Frederikssund Kommunes logo

Omsorg og ældres møde den 10. oktober 2024

Mødelokale F 1 kl. 15.00

Referat

Fold alle punkter

70Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (Æ) og Morten Skovgaard (V).

71Beslutning om godkendelse af lovpligtige kvalitetsstandarder for 2025

Resume

I forlængelse af frisættelsesdagsordenen i kommunen besluttede Byrådet den 26. juni 2024 at forlænge gyldighedsperioden for de nuværende kvalitetsstandarder på ældre- sundheds-, og socialområdet til og med 2025, dog godkendes de kvalitetsstandarder der ifølge lovgivningen skal godkendes hvert år. I nærværende sag forelægges de kvalitetsstandarder der skal godkendes hvert år i Omsorg og ældre.

Social og sundhed behandler sideløbende de kvalitetsstandarder, der skal godkendes årligt indenfor deres ansvarsområde.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Godkende vedlagte kvalitetsstandarder, der ifølge loven skal godkendes årligt.
  2. Godkende forslag til ny kvalitetsstandard om hjælp og støtte til borgere med hastigt fremadskridende sygdom efter servicelovens § 117a.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (Æ) og Morten Skovgaard (V).

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede den 26. juni 2024 at forlænge gyldighedsperioden for de nuværende kvalitetsstandarder på ældre- sundheds-, og socialområdet til og med 2025 samt ændre hyppigheden for revision af kvalitetsstandarderne fra hvert år til hvert andet år. Den nuværende lovgivning stiller imidlertid krav om, at udvalgte kvalitetsstandarder skal revideres mindst en gang om året.

Det er kvalitetsstandarder omfattet af servicelovens §§ 83 (personlig hjælp og pleje), 83 a (rehabiliteringsforløb) og 86 (genoptræning) som skal revideres en gang årligt jf. ”Bekendtgørelse om kvalitetsstandarder for hjemmehjælp, rehabiliteringsforløb og træning efter servicelovens §§ 83, 83a og 86”. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg skal også revideres en gang årligt, jf. ”Bekendtgørelse om tilrettelæggelse af samt kvalitetsstandarder for de forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens § 79 a”. Følgende kvalitetsstandarder indenfor Omsorg og ældres ansvarsområde er vedlagt som bilag til sagen:

  • Træning efter serviceloven § 86
  • Rehabiliteringsforløb efter serviceloven § 83a
  • Personlig støtte (personlig pleje) efter serviceloven § 83
  • Anden praktisk støtte efter serviceloven § 83
  • Rengøring efter serviceloven § 83
  • Tøjvask efter serviceloven § 83
  • Indkøbsordning samt støtte til indkøb efter serviceloven § 83
  • Madservice efter serviceloven § 83
  • Tilberedning/anretning af mad efter serviceloven § 83
  • Hjælp og støtte til borgere med hastigt fremadskridende sygdom efter serviceloven § 117a (NY)

Med den kommende ældrereform, som forventes at træde i kraft den 1. juli 2025, foreslår regeringen med indførelsen af begrebet ”helhedspleje” at ændre på måden hjælpen i ældreplejen leveres på. Fremover skal hjælpen således tilrettelægges og udføres som et sammenhængende forløb frem for som enkeltydelser. Det forventes derfor, at kommunens nuværende forpligtelser i forbindelse med udarbejdelse af kvalitetsstandarder for enkeltydelser vil blive afskaffet. Det vides endnu ikke præcist hvordan elementerne udmøntes i loven, men det forventes at få indflydelse på omfang og hvor ofte, der skal udarbejdes kvalitetsstandarder på ældreområdet.

I forlængelse af den kommende ældrereform, og som led i arbejdet med frisættelse i kommunen, er der ikke foretaget ændringer i de kvalitetsstandarder, som vedlægges denne sag.

Ny kvalitetsstandard for borgere med hastigt fremadskridende sygdom

Der fremlægges i denne sag en ny kvalitetsstandard målrettet borgere med hastigt fremadskridende sygdom efter servicelovens § 117a. Den 1. juni 2023 trådte en ny lov i kraft, som har til formål at sikre, at borgere med en hastigt fremadskridende sygdom hurtigt kan få tildelt hjælp og støtte, og selv har mulighed for at sammensætte hjælpen efter egne ønsker og behov. I forlængelse heraf fremlægges i nærværende sag en kvalitetsstandard for hjælp efter servicelovens § 117a. Kvalitetsstandarden forventes ikke at have praktisk betydning, da vi i forvejen visiterer til praktisk hjælp og personlig pleje på baggrund af en individuel vurdering af borgernes behov.

