Omsorg og ældres møde den 02. maj 2024
Byrådssalen kl. 15.00
31Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Godkendt.
Fraværende: Morten Skovgaard (V)
32Budgetopfølgning pr. 31.03.2024
Resume
I nærværende sag gives en prognose for det forventede forbrug under Omsorg og ældre i 2024 sammenholdt med korrigeret budget samt afledte forslag til tillægsbevillinger. Endvidere forelægges en opfølgning på budgetaftale 2024-2027.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Omsorg og ældre over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Der gives en tillægsbevilling på 9 mio.kr. svarende til forventet merforbrug i 2024.
- Budgetopfølgningen i øvrigt tages til efterretning.
Beslutning
- Anbefalet
- Taget til efterretning.
Fraværende: Morten Skovgaard (V)
Sagsfremstilling
Drift
Budgetopfølgningen giver samlet set anledning til et forventet merforbrug på 9 mio. kr.
Tillægsbevillingen på 9 mio. kr. til ældreområdet dækker primært over stigende udgifter til visiterede ydelser, på grund af øget kompleksitet og behov for mere personlig hjælp. Merforbruget omfatter udgifter til den kommunale døgnpleje og private leverandører, samt de kommunale omsorgscentre
Konkret vedrører merforbruget:
- Merforbrug på visiterede ydelser på 3,9 mio. kr., som skyldes en stigning i antallet af borgere og en øget kompleksitet. Beløbet er fordelt med 3,1 mio. kr. til den kommunale døgnpleje og 0,8 mio. kr. til private leverandører.
- Merforbrug på driften i den kommunale døgnpleje (hjemmeplejen) på 2,0 mio. kr. skyldes primært høje udgifter til vikarer.
- Merforbrug på 0,256 mio. kr. til private leverandører, som følge af merforbruget på den kommunale døgnpleje, da timepriserne til private leverandører beregnes ud fra udgifterne til den kommunale døgnpleje.
- Merforbrug på 0,243 mio. kr., som skyldes manglende finansiering til Sundhedsklynge Nord.
- Merforbrug på 2,6 mio. kr. på omsorgscentrene, som skyldes ubalance mellem normering og tilgængelige ressourcer, samt manglende sammenhæng mellem indtægt og budget for serviceydelser.
På trods af, at der ved nærværende budgetopfølgning indstilles en tillægsbevilling svarende til 9,0 mio. kr. står området fortsat overfor en budgetudfordring i 2024. En udfordring, der søges håndteret indenfor eksisterende rammer gennem en række initiativer:
- Forsat fokus på at nedbringe vikarforbruget i 2024, og på implementeringen af processen omkring "Mere professionel understøttelse af Døgnplejens", som forventes at bidrage til at reducere Døgnplejens merforbrug i 2024.
- Til orientering gennemfører BDO pt. en analyse af Frederikssund Kommunes BUM-model, som forventes forelagt Omsorg og ældre i juni 2024.
- Fokus på omlægning til intern vikardækning frem for ekstern: I 4. kvartal 2023 blev en strategi implementeret på omsorgscentrene, hvor brugen af interne vikarer prioriteres frem for eksterne, med det formål at reducere udgiften til eksterne vikarer og samtidig øge effektiviteten og højne kvaliteten i plejen.
- Fokus på at kun bruge nødvendige ressourcer for at opretholde serviceniveauet på omsorgscentrene.
- Nedbringelse af udgifter til serviceydelser. ERFA-gruppe på omsorgscentrene, deler aktivt viden om indkøb af forplejning for at identificere besparelsesmuligheder.
- En analyse af normeringen på omsorgscentrene viser, at der eksisterer en disharmoni mellem antallet af vagter og de ressourcer, der står til rådighed. Der er nu fokus på at foretage nødvendige justeringer for at sikre en forsvarlig overholdelse af budgettet.
Udviklingen på ældreområdet og herunder omsorgscentrene følges tæt frem mod budgetopfølgningen pr. 30. juni 2024, hvor der ligeledes er større viden omkring finansiering og opgaver i relation til aftale om en ny ældrereform.
I vedlagte bilag 1. budgetopfølgning 31-03-2024 - OÆ udspecificeres resultatet af budgetopfølgningen.
Opfølgning på budgetaftale 2024-2027
I forbindelse med budgetopfølgningen er der foretaget en opfølgning på budgetaftale 2024-2027, der viser, at 9 ud af 15 budgetinitiativer er implementeret og 6 er delvist implementeret. De 6 initiativer, der er delvist implementeret er:
- Flytning af dele af Forebyggelse og Træning til Frederikssund Hospital. Politisk beslutning om leje af lokaler på Frederikssund Hospital fra 1. november 2024 (jf. sag nr. 40 på Byrådet den 28. februar 2024)
- Omlægning af tilsyn med omsorgscentrene, friplejecentre, rehabiliteringsafdelingen og træningsområdet. Politisk sag forelægges i juni 2024.
