Frederikssund Kommunes logo

Job, erhverv og kulturs møde den 04. juni 2024

Slangerup SL 1 kl. 08.00

Referat

Fold alle punkter

61Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende: Jens Jørgensen (V) og Jørgen Bech (V).

62Beslutning om udviklingsplan for Slangerup Bibliotek

Resume

I december 2023 blev Slangerup Bibliotek udvalgt til at deltage i et udviklingsforløb af Lokale og Anlægsfonden. Udviklingsforløbet skal inspirere og samle viden til at udvikle et folkebibliotek til et kulturelt mødested i byen. Processen er gennemført med ekstern rådgiver, der præsenterer resultatet for udvalget på mødet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Godkende, at administrationen arbejder videre med udviklingsplanen for Slangerup Bibliotek

Beslutning

Administrationens indstilling blev bragt til afstemning.

For stemte: Michael Tøgersen (I), Jesper Wittenburg (A), Anna Poulsen (F), Lars Jepsen (A), Jens Jørgensen (V) og Jørgen Bech (V).

Poul Erik Skov Christensen (A) undlod at stemme.

Administrationens indstilling blev godkendt.

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune, Slangerup Bibliotek ansøgte Lokale og Anlægsfonden og deltagelse i et udviklingsforløb omhandlende udvikling af et Folkebibliotek, og blev udvalgt til at deltage i december 2023. Udviklingsforløbet skal inspirere og samle viden til at udvikle et Folkebibliotek til et kulturelt mødested i byen. Slangerup Bibliotek blev, sammen med syv andre biblioteker fra hele landet (ud af 30 ansøgere), udvalgt til at deltage i et forløb som strækker sig over foråret og som skal byde på vidensdeling og projektidéer. Kampagnen falder fint i tråd med bibliotekets ønske om at renovere og ombygge det eksisterende bibliotek til at være mere tidssvarende og passe til dets brugere.

Samtidig har byens borgere udtrykt ønske om lokaliteter til kulturaktiviteter af forskellig slags. Et ønske som der skal ses i samspil med Job, erhverv og kulturs arbejde med ”Kulturtiltag i Slangerup”.

Lokale og Anlægsfondens-kampagnen giver mulighed for at afsøge, hvordan disse behov kan tænkes sammen. Dette igennem en proces, hvor der er tilknyttet professionel rådgivning.

Til projektet i Slangerup er tilknyttet arkitektfirmaet NOAA som rådgiver, der har erfaringer fra andre kultur- og biblioteksprojekter. Udgifterne til rådgivning i udviklingsforløbet dækkes af Lokale- og Anlægsfonden.

Visioner og idéer er blevet udviklet på baggrund af tidligere ønsker om kulturfaciliteter fra møder med kulturforeninger og Slangerup Borger- og Erhvervsforening.

Det overordnede formål med projektet, er at skabe en såkaldt ”kulturhub”. Kulturhub defineres her som et fælles, kulturelt mødested for Slangerups borgere og et levende og aktivt bibliotek med mange alsidige kulturtilbud. Projektet skal således forene bibliotek og kulturelt mødested i indbydende rammer med plads til litterære arrangementer, børneaktiviteter, foredrag, fællesspisning, strikkeklub, jazzklub, yoga mv. Projektet er en idéproces hvor man ved arkitektens hjælp får skitseret visioner at gå videre med.

I forløbet har været afholdt en række inddragelsesprocesser, hvor borgere er blevet inviteret til at komme med idéer, drømme og ønsker til projektet. Ved borgermøderne er materiale og skitsetegninger udarbejdet af rådgiver blevet præsenteret. Der har været dialog omkring disse, og materialet er blevet tilpasset på baggrund af dialogen med borgerne. Der er siden marts 2024 blevet afholdt 4 inddragelsesprocesser:

  • Marts 2024 – Borgermøde
  • April 2024 – Workshop med 6. klasse fra Slangerup Skole
  • April 2024 – Frederikssund Kommune præsenterede idéoplæg for Lokale og Anlægsfonden i fællesskab med otte andre kommuner
  • Maj 2024 – Møde med unge bosiddende i Slangerup
  • Maj 2024 – Workshop med børnefamilier bosiddende i Slangerup

6 juni 2024 afholdes et borgermøde på Slangerup Bibliotek, hvor borgere og foreninger inviteres til en præsentation af opdateret materiale og vision for udviklingen af bibliotek og administrationscenter. NOAA Architects faciliterer borgermødet i fællesskab med Slangerup Bibliotek og administrationen.

