Omsorg og ældres møde den 05. december 2024
Frederikssund sygehus kl. 15.00
86Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Godkendt.
Fraværende:
Maibritt Møller Nielsen (Æ)
87Beslutning om kvalitetsstandard for sygeplejen og orientering om implementeringsproces for udviklingsinitiativer i sygeplejen ifm. budget 2025-2028
Resume
Byrådet vedtog med budgetaftalen 2025-2028 tre budgetinitiativer i sygeplejen: Fuld udnyttelse af sygeplejeklinikkerne, styrkelse af kompressionsindsatsen og reduktion i kadencen for på- og aftagning af kompressionsstrømper, samt indførelse af øjendrypningsbriller til borgere i eget hjem. Indeværende sag redegører for målene og implementeringsprocessen og lægger op til en justering af kvalitetsstandarden for sygepleje, der støtter op om Byrådets beslutninger i budgetaftalen.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Omsorg og ældre over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Godkende kvalitetsstandard for sygepleje
- Tage orienteringen om implementeringsprocessen vedr. budgetinitiativerne vedr. sygeplejeklinikkerne, kompressionsindsatsen samt øjendrypsbriller til efterretning.
Beslutning
Anbefalet.
Fraværende:
Maibritt Møller Nielsen (Æ)
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede med budgetaftalen for 2025-2028 tre budgetinitiativer i sygeplejen:
- At sygeplejeklinikkerne skal udnyttes fuldt
- At styrke kompressionsindsatsen og reducere kadencen for på- og aftagning af kompressionsstrømper
- At indføre øjendrypningsbriller til borgere i eget hjem
De tre budgetinitiativer medfører samlet set en besparelse på 1,95 mio. kr. fra 2025 og frem. Der spares 0,5 mio. kr. på en øget udnyttelse af sygeplejeklinikkerne, afsættes 0,5 mio. kr. til en styrkelse af kompressionsindsatsen, spares 1,7 mio. kr. på reduktion af kadencen af på- og aftagning af kompressionsstrømper og spares 0,25 mio. kr. på indførslen af øjendrypsbriller i eget hjem.
Implementering af de tre budgetinitiativer følges i forbindelse med budgetopfølgningerne i 2025. Der er udarbejdet monitoreringsark for alle tre initiativer, der er vedlagt til orientering.
Justering i kvalitetsstandarden for sygepleje
Skal målet om fuld udnyttelse af sygeplejeklinikkerne nås, kræver det, at flere borgere modtager sygepleje på klinikkerne i stedet for i eget hjem. For at det skal lykkes, foreslår administrationen, at Byrådet godkender en ændring i kvalitetsstandarden for sygepleje, hvor det fremgår, at sygepleje som udgangspunkt modtages på én af Frederikssund Kommunes sygeplejeklinikker. Der foretages altid en faglig vurdering af, hvorvidt borgere kan modtage sygepleje i klinikken eller om sygeplejen kan modtages i eget hjem, når det ikke er tilfældet. De to andre budgetinitiativer kræver ikke en ændring i kvalitetsstandarden.
Implementering af fyld udnyttelse af sygeplejeklinikkerne
Besparelsen forudsætter to ting: 1) en 80 procents dækningsgrad på begge klinikker og 2) at aftalerne i gennemsnit varer 25 minutter. Det er derfor de to mål, der arbejdes ud fra og som følges i faste monitoreringsrapporter. Dækningsgraden var i 3. kvartal af 2024 75 procent i sygeplejeklinikken i Jægerspris og 56 procent på sygeplejeklinikken i Frederikssund. Aftalerne varede i gennemsnit 25,3 minutter.
For at nå målene er der sammen med Døgnplejens ledere og relevante sygeplejersker aftalt en implementeringsproces, som tager afsæt i en ny tilgang i kommunikationen om klinikkerne, der afspejler justeringen i kvalitetsstandarden. Som led heri er der udarbejdet en ny pjece om klinikkerne (vedlagt til orientering).
Der har været fokus på at ensrette visiteringen til de to sygeplejeklinikker i løbet af det seneste år og det vil fortsat være et fokusområde i 2025. Samtidig vil de visiterende sygeplejersker og kliniksygeplejerskerne indføre en mere systematisk gennemgang og eventuel revisitering af borgere, der modtager sygepleje i hjemmet. Her vil der være særligt fokus på sårpleje, anlæggelse og pleje af kateter, medicindispensering og kompressionsbehandling.
Endelig øges fokus på aflysninger og udeblivelser, herunder hvordan de minimere. Således undersøges muligheden for SMS-remindere. Samtidig undersøges mulighederne for en ”light” klinik i Skibby, der kan håndtere medicindispensering og andre ydelser, der ikke kræver en håndvask, sårplejestol mv.
Implementering for styrkelse af kompressionsbehandlingen og reduktion af kadencen for på- og aftagning af kompressionsstrømper
Med styrkelsen af kompressionsindsatsen samles kompressionsbehandlingen, rehabiliteringsindsatsen og støtten til på- og aftagning af kompressionsstrømper under sygeplejen i Døgnplejen. Det skal sikre en større samtænkning og styrke indsatsen. Bevillingen af kompressionsstrømper ligger fortsat i Visitation og Hjælpemidler.
Besparelsen beror på, at 50 procent af de borgere, der i dag modtager støtte til på- og aftagning af kompressionsstrømper har gavn af at sove med strømperne på om natten. Det er målet for indsatsen. I 3. kvartal af 2024 modtog i gennemsnit 173 borgere støtte til på- og aftagning af kompressionsstrømper om dagen. For at kunne følge antallet af borgere, der beholder strømperne på om natten påtænkes at oprette en ny ydelse i cura, så der nemt kan trækkes data på udviklingen.
For at nå målene udpeges to sygeplejersker, som kompetenceudvikles til at varetage opgaven, som kompressionssygeplejersker, fremover. De to sygeplejersker gennemgår systematisk alle der modtager hjælp til på- og aftagning af kompressionsstrømper med henblik på en eventuel revisitering.
Der udarbejdes desuden en pjece i tæt samarbejde med de sygeplejersker, der skal stå for indsatsen. Pjecen fortæller om kompressionsbehandling, hvad borgerne skal være opmærksomme på, når de bruger kompressionsstrømper, muligheden for at sove med strømperne på og hvem de skal kontakte, hvis de oplever gener. Endelig iværksættes en kommunikationsindsats overfor almen praksis og Nordsjællands Hospital.
Implementeringsproces for indførsel af øjendrypsbriller til borgere i eget hjem
Målet med initiativet er at reducere tiden til øjendrypning med 12,5 procent. Foruden indkøb af øjendrypningsbriller skal der afsættes tid til oplæring af borgerne i brugen af øjendrypningsbrillen. Det vil være en løbende opgave.
For at nå målene gennemgås alle borgere, der får fast hjælp til øjendryp, med henblik på eventuel revisitering i første kvartal 2025. Relevante medarbejdere kompetenceudvikles, så de kan oplære borgerne i brugen af øjendrypningsbrillen. Der udarbejdes en pjece, der fortæller om øjendrypningsbrillerne og hvem borgerne skal kontakte, hvis de får udfordringer i forbindelse med øjendrypningen. Desuden gennemføres en kommunikationsindsats overfor almen praksis, øjenlæger og øjenkirurger.