- Digital vagtplanlægning for de Selvstyrende Teams i Døgnplejen. Indkøb af nyt IT system er i gang.
- Optimering af ruteplanlægning i de Selvstyrende Teams i Døgnplejen. Dialog om nyt IT system er i gang.
- Øget brug af APV-Teknologier i hjemmeplejen. Revisitationen af borgere og Indkøb af nye hjælpemidler er i gang og forventes implementeret i 2024.
- Samle alle midlertidige pladser på Frederikssund Hospital. Der er indgået lejeaftale med Region Hovedstaden og byggeri er i gang.
I vedlagte bilag 2. udspecificeret opfølgningen på budgetaftale 2024-2027 nærmere.
Inddragelse
Høringssvar fra Seniorrådet:
Prognose for forventet forbrug - korrigeret for forslag til tillægsbevillinger samt opfølgning på budget aftale 2024/2027.
Forslag til tillægsbevillingen på 9 mio. kr. skyldes stigende udgifter til visiterede ydelser på grund af øget kompleksitet og behov for personlig hjælp, som følge af øgede udgifter til vikarer, prisstigninger og flere ældre brugere.
Seniorrådet billiger forsøget med at sætte fokus på at nedbringe vikarforbruget i 2024.
Yderligere sættes der fokus på nødvendige justeringer for at sikre en forsvarlig overholdelse af budgettet.
Budgetopfølgningen viser at 9 ud af15 initiativer er implementeret og resten delvis implementeret.
Seniorrådet følger med stor interesse de forskellige initiativer til gavn for vores ældre borgere.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet har ingen kommentarer til sagen.
Økonomi
Drift
Budgetopfølgningen giver anledning til et forventet merforbrug på 9 mio. kr. på serviceudgifter.
Bilag
33Orientering om tendenser og udviklinger - Ledelsesinformation på ældreområdet
Resume
I denne sag orienteres Omsorg og ældre om udvalgt ledelsesinformation om udviklinger og tendenser på ældreområdet som supplement til budgetopfølgningen, jf. andet punkt på dagsordenen.
Indstilling
Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:
- Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende: Morten Skovgaard (V)
Sagsfremstilling
Ældreområdet har igennem en årrække været økonomisk udfordret. Det skyldes primært, at antallet af borgere med komplekse problemstillinger stiger, at kommunerne varetager flere og flere sundhedsopgaver og at strukturelle udfordringer på arbejdsmarkedet udfordrer ældreområdets lønbudgetter. Derfor vil administrationen fremover supplere de løbende budgetopfølgninger i Omsorg og ældre med ledelsesinformation, der viser tendenser og udviklinger på ældreområdet. Det betyder, at ledelsesinformationen i denne sag alene har fokus på temaer, hvor der er budgetudfordringer i 2024. Derfor indgår fx ikke data vedr. Rehabiliterings og de midlertidige pladser eller de færdigbehandlede patienter.
Modellen for ledelsesinformation forventes i løbet af 2024 at blive udviklet løbende. Målet er at kvalificere økonomiopfølgningerne og den samlede styring, ressourcefordeling og udvikling på ældreområdet. Det sker ikke mindst, fordi antallet af ældre borgere og særlig borgere på +85 år forventes at stige kraftigt i de kommende år. Der er derfor et behov for en skærpet opmærksomhed på ældreområdets samlede ressourceforbrug og på at iværksætte initiativer, der imødegår denne udvikling.
Administrationen har derfor udarbejdet et notat der viser "Tendenser og udviklinger på ældreområdet" (vedlagt). Heraf fremgår det, at budgettet på ældreområdet i forbindelse med 1. budgetopfølgning er særligt udfordret at følgende tendenser og udviklinger:
- Kompleksiteten hos borgerne stiger fortsat i 2024, dels fordi borgerne bliver mere syge med alderen, dels fordi kommunerne i stigende grad varetager sundhedsopgaver rettet mod de ældre borgere. Det betyder, at stigningen i antallet af personlige ydelser pr. borger, som vi så i 2023 synes at fortsætte ind i 2024. Antallet af visiterede timer pr. borger steg fra 2022 til 2023 for 80+ årige med 1,5 time pr. måned – og forventes yderligere at stige med 0,5 timer pr. borger pr. måned i 2024. Sammenlignet med andre kommuner er antallet af timer pr. borger pr. uge højt i Frederikssund Kommune, omvendt ligger Frederikssund Kommune meget lavt i andel borgere, der modtager hjemmehjælp. Derfor er budgettet, Frederikssund Kommune anvender på hjemmepleje, meget lavt set i forhold til andre kommuner (jf. KLs Kend din Kommune, 2022).
·
- Stærk stigning i sundhedslovsydelser i de senere år forventes at udfordre sundhedsområdets budgetter i de kommende år. Stigning i kompleksiteten og tyngden af personlig pleje til borgerne følges af en tilsvarende stigning gennem de sidste fire år i sundhedslovsydelser. Der er de sidste fire år sket en stigning på 18 procent i sygeplejeydelser (leveret af en sygeplejerske) i borgernes eget hjem og en stigning på 12 procent på visiterede genoptræningsforløb i Forebyggelse og Træning. Administrationen følger derfor disse udviklinger tæt.
