Frederikssund Kommunes logo

Social og sundheds møde den 06. marts 2025

Byrådssalen kl. 08.30

Referat

Fold alle punkter

20Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

21Beslutning om arbejdet med sundhedspolitikken Sammen om sundhed i 2025

Resume

Frederikssund Kommunes sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26” danner strategisk ramme for kommunens arbejde med sundhed, og hvert år beslutter Byrådet nye handleplaner under politikken. I denne sag stilles forslag om, at der i 2025 udarbejdes to handleplaner for henholdsvis ”Støtte til borgere med demens” og ”Bevægelse i naturen”. Omsorg og ældre; Unge, fritid og idræt; Plan og teknik; Klima, natur og energi samt Social og sundhed forelægges sagen parallelt. Social og sundhed godkendte forslaget den 6. februar 2025 (sag nr. 11).

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

1. Der i 2025 udarbejdes handleplaner for henholdsvis ”Støtte til borgere med demens” og ”Bevægelse i naturen” under sundhedspolitikken.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Byrådet vedtog 15. december 2021 (sag nr. 372) Frederikssund Kommunes sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26”. Sundhedspolitikken sætter mål og retning for, at alle borgere skal have de bedste rammer og forudsætninger for at leve et godt og aktivt liv med bedre sundhed og flere gode leveår. Samtidig danner politikken rammen for, hvordan kommunen vil arbejde med sundhed. Politikken realiseres gennem en række tematiske og flerårige handleplaner, som tager udgangspunkt i politikkens principper og borgernes sundhedsudfordringer, prioriterer indsatser og sætter relevante effektmål. I denne sag stilles forslag om to nye handleplaner under sundhedspolitikken i 2025. Social og sundhed godkendte forslaget den 6. februar 2025 (sag nr. 11).

I 2023 blev handleplanerne ”Flere i fællesskaber” og ”Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet” udarbejdet, og i 2024 blev det besluttet at udarbejde handleplanerne ”Sunde børn” og ”Støtte til borgere med kronisk sygdom”. De to første handleplaner udfases i indeværende år, jf. andre sager på samme dagsorden. Handleplanerne som er udarbejdet i 2024 forelægges i løbet af foråret 2025. Handleplanerne sikrer, at vi på sundhedsområdet hvert år prioriterer, hvilke sundhedsindsatser der skal fremmes på tværs.

Det foreslås, at der i 2025 – i lighed med både 2023 og 2024 – udarbejdes to nye handleplaner under sundhedspolitikken (se bilag 1a): Dels en handleplan for ”Støtte til borgere med demens”, som allerede er aftalt i Budgetaftale 2025-28. Dels en handleplan for ”Bevægelse i naturen”. Begge handleplaner vil blive implementeret i perioden 2025-27.

Handleplan for Støtte til borgere med demens

Handleplan for ”Støtte til borgere med demens” hører primært under sundhedspolitikkens tema Det nære sundhedsvæsen. Derudover vil handleplanen have sit strategiske afsæt i Ældrestrategien, som har til formål at sikre, at alle ældre borgere støttes i at leve et sundt, aktivt og værdigt liv. Arbejdet med handleplanen forankres i Omsorg og ældre, som har ansvar for demensindsatsen.

Demens er en sygdom, som kan give store udfordringer i hverdagen for både borgeren selv og de pårørende. Befolkningsundersøgelser viser, at der i 2024 var ca. 925 borgere med demens i Frederikssund Kommune, og antallet forventes at vokse i de kommende år som følge af en stigende ældre befolkning. Dertil kommer yngre borgere, som får en demensdiagnose.

Frederikssund Kommune har i de sidste år implementeret en fokuseret demensstrategi for perioden 2021-25 (godkendt af det daværende Velfærdsudvalg i oktober 2021, sag nr. 133), som indeholder fire temaer med fokus på bl.a. fællesskaber, tidlig og rehabiliterende indsats og støtte til borgere og pårørende med en række indsatser. Det er i aftalen for Budget 2025-28 aftalt at udarbejde en handleplan for borgere med demens for at styrke indsatsen for borgere med lettere demens og borgere med demens og deres pårørende med behov for mere kompleks støtte. Den nye handleplan vil have fokus på en tidlig og rehabiliterede indsats, så borgeren kan leve et selvstændigt liv længst muligt på trods af demenssygdommen. Derudover skal både borgeren med demens og deres pårørende kunne indgå i trygge og meningsfulde fællesskaber, og de skal støttes til at kunne opretholde en meningsfuld hverdag. Samtidig skal borgere med demens og deres pårørende kunne leve en tryg hverdag med den nødvendige støtte.