Frisættelse
Omsorg og ældre har besluttet, at alle sager skal vurderes med afsæt i følgende mål: ”Arbejdet med forenkling og afbureaukratisering skal give værdi for borgere og pårørende. For at det kan ske, skal medarbejdernes faglighed sættes i spil og løsninger skabes i samarbejde.” Budgetinitiativerne i sygeplejen øger muligheden for at tilpasse den sygeplejefaglige behandling til den enkelte borgers situation og behov og de spiller således fint ind i kommunens frisættelsesdagsorden.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Øvrig inddragelse er ikke vurderet relevant.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Fuld udnyttelse af Sygeplejeklinikkerne ( besparelse 0,5 mill): Besparelsen fremkommer ved fuld udnyttelse af den sygeplejerskebemanding, der er på de to klinikker i dag, hvilket betyder, at flere borgere modtager sygepleje på klinikkerne i stedet for i eget hjem. Derudover dækker besparelsen over sparet køretid for medarbejderne samt en forudsætning om, at aftalerne i gennemsnit varer 25 min pr. patient.
Kvalitetsstandarden er ændret, således at det fremadrettet er udgangspunktet, at sygepleje modtages på én af Frederikssund Kommunes sygeplejeklinikker fremfor i hjemmet.
Det fremgår ikke af sagsfremstillingen, at borgerne selv skal sørge for transport til klinikkerne - og man kan frygte, at denne egenbetaling betyder, at nogle borgere af økonomiske årsager fravælger hjælp og støtte via sygeplejeklinikkerne. Der er tale om en gruppe af borgere, som er sårbare: hjemmeboende borgere, som modtager sygeplejefaglige behandling herunder såvel ved kortere som
længerevarende forløb og ved kronisk sygdom. Rådet skal derfor opfordre til, at der ikke alene anlægges en faglig vurdering af, om borgeren kan modtage sygepleje i klinikken – men også en mere helhedsorienteret vurdering af borgerens samlede situation, som indbefatter en vurdering af, om det er praktisk og økonomisk muligt for borgeren at møde op i klinikken.
Kompressionsstrømper (besparelse 1,7 mill)
Besparelsen beror på, at 50 procent af de borgere, der i dag modtager støtte til på og aftagning af kompressionsstrømper har gavn af at sove med strømperne om natten, hvilket er målet med tiltaget.
Det fremgår, at der pt. i gennemsnit er 173 borgere, som
hver morgen og hver aften modtager støtte til på-og aftagning af kompressionsstrømper. Hovedparten af dem vil fremover modtage støtte til på- og aftagning af kompressionsstrømperne samt vask og pleje af fødder og ben to gange om ugen i dagvagt.
Rådet er uforstående overfor, hvorfor der samtidig indføres en væsentlig reduktion af serviceniveauet, hvis målet med tiltaget alene er at få borgerne til at sove med strømperne om natten.
I så fald kunne dette løses ved at hjælpen til aftagning af strømper var blevet sparet væk, således at den daglige påsætning og hygiejne var blevet bibeholdt.
Den foreslåede nye praksis betyder, at disse borgere ikke vil have mulighed for at få rengjort deres ben og fødder i den periode, hvor der ikke er hjælp til stede, på trods af at det anbefales, at man vasker sine fødder hver dag af hygiejniske og helbredsmæssige årsager.
Vi har samtidig svært ved at se, hvordan dette tiltag kan beskrives som en ”styrkelse af kompressionsindsatsen” og endelig er vi ikke enige i, at disse besparelser kan siges at ”spille fint ind i kommunens frisættelsesdagsorden” - som angiveligt skal give værdi for borgere og pårørende.
Indførelse af øjendrypbriller (besparelse 250.000 kr.)
Besparelsen beror på en reduktion i antallet af borgere, der får hjælp til at få dryppet øjne.
Det er vanskeligt at vurdere om besparelsen er realistisk, idet der både skal indkøbes briller samt borgerne skal oplæres i funktionen.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Byrådet besluttede med budgetaftalen 2025-2028 tre budgetinitiativer i sygeplejen:
- Sygeplejeklinikkerne skal udnyttes fuldt
- At styrke kompressionsindsatsen og reducere kadencen for af- og påtegning af kompressionstrømper
- At indføre øjendrypningsbriller til borgere i eget hjem.
Sagen redegør for målene og implementeringsprocessen og lægger op til en justering af kvalitetsstandarden for sygepleje.
Seniorrådet er stadig bekymret for kompressionsindsatsen og vil følge den tæt - med disse ord tages sagen
til efterretning.
Økonomi
Beslutning om kvalitetsstandard for sygeplejen og orientering om implementeringsproces for udviklingsinitiativer i sygeplejen ifm. budget 2025-2028 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
- Revideret kvalitetsstandard for sygeplejen
- Velkommen i sygeplejeklinikken_pjece
- Monitoreringsark for fuld udnyttelse af sygeplejeklinikkerne
- Monitoreringsark implementering af budgetinitiativ vedr. kompressionsbehandlingen [under kvalitetssikring]
- Monitoreringsark implementering af budgetinitiativ vedr. briller til øjendryp
88Beslutning om ændret proces for administration af den velfærdsteknologiske pulje
Resume
Med denne sag skal det enkelte fagudvalg Omsorg og ældre, Social og sundhed, Børn, familier og forebyggelse, Skole, klub og SFO over for Økonomiudvalget og Byrådet træffe beslutning, om en ændret procesmodel for administration af den velfærdsteknologiske pulje, samt hvilke velfærdsteknologiske temaer, der skal understøttes via puljen i 2025. Beslutningen understøtter målet om frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det organisatoriske og lokalpolitiske spor.
Indstilling
Administrationen indstiller, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Evaluering af den nuværende administrative og politiske proces for den velfærdsteknologiske pulje tages til efterretning
- Ændret procesmodel om administration af den velfærdsteknologiske pulje godkendes
- Temaerne for arbejdet med velfærdsteknologi, som udspringer fra den velfærdsteknologiske pulje, i 2025 godkendes
Beslutning
Anbefalet.
Udvalget ønsker, at VR-teknologi tilføjes under tema 3 samt at der en gang i valgperioden arrangeres en velfærdsteknologirundtur i kommunen for relevante udvalg og råd.
Fraværende:
Maibritt Møller Nielsen (Æ)
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede 30. marts 2022 (Sag 59) den administrative og politiske proces vedrørende behandling af puljeansøgninger til den velfærdsteknologiske pulje.
Denne sagsfremstilling beskriver først evalueringen af den nuværende administrative og politiske proces. Herefter beskrives et forslag til en ændret procesmodel for administration af puljen. Dernæst fremstilles forslag til temaer, som puljen kan bidrage til udvikling af i 2025.
Formålet med at anvende velfærdsteknologiske løsninger er at:
- forbedre borgernes livskvalitet og gøre livet lettere for alle borgere, uanset alder og livssituation.
- skabe et bedre, mere nutidigt arbejdsmiljø og trivsel blandt medarbejderne som styrker fastholdelse og rekruttering.
- skabe bedre udnyttelse af de kommunale/offentlige ressourcer i indkøb og samarbejde på tværs.
Evaluering af den nuværende administrative og politiske proces for frigivelse af midler fra den velfærdsteknologiske pulje.
Den nuværende proces har været afprøvet gennem 2 år. De afdelinger, som har afprøvet velfærdsteknologiske løsninger finansieret af puljen vurderer, at der er potentiale for at optimere processerne, idet der ofte går lang tid, fra man får en ide til afprøvning reelt kan gennemføres. Først når
fagudvalg, Økonomiudvalg og Byråd frigivet bevilling 2 gange årligt, kan indkøbet af velfærdsteknologien foretages og den konkrete projektplanlægning og implementeringen kan begynde. Det harmonerer dårligt med behovet for hurtige prøvehandlinger i den daglige drift.