- Strukturelle udfordringer på arbejdsmarkedet udfordrer Døgnplejens budget. Døgnplejens budget særlig til levering af personlig og praktisk hjælp (hjemmepleje) til borgerne er i de seneste år udfordret af vanskelighederne med at rekruttere nok medarbejdere på ældreområdet. Samtidig betyder udsvingene i antal visiterede timer hen over året til et, at det er vanskeligt fra dag til dag at bemande Døgnplejen korrekt i forhold til indtægtsbudgettet. Det betyder, at der i perioder må planlægges med vikarer. Analysen viser, at Døgnplejens vikarandel har været faldende – og forventes i 2024 at nå under 10 procent.
- Indikationer på en stigende kompleksitet og behov for støtte til borgere på omsorgscentrene. Andelen af borgere på 75+ år, der visiteres til plejeboliger har været faldende, hvilket indikerer, at borgerne har et mere omfattende støttebehov, når de visiteres til plejebolig. Dette understøttes også af, at beboerne, der flyttede på omsorgscenter i Frederikssund Kommune i 2023 var 84,4 år i gennemsnit, hvilket er lidt højere end landsgennemsnittet. Samtidig er antallet af sundhedsydelser per borger i plejebolig steget med ca. 30 procent siden 2020. Endelig har andelen af borgere med demenslignende symptomer været stigende. En opgørelse fra 2023 viser, at ca. 76 procent af borgerne på kommunens omsorgscentre har demens eller demenslignende symptomer. I den forbindelse opleves flere borgere med udfordrende adfærd og behov for 1:1 støtte.
- Udvikling i antal borgere på venteliste til plejeboliger. Antallet af borgere på den specifikke venteliste samt garantiventelisten til plejeboliger har begge været stigende det seneste halve år. Stigningen kommer efter, at antallet af borgere på ventelisterne i foråret 2023 lå på et lavt niveau set i forhold til udviklingen i ventelisterne siden 2018. Pr. 1. april 2024 var garantien på to måneder overskredet for én borger med to dage. Før det har garantien ikke været overskredet siden maj 2022.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Seniorrådet samt Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Høringssvar fra Seniorrådet:
For at kvalificere økonomiopfølgningerne fremlægger Administrationen et notat der viser tendenser og udvikling på ældreområdet.
Notatet viser, stigning i antallet af personlige ydelser og antallet af timer pr borger ser ud til fortsat at stige.
Antallet af sygeplejetimer i eget hjem og genoptræningsforløb stiger.
Kompleksiteten og behov for støtte ti borgerne på plejehjemmene stiger. Gennemsnitsalderen for borgere der flytter på plejehjem i Frederikssund, er højere end landsgennemsnittet, hvilket måske også har betydning for antallet af borgere der har behov for hjælp i hjemmet.
Positivt er det at det samlede vikarforbrug er faldet fra 15.5% i 2020 til 8.5 % i 2023.
Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager orienteringen til efterretning.
Økonomi
Center for Økonomi bemærker, at sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
34Beslutning om frigivelse af anlægsmidler til Rehabilitering og de midlertidige pladser på Frederikssund Hospital
Resume
Byrådet godkendte den 28. februar 2024 en bevilling til anlæg i forbindelse med samling af Rehabilitering og de midlertidige pladser på Frederikssund Hospital. Rehabiliteringsafdelingen flyttede til stueplan medio februar 2024. Enkelte ting er fortsat ikke helt på plads, men der er fundet midlertidige løsninger, der får driften til at fungere. Etableringen af det skærmede afsnit med ni pladser er klar til at gå i gang.
Administrationen indstiller til frigivelse af anlægsmidler på 951.000 kr. til samling af pladserne.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Omsorg og ældre over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Frigive bruttoanlægsudgifter på 951.000 kr. til samling af Rehabilitering og de midlertidige pladser på Frederikssund Hospital.
Beslutning
Anbefalet.
Fraværende: Morten Skovgaard (V)
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede med budget 2023-26 og 2024-27 at samle Rehabilitering og de midlertidige pladser i nye lokaler på Frederikssund Hospital. Formålet er at skabe bedre fysiske rammer for den rehabiliterende indsats på afdelingen, sikre en højere faglighed til at understøtte borgerne og ikke mindst en større driftsstabilitet for samtidig at sikre forbedre mulighed for budgetoverholdelse i fremtiden.
Byrådet godkendte den 28. februar 2024 en merbevilling til anlæg til samlingen af pladserne på 951.000 kr., da udgifterne ikke kunne holdes inden for de hidtidige afsatte anlægsmidler.
