Frederikssund Kommunes logo

Offentliggørelse af natura 2000 handleplaner 2022 - 2027

Afgørelse | Natur | 3550 Slangerup, 3600 Frederikssund, 3630 Jægerspris, 4050 Skibby

Offentliggørelse af nye natura 2000 handleplaner for tre natura 2000 områder i Frederikssund Kommune

Miljøstyrelsen udgiver hvert 6. år Natura 2000 planer for alle de internationale naturbeskyttelsesområder i Danmark. For hvert Natura 2000 område skal kommunerne efterfølgende skrive handleplaner for områderne og effektuere planerne indenfor en 6-årig periode. Dette sker jævnfør Bekendtgørelse om kommunalbestyrelsernes N2000 handleplaner. 

Handleplanernes indhold

Natura 2000 områder er internationale naturbeskyttelsesområder, som i Danmark er udpeget af Miljøstyrelsen. De kaldes også habitatområder og fuglebeskyttelsesområder. Kommunerne skal arbejde for at naturværdien i de internationale naturbeskyttelsesområder sikres og forbedres. Handleplanerne beskriver de indsatser som kommunen vil arbejde med i planperioden 2022-2027.

Kommunerne skal i handleplanen prioritere indsatserne og vise hvordan ansvaret for indsatserne fordeles mellem kommunale myndigheder, Miljøstyrelsen og offentlige lodsejere. Det kan fx være rydning til opvækst af træer og buske, opsætning af hegn og vanding, så der kan gå græssende dyr på naturarealerne og holde disse lysåbne. Det er tiltag som opretholder eller forbedrer naturkvaliteten og om muligt udvider naturarealerne. Det kan også være oprensning eller nyanlæg af søer eller beskyttelse af levesteder for beskyttede arter.

I den kommende planperiode foreslås, at vi fortsætter med de nuværende tiltag for både naturtyper og habitatarter og udvider indsatser for naturtyperne med fokus på sammenbinding af natur. Der foreslås et fortsat fokus på dialog med lodsejere, Nationalpark Skjoldungernes Land og interesseorganisationer om naturpleje og beskyttelse af de udpegede naturtyper og levesteder for arter. Herudover foreslås, at der udarbejdes en strategi for invasive arter og en indsatsplan for kæmpebjørneklo.

Kommunerne udarbejder handleplanerne i medfør af Bekendtgørelse om kommunalbestyrelsernes N2000 handleplaner nr. 944 af 27. juni 2016.

Kommunen har vurderet, at handleplanerne ikke er omfattet af miljøvurderingsloven, da de ikke sætter nye rammer for fremtidige anlægstilladelser eller medfører krav om vurdering af virkningen på et Natura 2000-område. Vi vurderer derfor, at der ikke skal udarbejdes miljøvurdering af handleplanerne.

Offentlig høring af handleplanerne

Handleplanerne har været i høring i perioden 28. feb. til 24. apr. 2024. Der er ikke indkommet høringssvar til handleplanen for Kyndby Kyst, og der er indkommet 3 høringssvar til Natura 2000 handleplanen for Roskilde Fjord og Jægerspris Nordskov. Høringssvarene er fra Miljøstyrelsen, DOF og Forsvaret. Administrationen har i samarbejde med Miljøstyrelsen og de øvrige kommuner omkring Roskilde Fjord, udarbejdet en hvidbog. I hvidbogen kan man se en oversigt over høringssvar og medfølgende ændringer i handleplanen. 

Miljøstyrelsen skriver blandt andet, at den kommunale handleplan ikke må rejse tvivl om, hvorvidt kommunalbestyrelsen er indstillet på at opfylde sine forpligtelser. Det er blevet specificeret i planen, at projekterne som udgangspunkt gennemføres ved frivillige aftaler. Der er indarbejdet tilføjelser og præciseringer i handleplanen ud fra Miljøstyrelsens øvrige bemærkninger.

Miljøstyrelsen og Dansk Ornitologisk Forening har begge bemærkninger omkring Dværgternen. I teksten er det blevet uddybet, at dværgternen er omfattet af de samme indsatser, som gælder de øvrige marine terner.

Desuden er spørgsmålet fra DOF om håndtering af forstyrrelsestrusler besvaret af Miljøstyrelsen. I indeværende planperiode arbejder Miljøstyrelsen på at revidere bestemmelserne for vildtreservatet Selsø Sø.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bemærker, at Ejendomsstyrelsen ønsker at bliver inddraget såfremt der igangsættes hydrologiprojekter på Forsvarsministeriets arealer.

Handleplanerne blev vedtaget på udvalgsmøde den 11. juni af Klima, natur og energi.

Links til handleplaner og hvidbøger

N136 - Roskilde Fjord og Jægerspris Nordskov

N139 - Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov

N244 - Kyndby Kyst

N136 - Hvidbog med samlede høringssvar

N139 - Hvidbog med samlede høringssvar

N244 - ingen hvidbog (ingen høringssvar)

Klagevejledning

Man kan klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet over Natura 2000-handleplanerne, jf. miljømålslovens § 53, nr. 2.

Følgende er klageberettigede, jf. miljømålslovens § 55:
1) Miljø- og fødevareministeren.
2) Enhver, der har en individuel, væsentlig interesse i sagens udfald.
3) Offentlige myndigheder.
4) Lokale foreninger og organisationer, som har en væsentlig interesse i afgørelsen.
5) Landsdækkende foreninger og organisationer, hvis hovedformål er beskyttelse af natur og miljø.
6) Landsdækkende foreninger og organisationer, som efter deres formål varetager væsentlige rekreative interesser, når afgørelsen berører sådanne interesser.

Klage skal indgives skriftligt inden fire uger efter, at Natura 2000-handleplanen er offentligt bekendtgjort. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag. Natura 2000-planerne offentliggøres den 3. juli 2023, og en eventuel klage skal indsendes senest mandag den 31. juli 2023.

En klage indgives via Klageportalen for Nævnenes Hus . Klageportalen kan også tilgås fra www.borger.dk og www.virk.dk, hvor der kan logges på med NemLogin (MitID). En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen. Når der klages, betales et gebyr på kr. 900/1800 for henholdsvis privatperson og virksomhed/organisation/offentlig myndighed. Miljø- og Fødevareklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Ved ønske om at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal der indsendes en begrundet anmodning til Miljøstyrelsen, som videresender anmodningen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnet træffer herefter afgørelse om, hvorvidt anmodningen kan imødekommes. Søgsmål til prøvelse af afgørelser om forhold, der er omfattet af miljømålsloven, skal være anlagt inden seks måneder efter, at afgørelsen er offentligt bekendtgjort.