Frederikssund Kommunes logo

Omsorg og ældres møde den 06. februar 2025

Mødelokale Solgården kl. 15.00

Dagsorden

Fold alle punkter

4Godkendelse af dagsorden

5Beslutning om justering af retningslinjer for beboer- og pårørenderåd på kommunens omsorgscentre

Resume

Omsorg og ældre besluttede i august 2023, at der nedsættes et beboer- og pårørenderåd på hvert af kommunens omsorgscentre. I denne sag fremlægges en evaluering af beboer- og pårørenderådene samt et forslag til justering af retningslinjen for rådene.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Tage orienteringen om evaluering af beboer- og pårørenderådene til efterretning.
  2. Godkende de justerede retningslinjer for beboer- og pårørenderådene.

Sagsfremstilling

Omsorg og ældre godkendte 10. august 2023 en retningslinje for beboer- og pårørenderådene (sag 65). Omsorg og ældre besluttede samtidig, at rådene, herunder rådenes sammensætning, evalueres efter et års virke.

Omsorg og ældre mødtes 14. november 2024 til et dialogmøde med beboer- og pårørenderådene og Seniorrådet. På mødet fik medlemmerne af beboer- og pårørenderådene mulighed for at fortælle, hvordan rådene fungerer, og det blev drøftet, hvordan man kan udvikle rådene fremadrettet. Referat fra mødet er vedlagt som bilag.

Evaluering af beboer- og pårørenderådene

Dialogmødet 14. november 2024 samt tilbagemeldinger fra lederne på omsorgscentrene danner grundlag for en evaluering af rådene. Evalueringen er vedlagt som bilag.

Evalueringen peger på, at beboer- og pårørenderådene bidrager til et positivt samarbejde mellem beboere, pårørende og omsorgscentre. Drøftelserne i rådene har fokus på de nære ting, der har en betydning for beboernes hverdag. Beboere og pårørende udtrykker tilfredshed med dialogen i rådene og giver udtryk for, at de bliver hørt og samtidig får et bedre indblik i, hvad der rører sig på omsorgscentret.

Sammensætningen i rådene vurderes at være hensigtsmæssig, selvom det kan udfordre, at beboere og pårørende har meget forskellige forudsætninger for at deltage. De fleste steder er det lykkedes at vælge det antal beboere og pårørende, der er angivet i retningslinjen, mens der andre steder er valgt færre repræsentanter. Der har været en relativt stor kontinuitet i deltagerne i rådenes møder, undtaget på et enkelt omsorgscenter, hvor man har valgt at supplere rådet med nye repræsentanter i løbet af året.

Forslag til justeringer i retningslinjer for beboer- og pårørenderådene

Administrationen foreslår på baggrund af evalueringen og erfaringerne det første år at justere retningslinjen for beboer- og pårørenderådene, så rådene får mulighed for at fungere mere smidigt og mindre bureaukratisk. Forslag til en justeret retningslinje er vedlagt som bilag.

For det første foreslås mere fleksible rammer for antallet af medlemmer. I dag sammensættes rådene af 4 beboerrepræsentanter og 3 pårørenderepræsentanter. Der er dog lokale forskelle i forhold til, hvad giver mening, og hvad der kan lade sig gøre. Fx har det været svært at finde fire beboere på Nordhøj, hvor en del af boligerne er målrettet borgere med svær demenssygdom.

Det foreslås i stedet, at rådene som udgangspunkt består af 2-4 beboere og 2-4 pårørende.

For det andet foreslås det, at man kan supplere rådene med nye beboere og pårørende i løbet af året, hvis der ikke er flere suppleanter. Det vil understøtte, at rådene fortsat kan fungere og ikke bliver for små.

For det tredje foreslås det at forenkle valgproceduren. I den gældende retningslinje fremgår, at man kun kan vælges ved personligt fremmøde til valgmødet, at man skal melde sig som kandidat inden mødet, og at der skal være hemmelig afstemning. I praksis er der ikke kampvalg, og proceduren opleves derfor unødigt omstændelig. I stedet foreslås det, at valget sker ved, at interesserede pårørende melder sig på valgmødet.

Derudover foreslås enkelte mindre justeringer af retningslinjen.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Økonomi

Beslutning om justering af retningslinjer for beboer- pårørenderåd på kommunens omsorgscentre, har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

6Beslutning af forslag til nye sagsbehandlingsfrister på det sociale område

Resume

Ankestyrelsen har den 9. oktober 2024 sendt et brev til Frederikssund kommune med en høring om en mulig tilsynssag. Ankestyrelsen beder i henvendelsen Frederikssund Kommune redegøre for, om kommunens offentliggjorte sagsbehandlingsfrister efter kommunens opfattelse er i overensstemmelse med reglerne. På den baggrund har administrationen gennemgået sagsbehandlingsfristerne mv. på det sociale områder og har lavet et udkast til ændringer, til forelæggelse samtidigt i følgende fagudvalg: Job, erhverv og kultur, Omsorg og Ældre, Social og sundhed samt Skole, klub og SFO.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Forslag til nye sagsbehandlingsfrister på det sociale område pr. 1. marts 2025 godkendes (bilag 1).

Sagsfremstilling

Ankestyrelsen beder i henvendelse af 9. oktober 2024 (bilag 3) Frederikssund Kommune redegøre for, om kommunens offentliggjorte sagsbehandlingsfrister efter kommunens opfattelse er i overensstemmelse med reglerne i retssikkerhedsloven og retssikkerhedsbekendtgørelsen samt Ankestyrelsens generelle udtalelse af 15. december 2023. Det bemærkes, at et større antal kommuner er blevet udvalgt til stikprøve i forhold til deres offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister på kommunernes hjemmeside.

Administrationen har på baggrund af henvendelsen lavet en gennemgang af sagsbehandlingsfristerne på de enkelte fagområder, og det kunne konstateres, at der mangler to love og sagsbehandlingsfrister på visse områder, der er omfattet af retssikkerhedslovens § 3 stk. 2. Hertil kommer, at sagsbehandlingsfristerne ikke må angives i for store intervaller og sagsbehandlingstiden skal beregnes fra ansøgningstidspunktet til der foreligger en afgørelse.

I henhold til Retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, skal kommunalbestyrelsen, på de enkelte sagsområder fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. Fristerne skal offentliggøres. Hvis fristen ikke kan overholdes i en konkret sag, skal ansøgeren skriftligt have besked om, hvornår ansøgeren kan forvente en afgørelse.

De seneste sagsbehandlingsfrister er blevet godkendt af Byrådet til offentliggørelse pr. 1. oktober 2024 (bilag 2).

Administrationen foreslår, at der sker konsekvensrettelser i henhold til Ankestyrelsens anvisninger i høringsbrevet af 9. oktober 2024, herunder tilføjelse af yderligere sagsbehandlingsfrister.

Det bemærkes, at de angivne frister, svarer til den maksimale sagsbehandlingstid, som må bruges, men administrationen forsøger at fremme alle sager hurtigst muligt. Der er samtidig foretaget en række redaktionelle ændringer, fx præcisering af lovhenvisning eller overskrift for enkelte sagsområder.

Kommunen vil samtidig tydeligt angive på hjemmesiden, at sagsbehandlingstiden gælder fra modtagelsen af ansøgningen, til der foreligger en afgørelse.

