Frederikssund Kommunes logo

Social og sundheds møde den 09. januar 2025

Handicap og Botilbud, Marbækvej 43A kl. 08.30

Referat

Fold alle punkter

1Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Anne-Sofie Uhrskov (V)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

2Drøftelse af borgerinddragende proces om udvikling af det specialiserede voksenområde

Resume

Det specialiserede voksenområde i Frederikssund Kommune er i gang med en innovationsproces, hvor borgere og pårørende involveres i dialog om, hvordan vi skal udvikle området. Processen udspringer af Frederikssund Kommunes Handicap- og Psykiatripolitik 2023-2026 samt handleplanen herfor.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Drøfte næste skridt i den borgerinddragende proces på det specialiserede voksenområde og herunder at drøfte forslag om at sætte fokus på muligheder for fællesskaber.

Beslutning

Drøftet.

Fraværende:

Anne-Sofie Uhrskov (V)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Sagsfremstilling

Center for Voksenstøtte og Omsorg igangsatte i efteråret 2024 en proces med inddragelse af borgere, pårørende m.fl. med det formål at arbejde strategisk og tværgående med henblik på innovation og udvikling af det specialiserede voksenområde.

En gruppe borgere fra botilbud og beskæftigelsestilbud bidrog med input om, hvad der fungerer godt, og hvad de kunne ønske anderledes i deres hverdag. Borgernes udsagn blev efterfølgende kondenseret i fire udsagn, der skal fungere som ”pejlemærker” for den videre udvikling af området.

Pejlemærkerne blev efterfølgende drøftet og suppleret med yderligere input på et dialogmøde med en gruppe pårørende, på et dialogmøde med Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed samt på et temamøde for Social og sundhed (referat fra temamødet kan ses som bilag til sagen).

Man kan finde de fire pejlemærker samt beskrivelse af baggrund, formål og tidsplan i bilag til sagen.

Ledergruppen i Center for Voksenstøtte og Omsorg har på baggrund af pejlemærkerne og input fra dialogmøderne og på baggrund af deres viden om områdets udfordringer drøftet, hvilke områder der er et særligt potentiale i at udvikle. Ledergruppen peger på følgende områder:

  • Udvikling af fællesskaber og deltagelsesmuligheder – både i arbejdslivet og i fritiden.
  • Udvikling af de boformer, vi tilbyder, så de er fleksible og møder borgernes behov.
  • Udvikling af vores tilbud, så de afspejler behovene hos borgere i Frederikssund og hos andre kommuner.
  • Udvikling af vores tværgående samarbejde, så vi bliver bedre til i fællesskab at gribe og møde borgerens behov, når borgeren har brug for hjælp og støtte.
  • Udvikling af en praksis for systematisk inddragelse af borgere.

Center for Voksenstøtte og Omsorg er allerede i gang med flere processer, som adresserer disse udviklingsområder. I løbet af foråret vil Social og sundhed således få sager om:

  • Udviklingsplan for Handicap og Botilbud.
  • Plan for det samlede botilbudsområde.
  • Udvikling af AKU-centrenes tilbud om beskæftigelse og aktivitet og samvær.

Når centret arbejder videre med disse områder, skal borgernes pejlemærker være rammesættende for processen.

Indsats omkring fællesskaber

Dialogen med borgere og pårørende peger på et aktuelt behov for at arbejde med indsatser mod ensomhed. Administrationen foreslår derfor at sætte fokus på muligheder for at hjælpe borgere, der oplever ensomhed, ind i fællesskaber. I tråd med pejlemærkerne vil borgerne skulle inddrages i at formulere, hvad løsningerne kunne være.

I handleplanen for Handicap- og psykiatripolitikken er der en indsats, der handler om deltagelsesmuligheder for borgere, der har begrænsede muligheder for at transportere sig selv, og som derfor har svært ved at deltage i aktivitetstilbud og andre fællesskaber. Dette vil indgå som en del af arbejdet med at styrke mulighederne for fællesskaber.

Under et andet punkt på dette møde orienteres Social og sundhed derudover om det igangværende projekt ”Spil Sammen”. ”Spil Sammen” handler om at udvikle mulighederne for, at borgere med psykiske udfordringer kan deltage i fællesskaber uden for de kommunale tilbud. En indsats omkring styrkede muligheder for fællesskaber vil bygge oven på erfaringerne fra ”Spil Sammen” projektet.

