Frederikssund Kommunes logo

Social og sundheds møde den 05. december 2024

Mødelokale F8 kl. 08.30

Dagsorden

Fold alle punkter

87Godkendelse af dagsorden

88Beslutning om godkendelse af afrapportering på central udmelding vedrørende sikrede pladser

Resume

Social- og Boligstyrelsen har udsendt en central udmelding til fornyet behandling i kommunerne vedrørerende mulig etablering af et nyt sikret tilbud i Vestdanmark til borgere med udviklingshæmning og dom. En arbejdsgruppe på tværs af landets fem kommunekontaktråd (KKR) har udarbejdet et udkast til afrapportering på den centrale udmelding. Rapporten er sendt til godkendelse i kommunerne, inden den fremsendes til Social- og Boligstyrelsen. Rapporten konkluderer, at der ikke er behov for at bygge et nyt sikret tilbud i Vestdanmark og foreslår i stedet, at det eksisterende tilbud, Kofoedsminde, udvides.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende afrapporteringen på Social- og Boligstyrelsens centrale udmelding vedrørende borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling.

Sagsfremstilling

I 2019 bad styrelsen via en central udmelding første gang kommunerne i regi af de fem kommunekontaktråd (KKR) om at forholde sig til udfordringerne på det sikrede tilbud Kofoedsminde. Målgruppen på Kofoedsminde er borgere med udviklingshæmning, der har begået alvorlig kriminalitet, og som er anbragt efter domstype 1 og domstype 2 samt i varetægtssurrogat.

På baggrund af den centrale udmelding i 2019 meldte kommunerne tilbage til styrelsen, at man havde tillid til Kofoedsmindes håndtering af opgaven. I styrelsen er man dog fortsat af den opfattelse, at der er problemstillinger på Kofoedsminde, der skal håndteres.

Styrelsen har derfor den 22. november 2023 udsendt en central udmelding vedr. borgere med udviklingshæmning og dom til fornyet behandling i kommunerne. Her beder styrelsen om, at kommunerne beskriver en samlet løsning for etablering af et sikret tilbud i Vestdanmark. Social og sundhed, Økonomiudvalget og Byrådet blev orienteret herom på møder i juni 2024 (henholdsvis sag 47, 160 og 136).

Til udarbejdelsen af en samlet og koordineret besvarelse har der på tværs af de fem KKR-områder været nedsat en administrativ styregruppe og arbejdsgruppe. Der er i forbindelse med udarbejdelse af afrapporteringen indsamlet aktuel og uddybende viden både kvantitativt (opdateret data vedr. borgere på Kofoedsminde, medarbejdersammensætning mm.) og kvalitativt (via interviews og møder).

Afrapportering som besvarelse af den fornyede behandling

Hovedkonklusionen i afrapporteringen er, at der ikke er behov for at bygge et sikret tilbud i Vestdanmark til borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling.

Styregruppen er på baggrund af de opdaterede data og udviklingsplaner således uenig i, dels at Kofoedsminde ikke har de fysiske og faglige rammer ift. at dække behovet for sikrede pladser på landsplan, dels at forsyningen bør sikres via etablering af et tilbud i Vestdanmark.

De faglige rammer på Kofoedsminde vurderes således at være tilfredsstillende, og styregruppen redegør i afrapporteringen for, at udvidelsesmulighederne på Kofoedsmindes sikrede afdelinger kombineret med en udvidelse af kapaciteten ift. åbne § 108-pladser til borgere med domstype 2 fordelt i hele landet vil være den anbefalede vej at gå.

En øget kapacitet ift. åbne § 108-pladser målrettet borgere med domstype 2 vil bidrage til muligheden for at skabe et øget flow på pladserne på Kofoedsminde. Det er aktuelt vurderingen på Kofoedsminde, at 15 nuværende borgere kan udsluses herfra. Derved vil presset på Kofoedsminde mindskes.