Nedenfor ses en oversigt over de væsentlige ændringer på de enkelte udvalgsområder:

Ændringer på området for Job, erhverv og kultur

Det foreslås at indsætte yderligere 5 frister og ændre 1 frist - ”sygebehandling” fra 4-6 uger til 6 uger i ” Lov om aktiv socialpolitik”. De nye frister er:

  • Aktivitets- og barselstillæg – 3 uger
  • Ressourceforløbsydelse – 3 uger
  • Revalideringsydelse – 3 uger
  • Ledighedsydelse - 3 uger
  • Tilskud til tandbehandling – 3 uger
  • Sygebehandling – 6 uger

Det foreslås at indsætte yderligere 4 frister og ændre 4 frister i Lov om aktiv beskæftigelsesindsats. Med hensyn til ”tilbud om selvfunden ansættelse med løntilskud, førtidspensionist” ændres fristen fra 4-6 uger til 6 uger og for ”tilbud om mentor” ændres fristen fra 2-4 uger til 4 uger. For så vidt angår ressourceforløb og fleksjob ændres fristerne, således de gælder fra ansøgningstidspunktet og indtil der foreligger en afgørelse. De nye frister er:

  • Tilbud om selvfunden ansættelse med løntilskud, førtidspensionist – 6 uger
  • Nytteindsats – 4 uger
  • Jobafklaringsforløb – 4 uger
  • Ressourceforløb – 3 måneder
  • Fleksjob - 6 måneder
  • Jobrotation – 4 uger
  • Voksenlærlingeordning – 4 uger
  • Tilbud om mentor – 4 uger

Det foreslås at indsætte yderligere 2 frister i Lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension:

  • Bistands- og plejetillæg – 3 uger
  • Personligt tillæg – 3 uger

Det foreslås at indsætte 2 nye frister vedr. bestemmelser i ”Lov om Seniorjob” (kap. 2 og 3):

  • Ansøgning om seniorjob – 4 uger
  • Kompensation ved overskridelse af frist – 2 uger

Ændringer på området for Omsorg og ældre

Det foreslås at indsætte yderligere 3 frister inden for Lov om social service:

  • Individuel befordring – 3 uger
  • Borgere med hastigt fremadskridende sygdom – 1 uge
  • Sygeplejeartikler – 1 uge

Ændringer på området for Social og sundhed

Det foreslås at indsætte yderligere 2 frister inden for lovene "Lov om social service" og ”Lov om tilbageholdelse af stofmisbrugere i behandling”:

  • Henvisning til VISO – 8 uger
  • Tilbud om indgåelse af kontrakter om tilbageholdelse af gravide misbrugere i døgnbehandling – 4 uger

Ændringer på området for Skole, klub og SFO

Det foreslås at indsætte yderligere 7 frister indenfor Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge og det foreslås at ændre to frister fra 2 til 4 uger for så vidt angår økonomisk friplads, dagtilbud (§ 43, stk. 1, nr. 2) og klubtilbud (§ 76, stk. 1, nr. 1). De nye frister er:

  • Fritagelse for et sundt frokostmåltid - 10 dage
  • Økonomisk tilskud til måltid - 10 dage
  • Deltidsplads i dagtilbud - 10 dage
  • Økonomisk friplads, SFO - 4 uger
  • Søskendetilskud i dagtilbud – Straks
  • Tilskud til pasning af eget barn – 4 uger
  • Tilskud til privat pasningsordning – 4 uger

Sagsbehandlingsfristerne vil, når de er godkendt, blive offentliggjort på kommunens hjemmeside sammen med de øvrige sagsbehandlingsfrister pr. 1. marts 2025.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

7Beslutning om godkendelse af nyt lejemål for Hjælpemiddeldepotets ekstra lager

Resume

Hjælpemiddeldepotet oplever udfordringer med kapaciteten på grund af udviklingen i anvendelse af velfærdsteknologiske hjælpemidler i både Egedal og Frederikssund kommuner. Hjælpemiddeldepotet har fået mulighed for at udvide sin lagerkapacitet ved at indgå et nyt lejemål i forlængelse af de nuværende lokaler. I nærværende sag indstilles der til, at det nye lejemål for Hjælpemiddeldepotet godkendes.

Sagen forelægges samtidig i Egedal Kommune.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Omsorg og ældre over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

1. Det nye lejemål for Hjælpemiddeldepotets ekstra lager godkendes.

Sagsfremstilling

Hjælpemiddeldepotet I/S (HMD) er et fælleskommunalt selskab godkendt i henhold til Styrelseslovens § 60a. Selskabet ejes af Egedal Kommune og Frederikssund Kommune. Ifølge vedtægterne for HMD skal beslutninger vedrørende indgåelse af lejeaftaler godkendes i begge kommuners byråd.

HMD lejer i dag to bygninger: en hovedbygning med lagerplads til hjælpemidler, værksted, kontor samt køkken og spisestue til personalet, og et ekstra lager på 225 m2, som blandt andet bruges til garage, omklædning og lageropbevaring af f.eks. ramper.

Udviklingen i de to kommuners brug af hjælpemidler har skabt behov for mere plads. Dette betyder, at der i dag bruges meget tid på at flytte rundt på og skille hjælpemidler ad for at få plads til det hele. For eksempel skal sengeteknologi til vending og lejring af borgere afmonteres, hvis en plejeseng skal opbevares på højkant. Det kan være tidsbesparende og reducere risikoen for skader på materiel, hvis hjælpemidlet kan opbevares monteret, indtil det skal videre til en anden borger.

HMD har fået mulighed for at leje et større lejemål på 344 m² ved siden af det nuværende ekstra lager på 225 m2, som så vil kunne opsiges. Huslejen for det nye lejemål er 22.933 kr. pr. måned ekskl. moms, hvilket er 8.258 kr. mere om måneden end det nuværende lejemål. Den årlige merudgift for yderligere 119 m2 er lige under 100.000 kr. Derudover kommer et depositum på 68.800 kr., svarende til tre måneders husleje. Det nye lejemål kræver ingen istandsættelse, men der forventes begrænsede udgifter til installation af en brusekabine i forbindelse med omklædnings-faciliteterne.

Fraflytningsomkostningerne i det nuværende lejemål forventes at blive 60.000 kr. ekskl. moms.

HMD’s økonomistyring for faste udgifter, herunder husleje, er baseret på aktivitetsbaseret afregning. Fordelingsnøglen for den aktivitetsbaserede afregning er baseret på den enkelte kommunes andel af det samlede antal håndteringer og er ifølge budget 2025 40,7 % til Egedal Kommune og 59,3 % til Frederikssund Kommune.

Det nye lejemål finansieres indenfor eksisterende budgetrammer til Hjælpemidler.

Egedal Kommune har indført straksudlevering på udvalgte hjælpemidler på deres sundhedscenter. Frederikssund Kommune planlægger ligeledes at etablere straksudlevering. Etablering af straksudlevering af hjælpemidler i de to kommuner medfører ikke ekstra udgifter til husleje.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Godkendelse af nye lejemål for Hjælpemiddeldepotets ekstra lager har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet udgifterne afholdes inden for eksisterende budgetmæssige rammer.

