Frederikssund Kommunes logo

Job, erhverv og kulturs møde den 26. november 2024

Mødelokale F1 kl. 08.00

Referat

Fold alle punkter

125Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

126Beslutning om frigivelse af anlægsmidler samt indtægtsbevilling - Kulturtiltag i Slangerup

Resume

I budgettets investeringsplan for 2025-2028, er der afsat rådighedsbeløb til Kulturtiltag i Slangerup. Denne sag fremlægges med henblik på frigivelse af anlægsmidlerne for 2025 til at understøtte lokale kulturaktiviteter. Anlægsmidlerne udgør samlet 400.000 kr., hvoraf de 200.000 kr. er forventet fondsmidler.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Job, erhverv og kultur over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 400.000 kr. til kulturtiltag i Slangerup i 2025.
  2. Der frigives bruttoanlægsindtægter på 200.000 kr. for modtagelse af forventet eksterne fondsmidler fra LOA i 2025.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune har gennem de senere år haft fokus på at udvikle et fælles, kulturelt mødested for Slangerups borgere. Visioner og idéer er blevet udviklet på baggrund af ønsker om kulturfaciliteter fra møder med kulturforeninger og Slangerup Borger- og Erhvervsforening.

I december 2023 blev Slangerup Bibliotek udvalgt til at deltage i et udviklingsforløb af Lokale og Anlægsfonden (LOA). Udviklingsforløbet formål var at inspirere og samle viden til at udvikle et folkebibliotek til et kulturelt mødested i byen. Processen blev gennemført med eksterne rådgivere og inddragelse af borgere, lokale foreninger og aktører i Slangerup. Resultatet af udviklingsforløbet blev fremlagt for udvalget Job, erhverv og kultur 4. juni 2023 (sag 62). Udvalget besluttede, at: ”Godkende, at administrationen arbejder videre med udviklingsplanen for Slangerup Bibliotek”.

I oktober 2024 blev der indgået aftale om budget 2025 samt overslagsårene 2026-2028. I forbindelse med budget 2025 er det blevet besluttet at arbejde videre med udviklingen af et kulturelt mødested i Slangerup: ”Kulturelt mødested i Slangerup: Et fælles kulturelt mødested for Slangerups borgere, hvor biblioteket danner en levende ramme om mange, alsidige kulturtilbud. Dét er den vision, som borgere, foreninger og biblioteket - med støtte fra Lokale- og Anlægsfonden - har fundet sammen om. Vi tager i 2025 fat på næste fase med projektudvikling og fondssøgning”.

Der er blevet afsat følgende midler i budgettets investeringsplan (Bilag 1):

  • 2025: 400.000 kr. (200.000 kr. udgift fra Frederikksund Kommune og 200.000 kr. forventet indtægt fra fond)
  • 2026: 735.000 kr.
  • 2027: 4.415.000 kr.

Administrationen har været i dialog med Lokale og Anlægsfonden. Fonden er meget begejstret for projektet og har valgt at bruge Slangerup Bibliotek som inspirationscase i deres webinar om ”Biblioteket som kulturhub - præsentation af idékatalog” i oktober 2024.

Lokale og Anlægsfonden (LOA) ser positivt på, at Frederikssund Kommune søger fondsmidler til udførslen af projektet hos dem. Fonden finder det udelukkende interessant at støtte hele projektets tilblivelse – og dermed ikke til delelementer / faser. LOA anbefaler, at der, inden endeligt projekt, foretages yderligere projektafklaring med fokus på inddragelse af interessenter, uddybende tegningsmateriale, tekniske undersøgelser samt endelig budgetprojektering. Fonden har tilkendegivet, at de forventer at støtte projektafklaringen med 200.000 kr.

Projektets samlede budget i 2025 beløber sig til 400.000 kr., hvoraf de 200.000 kr. er forventet fondsdonation. Udgifterne dækker blandt andet nødvendige bygningsopdateringer af eksisterende faciliteter i samarbejde med kommunens ejendomsteam​. Der skal skabes synligheden omkring projektet, således at borgere og brugere af faciliteterne inddrages i projektets tilblivelse. Mindre udviklingstiltag og renovering af biblioteket vil ligeledes kunne påbegyndes.

Frederikssund Kommune har ansøgt LOA om fondsmidler, og modtager endeligt svar på ansøgningen i december 2024. Med sagen skal udvalget beslutte at modtage 200.000 kr. (indtægtsbevilling), finansieret gennem Lokale og Anlægsfonden.

Inddragelse

Der har været en bred inddragelse af lokale foreninger og interessenter i processen, herunder dialogmøder og løbende kontakt med Slangerup Borger- og Erhvervsforening. Dialog med Lokale- og Anlægsfonden omkring mulig fondsdonation og udviklingsprojektet generelt.

