Social og sundheds møde den 05. september 2024
Rosenfeldthusene kl. 08.30
59Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Godkendt.
60Beslutning om budgetopfølgning pr. 30. juni 2024
Resume
I denne sag gives en prognose på det forventede forbrug under Social og sundhed i 2024 sammenholdt med korrigeret budget, samt afledte forslag til tillægsbevillinger.
Derudover forelægges en opfølgning på budgetaftale 2024-2024 pr. 30.06.2024.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Der gives en tillægsbevilling på 13,2 mio. kr. vedrørende serviceudgifter på social service.
- Budgetopfølgningen i øvrigt tages til efterretning.
Beslutning
Anbefalet og taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Drift
Samlet viser budgetopfølgningen per 30. juni 2024 et forventet merforbrug på 13,2 mio. kr. vedrørende serviceudgifter under Social og sundhed. Merforbruget vedrører bevillingsområdet Social service og søges finansieret ved tillægsbevilling på 13,2 mio. kr.
Social Service
Serviceudgifter
Budgetopfølgningen viser et forventet merforbrug på 13,2 mio. kr. Merforbruget foreslås finansieret ved denne budgetopfølgning med en tillægsbevilling på 13,2 mio. kr.
Merforbruget vedrørende serviceudgifter på 13,2 mio. kr. fordeler sig med:
- Merforbrug på 7,2 mio. kr. vedrørende botilbud som følge af øgede enhedsudgifter
- Merforbrug på 2,0 mio. kr. vedrørende borgerstyret personlig assistance (§ 96) på grund af forsinkelse i implementering af budgetinitiativet "Styrket visitation på det specialiserede voksenområde"
- Merforbrug på 4,0 mio. kr. vedrørende takstfinansierede institutioner, hvoraf de 1,4 mio. kr. skyldes øgede lønudgifter grundet trepartsaftalen. De resterende 2,6 mio. kr. skyldes primært ikke besatte pladser på institutionerne.
På trods af, at der ved nærværende budgetopfølgning indstilles en tillægsbevilling svarende til 13,2 mio. kr. står området fortsat overfor en budgetudfordring i 2024, hvilket vedblivende søges håndteret indenfor eksisterende rammer. Bilag 3 (Bilag 3. Indfrielse af tiltag i Budget 2024 på det specialiserede voksenområde) analyserer den seneste udvikling på området, og uddyber både de indfriede budgettiltag og de fortsatte udfordringer.
Den centrale refusionsordning
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede indtægter.
Sundhed og forebyggelse
Serviceudgifter
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændring i det forventede forbrug.
Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede bidrag til finansieringen af det regionale sundhedsvæsen.
Vedlagte dokument (Bilag 1. Drift – budgetopfølgning per 30.6 (SS)) udspecificerer resultatet af budgetopfølgningen yderligere.
Anlæg
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede anlægsinvesteringer for 2024.
Opfølgning på budget 2024-2027
I forbindelse med budgetopfølgningen er der fulgt op på budget 2024-2027, hvilket viser, at fem ud af otte budgetinitiativer er implementeret, mens tre endnu ikke er fuldt implementeret. De tre initiativer, der ikke er fuldt implementeret, er:
- "Hjemløse unge - afdækning" er delvist implementeret. Plan for hvordan samarbejder med civilsamfundet kan etableres, blev godkendt af udvalget d. 4. april. 2024, og initiativet forventes implementeret i 2024.
- "Omlægning af indsatser på aktivitets- og beskæftigelsesområdet" er igangsat men endnu ikke implementeret.
- "Styrket visitation det specialiserede voksenområde" er delvist implementeret, men er forsinket og forventes først fuldt implementeret i 2025. De bevillingsmæssige konsekvenser heraf i 2024 - tillægsbevilling på 2,0 mio. kr. - er indarbejdet i budgetopfølgningen.
Vedlagte dokument (Bilag 2. Opfølgning på budgetaftale 2024-2027 pr. 30.06.2024) viser status på opfølgningen.
Inddragelse
Sagen sendes i høring i Seniorrådet og Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.
Intet høringssvar fra Seniorrådet.
Intet høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed.
Økonomi
Drift
Budgetopfølgningen giver anledning til en tillægsbevilling på 13,2 mio. kr. vedrørende serviceudgifter.
Anlæg
Budgetopfølgningen giver ikke anledning til tillægsbevillinger på anlægssiden.
Bilag
61Beslutning af forslag til budget 2025-2028 om Boblberg.dk
Resume
Med denne sag skal Social og sundhed træffe beslutning om, hvorvidt udvalget vil anbefale Økonomiudvalg, at oversende finansiering af ny samarbejdsaftale med Boblberg.dk til budgetforhandlingerne.
Centerchef for Kultur, Fritid og Ungeliv Anders Munch Skovgren og frivillighedskonsulent Katrine Hastrup Jakobsen deltager under punktets behandling
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og Sundhed, at:
- Træffe beslutning om, hvorvidt udvalget vil anbefale Økonomiudvalget, at oversende finansiering af ny samarbejdsaftale med Boblberg.dk til budgetforhandlingerne.