Forslag til ændret procesmodel for administration af puljen
Programstyregruppen anbefaler derfor en enklere proces for administration af den velfærdsteknologiske pulje.
Programstyregruppen ønsker at kunne reagere hurtigt, effektivt og imødekomme fagområdernes motivation for at arbejde med nye velfærdsskabende initiativer, der tager udgangspunkt i velfærdsteknologi. Derudover er der et ønske om at anvende de ressourcer, som bruges til sagsfremstilling til de politiske udvalg, på en måde, hvor de i stedet skaber større værdi i forhold til implementeringen af de konkrete velfærdsteknologier.
Det foreslås derfor, at den administrative programstyregruppe gives mandat til at beslutte, hvilke konkrete ansøgninger til puljen, der kan imødekommes på baggrund af temaer, som hvert år besluttes af Byrådet, efter indstilling fra Økonomiudvalget. Puljemidler frigives i forbindelse med budgetvedtagelsen.
Den ændrede proces vil reducere den politiske stillingtagen i forhold til bevilling af enkeltstående og konkrete velfærdsteknologiske løsninger. Dermed understøtter beslutningen målet om frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det organisatoriske og lokalpolitiske spor, som Byrådet besluttede den 25.oktober 2023 (Sag nr. 186)
Der gives fortsat en årlig afrapportering med status på velfærdsteknologiske indkøb og projekter.
Fire temaer fokuserer arbejdet med velfærdsteknologi i 2025 i Frederikssund Kommune
Programstyregruppen anbefaler, at arbejdet med velfærdsteknologi, via den velfærdsteknologiske pulje, i 2025 foregår inden for nedenstående fire temaer.
Den fælleskommunale digitaliseringspolitik ”Gentænk Velfærden” og den fælles offentlige digitaliseringsstrategi ”Digitalisering der løfter samfundet”, som sætter fokus på potentialer indenfor velfærdsteknologiområdet, ligger til grund for forslag af temaer.
Tema 1 – Tryghedsskabende teknologi
Dette tema omhandler teknologiske løsninger, som fx anvendes med afsæt i magtanvendelsesreglerne på handicapområdet og ældreområdet. Løsningerne har bl.a. til formål at øge trygheden for borgerne og sikre rettidig hjælp og derigennem begrænse medarbejdernes anvendelse af magt. Der ses stor udvikling af produkter og typer af løsninger på området.
Eksempler på teknologi under dette tema kan være:
- Tryghedsskabende AI løsninger, herunder GPS-systemer
- Sensorløsninger, fx sensorgulve
- Låse/alarmsystemer
- Smarthome-teknologier fx stemmestyring
Tema 2 - Velfærdsteknologi som automatiseringsløsninger
Dette tema omhandler en automatisering af medarbejderes administrative opgaver. Automatiseringen skal ske med henblik på frigivelse af mere tid til andre opgaver, som enten er direkte borgerrelaterede eller som kræver en anden anvendelse af medarbejdernes faglighed, der ikke kan erstattes af teknologi.
Eksempler på teknologi under dette tema kan være:
- Software robotter til administrative og sagsbehandlingsrelaterede opgaver. Fx visitering af hjælpemidler eller til støtte til beslutningstagen i afgørelses øjemed.
- Kunstig intelligens til undersøgelse, sparring eller støtte til beslutningstagning i administrative arbejdsprocesser
- Kunstig intelligens i forbindelse med dokumentation i vores it-fagsystemer
- Støtte til vagtplanlægning
Tema 3 - Sanseteknologi
Dette tema omhandler anvendelsen af sansemotoriske teknologier til leg, ro og struktur, som kan hjælpe både børn, unge og voksne med at regulere deres nervesystem. Teknologierne kan gøre det lettere for børn, unge og voksne at deltage i hverdagen og indgå i socialt samspil. Teknologierne kan forhåbentlig medvirke til at mindske behovet for magtanvendelse, brug af beroligende medicin. De kan tillige påvirke medarbejdernes arbejdsmiljø positivt.
Eksempler på teknologi under dette tema kan være:
- Belysning – Døgnrytmelys
- Sanserum – Sansevogn/kuffert
- Lyd- og musikterapi
- Robotkæledyr, beklædningsgenstande og dyner, stimulispil m.fl.
Tema 4 – Digital behandling, pleje og medicinhåndtering
Dette tema omhandler teknologier, som kan styrke patientsikkerhed og forebyggelse samt understøtte borgere i en mere selvhjulpen hverdag, gennem automatiserede løsninger til medicinering samt fjernkommunikation.
Eksempler på teknologi under dette tema kan være:
- Videoløsninger til virtuel eller online bostøtte/hjemmepleje/sygepleje/undervisning m.fl.
- Automatiske doseringsmaskiner
- Huske-/påmindelsesløsninger
- Telemedicin.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet har stor forståelse for behovet for en hurtig og smidig proces, der kan reducere tiden fra man får en ídé til afprøvning af den. Dette behøver dog ikke at udelukke en politisk stillingtagen og hermed demokratisk involvering i processen.
Ift de foreslåede temaer er det en god idé med tryghedsskabende teknologier, som kan reducere magtanvendelsen. Automatiseringsløsninger kan medvirke til at frigøre arbejdskraft, som kan anvendes mere borgernært. Sanseteknologier er ligeledes en god idé for rigtig mange målgrupper (børn, unge og voksne med særlige behov).
Rådet havde dog gerne set lidt større fokus på dels på velfærdsteknologiske løsninger, der kan styrke fx handicappedes selvhjulpenhed og selvstændighed, herunder pædagogisk brug af velfærdsteknologiske løsninger på eksempelvis dag- og botilbud ( eksempelvis Virtual reality teknologi (VR) kunne fremmes af puljen.
Fokus kunne her være på, hvordan velfærdsteknologier kan understøtte og forbedre det pædagogiske og terapeutiske arbejde i praksis, så medarbejderne kan være faglige og professionelle på nye måder.
Rådet vil foreslå, at dette tema erstatter det foreslåede tema 4: Digital behandling, pleje og medicinhåndtering, som i forvejen er velkendt.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Programstyregruppen indstiller til en ny proces vedrørende behandling af puljeansøgninger til den velfærdsteknologiske pulje, samt foreslår at der i 2025 arbejdes til 4 temaer.
Ansøgningsprocessen foreslås forenklet ved at programstyregruppen gives mandat til at udvælge projekterne. Dette vil spare den langvarige politiske proces.
De foreslåede temaer er:
- Tryghedsskabende teknologi
- Velfærdsteknologi som automatiseringsløsninger
- Sanseteknologi
- Digital behandling, pleje og medicinhåndtering
Udvalget vil stadig få en årlig afrapportering med status på velfærdsteknologiske indkøb og projekter.
Seniorrådet bakker op om de forenklede processer.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Der er med vedtagelsen af budget 2025 afsat samlet 5,70 mio. kr. i perioden 2025 - 2028 til Digitalisering – fokus på velfærdsteknologi, som dækker over den velfærdsteknologiske pulje. Beløbet er fordelt med 1,14 mio. kr. i årene 2025, 2026 og 2028, samt 2,30 mio. kr. i 2027.
89Orientering om inspirationsansættelser for unge på omsorgscentre
Resume
Omsorgscentrene går i starten af 2025 i gang med at ansætte unge under 18 år i såkaldte inspirationsansættelser. Herved udmøntes en beslutning fra budget 2025-2028.