8Beslutning om procedure for valg til Seniorrådet 2025

Resume

I denne sag forelægges Omsorg og ældre forslag til procedure for valg til Seniorrådet 2025 med henblik på, at udvalget anbefaler proceduren til godkendelse over for Økonomiudvalget og Byrådet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Omsorg og ældre overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Forslag til procedure for Seniorrådsvalg 2025 godkendes.

Sagsfremstilling

Ifølge vedtægterne for Seniorrådet skal Seniorrådet og Byrådet i god tid inden valg til Seniorrådet aftale en valgprocedure for valget.

Seniorrådet og administrationen har i samarbejde udarbejdet et forslag til valgprocedure for seniorrådsvalget 18. november 2025. Forslaget er vedlagt som bilag til sagen.

Forslaget til valgprocedure er udarbejdet på baggrund af Byrådets beslutning 29. april 2009, hvor det blev bestemt, at valg til Ældrerådet afholdes som fremmødevalg samtidig med det kommunale valg.

Proceduren er udarbejdet med det formål at skabe en gennemsigtig og smidig gennemførsel af valghandlingen og følger proceduren fra sidste valg.

Forslaget til valgprocedure indeholder følgende centrale emner:

  • Nedsættelse af valgbestyrelse
  • Valgbarhed
  • Antal medlemmer og mandatfordeling
  • Annoncering og information om valget
  • Opstilling og kandidater
  • Procedure ved brevstemmer / afstemning i hjemmet
  • Valgsteder og praktiske forhold på valgstederne
  • Optælling af stemmer.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Seniorrådet samt Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Økonomi

Godkendelse af forslag til procedure for Seniorrådsvalg 2025 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

9Orientering om Frederikssund Kommunes partnerskab med Aftenskolernes Samråd

Resume

Forebyggelse og Træning indgik i marts 2024 en partnerskabsaftale med Aftenskolernes Samråd for perioden 2024-27 om at lette borgernes overgang fra tilbud i Forebyggelse og Træning til aftenskolernes tilbud. Herved kan borgerne fortsætte med at være fysisk aktive og indgå i fællesskaber efter et endt genoptræningsforløb. Partnerskabet blev kort beskrevet i en meddelelse til Social og sundhed den 4. april 2024, sag nr. 28.

I denne sag orienteres Social og sundhed og Omsorg og ældre parallelt om status for partnerskabet. Unge, fritid og idræt orienteres på mødet den 28. januar 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Forebyggelse og Træning indgik i marts 2024 en partnerskabsaftale med Aftenskolernes Samråd på baggrund af et fælles ønske om at lette borgernes overgang fra det kommunale tilbud til aftenskolernes tilbud. Med partnerskabet kan borgerne fortsætte med at være fysisk aktive og indgå i fællesskaber, så fysisk inaktivitet, genindlæggelse på hospitalet og ensomhed forebygges.

Det er aftenskolerne LOF Frederikssund og Gigtskolen, som varetager aktiviteterne under partnerskabsaftalen, og målgruppen er ældre, som kan klare at deltage uden særlig støtte. Aftenskolerne har modtaget midler til holdene fra Folkeoplysningsudvalgets initiativpulje, der blandt andet støtter partnerskaber, som ikke før er afprøvet.

I denne sag orienteres om igangsatte og planlagte hold hos aftenskolerne samt om de første erfaringer med partnerskabet.

Aftenskolerne har som aftalt i partnerskabsaftalen oprettet fire forskellige typer af hold i 2024, og der er planer om nye holdtyper i 2025. Således indgår følgende hold nu i partnerskabet:

Hold som er afholdt i 2024 og som fortsætter i 2025:

  1. Træning i vand (tre ugentlige hold) v. Gigtskolen
  2. Ryghold ’på land’ (ét ugentligt hold) v. LOF Frederikssund
  3. Træning i naturen (ét ugentligt hold) v. LOF Frederikssund
  4. Hold for borgere med demens (ét træningshold og to demenskor ugentligt) v. LOF Frederikssund.

Nye hold som starter i 2025:

  1. Yoga og bevægelse v. Gigtskolen
  2. Træningshold for borgere med slidgigt v. LOF Frederikssund
  3. Træning for borgere med KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) v. LOF Frederikssund.

Alle hold oprettes som mindre hold med cirka otte deltagere, hvor der tages hensyn til den enkelte deltagers ønsker og behov. Holdene finder sted i svømmehallerne i Frederikssund og Slangerup, i LOFs egne lokaler i Frederikssund og frem til sommer på Græse Gamle Skole.

Der har været stor tilslutning til holdene i 2024, og kun et enkelt hold, ”Træning i naturen”, er ikke oprettet på grund af for få deltagere. Holdet ”demenskor” er dubleret, da efterspørgsmål var stor. Aftenskolerne har fået positive tilbagemeldinger fra deltagerne, og både aftenskolerne og Forebyggelse og Træning er glade for samarbejdet.

Motivering og nedsat deltagerbetaling

Aftenskolerne har udarbejdet pjecer og opslag til informationsskærme med information om de enkelte hold, så medarbejderne i Forebyggelse og Træning og demenskonsulenterne kan guide, oplyse og motivere relevante borgerne til et hold eller en gratis prøvetime på et hold. Ligeledes er jobområdet orienteret om tilbud i partnerskabet. Endelig markedsfører Gigtskolen og LOF Frederikssund også selv tilbuddene via deres kommunikationskanaler. Blandt andet har Lokalavisen Frederikssund på initiativ fra LOF Frederikssund bragt en artikel om demenskor i uge 49.

Aftenskolerne tilbyder en lavere deltagerbetaling for holdene under partnerskabet end normalt, så økonomi ikke er en barriere for, at borgerne fortsætter med aktivitet og fællesskaber efter et kommunalt forløb. Borgere skal være henvist af Forebyggelse og Træning eller demenskonsulenterne for at få den lave deltagerpris. I 2024 er deltagerne på holdene udelukkende borgere, som er henvist af kommunen, men det er aftalt med LOF Frederikssund, at også andre borgere i 2025 kan optages på holdene til normal pris.

Hvert år samles op på erfaringer og ønsker til nye hold på et evalueringsmøde mellem Forebyggelse og Træning, Aftenskolernes Samråd og de to aftenskoler. Det første møde afholdes primo februar 2025. Partnerskabsaftalen revideres årligt ved behov på baggrund af evalueringen.

Partnerskabet med aftenskolerne vil indgå i den kommende ”Handleplan for Støtte til borgere med kronisk sygdom” under sundhedspolitikken ”Sammen om sundhed 2022-26”, godkendt af Omsorg og ældre den 5. september 2024, sag nr. 64 og Social og sundhed den 5. september 2024, sag nr. 65.

Inddragelse

Forebyggelse og Træning og aftenskolerne har løbende dialog om aktiviteterne under partnerskabet, og der afholdes evalueringsmøde med Aftenskolernes Samråd årligt. Øvrig inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Orientering om Frederikssund Kommunes partnerskab med Aftenskolernes Samråd har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

10Orientering om implementering af forebyggende selvtræning i Skibby, jf. budgetaftale 2025-28

Resume

Byrådet besluttede med budgetaftalen for 2025-28 at indføre mulighed for forebyggende selvtræning i Skibby på linje med tilbuddene i Jægerspris og Frederikssund. I denne sag orienteres Omsorg og ældre om implementeringen af selvtræning i Skibby, herunder formål, målgruppe, visitation, adgang til tilbuddet mv.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

For at give borgerne i Skibby adgang til forebyggende træning, besluttede Byrådet med budgetaftalen for 2025-28 at indføre mulighed for selvtræning på Nordhøj. Det nye tilbud om selvtræning på omsorgscentret Nordhøj bliver implementeret primo 2025. Formålet er at give flere borgere mulighed for at træne selv for at vedligeholde funktionsevnen og forebygge sygdom. I denne sag orienteres om formål, målgruppe, de praktiske forhold omkring selvtræningen mv.