Det foreslås, at administrationen forelægger en tids- og handleplan for en indsats omkring fællesskaber i foråret 2025.

Inddragelse

Borgere og pårørende samt Rådet for handicap, psykiatri og udsathed har været inddraget i processen som beskrevet ovenfor. Derudover er sagen sendt i høring hos Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet synes, at borgerinddragelsen har været eksemplarisk og har afdækket nyttig viden. Rådet synes, det er nogle fornuftige områder, der peges på at udvikle ift de input, der blev givet af borgerne.

Vi er meget enige i, at det er vigtigt at fremme en aktiv tilværelse blandt målgruppen og herunder sikre inklusion i fællesskaber- gerne fællesskaber som er baseret på fælles interesser (frem for fælles udfordringer!). I den forbindelse er det vigtigt at holde sig for øje, at mange af disse borgere har brug for hjælp til at opsøge eller fastholde relationer til venner – og at det er en vigtig kommunal opgave at støtte borgeren i at skabe og vedligeholde kontakter. Mange borgere oplever stor ensomhed – særligt hvis de ikke er i beskæftigelse og derved ikke indgår i et arbejdsfællesskab: i så fald er behovet for at deltage i fællesskaber så meget desto større. Her er det vigtigt at se på mulighederne for inklusion i forskellige aktiviteter herunder sport, kultur eller kreative aktiviteter. Rådet er derfor meget enige i forslaget om at sætte fokus på muligheder for at hjælpe borgere, der oplever ensomhed, ind i fællesskaber. I forbindelse hermed er det vigtigt at undersøge, om vi har de rigtige TILBUD til at skabe rammer for god livskvalitet og fællesskab. Det er tidligere blevet drøftet og anbefalet (bl.a.

på Dialogmøde med Social og Sundhed og Handicaprådet i april 2023), at der gennemføres en analyse mhp at afdække, om der er behov for etablering af nye tilbud. I den forbindelse vil Rådet gerne påpege vigtigheden af at sikre et samspil mellem kommunens mange frivillige foreninger og de offentlige tilbud (aktivitets- og væresteder, kirker mv.). Rådet har i den forbindelse tidligere efterlyst et fælles overblik over de mange tilbud, der eksisterer : offentlige såvel som frivillige mhp koordinere og bruge hinandens ressourcer bedre. Rådet ser frem til at modtage en tids- og handleplan for arbejdet med fællesskaber i foråret 2025.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Drøftelse af næste skridt i den borgerinddragende proces på det specialiserede voksenområde har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

3Orientering om status på udviklingsprojektet ”Spil Sammen!”

Resume

Sagen giver en status på udviklingsprojektet ”Spil Sammen!”, som Frederikssund Kommune deltager i sammen med fire andre kommuner. ”Spil Sammen!” handler om at udvikle metoder til at hjælpe borgere med alvorlig psykisk mistrivsel til at indgå i fællesskaber uden for de kommunale tilbud. Baggrunden er, at fællesskaber og netværk har stor betydning for både livskvalitet og mulighederne for at opnå job og uddannelse. Projektet løber frem til udgangen af 2025. De tre udvalg Social og sundhed, Unge, fritid og idræt samt Job, erhverv og kultur orienteres parallelt om status på projektet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Anne-Sofie Uhrskov (V)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Sagsfremstilling

Projektet ”Spil Sammen!” handler om at bygge bro mellem psykisk sårbare borgere og fællesskaber i lokalsamfundet. Projektet er finansieret af Velux-fonden og styres af Socialt Udviklingscenter SUS. Det startede i efteråret 2022 og løber frem til udgangen af 2025.

Projektets indhold og formål

Forskning viser, at det at indgå i fællesskaber er centralt for, at mennesker med psykiske vanskeligheder oplever et meningsfuldt og tilfredsstillende liv. Erfaringerne er imidlertid, at det ofte er svært for denne målgruppe at blive en del af fællesskaber uden for de kommunale tilbud. Derfor skal projektet udvikle og afprøve nye metoder, der kan understøtte, at mennesker med psykiske vanskeligheder bliver en del af fællesskaber i lokalsamfundet.