Næste skridt:

Rådgiver som har udviklet idéoplæg og skitsetegninger (udviklingsplan) på baggrund af borgerinddragelse vil deltage i udvalgsmødet 4 juni 2024 og præsentere materialet. Udviklingsplan er vedhæftet som bilag.

Udviklingsplan vil kunne bruges som rettesnor for kommende facilitetsudvikling af Slangerup Bibliotek, på samme måde som helhedsplanen for Idrætsbyen og centerdannelsen i Jægerspris.

Udviklingsplanen kan inddeles i tre fase:

  1. Renovering af bibliotek, inddragelse af foyer og brug af udeareal
  2. Orangeri
  3. Inddragelse af gymnastiksal

Se bilag for mere uddybende beskrivelse af fasernes indhold.

Med udvalgets godkendelse vil administrationen arbejde videre med projektet, hvor udviklingsplanen benyttes som rettesnor. Administrationen vil undersøge både fysisk og økonomiske forhold, da disse endnu ikke undersøgt for de enkelte faser. Job, erhverv og kultur vil efterfølgende blive forlagt en sag.

Bygningsmæssige forhold:

Der er på nuværende lavet en overordnet vurdering af om arealet af ”orangeri” kan rummes inden for den tilladte udnyttelsesgrad, der er på matriklen. Det vurderes umiddelbart, godt at kunne være der.

Inddragelse

Der en gennemført en inddragelsesproces med borgere og foreninger.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

63Beslutning om strategisk oplæg for venskabsbypulje

Resume

Job, erhverv og kultur skal med denne sag træffe beslutning om oplæg for udmøntning af en eventuel venskabsbypulje for international udveksling med kommunens venskabsbyer.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Godkende oplæg til kriterier for venskabsbypulje for international udveksling.

Beslutning

Udsat.

Sagsfremstilling

Job, erhverv og kultur besluttede i punkt 49 den 7. maj 2024 at oversende ønske til budgetforhandlingerne, om oprettelse af venskabsbypulje på kr. 75.000 pr år. Udvalget bad samtidig administrationen udarbejde et strategisk oplæg for puljen med fokus på international udveksling.

Udvalget præsenteres med denne sag for et strategisk oplæg for en eventuel kommende venskabsbypulje. Oplægget er udarbejdet med udgangspunkt i udvalgets tidligere drøftelser om formål med international udveksling.

En strategisk tilgang for udmøntning af en pulje kan afspejles gennem de tildelingsvilkår der sættes for puljen. I dette tilfælde hvem der kan ansøge puljen, hvilke målgrupper kan modtage støtte, hvad er formålet for aktiviteten der ønskes støttet, hvad kan støttemidler benyttes til samt økonomiske rammer?

På baggrund af udvalgets tidligere drøftelser forslår administrationen vedlagte tildelingsvilkår for en venskabsbypulje med et fokus på international udveksling.

Oversigt over Frederikssund Kommunes venskabsbyer er vedlagt som bilag.

Inddragelse

Der har været nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for foreninger, samråd og lokale institutioner, der har udarbejdet deres anbefalinger til hvad der skal til for at udbygge samarbejdet med Frederikssund Kommunes venskabsbyer. Anbefalinger er vedlagt som bilag.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Godkendes forslaget skal indstillingen indarbejdes som et initiativ i budgetarbejdet med budget 2025-2028.

Bilag

64Beslutning om ændring af hyppighed for revision af kvalitetsstandarder

Resume

Den nuværende lovgivning stiller kun i enkelte tilfælde krav om, hvor hyppigt kvalitetsstandarder på ældre- sundheds-, og socialområdet skal revideres. Som led i arbejdet med frisættelse, forelægges udvalget i denne sag forslag om at ændre hyppigheden for revision af kvalitetsstandarderne, på nær kvalitetsstandarder der ifølge lovgivningen skal opdateres hvert år, fra hvert år til hvert andet år. Ved at ændre hyppigheden af revisionsprocessen, vil man kunne frisætte ressourcer i afdeling for Visitation og Hjælpemidler, afdeling for Voksenstøtte samt i driften og i administrationen.

Administrationen foreslår, at gyldighedsperioden for de nuværende kvalitetsstandarder, på nær de kvalitetsstandarder der ifølge lovgivningen skal opdateres hvert år, forlænges til 2025. Kvalitetsstandarderne revideres igen i år 2025 med henblik på ikrafttrædelse i 2026.