Samlingen sker i to trin. Første trin flytter Rehabiliteringsafdelingen ned til lokaler i stueplan, mens andet trin etablerer et skærmet afsnit med ni pladser målrettet borgere med særligt behov for rolige omgivelser.
Med samlingen realiseres den opnormering med to pladser, som Byrådet besluttede i forbindelse med budgetopfølgningen pr. 31. marts 2023. Herefter har Frederikssund Kommune 31 midlertidige pladser. I 2023 var der i alt 400 ophold på Rehabilitering og de midlertidige pladser.
Første trin: Flytning af Rehabiliteringsafdelingen
Rehabiliteringsafdelingen flyttede den 13. februar 2024, men etableringen af medicinrummet og et par andre mindre ting udestår fortsat. Der er dog fundet midlertidige løsninger på de forskellige udeståender og afdelingen har været i fuld drift gennem hele flytningen.
Klargøringen af lokalerne til indflytning gik i gang i januar 2024. Istandsættelsen indebærer bl.a.:
- Maling af dele af afdelingen.
- Etablering af træningssal og træningsområder.
- Etablering af medicinrum.
- Loftsliftskinner på de sengestuer, der mangler.
Andet trin: Samling af de midlertidige pladser og etablering af et skærmet afsnit
Klargøringen af lokalerne er klar til at gå i gang. Afsnittet forventes at stå klar medio 2024. Istandsættelsen indebærer bl.a.:
- Maling af afsnittet.
- Afskærmning af afsnittet, blandt andet med folie på dørene.
- Etablering af en større spisestue med køkken.
- Etablering af dagligstue med direkte adgang til udearealer.
- Udskiftning af belysning i gang- og fællesarealer.
Inddragelse
Ledere og medarbejdere fra Rehabilitering og de midlertidige pladser har deltaget i det hidtidige arbejde og kommer ligeledes til at deltage i det fremadrettede arbejde med gennemførelsen af samlingen.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Seniorrådet kan tilslutte sig ønsket om at frigive midler til færdiggørelse af etablering af midlertidige pladser til rehabilitering på Frederikssund Hospital.
31 midlertidige pladser synes imidlertid at være et meget begrænset antal i forhold til, at der i 2023 var 400 ophold på Rehabilitering og de midlertidige pladser.
Seniorrådet må derfor udtrykke ønske om mulighed for at etablere yderligere pladser, hvis der skulle vise sig behov herfor.
Økonomi
Der er i budget 2024 afsat bruttoanlægsudgifter på 1,351 mio. kr. til projekt samling af Rehabilitering og de midlertidige pladser på Frederikssund Hospital. I nærværende sag søges 951.000 kr. frigivet til projektet.
35Beslutning i forlængelse af drøftelsen vedr. arbejdet med frisættelse i det lokalpolitiske spor
Resume
Omsorg og ældre drøftede den 4. april 2024 arbejdet med ”Frisættelse gennem tillid og regelforenkling” med udgangspunkt i en fælles dagsorden på tværs af fagudvalgene (jf. sag nr. 25). I denne sag samles op på udvalgets drøftelse og formuleres et mål for udvalgets arbejde med frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det lokalpolitiske spor, samt plan for udvalgets fortsatte arbejde med frisættelse. Samtidig samles der i sagen op på udvalgets temamøde om frisættelse i det organisatoriske spor den 4. april 2024.
Indstilling
Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:
- Godkende mål for det lokalpolitiske arbejde i Omsorg og ældre.
Beslutning
Godkendt med følgende tilretning: Arbejdet med forenkling og afbureaukratisering skal give værdi for borgere og pårørende. For at det kan ske, skal medarbejdernes faglighed sættes i spil og løsninger skabes i samarbejde.
Fraværende: Morten Skovgaard (V)
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog på mødet 25. oktober 2023 en plan for arbejdet med ”Frisættelse gennem tillid og regelforenkling” i 2024 og 2025, herunder processens tre spor:
- Det organisatoriske spor
- Det lokalpolitiske spor
- Det nationale spor
I vedlagte bilag 1 er administrationens tilgang til arbejdet i de tre spor beskrevet nærmere.
Forslag til mål for Omsorg og ældres arbejde med frisættelse
Omsorg og ældre drøftede den 4. april 2024 perspektiverne for at frisætte ældreområdet med afsæt i forvaltningens oplæg til mulige temaer vedr. styringshierarkiet (visioner, politikker, strategier og handleplaner); delegation, opfølgning og kontrol på udvalgets område, samt inspiration til et muligt mål for udvalgets arbejde med frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det lokalpolitiske spor (jf. sag nr. 25). Omsorg og ældre besluttede i forbindelse med drøftelsen at fokusere på mulighederne for forenkling og afbureaukratisering med det formål, at det skal være lettere at være borger og pårørende. På den baggrund foreslår administrationen følgende mål for arbejdet i det lokalpolitiske spor i Omsorg og ældre i perioden 2024-25:
- Arbejdet med forenkling og afbureaukratisering skal gøre det lettere at være borger og pårørende på ældreområdet i Frederikssund Kommune.