Indstilling
Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:
1. Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende:
Maibritt Møller Nielsen (Æ)
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede i budget 2025-2028, at der skal ansættes unge i fritidsjobs på kommunens omsorgscentre. Via fritidsjobs kan de unge stifte bekendtskab med arbejdet på omsorgscentre og måske blive interesserede i at uddanne sig til et job på ældre- og sundhedsområdet. Der er afsat 188 t.kr. om året til ordningen til løn til de unge og til mentorer, så det sikres, at der tages godt imod de unge.
Ansættelserne baserer sig på en aftale mellem FOA og KL om såkaldte inspirationsansættelser af unge i alderen 14-17 år. Administrationen har inviteret FOA til at drøfte de lokale rammer for inspirationsansættelserne for i fællesskab at sikre, at omsorgscentrene er klar til at tage imod de unge på en god og tryg måde.
Det planlægges at ansætte i alt fem unge medarbejdere på omsorgscentrene Pedershave, De Tre Ege samt Tolleruphøj eller Solgården. Stillingerne slås op i starten af 2025. Arbejdstiden aftales mellem den unge og omsorgscentret, men som udgangspunkt vil de unge arbejde to timer 1-2 gange om ugen på hverdage i eftermiddagstimerne. Opgaverne vil være aktiviteter med beboerne samt lettere praktiske opgaver. Det kan for eksempel være at spille spil, gå ture, dække bord eller læse højt for beboerne. Der vil være en fast mentor, der som udgangspunkt vil være til stede, når de unge er på arbejde. Dette giver både mulighed for at oplære de unge og for at give dem den nødvendige støtte og tryghed.
Sideløbende samarbejder omsorgscentrene og Ungeliv om at etablere et valgfag om velfærdsområdet for elever i 10. klasse eller gennem Ungdomsskolen. I valgfaget skal de unge både modtage teoretisk undervisning og ud i et kort praktikforløb på et omsorgscenter. SOSU H i Hillerød er positive i forhold til at indgå i et samarbejde omkring undervisning. Hensigten er, at eleverne får en fornemmelse af arbejdet på social- og sundhedsområdet og måske kan blive inspireret til at søge ind på en uddannelse på området. Modellen prøves af i forårshalvåret, hvor det bl.a. skal undersøges, om der er nok elever, der er interesseret til at oprette et valgfag.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager orienteringen til efterretning med den kommentar, at det er et godt initiativ at få unge mennesker til at interessere sig for social- og sundhedsområdet og dermed på sigt medvirke til at afhjælpe de eksisterende rekrutteringsvanskeligheder. Det er positivt, at der gøres en stor indsats for at tage godt imod de unge med mentorer og involvering af FOA.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Seniorrådet bifalder inspirationsansættelser for unge på omsorgscentre i kommunen, og vi vil se frem til en evaluering af projektet.
Økonomi
Orientering om inspirationsansættelser for unge på omsorgscentre har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
90Orientering om resultater af tilsyn for leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2024
Resume
Hvert år gennemfører Visitation og Hjælpemidler tilsyn med de private og kommunale leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp efter serviceloven § 83. I denne sag orienteres Omsorg og ældre om resultaterne fra tilsynet med leverandørerne i 2024. Med den kommende ældrereform, som træder i kraft den 1. juli 2025, er der lagt op til at de årlige kommunale tilsyn med leverandører af hjemmepleje bortfalder i 2025. I forlængelse heraf orienteres Omsorg og ældre i nærverende sag om, at administrationen ikke udarbejder en tilsynspolitik for 2025.
Indstilling
Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:
- Tage orienteringen om tilsyn af leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2024 til efterretning.
- Tage orienteringen om, at der ikke udarbejdes en tilsynspolitik for 2025 til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende:
Maibritt Møller Nielsen (Æ)
Sagsfremstilling
Fra marts til august 2024 har Visitation og Hjælpemidler udført tilsyn med Døgnplejen og 8 private leverandører af personlig pleje og/eller praktisk hjælp efter servicelovens § 83 (Estrids Pleje- og Hjemmeservice, AjourCare, Mad til Hver Dag, Det Danske Madhus, Intervare, Trasbo – Rengøring, Trasbo – tøjvask og Sika). Derudover er der ført tilsyn med to borgere, der hver har en selvudpeget hjælper. Tilsynet er gennemført med udgangspunkt i Tilsynspolitikken for 2024, der blev godkendt af Omsorg og ældre den 30. november 2023 (sag 109).
Tilsynet for 2024 er, som vedtaget i Tilsynspolitikken, et integreret tilsyn, der består af et borgerettet tilsyn, hvor 40 borgere er interviewet om deres holdning til den pleje og/eller hjælp, de modtager.
På baggrund af tilsynet er der udarbejdet en samlet tilsynsrapport, "Tilsyn med leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2024", hvor resultaterne fra årets tilsyn er præsenteret (vedlagt). Derudover vedlægges de individuelle tilsynsrapporter til hver enkelt leverandør, som også får deres egen rapport til orientering og læring (vedlagt). Den private leverandør AjourCare samt de to selvudpegede hjælpere modtager ikke egne leverandørrapporter, idet der ikke er interviewet tilstrækkeligt med deltagere i de borgerrettede tilsyn. Til orientering er administrationen i en selvstændig proces i dialog med AjourCare, idet de har et forholdsvist højt antal visiterede timer pr. borger i forhold til andre leverandører.
Resultater af tilsyn 2024
Resultaterne af årets tilsyn er overordnet tilfredsstillende. Der er indtryk af, at leverandørsamarbejdet fortsat bidrager til et godt resultat, og ingen leverandører har fået påbud i forbindelse med tilsynet i 2024.
De fleste resultater fra årets tilsyn ligger på samme niveau som tilsynet i 2023.
Overordnet ses følgende tendenser i tilsynet for 2024:
- Flere borgere kender til reglerne for frit valg af leverandør blandt leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp.
- Flere borgere oplever, at den samme hjælper kommer i hjemmet og udfører enten personlig pleje eller praktisk hjælp.
- Færre borgere deltager i udførelsen af den praktiske hjælp.
- Leverandører af personlig pleje er blevet dårligere til at udfylde APV i CURA.
På baggrund af tilsynsresultaterne 2024 har fire leverandører modtaget bemærkninger (Døgnplejen, Estrids Pleje- og Hjemmeserivce, SIKA Rengøring og Det Danske Madhus) og to leverandører har modtaget anbefalinger (Døgnplejen og Trasbo A/S). I alt har tilsynet givet seks bemærkninger og to anbefalinger. Hele tre af bemærkningerne og en anbefaling er givet, da leverandørerne ikke sørger nok for, at få borger engageret i udførelsen af plejen eller den praktiske hjælp. Det er vigtigt, at borgeren er med til at udføre støtten i forhold til at holde fokus på hverdagsrehabilitering for på den måde at styrke borgernes selvhjulpenhed. En anbefaling gives til leverandøren for ikke at sørge for, at den samme hjælper kommer i hjemmet og udfører personlig pleje. To bemærkninger gives da dokumentation ikke lever op til de gældende krav i forhold til kvalitet og relevans. En bemærkning gives for uhensigtsmæssig levering af maden til de borgere, der har en madserviceordning gennem kommunen. Der henvises i øvrigt til de vedlagte tilsynsrapporter.
Det borgerrettede tilsyn er gennemført som en stikprøvekontrol, der giver et øjebliksbillede af, hvordan støtten leveres hos enkelte, specifikke borgere. Det skal derfor understreges, at resultaterne således ikke kan generaliseres, men blot giver et fingerpeg om mulige udfordringer.