Beslutning
Udvalget beslutter at oversende spørgsmålet om fortsat finansiering af Boblberg.dk til budgetforhandlingerne for Budget 2025-2028.
Sagsfremstilling
På baggrund af udvalgets drøftelser på udvalgsmødet den 15. august 2024, sag nr. 55 har administrationen udarbejdet og vedlagt budgetoplæg til brug for en eventuel forlængelse af samarbejdsaftalen med Boblberg.dk
I forbindelse med budgetoplægget bad udvalget om at få udarbejdet en brugerundersøgelse. Boblberg.dk oplyser, at dette er muligt og en gratis ydelse.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring hos Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Social og Sundhedsudvalget skal beslutte om det vil anbefale Økonomiudvalget at oversende finansiering af ny samarbejdsaftale med Boblberg.dk til budgetforhandlingerne. Boblberg er en digital borger- til- borger platform, der giver mulighed for at finde sociale fællesskaber og derved modvirke ensomhed. Af bilag fra mødet i SS i august 2024 fremgår det, at der er 6161 brugere den 29. Maj 2024, en stigning på ca. 500 brugere ift. juni 2023. Til sammenligning er samtaler med brugere mere end fordoblet fra 7004 i juni 2023 til 14654 i maj 2024.
Ophører samarbejdet mellem Frederikssund Kommune og Boblberg vil brugerne stå i et limbo og nye kommunale initiativer skal forhandles og derved kræve ressourcer, da §18 midlerne på kr. 523.000 i 2024 er stærkt pressede.
Seniorrådet har flere gange opfordret til at stoppe samarbejdet med Boblberg, da de ydelser platformen kan tilbyde findes på de gratis platforme.
Flertallet i seniorrådet kan ikke anbefale indstillingen.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet støtter op om en fortsat finansiering af en ny samarbejdsaftale via budget 2025, ligesom det er positivt, at der igangsættes en brugerundersøgelse og dermed en evaluering af den hidtidige indsats.
Økonomi
Godkender udvalget indstillingen, vil budgetforslaget bliver indarbejdet i budgetoplægget til budget 2025.
Bilag
62Beslutning om restbudget for § 18 puljen 2024
Resume
Med denne sag skal Social og sundhed træffe beslutning om anvendelse af §18-puljens restbudget for 2024.
Centerchef for Kultur, Fritid og Ungeliv Anders Munch Skovgren og frivillighedskonsulent Katrine Hastrup Jakobsen deltager under punktets behandling.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Beslutte at restbeløbet på 99.100 kr. lægges i kassen med negativ tillægsbevilling.
Beslutning
Indstillingen blev bragt til afstemning:
For indstillingen stemmer: Maibritt Møller Nielsen (D) og Therese Hejnfelt (C)
Imod indstillingen stemmer: Anne Sofie Uhrskov (V), Susanne Bettina Jørgensen (A), Anne-Lise Kuhre (A).
Der blev stillet et ændringsforslag om at restmidlerne overføres til 2026.
For stemte: Anne Sofie Uhrskov (V), Susanne Bettina Jørgensen (A), Anne-Lise Kuhre (A).
Imod stemte: Maibritt Møller Nielsen (D) og Therese Hejnfelt (C)
Et flertal i udvalget beslutter at restmidlerne ønskes overført til 2026.
Sagsfremstilling
Foreninger, der har modtaget §18-midler til frivilligt socialt arbejde i 2023, skal aflægge regnskab for det bevilgede tilskud inden 1. april 2024. Samtidig er dette fristen for at returnere uforbrugte midler til Frederikssund Kommune.
Budgettet for §18-puljen var i 2024 i alt 523.307 kr.
Udvalget besluttede at uddele et samlet tilskud på 463.307 kr. Dette gav et restbudget på 60.000 kr.
Flere foreninger har tilbagebetalt uforbrugte §18-midler for 2023, og enkelte foreninger har nedlagt sig selv, hvormed det samlede restbeløb for §18-puljen pr. 11. august 2024 er 99.100 kr. Se bilag om restbudget.
Administrationen anbefaler følgende anvendelse af §18-puljens restbudget:
- at restbeløbet lægges i kassen med negativ tillægsbevilling.
Alternative modeller for følgende anvendelse af §18-puljens restbudget fordeling:
- at prioriotere restbudgettet i overførelsessagen 2024/2025 ved afslutning af kommunens regnskab 2024 til at finansiere en forlængelse af samarbejdsaftalen med Boblberg.dk for 2025 i budget 2025.
- at prioriotere restbudgettet i overførelsessagen til at oversende de overskydende midler til budgetår 2026, hvorved §18-puljen til brug for aktiviteter i 2026 vil blive forøget med 99.100 kr. Herved er midlerne indarbejdet i 2026 budgettet, når der ansøges til §18-puljen. Restbudgettet fra 2024 kan ikke indgå i §18-puljen for 2025, da overførelserne først vil ske i maj 2025, når overførelsessagen er endelig godkendt.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring hos Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Seniorrådet kan anbefale indstillingen om at overføre de uforbrugte midler til 2026.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Anne-Lise Kuhre og Majbritt Møller Nielsen står udenfor følgende udtalelse: Rådet bakker op om forslaget om at oversender de overskydende midler til budgetår 2026, hvorved §18 puljen til brug for aktiviteter i 2026 vil blive forøget med 99.100 kr. Dette skal ses som følge af, at der i forvejen er stort pres på puljen, som hidtil
har været helt utilstrækkelig set i lyset af de mange ansøgninger.