Fællesskaber defineres bredt i projektet og kan fx både være foreningstilbud, uformelle fællesskaber og fællesskaber på en arbejdsplads eller en uddannelse.

Projektet taler ind i kommunens Handicap- og psykiatripolitik, hvor et af indsatsområderne er ”deltagelse”. Deltagelse handler her om, at kommunen skal støtte borgere med handicap og borgere med psykiske vanskeligheder i at blive inkluderet i fællesskaber. Derudover vil projektet også kunne bidrage til beskæftigelsesplanens mål om, at flere unge kommer i uddannelse og flere psykisk sårbare borgere integreres og fastholdes på arbejdsmarkedet.

Botilbuddet Skibbyhøj, botilbuddet Klintegården, Ungekontakten, Støtte og Udvikling samt værestederne Livskilden og Reboot deltager i projektet.

Foreløbige erfaringer

I projektet har borgere fra de deltagende tilbud været med til at pege på, hvilke aktiviteter og fællesskaber de er interesserede i. De deltagende projektgrupper har med udgangspunkt i borgernes ønsker blandt andet arbejdet med:

  • At etablere et kreativt tilbud i samarbejde med Ungdomsskolen, som er særligt rummeligt for sårbare unge, og hvor der i opstarten var ekstra støtte fra en medarbejder fra Ungekontakten.
  • At etablere et tilbud om kor i samarbejde med Idrætsforeningen Vikingerne og Musikskolen. Baggrunden er, at både forskning og erfaring viser, at sang har en særlig positiv effekt for mennesker med psykiske udfordringer.
  • At støtte borgere i at deltage i almene tilbud, fx ved at personalet tager med de første gange.
  • At understøtte ”de små møder” med det omgivende samfund, fx mødet med biblioteket via et tilbud om ”guidet læsning”.
  • At invitere almene foreninger ind på de socialpsykiatriske botilbud med henblik på at få et fællesskab om brug af faciliteter.

Erfaringen er, at det kræver en stor indsats for medarbejderne i kommunens tilbud at etablere nye samarbejder og at få de almene foreninger i tale. Samtidig er det langt fra alle borgere, der er klar til at være med, og det er derfor en mindre gruppe borgere, der indtil videre har deltaget.

Indsatser i sidste del af projektet

I den sidste del af projektet fokuseres på to indsatser.

Som den ene indsats er projektet gået i gang med et tættere samarbejde med Idrætsforeningen Vikingerne. IF Vikingerne er åben for alle, men er målrettet borgere med psykiske udfordringer, og har ca. 130 medlemmer. Foreningen har lang erfaring med at tage imod borgere med psykiske udfordringer, så borgerne føler sig trygge og inkluderet.

Foreningen arbejder med flere typer af aktiviteter og tilbud, så medlemmerne har mulighed for at deltage på forskellige måder afhængigt af, hvad de ønsker og magter. Foreningen tilbyder:

  • Aktiviteter, der finder sted på kommunens tilbud (fx botilbud) for borgere, som har svært ved at deltage i aktiviteter ud af huset. Samtidig kan det give nogle borgere mod på at deltage i andre af IF Vikingernes aktiviteter.
  • Holdaktiviteter, som IF Vikingernes instruktører gennemfører, og som alle medlemmer kan melde sig til. Det kan fx være badminton i Frederikssundhallen eller svømning i Slangerup Idrætscenter.
  • Vikingerne har indgået partnerskaber med fem ordinære idrætsforeninger, som giver mulighed for træning i fx håndbold eller floorball på et særligt hold, men i en ordinær idrætsklub. Det er også muligt at komme til at deltage på almindelige hold i disse idrætsforeninger.

Der er flere borgere i de tilbud, der deltager i Spil Sammen-projektet, som ikke benytter IF Vikingernes tilbud. Derfor er projektet og IF Vikingerne i gang med et samarbejde om at udvikle tilbud, som kan få flere af disse borgere til at deltage. IF Vikingerne kan både tilbyde et fællesskab i sig selv og at bygge bro til andre foreninger, og deltagelse kan samtidig for nogle borgere være en ”øvebane” i forhold til senere at indgå i andre aktiviteter uden for idræts- eller foreningslivet.

