Frederikssund Kommunes logo

Job, erhverv og kulturs møde den 07. januar 2025

Mødelokale F 6 kl. 08.00

Referat

Fold alle punkter

1Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Hans Andersen (V).

2Orientering om status på Handleplan for Erhvervs- og Vækstpolitikken

Resume

Udvalget skal med denne sag orienteres om status for indsatser i Handleplan for Erhvervs- og Vækstpolitikken.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Hans Andersen (V).

Sagsfremstilling

Handleplanen har en tidsramme på fem år, med en opfølgning hvert år. Ved opfølgningen kan man, baseret på de aktuelle samfunds- og erhvervsvilkår, vælge at prioritere de indsatser, der bedst understøtter erhvervsudviklingen.

Der gives status inden for handleplanens syv overordnede temaer:

  • Infrastruktur
  • Digitalisering
  • Iværksætteri
  • Kvalificeret arbejdskraft
  • Uddannelse og videnbroer
  • Tværgående samarbejder
  • Grøn Omstilling

Handleplan for Erhvervs- og Vækstpolitikken og status for kommunens indsatser er vedlagt sagen som bilag. Kommunen har fokus på 29 indsatser.

Indsatserne har følgende status:

  • 24 indsatser er opfyldt/opfyldt, pågår løbende.
  • 4 indsatser er påbegyndt.
  • 0 indsatser er ikke påbegyndt.
  • 1 indsatser bør ændres.

Proces for opdatering af Erhvervs- og Vækstpolitikken og handleplanen

Handleplanen skal revideres i 2025. Der henvises til processen for opdatering af Erhvervs- og Vækstpolitikken og den tilhørende handleplan, som blev godkendt på udvalgsmødet den 7. marts 2023. Der tages også højde for input fra Erhvervskonferencen 2024 i det igangværende arbejde.

Inddragelse

Ingen eksterne interessenter har været inddraget i sagen.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

3Beslutning om frigivelse af anlægsmidler - Renovering af Willumsens Museum

Resume

Byrådet skal beslutte at frigive de sidste midler til gennemførelsen af anlægsprojektet for renovering af Willumsens Museum. Det samlede beløb, der skal frigives, udgør en udgiftsbevilling på kr. 44.558.000 og en indtægtsbevilling til fondsmidler på kr. 36.500.000.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Job, erhverv og kultur over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der frigives bruttoanlægsudgifter på 44.558.000 kr. til renovering af Willumsens Museum.
  2. Der frigives bruttoanlægsindtægter på 36.500.000 kr. for modtagelse af fondsmidler.

Beslutning

Anbefales.

Fraværende:

Hans Andersen (V).

Sagsfremstilling

Willumsens Museum er en vigtig kulturel institution i Frederikssund Kommune, og renoveringsprojektet blev igangsat for at styrke museets funktionalitet, tilgængelighed og attraktivitet. Projektet fokuserer både på nødvendige tekniske opgraderinger og på forbedringer, der kan øge museets værdi for både lokalsamfundet og besøgende udefra.

Renoveringsprojektet for Willumsens Museum blev indledt i 2020, da Byrådet besluttede at prioritere en omfattende opgradering af museets faciliteter, på baggrund af Kvalitetsvurderings rapport fra Slots- og Kulturstyrelsen 2019.

Den 16. december 2020 godkendte Byrådet projektet (sag 258) og bemyndigede museets bestyrelse til at indlede fondsansøgninger med henblik på at sikre ekstern finansiering til projektet. I 2021 blev 752.000 kr. frigivet til udarbejdelse af beskrivelse – og tegningsmateriale og økonomiske oplæg overslag for at kvalificere fondsarbejdet, ligesom 500.000 kr. blev frigivet til forberedelse af udbud af totalrådgivning.

I løbet af 2021 og 2022 blev de første faser af projektet gennemført, herunder indledende forundersøgelser og udarbejdelses af udbudsmateriale, som grundlag for den nuværende udførelsesfase. Samtidig blev der opnået tilsagn fra flere fonde, som bidrager væsentligt til den samlede finansiering. Byrådet godkendte desuden en omfordeling af budgettet i perioden 2021-2024 for at tilpasse økonomien til projektets fremdrift.