Styregruppen foreslår således i afrapporteringen:

  • Trin 1: en udvidelse af sikrede pladser på Kofoedsminde
  • Trin 2: en udvidelse af kapaciteten ift. åbne § 108-pladser målrettet borgere med domstype 2 fordelt i hele landet

Der er helt essentielle præmisser og forudsætninger, som ligger til grund for styregruppens løsningsmodel:

  • Styregruppen foreslår, at der kigges nærmere på de økonomiske incitamenter, der knytter sig til placeringen af borgere med domstype 2 på Kofoedsminde. Kofoedsminde finansieres i dag via en objektiv finansiering. Styregruppen foreslår, at alle borgere med en domstype 2, fremover skal være takstfinansieret. Det er forventningen, at det kan understøtte flowet.
  • Styregruppen anbefaler, at staten skal afsætte puljer til finansiering af etablering af de nye pladser, og byggeriet skal friholdes fra anlægsloftet. Derudover skal kommunerne tilføres økonomi til drift af det øgede antal domsanbragte.
  • Styregruppen anbefaler også, at der indledes en dialog med staten om udviklingen i antallet af borgere i varetægtssurrogat på Kofoedsminde. Denne målgruppe har været i kraftig vækst i perioden. Det er styregruppens vurdering, at en alternativ placering af disse borgere kan være i tilknytning til statsfængslerne. Hvis Kofoedsminde ikke skal rumme borgere i varetægtssurrogat mindskes presset selvsagt tilsvarende.

Idet Social- og Boligstyrelsen helt konkret har bedt kommunerne beskrive, hvordan et vestdansk sikret tilbud kan etableres, har styregruppen i tillæg hertil udarbejdet et sådant forslag i afrapporteringen. Det er styregruppens anbefaling, at et eventuelt nyt sikret tilbud i Vestdanmark skal finansieres på samme måde som Kofoedsminde, hvilket indebærer objektiv finansiering gældende for beboere med en domstype 1 og i varetægtssurrogat, mens det anbefales, at beboere med en domstype 2 overgår til takstfinansiering. Styregruppen anbefaler, at et eventuelt vestdansk sikret tilbud bygges til 40 borgere for at sikre et fagligt og økonomisk rentabelt tilbud. Der estimeres en samlet anlægsudgift på 200-250 mio. kr.

Styregruppen anbefaler en løbende tværkommunal evaluering af området i samarbejde med styrelsen og Region Sjælland, der er driftsherre for Kofoedsminde.

KKR Hovedstaden anbefaler, at kommunerne at godkende afrapporteringen, som skal fremsendes til Social- og Boligstyrelsen senest den 31. december 2024.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet har noteret sig, at der på tværs af Social-og Boligstyrelsen og Arbejdsgruppen er enighed

om, at der er behov for større kapacitet ift at etablere et sikret tilbud til borgere med udviklingshæmning og dom.

Arbejdsgruppen foreslår forskellige løsninger mhp at lette presset på Kofoedsminde herunder at

overveje en alternativ placering af borgere med udviklingshæmning med behov for varetægtsfængsling i tilknytning til statsfængslerne.

Rådet vil gerne fraråde, at borgere med udviklingshæmning med behov for varetægtsfængsling fremadrettet skal placeres i tilknytning til et statsfængsel. Denne målgruppe vurderes jo netop IKKE at være strafegnede og hører derfor

IKKE hjemme i statsfængsler men skal som hidtil have en foranstaltningsdom, som skal effektueres i socialt regi. At kunne imødekomme målgruppens behov for en højt specialiseret indsats stiller særlige krav både til medarbejdernes kompetencer, herunder uddannelse og erfaring, normeringen på tilbuddet samt medarbejdernes kendskab til den enkelte borgers funktionsniveau. Dette kan ikke forventes i et ”almindeligt” statsfængsel.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Godkendelse af afrapporteringen på Social- og Boligstyrelsens centrale udmelding vedrørende borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

89Beslutning om ændret proces for administration af den velfærdsteknologiske pulje

Resume

Med denne sag skal det enkelte fagudvalg Omsorg og ældre, Social og sundhed, Børn, familier og forebyggelse, Skole, klub og SFO over for Økonomiudvalget og Byrådet træffe beslutning, om en ændret procesmodel for administration af den velfærdsteknologiske pulje, samt hvilke velfærdsteknologiske temaer, der skal understøttes via puljen i 2025. Beslutningen understøtter målet om frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det organisatoriske og lokalpolitiske spor.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Evaluering af den nuværende administrative og politiske proces for den velfærdsteknologiske pulje tages til efterretning
  2. Ændret procesmodel om administration af den velfærdsteknologiske pulje godkendes
  3. Temaerne for arbejdet med velfærdsteknologi, som udspringer fra den velfærdsteknologiske pulje, i 2025 godkendes

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede 30. marts 2022 (Sag 59) den administrative og politiske proces vedrørende behandling af puljeansøgninger til den velfærdsteknologiske pulje.