Økonomi
Godkendes forslaget gives en negativ tillægsbevilling i 2024 på 99.100 kr., hvormed pengene lægges i kassen.
Såfremt udvalget ønsker det, kan det indstilles til det videre arbejde med budget 2025 og budget 2026, at de overskuddene midler prioriteres til boblberg.dk i 2025 eller til en forøgelse af §-18 midlerne i 2026.
Bilag
63Beslutning af nye rammer og kriterier for § 18 puljen
Resume
Med denne sag skal Social og sundhed godkende "Rammer og kriterier for det frivillige sociale arbejde 2024".
Administrationsgrundlag for støtte for den frivillige sociale indsats efter § 17 i Barnets Lov og § 18 i Lov om Social Service.
De nye rammer og kriterier erstatter det nuværende ”Rammer og kriterier for det frivillige sociale arbejde”, fra 2019.
Centerchef for Kultur, Fritid og Ungeliv Anders Munch Skovgren og frivillighedskonsulent Katrine Hastrup Jakobsen deltager under punktets behandling.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Godkende "Rammer og kriterier for det frivillige sociale arbejde 2024". Administrationsgrundlag for støtte for den frivillige sociale indsats efter § 17 i Barnets Lov og § 18 i Lov om Social Service.
- Oversende beslutningen til orientering til udvalget Børn, familier og forebyggelse.
Beslutning
Sagen udsat.
Sagsfremstilling
Ifølge Serviceloven §18 skal kommunalbestyrelsen årligt afsætte et beløb til støtte af frivilligt socialt arbejde.
I Frederikssund Kommune sker dette ved, at de frivillige foreninger én gang årligt kan søge om tilskud fra §18 puljen til det kommende års aktiviteter. Ansøgningsfristen er den 1. november.
Til brug for bevillings- og fordelingskriterierne anvendes de nuværende ”Rammer og kriterier for det frivillige sociale arbejde” fra 2019.
På baggrund af bevillings- og fordelingsproces for aktiviteter i 2024 har administrationen udarbejdet "Rammer og kriterier for det frivillige sociale arbejde 2024". Administrationsgrundlag for støtte for den frivillige sociale indsats efter §17 i Barnets Lov og §18 i Lov om Social Service.
Dette tager udgangspunkt i det nuværende ”Rammer og kriterier for det frivillige sociale arbejde” fra 2019.
De væsentligste ændringer i det nye oplæg er foretaget som følge af §17 i Barnets Lov:
Pr. 1. januar 2024 fik §17 i Barnets Lov retsvirkning. Med denne lovgivningsmæssige ændring er indsatsen for børn og unge under 18 år ikke længere dækket af Lov om Social Service §18 ift. den frivillige sociale indsats, og målgruppen har med §17 i Barnets Lov fået sin egen lov.
Den nye lovgivning lægger vægt på, at kommunen prioriterer den frivillige sociale indsats til børn og unge under 18 år. Rammerne for Barnets Lov §17 er næsten identisk med den som gælder for personer +18 år i Lov om Social Service.
Administrationen anbefaler derfor, at udvalget holder fast i at have én samlet pulje til støtte af den frivillige sociale indsats, da man i forvejen prioriterer støtte til indsatser for både børn og unge fra nærværende pulje. I flere andre kommuner, bl.a. Esbjerg Kommune, Svendborg Kommune og Bornholms Kommune, har man allerede valgt denne model.
For at kunne fortsætte med én samlet ansøgningspulje kræver det, at kriterierne for puljen ændres, så den afspejler lovgivningerne, som puljen uddeles ud fra, og har lovhjemmel i. Administrationen har på denne baggrund tilrettet indsatsområderne i administrationsgrundlaget, hvorved målgruppen børn og unge (0-17 år) får et selvstændigt indsatsområde. Administrationen vil i forbindelse med ansøgerne til indsatsområde nummer 1 sikre relevant medarbejder fra Center for Familie og Rådgivning er inddraget i forberedelse af materialet til udvalgsbehandling.
De seks gældende indsatsområder ændres til tre prioriterede indsatsområder.
- Indsatsområdet ”Flygtninge og indvandrere” udgår som selvstændigt indsatsområde, da målgruppen implicit er omfattet af alle de tre nye indsatsområder.
- Indsatsområdet ”Aktiviteter på tværs af generationer” udgår som følge af ændring i Barnets Lov § 17.