Dette dagsordenspunkt følger op på den beslutning og søger frigivelse af de resterende midler, som er nødvendige for at færdiggøre projektet. Den oprindelige projektbeskrivelse og ambitionen om at skabe bedre rammer for museets fremtidige drift og publikumsaktiviteter danner fortsat grundlaget for renoveringen, ligesom at byggeriet skrider frem som planlagt, med forventes afslutning i 4. kvartal 2025 og derefter planlægges til genåbningen i 1. kvartal 2026.

Status på byggeriet

Projektet er nu i udførelsesfasen, hvor anlægsarbejder og implementering af de vedtagne tiltag skal gennemføres. Arbejdet omfatter blandt andet opgraderinger af magasinforhold, sikrings- og klimaforbedringer i både den gamle og nye del af museet samt publikumsrettede initiativer som:

  • Udvidelse af værkstedsfaciliteter til kulturtilbud, herunder billedskoler og undervisning.
  • Forbedring af café- og køkkenfaciliteter for at skabe bedre oplevelser for museets gæster.
  • Etablering af en supplerende indgang fra parken med tilhørende nyindretning af billetsalg og butik.
  • Forøgelse af parkeringskapaciteten for at imødekomme behovet fra flere besøgende.

Ved opgradering af de sikringsmæssige og klimatiskeforhold, er der mulighed for at afholde udstillinger, med indlån af værdifulde værker fra både Danske og udenlandske museer, hvor der stiller høje internationale sikkerheds- og klimakrav.

De samlede anlægsmidler skal frigives for at sikre, at projektet kan gennemføres som planlagt og afsluttes. Den endelige realisering af disse tiltag forventes at hæve museets standard og tiltrækningskraft markant, hvilket vil gavne både lokalsamfundet og besøgende udefra.

Der ansøges hermed om frigivelse af restbevillingen i anlægsprojektet, svarende til:

  • kr. 44.558.000 som udgiftsbevilling til renovering af Willumsens Museum.
  • Kr. 36.500.000 som indtægtsbevilling fra fondsmidler.

Anlægsmidlerne er afsat i Frederikssund Kommunes investeringsoversigt.

Vedlagt er visualisering af gennemført bygningsrenovering for Willumsens Museum.

Inddragelse

Inddragelse har ikke været relevant i forhold til frigivelsessagen.

Økonomi

Der er i budget 2025 og 2026 afsat samlet bruttoanlægsudgifter på 54,2 mio. kr. til renovering af Willumsens Museum, hvoraf 44,6 mio. kr. søges frigivet i nærværende sag.

Der er i budget 2025 afsat bruttoanlægsindtægter på 36,5 mio. kr. for modtagelse af fondsmidler til finansiering af renovering af Willumsens Museum. Indtægten søges frigivet i nærværende sag.

Alle bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter for projektet er herefter frigivet.

Bilag

4Beslutning om reviderede vedtægter for kulturhuset Rejsestalden

Resume

Job, erhverv og kultur skal behandle et forslag til vedtægtsændringer for kulturhuset Rejsestalden. Forslaget er udarbejdet af bestyrelsen for Rejsestalden, der finder det formålstjenligt at få justeret vedtægterne inden valg i 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Godkende de reviderede vedtægter.

Beslutning

Godkendt med de faldne bemærkninger.

Fraværende:

Hans Andersen (V).

Sagsfremstilling

I forbindelse med nyvalget til bestyrelsen i Rejsestalden i 2023 opstod der tvivlsspørgsmål omkring valgbarhed til bestyrelsen. Derfor har bestyrelsen i Rejsestalden drøftet vedtægterne. De er drøftet med det formål, at uklarheder kunne blive afhjulpet, og samtidig kunne bestyrelsen få opdateret vedtægterne, så de er i overensstemmelse med driften af Rejsestalden.

Det har været ønsket at tydeliggøre formålet med bestyrelsens arbejde samt at præcisere tilhørsforholdet til Jægerspris for Rejsestald i forhold til valgbarheden af kandidater til bestyrelsen.

Herudover er det ønsket at få flere aktiviteter for unge i Rejsestalden. Derfor er der i det nye oplæg til vedtægter udvidet med to bestyrelsespladser til unge som vælges fra ungdomsfora i kommunen, som f.eks. ungeråd eller fælles elevråd.