Sagen behandles sideløbende på møder i Børn, familier og forebyggelse, Unge fritid og idræt, Job, erhverv og kultur, Omsorg og ældre samt Social og sundhed i juni 2024.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Job, erhverv og kultur over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende ændring af hyppigheden for revision af kvalitetsstandarderne fra hvert år til hvert andet år, på nær de kvalitetsstandarder der ifølge lovgivningen skal opdateres hvert år.
  2. Godkende, at gyldighedsperioden for de nuværende kvalitetsstandarder forlænges til og med 2025, på nær de kvalitetsstandarder der ifølge lovgivningen skal opdateres hvert år.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Byrådet i Frederikssund har stort fokus på arbejdet med frisættelse. Byrådet i Frederikssund Kommune har på møde 25. oktober 2023 desuden påpeget, at frisættelse og afbureaukratisering er et centralt tema både på nationalt og lokalt plan. Omdrejningspunktet er at arbejde med vaner og kultur, som står i vejen for, at medarbejderne kan løse kerneopgaverne bedst muligt til gavn for borgerne, men også at have fokus på at fjerne unødige regler og arbejdsgange. Ved at arbejde med disse forhold kan der skabes bedre rammer for, at medarbejderne kan bruge deres faglighed til at skabe løsninger med udgangspunkt i borgernes behov.

I Frederikssund Kommune har det hidtil været praksis at foretage en årlig revision af kvalitetsstandarderne. I 2023 er der således foretaget en administrativ revision af kvalitetsstandarderne i henhold til gældende lovgivning og Ankestyrelsens praksis.

Som en del af arbejdet med frisættelse foreslår administrationen, at ændre hyppigheden for revision af kvalitetsstandarderne, på nær kvalitetsstandarder som er omfattet af servicelovens §§ 79 a (forebyggende hjemmebesøg), 83 (personlig hjælp og pleje), 83 a (rehabiliteringsforløb) og 86 (genoptræning), fra hvert år til hvert andet år. Administrationen foreslår, at gyldighedsperioden for de nuværende kvalitetsstandarder forlænges til 2025. Kvalitetsstandarderne revideres igen i år 2025 med henblik på ikrafttrædelse i 2026.

Revisionsprocessen kræver et stort ressourcetræk på medarbejdere i administrationen, Afdelingen for Voksenstøtte, Visitation og Hjælpemidler samt i enkelte tilfælde i driften. Ved at ændre hyppigheden af revisionen vil der således kunne frigives medarbejdertimer, der i stedet kan anvendes på de respektive afdelingers kerneopgave, herunder administrativ understøttelse af driften, og dermed skabe værdi for borgere og pårørende.

Det er administrationens vurdering, at en ændring af hyppigheden for revision af kvalitetstandarder fra ét til to år ikke vil have negativ betydning for den service der ydes til borgerne, blandt andet fordi ændringer som følge af ændret lovgivning eller praksis fra Ankestyrelsen vil blive foretaget løbende. Derimod er der administrationens vurdering, at ændringen af hyppigheden vil frigøre ressourcer, der i stedet kan anvendes på at understøtte drift og myndighed i varetagelse af kerneopgaverne for borgerne.

Der gøres endvidere opmærksom på, at det i Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre om en reform af ældreområdet fremgår, at en række krav til kommunerne vil blive afskaffet, herunder krav om årligt fastsatte kvalitetsstandarder og krav om forebyggende hjemmebesøg. Kommunerne vil fortsat være forpligtede til at arbejde forebyggende. Ældreloven forventes at træde i kraft 1. juli 2025. Det vides på nuværende tidspunkt ikke præcist hvordan disse elementer udmøntes i en lov, men det vil få indflydelse på i hvilket omfang og hvor ofte, der skal udarbejdes kvalitetsstandarder på ældreområdet.

Ændringer i lovgivning, praksis og det lokalt fastsatte serviceniveau vil løbende blive opdateret i kvalitetsstandarderne

Administrationen følger løbende ændringer i lovgivning eller Ankestyrelsens praksis, der kan have betydning for indholdet af kvalitetsstandarderne. Administrationen vil således løbende opdatere kvalitetsstandarderne, når det er nødvendigt, eksempelvis på baggrund af lovændringer eller nye principmeddelelser fra Ankestyrelsen. Sådanne ændringer i kvalitetsstanderne vil blive forelagt relevante fagudvalg som redaktionelle ændringer, når de foretages. Hvis der foretages ændringer i serviceniveauet for en kvalitetsstandard som følge af lokalpolitiske beslutninger, fx i forbindelse med budgetvedtagelsen, vil de reviderede kvalitetsstandarder blive forelagt relevante fagudvalg, Økonomiudvalget og Byrådet.

