ansættelse.

Denne tidsplan følges og bliver overholdt. Både for så vidt angår Børnehuset Tumlebo og Børnehuset Fjordtoppen er der stort fokus på at skabe så meget tryghed i overgangen til nyt børnehus for børn, forældre og medarbejdere som muligt, samt at sikre en god og glidende overgang for berørte børn, forældre og medarbejdere til et andet børnehus i kommunen.

I afsnit nedenfor, beskrives kort status på processen for henholdsvis børn og forældre, medarbejdere og de fysiske rammer i de to børnehuse.

Status på kapacitetstilpasning - Børnehuset Fjordtoppen

For Børnehuset Fjordtoppen er det, med tæt inddragelse af forældre og medarbejdere, besluttet, at der allerede fra december 2024 blev påbegyndt et tættere samarbejde mellem børnehusene Fjordtoppen og Højvang, med henblik på en egentlig sammenlægning frem mod 1. maj 2025. Det betyder, at der allerede nu er fælles personalemøder og at morgenstunden og eftermiddagsstunden foregår samlet i Børnehuset Højvang, så der åbnes og lukkes sammen på tværs af de to børnehuse.

Børnehuset har på personalemøde i februar nedsat arbejdsgrupper, der planlægger åbent hus for forældre, fælles arrangementer for både forældre og medarbejdere, osv., ligesom den fremtidige organisering af hverdagen i Børnehuset Højvang besluttes (stuer, aldersopdeling, osv.).

På baggrund heraf inddrages forældrene i personalets forslag til den gode overgang for børnene mellem de to børnehuse. Medarbejdere og leder har erfaring med og viden om, hvordan man skaber gode overgange for forældre og børn, der skal begynde i et nyt børnehus, og bruger denne erfaring og viden til at tilrettelægge en god proces for børnene.

Ønsker forældrene ikke, at deres barn starter i Børnehuset Højvang, har de haft mulighed for at ønske andet børnehus.

For så vidt angår medarbejderne, har lederen sammen med medarbejderne på personalemøder drøftet muligheden for, at medarbejderne overflyttes til Børnehuset Højvang sammen med børnene. Lederen af Fjordtoppen og Højvang har haft dialog med hver enkelt medarbejder herom i februar.

Status på kapacitetstilpasning - Børnehuset Tumlebo

Der er i januar 2025 afholdt forældremøde i Børnehuset Tumlebo med deltagelse af forældre, leder og Center for Børn og Skole, herunder Pladsanvisningen. Her blev drøftet måder at sikre den gode overgang for børnene til nye børnehuse, og det blev aftalt, at leder og medarbejdere i Tumlebo, på baggrund af forældrenes ønsker, sammensætter grupper af børn, der så vidt muligt flyttes sammen med kendte voksne til et andet børnehus.

Det nuværende billede er, at børnene nogenlunde ligeligt fordeler sig mellem børnehusene Savannen og Pilehuset.

For så vidt angår medarbejderne, så har lederen i Børnehuset Tumlebo, sammen med fællestillidsrepræsentanter for BUPL og FOA, været i dialog med medarbejderne om deres ønsker til videre ansættelse. For de fleste er den videre ansættelse aftalt og planlagt, mens den for nogle enkelte er ved at blive endeligt afklaret.

Lederne i områdets børnehuse er i tæt dialog om at tilvejebringe en god overgang for både børn og medarbejdere.

Status på kapacitetstilpasning - afhændelse af bygninger og tilpasning af fysiske rammer

Byrådet beslutter på møde 26. februar, at der afsættes midler til de bygningstilpasninger i børnehusene, som er nødvendige som følge af kapacitetstilpasningen. Straks herefter planlægges det nærmere arbejde sammen med lederne i børnehusene, og arbejdet sættes i gang.

For så vidt angår Børnehuset Fjordtoppen, så er lejemålet opsagt pr. 1. juli, og vil frem mod denne dato blive klargjort til returnering. For så vidt angår Børnehuset Tumlebo, er der igangsat en offentlig salgsproces.

Inddragelse

Medarbejdere, ledere og tillidsrepræsentanter inddrages løbende i processen med at lukke børnehusene. Herudover er der med BUPL og FOA indgået en fælleserklæring med det formål at sikre en god proces for medarbejderne, som også efterleves.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

24Meddelelser

Indstilling

  • Kommende arrangementer
    • Udvalgets deltagelse på møde for alle medarbejdere og ledere på dagtilbudsområdet - "Sammen om fremtidens dagtilbud i Frederikssund Kommune" 10. april 2025 kl. 17.30-19.30
    • Forældre-fællesmøde på dagtilbudsområdet 13. maj 2025 kl. 19-21
  • Sager på vej 2025
  • Ny afdelingsleder for dagtilbud Sune Thor Olsen
  • Orientering om omgørelsesprocenter 2024
  • Status på samarbejdet med Mentorbarn
  • Næste afstemning om frokostordning

Beslutning

  • Besøg i børnehuset Åkanden
  • Servicestandarder

Taget til efterretning.

Bilag

25Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.