Byrådet orienteres i juni 2024 om udvalgenes mål for det lokalpolitiske arbejde.
Omsorg og ældre drøfter hvert år en række sager vedr. tilsyn, kvalitetsstandarder, opfølgning på handleplaner mv. Med afsæt i Omsorg og ældres drøftelse den 4. april 2024 foreslår administrationen, at der systematisk i alle udvalgets dagsordner i 2024 og 2025 perspektiveres til udvalgets frisættelsesmål og at forslagenes effekt herpå og på ”Frisættelse gennem tillid og regelforenkling” vurderes.
Regeringen lancerede den 30. januar 2024 en ældrereform under overskriften "Du bliver aldrig for gammel til at have det godt". Reformen indeholder en række udviklingsinitiativer byggende på værdierne selvbestemmelse, tillid og lokal forankring, som regeringen vil implementere med en ny ældrelov. Regeringen har i selve reformen bebudet en lang række frisættelsesinitiativer inden for temaerne: Tema 1: Værdi om selvbestemmelse for den ældre; Tema 2: Værdi om tillid til medarbejdere og ledelse og Tema 3: Værdi om tæt samspil med de pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund., og Omsorg og ældre. Omsorg og ældre forventes i forlængelse heraf at blive præsenteret for en række konkrete frisættelsesforslag i de kommende år.
Byrådet vedtog i december 2023 en ny ældrestrategi, som har til formål at sikre ældre borgere et sundt, aktivt og værdigt liv. Strategien sætter retning for udviklingen på ældreområdet i de kommende år ved at definerer seks fokusområder. Der er i forbindelse med vedtagelsen af Ældrestrategien ikke forudsat udarbejdet systematiske handleplaner under strategien, men den forventes at sætte retning for prioritering af nye initiativer. Omsorg og ældre vil dog få en årlig status hvert forår.
Endelig ønskede Omsorg og ældre i forbindelse med drøftelsen den 4. april 2024 en dialog med Seniorrådet om den fremadrettede proces.
Status på arbejdet i det organisatoriske spor
Omsorg og ældre igangsatte den 7. september 2023 en proces for frisættelse af ældreområdet, som havde til formål at frigive tid til og forbedre indsatsen til borgeren ved dels at styrke arbejdstilrettelæggelsen og fjerne unødige processer og uhensigtsmæssige arbejdsgange, dels at aktivere medarbejdere og ledere på ældreområdet i selv at ”udfordre” og forbedre egen praksis og organisation. Derfor afrapporterede ældreområdet på et temamøde umiddelbart efter Omsorg og ældres møde den 4. april 2024 på processen på alle arbejdspladser på ældreområdet. Dog var Rehabiliteringsafdelingen fritaget på grund af arbejdet med flytning og ældretilsyn hen over vinteren 2023-24.
Der er på ældreområdet i alt formuleret en lang række lokale forslag. Langt de fleste forslag forudsætter ikke politisk forelæggelse, men er ændring af lokale regler eller uhensigtsmæssige arbejdsgange. Langt de fleste af disse kan iværksættes lokalt – og de enkelte arbejdspladser arbejder videre med forslagene i 2024. Enkelte forslag har en karakter, at de forudsætter politisk beslutning. Disse forslag analyseres og vurderes, og vil eventuelt blive forelagt politisk, hvis der findes potentialer i forslaget.
Der vedlægges de præsenterede plancher på temamødet, som bl.a. samler op på de lokale processer på ældreområdet.
Inddragelse
Seniorråd og Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed.
Yderligere inddragelse på nuværende tidspunkt er ikke fundet relevant.
Høringssvar fra Seniorrådet:
I forbindelse med implementering af den nye ældrelov ønskes frisættelse af tillid og regelforenkling.
I Frederikssund
Der bliver sat en fælles dagsorden på tværs af fagudvalg.
Temamøder vedr. styrings hierarki, visioner, politikker, strategier og handleplaner.
Overordnet ønsker man, at det i fremtiden bliver lettere at være borger og pårørende.
Desuden ønsker man dialog med Seniorrådet, hvilket vi ser frem til med stor glæde.
Sagen tages til efterretning af Seniorrådet
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet er meget enigt i det foreslåede mål: at det skal være lettere at være borger og pårørende på ældreområdet, således at evt. regelforenklinger skal skabe værdi for borgerne- herunder de pårørende.
Endelig synes vi, det er en god idé fremadrettet systematisk at vurdere på alle forslags effekt på udvalgets frisættelsesmål.
Det fremgår, at i forbindelse med udmøntningen af Ældrestrategien vil der Ikke systematisk blive udformet
handleplaner som erstattes af en årlig status.
Rådet henviser i den forbindelse til vores tidligere indsendte høringssvar (sag 25 på Omsorg og Ældres møde 4.4.2024), hvoraf det bl.a. fremgår, at vi er betænkelige ved, at der alene bliver tale om en administrativ udformning og udmøntning af strategien uden forudgående politisk behandling af handleplaner. Derudover risikerer man at miste handleplanernes konkretisering af de abstrakte mål i målbare mål, som gør det muligt at følge med i, om de opstillede mål rent faktisk nås.