Økonomi

Der er i budget 2025 afsat bruttoanlægsudgifter på 400.000 kr. til Kulturtiltag i Slangerup, samt tilhørende bruttoanlægsindtægter på 200.000 kr. Indtægterne dækker over tilskud fra LOA. Begge beløb søges frigivet i nærværende sag.

Bilag

127Orientering om Parkteatret Egnsteater ledelsesberetning og årsrapport for 2023-2024

Resume

Udvalget skal med denne sag orienteres om Parkteatrets ledelsesberetning og årsregnskab for perioden 1.juli 2023 – 30.juni 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Parkteatrets Egnsaftale trådte i kraft 1. januar 2021 og løber frem til den 31. december 2024. Der er indgået ny samarbejdsaftale gældende for 2025-2028.

Egnsteateraftalen beskriver Parkteatrets formål og fastlægger rammerne for styring af egnsteatervirksomheden og dialogen mellem aftalepartnerne om teatrets udvikling i aftaleperioden. Aftalen er en gensidig tilkendegivelse om den ønskede udvikling i teatrets aktiviteter og de vilkår, der politisk og økonomisk gives herfor.

Ifølge egnsteateraftalen pkt. 11 skal et revideret regnskab, revisionsprotokollat og ledelsesberetning for det afsluttede regnskabsår fremsendes senest med udgangen af september til godkendelse i Frederikssund Kommune efter godkendelse i egnsteatrets bestyrelsen. Kommunen indsender det af kommunens godkendte regnskab til Slots- og Kulturstyrelsen senest fem måneder efter regnskabsårets afslutning. Slots- og Kulturstyrelsen stiller kravene til udformning af årsregnskab/Rapport for egnsteatre. Kommunen gennemgår materialet og indsender det til styrelsen til endelige godkendelse.

Administrationen har fra Parkteatret rettidig modtaget ledelsens årsberetning samt årsregnskab for 2023-2024, som dækker perioden 1. juli 2023 - 30. juni 2024 og vurderer at egnsteatret til fulde har levet op til dets formålsparagraf, og den i egnsaftalen beskrevne krav og forventninger.

Ledelsesberetning og årsregnskabet er behandlet og godkendt i teatrets bestyrelse og efterfølgende godkendt af registreret revisor.

Vedhæftet sagen er ledelsesberetning og årsregnskab som ét samlet bilag, vedtægter for Egnsteatret samt egnsteateraftalen 2021-2024.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

128Orientering om budget og aktivitetsplan for Parkteatret

Resume

I følge Egnsteateraftalen skal teateret sende budget og aktivitetsplan for den kommende sæson til orientering. Parkteateret - Frederikssund Kommunes egnsteater har i overensstemmelse med Egnsteateraftalen afleveret budgettet og aktivitetsplan for teatrets sæson 2024-2025 til orientering.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Administrationen har fra “Parkteatret - Frederikssund Kommunes egnsteater” rettidig modtaget aktivitetsplan og budget for sæson 2024-2025.

Aktivitetsplan og budget er behandlet og godkendt af egnsteatrets bestyrelse.

Administrationen vurderer at aktivitetsplanen efterlever de krav og forventninger, der er beskrevet i egnsteateraftalen og teaterets vedtægter. Budgettet for sæsonen er i balance.

Teateret har tre nye opsætninger på programmet: “Marias barn-Guds søn” som er en fortællerforestilling for alle over 12 år, ”Min fars guitar” som er for 3-5 år og +70 år og ”Energi” som er for +13 år.

Udover teatrets 3 nye opsætninger oplyser Parkteateret, at de genopsætter og turneres med 4 forestillinger, der afholdes en sommerferieworkshop, der afholdes 4 gæstespil, 6 forestillinger for børnehavebørn og ældre på kommunens omsorgscentre m.m.

Frederikssund Kommune har fortsat en aftale med Parkteatret om en teaterskole. Her samarbejdes der med kommunens musikskole og Willumsens billedskole i et “krydsfelt” samarbejde om fælles projekter. Der oprettes 2 hold, som afholdes i efteråret 2024.

Comedyklubben vil fortsætte på Egnsteatret med 6 arrangementer hen over sæsonen.

Parkteatret beretter desuden til administrationen, at teatret deltager i projektet ”Børneliv i sund balance” i november 2024. Dette projekt fremgår ikke i aktivitetsplanen, da det blev vedtaget efter aktivitetsplanen blev udarbejdet.

Vedlagt nærværende orienteringssag er budget 2024-2025, aktivitetsplan 2024-2025 samt egnsteateraftalen 2021-2024.