- Indsatsområdet ”Borgere med risiko for, eller har let nedsat fysisk- eller psykisk funktionsevne, samt ved lette sociale problemer” og indsatsområdet ”Sindslidende og handicappede” samles under et eller flere af de nye indsatsområder. De øvrige nuværende indsatsområder er omfattet at de nye indsatsområder:
1. Indsatsområder.
1. Børn og unge (0-17 år), der er i social udsathed eller sårbare: Indsatser med fokus på at bryde den negative sociale arv og sikre gode børneliv, hvor der er behov for ekstra støtte. Aktiviteter, hvor de børn, der ikke har haft den bedste start på livet, får mulighed for at møde og tale med andre børn og voksne i positive fællesskaber. Det kan være inkluderende og netværksskabende aktiviteter som f.eks. lektiehjælp, mentorordninger, motionstilbud, telefonisk rådgivning etc.
2. Borgere med sindslidelse eller handicap: Indsatser med fokus på inklusion af mennesker med fysiske eller psykiske handicap i sociale aktiviteter og fællesskaber. Erfaringer viser, at det at have noget at stå op til og et fællesskab at være en del af øger den enkeltes livsglæde og mulighed for at lave positive ændringer i eget liv. Gennem deltagelse i inkluderende sociale aktiviteter og fællesskaber i foreningslivet, udvides borgerens netværk, trivslen øges og man oplever at kunne indgå og deltage på lige fod i samfundet med andre.
3. Voksne i social udsathed herunder bekæmpelse af ensomhed igennem positive fællesskaber: Indsatser med et socialt og ensomhedsbekæmpende sigte, som er med til at styrke og udvide samarbejdet med de frivillige sociale foreninger og organisationer – særligt dem, der arbejder med at rumme og nå de allermest udsatte med deres indsatser.
Indsatser, der sætter fokus på det at føle sig som del af et fællesskab og have nære relationer. Positive fællesskaber har helt central betydning for at kunne leve et liv med fysisk og mental sundhed.
Procedureændringerne i det nye administrationsgrundlag for støtte for den frivillige sociale indsats efter § 17 i Barnets Lov og § 18 i Lov om Social Service” har alle til formål at optimere arbejds- og beslutningsgange i forbindelse med fordelingen af §18 puljen.
Administrationen anbefaler, at udvalget godkender "Rammer og kriterier for det frivillige sociale arbejde 2024". Administrationsgrundlag for støtte til den frivillige sociale indsats efter § 17 i Barnets Lov og § 18 i Lov om Social Service”.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring hos Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Forslag til nye rammer og kriterier for § 18 puljen, som følge af loven ”Barnets lov”.
Seniorrådet kan anbefale at vi fortsat arbejder med en fælles ramme, og er enige i de foreslåede rammer og kriterier.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Det foreslås at ændre de seks nugældende indsatsområder til tre prioriterede indsatsområder:
Maj-Britt Møller står udenfor nedenstående anbefaling:
Herved udelades målgruppen ”flygtninge og indvandrere”, ud fra den begrundelse, at ”målgruppen implicit er omfattet” af alle de tre nye indsatsområder. Der er dog reelt tale om en indskrænkning af målgruppen, som fremover alene er omfattet,
hvis der er tale om børn og unge (0-17 år), sindslidende/handicappede eller voksne i social udsathed.
Rådet synes, det er problematisk, hvis udeladelsen af denne målgruppe betyder, at den nedprioriteres. Gruppen består bl.a. af en stor andel Ukrainske flygtninge, som efterhånden har været i Danmark i mere end to år og ikke har noget umiddelbart perspektiv om at kunne vende hjem – og har stort behov for at danne sociale relationer, fællesskaber og netværk med danskere.
Vi foreslår derfor, at målgruppen bevares.
Kommentarer til de enkelte indsatsområder:
1.Børn og unge (0-17 år), der er i social udsathed eller sårbare:
Rådet er enig i ,at målgruppen ”børn og unge (0-17 år)” får et selvstændigt indsatsområde.
Til gengæld er der i forhold til de tidligere kriterier udeladt ”samt deres familier”.
Der er tale om en væsentlig indskrænkning i målgruppen, og Rådet vil foreslå, at denne tilføjelse bibeholdes eller alternativt at der tilføjes ” Der kan også søges støtte til indsatser for pårørende til ovennævnte målgruppe”.
Det påvirker både hverdagen, arbejdslivet, økonomien, ens eget sociale liv og ikke mindst familien at være pårørende til et barn/ung, der mistrives eller er sårbar.
I værste fald risikerer de pårørende selv at blive så belastet af situationen, at de må søge behandling for stress, depression eller lignende.
Det bør derfor være muligt at søge om aktiviteter/indsatser til disse familiemedlemmer, så de kan møde andre i samme situation og forebygge isolation og ensomhed. Derved bliver de bedre til at hjælpe deres børn/unge med deres udfordringer.
2.Borgere med sindslidelse eller handicap
Rådet er enig i, at det er vigtigt at lave aktiviteter for denne målgruppe.
Det er vigtigt at holde sig for øje, at det er tanken, at den tidligere målgruppe:” Borgere med risiko for, eller har let nedsat fysisk- eller psykisk funktionsevne, samt ved lette sociale problemer” også skal rummes i denne målgruppe.
Rådet foreslår også her, at der tilføjes ” samt deres familier” eller alternativt ” Der kan også søges støtte til indsatser for pårørende til ovennævnte målgruppe”.