Som den anden indsats i sidste del af projektet arbejder projektgrupperne med, hvordan de kan fastholde og forankre medarbejdernes fokus på fællesskaber, når projektet er afsluttet. Projektet har givet et fælles fokus på, at fællesskaber er vigtige for trivsel, og at det er en vigtig opgave for medarbejderne at støtte borgerne i at deltage i aktiviteter uden for kommunen. Det handler bl.a. om at være opmærksom på og gribe de ønsker, der kommer fra borgeren.

Socialt Udviklingscenter SUS, som styrer projektet på tværs af de deltagende kommuner, udarbejder en metodebeskrivelse, som samler erfaringerne fra projekterne og beskriver forskellige måder at støtte borgernes vej ind i fællesskaber. Metodebeskrivelsen skal kunne bruges af andre kommuner og civilsamfundsaktører, for eksempel foreninger. Projektet skal efter afslutningen evalueres af VIVE.

Økonomi

Projektet finansieres af Velux-fonden og har et budget på 4,5 mio. kr. i alt, heraf cirka 380.000 kr. til Frederikssund Kommune.

Inddragelse

Borgere fra de deltagende tilbud inddrages i løbet af projektet. Relevante lokale foreninger og organisationer inddrages løbende i projektet.

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet synes, at formålet bag udviklingsprojektet ”spil sammen” er meget perspektivrigt, da målgruppen (borgere med alvorlig psykisk mistrivsel) i særlig grad har brug for hjælp til at komme i gang med sociale aktiviteter uden for de kommunale tilbud. Samarbejdet med IF Vikingerne er helt oplagt. Det er meget positivt at erfaringerne fra projektet vil blive stillet til rådighed ikke blot for kommunens medarbejdere men også for de frivillige foreninger, som evt. kan være usikre på, hvordan de skal arbejde med at integrere disse borgere i deres fællesskaber. I den forbindelse er det vigtigt at indtænke transportmuligheder for denne målgruppe.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

4Orientering om status på handleplan for Rosenfeldthusene

Resume

I juli 2024 blev der i forbindelse med et tilsyn fra Socialtilsyn Hovedstaden udarbejdet en handleplan for udvikling af botilbuddet Rosenfeldthusene. På udvalgsmødet vil udvalget modtage en mundtlig status på arbejdet med handleplanen.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Anne-Sofie Uhrskov (V)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Sagsfremstilling

Rosenfeldthusene er et botilbud beliggende i Frederikssund til voksne borgere med udviklingshæmning. Tilbuddet er organiseret under Handicap og Botilbud og består af 17 pladser etableret efter almenboliglovens § 105, stk. 2 med socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 85.

Socialtilsyn Hovedstaden gennemførte den 2. april 2024 et anmeldt tilsyn på Rosenfeldthusene. Vedlagt som bilag er tilsynsrapport fra 9. august 2024. I forbindelse med tilsynet udstedte Socialtilsyn Hovedstaden den 10. juli 2024 et kortvarigt påbud til Rosenfeldthusene om at udarbejde en handleplan, som imødekom udfordringerne i tilbuddet. Handleplanen blev indsendt til tilsynet den 24. juli 2024, hvorefter påbuddet blev ophævet. Handleplanen blev forelagt Social og sundhed til orientering på møde 5. september (sag 66) og er vedlagt som bilag.

Formålet med handleplanen er skabe grundlaget for et fagligt og økonomisk bæredygtigt tilbud, herunder at arbejde med udvikling af kvalitet i tilbuddet. Med handleplanen ønskes det, at der opnås en større stabilitet og kontinuitet i medarbejderstaben omkring et stærkt fagligt fællesskab, således at borgere og pårørende oplever et tilbud med et systematisk fokus på at skabe muligheder og udvikle den enkelte borger. Handleplanen indeholder derfor en række indsatser inden for tre temaer:

1. Systematisk opfølgning på medarbejdernes kompetenceudvikling og trivsel.

Indsatserne under dette tema omfatter sikring af en stabil ledelse i tilbuddet. Samtidig skal etablering af en ny vagtplan samt omlægning fra eksterne til interne vikarer bidrage til at sikre færre medarbejdere omkring borgerne. På baggrund af en gennemført psykisk APV arbejdes med videreuddannelse af medarbejderne, kommunikationen fra ledelsen samt de følelsesmæssige krav i jobbet. Endelig indføres en mere systematisk tilgang til teammøderne. Alle indsatser gennemføres i andet halvår af 2024.