Herudover er der lavet mindre rettelser, som gør vedtægterne mere nutidige og enkle.

Oplæg til reviderede vedtægterne er vedhæftet i bilag "Vedtægter for kulturhuset Rejsestalden revideret 2024" samt udgave hvor rettelserne fremgår "Vedtægter med rettelser for Kulturhuset Rejsestalden 2024".

De nuværende vedtægter er vedhæftet i bilag "vedtægter for Kulturhuset Rejsestalden fra 2009".

Inddragelse

Drøftelserne om reviderede vedtægter er gennemført i Rejsestaldens bestyrelse.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

5Beslutning om godkendelse af ny samarbejdsaftale for Radio Mix og Funky Town 2025

Resume

Job, erhverv og kultur skal med denne sag godkende samarbejdsaftale for 2025 med lokalradioerne Radio Mix FM og Funky Town og Frederikssund Kommune.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Godkende samarbejdsaftalen med Radio Mix FM og Funky Town, herunder godkende et tilskud på i alt 25.000 kr. for 2025.

Beslutning

Udsat.

Fraværende:

Hans Andersen (V).

Sagsfremstilling

Radio Mix FM og Funky Town ansøgte i august 2022 Kulturpuljen om tilskud på 50.000 kr. til produktion og udsendelse af lokalradio. Udvalget besluttede at imødekomme ansøgningen med et tilskud på 25.000 kr.

Radio Mix FM og Funky Town ansøgte i samme ombæring udvalget om at få et fast årligt tilskud på 50.000 kr. til produktion og udsendelse af lokalradio. Udvalget besluttede, at administrationen skulle udarbejde en samarbejdsaftale mellem de to radiostationer og kommunen. Samarbejdsaftalen blev godkendt af udvalget på udvalgsmøde den 28. november 2022. Samtidig besluttede udvalget at imødekomme et beløb på 25.000 kr., som sammen med samarbejdsaftalen skal genforhandles årligt.

Samarbejdsaftalen blev forlænget til også at gælde i 2024 med støtte på 25.000kr. Dette blev besluttet af Job, erhverv og kultur 28. november 2023 i sag 140.

Nærværende samarbejdsaftalen er udarbejdet over samme skabelon som andre aftaler på kulturområdet. Der er ikke lavet ændringer i aftalen for 2024, kun årstal og dato er opdaterede. Aftalen er 1-årig og skal genforhandles årligt. Den stiller krav om indsendelse af regnskab og årsberetning til Frederikssund Kommune.

Radiokanalerne oplyser, at de har startet et nyt initiativ i 2024 i form af et samarbejde med Fjordlandsskolen i Skibby, hvor de store elever skulle lære at lave podcast. Her stillede de studier og frivillige medarbejdere til rådighed. Resultatet kunne man høre samme uge i deres ugentlige kulturprogram Magasinet.

Radio Mix FM og Funky Town oplyser, at de meget gerne vil fortsætte samarbejdet med Frederikssund Kommune, og at de håber, det kan blive på samme vilkår som den nuværende samarbejdsaftale. Radiokanalerne ønsker fortsat at modtage støtte fra Kulturpuljen til deres arbejde i 2025.

I bilag er vedhæftet eksempler på lokalradioernes udsendelser i 2024, foreningernes vedtægter til yderligere information samt udkast til samarbejdsaftale med de to radiokanalers foreninger, hhv. foreningen Radio N-FM (Radio Mix FM) og foreningen Frederikssund Lokalradio (Funky Town) for 2025.

Inddragelse

KUF's høringssvar:

Vi har i Kulturrådet haft et fint samarbejde med de lokale radiostationer i 2024, hvor de har ydet en fin dækningen af kulturlivet i kommunen. Vi bakker derfor op om, at samarbejdsaftalen forlænges – og der dermed også ydes tilskud i 2025.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

6Beslutning om beskæftigelsesplan 2025

Resume

I denne sag fremlægges Beskæftigelsesplan 2025 indeholdende fire fokusområder og indsatser, der fortsat skal udvikle samarbejdet og dialogen med borgere og virksomheder.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Godkende forslag til Beskæftigelsesplan 2025.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Hans Andersen (V).

