Social og sundheds møde den 14. november 2024
Stofrådgivningen, Lundevej 11 kl. 08.30
80Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Godkendt.
81Beslutning om budgetopfølgning pr. 30. september 2024
Resume
I denne sag gives en prognose på det forventede forbrug under Social og sundhed 2024 sammenholdt med korrigeret budget.
Derudover forelægges en opfølgning på budgetaftale 2024-2027 pr. 30.09.2024
Indstilling
Administrationen indstiller, at Social og sundhed overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
1. Budgetopfølgningen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Drift
Samlet viser budgetopfølgningen pr. 30. september 2024 et korrigeret budget, der forventes af være i balance under Social og sundhed.
Social service
Serviceudgifter
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændring i det forventede forbrug under serviceudgifter.
Den centrale refusionsordning
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede indtægter.
Sundhed og forebyggelse
Serviceudgifter
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændring i det forventede forbrug under serviceudgifter.
Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede bidrag til finansieringen af det regionale sundhedsvæsen.
Vedlagte dokument (Bilag 1. Drift - budgetopfølgning pr. 30.9 (SS)) udspecificerer resultatet af budgetopfølgningen yderligere.
Anlæg
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede anlægsinvesteringer for 2024.
Opfølgning på budget 2024-2027
I forbindelse med budgetopfølgningen er der fulgt op på budget 2024-2027, hvilket viser at alle budgetinitiativer nu er implementeret; nogle dog først med fuld effekt i 2025.
Vedlagte dokument (Bilag 2. Opfølgning på budgetaftale 2024-2027 pr. 30.9.2024 (SS)) viser status på opfølgningen.
Inddragelse
Sagen sendes i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Ingen kommentarer.
Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager budgetopfølgningen til efterretning med den kommentar, at området fortsat er under pres, som bla. søges håndteret gennem budgethåndtag som f.eks. flere borgere i egen bolig, styrket visitation, omlægning af beskæftigelsesindsatser mv. Rådet kan ikke på det foreliggende grundlag vurdere, om der er så stort et besparelsespotentiale i disse indsatser som forventet.
Økonomi
Drift
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til tillægsbevillinger vedrørende serviceudgifter.
Anlæg
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til tillægsbevillinger på anlægssiden.
Bilag
82Orientering om ledelsesinformation på det specialiserede voksenområde
Resume
I denne sag orienteres Social og sundhed om udvikling i antal borgere og enhedspriser på det specialiserede voksenområde i Center for Voksenstøtte og Omsorg.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
I forbindelse med de kvartalsmæssige budgetopfølgninger præsenteres Social og sundhed for ledelsesinformationen om udviklingen på det specialiserede voksenområde i Center for Voksenstøtte og Omsorg.
Ledelsesinformationen er et supplement til budgetopfølgningerne og gennemgår udviklingen i antal helårssager samt enhedsudgifter på fire udvalgte områder.
Ledelsesinformationen er vedhæftet som bilag til sagen og baserer sig på seneste budgetopfølgning pr. 30. september 2024, for følgende paragrafområder.:
- Afløsning, aflastning og hjælpere, herunder:
- Borgerstyret personlig assistance (BPS) efter servicelovens § 96
- Afløsning og aflastning efter servicelovens § 84
- Botilbud, herunder:
- Midlertidige botilbud efter servicelovens § 107
- Længerevarende botilbud efter servicelovens § 108
- Botilbudslignende tilbud efter almenboliglovens § 105 med støtte efter servicelovens § 85
- Botilbud oprettet efter lov om friplejeboliger
- Aktivitet, samvær og beskæftigelse, herunder:
- Beskyttet beskæftigelse efter servicelovens § 103
- Aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens § 104
- Socialpædagogisk støtte, eksterne leverandører.
Budgetopfølgningen pr. 30. september 2024 giver ikke anledning til ændring i det forventede forbrug. Budgetopfølgningerne forholder sig til indeværende års budgetter og ændringer hertil gennem året, mens nærværende ledelsesinformation sammenligner årets udvikling med tidligere års udvikling. Således viser ledelsesinformationen, at antallet af helårssager inden for de ovenstående områder er steget fra 2022 til 2024. Stigningen er primært drevet af flere helårssager inden for eksterne leverandører af socialpædagogisk støtte, mens antallet af helårssager på botilbudsområdet er faldet. Faldet i helårssager inden for botilbudsområdet ses primært inden for midlertidige botilbud og botilbudslignende tilbud og må blandt andet tilskrives indsatsen i Budget 2024 om at sikre borgere et liv i egen bolig frem for midlertidigt botilbud.