Ifølge lovgivningen skal en række kvalitetsstandarder revideres årligt eller hvert andet år

Kvalitetsstandarder omfattet af servicelovens §§ 83 (personlig hjælp og pleje), 83 a (rehabiliteringsforløb) og 86 (genoptræning) skal jævnfør § 1 i Bekendtgørelse 2014-12-27 nr. 1575 om kvalitetsstandarder for hjemmehjælp, rehabiliteringsforløb og træning efter servicelovens §§ 83, 83 a og 86 revideres en gang årligt.

Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg skal revideres en gang årligt, jævnfør § 4 i Bekendtgørelse om tilrettelæggelse af samt kvalitetsstandarder for de forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens § 79 a. Disse kvalitetsstandarder vil derfor blive revideret årligt og første gang inden udgangen af 2024. De reviderede kvalitetsstandarder vil blive forelagt til godkendelse i relevante fagudvalg.

Det er også lovbestemt, at kommunen skal udarbejde kvalitetsstandarder for kvindekrisecentre og kvalitetsstandard for behandling for stofmisbrug efter servicelovens § 101, men her er der ikke krav om, at de skal revideres årligt. Kvalitetsstandarderne på disse områder skal revideres hvert andet år.

Baggrund: Kvalitetsstandarderne skal oplyse om serviceniveau, være et styringsværktøj og forventningsafstemme

Ifølge servicelovens § 138 § kan Kommunalbestyrelsen inden for lovens rammer træffe beslutning om at fastsætte generelle vejledende serviceniveauer for den lokale udmøntning af hjælp efter loven. Ifølge serviceloven er kommunerne forpligtiget til at udarbejde kvalitetsstandarder for kvindekrisecentre efter servicelovens § 109, herberger efter servicelovens § 110, forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens § 79a, personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83, rehabiliteringsforløb efter servicelovens § 83a samt kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning efter servicelovens § 86. For øvrige bestemmelser i serviceloven er der ikke lovkrav om udarbejdelse af kvalitetsstandarder.

Frederikssund Kommune har udarbejdet kvalitetsstandarder for en række bestemmelser i serviceloven og sundhedsloven. I dag godkendes kvalitetsstandarderne i Byrådet efter indstilling fra fagudvalgene og er gældende for et år ad gangen. De gældende kvalitetsstandarder for 2024 blev godkendt i Byrådet den 20. december 2023 (sag 228). En oversigt over kvalitetsstandarderne fordelt på udvalgenes ressortområder er vedlagt sagen som bilag.

Kvalitetsstandarderne indeholder information til borgerne om den støtte, de kan forvente at få fra kommunen. Samtidig er en kvalitetsstandard et arbejdsredskab for kommunens medarbejdere, når der skal visiteres til eller leveres indsatser. Kvalitetsstandarderne har som udgangspunkt fire formål:

  • Information om det kommunale serviceniveau inden for bestemte indsatser.
  • Politisk og økonomisk styringsværktøj for kommunalpolitikerne.
  • Støttekatalog for kommunens medarbejderne i forhold til serviceniveau og udførelse af støtte
  • Skabe gennemsigtighed i forhold til blandt andet rammer for kommunale indsatser med henblik på forventningsafstemning og dialog mellem borgere og kommunens medarbejdere

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

65Beslutning om Frederikssund Erhvervs afrapportering for samarbejdsaftalen 2023

Resume

Job, erhverv og kultur skal med denne sag tage stilling til Frederikssund Erhvervs afrapportering for samarbejdsaftalen 2023. Frederikssund Erhvervs bestyrelse og administration deltager under dagsordenspunktet.

Frederikssund Erhverv er inviteret til kl. 8.30.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Godkende Frederikssund Erhvervs afrapportering for samarbejdsaftalen 2023.

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Afrapportering for samarbejdsaftalen 2023

Til mødet vil Frederikssund Erhverv redegøre for indsatser for samarbejdsaftale 2023 (bilag 1).

Frederikssund Erhverv afrapporterer hvert år deres indsatser på samarbejdsaftalen, når der foreligger et godkendt regnskab. Regnskabet (bilag 2) blev godkendt til Frederikssund Erhvervs generalforsamling den 22. april 2024.

Frederikssund Erhverv har ved samarbejdsaftalen for 2023 været forpligtiget til at varetage opgaver inden for erhvervsfremme. Afrapporteringen for 2023 omhandler Frederikssund Erhvervs arbejde fordelt på følgende temaer:

Infrastruktur

Strategisk interessevaretagelse

Erhvervsservice

Digitalisering

Investeringsfremme

Uddannelse & Arbejdskraft

Bosætning

Grøn omstilling

Administrationen anbefaler, at Job, erhverv og kultur godkender afrapporteringen for samarbejdsaftalen 2023 samt drøfter opfølgningsform for samarbejdsaftalen for indeværende år.

Afrapportering for samarbejdsaftalen 2023 kan findes i bilag 3.

