Social og sundheds møde den 15. august 2024
Mødelokale F 1 kl. 08.30
51Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Godkendt.
Fraværende:
Therese Hejnfelt (C)
52Beslutning om handleplan i forbindelse med Ankestyrelsens omgørelsesprocenter på det voksenspecialiserede myndighedsområde
Resume
Social-, Bolig - og Ældreministeriet offentliggør hvert år i juni kommunefordelte Danmarkskort over omgørelsesprocenter i Ankestyrelsens klagesager vedrørende bestemmelser i serviceloven. Byrådet skal træffe beslutning, om, hvorvidt det nye Danmarkskort giver anledning til, at der skal udarbejdes en særskilt handlingsplan for at styrke den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen på voksenhandicapområdet.
På voksenhandicapområdet har Ankestyrelsen i 2023 behandlet fem sager fra Frederikssund Kommune, hvilket er et fald på to sager i forhold til 2022. På baggrund af data samt det fortsatte arbejde med udvikling af kvaliteten i sagsbehandling på voksenområdet vurderer administrationen, at der ikke er behov for en særskilt handleplan på området.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Der ikke udarbejdes en særskilt handleplan for at styrke den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen på voksenhandicapområdet, idet der henvises til den igangværende udviklingsplan på voksenområdet.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende:
Therese Hejnfelt (C)
Sagsfremstilling
Social-, Bolig og Ældreministeriet offentliggør hvert år tre kommunefordelte Danmarkskort over omgørelsesprocenter i Ankestyrelsens klagesager vedrørende socialområdet. Danmarkskortene over omgørelsesprocenter for 2023 blev offentliggjort den 4. juni 2024 og dækker følgende områder.
- Socialområdet, der dækker over alle bestemmelser i serviceloven i 2023, herunder ældreområdet, hele voksenhandicapområdet og hele børnehandicapområdet.
- Voksenhandicapområdet, der er afgrænset til servicelovens §§ 95, 96, 97, 100 (Kontant tilskud, Borgerstyret personlig assistance, ledsagelse, merudgifter).
- Børnehandicapområdet, der er afgrænset til servicelovens §§ 32, 32a, 36, 39-40, 41, 42-43 og §§ 44-45.
De tre danmarkskort kan findes som interaktive kort på Social- og Ældreministeriets hjemmeside: https://www.sm.dk/danmarkskort/2024/jun
Nedenfor gennemgås omgørelsesprocenterne for voksenhandicapområdet og for det samlede socialområde.
Færre sager er behandlet i Ankestyrelsen på voksenhandicapområdet
I 2023 har Ankestyrelsen realitetsbehandlet fem sager fra Frederikssund Kommune inden for voksenhandicapområdet, der omfatter servicelovens § 95, 96, 97, 100. Dette er en nedgang på to sager i forhold til 2022.
Frederikssund Kommune har selv registreret otte borgere, der har klaget over § 95, 96, 97 og 100 i 2023.
Dette skal ses i forhold til, at Frederikssund Kommune i alt har registreret 153 igangværende sager inden for de fire paragrafområder.
Ankestyrelsens behandling af fem behandlede sager i 2023 fordeler sig således:
- Alle sagerne vedrører merudgifter efter Servicelovens § 100.
- Tre sager er blevet stadfæstet af Ankestyrelsen. Det betyder, at Ankestyrelsen har truffet samme afgørelse som kommunen i hele den indsendte sag.
- To sager er blevet hjemvist af Ankestyrelsen til kommunen. Det betyder, at to sager er blevet hjemvist til fornyet vurdering og yderligere oplysning i kommunen, fordi hele eller dele af sagen ikke var tilstrækkeligt oplyste til, at Ankestyrelsen kunne træffe afgørelse.
- Ingen sager er blevet ændret eller ophævet af Ankestyrelsen. Det betyder, at der ikke har været nogle dele af sagerne, hvor Ankestyrelsen har truffet en anden afgørelse end kommunen.
Samlet set ligger omgørelsesprocenten i 2023 for Frederikssund Kommune på 40 procent, hvilket er et fald på 17 procentpoint i forhold til 2022. Omgørelsesprocenten ligger over landsgennemsnittet, der er på 37,1 procent. Faldet i omgørelsesprocenten skal ses i forhold til, at antallet af behandlede sager i Ankestyrelsen er faldet i 2023 samtidig med, at en større andel af sager er stadfæstet. Omgørelsesprocenten er beregnet på et lille sagsantal, der betyder, at ændring af én sag bevirker, at omgørelsesprocenten bliver 20 procentpoint højere eller lavere.