Visitation og Hjælpemidler har ikke gennemført et leverandørtilsyn i år, da interviewene med borgerne ikke gav videre anledning til yderligere tilsyn. Samtidig har Visitation og hjælpemidler prioriteret medarbejderressourcer i år på behandling af borgerhenvendelser, blandt andet for at få ventetiden på behandling af sager minimeret.
Fremtidige tilsyn
Ældreministeren fremsatte den 7. november 2024 en ny lov om tilsyn på ældreområdet, som forventes at træde i kraft den 1. januar 2025. Jf. den nye lov forventes det kommunale ældretilsyn flyttet fra kommunerne til udvalgte kommuner, som varetager tilsynene i kommuner. Det nye tværkommunale tilsyn vil være i drift fra 1. juli 2025. Der er derfor lagt op til at de årlige kommunale tilsyn med leverandører af hjemmepleje bortfalder i 2025. I forlængelse af Omsorg og ældres tilkendegivelse om frisættelse af ældreområdet, har administrationen ikke udarbejdet en tilsynspolitik for 2025, ligesom administrationen ikke forventer at gennemføre tilsyn med leverandører af hjemmepleje i 2025.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager orienteringen til efterretning ligesom vi har noteret os, at der ikke udarbejdes tilsynspolitik eller gennemføres tilsyn for 2025.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Seniorrådet tager orienteringen til efterretning, idet vi har bemærket os, at tilsynet er gennemført iht. den hidtil gældende tilsynspolitik, som stikprøvekontrol og derfor viser et øjebliksbillede, med den deraf statistiske usikkerhed. Sammenlignet med resultaterne fra tidligere år med samme statistiske usikkerhed, må årets resultat anses for at ligge på samme niveau.
Seniorrådet finder derfor, at indførelsen af den nye procedure i den kommende ældrereform
er særdeles fornuftig. Dette betyder, at der ikke gennemføres tilsyn i 2025 og fremover. Det er Seniorrådets forventning, at de frigivne ressourcer forbliver på ældreområdet.
Økonomi
Orientering om resultater af tilsyn for leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp 2024, har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
91Orientering om status på ventetid i Visitation og Hjælpemidler 2024
Resume
Visitation og Hjælpemidler har i 2024 oplevet stadig større pres på behandling af nye ansøgninger. Det betød, at borgere, der i foråret ansøgte om rengøring, har måtte vente længere end den vedtagne svarfrist på tre uger. Den 5. september 2024 blev Omsorg og ældre orienteret om den øgede ventetid på behandling af sager om rengøring. I forlængelse heraf giver nærværende sag en status på den nuværende ventetid i Visitation og Hjælpemidler.
Indstilling
Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:
- Tage orientering om status på ventetid på rengøring i Visitation og Hjælpemidler til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende:
Maibritt Møller Nielsen (Æ)
Sagsfremstilling
Stigningen i antallet af ældre i Frederikssund Kommune betyder, at stadig flere ældre borgere med komplekse problemstillinger ansøger om støtte til fx personlig og praktisk hjælp, hjælpemidler, pleje- og handicapboliger mv. Det har medført, at Visitation og Hjælpemidler siden foråret har haft ventetid på ansøgning om rengøring til borgere, der ikke hidtil har fået støtte.
Den 5. september 2024 (sag 67) blev Omsorg og ældre orienteret om den øgede ventetid på behandling af ansøgninger til rengøring til borgere, som visiteres efter servicelovens § 83. I uge 35 havde Visitation og Hjælpemidler i alt 16 ansøgninger til rengøring, som havde overskredet sagsbehandlingsfristen på tre uger. I tæt samarbejde med Døgnplejen har Visitation og Hjælpemidler nedbragt ventetiden på sagsbehandling af ansøgninger til rengøring. Seneste optælling fra uge 46 viser, at ingen ansøgninger til rengøring har fået overskredet fristen på tre uger. Der modtages ca. 10 nye ansøgninger om praktisk hjælp til rengøring pr. måned i Visitation og Hjælpemidler.
For at sikre at ventetiden på behandling af ansøgninger til rengøring fremover holdes nede, afprøves en midlertidig prøvehandling i tre måneder ved at visitere til et afklaringsforløb jf. retssikkerhedslovens §11 om afklaringsforløb. Et afklaringsforløb gives til nye ansøgere af praktisk hjælp, som ikke i forvejen modtager anden hjælp fra kommunen. Formålet med afklaringsforløn er at afdække om borgere, der søger om hjælp til rengøring, tøjvask og bad, via vejledning, rådgivning og instruktion, kan gøres selvhjulpne. Ved et afklaringsforløb vurderer en rehabiliteringsterapeut fra Døgnplejen om borgeren kan klare sig selv uden yderligere hjælp, eller om borger har brug for støtte. Rehabiliteringsterapeuten vil desuden vejlede om velfærdsteknologi, træning, indretning af hjemmet til arbejdsteknikker, arbejdstilrettelæggelse og kompenserende strategier mv. Der visiteres to timer til et afklaringsforløb. Afklaringsforløbene vil i prøveperioden samtidig understøtte implementeringen af selvkørende støvsugere- og gulvvaskere hos borgere, der i dag modtager hjælp til rengøring fra kommunen jf. budgetaftalen 2025 - 2028.
Visitering til afklaringsforløb forventes at blive afholdt indenfor nuværende budget.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager orienteringen til efterretning.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Omsorg og Ældre blev i efteråret 2024 orienteret om øget ventetid på behandling for sager til rengøring.
Seneste status viser, at ingen ansøgninger til rengøring har fået overskredet fristen på tre ugers tilladt behandlingstid.
P.t. modtages der ca. 10 nye ansøgninger pr måned om praktisk hjælp til rengøring i Visitation og Hjælpemidler. Nye ansøgere får tilbudt et afklaringsforløb vedr. praktisk hjælp, der skal gøre dem selvhjulpne.
En rehabiliteringsterapeut vejleder borgerne om velfærdsteknologi, træning, indretning af hjemmet. Der er vedtaget en prøveperiode, hvor man understøtter implementeringen af selvkørende støvsuger og gulvvaskere. I budgetaftalen for 2025 forventes ingen overskridelse af budget. Det fremgår ikke af sagsfremstillingen, hvornår de 3 uger starter? er det ved 1 henvendelse eller når behandlingen starter?
Seniorrådet vil nøje følge resultatet af prøveperioden og iøvrigt tage sagen til efterretning.
Økonomi
Orientering om status på ventetid i Visitationen og Hjælpemidler 2024 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser
92Orientering om status på udviklingsplan for Rehabilitering og de midlertidige pladser
Resume
Rehabilitering og de midlertidige pladser igangsatte i begyndelsen af 2023 en udviklingsplan for at stabilisere forholdende på afdelingen og ruste tilbuddet til fremtidens nære sundhedsvæsen. Størstedelen af indsatserne er gennemført. Nogle dog noget tid efter det oprindeligt var planlagt. Rehabilitering og de midlertidige pladser er i dag driftsmæssigt stabil, ligesom de fysiske rammer er forbedret og den faglige udvikling er markant styrket.
Indstilling
Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:
- Tage orienteringen om status for Udviklingsplan for Rehabilitering og de midlertidige pladser til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende:
Maibritt Møller Nielsen (Æ)
Sagsfremstilling
Rehabilitering og de midlertidige pladser igangsatte i begyndelsen af 2023 en udviklingsplan for at stabilisere forholdende på afdelingen og ruste tilbuddet til fremtidens nære sundhedsvæsen. Udviklingsplanen har fire fokusområder: 1) Et godt arbejdsfællesskab, 2) Stabil drift, 3) Bedre fysiske rammer og 4) Styrket faglighed og relationel koordinering. Omsorg og ældre blev orienteret om udviklingsplanen i januar 2023 (sag nr. 3). Der forelægges nu en status for arbejdet.