Både demensstrategien og den nye, kommende handleplan omfatter alle borgere med demens i Frederikssund Kommune, både hjemmeboende borgere og beboere i plejeboliger.

Handleplan for Bevægelse i naturen

Handleplan for ”Bevægelse i naturen” hører primært under sundhedspolitikkens tema Sundhedsfremme og vil samtidig referere til Fritidspolitikken 2020-25 og Naturstrategien 2022-27. Handleplanen udarbejdes under udvalgene Unge, fritid og idræt; Plan og teknik; Klima, natur og energi og Social og sundhed.

Bevægelse og fysisk aktivitet har stor betydning for, at borgerne kan leve et langt og sundt liv, og mindsker samtidig risikoen for at udvikle sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdom og overvægt. Der er mange muligheder for at bevæge sig og være aktiv i Frederikssund Kommune, både i foreninger og på egen hånd og indenfor såvel som udenfor. I de senere år er der nationalt set kommet større fokus på fordelene ved at bevæge sig i naturen, da det har en positiv effekt på både fysisk og mental sundhed ved bl.a. at mindske stress og risiko for sygdom.

Naturen giver god mulighed for at bevæge sig for de borgere, som ikke ønsker eller ikke har mulighed for at være med i en forening, og i Frederikssund Kommune er der god adgang til både naturområder, vand og skov. Undersøgelsen ”Danmark i bevægelse” fra 2020 viser dog, at mange i kommunen ikke udnytter disse muligheder. Ligeledes bevæger mange borgere i kommunen sig ikke nok ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som lyder på mindst en halv times daglig bevægelse. I den seneste sundhedsprofil (2021) havde ca. hver femte borger i kommunen over 18 år kun stillesiddende aktiviteter i fritiden.

Kommunen arbejder allerede med at gøre de mange attraktive naturområder i kommunen mere tilgængelige og tilbyde flere muligheder for aktivitet til borgerne, bl.a. via flere stisystemer, udvikling af udearealerne i Idrætsbyen i Frederikssund og det kommende nye Maritimt Center Frederikssund. Handleplanen vil inspirere borgerne til at være aktive i naturen, især på de områder, hvor de mange nye initiativer i kommunen giver mulighed for det. Det kan være ved deling af gode gå- og løberuter, fx i samarbejde med frivillige foreninger og ved brug af kommunens digitale platforme. Det kan også være ved samarbejde med relevante organisationer, frivillige foreninger og aftenskoler om fx cykling og aktivitet ved vandet.

Tidsplan og format

Handleplanerne udarbejdes i 2025 efter samme proces med inddragelse af de relevante områder og andre interessenter. Se tidsplan i bilag 2. Handleplanerne udformes ligeledes i samme korte format som de allerede implementerede handleplaner. Herved understøtter processen omkring udformning af handleplaner under sundhedspolitikken frisættelsesmålene forenkling og ønsket om at frigive tid.

Med ovenstående to handleplaner vil alle tre temaer i sundhedspolitikken være bredt dækket af de i alt seks handleplaner. Bilag 1b viser handleplanerne fordelt på sundhedspolitikkens temaer. Derudover overvejes det i 2026 at udarbejde en handleplan med fokus på støtte til borgere med sociale udfordringer. Herved er alle relevante centre og fagudvalg i kommunen inddraget i en eller flere handleplaner under sundhedspolitikken. Se bilag 1c for politisk og administrativ forankring af sundhedspolitikkens handleplaner. I 2026 forventes regeringen at fremsætte en ny folkesundhedslov, som bl.a. vil kunne danne afsæt for en kommende sundhedspolitik fra 2027.

Inddragelse

Der vil i forbindelse med udarbejdelsen af de to handleplaner blive gennemført en inddragende proces med relevante interne og eksterne aktører. Især vil patientforeninger og frivillige foreninger blive inddraget.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Byrådet vedtog i 2021 Frederikssund kommunes sundhedspolitisk

“Sammen om sundhed 2022-2026”. Administrationen foreslår, at der i 2025 udarbejdes 2 handleplaner for henholdsvis “Støtte til borgere med demens” og Bevægelse i naturen”. Begge handleplaner vil blive implementeret i perioden 2025-2027. Administrationen indstiller, at udvalget over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at de 2 handleplaner udarbejdes i 2025 under sundhedspolitikken. Seniorrådet tager administrationen indstilling til efterretning og ser frem til at måtte komme med input til de 2 handleplaner.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet henviser til sit tidligere høringssvar til denne sag (sag 11, Social og Sundhed 6.2.2025).