2. Fælles fagligt grundlag og systematisk dokumentation.

Dokumentationen i fagsystemet CURA kvalificeres gennem undervisning af teamkoordinatorerne og CURA-ambassadører, som sidemandsoplærer de øvrige medarbejdere. Der afsættes tid til dokumentation i arbejdsplanerne og det tydeliggøres, hvad forventningerne er til dokumentationen. Ledelsen måler og følger op både på kvantiteten og kvaliteten af dokumentationen gennem audit. Den neuropædagogiske metode implementeres gennem et systematisk fokus på temamøder, ved at medarbejdere skal på diplommodul i metoden samt at der udarbejdes mestringsprofiler for alle borgere. Indsatserne igangsættes i andet halvår af 2024 og har et løbende fokus.

3. Bæredygtig og gennemsigtig økonomi.

Der er igangsat tiltag til at nedbringe udgifterne på Rosenfeldthusene samt få belagt tomme pladser. Der følges månedligt op på økonomien med centerchef og Center for Økonomi. Desuden er der foretaget nødvendige tiltag for at sikre gennemsigtighed i tilbuddets økonomi.

I forbindelse med implementeringen af handleplanen har ledelsen i Handicap og Botilbud en tæt dialog med Socialtilsyn Hovedstaden.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager den skriftlige orientering til efterretning.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Orientering om status på arbejdet med handleplan for Rosenfeldthusene har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

5Orientering om hjemtagelse af handleforpligtigelse på det specialiserede voksenområde

Resume

I denne sag orienteres Social og sundhed om administrationens arbejde med hjemtagelse af handleforpligtelsen for borgere på det specialiserede socialområde. I alt har syv borgere givet samtykke til, at Frederikssund Kommune overtager handleforpligtelsen.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Anne-Sofie Uhrskov (V)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Sagsfremstilling

Folketinget har i marts 2024 vedtaget en lov, der gør det muligt for landets kommuner at hjemtage handleforpligtelsen for de af kommunens borgere, der har en anden kommune som handlekommune. I den forbindelse har administrationen gennemført en proces med henblik på at hjemtage handleforpligtelsen for borgere, som Frederikssund Kommune kun har betalingsforpligtelsen for.

Ifølge loven kan hjemtagelsen foretages én gang i hver valgperiode og skal varsles senest tre måneder før. Hjemtagelsen kan foretages under hensyntagen til den pågældende borgers forhold samt af administrative hensyn, og den pågældende borger skal give samtykke til hjemtagelsen.

Den 1. august 2024 havde Frederikssund Kommune i alt 36 borgere, som boede i andre kommuner, og hvor handleforpligtelsen siden 2010 har været varetaget af bopælskommunerne. Samlet set er Frederikssund Kommunens udgift til de 36 borgere i andre kommuner ca. 35,0 mio. kr. årligt.

Betydning for borgerne

Formålet med hjemtagelsen er at sikre en tættere sagsbehandling og opfølgning samt sikre, at borgerne får den rette hjælp og støtte. Der er typisk tale om borgere, der har boet i længerevarende botilbud i en længere årrække. Hjemtagelse af handleforpligtigelsen betyder ikke, at borgerne skal flytte fra deres nuværende tilbud.

Resultat af hjemtagelsesprocessen

Frederikssund Kommune må ikke kontakte borgere med anden handlekommune. Frederikssund Kommune anmodede derfor borgernes handlekommune om at indhente samtykke til, at Frederikssund Kommune kunne kontakte borgerne. Det resulterede i, at alle borgere gav samtykke til, at Frederikssund kommune måtte sende et brev med orientering om mulig hjemtagelse af handleforpligtelsen.

Alle borgere fik herefter sendt et brev, hvor de skulle svare på, om de ønskede at overgå til Frederikssund Kommunes sagsbehandling. Svaret skulle være retur inden for 14 dage, men ingen borgere svarede tilbage. Administrationen ringede derefter rundt til samtlige borgeres bosteder og værger og fulgte op på, om brevet var læst for borgeren, og om borgeren ønskede, at handleforpligtelsen blev overdraget til Frederikssund Kommune.