Udviklingsplanen var oprindelig 1-årig og løb frem til primo 2024, men blev forlænget til primo 2025. Det skyldes to ting: 1) udskydelsen af flytningen af Rehabiliteringsafdelingen til foråret 2024 pga. Nordsjælland Hospitals sene fraflytning af lokalerne, der betød, at indsatserne under fokusområdet ”Bedre fysiske rammer” ikke kunne sættes i gang og 2) påbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed i november 2023, der viste, at der var behov for yderligere arbejde med fokusområde 4 ”Styrket faglige og relationel koordinering”.
Der er sket rigtig meget på Rehabilitering og de midlertidige pladser siden handleplanen blev udarbejdet. Størstedelen af indsatserne er gennemført. Afdelingen har opnået en større driftsmæssig stabilitet, der er blevet tilført personaleressourcer og både sygefraværet og personaleomsætningen er faldet, flowet er forbedret og antallet af færdigbehandlede ventepatienter er faldet markant. Samtidig har der været overskud til at løfte blikket og fokusere på både faglig udvikling, arbejdsfællesskabet og på samarbejdet med både Visitation og Hjælpemidler, Døgnplejen, samt Forebyggelse og Træning. De fysiske rammer er forbedret ved flytningen til nye lokaler, antallet af klager er faldet og de første erfaringer med systematiske evalueringssamtaler viser, at borgerne i vid udstrækning er glade for deres ophold.
Der er dog fortsat enkelte borgere, der tilkendegiver, at træningen ikke lever op til deres forventninger. Det skyldes til dels, at opholdet er et rehabiliteringstilbud og at målene for opholdet og fokus i træningen består i, at borgerne genvinder evnen til at klare sig selv og udføre daglige gøremål, som fx tage tøj på, gå på toilettet, spise mm. En stor del af træningen indgår således i selve plejen. 79 procent af borgerne på Rehabiliteringsafdelingen har en genoptræningsplan (§140 i sundhedsloven) med sig fra hospitalet, som træningen altid tager udgangspunkt i. Typisk optrappes træningen gradvist under opholdet, da borgerne sjældent er klar til et fuldt program, når de ankommer til afdelingen. Der arbejdes på at tydeliggøre formål og indholdet af træningen under opholdet yderligere, herunder tydeliggøre, at opholdet er en del af et længere forløb, der fortsætter, når borgeren udskrives til eget hjem med terapeuter fra Forebyggelse og Træning.
Endelig er afdelingen fortsat udfordret af primært for høje vikaromkostninger på Afdeling C på De tre Ege. Det skyldes først og fremmest forsinkelsen og siden pauseringen af samlingen af pladserne på Frederikssund Hospital, der ikke har gjort det muligt at realisere den forventede gevinst ved samlingen af de to afdelinger. Det betyder, at Afdeling C isoleret set går ud af 2024 med et underskud. Det forventes dog, at det samlede budget for Rehabilitering og de midlertidige pladser balancerer i 2024. Fremover vil der imidlertid være en udfordring, hvis samlingen af de to afdelinger ikke gennemføres. Afdeling C videreføres i sin nuværende form, indtil der er truffet en anden beslutning.
Nedenfor gives en overordnet status på indsatserne under de enkelte fokusområder. Samtidig fremhæves enkelte indsatser. Der er vedlagt en oversigt over status på alle indsatser i udviklingsplanen.
Fokusområde: Et godt arbejdsfællesskab
Der er arbejdet med alle indsatser under fokusområdet ”Et godt arbejdsfællesskab”. Lederen har haft fokus på omsorgssamtaler, nærvær og trivsel i hverdagen. Da arbejdet med borgere med særlig udfordrende adfærd viste sig at have stor indflydelse på medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø, har der været kompetenceudvikling inden for dette felt. Sygefraværet er faldet markant i perioden. Fra 2022 til 2023 faldt det fra 11,1 procent til 9,3 procent, mens sygefraværet i de første ni måneder af 2024 har været på 5,8 procent og igen er blandt ældreområdets laveste.
Fokusområde: Stabil drift
Alle indsatser under fokusområdet ”Stabil drift” er gennemført. Budgetanalysen fra marts 2023 viste blandt andet, at der var en lav personalenormering på afdelingen på både plejepersonale (sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter og hjælpere) og terapeuter sammenlignet med omsorgscentrene og rehabiliterende pladser i andre kommuner. På baggrund af analysen blev Rehabiliteringsafdelingen opnormeret i både dag- og aftenvagten i hverdage og weekender pr. 1. maj ved budgetopfølgningen pr. 31. marts 2023 og opnormeret med to pladser pr. 1. august 2023 (Byrådet 24. maj 2023, sag nr. 94). I budgetaftalen 2024-2027 blev afdelingen desuden opnormeret med en ekstra terapeut (32 timer) for at styrke den rehabiliterende indsats under opholdet. Samtidig blev det besluttet at samle de midlertidige pladser på hospitalet og oprette et skærmet afsnit med ni pladser for at øge kvaliteten af tilbuddet og opnå en større driftsstabilitet for borgerne på Afdeling C.
Fokusområde: Bedre fysiske rammer
Indsatserne under fokusområdet ”Bedre fysiske rammer” blev forsinket, da Nordsjællands Hospital først fraflyttede lokalerne ved udgangen af 2023 og flytningen blev derfor først gennemført medio februar 2024. Alle indsatser under fokusområdet er nu næsten gennemført. Dog er der fortsat enkelte udeståender i forhold til flytningen, herunder indretning af udearealerne og forsinkelser i levering af inventar til medicinrummet.
I forbindelse med budgetaftalen 2024-2027 blev det besluttet, at flytte dele af genoptræningen til hospitalet og tage endnu et skridt mod et fælles sundhedshus. Flytningen er dog foreløbigt pauseret pga. sundhedsreformen (jf. Omsorg og ældre den 14. november 2024, sag nr. 83).
Fokusområde: Styrket faglighed og relationel koordinering
Der har været iværksat en række aktiviteter for at realisere indsatserne under fokusområdet ”Styrket faglighed og relationel koordinering”. Der har således været afholdt temadage og indført fagligt forum med fokus på fælles kompetenceudvikling. Aktiviteterne holdes praksisnære og der er fokus på at give medarbejderne redskaber, de kan gøre brug af i hverdagen på afdelingen, fx i dialogen med borgere og pårørende. For at indsamle løbende og systematisk feedback fra borgerne om deres ophold, er der i efteråret 2024 indført evalueringssamtaler, hvor en medarbejder spørger til borgerens oplevelse af opholdet.
Parallelt med indsatserne i handleplanen er der arbejdet med organiseringen i afdelingen. I december 2024 starter to koordinerende sygeplejersker i afdelingen, der skal have fokus på den faglige udvikling, patientsikkerhed og kvalitetsarbejdet. Derudover er der blevet ansat en fast planlægger. Der er ikke tale om ekstra stillinger, men omorganisering og ændringer af vakante stillinger, der skal styrke afdelingens faglige fokus.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Øvrig inddragelse er ikke vurderet relevant.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at resultaterne af udviklingsplanen har været meget succesfulde og haft positiv indflydelse på både sygefraværet og personaleomsætningen, som er faldet, så borgerne møder færre vikarer og flere kendte ansigter.