Se desuden vedlagte bilag 1 - Uddybning af tallene bag omgørelsesprocenten fra Ankestyrelsen for yderligere oplysninger.
I Rammeaftale mellem regeringen (SVM) og Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti samt Radikale Venstre om en langsigtet og bæredygtig udvikling af handicapområdet fra 2. maj 2024 er det tilkendegivet, at der arbejdes på en forenkling af merudgiftsydelsen efter servicelovens § 100 i 2024-2025. Baggrunden herfor er, at reglerne for merudgiftsydelser på socialområdet er svære at gennemskue og lægger beslag på mange administrative ressourcer. De nuværende regler presser både borgere, kommune og Ankestyrelse uden af skabe direkte værdi hos borgerne.
Igangværende tiltag som følge af godkendt udviklingsplan og et netop afsluttet Taskforceforløb skal medvirke til fortsat at styrke og udvikle den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen
Det sociale område i Frederikssund Kommune har et vedvarende og særskilt fokus på at sikre høj kvalitet i sagsbehandlingen. Voksenhandicapområdet fik i årene 2022-2024 støtte fra Social- og Boligstyrelsens og Ankestyrelsens Taskforce til udvikling af den socialfaglige kvalitet i sagsbehandlingen. I den forbindelse har administrationen udarbejdet en udviklingsplan gældende i perioden 2022-2024, som beskriver mål og udvikling med henblik på en højere juridisk kvalitet i sagsbehandlingen (Se bilag 2). Administrationen arbejder fortsat målrettet med de elementer, der fremgår af udviklingsplanen, herunder en struktureret gennemgang af regler og lovgivning, der er specifikke for det specialiserede voksenområde.
Social og sundhed har på møde 7. marts 2024 (sag 14) besluttet, at arbejdet med at udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen skal fortætte i henhold til udviklingsplanen på det voksenspecialiserede myndighedsområde.
Resultaterne i Danmarkskortet indikerer, at arbejdet med udviklingsplanen har en positiv betydning for kvaliteten af sagsbehandlingen på det specialiserede voksenområde i Frederikssund Kommune.
På baggrund af de eksisterende tiltag om fortsat at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen anbefaler administrationen derfor, at der ikke iværksættes yderligere handleplaner på baggrund af Danmarkskortet for 2023.
Kort orientering om Danmarkskortet for det samlede sociale område
På det samlede sociale område, som dækker børne- og ungeområdet, voksenområdet og ældreområdet, er der i 2023 behandlet 44 sager i Ankestyrelsen fra Frederikssund kommune. Dette er er et fald fra 93 sager i 2022. Omgørelsesprocenten er i samme periode faldet med 16 procentpoint til 32 procent. På landsplan er omgørelsesprocenten steget med 1 procentpoint til 38,5 procent.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet synes, det er positivt, at omgørelsesprocenten på voksenhandicapområdet for Frederikssund kommune er faldet med 17 % til 40 % fra sidste år og derved kun ligger en smule over landsgennemsnittet (37,1 %). Det hænger bl.a. sammen med, antallet af sager, der ankes, er faldet fra 7 til 5.
Tilsvarende for det samlede sociale område, som er faldet med 16 procentpoint til 32 procent, hvilket er 6,5 procentpoint under landsgennemsnittet.
Rådet er opmærksom på, at antallet af klagesager i sig selv ikke nødvendigvis er et billede på kvaliteten i sagsbehandlingen, men udelukkende siger noget om rigtigheden af den del af kommunens afgørelser, der påklages til Ankestyrelsen. Rådet vil dog gerne påpege, at de ankede sager risikerer at være ”toppen af isbjerget”, idet mange sager ikke ankes, fordi borgerne ikke har de nødvendige ressourcer til at klare en langstrakt proces gennem Ankestyrelsen. Der risikerer med andre ord at være et betydeligt mørketal.
Rådet savner på tilsvarende vis oplysninger om Børnehandicapområdet, hvor der henvises til, at disse fremgår af sagsfremstillingen for Udvalget for Børn, familie og forebyggelse. Denne dagsorden er imidlertid IKKE offentliggjort på nuværende tidspunkt.