Sagsfremstilling

På udvalgsmødet i oktober besluttede udvalget at prioritere 4 fokusområder for 2025, samt en tydelig prioritering af virksomhedsservicen og borgernes oplevelse og udbytte af mødet med den kommunale beskæftigelsesindsats.

Beskæftigelsesplanen er centreret om fokusområderne og beskriver strategier og indsatser i forhold til disse. Dette indebærer, at ikke alle dele af beskæftigelsesindsatsen er direkte berørt i planen, men naturligvis varetages af jobcenteret.

Beskæftigelsesplanen tager sit udgangspunkt i dagsordenen med frisættelse og afbureaukratisering både nationalt og lokalt i Frederikssund Kommune. Der er mindre fokus på de rigide proceskrav, der har præget beskæftigelsesområdet i lang tid, og som dels har vist sig direkte kontraproduktive og dels har gjort det svært forståeligt og meningsfuldt for borgere og virksomheder.

I det lys har Beskæftigelsesplan 2025 fokus på særlige udfordringer og muligheder, der prioriteres i 2025. Med andre ord ikke en plan, der maler med bred pensel og indeholder processuelle resultatmål, men en plan, som har fokus på at skabe resultater for borgere og erhvervsliv.

De fire fokusområder er:

  1. Ungeindsatsen
  2. Sygedagpengeindsatsen
  3. Rekrutteringshjælp og Virksomhedsservice
  4. Job til borgere længere væk fra arbejdsmarkedet - småjobs

For at kunne levere resultater i beskæftigelsesindsatsen er det afgørende, at borgere og virksomheder oplever samarbejdet med kommunen som positivt og udbytterigt. Der vil derfor også i 2025 blive gennemført undersøgelser af både borgerens tilfredshed og oplevede udbytte af deres forløb, samt virksomhedernes oplevelse af samarbejdet, og den service de får fra kommunen.

Der er for hvert fokusområde opstillet forslag til resultatmål for 2025, og der er ligeledes opstillet målsætninger for borger- og virksomhedstilfredsheden.

Der vil også blive fulgt med i, hvordan udviklingen i andelen af borgere på midlertidig offentlig forsørgelse udvikler sig i Frederikssund Kommune sammenlignet med udviklingen på landsplan. Det vil foregå på de 5 indsatsgrupper, som Ekspertgruppen om fremtidens beskæftigelsesindsats foreslår, der monitoreres på fremover. Se bilag "Status på beskæftigelsesindsatsen".

De 5 grupper er:

  1. Dagpengeindsats - dagpengemodtagere
  2. Jobsøgningsindsats - Jobparate
  3. Jobhjælpsindsats - aktivitetsparate
  4. Sygedagpengeindsats – Sygedagpenge og jobafklaring
  5. Indsats for øvrige – førtidspension

Inddragelse

Høringssvar fra Rådet for Handicap, udsathed og psykiatri:

Rådet synes, det er positivt, at Frederikssund kommune rent faktisk udarbejder en beskæftigelsesplan, selv om der ikke er noget lovkrav herom, da det bidrager til øget fokus og transparens omkring indsatsen.

Endelig er det positivt, at der opstilles forslag til konkrete resultatmål for indsatsen, hvilket gør det muligt at vurdere, om indsatsen har den ønskede effekt.

Det er også en god idé, der er opstillet målsætninger for borger- og virksomhedstilfredsheden, så samarbejdet med ”kunderne” kan følges nøje og udvikles.

Unge

Ift indsatsen for at få unge i uddannelse eller beskæftigelse er Rådet meget enige i den helhedsorienterede tilgang til indsatsen, hvor der ses på den unges samlede livssituation og behov og samarbejdes med relevante parter ift den unges konkrete udfordring - uanset hvad disse måtte være (bolig, stoffer, psykiatrien, Young Mind, uddannelsesinstitutioner, virksomhed eller lign.).

Resultatmålet: 1.a”andelen af unge på uddannelseshjælp skal fortsat ligge under landsgennemsnittet”

Rådet anbefaler, at der fastsættes konkrete procentpoint som målepunkt – og at de ligger højere end den nuværende indsats, da der ellers blot er tale om status quo som på dette område.