Mødestruktur mellem Frederikssund Erhvervs bestyrelse og udvalget findes i bilag 4.

Inddragelse

Frederikssund Erhverv og Frederikssund Erhvervs bestyrelse er inddraget i sagen.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

66Beslutning om Frederikssund Erhvervs afrapportering for Bosætningsindsatsen 2022-2024

Resume

Job, erhverv og kultur skal med denne sag tage stilling til Frederikssund Erhvervs afrapportering for Bosætningsindsatsen 2022-2024. Frederikssund Erhvervs bestyrelse og administration deltager under dagsordenspunktet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Godkende Frederikssund Erhvervs afrapportering for Bosætningsindsatsen 2022-2024.

Beslutning

Afrapporteringen for 2022-2024 blev godkendt, idet udvalget ønsker en ny sag om det videre arbejde og de mulige initiativer i forhold til bosætning.

Sagsfremstilling

Afrapportering for Bosætningsindsatsen 2023-2024

Til mødet vil Frederikssund Erhverv redegøre for Bosætningsindsatsen (bilag for Bosætningsindsats Frederikssund Erhverv).

Afrapportering for Bosætningsindsatsen 2022-2024 indeholder følgende:

  • Markedsføring
  • Dataindsamling
  • Bymidteudvikling (herunder målrettet indsats for detailhandlen)
  • Kvalificeret arbejdskraft
  • Fremtidige perspektiver

Administrationen anbefaler, at Job, erhverv og kultur godkender afrapporteringen for Bosætningsindsatsen 2022-2024.

Baggrund

Til udvalgsmødet den 14. juni 2022 godkendte udvalget under punkt 93 de reducerede markedsføringsaktiviteter til gennemførelse af Frederikssund Erhverv samt Frederikssund Erhvervs notat af den 9. juni 2022. Udvalget ønskede løbende afrapportering af indsatser og økonomi.

Den 16. august afholdte Frederikssund Erhverv en workshop med administrationen, hvor en plan for arbejdet med bosætningsindsatsen blev lagt. Workshoppen tog afsæt i notatet af den 9. juni 2022 og udvalgets møde den 14. juni 2022.

Til workshoppen blev bosætningsindsatsen drøftet og en retning samt proces aftalt, hvorefter udvalget den 27. september under punkt 138 blev orienteret om Frederikssund Erhvervs bidrag til bosætningsindsatsen.

Bosætningsindsatsen er i en 2-årig periode forankret i Frederikssund Erhverv fra medio 2022 til medio 2024. Efter udløbet evalueres indsatsen jf. Budget 2022.

Notat af 9. juni 2022 er vedhæftet sagens bilag.

Frederikssund Erhvervs afrapportering for Bosætningsindsatsen 2022-2024 kan findes i bilag. Afrapporteringen gælder for hele perioden.

Der er til sagen følgende yderligere bilag, som der refereres til i afrapporteringen:

Bilag 1 - Fjordliv Præsentation

Bilag 2 - Partnerskab om projektet Fjordliv

Bilag 3 - Fjordliv Budgetudkast

Bilag 4 - Bylivsanalyse Frederikssund Maj 2022

Bilag 5 - Minirapport over udviklingen i Frederikssund Kommune 2021-2022

Bilag 6 - Detailhandelsanalyse 2023

Inddragelse

Frederikssund Erhverv og Frederikssund Erhvervs bestyrelse er inddraget i sagen.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

67Beslutning om ”Frisættelse gennem tillid og regelforenkling” – arbejdet i det lokalpolitiske spor – fagområdet Erhverv

Resume

Job, erhverv og kultur skal med denne sag beslutte tiltag på fagområdet Erhverv inden for frisættelsesdagsordenens lokalpolitiske spor. Beslutningssagen tager udgangspunkt i drøftelsessagen i udvalget den 7. maj 2024 punkt 44.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Godkende forslag om frisættelse af erhvervspolitikken og handleplanen.
  2. Udvalget vil arbejde for, at Byrådet indarbejder bosætningsstrategien i kommuneplanen.
  3. Udvalget vil arbejde for, at Byrådet indarbejder turistpolitiske overvejelser i kommuneplanen.

Beslutning

Administrationens indstillingspunkt 1 blev bragt til afstemning.

For stemte: Michael Tøgersen (I), Anna Poulsen (F), Lars Jepsen (A), Jens Jørgensen (V), Jørgen Bech (V) og Poul Erik Skov Christensen (A).

Imod stemte: Jesper Wittenburg (A).

Jesper Wittenburg (A) stemte imod, idet han ønsker, at udvalget behandler handleplanen.