Af materialet fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet fremgår det dog, at der for så vidt angår følgende paragraffer: 32, 32a, 36, 39-40, 41, 42-43 og §§ 44-4 er tale om en omgørelsesprocent på landsplan på 48,4 %, og for Frederikssund på 40 %, hvilket dækker over 10 sager, hvoraf 4 er omgjort.
Rådet synes, der er mange gode initiativer i gang mhp at styrke den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen. Således er det meget positivt, at Afdeling for Voksenstøtte arbejder målrettet med at fremme fælles læring hos sagsbehandlerne både på baggrund af kommunens klagesager, men også andre nye principmeddelelser eller praksisundersøgelser fra Ankestyrelsen med henblik på at udvikle den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen. Derudover er det oplyst, at der fortsat arbejdes med at sikre høj kvalitet i sagsbehandlingen på det sociale område efter den vedtagne udviklingsplan som opfølgning på Taskforcens indsats.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Ingen bemærkninger.
Økonomi
En anbefaling fra Social og sundhed til ØU og BYR om at der ikke udarbejdes særskilt handleplan på voksenhandicapområdet har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
53Beslutning om politisk mødekalender for udvalgets møde i 2025
Resume
En gang om året skal udvalget træffe beslutning om, hvor og hvornår udvalgets møder for det kommende år skal holdes.
Med denne sag til Social og sundhed derfor tage stilling til udkast til mødekalender for udvalgets møder i 2025.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Godkende udkast til mødekalender for udvalgets møder i 2025.
- Tage stilling til, hvor udvalgets møder skal afholdes (på rådhuset, administrationscenter Slangerup eller andre steder).
- Drøfte, hvordan udvalgets eventuelle dialogmøder, temamøder m.m. henover året bedst tilrettelægges.
Beslutning
Indstillingens punkt 1 bragt til afstemning.
For stemmer: Anne Sofie Uhrskov (V), Anne-Lise Kuhre (A), Maibritt Møller Nielsen (D)
Jesper Wittenburg undlader at stemme.
Indstillingspunkt 1 godkendt.
Indstillingspunkt 2: Udvalget ønsker at udvalgets møder i videst mulige omfang afholdes på institutionerne.
Indstillingspunkt 3: Administrationen udarbejder en plan for udvalgets møder som sættes på under meddelelsespunktet til det kommende møde.
Fraværende:
Therese Hejnfelt (C)
Sagsfremstilling
Det er formelt set det enkelte udvalg, der beslutter hvor og hvornår udvalgets møder afholdes. I praksis er udvalgene imidlertid en del af en samlet mødekabale, hvor otte fagudvalgsmøder skal placeres, så alle udvalgsmedlemmer har mulighed for at deltage i møderne.
Principper for mødeplanlægningen
I arbejdet med mødeplanlægningen for udvalg og Byråd har administrationen arbejdet ud fra følgende principper:
- Udgangspunkt i den godkendte mødekalender for 2024.
- Udvalgsmøderne placeres, så sager fra dagsordenen kan nå at blive optaget på dagsordenen til næstkommende møde i Økonomiudvalg og Byråd.
- Byrådets møder afholdes som udgangspunkt den sidste onsdag i måneden, og Økonomiudvalgets møder holdes som udgangspunkt den foregående onsdag. Nogle måneder kan det imidlertid ikke lade sig gøre som følge af ferie- eller helligdage.
- Møderne i fagudvalgene holdes i tidsrummet 08.00 til 17.00 og bookes som udgangspunkt til at vare 2 timer.
Principperne afspejler bl.a. den gensidige afhængighed mellem udvalgsmøderne og dermed et forsøg på at veje mange forskellige hensyn op mod hinanden, herunder hensynet til at sikre en smidig og koordineret sagsbehandling på tværs af udvalg, Økonomiudvalg og Byråd.
I planen er der også taget højde for udvalgenes eventuelle deltagelse i KL-topmøder samt et ønske fra en del af byrådets medlemmer om, at der ikke er udvalgsmøder om mandagen.
Godkendelse af tid og sted for udvalgets møde
Forslag til udvalgets ordinære møder i 2025 fremgår af vedlagte mødeplan, som også angiver tidspunkt for mødernes afholdelse.
Helt konkret indeholder mødekalenderen et forslag om, at Økonomiudvalget m.fl. holder møde en torsdag (i stedet for onsdag) i oktober 2025. Dette er for at undgå, at mødet kolliderer med KLs Ældre- og Sundhedskonference.