Inddragelse

Budget og aktivitetsplan er godkendt af egnsteaters bestyrelse. Yderligere inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

129Orientering om udviklingen i de midlertidige opholdssteder til ukrainske flygtninge

Resume

I denne sag orienteres udvalget om, at der er en fortsat stigning i antallet af ukrainske flygtninge, der visiteres til Frederikssund Kommune, hvilket medfører omrokeringer af beboere på de midlertidige opholdssteder for at sikre plads til de nytilkomne. Der er ligeledes iværksat en undersøgelse af mulige udvidelser af kommunens kapacitet, hvis denne udvikling fortsætter.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

På udvalgsmødet den 5. november 2024 blev udvalget i et notat under meddelelser orienteret om status på integrationsområdet med fokus på Særlovens forlængelse og en stigning i antallet af ukrainere, der visiteres til kommunen; vedlagt som bilag.

Denne udvikling ser ud til at fortsætte. Fra medio oktober, hvor 237 ukrainere var visiteret til Frederikssund Kommune, forventes antallet at være steget til 267 ved udgangen af november.

En stor andel af ukrainerne i Frederikssund i den arbejdsdygtige alder er kommet i beskæftigelse og har dermed mulighed for at finde bolig andre steder end den midlertidige indkvartering. En del af dem er også fraflyttet de midlertidige opholdssteder i kommunen, men bl.a. manglen på billige boliger betyder, at der fortsat er en del, der er i beskæftigelse, som alligevel endnu ikke er flyttet fra de midlertidige indkvarteringssteder. Kommunen kan kun kræve at der fraflyttes den midlertidige bolig ved, at tilbyde en bolig som flygtningen har råd til og som flygtningen siger nej til. Der arbejdes hele tiden på at understøtte i at finde anden bolig.

Dette, sammen med stigningen i ny visiterede, skaber et behov for omrokeringer for at udnytte kapaciteten på kommunens midlertidige opholdssteder. På sigt kan der muligvis også opstå behov for flere midlertidige opholdspladser.

For at skabe plads til alle, herunder borgere med særlige behov (f.eks. handicap), er det nødvendigt at rokere og flytte internt på indkvarteringsstederne og mellem disse. Dette er nødvendigt for at udnytte den nuværende kapacitet bedst muligt. I forbindelse med disse rokader tages størst muligt hensyn til de berørtes situation, selvom det ikke altid er muligt at imødekomme alles ønsker.

Når flygtninge accepterer tilbuddet om indkvartering på et midlertidigt opholdssted, underskriver de en erklæring om, at de kan blive flyttet til et andet indkvarteringssted og/eller blive indkvarteret på et værelse med flere af samme køn. Den indkvarterende myndighed kan således til enhver tid foretage nødvendige rokader mellem de midlertidige opholdssteder.

Integrationsenheden er i tæt dialog med beboerne både gennem beboermøder og individuelle samtaler. Der er på det seneste afholdt flere beboermøder, hvor den øgede tilstrømning af landsmænd til kommunen er blevet præsenteret, og hvor det er blevet forklaret, hvorfor omrokeringer er nødvendige.

Omrokeringerne medfører frustrationer og utilfredshed hos nogle af de borgere, der bliver nødt til at flytte. Det er forståeligt, at det kan være frustrerende f.eks. at skulle dele bolig med andre efter at have boet alene eller at vælge mellem at blive boende eller flytte til et andet sted for at beholde sit husdyr. Som nævnt arbejdes der dog på at føre en dialog og tage så mange individuelle hensyn som muligt.

P.t. er der stadig kapacitet til at indkvartere de ukrainere, der visiteres i den kommende tid. Hvis der fortsat sker en øget visitering af ukrainere til Frederikssund Kommune hen over årsskiftet, bliver det nødvendigt at overveje udvidelse af kapaciteten af midlertidige pladser. Der er derfor igangsat en undersøgelse i samarbejde med Ejendomme af nye mulige midlertidige opholdssteder i kommunen.

Udvalget vil på januar mødet modtage en opdatering om udviklingen, og der vil blive fremlagt forslag til konkrete udvidelsesmuligheder af kapaciteten på midlertidige opholdspladser.

Inddragelse

Ikke relevant.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

130Orientering om Fishing Zealands aktiviteter i 2024

Resume

Job, erhverv og kultur skal med denne sag orienteres om Fishing Zealands aktiviteter, der er blevet gennemført i 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Hvert år afholder Fishing Zealand en række aktiviteter i Frederikssund Kommune. Der har i 2024 været følgende aktiviteter/arrangementer:

  • Fang din første fisk – Hornfiskearrangement for familier
  • FZ Ugen: Grønlien Sø – Familiefiskeri i skolernes efterårsferie
  • Temaaften om Isefjordens havørreder i Skibby
  • Lystfiskeri på skoleskemaet med specialskolen Kærholm

Til temaaftenen i Skibby, hvor bl.a. DTU Aqua var til stede, deltog over 100 personer.