Indstillingspunkt 2 og 3 blev godkendt.

Sagsfremstilling

Den 7. maj 2024 afholdt Job, erhverv og kultur en workshop, hvor udvalget drøftede frisættelsesdagsordenen under det lokalpolitiske spor for fagområderne beskæftigelse og erhverv.

Til workshoppen var der bemærkninger til administrationens forslag om forenkling, tilrettelæggelse og mål for det lokalpolitiske spor. Administrationens forslag kan findes i bilag 1.

Med denne sag skal udvalget beslutte tiltag om frisættelse for hhv. erhvervspolitikken og bosætningsstrategien samt turistpolitiske overvejelser. Administrationens andre forslag jf. bilag 1 behandles ikke i denne sag.

Erhvervspolitikken og dertilhørende handleplan

Administrationen foreslog i maj jf. bilag 1 en ny erhvervspolitik, som afspejler nye rammevilkår i samfundet med klarere linjer for samarbejdet med eksterne. Dertil nævnte administrationen, at der kan rejses spørgsmål om, at den dertilhørende handleplan bør udgå, så administrationen og eksterne samarbejdspartnere udelukkende følger de overordnede mål for en ny politik. Dermed vil der ske en mindre detailstyring på indsatser. I stedet fokuserer administrationen og samarbejdspartnere på de overordnede mål i politikken.

Udvalget har godkendt en proces for opdatering af erhvervs- og vækstpolitikken og dertilhørende handleplan til udvalgsmødet den 7. marts 2023 under punkt 34. Udvalget har til mødet den 7. maj under punkt 45 anbefalet at viden og resultater fra den kommende Erhvervskonference 2024 i november tages ind i en mere lokal kontekst. Output fra konferencen kan indgå i Byrådets arbejde med at revidere Erhvervs- og Vækstpolitikken.

På baggrund af de politiske drøftelser og dialog med Frederikssund Erhverv anbefaler administrationen at der arbejdes på en revideret erhvervspolitik og at den tilhørende handleplan udgår, når en revideret erhvervspolitik er vedtaget i Byrådet. Deltagere til erhvervskonferencen skal give input til arbejdet med politikken under arrangementet.

Bosætningsstrategi

Administrationen har foreslået, at bosætningsstrategien ikke revideres, men at opfølgning på målet om 65.000 indbyggere i 2050 følger planstrategi og kommuneplanlægning. Administrationen anbefaler, udvalget arbejder for, at Byrådet indarbejder Bosætningsindsatsen i kommuneplan og planstrategien. Udvalget gøres opmærksom på, at om end der fortsat skal ske en prioritering af branding mv. af Frederikssund Kommune for at opnå målet, skal dette være en del af budgetforhandlinger 2025, da der ikke er afsat økonomi til indsatsen.

Turistpolitiske overvejelser

Administrationen har foreslået udvalget, at Byrådet bør foretage turistpolitiske overvejelser, som skaber retning for den fysiske planlægning i et turismeperspektiv. Hvis der indarbejdes turistpolitiske overvejelser i kommuneplanen, har administrationen en klar retning for udvikling af turismeområder. Jf. Planlovens § 5b kan kommunen kun efter sammenhængende turistpolitiske overvejelser og kun i forbindelse med eksisterende bysamfund eller større ferie- og fritidsbebyggelser lokalisere ferie- og fritidsanlæg i kystnærhedszonen. Kystnærhedszonen udgør et omfattende areal af Frederikssund Kommunes samlede geografi. I dag har administrationen planlægningsmæssige udfordringer for udviklingsinitiativer i områder, der har stort potentiale. Administrationen anbefaler derfor, at udvalget arbejder for, at Byrådet indarbejder turistpolitiske overvejelser i kommuneplanen.

Inddragelse

Frederikssund Erhverv har været inddraget i sagen.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

68Orientering om Destination Fjordlandets årsrapport for 2023

Resume

Udvalget skal med denne sag orienteres om Destination Fjordlandets årsrapport for 2023.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Tage sagen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Administrationen har modtaget Destination Fjordlandets årsrapport for 2023, som I denne sag vil blive gennemgået overordnet.

Markedsføring af Fjordlandet

Destination Fjordlandet prioriterer den digitale markedsføring gennem sociale medier i både et nationalt såvel som et internationalt perspektiv bl.a. gennem kampagner, hvor fokus er lagt på årets sæsoner og højtider. Derudover fokuseres der på nyhedsbreve samt hjemmeside-optimering. Der har i 2023 foregået et pressearbejde med henblik på markedsføring via magasiner og aviser. Dertil har Destination Fjordlandet markeret sig gennem 7 internationale pressebesøg suppleret med et tysk bloggerbesøg på udvalgte steder.