Særligt i betragtning af at det fremhæves i planen, at netop det øgede fokus på området har båret frugt. Det gælder derfor om at fastholde dette.

1.b:” Andelen af unge, der er i uddannelse eller beskæftigelse 3 måneder efter afsluttet forløb på uddannelseshjælp, skal mindst ligge på niveau med landsgennemsnittet”

Det fremgår dog af bilaget: Beskæftigelsesindsatsen, at andelen i Frederikssund siden 3. kvartal 2021 – dog på nær i 3. kvartal 2023 - har ligget højere end hele landet.[1]

Der er derfor reelt set tale om en lempelse af de eksisterende resultatmål .

Rådet anbefaler en mere ambitiøs målsætning på dette område – gerne med fastsættelse af konkret procentpoint.

Sygedagpengeindsats

Et tæt samspil med og tidlig inddragelse af virksomhederne for at forsøge at fastholde sygemeldte medarbejdere, virker som et godt middel til at forkorte sygedagpengeperioden og samtidig mindske risikoen for, at den ledige bliver opsagt i sygeforløbet. Brugen af virksomhedspraktik til ledige sygemeldte er en god måde at få en tilknytning til arbejdsmarkedet og synliggøre sine kompetencer.

Resultatmålet virker fornuftigt, da andelen i Frederikssund ligget ca. 0,7 procentpoint højere end på landsplan.

Rekruttering og virksomhedsservice

Rådet synes initiativet med et kompetenceløft af de virksomhedsvendte medarbejderne er et godt tiltag ift målsætningen om at være en professionel sparringspartner for det lokale erhvervsliv.

Resultatmål 3a: Andelen af jobordrer, der formidles/besættes, skal mindst være på niveau med landsgennemsnittet.

Frederikssund har i denne periode varieret mellem en andel på 45,9 pct. og 71,4 pct. – mens andelen på landsplan i samme periode har varieret mellem en andel på 43,4 pct. og 55,4 pct.

Da Frederikssunds formidlingsgrad og ansættelsesgrad siden marts 2023 enten har ligget på niveau eller højere end landsgennemsnittet, virker dette resultatmål ikke så ambitiøst.

Job til borgere længere væk fra arbejdsmarkedet – Småjobs

Rådet er meget tilfredse med det store fokus på at skaffe flere borgere med udfordringer ud på rigtige arbejdspladser herunder i småjobs, hvor de kan få lønnede timer : dette gælder såvel psykisk sårbare og handicappede som borgere visiteret til flexjob. Disse borgere har brug for en håndholdt indsats med støtte under hele forløbet: jobsøgning, ansættelse mm- helt i tråd med de principper som finder anvendelse i IPS-indsatsen for borgere med psykisk sygdom, som er en stor succes, og som Rådet finder meget perspektivrig.

Resultatmålet (om at komme op på landsgennemsnittet) virker realistisk, da Frederikssund ligger under dette i 2024,og det svarer til en stigning på mellem 0,2 – 2 pct.

Borgertilfredshed

Den høje grad af tilfredshed med jobcentrets indsats tyder på, at der foregår et seriøst arbejde med at skabe en tillidsfuld, værdig og respektfuld kultur, som Rådet er særdeles tilfreds med.

Resultatmålet virker fornuftigt ift det nuværende høje niveau.

Virksomhedstilfredshed

Rådet har med tilfredshed noteret sig, at Jobcentret har en meget ambitiøse målsætning ift at kunne yde virksomhederne hjælp med at opfylde deres sociale forpligtelser, samtidig med at deres samfundsansvar styrkes og flere borgere på kanten af arbejdsmarkedet kommer i job. Vi ser frem til at følge denne indsats.

Resultatmålet er måske derfor lidt i underkanten af, hvad man kunne forvente ift det nuværende meget høje niveau.

Høringssvar fra Seniorråd:

Job, Erhverv og kulturudvalget skal besluttet beskæftigelsesplan 2025.Arbejdsløsheden er fortsat lav og den forventes at stige med nogle få borgere i 2025.