Denne sagsfremstilling beskriver først evalueringen af den nuværende administrative og politiske proces. Herefter beskrives et forslag til en ændret procesmodel for administration af puljen. Dernæst fremstilles forslag til temaer, som puljen kan bidrage til udvikling af i 2025.

Formålet med at anvende velfærdsteknologiske løsninger er at:

  • forbedre borgernes livskvalitet og gøre livet lettere for alle borgere, uanset alder og livssituation.
  • skabe et bedre, mere nutidigt arbejdsmiljø og trivsel blandt medarbejderne som styrker fastholdelse og rekruttering.
  • skabe bedre udnyttelse af de kommunale/offentlige ressourcer i indkøb og samarbejde på tværs.

Evaluering af den nuværende administrative og politiske proces for frigivelse af midler fra den velfærdsteknologiske pulje.

Den nuværende proces har været afprøvet gennem 2 år. De afdelinger, som har afprøvet velfærdsteknologiske løsninger finansieret af puljen vurderer, at der er potentiale for at optimere processerne, idet der ofte går lang tid, fra man får en ide til afprøvning reelt kan gennemføres. Først når

fagudvalg, Økonomiudvalg og Byråd frigivet bevilling 2 gange årligt, kan indkøbet af velfærdsteknologien foretages og den konkrete projektplanlægning og implementeringen kan begynde. Det harmonerer dårligt med behovet for hurtige prøvehandlinger i den daglige drift.

Forslag til ændret procesmodel for administration af puljen

Programstyregruppen anbefaler derfor en enklere proces for administration af den velfærdsteknologiske pulje.

Programstyregruppen ønsker at kunne reagere hurtigt, effektivt og imødekomme fagområdernes motivation for at arbejde med nye velfærdsskabende initiativer, der tager udgangspunkt i velfærdsteknologi. Derudover er der et ønske om at anvende de ressourcer, som bruges til sagsfremstilling til de politiske udvalg, på en måde, hvor de i stedet skaber større værdi i forhold til implementeringen af de konkrete velfærdsteknologier.

Det foreslås derfor, at den administrative programstyregruppe gives mandat til at beslutte, hvilke konkrete ansøgninger til puljen, der kan imødekommes på baggrund af temaer, som hvert år besluttes af Byrådet, efter indstilling fra Økonomiudvalget. Puljemidler frigives i forbindelse med budgetvedtagelsen.

Den ændrede proces vil reducere den politiske stillingtagen i forhold til bevilling af enkeltstående og konkrete velfærdsteknologiske løsninger. Dermed understøtter beslutningen målet om frisættelse gennem tillid og regelforenkling i det organisatoriske og lokalpolitiske spor, som Byrådet besluttede den 25.oktober 2023 (Sag nr. 186)

Der gives fortsat en årlig afrapportering med status på velfærdsteknologiske indkøb og projekter.

Fire temaer fokuserer arbejdet med velfærdsteknologi i 2025 i Frederikssund Kommune

Programstyregruppen anbefaler, at arbejdet med velfærdsteknologi, via den velfærdsteknologiske pulje, i 2025 foregår inden for nedenstående fire temaer.

Den fælleskommunale digitaliseringspolitik ”Gentænk Velfærden” og den fælles offentlige digitaliseringsstrategi ”Digitalisering der løfter samfundet”, som sætter fokus på potentialer indenfor velfærdsteknologiområdet, ligger til grund for forslag af temaer.

Tema 1 – Tryghedsskabende teknologi

Dette tema omhandler teknologiske løsninger, som fx anvendes med afsæt i magtanvendelsesreglerne på handicapområdet og ældreområdet. Løsningerne har bl.a. til formål at øge trygheden for borgerne og sikre rettidig hjælp og derigennem begrænse medarbejdernes anvendelse af magt. Der ses stor udvikling af produkter og typer af løsninger på området.