3. Voksne i social udsathed
Rådet er enigt i, at der bør sættes fokus på at nå de allermest udsatte – eksempelvis hjemløse.
Det er dog vigtigt også fortsat at rette indsatsen mod særligt sårbare borgere i kommunen herunder eksempelvis de svageste medborgere med et ringe netværk.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
64Beslutning om Frivillighusets ændrede vedtægter
Resume
Med denne sag skal Social og sundhed godkende reviderede vedtægter for Frivillighuset. Herunder godkende, at Frivillighusets årsmøde afholdes særskilt af dialogmødet om § 18 puljen.
Centerchef for Kultur, Fritid og Ungeliv Anders Munch Skovgren og frivillighedskonsulent Katrine Hastrup Jakobsen deltager under punktets behandling.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Godkende reviderede vedtægter for Frivillighuset.
Beslutning
Godkendt.
Sagsfremstilling
I januar 2011 blev Frivillighuset indviet, oprettet efter Servicelovens §18. Det daværende Social-, Ældre og Sundhedsudvalg vedtog gældende vedtægter for Frivillighuset (Frivillighedsstedet).
I 2016 godkendte det daværende Velfærdsudvalg (3. november 2016, sag 100) at nedlægge Frivillighusets bestyrelse og erstattet dette med et brugerråd. Vedtægterne blev tilpasset med få ændringer.
På baggrund af et ønske fra Frivillighusets brugerråd skal udvalget i denne sag beslutte godkendelse af de nye reviderede vedtægter. Vedtægterne er udarbejdet i tæt dialog og samarbejde med brugerrådet.
Administrationens juridiske vurdering er, at der ingen kommentarer er til de reviderede vedtægter.
Vedlagt sagen er bilagene; ”nye vedtægter for Frivillighuset 2024” og ”gældende vedtægter for Frivillighuset”.
Fremadrettet ønsker Brugerrådet at afholde årsmødet adskilt fra det årlige dialogmøde om § 18 puljen, der afholdes hvert efterår.
Godkender udvalget de reviderede vedtægter, vil Frivillighusets førstkommende årsmøde blive afholdt i foråret 2025.
Dialogmødet om § 18 puljen afholdes fremadrettet fortsat hvert efterår.
Inddragelse
Frivillighusets Brugerråd
Høringssvar fra Seniorrådet:
I denne sag skal Social og Sundhed godkende reviderede vedtægter for Frivillighuset - herunder at Frivillighusets årsmøde afholdes særskilt af dialogmødet om § 18-puljen.
Frivillighuset blev indviet i januar 2011 og oprettet efter Servicelovens § 18.
I 2016 blev Frivillighusets bestyrelse erstattet med et brugerråd. Det er dette brugerråd der ønsker at få godkendt de nye reviderede vedtægter.
Administrationens juridiske vurdering er, at der ikke er kommentarer til de reviderede vedtægter.
Seniorrådet har ingen bemærkninger til sagen.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet bakker op om ønsket fra Frivillighusets brugerråd om at afholde årsmødet adskilt fra det årlige dialogmøde om §18 puljen og at tilrette vedtægterne i overensstemmelse hermed.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
65Beslutning af ramme for Handleplan for støtte til borgere med kronisk sygdom
Resume
Byrådet besluttede den 26. april 2023 (sag nr. 77), at der udarbejdes en handleplan for støtte til borgere med kronisk sygdom under kommunens sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26”. Handleplanen skal tage udgangspunkt i de nye nationale kvalitetsstandarder på området, som blev offentliggjort i januar 2024. I denne sag forelægges dels en status på, hvordan kommunen i dag arbejder med krav og anbefalinger i de nye standarder, dels en ramme for udarbejdelse af handleplanen. Sagen forelægges Social og sundhed og Omsorg og ældre parallelt, da handleplanens indsatser dækker begge udvalg.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Godkende ramme for Handleplan for støtte til borgere med kronisk sygdom.
Beslutning
Godkendt.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede den 26. april 2023 (sag nr. 77), at der udarbejdes en handleplan for støtte til borgere med kronisk sygdom. Handleplanen hører under kommunens sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-26”, som sætter mål og retning for, at alle borgere skal have de bedste rammer og forudsætninger for at leve et godt og aktivt liv med bedre sundhed og flere gode leveår.
Handleplanen vil fortrinsvist tage afsæt i sundhedspolitikkens tema ”Sundhedsfremme og forebyggelse”, og handleplanens indsatser vil blive koordineret med blandt andet kommunens strategi for ældreområdet, demensstrategi og værdighedspolitik.
Kronisk sygdom er en af de væsentligste sundhedsudfordringer i Frederikssund Kommune, og det er en udfordring, der forventes forværret i de kommende år. Kommunen har en højere andel af borgere med kroniske sygdomme som diabetes, hjertesygdom, KOL, slidgigt mv. sammenlignet med gennemsnittet i Region Hovedstaden. Der er også flere borgere i kommunen med mere end én kronisk sygdom sammenlignet med gennemsnittet i regionen (bilag 1 viser tallene for kronisk sygdom i kommunen).