Økonomi
Beslutning om mål for det lokalpolitiske arbejde i Omsorg og ældre har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
36Drøftelse af budget 2025 - 2028
Resume
Byrådet har anmodet administrationen om at udarbejde forslag til budgetinitiativer, som kan indgå i det videre arbejde med budget 2025 – 2028. Endvidere er det besluttet, at fagudvalgene på deres møder i maj og juni præsenteres for en status på arbejdet.
Indstilling
Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:
- Foreløbige temaer, der arbejdes med i budgetprocessen 2025-2028, tages til efterretning.
- Drøfte evt. forslag til yderligere temaer i arbejdet med budgetprocessen for 2025-2028.
Beslutning
- Taget til efterretning
- Drøftet. Udvalget ønsker, at følgende temaer også indgår i budgetprocessen:
- Uddannelse
- kompetenceudvikling og efteruddannelse på ældreområdet
- straksudlevering af hjælpemidler
- ungarbejdere på omsorgscentre.
Fraværende: Morten Skovgaard (V)
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede 28. februar 2024 tids- og procesplan for arbejdet med budget 2025 – 2028, som blandt andet indebærer, at:
- Administrationen udarbejder forslag til budgetinitiativer, således at der hvert år tilvejebringes midler i budgetarbejdet til finansiering af den demografiske vækst samt andre udefrakommende ændringer, herunder nye politiske tiltag, jf. den økonomiske politik for 2022 -2025
- I forhold til arbejdet med budgetinitiativerne vil effektiviseringer og reduktioner på serviceudgifterne være helt centrale. Der vil dog også være behov for at undersøge andre udgiftsposter – herunder bruttoanlægsudgifter, overførsler mv.
- En orientering om hvilke temaer, der arbejdes med i administrationen, vil indgå i fagudvalgenes drøftelser på møderne i maj og juni måned. Ligeledes vil de konkrete budgetinitiativer fremgå af budgetmappen inden sommerferien.
Status på arbejdet med budgetinitiativer
Til brug for ovennævnte er en status på samtlige temaer for de respektive udvalg vedlagt som arbejdspapir, i den politiske budgetmappe (fagudvalg maj måned).
Bilaget vil efter den politiske behandling blive opdateret, hvorefter de konkrete beskrivelser vil blive udarbejdet, så de kan indgå i budgetmappen til Byrådets temamøde II om budget 2025-2028 den 26. juni.
Fortsat politisk proces
Der afholdes tre temamøder om budget 2024-2027 for det samlede Byråd henholdsvis 24. april, 26. juni samt 28. august.
- I fortsættelse af Byrådets første temamøde om budget 2025-2028 den 24. april afholdes de indledende politiske drøftelser i maj og juni måned.
- Økonomiudvalget behandler budgetforslag 2025-2028 den 28. august til Byrådets efterfølgende første behandling den 4. september.
- De politiske forhandlinger om budget 2025-2028 vil foregå den 20 - 24. september.
- Partiernes eventuelle ændringsforslag til budgettets 2. behandling skal fremsendes senest torsdag 26. september kl. 8.00.
Herudover foretager Økonomiudvalget 2. behandling af budgettet for så vidt angår eventuelle tekniske ændringsforslag 2. oktober. Byrådet 2. behandler - og vedtager - budgettet onsdag 9. oktober.
Inddragelse
Borgerinddragelse og inddragelse af MED-organisationen, råd og nævn m.m. i budgetprocessen:
1. Digital borgerinvolvering
På hjemmesiden vi.skaber.frederikssund.dk kan alle komme med deres input, som bliver videregivet til politikerne. Siden opdeles i følgende emner:
- Erhverv, kultur, unge og fritid
- Ældre og sundhed
- Byplanlægning, natur og den grønne omstilling
- Børn og undervisning
Der er åbent for ideer og forslag foreløbigt frem til den 28. august 2024.
2. Fagudvalgenes dialog med brugerbestyrelser, råd og nævn
En række af fagudvalgene har løbende dialog med bestyrelser, råd og nævn indenfor deres ansvarsområde - typisk i form af halvårlige eller årlige møder. De enkelte fagudvalg vil vurdere, hvordan de vil kunne invitere bestyrelser, råd og nævn med ind i en dialog om mulige temaer i budgetarbejdet, herunder omstillingsbidrag samt tiltag, der kan styrke kvalitet og bæredygtighed indenfor området.
3. Fysisk og/eller digital borgerdialog
Onsdag den 12. juni inviterer Frederikssund Kommune til borgerdialog om Budget 2025. På mødet kan man høre, hvordan et budget bliver til, og hvad det er for nogle rammer og vilkår, som Byrådet har, når der skal lægges budget for 2025 og overslagsårene. Man kan deltage digitalt eller fysisk til mødet.