Eksempler på teknologi under dette tema kan være:

  • Tryghedsskabende AI løsninger, herunder GPS-systemer
  • Sensorløsninger, fx sensorgulve
  • Låse/alarmsystemer
  • Smarthome-teknologier fx stemmestyring

Tema 2 - Velfærdsteknologi som automatiseringsløsninger

Dette tema omhandler en automatisering af medarbejderes administrative opgaver. Automatiseringen skal ske med henblik på frigivelse af mere tid til andre opgaver, som enten er direkte borgerrelaterede eller som kræver en anden anvendelse af medarbejdernes faglighed, der ikke kan erstattes af teknologi.

Eksempler på teknologi under dette tema kan være:

  • Software robotter til administrative og sagsbehandlingsrelaterede opgaver. Fx visitering af hjælpemidler eller til støtte til beslutningstagen i afgørelses øjemed.
  • Kunstig intelligens til undersøgelse, sparring eller støtte til beslutningstagning i administrative arbejdsprocesser
  • Kunstig intelligens i forbindelse med dokumentation i vores it-fagsystemer
  • Støtte til vagtplanlægning

Tema 3 - Sanseteknologi

Dette tema omhandler anvendelsen af sansemotoriske teknologier til leg, ro og struktur, som kan hjælpe både børn, unge og voksne med at regulere deres nervesystem. Teknologierne kan gøre det lettere for børn, unge og voksne at deltage i hverdagen og indgå i socialt samspil. Teknologierne kan forhåbentlig medvirke til at mindske behovet for magtanvendelse, brug af beroligende medicin. De kan tillige påvirke medarbejdernes arbejdsmiljø positivt.

Eksempler på teknologi under dette tema kan være:

  • Belysning – Døgnrytmelys
  • Sanserum – Sansevogn/kuffert
  • Lyd- og musikterapi
  • Robotkæledyr, beklædningsgenstande og dyner, stimulispil m.fl.

Tema 4 – Digital behandling, pleje og medicinhåndtering

Dette tema omhandler teknologier, som kan styrke patientsikkerhed og forebyggelse samt understøtte borgere i en mere selvhjulpen hverdag, gennem automatiserede løsninger til medicinering samt fjernkommunikation.

Eksempler på teknologi under dette tema kan være:

  • Videoløsninger til virtuel eller online bostøtte/hjemmepleje/sygepleje/undervisning m.fl.
  • Automatiske doseringsmaskiner
  • Huske-/påmindelsesløsninger
  • Telemedicin.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet har stor forståelse for behovet for en hurtig og smidig proces, der kan reducere tiden fra man får en ídé til afprøvning af den. Dette behøver dog ikke at udelukke en politisk stillingtagen og hermed demokratisk involvering i processen.

Ift de foreslåede temaer er det en god idé med tryghedsskabende teknologier, som kan reducere magtanvendelsen. Automatiseringsløsninger kan medvirke til at frigøre arbejdskraft, som kan anvendes mere borgernært. Sanseteknologier er ligeledes en god idé for rigtig mange målgrupper (børn, unge og voksne med særlige behov).

Rådet havde dog gerne set lidt større fokus på dels på velfærdsteknologiske løsninger, der kan styrke fx handicappedes selvhjulpenhed og selvstændighed, herunder pædagogisk brug af velfærdsteknologiske løsninger på eksempelvis dag- og botilbud ( eksempelvis Virtual reality teknologi (VR)

)kunne fremmes af puljen.

Fokus kunne her være på, hvordan velfærdsteknologier kan understøtte og forbedre det pædagogiske og terapeutiske arbejde i praksis, så medarbejderne kan være faglige og professionelle på nye måder.

Rådet vil foreslå, at dette tema erstatter det foreslåede tema 4: Digital behandling, pleje og medicinhåndtering, som i forvejen er velkendt.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Der er med vedtagelsen af budget 2025 afsat samlet 5,70 mio. kr. i perioden 2025 - 2028 til Digitalisering – fokus på velfærdsteknologi, som dækker over den velfærdsteknologiske pulje. Beløbet er fordelt med 1,14 mio. kr. i årene 2025, 2026 og 2028, samt 2,30 mio. kr. i 2027.