Økonomi

Beslutning om udarbejdelse af handleplaner i 2025 for henholdsvis ”Støtte til borgere med demens” og ”Bevægelse i naturen” under sundhedspolitikken har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

22Orientering om arbejde med vold i nære relationer

Resume

Sagen orienterer om Frederikssund Kommunes arbejde med vold i nære relationer. Arbejdet udspringer af et strategisk samarbejde med Nordsjællands Politi og bygger på en helhedsorienteret tilgang, hvor flere af kommunens afdelinger, politiet og NGO’er som Danner-stiftelsen arbejder sammen. Med sagen orienteres udvalget om baggrund for arbejdet, organisering og foreløbige resultater.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Historik

Beslutning fra Social og sundhed, 6. februar 2025, pkt. 16:

Sagen udsat til næste møde.

Fraværende:

Anne-Lise Kuhre (A)

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Baggrund og formål

Frederikssund Kommune har indgået et strategisk samarbejde med Nordsjællands Politi for at styrke indsatsen mod vold i nære relationer. Samarbejdet udspringer af en stigning i politiets registreringer af uro i hjemmet og et ønske om at skabe bedre hjælp og forebyggelse for borgere udsat for vold samt for voldsudøvere. Indsatsen bygger på en helhedsorienteret tilgang, hvor flere af kommunens afdelinger, politiet og eksterne partnere arbejder tæt sammen.

Drøftemøder om konkrete sager

Konkret har Frederikssund Kommune og Nordsjællands Politi valgt at afprøve drøftemøder som samarbejdsform. Drøftemøderne bygger på en allerede eksisterende model om Kriminalitetsforebyggende Lokalråd samt SSP og PSP-samarbejdet (drøftelse af tværgående borger-patient-handleplaner mellem politi, socialforvaltning samt psykiatrien).

Drøftemøderne afholdes af en tværfaglig arbejdsgruppe, der mødes hver 6.-8. uge for at drøfte konkrete borgersager. Gruppen omfatter deltagere fra:

  • Frederikssund Kommunes afdelinger: SSP og kriminalitetsforebyggelse, Jobcenteret (inklusiv integrationsteam), Rådgivningshuset og Center for Familie og Rådgivning.
  • Nordsjællands Politis forebyggelsesenhed og lokale områdebetjente.
  • NGO’er som Danner-stiftelsen, der bidrager med specialviden om vold.

Den tværfaglige arbejdsgruppes funktion

Arbejdsgruppen modtager en liste over relevante borgersager fra politiet. Listen baseres på politiets registreringer af voldssager og behandles med hjemmel i Retsplejelovens § 115. På møderne drøftes hver sag med henblik på at udarbejde individuelle handleplaner og koordinere indsatsen på tværs af relevante aktører. Borgerne følges typisk gennem tre drøftemøder, og en koordinator udpeges til at sikre opfølgning og kontakt. Arbejdsgruppen har indtil nu iværksat forløb for 38 borgere over det seneste år – herunder 2 forløb vedr. æresrelateret vold.

Forløbene omfatter:

  • Støtte til voldsudsatte og deres børn via tilbud som Rådgivningshuset og Danner-stiftelsen.
  • Forløb for voldsudøvere i samarbejde med organisationen Lev Uden Vold.
  • Forebyggende og tryghedsskabende besøg i hjemmet udført af politiet.
  • Hjælp til misbrugsbehandling, gældsrådgivning og beskæftigelsesindsatser gennem Jobcenteret.

Resultater indtil nu

Samarbejdet har allerede haft positiv effekt i form af:

  • Nedbringelse af krisecentersager.
  • Færre politirelaterede kørsler til uro i hjemmet.

Kompetenceudvikling

For at styrke indsatsen er medarbejdere fra kommunens afdelinger blevet opkvalificeret gennem kurser afholdt af Lev Uden Vold. Fokus har været på at øge viden om vold i nære relationer og forbedre evnen til at identificere og handle på sager.