Der afholdes Kommune og Regions valg den 18. november 2025. Jf. styrelseslovens § 6 afholdes det konstituerende møde for det nyvalgte byråd i tidsrummet 1.-15. december i samme år som valgets afholdelse. Administrationen har foreslået, at det konstituerende møde afholdes onsdag den 3. december 2025.
Erfaringsmæssigt ved vi, at nogle af udvalgene henover året også har dialogmøder med brugere, temamøder o. l. mødeaktiviteter, som ligger udover de ordinære udvalgsmøder. Det anbefales, at udvalget på indeværende møde også drøfter, hvornår denne typer af møder mest hensigtsmæssigt kan placeres - dette bl.a. af hensyn til den samlede mødeplanlægning på tværs af udvalg og byråd.
Inddragelse
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Ingen bemærkninger.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Seniorrådet tager kalender med datoer for møder til efterretning med den bemærkning, at det vel være hensigtsmæssigt for seniorrådets tilrettelægning af udarbejdelse af høringssvar, hvis materialet kan fremsendes tidligere end torsdagen i ugen før udvalgets møde den efterfølgende torsdag.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
54Orientering om Ankestyrelsens Handicapsagsbarometer 2023
Resume
Med denne sag orienteres udvalget om Ankestyrelsens landsdækkende måling kaldet handicapsagsbarometret. Handicapsagsbarometret 2023 har undersøgt kommunernes juridiske sagsbehandlingskvalitet af ledsagelse efter servicelovens § 97. I undersøgelsen indgår fire sager fra Frederiksund Kommune. Ankestyrelsen vurderer, at tre af disse sager er korrekt afgjort. Administrationen har brugt resultatet fra Handicapsagsbarometret til at sætte fokus på sagsbehandlingen af sager efter servicelovens § 97, ligesom det har været et fokus i det netop afsluttede Taskforceforløb.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende:
Therese Hejnfelt (C)
Sagsfremstilling
For at styrke retssikkerheden for borgere med handicap gennemfører Ankestyrelsen en landsdækkende måling, handicapsagsbarometret, af den juridiske sagsbehandlingskvalitet på udvalgte bestemmelser på voksen - og børnehandicapområdet. Barometeret giver årligt et aktuelt billede af kommunernes juridiske sagsbehandlingskvalitet på tværs af alle landets kommuner på en udvalgt bestemmelse i serviceloven.
Ankestyrelsen har i Handicapsagsbaromtret for 2023 gennemført en praksisundersøgelse af Ledsagelse efter servicelovens § 97. Undersøgelsen er foretaget i perioden juli 2021 til juli 2022 om omfatter i alt 385 sager fordelt på alle landets kommuner. Ingen af de gennemgåede sager har været påklaget til Ankestyrelsen. Rapporten er tilgængelig på Ankestyrelsens hjemmeside: https://ast.dk/publikationer/handicapsagsbarometret-2023-om-ledsagelse-efter-servicelovens-ss-97.
Fire af de undersøgte sager er afgjort af Frederikssund kommune. Ankestyrelsens undersøgelse viser, at tre ud af Frederikssund Kommunes fire sager ville være stadfæstet, hvis de var påklaget til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen vurderer dermed, at de tre sager er korrekt afgjort. En sag ville være hjemvist til fornyet behandling, hvis den var påklaget til Ankestyrelsen. Handicapsagsbarometret viser til sammenligning, at på landsplan havde 47% af sagerne retlige mangler med væsentlig betydning for afgørelsens rigtighed.
Afdeling for Voksenstøtte har brugt resultatet fra Handicapbarometret til at sætte fokus på sagsbehandlingen af sager efter servicelovens § 97, ligesom det har været et fokus i det netop afsluttede Taskforceforløb.
I de kommende år vil Handicapsagsbarometret have fokus på følgende bestemmelser:
- 2024: Dækning af merudgifter til børn og voksne, servicelovens §§ 41 og 100.
- 2025: Dækning af tabt arbejdsfortjeneste, barnets lov § 87.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager orienteringen til efterretning.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Ingen bemærkninger.
Økonomi
Orientering om resultatet af Ankestyrelsens landsdækkende måling (Handicapsagsbarometret), der i 2023 havde fokus på § 97 Ledsagelse, har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
55Orientering om opsigelse af samarbejdsaftale med Boblberg.dk
Resume
I denne sag orienteres udvalget om, at samarbejdsaftalen mellem Frederikssund Kommune og Boblberg.dk er blevet opsagt. Fra og med 2025 er der ikke afsat midler til drift af Boblberg.dk.