De fire fokusområder i Beskæftigelsesplan 2025 er:

1. Ungeindsatsen

2. Sygedagpengeindsatsen

3. Rekrutteringshjælp og virksomhedsservice

4. Job til borgere længere væk fra arbejdsmarkedet - småjobs

Da analyserne af de arbejdsløse ikke er opdelt på alder, kan vi ikke se om der er behov for en ekstra indsats for seniorer.

Seniorrådet vil dog alligevel godt pege på opgaven med at sikre at arbejdsløse og virksomheder matches bedst muligt, så de ikke bliver fravalgt pga. alder. Her kan virksomhederne hente stabil, fleksibel og erfaren arbejdskraft, hvis de tilbydes individuelt tilrettede jobs med arbejdstid efter aftale.

Mange virksomheder efterspørger medarbejdere, der kan udfylde huller i produktionen og ikke stiller store kollektive krav. En strategi for fastholdelse og rekruttering af seniorer, der ikke kan se sig selv uden for arbejdsmarkedet vil pynte.

De skal naturligvis være omfattet af gældende lovgivning, på alle områder.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

7Orientering om status på udviklingsprojektet ”Spil Sammen!”

Resume

Sagen giver en status på udviklingsprojektet ”Spil Sammen!”, som Frederikssund Kommune deltager i sammen med fire andre kommuner. ”Spil Sammen!” handler om at udvikle metoder til at hjælpe borgere med alvorlig psykisk mistrivsel til at indgå i fællesskaber uden for de kommunale tilbud. Baggrunden er, at fællesskaber og netværk har stor betydning for både livskvalitet og mulighederne for at opnå job og uddannelse. Projektet løber frem til udgangen af 2025. De tre udvalg Social og sundhed, Unge, fritid og idræt samt Job, erhverv og kultur orienteres parallelt om status på projektet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Job, erhverv og kultur, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Hans Andersen (V).

Sagsfremstilling

Projektet ”Spil Sammen!” handler om at bygge bro mellem psykisk sårbare borgere og fællesskaber i lokalsamfundet. Projektet er finansieret af Velux-fonden og styres af Socialt Udviklingscenter SUS. Det startede i efteråret 2022 og løber frem til udgangen af 2025.

Projektets indhold og formål

Forskning viser, at det at indgå i fællesskaber er centralt for, at mennesker med psykiske vanskeligheder oplever et meningsfuldt og tilfredsstillende liv. Erfaringerne er imidlertid, at det ofte er svært for denne målgruppe at blive en del af fællesskaber uden for de kommunale tilbud. Derfor skal projektet udvikle og afprøve nye metoder, der kan understøtte, at mennesker med psykiske vanskeligheder bliver en del af fællesskaber i lokalsamfundet.

Fællesskaber defineres bredt i projektet og kan fx både være foreningstilbud, uformelle fællesskaber og fællesskaber på en arbejdsplads eller en uddannelse.

Projektet taler ind i kommunens Handicap- og psykiatripolitik, hvor et af indsatsområderne er ”deltagelse”. Deltagelse handler her om, at kommunen skal støtte borgere med handicap og borgere med psykiske vanskeligheder i at blive inkluderet i fællesskaber. Derudover vil projektet også kunne bidrage til beskæftigelsesplanens mål om, at flere unge kommer i uddannelse og flere psykisk sårbare borgere integreres og fastholdes på arbejdsmarkedet.

Botilbuddet Skibbyhøj, botilbuddet Klintegården, Ungekontakten, Støtte og Udvikling samt værestederne Livskilden og Reboot deltager i projektet.

Foreløbige erfaringer

I projektet har borgere fra de deltagende tilbud været med til at pege på, hvilke aktiviteter og fællesskaber de er interesserede i. De deltagende projektgrupper har med udgangspunkt i borgernes ønsker blandt andet arbejdet med:

  • At etablere et kreativt tilbud i samarbejde med Ungdomsskolen, som er særligt rummeligt for sårbare unge, og hvor der i opstarten var ekstra støtte fra en medarbejder fra Ungekontakten.
  • At etablere et tilbud om kor i samarbejde med Idrætsforeningen Vikingerne og Musikskolen. Baggrunden er, at både forskning og erfaring viser, at sang har en særlig positiv effekt for mennesker med psykiske udfordringer.
  • At støtte borgere i at deltage i almene tilbud, fx ved at personalet tager med de første gange.
  • At understøtte ”de små møder” med det omgivende samfund, fx mødet med biblioteket via et tilbud om ”guidet læsning”.
  • At invitere almene foreninger ind på de socialpsykiatriske botilbud med henblik på at få et fællesskab om brug af faciliteter.