Fremtidige mål

Det kriminalitetsforebyggende lokalråd skal fremadrettet fungere som styregruppe for arbejdsgruppen og skal afrapportere løbende.

De fælles målsætninger er følgende:

  • Nordsjællands politi og Frederikssund kommune vil samarbejde for at udvide og kvalificere samarbejdet gennem mere fælles viden om vold i nære relationer og fælles samarbejde om borgersager.
  • Begge parter ønsker at prioritere området og skabe målrettede fælles løsninger for borgere udsat for vold, men også voldsudøvere.
  • Dette kræver udarbejdelse af fælles arbejdsgange for håndtering af sager om vold i nære relationer på tværs af både faggrænser samt myndigheder.
  • Der skal arbejdes målrettet på opkvalificering af viden blandt ansatte på tværs af myndigheder og faggrupper til bedre at kunne forstå, handle og opspore sager om vold.
  • Den opkvalificerede viden skal kunne målsætte samarbejde på udnyttelse af de fælles kompetencer, som kan tilbyde rette råd og vejledning samt handleplaner til både voldsudsatte og -udøvere.

Inddragelse

Inddragelse af eksterne parter er beskrevet i sagen.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Det er meget tilfredsstillende at det hidtidige tværfaglige samarbejde allerede har vist positive effekter i form af færre krisecentersager og færre politirelaterede kørsler til uro i hjemmet.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Orientering om arbejde med vold i nære relationer. Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.

Rådet henviser til sit tidligere høringssvar til denne sag (sag 16, Social og Sundhed 6.2.2025):

” Det er meget tilfredsstillende at det hidtidige tværfaglige samarbejde allerede har vist positive effekter i form af færre krisecentersager og færre politirelaterede kørsler til uro i hjemmet.”

Økonomi

Orientering om Frederikssund Kommunes arbejde med vold i nære relationer har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

23Orientering om udviklingsplan for Handicap og Botilbud 2025-2026

Resume

Administrationen har udarbejdet en udviklingsplan for Handicap og Botilbud, der samler igangværende og kommende indsatser for handicap- og botilbudsområdet i 2025-2026. I denne sag forelægges Social og sundhed planen til orientering. Planen skal danne en ramme om administrationens arbejde med udviklingen af Handicap og Botilbud de kommende år.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning

Historik

Beslutning fra Social og sundhed, 6. februar 2025, pkt. 17:

Sagen udsat til næste møde.

Fraværende:

Anne-Lise Kuhre (A)

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Handicap og Botilbud er en organisation i Center for Voksenstøtte og Omsorg. Handicap og Botilbud driver en række tilbud til borgere med fysisk og/eller psykiske funktionsnedsættelse. Herunder fem botilbud og et tilbud om socialpædagogisk støtte i eget hjem.

Udviklingsplan indeholder igangværende og kommende indsatser for Handicap- og botilbudsområdet i 2025-2026. Se udviklingsplanen i bilag 1.

Udfordringerne kalder på en samlet løsning

Handicap og Botilbud oplever, at forudsætningerne for at drive botilbud over de seneste år har ændret sig. Blandt andet opleves det, at kommunernes efterspørgsel skifter til i højere grad at have fokus på fleksible tilbud

og andre målgrupper, samtidig med at borgere i de eksisterende botilbud bliver ældre. Dette kommer til udtryk som en svingende belægning i nogle tilbud, da det kan være svært at finde et match med nye borgere, når der kommer en ledig botilbudsplads. Derudover ses flere botilbud, hvor de juridiske konstruktioner og ejerforholdene i de enkelte tilbud kan være en hindring for udvikling af tilbuddene henimod større fleksibilitet.

Hvis målgruppen for borgere i Handicap og Botilbud ændres, vil dette stille andre krav til medarbejdernes faglige kompetencer, der skal kunne følge behovet. Der har været øget personalegennemstrømning i enkelte tilbud og der er, i forbindelse med et besøg fra Socialtilsyn Hovedstaden i juli 2024 (Sag nr. 4, 9. januar 2025), udarbejdet en handleplan for et enkelt tilbud.

Planen skal imødekomme fremtidens forventninger, som det blandt andet er beskrevet i Tranæsrapporten fra april 2024, samt i Rammeaftalen mellem regeringen (SVM) og Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti samt Radikale Venstre om en langsigtet og bæredygtig udvikling af handicapområdet 2. maj 2024. Oversigt over diverse notater, analyser og aftaler, der ligger til grund for udviklingsplanen kan ses i udviklingsplanen.