90Orientering om status for velfærdsteknologiske indsatser

Resume

På Byrådsmødet 23. november 2022 (Sag nr. 291) blev det besluttet, at alle involverede udvalg skal modtage en afrapportering/status for de velfærdsteknologiske indsatser, der udspringer fra den velfærdsteknologiske pulje. Som følge deraf orienteres Social og sundhed, Omsorg og ældre, Børn, familier og forebyggelse, Skole, klub og SFO, Økonomi og Byrådet om status på de igangværende indsatser.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Udvalgene blev senest orienteret om status på de velfærdsteknologiske indsatser på møderne i november måned 2023 og Byrådet blev orienteret den 22. november 2023 i sag nr. 214.

Nedenfor ses en status på de velfærdsteknologiske indsatser, der har fået midler fra den velfærdsteknologiske pulje. Seks indsatser er afsluttet siden sidste status.

Følgende velfærdsteknologiske projekter er fortsat i gang.

Trivselsapp skal give viden om medarbejdernes trivsel (Omsorg og Ældre)

Center for Voksenstøtte og Omsorg undersøger, hvordan medarbejdernes trivsel kan måles og således give viden om hvordan trivslen kan påvirkes.

Appen skal medvirke til at give lederne et databaseret overblik over medarbejdernes trivsel på daglig basis. Det forventes at løsningen kan bidrage til at nedbringe sygefravær samt øge muligheden for fastholdelse af medarbejderne, og dermed at nedbringe udgifterne forbundet med både vikarforbrug og rekruttering af nye medarbejdere.

Denne trivselsapp har været afprøvet på omsorgscentret Pedershave.

Afprøvningen fortsættes med henblik på en endelig vurdering af implementeringsprocessen og produktet.

Kommunikationsapp implementeres fortsat på det specialiserede børn-ungeområde (Børn, familie og forebyggelse)

Center for Familie og Rådgivning undersøger hvordan en kommunikationsapp giver bedre mulighed for at elektroniske aftaler, vidensdeling og GDPR-sikker korrespondance mellem medarbejdere og borgere.

Der forventes flere effekter af kommunikationsappen, herunder:

  • Højere serviceniveau for borgerne via en moderne og mere fleksibel kommunikationsform
  • Færre afbud grundet automatisk genererede påmindelser til borgerne
  • Bedre og kortere mødeforløb, da sagsbehandlerne har bedre mulighed for at forberede borgerne på mødernes indhold
  • Mulighed for at supplere med digital behandling/dialog undervejs i et borgerforløb

Projektet har været forsinket. I 2025 arbejder Center for Familie og Rådgivning med integrationen til lærings- og samarbejdsplatformen (Aula), inden at app’en også rulles ud i Pædagogisk-Psykologisk-Rådgivning (PPR).

Brugen af appen har betydet en ændring af arbejdsgange, brevskabeloner, kommunikation med borgerne med videre for medarbejderne.

Det er endnu ikke muligt at sige noget om gevinsterne.

Implementeringen fortsætter med henblik på en endelig vurdering af implementeringsprocessen og produktet.

Projekt skolerobotter fortsætter implementeringen i 2025 (Børn, familie og forebyggelse samt Skole, SFO og Klub)

Projekt Skolerobot er et fælles projekt imellem Center for Børn og Skole og Center for Familie og Rådgivning.

Her undersøges skolerobotters potentiale ved skolevægring og længere fravær fra skolen. Med en skolerobot kan eleven bevare kontakten til skolen, mens der arbejdes med de problematikker, der evt. ligger til grund for skolevægringen eller fraværet fra skolen. Denne faglige og sociale kontakt er afgørende for, at eleverne hurtigere kan vende tilbage til skolen.

Robotten er en telefon på hjul, som står i klasseværelset. Underviseren kalder op til elevens PC, og eleven deltager i undervisningen med billede og lyd.

Evalueringer har vist udfordringer med at tage teknologien til sig.