Borgere med kronisk sygdom har generelt dårligere fysisk og mental sundhed sammenlignet med andre borgere, og de oplever at have dårligere livskvalitet. Der er derfor brug for en målrettet indsats på tværs af de kroniske sygdomme, som kan forebygge forværring og hjælpe borgerne til et bedre liv med sygdom.
Handleplanens primære udgangspunkt er de nye nationale kvalitetsstandarder for kommunale forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Standarderne skal bidrage til, at borgere med kronisk sygdom oplever samme høje og ensartede kvalitet i de forebyggelsestilbud, de får (kvalitetsstandarderne ses i bilag 2). Standarderne indeholder derfor krav og anbefalinger til den indledende afklarende samtale med en sundhedsfaglig medarbejder samt tilbud om sygdomsmestring, bevægelse, ernæringsindsats, nikotinafvænning og forebyggende samtale om alkohol.
Frederikssund Kommune opfylder allerede alle krav og anbefalinger i de nye kvalitetsstandarder. Der er dog potentiale for at blive endnu bedre indenfor nogle af områderne. Det gælder fx øget samarbejde med lokale foreninger og bedre udnyttelse af lokale data. Overordnet set kan der desuden være større opmærksomhed på synlighed og opsøgende arbejde for at få tilbuddene ud til flere borgere. Bilag 3 viser en oversigt over Frederikssund Kommunes opfyldelse af de enkelte krav og anbefalinger.
Rammen for handleplanen præsenteres i punkterne herunder og indeholder handleplanens målgruppe, fokus, grundlag, samarbejdspartnere mv.:
- Handleplanen vil primært rette sig mod voksne og ældre borgere med en eller flere kroniske sygdomme i Frederikssund Kommune.
- Handleplanen sigter mod dels at forebygge at kronisk sygdom opstår, dels at give støtte til, at borgere, som allerede har en kronisk sygdom, kan klare sig bedre i hverdagen.
- Handleplanens indsatser vil tage udgangspunkt i de udfordringer, der er på området i Frederikssund Kommune (bilag 1).
- Handleplanen vil tage udgangspunkt i de forebyggelsestilbud, som kommunen allerede arbejder med i dag, samt i nationale krav og anbefalinger på området. Det gælder blandt andet:
- De nye kvalitetsstandarder (bilag 2)
- KLs fire principper for Fremtidens forebyggelse (maj 2024), som giver anbefalinger til kommunernes arbejde med at fremme sundheden, forebygge sygdom og give borgerne de bedste vilkår for et godt, langt og sundt liv (bilag 4)
- KLs anbefalinger til kommunernes arbejde med at mindske social ulighed i forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom (januar 2024) (bilag 5).
- Det vil primært være Forebyggelse og Træning, som arbejder med handleplanens indsatser, da de fleste af kommunens forebyggelsestilbud målrettet kronisk sygdom ligger her. Andre områder vil blive inddraget, når det er relevant. Det vil på sundhedsområdet være Døgnplejen og Rehabilitering og de midlertidige pladser, men det kan også være relevant at inddrage fx kulturområdet via bibliotekerne.
- Det eksterne samarbejde om indsatserne vil ske sammen med regionens sundhedstilbud og både de folkeoplysende foreninger og patientforeningerne.
- Der vil i arbejdet med handleplanen blive lagt vægt på synlighed og tilgængelighed af de eksisterende tilbud relateret til kroniske sygdomme. Det kan være i form af borgernes kendskab til sundhedstilbud via kommunens hjemmeside eller formidling af muligheder for bevægelse i naturen.
- Der vil i forbindelse med implementering og evaluering af handleplanens indsatser være fokus på, hvorvidt indsatserne benyttes og virker blandt de relevante borgere og medarbejdere.
Social og sundhed og Omsorg og ældre forelægges et udkast til handleplanen i februar 2025. Se tidsplan i bilag 6. Handleplanen udformes i samme korte format som de to tidligere handleplaner under sundhedspolitikken: Flere i fællesskaber og Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter i sundhedsvæsenet.
Inddragelse
Der vil blive inddraget relevante medarbejdere på tværs af kommunen samt eksterne aktører undervejs i udarbejdelsen af handleplanen for støtte til borgere med kronisk sygdom. Særligt vil de relevante patientforeninger i Frederikssund Kommune blive inviteret til at give deres forslag til indhold i handleplanen og bidrage til handleplanens indsatser.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Udvalget skal her godkende rammerne for Handleplanen, for støtte til borgere med kroniske sygdomme.
Der er i Frederikssund kommune sket en stor stigning i antallet af borgere der har en kronisk sygdom. Cirka syv procent af kommunens borgere har henholdsvis KOL (kronisk obstruktiv
lungesygdom), diabetes, astma eller depression, mens 2-5 pct. har henholdsvis blodprop/blødning i hjernen,
hjertesygdom, kræft, inflammatorisk ledsygdom (fx leddegigt), demens (65+årige), knogleskørhed eller angst.