Udfordringerne kalder på en samlet løsning, så Handicap og Botilbud bliver en bæredygtig organisation i forhold til både økonomi og faglig kvalitet.

Udviklingsplanen indeholder 6 spor:

Spor 1 - Kapaciteten skal følge med. Vores nuværende bygninger og juridiske konstruktioner skal være hensigtsmæssige ift. målgruppen og omgivelsernes behov.

Spor 2 - Styring af økonomi med brug af ledelsesinformation. Vi skal lede og styre bæredygtigt på baggrund af data.

Spor 3 - Organisationen skal følge med. Vores interne organisation skal tilpasses, så den understøtter tilbuddenes formål og mål.

Spor 4 - Faglige kompetencer. Vores faglige kompetencer skal matche borgeres, pårørendes og sagsbehandleres behov og efterspørgsel.

Spor 5 – Et attraktivt tilbud/En attraktiv arbejdsplads. Vi tiltrækker og fastholder både gode medarbejdere og nye beboere.

Spor 6 – Samskabelse og samarbejde med omverdenen. Vi samarbejde konstruktivt og samskaber med civilsamfundet om opgaveløsningen.

Gennem de seks spor sættes retningen for, hvordan Handicap og Botilbud, i løbet af de næste 2 år, kan få skabt et stabilt fundament, som består af en kapacitet, der følger med behovet. En bæredygtig økonomi, der er datadrevet. En organisation, der kan tilpasse sig efter udbud og efterspørgsel. Relevante faglige kompetencer, der anvendes i samspillet med borgerne, hvorved tilbuddet bliver attraktivt både for borgere, pårørende og medarbejdere. Tilbud, som i højere grad spiller sammen med omverdenen om at udvikle sig.

Udviklingsplanen bygger ovenpå på den borgerinddragende proces om udvikling af det specialiserede voksenområde i Frederikssund Kommune (Sag nr. 2, 9. januar 2025).

Samtidig skal udviklingsplanen ses i relation til kommunens plan for det samlede botilbudsområde. Udvalget modtager er en status på botilbudsplanen på møde i foråret 2025.

De næste skridt

Det fremgår af udviklingsplanen (Bilag 1), at Handicap og Botilbud allerede har igangsat arbejdet med nogle af emnerne i de forskellige spor.

Den videre proces for udviklingsplanen er som følger:

• Handicap og Botilbuds MED-udvalg inddrages primo februar

• Spor 1 omkring kapaciteten sættes i gang primo februar

• Spor 2 omkring styring af økonomien med brug af ledelsesinformation er igangsat

• Spor 3 omkring tilpasning af organisationen sættes delvist i gang i februar måned

• Spor 4 omkring faglige kompetencer, sættes delvist i gang i februar måned

• Spor 5 omkring et attraktivt tilbud/en attraktiv arbejdsplads sættes delvist i gang i februar måned

• Spor 6 omkring samskabelse med omverdenen afventer. Dette spor indgår som en del af den borgerinddragende proces om udvikling af det specialiserede voksenområde. (Sag nr. 2, 9. januar 2025)

Der arbejdes målrettet med udviklingsplanen de kommende 24 måneder.

Styregruppen består af Centerchef, Stabsleder og Leder af Handicap og Botilbud. Styregruppen sikrer og understøtter at målene i planen nås og vil kunne træffe de nødvendige beslutninger undervejs.

Social og sundhed orienteres løbende om arbejdet med udviklingsplanen og inddrages i nødvendige beslutninger.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Intet høringssvar fra Seniorråd.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager orienteringen til efterretning med den kommentar, at vi savner en redegørelse for, hvordan

denne udviklingsplan spiller sammen med den borgerinddragende proces om udvikling af det specialiserede voksenområde.

Rådet henviser til sit tidligere høringssvar (sag 23, Social og Sundhed 6.2.2025): ”Rådet tager orienteringen til efterretning med den kommentar, at vi savner en redegørelse for, hvordan denne udviklingsplan spiller sammen med den borgerinddragende proces om udvikling af det specialiserede voksenområde.”