Siden 2022 er enhedsudgifterne steget inden for alle af de ovenstående områder. Inden for botilbudsområdet ses især stigninger i enhedsudgifterne inden for længerevarende botilbud og botilbud i friplejeboliger. De stigende enhedsudgifter skyldes primært tilgang af dyre enkeltsager i 2024 og er den primære årsag til budgetudfordringen på botilbudsområdet i 2024.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og uddannelse. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Ingen kommentarer.
Høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet har noteret sig, at indsatsen for at få flere borgere i egen bolig fremfor midlertidigt botilbud indebærer en væsentlig besparelse (45.000 kr./mdr) – og derfor rummer et vigtigt effektiviseringspotentiale. Det er dog ekstremt vigtigt at sikre, at denne målgruppe udover socialpædagogisk støtte også får støtte til at deltage i fællesskaber, herunder lære at opbygge sociale relationer, således at de ikke risikerer at strande isoleret og ensomme i egen bolig.
Økonomi
Orientering om udvikling i antal borgere og enhedspriser på det specialiserede voksenområde i Center for Voksenstøtte og Omsorg har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
83Orientering om partshøring i borgersager
Resume
Social og sundhed har ønsket en orienteringssag om partshøring af borgere. I denne sag orienteres udvalget om partshøring af borgere i forbindelse med afgørelser truffet i afdeling for Voksenstøtte i Center for Voksenstøtte og Omsorg.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
På udvalgsmøde den 15. august 2024, jvf. sag nr. 56, besluttede Social og sundhed, at de skulle have en orienteringssag om partshøring i borgersager på udvalgets område. I forbindelse med anmodningen om sagen blev der udtrykt ønske om, at borgerrådgiver deltog i mødet med henvisning til borgerrådgivers seneste beretning. På den baggrund deltager borgerrådgiver under behandling af sagen. Desuden deltager leder af Afdeling for Voksenstøtte Mette Marie Juul Kristiansen, der varetager myndighedsopgaverne på voksenområdet.
Frederikssund Kommune har nedsat et § 17, stk. 4 udvalg om "Det det gode borgerforløb". Udvalget skal komme med konkrete forslag til handlinger og initiativer, som styrker det gode møde og den gode dialog samt viser nye veje i samarbejdet. I denne forbindelse er partshøring et ud af flere elementer i sagsbehandlingen, som bidrager til det gode borgerforløb og gør, at borgeren oplever at være inddraget og hørt i sin sag.
I det følgende beskrives følgende elementer vedrørende partshøring i borgersager til udvalgets orientering:
- Hvordan arbejdes der med partshøring i Afdeling for Voksenstøtte
- Borgerrådgiverens beretning 2023
- Task Force Voksenhandicap vurdering af partshøring i Afdelings for Voksenstøtte.
Partshøring i Afdeling for Voksenstøtte
Jævnfør forvaltningslovens § 19 skal kommunen partshøre borgeren i de tilfælde, hvor kommunen må antage, at borgeren ikke kender de oplysninger, som udgør en del af grundlaget for kommunens afgørelse. Dette gælder dog kun, hvis oplysningerne er til ugunst for borgeren og er af væsentlig betydning for sagens afgørelse.
Selvom borger må antages at kende til de indhentede oplysninger, bliver borger ofte partshørt i disse alligevel. Dette sker typisk med henblik på at sikre gennemsigtighed og involvering i sagens forløb og arbejde. Det er dog altid en afvejning af, at partshøringen, hvor den ikke er nødvendig, ikke skal forlænge sagsbehandlingstiden unødigt.
I forbindelse med ansøgnings- og opfølgningssager i Afdelingen for Voksenstøtte, anmoder rådgiver altid om borgers eller værges samtykke til indhentelse af oplysninger hos eksempelvis egen læge, hospital, tidligere tilbud eller i andre afdelinger i kommunen.
Når disse oplysninger i form af dokumenter og skriftlige udtalelser, er indhentet, får borger eller værge, disse oplysninger i partshøring. Dette med henblik på, at borger har mulighed for at kende til og kommentere på disse oplysninger forud for, at der træffes afgørelse i den enkelte sag. Faktuelle fejl bliver rettet og borgers øvrige bemærkninger forholder rådgiver sig til i selve afgørelsen.