Inddragelse

Sagen sendes i høring i Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Udvalget har tidligere besluttet at forlænge gyldighedsperioden for de nuværende kvalitetstandarder til udgangen af 2025, dog skal de lovgivningsmæssige kvalitetsstandarder godkendes hvert år.

Der skal tages stilling til en ny kvalitetsstandard om hjælp og støtte til borgere med hastigt fremskridende sygdom.

I alle de lovgivningsmæssige kvalitetsstandarder, er der under ”Hvem skal jeg kontakte” skrevet at man kan se mere i afsnittet ”Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har brug for hjælp”?

Seniorrådet anbefaler, at det skrives ind, hvor man kan finde den pjece der henvises til.

Seniorrådet kan anbefale den nye kvalitetsstandard om hjælp og støtte til borgere med hastigt fremadskridende sygdom. Der henvises også her til ovenstående tekst om pjecen.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet er enigt i formålet med den nye kvalitetsstandard (SER § 117A), som er hurtigere og mere fleksibel hjælp og støtte til borgere med en hastigt fremadskridende sygdom.

Rådet har ingen kommentarer til de 3 øvrige kvalitetsstandarder, som er uændret ift. 2024-udgaven.

Økonomi

Beslutning om godkendelse af lovpligtige kvalitetsstandarder for 2025 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser

Bilag

72Beslutning om godkendelse af husleje for kommunalt ejede almene ældre- og plejeboliger for 2025

Resume

Huslejen for de kommunalt ejede almene ældre- og plejeboliger for 2025 fremlægges hermed til endelig godkendelse af Omsorg og ældre.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Huslejen for de kommunalt ejede almene ældre- og plejeboliger for 2025 godkendes
  2. Plan for inddragelse af Omsorg og ældre i 2025 godkendes.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (Æ) og Morten Skovgaard (V).

Sagsfremstilling

Fastsættelse af huslejen for 2025:

Huslejen for de kommunalt ejede almene ældre- og plejeboliger for 2025 er nu blevet forelagt samtlige afdelinger og fremlægges hermed til endelig godkendelse i Omsorg og ældre.

De kommunalt ejede almene ældre- og plejeboliger omfatter følgende afdelinger:

  • Omsorgscenter Solgården, Slangerup (46 boliger)
  • Botilbuddet Lunden, Frederikssund (16 boliger)
  • Omsorgscenter Pedershave, Frederikssund (96 boliger)
  • Omsorgscenter Tolleruphøj, Frederikssund (38 boliger)
  • Omsorgscenter De tre Ege, Jægerspris (48 boliger)
  • Omsorgscenter Nordhøj, Skibby (50 boliger)
  • Ældreboliger Solhøjvej, Slangerup (12 boliger)
  • Ældreboliger Nordvænget 4-18, Skibby (10 boliger)

Administrationen af afdelingerne varetages af Ejendomsadministrationen under Center for Økonomi.

Huslejen for de kommunalt ejede almene ældre- og plejeboliger fastsættes i overensstemmelse med et såkaldt balancelejeprincip, der indebærer, at huslejen fastsættes ud fra de faktiske udgifter. Der sikres både på kort og lang sigt, at der er balance mellem indtægter (leje) og udgifter til drift og vedligehold. Målet er at undgå akkumulering af større over- og underskud i de enkelte boligafdelinger.

Forventede budgetter for 2025 til drift og vedligehold har ført til en huslejestigning på mellem 2,3 og 4,2 procent i boligafdelingerne Solgården, Nordhøj, Nordvænget, Lunden og Solhøjvej. Denne stigning, der ligger mellem 149 og 358 kroner pr. lejemål pr. måned, stemmer overens med Kommunernes Landsforenings (KL) skøn over pris- og lønstigninger på det kommunale område.

En ændring i budgetgrundlaget for 2025, gældende for Nordhøj og Nordvænget, har medført en nedjustering af de forventede udgifter i 2025. Nedjusteringen betyder, at huslejestigningen kan begrænses til 2,3 %, svarende til 191 kr. for boligerne på Omsorgscenter Nordhøj samt 149 kr. for ældreboligerne på Nordvænget 4-18.

Specifikt for Tolleruphøj vil der ske en huslejestigning på 6,1 % fra starten af 2025. Denne justering afspejler en stigning i omkostningerne til vedligehold, herunder opgaver som vinduespolering og vedligehold af ventilationssystemer. Trods denne stigning, vil huslejen pr. m² i Tolleruphøj være 1.263 kroner i 2025, hvilket er 366 kroner lavere pr. m² pr. år sammenlignet med tilsvarende boliger i De Tre Ege.