Træningslokalerne på Nordhøj ligger centralt i Skibby og i nærheden af offentlig transport. Nordhøj er et oplagt sted til selvtræning, da Forebyggelse og Træning tilbyder genoptræning på centret, og der er derfor allerede egnede træningslokaler og -udstyr til rådighed.

Målgruppen for selvtræning på Nordhøj er borgere, som er tilknyttet Forebyggelse og Træning via enten træningsforløb, forebyggende hjemmebesøg eller anden kontakt. Forebyggelse og Træning vil visitere borgere til selvtræning på baggrund af en vurdering af, om selvtræning er relevant for borgeren, og at borgeren ikke selv vil kunne opsøge et andet træningstilbud, fx et fitnesscenter. Det kan være borgere, som har afsluttet et genoptræningsforløb, eller borgere med førtidspension eller psykiatriske diagnoser, som vil have glæde af mere beskyttede rammer i forbindelse med træning.

Medarbejdere fra Forebyggelse og Træning vil introducere alle borgere, der skal træne selv på Nordhøj, inden de må træne, herunder til træningsudstyret, anbefalinger til træningsplan og retningslinjer for hygiejne i lokalerne.

Der vil være mulighed for selvtræning på Nordhøj i tidsrummet kl. 16.00-21.00 udenfor åbningstid på hverdage og kl. 8.00-21.00 i weekenden. Borgerne vil kunne træne ubegrænset i et antal måneder. Forebyggelse og Træning vil et halvt år efter åbning af tilbuddet evaluere åbningstiderne samt perioden afsat til selvtræning, både med hensyn til borgernes træningsbehov og kapaciteten i træningslokalerne. Træningsudstyret dækker over cykler, gangbånd, knæ-, ryg- og armtræningsmaskiner, benpres-, ro- og vægtløftsmaskiner, crosstrainer samt træningsbolde, -elastikker mv. Der kan være ca. 15 borgere i gang på træningsmaskinerne på samme tid.

Borgerne vil få adgang til træningslokalerne i stue- og kælderetagen (med udgang i stueplan) på Nordhøj med en personlig nøglebrik, som udleveres af medarbejdere i Forebyggelse og Træning. Borgerne skriver under på, at de har modtaget nøglebrikken, at træningen foregår på eget ansvar, og at de vil følge reglerne for brug af lokalerne, herunder at lukke vinduer og døre, når de forlader stedet mv.

Der er med budgetinitiativet afsat 70.000 kr. til udgifter til nyt låsesystem, som sikrer dels at borgere kan komme ind, dels at borgerne under selvtræningen ikke kan tilgå bestemte lokaler, hvor kun medarbejdere må komme. Den specifikke dato for åbning afventer tilbagemelding fra det firma, der skal installere låsesystemet.

I forbindelse med implementering af initiativet undersøges et eventuelt behov for et automatisk brandanlæg i træningslokalerne.

Forebyggelse og Træning orienterer om det nye tilbud om selvtræning på Nordhøj på dialogmødet for Omsorg og ældre og de brugerstyrede aktivitetscentre den 26. februar 2025.

Andre muligheder for selvtræning

Borgere i Frederikssund Kommune har allerede i dag mulighed for forebyggende selvtræning på tre forskellige kommunale lokationer i Jægerspris og Frederikssund. Disse tilbud varetages af de brugerstyrede aktivitetscentre Lundebjerggård og Tolleruphøj i Frederikssund og Mødestedet Parkvej i Jægerspris.

De tilbyder forskellige former for selvtræning:

  1. Lundebjerggård tilbyder motionsgymnastik på hold og individuel styrketræning på træningsmaskiner i centrets træningslokaler. Tilmelding sker til centervagten, hvorefter borgeren tildeles en fast ugentlig træningstid indenfor centrets åbningstid og kan træne i en ubegrænset periode. Der er krav om en times introduktion til træningen før start, som varetages af en fysioterapeut fra Forebyggelse og Træning og afholdes en gang om måneden. Derudover tilbyder Lundebjerggård stolegymnastik og traveture.
  2. Tolleruphøjs åbne dagcenter tilbyder adgang til styrketræning i træningslokaler med blandt andet motionscykler om morgenen og eftermiddagen i hverdagene og hele dagen i weekenden. Derudover er der adgang til et træningslokale med romaskine, løbebånd og crosstrainer alle ugens dage. Borgerne tilmelder sig selvtræningen hos centrets brugerråd, og herefter kan de træne i de åbne træningslokaler i en ubegrænset periode. Træningen kan påbegyndes efter instruktion i brug af træningsmaskinerne, som varetages af en medarbejder på Tolleruphøj og finder sted løbende.
  3. Mødestedet Parkvej tilbyder stavgang og gåture samt stolegymnastik i hold med instruktør, som foregår hver uge. Der er stolegymnastik i både Mødestedet Parkvej og Kulhuse Kultur- og Medborgerhus.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Orientering om implementering af forebyggende selvtræning i Skibby, jf. budgetaftale 2025-2028, har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

11Orientering om implementering af Handleplan for Flere i fællesskaber

Resume

Frederikssund Kommunes sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26” sætter mål og retning for, at alle borgere skal have de bedste rammer og forudsætninger for at leve et godt og aktivt liv med bedre sundhed og flere gode leveår. Social og sundhed vedtog i marts 2023 Handleplan for Flere i fællesskaber som led i implementeringen af sundhedspolitikken (sag nr. 25), og der er blevet arbejdet med handleplanen på tværs af områder i 2023-24. I marts 2024 blev Social og sundhed; Omsorg og ældre; Unge, fritid og idræt; Børn, familier og forebyggelse; Job, erhverv og kultur; samt Skole, klub og SFO orienteret om status på implementeringen af handleplanen, og i denne sag forlægges de samme udvalg en sidste status parallelt.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Byrådet vedtog den 15. december 2021 (sag nr. 372) Frederikssund Kommunes sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26”. Politikken realiseres gennem en række tematiske og flerårige handleplaner, som tager udgangspunkt i politikkens principper og borgernes sundhedsudfordringer, prioriterer indsatser og sætter relevante effektmål. Ideen er, at vi på tværs af organisationen i en afgrænset periode sætter særlig fokus på at udvikle og synliggøre et bestemt område, der gavner borgernes sundhed.

Handleplanen for Flere i fællesskaber blev godkendt i Social og sundhed den 9. marts 2023 (sag nr. 25). Handleplanen ses i bilag 1. I bilag 2 ses et overblik over handleplaner under sundhedspolitikken.

Formålet med handleplanen er at skabe en fælles retning for arbejdet med at give flere borgere i kommunen mulighed for at være en del af positive fællesskaber. Hensigten er, at flere borgere får øje på de mange muligheder for fællesskaber i kommunen og at støtte borgere, der har brug for en hjælpende hånd til at komme ind i et fællesskab. Handleplanen hører under sundhedspolitikkens tema Mental sundhed og omfatter alle borgere i kommunen.