Høringssvar fra Seniorrådet:
I starten af 2023 blev der udarbejdet en udviklingsplan for Rehabilitering og midlertidige pladser, der bl.a. skulle ruste tilbuddet til fremtidens nære sundhedsvæsen.
Planen havde 4 fokusområder:
- Et godt fællesskab
- Bedre fysiske rammer
- Styrket faglighed og
- Relationel koordinering
Størstedelen af indsatserne er gennemført. Rehabiliteringsafdelingen har opnået større driftsmæssig stabilitet og antallet af ventepatienter er faldet. Der er dog stadig borgere der ikke er tilfredse med træningen, som ikke lever op til deres forventninger. Ca. 79 pct af de borgere der havde ophold på Rehabiliteringsafdelingen i årets første 10 måneder havde en genoptræningsplan med fra hospitalet.
Seniorrådet vil godt endnu engang gøre opmærksom på at ophold på rehabilitering, midlertidige plader- og hvad man ellers kan finde på at kalde pladserne, er ifølge Sundhedslove, Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder, skal gives uden brugerbetaling. Inden der evt. opkræves brugerbetaling efter Serviceloven, skal kommunen lave en økonomisk beregning, så de sikrer sig at borgeren har penge til husleje almindelige fornødenheder osv.
Økonomi
Orientering om status på udviklingsplan for Rehabilitering og de midlertidige pladser 2022, har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
93Orientering om status for velfærdsteknologiske indsatser
Resume
På Byrådsmødet 23. november 2022 (Sag nr. 291) blev det besluttet, at alle involverede udvalg skal modtage en afrapportering/status for de velfærdsteknologiske indsatser, der udspringer fra den velfærdsteknologiske pulje. Som følge deraf orienteres Social og sundhed, Omsorg og ældre, Børn, familier og forebyggelse, Skole, klub og SFO, Økonomi og Byrådet om status på de igangværende indsatser.
Indstilling
Administrationen indstiller, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Anbefalet.
Fraværende:
Maibritt Møller Nielsen (Æ)
Sagsfremstilling
Udvalgene blev senest orienteret om status på de velfærdsteknologiske indsatser på møderne i november måned 2023 og Byrådet blev orienteret den 22. november 2023 i sag nr. 214.
Nedenfor ses en status på de velfærdsteknologiske indsatser, der har fået midler fra den velfærdsteknologiske pulje. Seks indsatser er afsluttet siden sidste status.
Følgende velfærdsteknologiske projekter er fortsat i gang.
Trivselsapp skal give viden om medarbejdernes trivsel (Omsorg og Ældre)
Center for Voksenstøtte og Omsorg undersøger, hvordan medarbejdernes trivsel kan måles og således give viden om hvordan trivslen kan påvirkes.
Appen skal medvirke til at give lederne et databaseret overblik over medarbejdernes trivsel på daglig basis. Det forventes at løsningen kan bidrage til at nedbringe sygefravær samt øge muligheden for fastholdelse af medarbejderne, og dermed at nedbringe udgifterne forbundet med både vikarforbrug og rekruttering af nye medarbejdere.
Denne trivselsapp har været afprøvet på omsorgscentret Pedershave.
Afprøvningen fortsættes med henblik på en endelig vurdering af implementeringsprocessen og produktet.
Kommunikationsapp implementeres fortsat på det specialiserede børn-ungeområde (Børn, familie og forebyggelse)
Center for Familie og Rådgivning undersøger hvordan en kommunikationsapp giver bedre mulighed for at elektroniske aftaler, vidensdeling og GDPR-sikker korrespondance mellem medarbejdere og borgere.
Der forventes flere effekter af kommunikationsappen, herunder:
- Højere serviceniveau for borgerne via en moderne og mere fleksibel kommunikationsform
- Færre afbud grundet automatisk genererede påmindelser til borgerne
- Bedre og kortere mødeforløb, da sagsbehandlerne har bedre mulighed for at forberede borgerne på mødernes indhold
- Mulighed for at supplere med digital behandling/dialog undervejs i et borgerforløb
Projektet har været forsinket. I 2025 arbejder Center for Familie og Rådgivning med integrationen til lærings- og samarbejdsplatformen (Aula), inden at app’en også rulles ud i Pædagogisk-Psykologisk-Rådgivning (PPR).
Brugen af appen har betydet en ændring af arbejdsgange, brevskabeloner, kommunikation med borgerne med videre for medarbejderne.
Det er endnu ikke muligt at sige noget om gevinsterne.
Implementeringen fortsætter med henblik på en endelig vurdering af implementeringsprocessen og produktet.
Projekt skolerobotter fortsætter implementeringen i 2025 (Børn, familie og forebyggelse samt Skole, SFO og Klub)
Projekt Skolerobot er et fælles projekt imellem Center for Børn og Skole og Center for Familie og Rådgivning.
Her undersøges skolerobotters potentiale ved skolevægring og længere fravær fra skolen. Med en skolerobot kan eleven bevare kontakten til skolen, mens der arbejdes med de problematikker, der evt. ligger til grund for skolevægringen eller fraværet fra skolen. Denne faglige og sociale kontakt er afgørende for, at eleverne hurtigere kan vende tilbage til skolen.
Robotten er en telefon på hjul, som står i klasseværelset. Underviseren kalder op til elevens PC, og eleven deltager i undervisningen med billede og lyd.
Evalueringer har vist udfordringer med at tage teknologien til sig.
Udfordringerne er forsøgt imødekommet ved at de involverede har fået fremvist og øvet sig med robotten. Projektet har været præsenteret for flere skoler og drøftet på flere personalemøder. Der er tillige udarbejdet et regelsæt for anvendelsen og for at sikre trygge rammer for de involverede.
Det er endnu ikke muligt at sige noget om gevinsterne.
Implementeringen fortsætter med henblik på en endelig vurdering af implementeringsprocessen og produktet.
Følgende projekter er afsluttet og evalueret i 2024.
Digitalt træningsprogram til borgere, der får hjemmehjælp eller vedligeholdende træning (Omsorg og ældre)
Det digitale træningsprogram har indtil videre været afprøvet i mindre skala i delområde Skibby. I alt 20 borgere har deltaget i projektet.
Træningsindsatsen har vist, at træningsprogrammet kan fastholde eller forbedre borgernes funktionsniveau og at der er opnået effekt hos langt de fleste borgere. En af de oplevede effekter er, at nogle borgere ikke længere har brug for to hjælpere, men kan nøjes med en hjælper i forbindelse med forflytning.
Projektet er afsluttet i december måned 2023
I forbindelse med eventuel udbredelse af det digitale træningsprogram skal det understøttes af et rehabiliterende fokus og indsats i Døgnplejen, hvilket flugter med tankerne i den nye ældrelov.
Apps til træning af borgere med faldtendens eller inkontinens (Social og Sundhed)
I alt har 988 borgere i kommunen i 2023 benyttet appen Helpii, som er en digital løsning til at søge information og hjælp vedr. faldtendens eller inkontinens. App`en giver adgang til fire forskellige typer af kurser og lærings- og træningsvideoer indenfor det valgte kursus. App`en var tilgængelige for alle borgere i kommunen online.
Det har ikke været muligt at vurdere den direkte gevinst af kurserne på appen, men de generelle erfaringer fra andre kommuner viser at digitalt understøttede sundhedstilbud har god effekt. Appen koster 60.000 kr. årligt, hvilket ikke er prioriteret i budgettet for 2025. Appen er derfor ikke længere tilgængelig for borgerne fra 1. januar 2025 og frem. I forbindelse med implementeringen af den nye ældrelov undersøges muligheden for at anvende digitale træningsmuligheder som Helpi i forbindelse med forebyggelsesindsatser.