Den fysiske markedsføring er sket gennem distribution af guidebogen, podcast, Københavns Turistinformation, skiltning og reklame i bybilledet samt mobil turistinspiration og tilstedeværelse på events.

Destinations- og forretningsudvikling

Der er et stort spænd af aktiviteter i Destination Fjordlandet, når det kommer til destinations- og forretningsudvikling i 2023 – fra kendskabsture til flere større projekter, hvorunder indsatser med analyser, workshops og udvikling. Der er ligeledes foretaget en analyse gennem et besøg af en tysk testfamilie.

Indsatser i Frederikssund Kommune

Det er administrationens vurdering, at Destination Fjordlandets aktiviteter gennem 2023 spænder bredt over en opgaveportefølje indeholdende markedsføring (digital såvel som fysisk), projekter, udvikling, presse og netværk. Der er i afrapporteringen ikke opdelt aktiviteter på de enkelte medlemskommuner, men Frederikssund Kommune er repræsenteret i flere initiativer – bl.a. gennem pressebesøg, besøg af den tyske testfamilie, samarbejde med Skibby Aktive, podcasts, digitale kampagner mv.

Administrationens arbejde

Administrationen understøtter initiativer inden for destinations- og turismeudvikling i kommunen og er i løbende dialog med Destination Fjordlandet.

Administration har arbejdet med et cykelknudepunktsnetværk i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme. Et cykelknudepunktsnetværk giver cyklister bedre mulighed for at planlægge en cykeludflugt efter deres interesser. I stedet for at tage den hurtigste og/eller korteste vej fra A til B kan cyklister nemmere planlægge en oplevelsesmæssig og naturskøn rute, hvor strækninger er forbundet via knudepunkter. Destinationer og turismeaktører kan lave skræddersyede ruteforslag tilpasset bestemte sæsoner eller målgrupper. Derudover giver det mulighed for at sikre sammenhæng mellem overnatningssteder og private serviceudbydere og den cykelvenlige infrastruktur. Cykelknudepunktsnetværket bliver en del af et landsdækkende netværk. Cykelknudepunktsnetværket i Frederikssund Kommune vil blive digitalt tilgængeligt i foråret 2024, og administrationen agter at fremsende det digitale cykelknudepunktsnetværk til Destination Fjordlandet for at markedsføre det på diverse platforme.

Årsrapporten for 2023 kan findes i bilag.

Inddragelse

Destination Fjordlandet er inddraget i sagen.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

69Orientering om Erhvervshus Hovedstadens årsberetning for 2023

Resume

Udvalget orienteres i denne sag om Erhvervshus Hovedstadens årsberetning for 2023.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Erhvervshus Hovedstaden har sendt sin årsberetning for 2023 til regionens kommuner. Erhvervshuset har på nogle parametre opnået større resultater sammenlignet 2022. Der er opnået flere nye jobs samt sket en øget produktivitet og omsætning hos de af regionens virksomheder, der er blevet vejledt af erhvervshuset. Sammenlignet med 2022 er der i 2023 opnået mindre eksport og programtilsagn hos de vejledte virksomheder. Herunder er fremhævet nogle af erhvervshusets resultater:

  • Beskæftigelse: 495 nye jobs = samlet mervækst på 47,4% i forhold til sammenlignelige virksomheder (tal gælder for vækstsegmentet, som er virksomheder med ambitioner og potentiale for vækst). Med sammenlignelige virksomheder skal det forstås, at Erhvervshus Hovedstaden tager et antal virksomheder med forholdsvis samme omsætning, antal ansatte og fordeling af brancher i en kontrolgruppe. På den måde får de det mest valide gennemsnit at måle op imod.
  • Produktivitet: 57% = mervækst i produktivitet i forhold til sammenlignelige virksomheder (tal gælder for driftssegmentet, som er virksomheder, der har brug for at optimere deres drift eller tage et nyt udviklingstrin for at fastholde og udvikle markedsmuligheder).
  • Eksport: 113 mio. kr. = samlet mervækst på 7% i forhold til sammenlignelige virksomheder (tal gælder for både vækst- og driftssegmentet).
  • Omsætning: 412 mio. kr. = samlet mervækst på 28,5% i forhold til sammenlignelige virksomheder (tal gælder for vækstsegmentet).
  • Programtilsagn: 106 mio. kr. = fordelt på godt 1129 virksomheder i hovedstadsregionen gennem Erhvervshusets programmer.