Handleplanen blev udarbejdet i starten af 2023 på baggrund af bred inddragelse på tværs af kommunen. Herefter blev handleplanen sendt i trykt version til en række relevante steder, hvor mange både børn, unge, voksne og ældre færdes, herunder alle skoler, børnehuse, idrætsanlæg, fritids- og ungdomsklubber, biblioteker, museer, kommunens afdelinger mv. Derudover blev handleplanen sendt til alle frivillige foreninger, brugerstyrede aktivitetscentre, aftenskoler, kulturforeninger, kirker, mv. pr. mail. Der blev i udsendelsen opfordret til at hænge handleplanen op, synliggøre egne relevante tilbud og bringe handleplanen ind i relevante fora. Der kom flere positive tilbagemeldinger fra foreningerne på det styrkede fokus på fællesskaber fra kommunens side.

Implementering af handleplanen

Der har under implementeringen været fokus på handleplanens tre målsætninger: 1) Vi forebygger ensomhed; 2) Vi sætter tidligt ind mod ensomhed; 3) Vi støtter ensomme. Der er bl.a. gennemført følgende tiltag:

  1. Kortlægning af kommunale tilbud til borgere, som ønsker at være med i et fællesskab. Kortlægningen indgik i status for implementering af handleplanen i marts 2024. Undersøgelsen viste, at der er mange tilbud i kommunen målrettet både børn og unge, voksne og ældre. Dog kan det være svært for den enkelte borger at være afsted på egen hånd, hvorfor der kan være brug for hjælp til at komme hen til tilbuddet fx den første gang. Undersøgelsen viste også, at medarbejdere oftest bruger kommunens hjemmeside eller fysiske møder, når de skal fortælle om eller indhente viden om tilbud. Ved sidste status for handleplanen blev undersøgelsens resultater delt med de relevante afdelinger med en opfordring til at arbejde med at hjælpe flere borgere ind i fællesskaber og igangsætte initiativer.
  2. Ny side om fællesskaber på kommunens hjemmeside med en lang række eksempler på, hvor borgere og medarbejdere kan finde tilbud med mulighed for fællesskaber. Siden henviser til tilbud målrettet henholdsvis ”forskellige aldersgrupper”, ”børn”, ”unge” samt ”voksne og seniorer” med direkte link til mere information om tilbuddene. De relevante områder er orienteret om og har bidraget til siden.
  3. Nyt partnerskab mellem Forebyggelse og Træning og Aftenskolernes Samråd (2024-27) med midler fra Folkeoplysningsudvalgets initiativpulje. Partnerskabet skal lette borgernes overgang fra kommunale træningstilbud til aftenskolernes tilbud. Herved kan borgerne fortsætte med at være fysisk aktive og indgå i fællesskaber, så fysisk inaktivitet og ensomhed forebygges. Aktiviteter under partnerskabsaftalen varetages af LOF Frederikssund og Gigtskolen. Der er i 2024 afholdt flere træningshold og demenskor, og der suppleres med træningshold for borgere med slidgigt og KOL samt yoga i 2025. Omsorg og ældre, Social og sundhed samt Unge, fritid og idræt orienteres om partnerskabsaftalen i januar og februar 2025.

Fortsat arbejde med fællesskaber

Handleplanen udfases med denne sidste status, men alle kommunens afdelinger vil fortsat have fokus på arbejdet med fællesskaber.

Døgnplejen har bl.a. netop modtaget 507.162 kr. fra Social- og Boligstyrelsen til at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed blandt ældre borgere i perioden 2025-27. I projektet vil ca. 20 social- og sundhedshjælpere- og assistenter i foråret blive uddannet til fællesskabsambassadører via et kompetenceudviklingsforløb. Ambassadørerne bliver klædt på med nyeste viden om ensomhed og har derefter ansvar for at sprede den nye viden og de nye redskaber til Døgnplejens øvrige medarbejdere. Det betyder, at alle medarbejdere i Døgnplejen i højere grad bliver i stand til at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed blandt de borgere i Døgnplejen, som har et behov. Undervejs vil både Visitationen, daghjemmene, de brugerstyrede aktivitetscentre, Rehabilitering og de midlertidige pladser samt Forebyggelse og Træning blive inddraget, men også lokalsamfundet og frivillige organisationer vil være relevante samarbejdspartnere.

Derudover vil Forebyggelse og Træning være særligt opmærksomme på relevante tilbud for ældre borgere, der savner fællesskaber, når de afholder sundhedssamtaler og forebyggende hjemmebesøg.

Det målbare og ambitiøse mål med handleplanen var at nedbringe andelen af borgere i kommunen, som føler sig ensomme, fra 11 procent i 2021 til syv procent i 2025, hvor næste regionale sundhedsprofil gennemføres. Det kan først vurderes, om målet er nået, når næste sundhedsprofil offentliggøres i 2025.

Arbejdet med sundhedspolitikken fortsætter i 2025 med handleplanerne for ”Sunde børn” og ”Støtte til borgere med kronisk sygdom”, som præsenteres for de relevante udvalg i foråret 2025. Derudover forelægges også i foråret de relevante udvalg og Byrådet et forslag om at udarbejde nye handleplaner i 2025.

Inddragelse

Der har i forbindelse med udarbejdelse af Handleplan for Flere i fællesskaber været en bred inddragelse på tværs af kommunen, herunder workshops og møder med foreninger, medarbejdere m.fl. med henblik på at indhente og kvalificere input til handleplanen. Derudover er alle relevante områder blevet inddraget i forbindelse med implementering af handleplanen.

Økonomi

Orientering om implementering af Handleplan for Flere i fællesskaber har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

12Orientering om implementering af handleplanen Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet

Resume

Som led i implementering af sundhedspolitikken vedtog Omsorg og ældre i marts 2023 handleplanen Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet (sag nr. 21). Omsorg og ældre og Social og sundhed fik parallelt en status på implementeringen i marts 2024 (Omsorg og ældre sag nr. 18 og Social og sundhed sag nr. 16) og får nu en sidste status, der lægges op samtidigt i de to udvalg.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Byrådet vedtog den 15. december 2021 (sag nr. 372) Frederikssund Kommunes sundhedspolitik Sammen om sundhed 2022-2026. Politikken danner rammen for, hvordan kommunen vil arbejde med sundhed i perioden 2022-26. Den realiseres gennem en række tematiske og flerårige handleplaner, som tager udgangspunkt i politikkens principper og borgernes sundhedsudfordringer, prioriterer indsatser og sætter relevante effektmål. Handleplanen ”Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet” er en af disse handleplaner.

”Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet” blev godkendt i Omsorg og ældre den 9. marts 2023 (sag nr. 21). Handleplanen har til formål at skabe endnu bedre sammenhæng og kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet, og skal samtidig være med til at sikre, at Frederikssund Kommune bliver bedre rustet til den stigning i antallet af ældre, som vi ser ind i over de næste mange år. Den hænger således også tæt sammen med ældrestrategien Et sundt, aktivt og værdigt ældreliv, der blev godkendt i Byrådet 22. november 2023 (sag nr. 203).