Derudover har vi følgende kommentarer til de enkelte spor i planen.Spor 1 : Kapaciteten skal følge med

ud over at den fysiske kapacitet skal matche målgruppens behov, så er det vigtigt at sikre, at borgerens bolig som fx omgivelser, indretning, faciliteter og stand kan danne rammen om gode liv og skabe mulighed for aktiv samfundsdeltagelse, sunde liv og trivsel. Det skal sikres, at alle har mulighed for at bo med tryghed, ro, stabilitet og mulighed for at indrette sig, så det er hjemligt, og det er muligt at tilvælge socialt samvær.

Spor 4: Faglige kompetencer

Rådet er meget enig i, at bostederne skal styrke medarbejdernes faglighed.

Spor 6: Samskabelse og samarbejde med omverdenen

Det er vigtigt at sikre, at godkendte bosteder har de nødvendige ressourcer med henblik på at lave meningsfulde aktiviteter og understøtte beskæftigelse og aktiv samfundsdeltagelse samt styrke relationer til netværk og pårørende. Vi er enige i, at dette kan ske i samarbejde med civilsamfundet /frivilligindsatsen og arbejdspladser i lokalområdet.

Økonomi

Orientering om udviklingsplan for Handicap og Botilbud har isoleret set ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

24Orientering om status på Rådgivningshuset

Resume

Denne sag giver en status på Rådgivningshuset. Rådgivningshuset er Frederikssund Kommunes indgang for borgere over 18 år med sociale problemstillinger og behov for støtte. Rådgivningshuset yder råd og vejledning, visiterer til misbrugsbehandling og længerevarende støtteforløb samt samarbejder med relevante aktører for at sikre en helhedsorienteret indsats.

Afdelingsleder for Rådgivningshuset Heidi Salskov Andersen deltager under punktets behandling, hvor hun sætter flere ord på status og svarer på spørgsmål.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Baggrund og organisering

Rådgivningshuset åbnede 1. februar 2019. I tråd med det oprindelige formål fungerer Rådgivningshuset i dag som én samlet indgang for borgere over 18 år med nedsat funktionsniveau og sociale problemstillinger, så de hurtigt kan få adgang til relevant støtte og vejledning.

Social og sundhed opdateres løbende på status på Rådgivningshuset. Seneste status blev givet i sag nr. 106 på mødet 2. november 2023. Sagen her har til formål at orientere om Rådgivningshusets nuværende målgruppe og tilbudspalette.

1. januar 2021 overgik Rådgivningshuset organisatorisk fra Center for Voksenstøtte og Ældre til Center for Job og Rådgivning. Fra 17. februar er Rådgivningshuset en del af det nye Center for Beskæftigelse og Social, der integrerer kommunens socialområde med beskæftigelsesområdet.

Rådgivningshuset har i dag 11 medarbejdere med forskellige faglige baggrunde, herunder socialpædagoger, socialrådgivere og social- og sundhedsassistenter. Derudover er der en deltidsansat administrativ medarbejder. Personalet besidder bred erfaring med socialt arbejde, psykiatri, misbrugsbehandling og beskæftigelsesindsatser, hvilket understøtter det helhedsorienterede arbejde med udgangspunkt i borgernes behov.

Målgruppe

Målgruppen har tilpasset sig løbende, da Rådgivningshuset i tæt samarbejde med Ungekontakten og Jobcenteret har som målsætning, at borgerne så vidt kun skal ind ad en dør for at opnå bevilling eller støtte.

Rådgivningshusets målgruppe er i dag:

  • Borgere over 30 år med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser og sociale problemer.
  • Unge mellem 18-29 år på førtidspension.
  • Borgere over 18 år med behov for rusmiddelbehandling.

Rådgivningshuset arbejder med en tværfaglig tilgang for at sikre, at borgerne får den rette støtte. Målgruppen omfatter også borgere i udsatte boligområder, hjemløse og borgere med komplekse sociale problemstillinger.

Rådgivningshusets funktioner

Rådgivningshuset har overordnet set tre funktioner:

  1. Åben rådgivning

Borgere kan henvende sig uden tidsbestilling tre dage om ugen:

Mandag 13-16

Onsdag 9-12

Torsdag 13-17

Telefonisk kontakt er mulig alle hverdage fra 9-12 undtagen tirsdag.

Alle borgere, der henvender sig i den åbne rådgivning, får straks en samtale, hvor der ydes råd og vejledning og screenes for støttebehov. Vejledning starter straks på akutte behov, og inden for max 5 hverdage er der foretaget en udredning om endelige støtteforløb, der skal bevilges.