Jf. årsberetningen for 2023 er der frem mod 2027 et strategisk fokus på fire områder i forbindelse med Erhvervshusets ydelser og virksomhedernes efterspørgsel:

  • Bæredygtighed
  • Digitalisering
  • Internationalisering
  • Iværksætteri

Events, workshops m.m.

I 2023 har 2.574 virksomheder/iværksættere deltaget i et eller flere af Erhvervshus Hovedstadens arrangementer, hvor kunstig intelligens, bæredygtighed, salg og digital markedsføring var blandt emnerne.

Nationale erhvervsfremme-programmer

I 2023 modtog 1.129 virksomheder i hovedstadsregionen 106 mio. kr. i støtte eller deltog i en workshop gennem Virksomhedsprogrammet. Virksomhedsprogrammet ruster danske virksomheder til at navigere i og udnytte potentialerne i udviklingen samt øge deres internationale konkurrenceevne gennem seks spor, herunder SMV:Digital, SMV:Grøn, SMV:Grønne Kompetencer, SMV:Eksport, SMV:Vækstpilot og SMV:PRO.

I 2023 deltog mere end 736 iværksættere fra hovedstadsregionen i kompetenceudviklingsforløb, mens 521 også modtog tilskud til rådgivning. Erhvervshus Hovedstaden har hjulpet 1.271 ukrainske iværksættere med kompetenceudvikling til at starte og udvikle deres egen virksomhed og understøtte opbygning af Ukraine.

Tilfredshed og anbefalinger

Erhvervshus Hovedstaden evaluerer løbende virksomhedernes tilfredshed med vejledningen, som de har modtaget. Her svarer 97 % af de adspurgte, at de er tilfredse eller meget tilfredse med vejledningen.

Kommunikation og markedsføring

Erhvervshus Hovedstaden har samlet set opnået 53.4 millioner eksponeringer i 2023 gennem en kommunikationsindsats, der omfatter kampagner, presseindsatser, annonceringer og egne kanaler.

Frederikssund Kommune og Erhvervshus Hovedstaden

I Frederikssund Kommune har Erhvervshus Hovedstaden haft følgende antal iværksættere og virksomheder, der har været i forløb, til workshops eller andet hos dem i løbet af 2023:

  • 4 i driftsforløb inkl. EW (Early Warning). Early Warning er et tilbud til virksomheder, som oplever modgang. Virksomheder får hjælp til at omvende deres forretning eller afvikle den.
  • 4 i vækstforløb inkl. TC (Trade Council). Trade Council er et tilbud for virksomheder til udvidelse af deres eksport og nye markeder. Trade Council er en del af Udenrigsministeriet. Erhvervshuset skaber forbindelsen til Trade Council.
  • 12 i RK-øvrige (RK-øvrige står for resultatkontrakt øvrige og omhandler de korte vejledninger, erhvervshuset har med virksomheder – f.eks. et par telefoniske samtaler eller et 1:1 møde. I forhold til disse sendes der ikke brugerevaluering. RK-øvrige vurderes ikke til at kunne tælle som en fuldt færdigt forløb).
  • 27 i iværksætterintro, events og workshops
  • 10 i IværksætterDanmark Ukraineindsatsen
  • 11 i Virksomhedsprogrammet
  • 25 i øvrige programmer

Jf. ovenstående har Frederikssund Kommune haft 93 registreringer af forløb, workshop eller andet via Erhvervshus Hovedstaden i 2023. Det er 16 registreringer mere end i 2022. Ud af de 93 registreringer er der 59 unikke virksomheder. Det vil sige, at cirka 1/3 af virksomhederne benytter sig af flere tilbud.

Årsberetningen 2023 kan findes i bilag.

Inddragelse

Erhvervshus Hovedstaden er inddraget i sagen.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

70Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

  • Proces for opdatering af Erhvervs- og Vækstpolitikken

Udvalget godkendte den 7. marts 2023 proces for opdatering af politikken med dertilhørende handleplan. Administrationen gør udvalget opmærksom på, at der jf. drøftelsen om Erhvervskonferencen 2024 til udvalgsmødet den 7. maj 2024 vil foregå en parallel proces. Til Erhvervskonferencen planlægges workshop, hvor virksomheder kan komme med input til et udkast for politikken.

  • Ansøgning til pulje for Levende og Bæredygtige Bymidter

Det forventes at Frederikssund Erhverv sammen med flere partnere ansøger puljen for Levende og Bæredygtige Bymidter. Puljen er på 85 mio. kr. og forventes udmøntet i 3. kvartal 2024. Det forventes at projektet skal understøtte arbejdspladser, ruste erhvervet, understøtte fysisk omstilling af butikker og løfte detailhandlen gennem kompetenceudvikling og opkvalificering.

Bilag

71Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "Godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.