Handleplanen tager udgangspunkt i borgerens rejse gennem sundhedsvæsenet fra den første indlæggelse på hospitalet til livets afslutning. Der fokuseres ikke på enkelte sygdomme, men på helheden og det samlede forløb. Planens fire målsætninger stiller skarpt på de forskellige situationer, som kan være særligt udfordrende for borgerens oplevelse af, at vi har ét samlet sundhedsvæsen. De lyder:

  • Vi sikrer, at ældre borgere længst muligt kan klare sig selv i eget hjem.
  • Vi forebygger, at borgerne bliver indlagt på hospitalet.
  • Vi samarbejder på tværs for at skabe sammenhængende forløb for borgerne.
  • Vi understøtter en værdig afslutning på livet.

Implementeringen af handleplanen

Handleplanen indeholder fem indikatorer og 18 indsatser. Omsorg og ældre og Social og sundhed blev fremlagt en status på implementeringen i marts 2024 (Omsorg og ældre sag nr. 18 og Social og sundhed sag nr. 16) og får nu parallelt en sidste status på implementeringen af handleplanen.

Der er i de sidste to år arbejdet med alle indsatserne i handleplanen. Nogle er blevet en del af den daglige drift, mens andre først blev igangsat i 2024 og derfor er under implementering. I bilag 3 ses en detaljeret status for alle indsatserne. Eksempler herpå er:

  • Borgere tilbydes digitale genoptræningsplaner med videoer, der kan understøtte hjemmetræningen i forbindelse med forløb hos Forebyggelse og Træning. Senest er det digitale genoptræningstilbud udvidet en ny løsning, hvor borgerne får en sensor med hjem, der kan følge træningen.
  • Der har i 2024 været fokus på at styrke akutfunktionen. Der blev bl.a. ansat en faglig leder for det nære sundhedsvæsen. Arbejdet fortsætter i 2025, hvor der gennemføres en prøvehandling med én indgang til akutfunktionen om aftenen, ligesom der ses på en model for brugen af akutophold.
  • Der er implementeret et nyt triage-modul i Døgnplejen, på Rehabiliteringsafdelingen og omsorgscentrene. Triage er en metode, hvor borgernes helbredstilstand vurderes ud fra nogle fastlagte kriterier. Det ny modul og undervisningen heri har styrket den tværfaglige dialog på de enkelte arbejdspladser og sikret en mere systematik i gennemgangen af borgernes helbred.
  • Samarbejdet på tværs af arbejdspladserne om borgere, der udskrives fra hospitalet til hjælp, genoptræning og/eller behandling i eget hjem eller på en midlertidig plads er styrket. Det er bl.a. sket gennem udviklingen af de fælles borgerkonferencer mellem Rehabilitering og de midlertidige pladser, Visitation og Hjælpemidler og Døgnplejen og det fælles fokus på færdigbehandlede ventepatienter.
  • Der er udarbejdet en ny pjece om den sidste tid til borgere, der er døende og deres pårørende. Pjecen forsøger at forberede dem på det, der kommer til at ske og at svare på nogle af de spørgsmål, de måtte have. Samtidig giver den nogle forslag til, hvordan man som pårørende kan lindre og skabe velvære. Senest er der udarbejdet et tillæg med praktiske informationer til borgere i eget hjem.

To af indikatorerne er nået i perioden. Der er lykkedes af nedbringe den gennemsnitlige liggetid på Rehabilitering og de midlertidige pladser og andelen af borgere, der har behov for en plejebolig. Derimod afspejles det styrkede fokus på rehabilitering ikke i antallet af visiterede rehabiliteringsforløb, som er faldet. I forbindelse med Budgetaftalen 2025-28 blev det aftalt at styrke rehabiliteringen, det forventes derfor at andelen af rehabiliteringsforløb stiger. Det er ikke muligt at vurdere målene om indlæggelser, idet de nationale data om genindlæggelser og forebyggelige indlæggelser for 2024 kommer først i starten af 2026. Data vil indgå i en samlet evaluering af sundhedspolitikken i 2026/27.

Det to-årige fokus på udvikling af et særligt indsatsområde under sundhedspolitikken og indsatserne i handleplanen spiller fint ind i kommunens frisættelsesdagsorden. Handleplanen har gjort, at vi har fået stillet skarpt på de fire områder - og som led heri kigget på uhensigtsmæssige arbejdsgange, dokumentationen og potentialerne for at gøre tingene smartere.

Inddragelse

Medarbejdere på sundheds- og ældreområdet er løbende blevet i udviklingen og implementeringen af de enkelte indsatser i handleplanen. Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Øvrig inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Orientering om handleplanen Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

13Orientering om resultat af udbud af tøjvask for ældre borgere

Resume

Frederikssund kommune har gennemført et udbud på vask af tøj og linned til borgere i eget hjem samt vask af tøj til beboere på omsorgscentre og borgere på Rehabilitering og de midlertidige pladser. Omsorg og ældre orienteres i nærværende sag om, at TRASBO A/S har vundet udbuddet på tøjvask og at Frederikssund Kommune i forlængelse heraf har indgået en rammeaftale med Trasbo A/S, som træder i kraft den 1. april 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Tage orienteringen om resultatet af udbud på tøjvask på omsorgscentre, Rehabilitering og De Midlertidige Pladser og hos borgere i eget hjem 2025-2029 til efterretning.

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune benytter udbudsmodellen ved leverandørvalg til vask af tøj og linned efter servicelovens § 83 til borgere i eget hjem, samt vask af tøj til beboere på omsorgscentre og borgere på Rehabilitering og de midlertidige pladser.

I dag varetager den private leverandør TRASBO A/S vask af tøj hos borgere i eget hjem og for borgere på omsorgscentrene og Rehabilitering, samt de midlertidige pladser i kommunen. Da kommunens nuværende rammeaftale med TRASBO A/S ophører pr. 31. marts 2025, har kommunen gennemført et nyt udbud af tøjvask i efteråret 2024.

Frederikssund Kommune modtog tilbud fra fire forskellige leverandører i forbindelse med udbuddet, hvoraf kun tre af leverandørerne levede op til kravene i udbudsbetingelserne. Den nuværende leverandør af tøjvask TRASBO A/S vandt udbuddet, idet de fremsatte det mest fordelagtige tilbud i henhold til tildelingskriteriet om laveste pris. Frederikssund Kommune har i forlængelse heraf indgået en ny rammeaftale med leverandøren, som træder i kraft den 1. april 2025. Den nye rammeaftale gælder i en fireårige periode med mulighed for forlængelse på et år.

Ifølge servicelovens § 91 skal kommunen give borgere i eget hjem mulighed for at vælge mellem to leverandører af tøjvask. De to øvrige leverandører som bød på opgaven har derfor fået tilbud om at blive fritvalgsleverandører på samme vilkår, som den vindende leverandør. En leverandør har imidlertid takket nej til dette tilbud mens kommunen afventer svar fra den anden leverandør. For at sikre det frie valg tilbydes borgere i eget hjem muligheden for at ansøge om et fritvalgsbevis. Et fritvalgsbevis giver borgerne mulighed for selv at indgå en aftale med en CVR-registreret virksomhed om levering af tøjvask.

Der er ikke regler om frit valg af leverandør for borgere på omsorgscentre og på Rehabilitering og de midlertidige pladser. TRASBO A/S er derfor eneleverandør af tøjvask her.