Frederikssund kommune opfylder allerede i dag de nationale kvalitetsstandarder. Vi kan dog blive bedre fx ved samarbejde med lokale foreninger og bedre udnyttelse af lokale data og en større opmærksomhed på synlighed og opsøgende arbejde.
Udvalget vil blive forelagt e udkast til handleplan i februar 2025.
Seniorrådet tager rammerne for handleplan for støtte til borgere med kronisk sygdom til efterretning.
Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:
Rådet er enig i formålet med handleplanen: både at forebygge at kronisk sygdom opstår og samtidig, at give kronikere indsigt i, redskaber og tro på egne evner, som over tid kan føre til bedre håndtering af livet med kronisk(e) sygdom(me) samt at skabe mere lighed i sundhed.
Det fremgår af de nationale kvalitetsstandarder, at Kommunen skal kontakte borgeren hurtigst muligt efter at borgeren er blevet henvist eller selv har henvendt sig, for at afholde en afklarende samtale.
Det kan overvejes, om der i den forbindelse skal fastsættes en svarfrist herfor, således at borgerne ved, hvad de kan forvente.
Det er jo glædeligt, at Frederikssund Kommune tilsyneladende allerede opfylder alle krav og anbefalinger i de nye kvalitetsstandarder – og derfor kan frigøre ressourcer til at forbedre indsatsen på forskellige punkter som f.eks:
-Samarbejdet med lokale foreninger
-Synlighed og opsøgende arbejde for at få tilbuddene ud til flere borgere, således at også borgere med nedsat sundhedskompetence har mulighed for at deltage, da disse typisk deltager sjældnere og hyppigere falder fra. Derved imødekommes ulighed i deltagelse i sundhedstilbud. Eller som det så rigtigt nævnes i kommunens sundhedspolitik: ”Sårbare borgere har ikke nødvendigvis tilstrækkelige ressourcer til at tage vare på eget helbred og kan derfor have brug for ekstra støtte til at leve sundt. Det kan f.eks. være børn og familier i udsatte positioner, psykisk sårbare borgere eller borgere uden beskæftigelse i en længere periode”. Rådet anbefaler, at der gøres en særlig opsøgende indsats overfor netop disse målgrupper.
Derudover vil Rådet foreslå, at det tværsektorielle samarbejde tages op i handleplanen: når et stigende antal borgere rammes af kronisk sygdom, stiller det store krav til planlægning og samarbejde på tværs af sektorerne, da mennesker med kronisk sygdom ofte er i berøring med mange dele af sundhedsvæsenet.
Rådet ser frem til at følge arbejdet med udformningen af handleplanen.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
- Bilag 1 Borgere med kronisk sygdom i Frederikssund Kommune
- Bilag 2 Kvalitetsstandarder. Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom - KL 2024
- Bilag 3 Overblik over Frederikssund Kommunes opfyldelse af kvalitetsstandarder
- Bilag 4 Fremtidens forebyggelse - KL 2024
- Bilag 5 Social ulighed i forebyggelsestilbud til mennesker med kronisk sygdom - KL 2024
- Bilag 6 Tidsplan for Handleplan for støtte til borgere med kronisk sygdom
66Orientering om handleplan for udvikling af botilbuddet Rosenfeldthusene
Resume
I denne sag orienteres Social og sundhed om arbejdet med handleplan for udvikling af botilbuddet Rosenfeldthusene.
Leder af Handicap og Botilbud, Britta Grønberg, deltager under dette punkt.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Rosenfeldthusene er et botilbud beliggende i Frederikssund til voksne borgere med udviklingshæmning. Tilbuddet er organiseret under Handicap og Botilbud og består af 17 pladser etableret efter almenboliglovens § 105, stk. 2 med socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 85.
Socialtilsyn Hovedstaden gennemførte den 2. april 2024 et anmeldt tilsyn på Rosenfeldthusene. Vedlagt som bilag er tilsynsrapport fra 9. august 2024. I rapporten scorer Rosenfeldthusene under middel på en række af temaerne i kvalitetsmodellen, herunder "uddannelse og beskæftigelse", "målgrupper, metoder og indsatser", "organisation og ledelse" samt "kompetencer".
I forbindelse med tilsynet udstedte Socialtilsyn Hovedstaden den 10. juli 2024 et kortvarigt påbud til Rosenfeldthusene om at udarbejde en handleplan, som imødekom udfordringerne i tilbuddet. Handleplanen blev indsendt til tilsynet den 24. juli 2024, hvorefter påbuddet blev ophævet. Handleplanen er vedlagt som bilag.
Formålet med handleplanen er skabe grundlaget for et fagligt og økonomisk bæredygtigt tilbud, herunder at arbejde med udvikling af kvalitet i tilbuddet. Med handleplanen ønskes det, at der opnås en større stabilitet og kontinuitet i medarbejderstaben omkring et stærkt fagligt fællesskab, således borgere og pårørende oplever et tilbud med et systematisk fokus på at skabe muligheder og udvikle den enkelte borger. Handleplanen indeholder derfor en række indsatser inden for tre temaer:
- Systematisk opfølgning på medarbejdernes kompetenceudvikling og trivsel.