Udover ovenstående aktiviteter har Frederikssund Kommune et samarbejde med Grusbanden, som har fundament i Danmarks Sportsfiskerforbund og Fishing Zealand. I 2024 har Grusbanden haft følgende aktiviteter:

  • Registrering af gydegravninger på tidligere restaurerede vandløbsstrækninger, februar
  • Udsætning af ørreder, samarbejde ml. FZ’s Grusbande og Havelse Å Vandpleje, april
  • Græse Å restaureres i samarbejde med kommunen, juni
  • Bestandsanalyser af ørreder i vandløb, som vi tidligere har restaureret, august
  • Ventilering af gydebanker på udvalgte vandløbsstrækninger, oktober
  • Sillebro Å restaureres, oktober
  • Opfiskning af moderfisk, samarbejde ml. FZ’s Grusbande og Havelse Å vandpleje, november

Fishing Zealand har et samarbejde med Naturgrundlagsgruppen, som i 2024 har udført følgende arbejde:

  • Gydetællinger i bl.a. Græse Å, januar-februar.
  • Opstart af gydetællinger igen i november.
  • Statusrapport og bearbejdning af data for alle FZ’s medlemskommuner (sker efter nytår 2024/2025).
  • Møder i Naturgrundlagsgruppen for kommunernes biologer.
  • Møder i Fælles Forum for de kommunale FZ-tovholdere fra forvaltningerne.

Gennem samarbejdet med Fishing Zealand har Frederikssund Kommune fået et skilt om Roskilde Fjords fiskebestand til fordel for lystfiskere. Skiltet er opsat på Strandvej parkeringsplads ved Kronprins Frederiks Bro.

Værdi af medlemskab i Fishing Zealand

Vedlagte bilag viser Fishing Zealands opgørelse over værdiskabelsen for Frederikssund Kommune i forhold til medlemskabet. Opgørelsen dækker forrige år (2023) og værdien af medlemskabet afspejles i, hvor mange projekter og arrangementer Fishing Zealand deltager i og laver i kommunen. Samarbejdet er fleksibelt og ændrer sig fra år til år. Fishing Zealands udregning af den estimerede værdi af deres projekter og aktiviteter er opgjort til at være 433.797 kr. i 2023 for Frederikssund Kommune. Udgiften til medlemskabet for Frederikssund Kommune i 2023 var 150.000 kr.

Se bilag 1 for uddybelse af værdiudregning. I bilag 2 findes en oversigt over effekten af Fishing Zealands arbejde og værdiskabelsen fra 2019 til 2023.

Baggrund

Frederikssund Kommune blev medlem af foreningen, Fishing Zealand, i begyndelsen af 2018. Foreningens formål er at forbedre naturen, vandmiljø og fiskemulighederne på Sjælland og Øerne, med henblik på at udvikle sportsfiskeriets potentiale som oplevelseserhverv.

Grusbanden er en støttende platform for et netværk af frivillige i form af sportsfiskerforeninger, lystfiskere og lokale borgere. Grusbanden har til formål at intensivere vand- og fiskeplejearbejdet samt bidrage til samarbejdet mellem frivillige, kommunerne og lodsejerne på Sjælland og Øerne.

Naturgrundlagsgruppen består af repræsentanter fra alle medlemskommunerne, der sammen med de øvrige gruppemedlemmer er ansvarlig for at koordinere indsatsen, samle op på de konkrete indsatser, synliggøre disse og være talsmænd for- og kontaktpersoner til Fishing Zealand. Gruppens ansvarsområde er at idé-udvikle på produkter, events og services samt at gennemføre projekter og koordinere aktiviteter, der forbedrer naturgrundlaget i forhold til at sikre gode gyde- og opvækstforhold for fisk. Der vil være særligt fokus på fisk, der har deres liv i tilknytning til fersk- eller brakvand.

Frederikssund Kommune betaler et kontingent på 150.000 kr. årligt til Fishing Zealand. Ud af de 150.000 kr. afsættes 25.000 kr. til lokale arrangementer, som aftales individuelt med hver medlemskommune.

Fra årsskiftet vil Frederikssund Kommune jf. Budget 2025, vedtaget af Byrådet den 2. oktober 2024, ikke længere være medlem af Fishing Zealand.

Der er i Budget 2025 afsat midler til Grusbanden på 30.000 kr. årligt. Administrationen har været i dialog med Grusbanden. Det har desværre vist sig, at Grusbanden ikke ser nogen mulighed for samarbejde, selvom der er afsat midler til det. På den baggrund vil administrationen prioritere selv at igangsætte forskellige tiltag, som vil højne den økologiske kvalitet i vandløbene.

Inddragelse

Fishing Zealand og Grusbanden har været inddraget i sagen.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkning.

Bilag

131Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Bilag

132Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "Godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.