Til orientering er tøjvask en del af helhedsplejen for borgere i eget hjem, jf. den nye ældrelov, som træder i kraft den 1. juli 2025. Det er muligt i forbindelse med indførelse af helhedspleje at vælge en underleverandør til at udføre en del af helhedsplejen.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Orientering om resultatet af udbud på tøjvask på omsorgscentre, Rehabilitering og De Midlertidige Pladser har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Eventuelle økonomiske effekter indgår i den løbende budgetopfølgning på området.

14Orientering om implementering af ældrereformen i 2025

Resume

Den 19. december 2024 vedtog folketinget tre love, som udmønter regeringens ældrereform fra januar 2024. Med denne sag orienteres Omsorg og ældre om den kommende implementering af ældrereformen, herunder kort om lovenes indhold, konsekvenser og proces for implementering.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

De tre love, som udmønter regeringens ældrereform fra januar 2024 omfatter:

• Ældreloven, som træder i kraft den 1. juli 2025

• Loven om lokalplejeboliger, som træder i kraft den 1. januar 2025 og

• Loven om ældretilsyn, som træder i kraft den 1. juli 2025.

Den nye ældrelov har til formål at tilvejebringe rammerne for en ældrepleje, der med udgangspunkt i den enkelte ældres aktuelle livssituation og behov understøtter en alderdom, som er præget af mest mulig livsglæde, selvhjulpenhed og tid til omsorg og nærvær. Loven bygger på tre bærende værdier: Den ældres selvbestemmelse, tillid til medarbejderne og den borgernære ledelse og et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.

Med lovene udskilles og revideres de paragraffer i serviceloven, der primært retter sig mod ældre. Det betyder bl.a., at der i fremtiden er to sæt regler for nogle af indsatserne, fx dele af hjemmeplejen afhængig af borgernes alder og situation.

Ældreloven skærper inddragelse af borgerne, pårørende og civilsamfundet. Det stiller både nye krav til medarbejderne i plejen, men også til den måde vi samarbejder med frivillige foreninger og pårørende på i fremtiden.

Ældreloven indeholder flere elementer af frisættelse. Det gælder fx bortfald af krav om kvalitetsstandarder; værdighedspolitik og de forebyggende hjemmebesøg. Samtidig styrker loven borgernes frie valg ved at give kommunerne mulighed for at etablere lokalplejeboliger; skærpe sidestillingen af offentlige og private tilbud (fx ved en ændring af friplejeboligloven og ensretning af afregningsreglerne for private leverandører) og forbedre og udvide plejeoversigten.

Loven præsenterer på mange måder et paradigmeskift fra et procesfokus, fx borgerens retssikkerhed, til et fokus på effekten på borgerens mål for sundhed, trivsel mv.

Omsorg og ældre vil løbende blive forelagt sager til beslutning vedr. implementeringen af ældrereformen. Særlig to ændringer kræver en ekstraindsats i foråret 2025. Det gælder omlægning af BUM-modellen til helhedspleje og plejeforløb og overdragelse af tilsynsopgaven, som begge skal være klar 1. juli 2025.

Indførelse af helhedspleje og pleje- og omsorgsforløb

Den mest markante ændring i loven er, at alle borgere i eget hjem i fremtiden skal modtage helhedspleje. Med helhedspleje modtager borgerne et sammenhængende, fleksibelt og helhedsorienteret pleje- og omsorgsforløb, hvor støtten tilrettelægges af de medarbejdere, som til dagligt kommer i hjemmet og med tæt inddragelse af borgerens egne ønsker og behov. Helhedsplejen gives med et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte og omfatter både personlig og praktisk hjælp; rehabilitering; sygepleje og dele af genoptræning, samt indkøb og tøjvask. I dag er der krav om politisk godkendelse af kvalitetsstandarder hvert år (for nogle hvert andet år). Disse erstattes af politisk godkendte servicebeskrivelser af borgerforløbene.

Frederikssund Kommune har i de seneste år indført faste tværfaglige teams i Døgnplejen, hvor en mindre gruppe medarbejdere er organiseret omkring en mindre borgergruppe og både leverer hjemmepleje og sygepleje, og er derfor godt rustet til indførelse af helhedspleje. Genoptræning leveres i dag af Forebyggelse og Træning, men dele heraf skal fremover i højere grad integreres i de faste tværfaglige teams. Det betyder, at organisering af støtten skal revurderes i foråret 2025.

Med indførelse af helhedspleje medio 2025 afløses BUM-modellens ydelses- og minuttankegang af få sammenhængende pleje- og omsorgsforløb. Dermed gøres op med den måde vi i dag ressourcestyrer hjemmeplejen på. Fremover vil Døgnplejen og de private leverandører afregnes med udgangspunkt i ca. 3-5 sammenhængene pleje- og omsorgsforløb. Der lægges dermed også op til en helt ny økonomistyringsmodel med nye takster i en ny ressourcetildelingsmodel, som udarbejdes i foråret 2025.

Både offentlige og private leverandører skal fra 1. juli 2025 levere sammenhængende pleje- og omsorgsforløb. Omlægningen forudsætter derfor indgåelse af nye aftaler med de private leverandører inden 1. juli 2025.

Også visitationen til borgerne ændres, så der i højere grad udføres borgernær visitation hvor medarbejdere i Døgnplejen eller hos de private leverandører løbende kan op- og nedjustere støtten inden for forløbet. Allerede fra 1. juli 2025 skal borgerne visiteres efter den nye model, dog kan borgere forblive på den hidtidige model frem til 2027 indtil deres støttebehov ændres. Det betyder også, at kommunerne i 1½ år kan have to samtidige afregningsmodeller.

Omsorg og ældre forventes at blive forelagt en sag om omlægning til helhedspleje og plejeforløb i foråret 2025.

Overdragelse af tilsynsopgaven

Med lov om ældretilsyn etableres et nyt, forenklet tværkommunalt ældretilsyn, som skal sikre kvalitet i ældreplejen igennem læringsorienteret dialog. det er nationalt besluttet, at tilsynsopgaven overdrages til tre kommuner, som skal stå for tilsynet i alle landets kommuner. de tre kommuner er henholdsvis Hjørring Kommune, Silkeborg Kommune og Gentofte Kommune. Med loven indføres desuden samtilsyn på plejehjem og der oprettes en let tilgængelig og direkte ”Ældrelinje”, hvor ældre, pårørende, personale og andre kan henvende sig om bekymrende forhold i en plejeenhed. Omsorg og ældre forventes at blive forelagt en vedr. overdragelse af tilsyns-opgaven til Gentofte Kommune i løbet af foråret 2025. Frederikssund Kommunes aftaler med private leverandører på tilsynsområdet blev allerede opsagt i 2024 i forbindelse med, at kommunen hjemtog tilsynsopgaven jf. budgetaftalen 2024-2027.

Inddragelse

I en dialogproces på direktørområdet Velfærd, Arbejdsmarked og Sundhed ultimo 2024 vedr. hvordan vi griber reformerne kom medarbejdere og ledere med input til imple-mentering af reformerne. De mange gode input inddrages i implementeringen i 2025.

Økonomi

Orientering om implementering af ny ældrereform har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Eventuelle økonomiske konsekvenser vil skulle behandles i forbindelse med den videre implementering.