Udfordringerne er forsøgt imødekommet ved at de involverede har fået fremvist og øvet sig med robotten. Projektet har været præsenteret for flere skoler og drøftet på flere personalemøder. Der er tillige udarbejdet et regelsæt for anvendelsen og for at sikre trygge rammer for de involverede.

Det er endnu ikke muligt at sige noget om gevinsterne.

Implementeringen fortsætter med henblik på en endelig vurdering af implementeringsprocessen og produktet.

Følgende projekter er afsluttet og evalueret i 2024.

Digitalt træningsprogram til borgere, der får hjemmehjælp eller vedligeholdende træning (Omsorg og ældre)

Det digitale træningsprogram har indtil videre været afprøvet i mindre skala i delområde Skibby. I alt 20 borgere har deltaget i projektet.

Træningsindsatsen har vist, at træningsprogrammet kan fastholde eller forbedre borgernes funktionsniveau og at der er opnået effekt hos langt de fleste borgere. En af de oplevede effekter er, at nogle borgere ikke længere har brug for to hjælpere, men kan nøjes med en hjælper i forbindelse med forflytning.

Projektet er afsluttet i december måned 2023

I forbindelse med eventuel udbredelse af det digitale træningsprogram skal det understøttes af et rehabiliterende fokus og indsats i Døgnplejen, hvilket flugter med tankerne i den nye ældrelov.

Apps til træning af borgere med faldtendens eller inkontinens (Social og Sundhed)

I alt har 988 borgere i 2023 benyttet appen Helpii, som er en digital løsning til at søge information og hjælp vedr. faldtendens eller inkontinens. Appen giver adgang til fire forskellige typer af kurser og lærings- og træningsvideoer indenfor det valgte kursus. App`en var tilgængelige for alle borgere i kommunen online.

Det har ikke været muligt at vurdere den direkte gevinst af kurserne på appen, men de generelle erfaringer fra andre kommuner viser at digitalt understøttede sundhedstilbud har god effekt. Appen koster 60.000 kr. årligt, hvilket ikke er prioriteret i budgettet for 2025. Appen er derfor ikke længere tilgængelig for borgerne fra 1. januar 2025 og frem. I forbindelse med implementeringen af den nye ældrelov undersøges muligheden for at anvende digitale træningsmuligheder som Helpi i forbindelse med forebyggelsesindsatser.

Fælles kørestol med hjælpemotor på et omsorgscenter (Omsorg og ældre)

Den fælles kørestol med hjælpemotor er indkøbt til et omsorgscenter med henblik på at afprøve om flere vægttunge borgere kan komme på tur uden for omsorgscentret.

Den fælles kørestol med hjælpemotor anvendes af personalet, pårørende og professionelle ledsagere.

Det vurderes, at kørestolen bidrager positivt til borgernes livskvalitet, samt til medarbejdernes fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

Der samles ikke længere oplysninger om gevinsterne ved den fælles kørestol med hjælpemotor. Viden om omkostninger og effekter er delt med de andre ledere på omsorgscentrene.

Påklædningsstol (Omsorg og ældre)

Otte påklædningsstole er afprøvet på omsorgscentre. Hensigten med den eldrevne af- og påklædningsstol er, at borgeren forflyttes med lift færre gange i forbindelse med toiletbesøg og bad, og at medarbejderne samtidig har færre fysisk belastende arbejdssituationer, både fordi borgeren skal liftes færre gange, og personalet kan undgå tunge løft og træk ved på- og aftagning af tøj og kompressionsstrømper.

Omsorgscentrene vurderer, at målgruppen for af- og påklædningsstolen skal have et funktionsniveau, hvor de kan medvirke og samarbejde en smule om en forflytning.

Det har vist sig at implementeringen af stolene krævede flere implementeringsressourcer i en længere periode end først antaget. Dette er både ekstra tid for medarbejderne til at modtage undervisningen i brugen af stolene både i dagvagt og aftenvagt, til at lære stolen af kende og til at afprøve og anvende den sammen med borgerne.

Der har således været et merforbrug af tid, og den forventede gevinst på tidsbesparelse er derfor ikke realiseret.

Implementeringen af de indkøbte stole til de enkelte omsorgscentre fortsætter.