Kommunens øvrige medarbejdere henviser borgere til den åbne rådgivning eller bestiller tid til at deltage sammen med borgeren, hvis der er behov for en fælles handleplan.

Den åbne rådgivning anvendes herudover til opbygning af evnen til støtteforløb og som udslusning fra støtteindsatser.

2. Levering af sociale støtteindsatser: Rådgivningshuset leverer recovery-orienterede forløb, med fokus på mestring af eget liv samt kompetenceudvikling. Der er løbende ca. 100 borgere der modtager støtte via en af følgende støtteindsatser i Rådgivningshuset:

  • Servicelovens § 82a gruppeforløb: Rådgivningshuset tilbyder gruppeforløb (Positiv forandring samt metakognitiv udvikling) ligesom der henvises til forskellige typer gruppeforløb hos Socialpsykiatrien.
  • Servicelovens § 82b individuelle støtteforløb: Individuelle forebyggende forløb, som iværksættes max 5 dage efter henvendelsen.
  • CTI-forløb (Critical Time Intervention): Levering af støtte til hjemløse-reformens CTI-forløb i op til 9 måneders forløb.
  • Beskæftigelsesrettede støtteindsatser: Ved henvisning fra Jobcenterets ydes støtte i mentor- og jobformidler-indsatser. En stor del af disse borgere har også sociale støtteindsatser.
  • Servicelovens § 99 anonym støtte-kontaktperson, opsøgende samt boligsocial indsats: Gadeplansarbejde samt opsøgende indsatser, herunder bevillingsforløb efter servicelovens § 99 til primært alkohol- og stofbrugende borgere, hvor der bl.a. ydes økonomisk vejledning og samarbejdes med kommunens udbetalingsteam. Herudover deltagelse ved fogedretssager, samarbejdet med almennyttige og private boligforeninger, PSP-samarbejde mv.
  • Tværgående samarbejde mellem politiet og kommunen vedrørende vold i nære relationer (uddybes i dagsordenspunktet ”Orientering om arbejde med vold i nære relationer”).

3. Myndighedsopgaver: Bevilling af socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 (op til 5 timer/ugen), bevilling af dag- og døgnbehandling for misbrug, udarbejdelse af handleplaner for udsatte borgere ved hjemløshed samt opfølgning på ophold på herberg og krisecenter.

Samarbejde og resultater

For at sikre en koordineret indsats arbejder Rådgivningshuset tæt sammen med Ungekontakten, Jobcenteret, Socialpsykiatrien og andre relevante aktører.

Der kan i forbindelse med Rådgivningshusets stigende fokus på interne og eksterne samarbejder om forebyggende indsatser – bl.a. i arbejdet med at løfte hjemløsestrategien, i det understøttende arbejde i forbindelse med fogedretssager, Vold i nære relationer og på integrationsområdet – observeres færre borgere på herberg og krisecentre i 2024. I 2024 var der således 45 borgere med et eller flere ophold på krisecenter eller herberg, hvor antallet af borgere i 2023 var 62.

Rådgivningshuset har samtidig ændret strategi på opfølgning på borgeres ophold på herberg og krisecenter, som nu er løbende opfølgninger hver 4 uge, og allerede fra 1. opfølgning udarbejdes sammen med borgeren handleplan på at skulle videre fra herberg og krisecenter i form af bolig, uddannelse/beskæftigelse/misbrugsbehandling/støtte og CTI-forløb. Det medfører en kortere opholdstid end tidligere.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Intet høringssvar fra Seniorråd.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager orienteringen til efterretning med den kommentar, at det er meget positivt med målsætningen om, at borgerne så vidt muligt kun skal ind ad én indgang for at finde støtte og bevilling hertil.

Økonomi

Orientering om status på Rådgivningshuset har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

25Orientering om status på hjemløse café

Resume

Hjemløsecaféen, der blev etableret i oktober 2024, er en cafe for unge hjemløse eller unge, der er truet af hjemløshed. Der gives i denne sag en status for cafeen.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning, idet udvalget ønsker at få forelagt forslag til alternative konstellationer af indsatsen på et kommende møde.