15Orientering om genberegning af afregningspriser for Attendo A/S

Resume

Frederikssund Kommune har modtaget en afgørelse fra Konkurrencerådet vedrørende kommunens beregning af afregningspriser for friplejeboligleverandøren Attendo A/S. Som følge af afgørelsen har administrationen genberegnet afregningspriserne for 2021-2024 og på baggrund heraf foretaget en efterbetaling til Attendo A/S på 3.391.303 kroner.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Omsorg og ældre anbefaler over for Økonomiudvalget og Byrådet at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

I 2022 indgav Attendo A/S en klage til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over den måde, hvorpå Frederikssund Kommune beregnede afregningspriser for det private friplejehjem Attendo Lærkevej, der har 72 friplejeboliger i Frederikssund.

Frederikssund Kommunes praksis havde til hensigt at balancere lovgivningens krav om dels at basere afregningspriserne på kommunens gennemsnitlige langsigtede omkostninger ved at drive et tilsvarende tilbud, samt dels at behandle den private og kommunale leverandør ens.

Den 18. december 2024 modtog Frederikssund Kommune en afgørelse fra Konkurrencerådet over klagen, som faldt ud til Attendo A/S fordel. Omsorg og ældre blev orienteret om afgørelsen i mail af 18. december 2024.

Konkurrencerådet lagde til grund for afgørelsen, at Frederikssund Kommune indholdsmæssigt og tidsmæssigt skulle sikre, at friplejeboligleverandøren i højere grad blev reguleret løbende og på samme måde som den kommunale leverandør i Frederikssund Kommune.

Som følge af afgørelsen blev Frederikssund Kommune pålagt at ændre praksis samt genberegne afregningsprisen for 2021 og fremsende dokumentation herfor til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen senest 60 dage efter afgørelsen.

På baggrund af genberegningen skulle Frederikssund Kommune desuden foretage en efterbetaling til Attendo A/S og dokumenterer denne senest 30 dage efter indsendelse af dokumentation for efterberegningen.

Konkurrencerådets afgørelse angår alene 2021. Administrationen har foretaget en genberegning af afregningspriserne for årene 2021-2024, da der disse år har været anvendt samme beregningsmetode som i 2021.

I forbindelse med genberegningen har administrationen har været i dialog med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samt Attendo A/S.

Administrationen fremsender dokumentation for genberegning af afregningspriserne for årene 2021-2024 til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen primo februar 2025.

Genberegning og efterbetaling

Genberegningen viser, at Frederikssund Kommune samlet for årene 2021-2024 skal foretage en efterbetaling til Attendo A/S på 3.391.303 kroner. Efterbetalingsbeløbet overføres til Attendo A/S primo februar 2025. Frederikssund Kommune har i samme periode sammenlagt haft udgifter til Attendo Lærkevej på ca. 79,9 mio. kroner (eksklusiv udgifter til særskilt aftale om sygepleje).

Efterbetalingsbeløbet det enkelte år er et resultat af differencen mellem den oprindelige afregningspris, der blev anvendt det pågældende år, og den genberegnede afregningspris for samme år. Den oprindelige afregningspris er beregnet med udgangspunkt i budgettet for et tilsvarende kommunalt tilbud (omsorgscenter Pedershave), mens den genberegnede afregningspris er beregnet med udgangspunkt i regnskabet for samme tilbud.

Da det kommunale tilbud havde et merforbrug i 2021, er den genberegnede pris således højere end den oprindelige pris, hvilket medfører et samlet efterbetalingsbeløb for 2021 på 4.172.350 kroner.

Frederikssund Kommunes hidtidige praksis for efterregulering indebar, at den kommunale leverandørs eventuelle mer-/mindreforbrug blev indregnet i afregningsprisen to år efter. Såleledes har der i 2023 og 2024 været indregnet merforbrug fra 2021 og 2022 i den oprindelige afregningspris. Den genberegnede afregningspris medtager ikke merforbrug fra tidligere år, da de allerede er indregnet i den genberegnede afregningspris for de pågældende år.

Da det kommunale tilbud i 2023 og 2024 samtidig havde et mindre eller intet merforbrug, betyder det, at den genberegnede pris er lavere end den oprindelige pris. Derfor er efterbetalingen i 2023 og 2024 negativ.

ÅrEfterbetalingsbeløb i kroner
20214.172.350
20223.846.657
2023-2.759.439
2024-1.868.265
I alt3.391.303

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal ikke godkende Frederikssund Kommunes genberegning, men styrelsen har mulighed for at kommentere på den. Administrationen afventer derfor en eventuel tilbagemelding fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som muligvis kan få indflydelse på det endelige efterbetalingsbeløb.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Økonomi

Orienteing om afgørelse fra Konkurrencerådet vedrørende kommunens beregning af afregningspriser for friplejeboligleverandøren Attendo A/S samt efterbetaling til Attendo A/S har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet efterbetalingen vedrører 2024 og afholdes inden for eksisterende rammer.

16Anmodning om optagelse af sag vedrørende tilsyn på plejehjem i Frederikssund kommune

Sagsfremstilling

Byrådsmedlem Inge Messerschmidt (O) har pr. e-mail af 29 januar 2025 til administrationen og udvalgsformand Susanne Bettina Jørgensen (A) anmodet om følgende:

Dansk Folkeparti indstiller at Omsorg og ældre drøfter og arbejder for:

  • At samtlige tilsyn på alle plejehjem i kommunen fremover er uanmeldte
  • At fremtidige tilsyn undersøger de klager der måtte være og involverer de relevante beboere og pårørende

På tidligere udvalgsmøde blev vi orienteret om resultatet af reaktivt tilsyn på Attendo, der på trods af klager konkluderede: “ingen problemer af betydning for den fornødne kvalitet”

Jeg skrev kort efter et debatindlæg, og mange pårørende har efterfølgende henvendt sig til mig og fortalt om deres oplevelser i forhold til ægtefæller og forældre. Både på kommunale plejehjem som på Attendo. At de har klaget, men at klagerne ikke bliver taget alvorligt.

At de føler sig magtesløse, da tilsyn ikke forholder sig til dem og deres klager.

Der er forskellige former for tilsyn. Både fra kommunen selv men også fra Styrelsen for patientsikkerhed.

Jeg anmoder om, at vi i udvalget drøfter disse forhold og finder en vej, så alle kommende tilsyn på kommunens plejehjem bliver uanmeldte.

At det er klager, der undersøges, samt involverede borgere, pårørende og medarbejdere der interviewes, og ikke særligt udvalgte.

17Meddelelser

Sagsfremstilling

Kommende Arrangementer inden for udvalgets område:

  • KL's Sundhedskonference 25. februar 2025 i Kolding.

Meddelelser:

  • Opfølgning på dialogmøde mellem Omsorg og ældre, beboer- og pårørenderådene på omsorgscentrene og Seniorrådet 14. nov. 2024 er vedlagt som bilag.
  • Referat fra fælles dialogmøde 5. december 2024 inklusive oplæg er vedlagt som bilag.
  • Aftalen med Trasbo om levering af praktisk hjælp til borgerne ophører med udgangen af marts 2025. Administrationen og Trasbo har sammen lagt en plan for afvikling af aftalen, herunder for fortsat hjælp til de borgere, der i dag får støtte til rengøring af Trasbo.
  • Sagsliste og årshjul er vedlagt som bilag.

Bilag

18Underskrifter

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.