Det kan overvejes at afprøve stolen i Døgnplejen eller på handicapområdet, hvor borgere med et lidt højere fysisk funktionsniveau bedre kan samarbejde om forflytningen i stolen.

Monitor til måling af vitale parametre som respirationsfrekvens, blodtryk, iltmætning mv.

(Omsorg og ældre)

Teknologien har tidligere været afprøvet på omsorgscentrene med en oplevelse af gode resultater og dette projektindkøb danner derfor ramme om en videre udbredelse af teknologien.

Evalueringen viste at følgende gevinster er realiseret.

  • Hurtigere målinger af de vitale parametre, hvilket reducerer medarbejdernes tid brugt på målinger
  • Valide målinger. Beslutningsgrundlaget for sygeplejersker og læger er derfor optimeret, hvilket medvirker til øget patientsikkerhed.
  • Reduktion af smitterisiko, da monitorens instrumenter er nemmere at rengøre.

Teknologien er fuldt forankret på de to omsorgscentre, der har været en del af udbredelsesprojektet.

Teknologier til forbedring af arbejdsmiljø i dagtilbud har haft god effekt (Børn, familie og forebyggelse)

Center for Børn og Skole og HR har som en del af det tværgående projekt Rekruttering, uddannelse og fastholdelse i efteråret 2024 igangsat prøvehandlinger i to børnehuse på Hornsherred. Formålet er at afprøve velfærdsteknologi, der kan forbedre og/eller aflaste fysisk belastende arbejdssituationer og som samtidig understøtter det pædagogiske arbejde sammen med børnene.

Der har ikke tidligere været afprøvet en samlet implementeringsstrategi for velfærdsteknologi i enkelte dagtilbud i Frederikssund kommune.

Følgende teknologier er blevet indkøbt og afprøvet i perioden september 2023 til december 2023 med nedenstående effekter:

  • Trehjulet voksencykel har bevirket at personalet i højre grad kunne involvere sig i børnenes leg.
  • Sansedyr/tyngdedyr har både hjulpet børnene med at komme ned i energiniveau og have en konkret løsning til børn der er i affekt.
  • Sansestimulerende stole er blevet et safespace for børn, der har brug for en pause fra omgivelserne, uden at de skal trække sig væk fra resten af børnegruppen.
  • Ergonomiske lave stole med hjul, taburetter og højstole er med til at sikre bedre arbejdsstillinger for personalet, så arme, ryg, hofter og knæ skånes.
  • Projektor er anvendt i hele huset til at skabe bevægelse, aktivitet og leg hos børn og voksne

Teknologierne løser konkrete barrierer i hverdagen, hvilket har lettet implementeringen.

De indkøbte teknologier har virket efter hensigten, da både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er blevet forbedret for personalet. Sygefraværet er faldet i prøveperioden.

Teknologierne har generelt haft en positiv effekt på børnenes hverdag.

Det anbefales at den indkøbte teknologi spredes til resten af dagtilbudsområdet.

Projektoren er flytbar, så den kunne med fordel bruges i børnehusene i Jægerspris, da de alle ligger tæt geografisk.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at der er mange posltive effekter ved flere af indsatserne som f.eks.at de bidrager positivt til borgernes livskvalitet samt til medarbejdernes fysiske og psykiske arbejdsmiljø ved at forbedre og/eller aflaste fysisk belastende arbejdssituationer. Rådet ser frem til. at der foreligger en endelig vurdering af gevinsterne ved de indsatser, som fortsat er i gang.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

91Orientering om Frederikssund Kommunes udviklingsprojekt om nikotinstopforløb til unge i perioden 2024-2027

Resume

Frederikssund Kommune fik i juli 2024 tilsagn om 451.322 kr. fra Sundhedsstyrelsens udviklingspulje til ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge under 25 år. Midlerne vil blive brugt i perioden 2024-2027 til et udviklingsprojekt, som skal sikre erfaringer med, hvordan kommunen bedst muligt hjælper unge på forskellige typer af uddannelsesinstitutioner med at stoppe deres nikotinforbrug. Social og sundhed modtog en meddelelse om Sundhedsstyrelsens bevilling den 15. august 2024 (sag nr. 57). I denne sag orienteres Social og sundhed, Børn, familier og forebyggelse, Skole, klub og SFO samt Unge, fritid og idræt parallelt om det planlagte indhold i udviklingsprojektet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen om Frederikssund Kommunes udviklingsprojekt om nikotinstopforløb til unge i perioden 2024-2027 til efterretning.

