Aktivitets- og samværstilbud
Lovgrundlag
Servicelovens § 104.
Formål med indsatsen
Formålet med aktivitets- og samværstilbud er gennem socialt samvær og aktiviteter i fællesskab at øge din livskvalitet i dagligdagen.
Bevillingen af tilbuddet skal medvirke til, at du får opfyldt behovet for socialt samvær og bliver stimuleret til at øge dine færdigheder.
Målgruppe
Du kan blive tilbudt et aktivitets- og samværstilbud, hvis du har en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller et særligt socialt problem.
Du kan blive tilbudt et aktivitets- og eller samværstilbud, hvis du har behov for en længerevarende og målrettet indsats med henblik på:
- udvikling og vedligeholdelse af dine færdigheder samt oplevelse af livs-kvalitet i et trygt miljø
- særlig omsorgsmæssig støtte i løbet af dagen
- socialt samvær og aktiviteter i et fællesskab, hvor der er mulighed for at udfolde sig sammen med andre
- et tilbud, der er mere støttende og kompenserende end beskyttet beskæftigelse.
Indhold
Der er i aktivitets- og samværstilbuddene kontinuitet og omfattende støtte og omsorg i forbindelse med al¬min¬delige daglige funktioner. Sam¬tidig er der fokus på sam¬arbejde og opretholdelse eller udvik¬ling af dine mulig¬heder og kom¬petencer, så du bliver støttet i at tage mere styring i eget liv.
Tilbuddet kan eksempelvis indeholde:
- en målrettet pædagogisk og sundhedsfaglig indsats, der støtter og styrker dine muligheder for at håndtere hver¬dagens gøremål. Det kan for eksempel være spisning, fysisk og sansemotorisk træning, sprogstimulation, personlig pleje, medicin¬administra¬tion og kreative aktiviteter
- fokus på udvikling af dine sociale kompetencer og opbygning af netværk
- støtte til fritidsaktiviteter og aktiv livsstil, for eksempel idrætsforeninger og klub
- tæt samarbejde og fælles mål med samarbejds¬partnere omkring dig.
Du kan modtage aktivitets- og samværstilbud sammen med andre indsatser som for eksempel socialpædagogisk støtte, be¬skyt¬tet beskæftigelse eller særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse.
Omfang og varighed
Omfang og varighed bestemmes af dine behov, dine ønsker og dine mål med udgangspunkt i en konkret og individuel faglig vurdering. I vurderingen indgår også dine øvrige tilbud og din boligsituation.
Aktivitets- og samværstilbud foregår i hverdagene og vil typisk omfatte to til fem dage om ugen.
Et aktivitets- og samværstilbud i form af et klubtilbud foregår også i hverdagene og vil typisk omfatte en til tre dage om ugen.
Ovenfor er der alene tale om udgangspunkter for aktivitets- og samværstilbuddets omfang. Omfanget kan justeres i opadgående og nedadgående retning alt efter udfaldet af den konkrete, individuelle og faglige vurdering af behovet hos det enkelte menneske.
Som udgangspunkt vil du blive henvist til kommunale tilbud i Frederikssund.
Egenbetaling
Alle beskrevne indsatser og akti¬viteter er gratis for dig. Hvis du deltager i arrangementer, ture eller andet, så skal du selv betale. Det er frivilligt at deltage i arrangementer og ture.
Kommunen betaler for transport til og fra dit tilbud, hvis du har betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og er visiteret til et aktivitets- og samværstilbud.
Såfremt der er materialer, som du vælger at anvende, der ikke indgår i produktionen, kan der være en mindre egenbetaling
Frit valg
Ikke visiterede tilbud kan findes via Frederikssund Kommunes hjemmeside under kommunens dag- og døgntilbud.
Der er ikke frit valg på visiterede tilbud efter servicelovens § 104.
Vi laver en konkret og individuel vurdering, der inddrager dine ønsker, geografisk placering samt dine forudsætninger og mål i valg af tilbud og leverandør.
Hvem skal jeg kontakte
Hvis du har spørgsmål eller får behov for støtte, kan du henvende dig til Afdeling for Voksenstøtte i Center for Voksenstøtte og Omsorg. Ring på telefonnummer 47 35 10 00 eller se mere i afsnittet ”Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har behov for støtte?”
Politisk udvalg
Kvalitetsstandarden hører under Social og sundhed.