Fælles kørestol med hjælpemotor på et omsorgscenter (Omsorg og ældre)
Den fælles kørestol med hjælpemotor er indkøbt til et omsorgscenter med henblik på at afprøve om flere vægttunge borgere kan komme på tur uden for omsorgscentret.
Den fælles kørestol med hjælpemotor anvendes af personalet, pårørende og professionelle ledsagere.
Det vurderes, at kørestolen bidrager positivt til borgernes livskvalitet, samt til medarbejdernes fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
Der samles ikke længere oplysninger om gevinsterne ved den fælles kørestol med hjælpemotor. Viden om omkostninger og effekter er delt med de andre ledere på omsorgscentrene.
Påklædningsstol (Omsorg og ældre)
Otte påklædningsstole er afprøvet på omsorgscentre. Hensigten med den eldrevne af- og påklædningsstol er, at borgeren forflyttes med lift færre gange i forbindelse med toiletbesøg og bad, og at medarbejderne samtidig har færre fysisk belastende arbejdssituationer, både fordi borgeren skal liftes færre gange, og personalet kan undgå tunge løft og træk ved på- og aftagning af tøj og kompressionsstrømper.
Omsorgscentrene vurderer, at målgruppen for af- og påklædningsstolen skal have et funktionsniveau, hvor de kan medvirke og samarbejde en smule om en forflytning.
Det har vist sig at implementeringen af stolene krævede flere implementeringsressourcer i en længere periode end først antaget. Dette er både ekstra tid for medarbejderne til at modtage undervisningen i brugen af stolene både i dagvagt og aftenvagt, til at lære stolen af kende og til at afprøve og anvende den sammen med borgerne.
Der har således været et merforbrug af tid, og den forventede gevinst på tidsbesparelse er derfor ikke realiseret.
Implementeringen af de indkøbte stole til de enkelte omsorgscentre fortsætter.
Det kan overvejes at afprøve stolen i Døgnplejen eller på handicapområdet, hvor borgere med et lidt højere fysisk funktionsniveau bedre kan samarbejde om forflytningen i stolen.
Monitor til måling af vitale parametre som respirationsfrekvens, blodtryk, iltmætning mv.
(Omsorg og ældre)
Teknologien har tidligere været afprøvet på omsorgscentrene med en oplevelse af gode resultater og dette projektindkøb danner derfor ramme om en videre udbredelse af teknologien.
Evalueringen viste at følgende gevinster er realiseret.
- Hurtigere målinger af de vitale parametre, hvilket reducerer medarbejdernes tid brugt på målinger
- Valide målinger. Beslutningsgrundlaget for sygeplejersker og læger er derfor optimeret, hvilket medvirker til øget patientsikkerhed.
- Reduktion af smitterisiko, da monitorens instrumenter er nemmere at rengøre.
Teknologien er fuldt forankret på de to omsorgscentre, der har været en del af udbredelsesprojektet.
Teknologier til forbedring af arbejdsmiljø i dagtilbud har haft god effekt (Børn, familie og forebyggelse)
Center for Børn og Skole og HR har som en del af det tværgående projekt Rekruttering, uddannelse og fastholdelse i efteråret 2024 igangsat prøvehandlinger i to børnehuse på Hornsherred. Formålet er at afprøve velfærdsteknologi, der kan forbedre og/eller aflaste fysisk belastende arbejdssituationer og som samtidig understøtter det pædagogiske arbejde sammen med børnene.
Der har ikke tidligere været afprøvet en samlet implementeringsstrategi for velfærdsteknologi i enkelte dagtilbud i Frederikssund kommune.
Følgende teknologier er blevet indkøbt og afprøvet i perioden september 2023 til december 2023 med nedenstående effekter:
- Trehjulet voksencykel har bevirket at personalet i højre grad kunne involvere sig i børnenes leg.
- Sansedyr/tyngdedyr har både hjulpet børnene med at komme ned i energiniveau og have en konkret løsning til børn der er i affekt.
- Sansestimulerende stole er blevet et safespace for børn, der har brug for en pause fra omgivelserne, uden at de skal trække sig væk fra resten af børnegruppen.
- Ergonomiske lave stole med hjul, taburetter og højstole er med til at sikre bedre arbejdsstillinger for personalet, så arme, ryg, hofter og knæ skånes.
- Projektor er anvendt i hele huset til at skabe bevægelse, aktivitet og leg hos børn og voksne
Teknologierne løser konkrete barrierer i hverdagen, hvilket har lettet implementeringen.
De indkøbte teknologier har virket efter hensigten, da både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er blevet forbedret for personalet. Sygefraværet er faldet i prøveperioden.
Teknologierne har generelt haft en positiv effekt på børnenes hverdag.
Det anbefales at den indkøbte teknologi spredes til resten af dagtilbudsområdet.
Projektoren er flytbar, så den kunne med fordel bruges i børnehusene i Jægerspris, da de alle ligger tæt geografisk.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at der er mange positive effekter ved flere af indsatserne, som f.eks.at de bidrager positivt til borgernes livskvalitet samt til medarbejdernes fysiske og psykiske arbejdsmiljø ved at forbedre og/eller aflaste fysisk belastende arbejdssituationer. Rådet ser frem til. at der foreligger en endelig vurdering af gevinsterne ved de indsatser, som fortsat er i gang.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Orientering om status for velfærdsteknologiske indsatser.
- Elektronisk træningsprogram.
Den manglende medarbejder kontinuitet bør ikke stoppe et godt og nødvendigt projekt.
- Appen Helpii.
Seniorrådet står uforstående overfor, at dette projekt, der skal hjælpe personer med faldtendens eller inkontinens stoppes pr. 1/1 2025.
- Fælles kørestol med hjælpemotor.
De positive erfaringer bør føre til brug af sådanne kørestole ved alle plejehjem.
- Af- og påklædningsstol.
Det er positivt, ar der fortsat arbejdes med at finde den rigtige målgruppe for dette vigtige hjælpemiddel.
- Monitor til måling af respirationsfrekvens, blodtryk, iltmætning m.v.
De positive erfaringer bør føre til udbredelse af dette hjælpemiddel hurtigst muligt.
Seniorrådet tager med disse ord orienteringen til efterretning
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
94Meddelelser
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende:
Maibritt Møller Nielsen (Æ)
Sagsfremstilling
Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:
- Fælles dialogmøde mellem Omsorg og ældre, Social og sundhed, Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed 5. december 2024 klokken 12-14. Dagsorden er vedlagt som bilag.
Meddelelser:
- Styrelsen for Patientsikkerhed var på tilsynsbesøg i Døgnplejen Øst den 11. november 2024. Styrelsens samlede vurdering efter tilsynet lyder "Ingen problemer af betydning for patientsikkerheden". Tilsynsrapporten er vedlagt til orientering.
- Sagsliste og årshjul for Omsorg og ældre er vedlagt som bilag.
- Orientering om konkret sag på omsorgscenter.
- Styrelsen for Patientsikkerhed var på reaktivt ældretilsyn på Attendo Lærkevej den 19. november 2024. Styrelsens samlede vurdering efter tilsynet lyder "Ingen problemer af betydning for den fornødne kvalitet". Tilsynsrapporten er vedlagt til orientering.
- Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne), Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre om Sundhedsreformen 2024, den 15. november 2014 vedlægges til orientering.
Bilag
95Underskrifter
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.