4. Høringsprocessen
Den 5. september vil der blive afholdt endnu et borgermøde. Borgerne kan gå i dialog med Byrådets medlemmer om budget 2025-2028 samt udviklingstiltag og initiativer indenfor det enkelte område. Borgermødet har til formål at give mulighed for en drøftelse af det budgetforslag, der er sendt i høring. Ved siden af de skitserede initiativer sendes budgetforslaget i høring i perioden fra den 30. august - 16. september, hvor alle interesserede kan afgive høringssvar. Høringssvarene bliver som udgangspunkt offentliggjort på kommunens hjemmeside, ligesom de bliver gjort tilgængelige for Byrådets medlemmer. Ydermere kommunikeres der løbende omkring budgetarbejdet via nyheder og kommunens hjemmeside, f.eks. i forbindelse med høringsperiodens start, vedr. afholdelse af borgermødet m.m.
Hoved MED-udvalget kvalificerer de enkelte budgetinitiativer inden Byrådets temadrøftelse III (28. august). Budgetforslaget planlægges drøftet på møde mellem Hoved MED-udvalget og Økonomiudvalget i høringsperioden, som er planlagt i perioden 30. august - 16. september.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Status på drøftelse af Budget 2025-2028 vil ideer og initiativer fra administrationen tilgå fagudvalgene i maj og juni. Initiativer skal sikre midler til den demografiske udvikling samt ny politiske tiltag. Effektiviseringer og reduktioner af serviceudgifter vil være centrale dele af arbejdet.
Desuden orienteres om temaer, der arbejdes med i administrationen.
Via hjemmesiden Vi.skaber.frederikssund.dk kan borgere give deres input på områderne:1.
Erhverv, kultur, unge og fritid, 2. Ældre og sundhed, 3. Byplanlægning, natur og den grønne omstilling og 4. Børn og undervisning. Man kan give input frem til 28. August 20244.
Der afholdes 1. borgermøde den 12. juni, hvor man kan høre om budgettilblivelsen.5. september afholdes 2. borgermøde, hvor der inviteres til dialog md politikerne.
Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet har ikke mulighed for at kommentere de enkelte temaer, der arbejdes med i budgetprocessen – da vi ikke har adgang til dette materiale.
Ift forslag til yderligere temaer vil vi gøre opmærksom på et forslag, som tidligere er blevet anbefalet af Rådet til Omsorg og Ældre nemlig ”Akuttilbud til psykisk syge” (se sag 66 på Omsorg og Ældres møde 10.8.2023), hvor vi argumenterede for at få et sådant tilbud på linje med det eksisterende tilbud til somatisk syge, således at der skabes ligestilling mellem fysisk og psykisk syge i forhold til de kommunale tilbud og helt i overensstemmelse med FN’s handicapkonvention.
Økonomi
Der udarbejdes et katalog indeholdende budgetinitiativer med henblik på at sikre et tilstrækkeligt grundlag for omprioriteringer og fortsat konsolidering af kommunens økonomi.
Kataloget vil indgå i de videre politiske drøftelser frem imod Byrådets budgetvedtagelse 9. oktober.
37Orientering om reorganisering af Døgnplejens understøttelse af det borgerrettede arbejde
Resume
Med denne sag orienteres Omsorg og ældre om en justering af organiseringen af Døgnplejens tværgående understøttelse af det borgerrettede arbejde.
Indstilling
Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:
- Tage orienteringen vedr. justering af organiseringen af Døgnplejens understøttelse af det borgerrettede arbejde til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende: Morten Skovgaard (V)
Sagsfremstilling
For at skabe en robust og fremtidssikret organisation med fokus på driftssikkerhed og det nødvendige rum til udvikling indførte Døgnplejen den 1. januar 2022 en ny organisation. Der blev her fokuseret på en stabil ledelsesstruktur for bl.a. at sikre en tættere opfølgning på ydelserne til borgerne, en mere nærværende personaleledelse, en mere effektiv økonomistyring og en bedre implementering af nye tiltag i Døgnplejen. Samme år bevilgede Socialstyrelsen i alt godt 5 mio. kr. til at implementere selvstyrende teams i Døgnplejen. Døgnplejen har derfor i de seneste to år udviklet og indført selvstyrende teams i alle delområder i Døgnplejen og projektet afsluttes i sommeren 2024. I forbindelse med projektet har Døgnplejen afprøvet en række organiseringer og tiltag for de faste teams, herunder har teamene overtaget nogle af planlæggernes tidligere opgaver. Det forventes, at der ved projektets afslutning implementeres en fælles model for faste teams i hele Døgnplejen fra september 2024.
For at sikre en bedre understøttelse af de faste teams i Døgnplejen og frigive flere ressourcer til de borgerrettede opgaver, har Døgnplejens ledelse udarbejdet et forslag til reorganisering af de understøttende funktioner i Døgnplejen, herunder planlægningen og den administrative understøttelse af Døgnplejen på tværs. Med oplægget frigives som minimum i alt 3,5 stillinger til borgerrettede opgaver - og forventes derfor at have positiv effekt på Døgnplejens økonomi.