Indsatserne under dette tema omfatter sikring af en stabil ledelse i tilbuddet. Samtidig skal etablering af en ny vagtplan samt omlægning fra eksterne til interne vikarer bidrage til at sikre færre medarbejdere omkring borgerne. På baggrund af en gennemført psykisk APV arbejdes med videreuddannelse af medarbejderne, kommunikationen fra ledelsen samt de følelsesmæssige krav i jobbet. Endelig indføres en mere systematisk tilgang til teammøderne. Alle indsatser gennemføres i andet halvår af 2024.
- Fælles fagligt grundlag og systematisk dokumentation.
Dokumentationen i fagsystemet CURA kvalificeres gennem undervisning af teamkoordinatorerne og CURA-ambassadører, som sidemandsoplærer de øvrige medarbejdere. Der afsættes tid til dokumentation i arbejdsplanerne og det tydeliggøres hvad forventningerne er til dokumentationen. Ledelsen måler og følger op både på kvantiteten og kvaliteten af dokumentationen gennem audit. Den neuropædagogiske metode implementeres gennem et systematisk fokus på temamøder, ved at medarbejdere skal på diplommodul i metoden samt at der udarbejdes mestringsprofiler for alle borgere. Indsatserne igangsættes i andet halvår af 2024 og har et løbende fokus.
- Bæredygtig og gennemsigtig økonomi.
Der er igangsat tiltag til at nedbringe udgifterne på Rosenfeldthusene samt få belagt tomme pladser. Der følges månedligt op på økonomien med centerchef og Center for Økonomi. Desuden er der foretaget nødvendige tiltag for at sikre gennemsigtighed i tilbuddets økonomi.
I forbindelse med implementeringen af handleplanen har ledelsen i Handicap og Botilbud en tæt dialog med Socialtilsyn Hovedstaden. Social og sundhed vil få forelagt en status på arbejdet med handleplanen i første kvartal 2025.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.
Intet høringssvar fra Seniorrådet.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Rådet tager orienteringen til efterretning.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
67Orientering om ledelsesinformation på det specialiserede voksenområde
Resume
I denne sag orienteres Social og sundhed om udvikling i antal borgere og enhedspriser på det specialiserede voksenområde i Center for Voksenstøtte og Omsorg.
Indstilling
Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
I forbindelse med de kvartalsmæssige budgetopfølgninger præsenteres Social og sundhed for ledelsesinformationen om udviklingen på det specialiserede voksenområde i Center for Voksenstøtte og Omsorg.
Ledelsesinformationen er et supplement til budgetopfølgningerne og belyser de udviklingstræk, der ligger bag udgiftsudviklingen på området.
Ledelsesinformationen er vedhæftet som bilag til sagen.
Ledelsesinformationen gennemgår udviklingen i antal helårssager samt enhedsudgifter på fire udvalgte områder på det specialiserede voksenområde i Center for Voksenstøtte og Omsorg.
- Afløsning, aflastning og hjælpere, herunder:
- Borgerstyret personlig assistance (BPS) efter servicelovens § 96
- Afløsning og aflastning efter servicelovens § 84
- Botilbud, herunder;
- Midlertidige botilbud efter servicelovens § 107
- Længerevarende botilbud efter servicelovens § 108
- Botilbudslignende tilbud efter almenboliglovens § 105 med støtte efter servicelovens § 85
- Botilbud oprettet efter lov om friplejeboliger
- Aktivitet, samvær og beskæftigelse, herunder:
- Beskyttet beskæftigelse efter servicelovens § 103
- Aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens § 104
- Socialpædagogisk støtte, eksterne leverandører.
Ledelsesinformationen viser, at antallet af helårssager inden for de ovenstående områder er steget fra 2022 til 2024. Stigningen er primært drevet af flere helårssager inden for eksterne leverandører af socialpædagogisk støtte, mens antallet af helårssager på botilbudsområdet er faldet. Faldet i helårssager inden for botilbudsområdet ses primært inden for midlertidige botilbud og botilbudslignende tilbud og må blandt andet tilskrives indsatsen i Budget 2024 om at sikre borgere et liv i egen bolig frem for midlertidigt botilbud.
Siden 2022 er enhedsudgifterne steget inden for alle af de ovenstående områder. Inden for botilbudsområdet ses især stigninger i enhedsudgifterne inden for længerevarende botilbud og botilbud i friplejeboliger. De stigende enhedsudgifter skyldes primært tilgang af dyre enkeltsager i 2024 og er den primære årsag til budgetudfordringen på botilbudsområdet i 2024.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og uddannelse. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Intet høringssvar fra Seniorrådet.
Høringssvar fra Seniorrådet:
Rådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at ledelsesinformationen er et godt supplement til budgetopfølgningerne, som gør det muligt at vurdere udviklingen og effekten af indsatserne.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
68Meddelelser
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:
- Dialogmøde 9. september 2024 om Budget 2025 med Rådet for handicap, psykiatri og udsathed, Seniorrådet samt Omsorg og ældre.
Meddelelser:
- Mødekalender 2025 for Social og sundhed er vedlagt som bilag.
Bilag
69Underskrifter
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.