På Pedershave og De Tre Ege vil det være muligt at fastholde huslejen for 2025 på omtrent samme niveau som i 2024. Dette kan ske uden, at det påvirker balancen mellem indtægter (leje) og udgifter til drift og vedligehold.

Et samlet overblik over huslejestigninger, afdelingsbudgetter og vedligeholdelsesplaner er vedlagt som bilag til sagen.

Plan for inddragelse af Omsorg og Ældre i 2025:

  • Omsorg og ældre vil modtage en orientering om fastsættelsen af huslejen for kommunalt ejede almene ældre- og plejeboliger for 2026 på mødet i august/september 2025. Sammen med orienteringen om huslejen for 2026 vil udvalget blive præsenteret for en rammesætning for afdelingsmøderne, hvor det fremgår, hvordan beslutninger træffes, og beboerdemokratiet sikres.
  • Omsorg og ældre vil senest på mødet i november 2025 få en revideret sag om huslejefastsættelser for 2026 til endelig godkendelse.

Inddragelse

Der har været afholdt årlige beboermøder i samtlige afdelinger, hvor huslejen for 2025 er blevet forelagt uden indsigelser.

Sagen er derudover sendt i høring hos Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Godkendelsen af huslejen for kommunalt ejede ældre- og plejeboliger for 2024 er i princippet godkendt, i det øjeblik den er forelagt i samtlige afdelinger og der ikke har været indsigelser.

Seniorrådet har i tidligere høringssvar skrevet at budgetterne forekommer at være for høje ift. de realistiske udgifter.

Dette er stadig vores mening, det er dog positivt, at en yderlig granskning på Nordhøj og Nordvænget har betydet en nedsættelse af huslejen på disse 2 adresser.

Seniorrådet anser ligeledes at planen for inddragelse af Omsorg og Ældre i 2025, for at være et godt tiltag.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet har noteret sig, at der har været afholdt beboermøder i samtlige afdelinger, hvor huslejen for 2025 er blevet forelagt uden indsigelser – og kan derfor tilslutte sig indstillingen.

Økonomi

Beslutning om godkendelse af husleje for kommunalt ejede almene ældre- og plejeboliger for 2025 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

73Anmodning om sag fra udvalgsmedlem Maibritt Møller Nielsen

Beslutning

Udvalget afviser anmodningssagen idet der allerede er planlagt en statussag i indeværende år om udviklingen af rehabiliteringsenheden ligesom der også er planlagt et besøg på rehabilitetsafdelingen.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (Æ) og Morten Skovgaard (V).

Sagsfremstilling

Kære Susanne.

Jeg skal hermed anmode om at få en sag på i udvalget på næstkommende møde. Det er grundet nogle borgerhenvendelser jeg har fået ang. Rehabiliteringsenheden på Frederikssund Sygehus.

Kritikken går på, at borgerne kun får tilbudt en times fællestræning om dagen, og den individuelle træning går ud på, at borger selv skal træne uden en træner.

Derudover går kritikken på, at fællestræning nogle gange bliver aflyst grundet personalemøde, at der bliver udleveret en rollator men, at der ikke bliver brugt tid på at øve borger i brugen af denne korrekt, ej heller bliver rollatoren indstillet korrekt for borger inden de tager hjem.

Nogle borgere udtaler det er spild af tid, de rykker slet ikke på deres funktionsniveau imens de er på enheden. Jeg vil derfor anmode om at få en sag på i udvalget, så vi kan tage en nærmere drøftelse af, om der evt. skal foretages en tilfredshedsundersøgelse af genoptræningsenheden.

Samtidig med, at der gives en fyldestgørende beretning på mødet om, hvad borger kan forvente at træning m.m. når de er på stedet.

De bedste hilsner

Maibritt Møller Nielsen

Byrådsmedlem for Danmarksdemokraterne

Medlem af Social og Sundhed

Medlem af Omsorg og Ældre

Medlem af Rådet for Handicap-, Psykiatri og Udsathed

Økonomi

Anmodning om sag fra udvalgsmedlem Maibritt Møller Nielsen, har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

74Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (Æ) og Morten Skovgaard (V).

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:

  • Dialogmøde med beboer-/pårørenderåd på omsorgscentrene 14. november 2024 klokken 17.00-18.00 (udkast til dagsorden forelægges på udvalgsmødet).

Meddelelser:

  • Referat fra møde i KLU den 29.08.24 er vedlagt til orientering.
  • Regeringen præsenterede 18. september 2024 deres udspil til en sundhedsreform "Sundhed tæt på dig". Pressemeddelelsen og udspillet er vedlagt.

Bilag

75Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.