Af de 36 adspurgte borgere har syv borgere meldt positivt tilbage og ønsket, at handleforpligtelsen overgår til Frederikssund Kommune.

Alle syv borgere, som har tilkendegivet ønsket om Frederikssund Kommune som handlekommune, har i løbet af oktober 2024 modtaget en afgørelse fra Frederikssund Kommune om skiftet, som gælder fra 1. januar 2025. De syv borgere er blevet bedt om at give samtykke til, at Frederikssund Kommune kan indhente sagsdokumenter fra nuværende handlekommune, således at sagsbehandlingen kan påbegynde på så oplyst et grundlag som muligt. Der er i løbet af december sendt en orienteringsskrivelse til nuværende handlekommune.

Til orientering har Frederikssund Kommune fået henvendelser fra to kommuner om overdragelse af handleforpligtelsen. I alt har Frederikssund Kommune handleforpligtigelsen for 15 borgere, der har en anden betalingskommune.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager orienteringen til efterretning med den kommentar, at vi har noteret os, at hjemtagelsen af handleforpligtelsen ikke betyder, at de berørte borgere skal flytte fra deres nuværende tilbud.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Orientering om hjemtagelse af handleforpligtigelsen for borgere på det specialiserede socialområde har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

6Orientering om Frederikssund Kommunes partnerskab med Aftenskolernes Samråd

Resume

Forebyggelse og Træning indgik i marts 2024 en partnerskabsaftale med Aftenskolernes Samråd for perioden 2024-27 om at lette borgernes overgang fra tilbud i Forebyggelse og Træning til aftenskolernes tilbud. Herved kan borgerne fortsætte med at være fysisk aktive og indgå i fællesskaber efter et endt genoptræningsforløb. Partnerskabet blev kort beskrevet i en meddelelse til Social og sundhed den 4. april 2024, sag nr. 28.

I denne sag orienteres Social og sundhed og Omsorg og ældre parallelt om status for partnerskabet. Unge, fritid og idræt orienteres på mødet den 28. januar 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Anne-Sofie Uhrskov (V)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Sagsfremstilling

Forebyggelse og Træning indgik i marts 2024 en partnerskabsaftale med Aftenskolernes Samråd på baggrund af et fælles ønske om at lette borgernes overgang fra det kommunale tilbud til aftenskolernes tilbud. Med partnerskabet kan borgerne fortsætte med at være fysisk aktive og indgå i fællesskaber, så fysisk inaktivitet, genindlæggelse på hospitalet og ensomhed forebygges.

Det er aftenskolerne LOF Frederikssund og Gigtskolen, som varetager aktiviteterne under partnerskabsaftalen, og målgruppen er ældre, som kan klare at deltage uden særlig støtte. Aftenskolerne har modtaget midler til holdene fra Folkeoplysningsudvalgets initiativpulje, der blandt andet støtter partnerskaber, som ikke før er afprøvet.

I denne sag orienteres om igangsatte og planlagte hold hos aftenskolerne samt om de første erfaringer med partnerskabet.

Aftenskolerne har som aftalt i partnerskabsaftalen oprettet fire forskellige typer af hold i 2024, og der er planer om nye holdtyper i 2025. Således indgår følgende hold nu i partnerskabet:

Hold som er afholdt i 2024 og som fortsætter i 2025:

  1. Træning i vand (tre ugentlige hold) v. Gigtskolen
  2. Ryghold ’på land’ (ét ugentligt hold) v. LOF Frederikssund
  3. Træning i naturen (ét ugentligt hold) v. LOF Frederikssund
  4. Hold for borgere med demens (ét træningshold og to demenskor ugentligt) v. LOF Frederikssund.

Nye hold som starter i 2025:

  1. Yoga og bevægelse v. Gigtskolen
  2. Træningshold for borgere med slidgigt v. LOF Frederikssund
  3. Træning for borgere med KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) v. LOF Frederikssund.

Alle hold oprettes som mindre hold med cirka otte deltagere, hvor der tages hensyn til den enkelte deltagers ønsker og behov. Holdene finder sted i svømmehallerne i Frederikssund og Slangerup, i LOFs egne lokaler i Frederikssund og på Græse Gamle Skole.