Centerchef for Kultur, Fritid og Ungeliv Anders Munch Skovgren og frivillighedskonsulent Katrine Hastrup Jakobsen deltager under punktets behandling
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende:
Therese Hejnfelt (C)
Sagsfremstilling
I januar 2021 besluttede det daværende Social- og sundhedsudvalg at indgå samarbejdsaftale med Boblberg.dk.
Boblberg.dk er en digital borger-til-borger platform, hvor formålet er at skabe kontakt i uformelle fællesskaber, sociale relationer og sundhedsfællesskaber.
Aftalen mellem Boblberg.dk og Frederikssund Kommune trådte i kraft den 1. marts 2021. Aftalen var uopsigelig i en 2-årig periode. Herefter er der et halvt års gensidig opsigelse. Der har i perioden siden været afsat midler til drift af Boblberg.dk.
Fra og med 2025 er der ikke længere afsat midler til drift af Boblberg.dk. I 2024 betalte Frederikssund Kommune 97.000 kr. for aftalen med Boblberg.dk.
Administration har opsagt samarbejdsaftalen med Boblberg.dk indenfor det halve års opsigelsesfrist og inden næste rate af driftsmidlerne for Boblberg.dk skal betales.
Inddragelse
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet savner i sagsfremstillingen en forklaring – ud over den økonomiske - på, hvorfor samarbejdsaftalen er opsagt af administrationen. Bilaget viser brugen af platformen, som både bruges af unge samt midaldrende, der primært søger at komme ud af ensomhed og psykisk sårbarhed ved at skabe nye sociale relationer og fællesskaber baseret på brugernes fælles interesser, hvilket er helt i overensstemmelse med kommunens vedtagne Sundhedspolitik, Handicap-og psykiatripolitik mv.
Det ville ligeledes være hensigtsmæssigt med en evaluering af indsatsen, inden der gribes til opsigelse af aftalen.
I forhold til en eventuel fremtidig finansiering af en ny samarbejdsaftale, må Rådet på det kraftigste fraråde, at Boblberg overvejes finansieret over kommunens § 18 midler – da der i forvejen er alt for mange ansøgninger til den beskedne pulje. Dette vil betyde en større pres på puljen, som i forvejen er helt utilstrækkelig, og det vil i givet fald få alvorlige konsekvenser for det frivillige sociale arbejde i kommunen, hvis endnu færre foreninger kan få finansieret deres aktiviteter.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Ingen bemærkninger.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige betydning. Hvis det besluttes at finansiere en fremtidig drift af Bobleberg.dk fra §18-puljen afsat til frivillingt socialt arbejde, kræver det ikke en tillægsbevilling. Dog vil der være det mindre i puljen til frivilligt socialt arbejde. Budgettet til frivilligt socialt arbejde er i 2024 523.000 kr.
Bilag
56Anmodning om optagelse af sag vedrørende partshøring i borgersager
Beslutning
Udvalget ønsker en orienteringssag om partshøring på et kommende udvalgsmøde med deltagelse af borgerrådgiveren.
Fraværende:
Therese Hejnfelt (C)
Sagsfremstilling
Byrådsmedlem Maibritt Møller Nielsen (D) har pr.r e-mail den 31. maj 2024 til udvalgsformand Anne Sofie Uhrskov (V) anmodet om følgende:
Jeg vil godt anmode om at få en sag på i Udvalget for Social og Sundhed.
Sagen omhandler manglende partshøring i borgersager. Det blev for nylig offentliggjort af Task Force samt i borgerrådgivers beretning, at der fortsat er store udfordringer med, at sagsbehandlerne glemmer at partshøre borger, inden der træffes endelig afgørelse i sagerne. Det er dybt problematisk, idet det handler om borgernes retssikkerhed.
Derfor vil jeg godt anmode om, at vi i udvalget får en sag på dette, hvor borgerrådgiver deltager ved mødet, så vi kan drøfte disse problematikker mere dybdegående med hende.
Der var også andre problematikker, der stadig ikke var helt styr på i rapporten.
Inddragelse
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet anser Forvaltningslovens regler om partshøring som helt centrale i forhold til myndighedernes pligt til at gøre den/de berørte borgere bekendte med en sag, inden der træffes en afgørelse, så det bliver muligt for borgerne at udtale sig om sagen og om evt. informationer, der er indhentet fra anden side.