Borgerrådgiverens beretning 2023
Borgerrådgiverens beretning for 2023 blev forelagt Byrådet til orientering 24. april 2024 (sag 54). Beretningen er vedlagt sagen som bilag.
Borgerrådgiverens beretning omhandler alle områder, hvor kommunen træffer afgørelser i borgersager og er derfor ikke afgrænset til Afdeling for Voksenstøtte.
Beretningen har som tema ”borgers stemme og oplevelse af et fair forløb”. I forhold til dette tema er beretningens overordnede anbefaling:
Fokus på hvordan kommunens måde at handle på i alle sammenhænge kan give borger den oplevelse – at uanset udfaldet af sagen – var der tale om et retfærdigt forløb.
Beretningen opstiller tre forslag til, hvordan det kan gøres:
- Overvej løbende hvilken kommunikationsform, der fungerer bedst for den enkelte borger
- Skab de rette rammer for reel inddragelse af borgeren
- Hvis borger har oplevelsen af et uretfærdigt forløb, vær da nysgerrig på, hvorfor borger er efterladt med det indtryk, og hvordan det kan undgås en anden gang.
Forslaget om at skabe de rette rammer for reel inddragelse af borgeren omfatter ifølge beretningen både ved oplysning af sagen, når der skal findes en løsning, ved partshøring samt ved afgørelse, så borger kan se mellemregningerne i begrundelsen.
Vedrørende partshøring anfører beretningen, at der kan være forskel på kommunens oplevelse af at have partshørt og borgerens oplevelse af at være partshørt. Det er ikke altid tydeligt for borgeren, om der er tale om en partshøring. Det kan ske, når det ikke fremgår tydeligt af brevet, mødet eller telefonsamtalen, at der er tale om en partshøring, og hvad det indebærer for borger. Ved de mundtlige partshøringer er der endvidere det ekstra element, at nogle borgere har brug for betænkningstid.
Ifølge beretningen er formålet med partshøring, at borger er klar over hvilket grundlag kommunen har for at kunne træffe afgørelse. Derudover gælder, at faktuelle fejl og misforståelser vil kunne blive rettet. Derfor kaldes partshøring også en garantiforskrift, hvilket vil sige en regel, som er med til at garantere, at en afgørelse er lovlig og korrekt. For at borger kan udnytte denne rettighed forudsætter det, at borger får rimelig tid og mulighed for at sætte sig ind i oplysningerne samt overveje sit partshøringssvar.
Task force handicap
I perioden 2021-2023 gennemgik Frederikssund Kommune et 2-årigt analyse-, og udviklingsforløb ved Taskforce Handicap fra Social- og Boligstyrelsen, VISO og Ankestyrelsen. Som led i forløbet gennemførte taskforcen to målinger af kvaliteten af sagsbehandlingen i Afdeling for Voksenstøtte. Målingerne blev gennemført i 2021 og 2023 og omfattede blandt andet Ankestyrelsens juridiske gennemgang af en række sager.
Forløbet blev afsluttet med taskforcens statusrapport, der blev forelagt Social og sundhed til orientering på møde 7. marts 2024. Statusrapporten er vedlagt som bilag.
I statusrapporten konkluderer taskforcen, at gennemgangen af sager i 2021 og 2023 ikke viser tegn på partshøringsmangler i sagerne. På denne baggrund skriver takstforcen, at det tyder på, at Frederikssund Kommune, voksenområdet har en fast praksis for at partshøre (side 20).
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Sagen drejer sig om orientering til udvalget om partshøring i borgersager for afgørelser truffet i afdelingen for voksenstøtte. Som man kan læse af borgerrådgiverens beretning, er der mange måder sagsbehandlingen kan gå galt på, når det drejer sig om partshøring. Det drejer sig om metoden der partshøres på, - fx er det skriftligt eller pr telefon, hvor begge metoder kan forvirre borgerne, da det ikke går op for dem hvad de spørgsmål der stilles skal bruges til. Borgerrådgiveren har flere gode forslag til at forbedre sagsbehandlingen, hvilket vil give borgerne bedre mulighed for at forstå deres egen sag. Det er muligt, at der er udfordringer i Voksenstøtte - men der er nøjagtig de samme problemer i Visitationen (herunder hjælpemidler).