Erfaringen er, at det kræver en stor indsats for medarbejderne i kommunens tilbud at etablere nye samarbejder og at få de almene foreninger i tale. Samtidig er det langt fra alle borgere, der er klar til at være med, og det er derfor en mindre gruppe borgere, der indtil videre har deltaget.

Indsatser i sidste del af projektet

I den sidste del af projektet fokuseres på to indsatser.

Som den ene indsats er projektet gået i gang med et tættere samarbejde med Idrætsforeningen Vikingerne. IF Vikingerne er åben for alle, men er målrettet borgere med psykiske udfordringer, og har ca. 130 medlemmer. Foreningen har lang erfaring med at tage imod borgere med psykiske udfordringer, så borgerne føler sig trygge og inkluderet.

Foreningen arbejder med flere typer af aktiviteter og tilbud, så medlemmerne har mulighed for at deltage på forskellige måder afhængigt af, hvad de ønsker og magter. Foreningen tilbyder:

  • Aktiviteter, der finder sted på kommunens tilbud (fx botilbud) for borgere, som har svært ved at deltage i aktiviteter ud af huset. Samtidig kan det give nogle borgere mod på at deltage i andre af IF Vikingernes aktiviteter.
  • Holdaktiviteter, som IF Vikingernes instruktører gennemfører, og som alle medlemmer kan melde sig til. Det kan fx være badminton i Frederikssundhallen eller svømning i Slangerup Idrætscenter.
  • Vikingerne har indgået partnerskaber med fem ordinære idrætsforeninger, som giver mulighed for træning i fx håndbold eller floorball på et særligt hold, men i en ordinær idrætsklub. Det er også muligt at komme til at deltage på almindelige hold i disse idrætsforeninger.

Der er flere borgere i de tilbud, der deltager i Spil Sammen-projektet, som ikke benytter IF Vikingernes tilbud. Derfor er projektet og IF Vikingerne i gang med et samarbejde om at udvikle tilbud, som kan få flere af disse borgere til at deltage. IF Vikingerne kan både tilbyde et fællesskab i sig selv og at bygge bro til andre foreninger, og deltagelse kan samtidig for nogle borgere være en ”øvebane” i forhold til senere at indgå i andre aktiviteter uden for idræts- eller foreningslivet.

Som den anden indsats i sidste del af projektet arbejder projektgrupperne med, hvordan de kan fastholde og forankre medarbejdernes fokus på fællesskaber, når projektet er afsluttet. Projektet har givet et fælles fokus på, at fællesskaber er vigtige for trivsel, og at det er en vigtig opgave for medarbejderne at støtte borgerne i at deltage i aktiviteter uden for kommunen. Det handler bl.a. om at være opmærksom på og gribe de ønsker, der kommer fra borgeren.

Socialt Udviklingscenter SUS, som styrer projektet på tværs af de deltagende kommuner, udarbejder en metodebeskrivelse, som samler erfaringerne fra projekterne og beskriver forskellige måder at støtte borgernes vej ind i fællesskaber. Metodebeskrivelsen skal kunne bruges af andre kommuner og civilsamfundsaktører, for eksempel foreninger. Projektet skal efter afslutningen evalueres af VIVE.

Økonomi

Projektet finansieres af Velux-fonden og har et budget på 4,5 mio. kr. i alt, heraf cirka 380.000 kr. til Frederikssund Kommune.

Inddragelse

Borgere fra de deltagende tilbud inddrages i løbet af projektet. Relevante lokale foreninger og organisationer inddrages løbende i projektet.

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Økonomi

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

8Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Hans Andersen (V).

Sagsfremstilling

  • Nyhedsbrev fra KL´s Arbejdsmarkeds og Borgerserviceudvalg, vedlagt.
  • Hensigtserklæring til Parkteatret i forbindelse med fondssøgning til udbygning.

Bilag

9Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "Godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.