Rådet synes altid, det er en god idé at indkalde Borgerrådgiveren og høre hendes vurdering af borgernes henvendelser samt de problemstillinger, der kan udledes heraf – og ikke mindst hendes anbefalinger til kommunen for at forbedre borgernes oplevelser med denne.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Anmodning om optagelse af sag vedrørende partshøring i borgersager 27.69.00-G01-1-24
Seniorrådet kan kun bifalde, at der bliver optaget en sag vedr. partshøringer. Vi er i rådet blevet gjort opmærksom på, at der foregår en række tekniske eller uvidende fejl fra Visitationens side.
Bl.a. bliver borgere partshørt, selv om de får bevilget det, de søger om. Disse borgere skal ikke partshøres.
Vi er ligeledes blevet orienteret om, at der partshøres flere gange undervejs i en given sagsbehandling, mens sagsbehandlingen foregår.
Man partshører først når sagen er færdigbehandlet, og man påtænker at give afslag.
Der bliver også stillet spørgsmål fra personalet i partshøringerne. Det skal der naturligvis ikke, da sagen så ikke er færdigbehandlet.
Seniorrådet foreslår, at det personale der foretager partshøringer bliver pålagt at deltage i en grundig undervisning i partshøringsregler.
57Meddelelser
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende:
Therese Hejnfelt (C)
Sagsfremstilling
Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:
- KL’s Ældre og Sundhedskonference afholdes i Kolding den 10. oktober 2024. Program er vedlagt som bilag. Udvalgsmedlemmer skal tage stilling til hvorvidt de ønsker at deltage. Bemærk i den forbindelse, at der samme dag er planlagt udvalgsmøder både i Omsorg og ældre samt i Social og sundhed. Såfremt der ønskes deltagelse i konferencen den 10. oktober, skal der findes alternative tidspunkter for afholdelse af de to udvalgsmøder.
- Den 19. august 2024 åbner den nye tandklinik på Frederikssund Hospital. Byråd,k olegaer og samarbejdspartnere inviteres derfor til åbningsreception i de nye lokaler den 26. august 2024 klokken 14.00 - 15.30.
Meddelelser:
- Referat fra møde i KLU den 13. juni 2024 er vedlagt til orientering.
- Frederikssund Kommune har modtaget 451.322 kr. fra Sundhedsstyrelsens udviklingspulje til ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge under 25 år. Midlerne vil blive brugt i perioden 2024-27 til at uddanne seks sundhedsplejersker som stoprådgivere og afprøve en række stopforløb på henholdsvis Frederikssund Campus, Baunehøj Efterskole og i udskolingen på Ådalens Skole. Derudover vil kommunens nuværende stoprådgiver gennemføre stopforløb til unge, som ikke er tilknyttet en ungdomsuddannelse. Midlerne vil også blive anvendt til håndkøbsmedicin til nikotinafvænning til en andel af de elever, der deltager i stopforløbene. Stoprådgiverne vil undervejs bruge erfaringerne fra forskningsprojektet U-Niko målrettet unge og nikotin, hvor Frederikssund Kommune deltog som testkommune. Sundhedsstyrelsen planlægger en ekstern evaluering af forløbene.
- Sundhedsstrukturkommissionen præsenterede den 11. juni 2024 sine anbefalinger og forslag til modeller for nye måder at indrette sundhedsvæsenet på. Rapporten kan findes på sundhedsstrukturkommissionens hjemmeside: www.ism.dk/temaer/sundhedsstrukturkommissionen. På KL's hjemmeside ses kommunernes svar på rapporten: https://www.kl.dk/sundhed-og-aeldre/sundhedsreform-og-sundhedsklynger.
- Byrådsmedlem Inge Messerschmidt har forespurgt om behovet for et kommunalt beredskab til borgere, der modtager støtte fra kommunen i forbindelse med forsvarsminister Troels Lund Poulsen udmelding om, at befolkningen anbefales hver især at have et kriseberedskab. Den 21. juni fremsendte KL en orientering til kommunerne, som er vedlagt som bilag. Administrationen har ikke modtaget yderligere hen over sommeren. Administrationen følger op på, om der eventuelt er nye anbefalinger på vej.
- Tilsynsrapport for botilbuddet Klintegården 2024 er vedlagt som bilag.
- Tilsynsrapport for botilbuddet Skibbyhøj 2024 er vedlagt som bilag.
Bilag
58Underskrifter
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.