Seniorrådet er bekendt med flere sager, hvor der er fejl i partshøringen:
- Borgere partshøres, uagtet at de får bevilget det ansøgte.
- Borgere partshøres flere gange undervejs. En partshøring finder først sted, når sagen er klar til en afgørelse, som er til ulempe til borgeren.
- Borgere modtager partshøringsbrev, hvori der stilles et utal af spørgsmål, sagen er således ikke klar til en afgørelse.
Det er således tydeligt, at der er brug for kompetenceudvikling - også i Visitationen. Seniorrådet tager orienteringen til efterretning, og anbefaler at Visitationen får samme tilbud som Voksenstøtte mhp opdatering af lovgivningen, så de kan give den rette service til borgerne.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet synes, der er tale om en god fast praksis i Afdelingen for Voksenstøtte, som altid skriftligt giver borgerne informationer indhentet hos læge, hospital eller andre afdelinger i kommunen i partshøring. Derved sikres en høj grad af gennemsigtighed og inddragelse, samt at afgørelsen er lovlig og korrekt, således som Borgerrådgiveren anbefaler. Det skal dog tydeligt fremgå, at der rent faktisk er tale om en partshøring ikke mindst, når denne er mundtlig, og at borgeren får rimelig tid og mulighed for at sætte sig ind i oplysningerne samt overveje sit partshøringssvar.
Økonomi
Orientering om partshøring af borgere i forbindelse med afgørelser truffet i afdeling for Voksenstøtte i Center for Voksenstøtte og Omsorg har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
84Orientering om status på Stofrådgivningen
Resume
Formålet med dagsordenspunktet er at orientere udvalget om status på kommunens tilbud om rusmiddelbehandling, Stofrådgivningen. Tilbuddet er hjemtaget fra privat til kommunal drift pr. 1. maj 2024. Teamkoordinator for rådgivningen deltager i mødet og vil præsentere status og fremdrift.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at
- Orienteringen om status på Stofrådgivningen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Baggrund
Den 1. maj 2024 overtog kommunen ansvaret for behandlingen af borgere med et problematisk forbrug af stoffer.
Det blev besluttet af Byrådet på mødet 1. februar 2023 med en ambition om at etablere et mere helhedsorienteret rusmiddeltilbud med større fokus på de unge.
I det følgende gives en status på kommunens tilbud om rusmiddelbehandling, Stofrådgivningen.
Status på Stofrådgivningen
Stofrådgivningen tilbyder anonym rådgivning og vejledning til borgere fra 15 år og deres pårørende, og behandling.
Mødet i Social og sundhed afholdes i Stofrådgivningens lokaler. Her vil teamkoordinator Monika Jasinska præsentere en status på Stofrådgivningen:
- Hvilke og hvor mange borgere, der modtager støtte og behandling
- Tilbud i Stofrådgivningen
- Fokuspunkter og erfaringer indtil nu
- Udviklingsområder og planer for fremtiden
Præsentationen fra Monika Jasinska er vedlagt sagen som bilag.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Ingen kommentarer.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at de foreløbige erfaringer efter de første 6 måneder tyder på, at tilbuddet er synligt og kendt af såvel pårørende som unge.
Økonomi
Orientering om status på kommunens tilbud om rusmiddelbehandling (Stofrådgivningen) har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
85Meddelelser
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Meddelelser:
- Sagsliste og årshjul for Social og sundhed er vedlagt som bilag.
- Tilsynsrapport for Gnisten vedlagt som bilag
- Tilsynsrapport 2024 for Livskilden er vedlagt som bilag
- Referat fra møde i KLU den 24.10.24 er vedlagt til orientering
- Tilsynsrapport for bofællesskabet Vangedevej vedlagt som bilag
- Frederikssund Kommune og Tandplejen inviterer til åbningsreception for den nye tandklinik "Dybendal" på Frederikssund Hospital mandag den 18. november. Invitation er vedlagt som bilag.
Inddragelse
Høringssvar fra Seniorrådet:
Ingen kommentarer.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet tager tilsynsrapporterne på hhv Gnisten, Livskilden og Vangedevej/Lindeallé til efterretning med den bemærkning, at det er en fornøjelse at følge udviklingen på Livskilden, som scorer max. på alle parametre, mens der er udfordringer med de fysiske rammer på Gnisten, og Vangedevej/Lindeallé er flere muligheder for forbedringer.
Bilag
86Underskrifter
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.