Formålet med den nye model er at sikre en mere effektiv, mere ensartet og mere professionel understøttelse af Døgnplejens borgerrettede opgaver, herunder særligt de nye faste teams. Den nye model indeholder følgende overordnede elementer:
- Antallet af planlæggere reduceres fra 9 til 5,5 og organisere fremover i tre dagområder. Det forudsætter, at planlægningsopgaven i fremtiden skærpes og ensrettes på tværs af Døgnplejen. Planlæggerne planlægger både ruter for hjemmeplejen og sygeplejen, men er i dag adskilt i dag- og aftenvagten. Fremover planlægges på tværs af døgnet for at sikre en sammenhæng i støtten til den enkelte borger på tværs af hele døgnet. Den ændrede fordeling vil samtidig understøtte, at der i fremtiden i højere grad arbejdes med fleksible arbejdstider, overlap mellem vagtlag og i endnu højere grad hensyntagen til borgernes behov på de forskellige tidspunkter af døgnet. Det nuværende hjælpelederkorps reduceres fra 9 til 7 medarbejdere.
- For at sikre de færre planlæggere ro til planlægningsopgaven reduceres også åbningstiden for telefonhenvendelser til 9.00-12.00 (i dag 9.00-14.00) og der oprettes en mailboks, hele gør det muligt at kontakte planlæggerne uden for Døgnplejens telefontid. Derudover er det fortsat muligt at kontakte Døgnplejens døgndækkede telefon alle ugens 7 dage hele døgnet rundt.
- Døgnplejens administrative medarbejdere er i dag organiseret decentralt i hele organisationen. For at sikre en bedre styring af Døgnplejens administration og økonomi og understøtte én fælles tilgang på tværs samles sekretariatet under Døgnplejens leder. Det drejer sig om en økonomimedarbejder, en arbejdsmiljøkonsulent, 2 vagtplanlæggere, samt to medarbejdere på 10 timer hver. Der ansættes desuden en administrationsuddannet medarbejder til at opbygge, understøtte og effektivisere Døgnplejens administration på tværs.
Den ny organisation træder i gradvist i kraft i perioden 1. juni – 1. december 2024. Det ny sekretariat træder i kraft allerede den 1. juni 2024, mens den nye planlægningsorganisation træder i kraft samtidig med, at de faste teams går i drift den 1. september 2024. Men den nye organisations mål, processer, arbejdsgange mv. fastlægges i inddragende implementeringsproces i hele 2024 og det forventes at organisationen justeres løbende. Der gennemføres et evaluerings- og statusseminar ultimo 2024.
Modellen er udarbejdet på baggrund af diverse inddragende aktiviteter, herunder en kortlægning af planlæggernes og de administrative medarbejderes opgaver i maj-juni 2023 og gennemførelse af diverse prøvehandlinger vedrørende vagt- og ruteplanlægning i de selvstyrende teams siden efteråret 2023.
Vedlagte notat beskriver den samlede forslag til en reorganisering af de understøttende funktioner og processen for indførelse af den nye model. Notatet er derfor også høringsoplæg i forbindelse med den igangværende inddragelse af medarbejderne forud for fastlæggelse af den endelige model medio maj 2024.
Inddragelse
Yderligere inddragelse af borgerne er ikke vurderet relevant.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Seniorrådet ser frem til at organiseringen kommer på plads, så det også reelt udmønter sig i en gevinst i forhold til det afgørende formål med øvelsen. Altså at der i sidste ende også gives mulighed for mere kvalitetstid i kontakten med og behandlingen af de konkret berørte borgere.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at det er positivt, at der lægges op til en inddragende proces forud for fastlæggelsen af den endelige model.
Økonomi
Center for Økonomi bemærker, at justeringen af organiseringen af Døgnplejens tværgående understøttelse af det borgerrettede arbejde ikke har nogle bevillingsmæssige konsekvenser. De frigivne midler som følge af justeringen af organisationen medfører flere ressourcer til de borgerrettede opgaver, og midlerne forbliver derfor på området.
Bilag
38Meddelelser
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende: Morten Skovgaard (V)
Sagsfremstilling
Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:
- KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum 2024 - orientering om indhold vedlagt som bilag
Meddelelser:
- Orientering vedr. afregningspriser Attendo 2024
- Sagsliste og årshjul 2024 - bilag vedhæftet
- Den 18. april 2024 blev der indgået en bred aftale i Folketinget om at indføre en ny ældrereform. Den nye ældrereform er i høj grad en videreførelse af Regeringens ældreudspil fra januar, og skal blandt andet øge borgernes selvbestemmelse og tilliden til medarbejderne i ældreplejen. Aftaleteksten om ældrereformen er vedhæftet som bilag.
Bilag
39Underskrifter
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.