Der har været stor tilslutning til holdene i 2024, og kun et enkelt hold, ”Træning i naturen”, er ikke oprettet på grund af for få deltagere. Holdet ”demenskor” er dubleret, da efterspørgslen var stor. Aftenskolerne har fået positive tilbagemeldinger fra deltagerne, og både aftenskolerne og Forebyggelse og Træning er glade for samarbejdet.

Motivering og nedsat deltagerbetaling

Aftenskolerne har udarbejdet pjecer og opslag til informationsskærme med information om de enkelte hold, så medarbejderne i Forebyggelse og Træning og demenskonsulenterne kan guide, oplyse og motivere relevante borgerne til et hold eller en gratis prøvetime på et hold. Ligeledes er jobområdet orienteret om tilbud i partnerskabet. Endelig markedsfører Gigtskolen og LOF Frederikssund også selv tilbuddene via deres kommunikationskanaler. Blandt andet har Lokalavisen Frederikssund på initiativ fra LOF Frederikssund bragt en artikel om demenskor i uge 49.

Aftenskolerne tilbyder en lavere deltagerbetaling for holdene under partnerskabet end normalt, så økonomi ikke er en barriere for, at borgerne fortsætter med aktivitet og fællesskaber efter et kommunalt forløb. Borgere skal være henvist af Forebyggelse og Træning eller demenskonsulenterne for at få den lave deltagerpris. I 2024 er deltagerne på holdene udelukkende borgere, som er henvist af kommunen, men det er aftalt med LOF Frederikssund, at også andre borgere i 2025 kan optages på holdene til normal pris.

Hvert år samles op på erfaringer og ønsker til nye hold på et evalueringsmøde mellem Forebyggelse og Træning, Aftenskolernes Samråd og de to aftenskoler. Det første møde afholdes primo februar 2025. Partnerskabsaftalen revideres årligt ved behov på baggrund af evalueringen.

Partnerskabet med aftenskolerne vil indgå i den kommende ”Handleplan for Støtte til borgere med kronisk sygdom” under sundhedspolitikken ”Sammen om sundhed 2022-26”, godkendt af Omsorg og ældre den 5. september 2024, sag nr. 64 og Social og sundhed den 5. september 2024, sag nr. 65.

Inddragelse

Forebyggelse og Træning og aftenskolerne har løbende dialog om aktiviteterne under partnerskabet, og der afholdes evalueringsmøde med Aftenskolernes Samråd årligt. Øvrig inddragelse er ikke vurderet relevant.

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at der er tale om et spændende og perspektivrigt samarbejde, som forhåbentlig kan medvirke til at fastholde ældre borgere i fysisk aktivitet og et fællesskab efter endt genoptræning i kommunalt regi.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Seniorrådet vil gerne gratulere Frederikssund Kommune (Forebyggelse og Træning) og Aftenskolernes Samråd med de fremragende resultater partnerskabet allerede har medført efter blot ¾ års funktionsperiode og ikke mindst de borgere, der har fået og i fremtiden vil få gavn og glæde af partnerskabet. Som det fremgår af sagsfremstillingen, er der gennemført 5 hold som fortsætter i 2025 og ligeledes i 2025 udvides med yderligt 3 hold.

Seniorrådet henstiller til, at den løbende dialog mellem Forebyggelse og Træning og aftenskolerne opretholdes, så risiko for eventuelle misforståelser og tomgang minimeres.

Økonomi

Orientering om partnerskabsaftale med Aftenskolernes Samråd har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

7Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Anne-Sofie Uhrskov (V)

Maibritt Møller Nielsen (Æ)

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:

Meddelelser:

  • Referat fra fælles dialogmøde 5. december 2024 er vedlagt som bilag.
  • Sagsliste og årshjul for 2025 for Social og sundhed er vedlagt som bilag.

Inddragelse

Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet savner et punkt på Social og Sundheds sagsliste i foråret nemlig Vedtægter for Rådet for handicap, psykiatri og udsathed frem mod sammensætningen af Rådet efter Kommunalvalget i 2025.

Derudover efterlyses tilbagemeldinger fra § 18-puljen til foreningerne.

Bilag

8Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.