Sagsfremstilling

Baggrund og formål

Caféen for unge, der er hjemløse eller truet af hjemløshed blev etableret som et tilbud til unge, der står i en boligmæssigt udfordrende situation. Målet er at give de unge praktisk hjælp til boligsøgning, økonomi, budget, forsørgelse og andre aspekter, der er nødvendige for at finde og opretholde en bolig. Derudover bliver der tilbudt et gratis måltid mad.

Caféen blev etableret af Ungekontakten sammen med Gadespejlene, som i forvejen har et kendskab til unge målgruppen og et tæt samarbejde med bl.a. Ungekontakten. Ungekontakten har haft samarbejde med Gadespejlene siden 2016, og der henvises løbende unge fra Ungekontakten, Familieafdelingen, UU m.fl. Gadespejlene er en velfungerende frivillig organisation, der består af frivillige mentorer med stor viden om og empati for de unge. Deres frivillige mentorer varetager i høj grad rollen som en ”voksen ven”, der møder den unge der, hvor den unge er. De fungerer som samtalepartnere, hjælper med praktiske ting, tager de unge med til arrangementer og motiverer til uddannelse/arbejde m.m. og sørger for, at den gode kontakt til Ungekontakten m.fl. opretholdes.

Gadespejlene ville ikke stå for opgaven med caféen alene og ønskede, at der var en kommunal medarbejder der deltog og sikrede sammenhæng og drift.

Status – meget få unge

Caféen åbnede i oktober 2024, og den har været åben en gang om ugen, hver onsdag kl. 17-19 i Café Kosmos. Det har været muligt at få leveret et varmt måltid mad, og der har været muleposer med frugt, juice og snacks, som gives til de fremmødte unge.

Der er kommunikeret bredt ud om tilbuddet:

· På hjemmesiden

· Nyheder på Facebook

· Løbende mails til alle samarbejdspartnere, både internt som KUI, men også uddannelsesinstitutionerne på Campus.

· Informationsfolder (vedlagt som bilag), der udleveres til unge.

Rådgivere og mentorer i Ungekontakten forsøger løbende at motivere de unge til at benytte tilbuddet.

De første måneder har haft meget begrænset fremmøde, med kun tre unge, der har opsøgt cafeen. Disse unge har ikke været hjemløse, men har været i en svær boligsituation eller i risiko for hjemløsehed og har ønsket hjælp til bl.a. boligsøgning. Siden årsskiftet er ingen unge mødt op i cafeen. Cafeen forventes som udgangspunkt at køre året ud, jævnfør det afsatte budget til cafeen.

Èn mentor fra ungekontakten har været tilstede i cafeen hver uge. Gadespejlene har deltaget med skiftende frivillige og har været en vigtig samarbejdspartner fra starten af, og fortsætter gerne med at deltage.

Mulige årsager til den lave benyttelse

Behovet for en decideret cafe/mødested for unge, der er hjemløse eller er truet af hjemløshed, virker til at være begrænset.

En årsag til det lave fremmøde kan være, at mange af de unge, som er tilknyttet Ungekontakten, allerede får vejledning omkring boligsøgning og økonomi fra deres eksisterende rådgiver eller mentor.

For de unge, der reelt er boligløse og lever et kaotisk og ustabilt liv, kan det være svært at møde op i et bestemt tidsrum hver uge.

Inddragelse

Intet høringssvar fra Seniorråd.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet har noteret sig den lave benyttelse af tilbuddet, som vi i øvrigt anser for en godt og nyttig indsats ift unge, som er hjemløse eller truet af hjemløshed.

Det er vigtigt at evaluere indsatsen, når perioden for bevillingen udløber – herunder også at få brugernes input med, således at tilbuddet kan tilpasses målgruppens behov fremadrettet.

I den forbindelse er det vigtigt at undersøge om tilbuddet evt skal være mobilt og opsøgende ift brugerne, og om der skal laves en særlig informationsindsats.

Økonomi

Orientering om ungecaféen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

26Meddelelser

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:

  • KL's sundhedskonference 25. februar 2025 i Kolding
  • KL's Social- og Sundhedspolitiske Forum 8.-9. maj 2025 i Aalborg. Orientering om indhold på forum er vedlagt som bilag.

Meddelelser:

  • Drøftelse af emner til udvalgets temamøder
  • Referat fra møde i KLU den 30.01.25 er vedlagt til orientering
  • Sagsliste og årshjul for Social og sundhed 2025 er vedlagt til orientering.

Bilag

27Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.