Sagsfremstilling

Der er fortsat flere og flere unge, som bruger nikotinprodukter som nikotinposer, tyggetobak og engangs-e-cigaretterne puff bars. Det gælder også i Frederikssund Kommune. Det er stærkt bekymrende, da nikotin kan påvirke den unge hjerne, øge risikoen for angst og depression og give skader i munden. Samtidig er det meget svært for de unge at stoppe med at bruge nikotin, når de først er startet.

Sundhedsstyrelsen har derfor afsat puljemidler til at udvikle og afprøve ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge i deres nærmiljø; herunder fx grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser. Frederikssund Kommune har søgt og fået bevilget 451.322 kr. fra puljen til at opnå erfaringer med, hvordan unge på forskellige typer af uddannelsesinstitutioner og i forskellige aldre bedst muligt hjælpes til nikotinstop.

Udviklingsprojektet i Frederik Kommune hedder ” Udvikling og afprøvning af stopforløb til unge i Frederikssund Kommune”, og her vil Sundhedsplejen og Forebyggelse og Træning sammen udvikle og gennemføre kvalificerede nikotinstopforløb for unge. Seks sundhedsplejersker og kommunens nuværende stoprådgiver i Forebyggelse og Træning bliver uddannet eller videreuddannet hos Kræftens Bekæmpelse i at gennemføre stopforløb for unge. Der gennemføres gruppe- og/eller individuelle forløb for unge på tre forskellige skoler og for unge, som ikke er tilknyttet en ungdomsuddannelse:

  1. Ådalens Skole: Individuelle forløb i udskolingen (eleverne er 13-15 år) v. Sundhedsplejen
  2. Baunehøj Efterskole: Gruppeforløb (skolen har kun 10. klasse, hvor eleverne er 15-17 år) v. Sundhedsplejen
  3. Frederikssund Campus: Gruppeforløb for elever fra Frederikssund Gymnasium og U/Nord (16-19 år samt evt. ældre HF-elever) v. Sundhedsplejen
  4. Gruppe- og individuelle forløb for unge under 25 år, som ikke er tilknyttet en ungdomsuddannelse v. Forebyggelse og Træning.

Der er planlagt i alt 72 gruppe- og individuelle stopforløb med forventet deltagelse af i alt 180 unge i løbet af projektperioden 2024-2027. Tandplejen vil hjælpe med at rekruttere unge til forløbene. Kommunens eksisterende tilbud om stopforløb til voksne i Forebyggelse og Træning vil fortsætte som hidtil under projektperioden.

Stoprådgiverne kan efter individuel vurdering tilbyde de unge over 15 år vederlagsfri håndkøbsmedicin (fx nikotinplastre) til nikotinafvænning til at understøtte nikotinstoppet. Der er bevilget midler til håndkøbsmedicin til ca. 70 af de 180 forventede elever i stopforløbene. Frederikssund Kommune vil indgå samarbejde med kommunens apoteker om udlevering af den anviste håndkøbsmedicin.

Center for Sundhed, Forebyggelse og Ældre ønsker med valget af de fire steder at få erfaring med, at:

  • Gennemføre nikotinstopforløb til unge i forskellige aldre og særligt de lidt ældre unge, hos hvem der oftere ses et nikotinforbrug sammenlignet med grundskoleelever.
  • Tilbyde vederlagsfri håndkøbsmedicin som støtte til nikotinstop til de unge +15 år, som primært findes udenfor grundskolen (kun få produkter er godkendt til unge under 15 år). Nikotinerstatningsprodukter kan ifølge Sundhedsstyrelsen mindske kroppens abstinenser og gøre det lettere at stoppe med at ryge eller bruge andre nikotinholdige produkter.
  • Videreudvikle de indledende erfaringer, som Sundhedsplejen allerede har med stopforløb for unge på Frederikssund Campus og Ådalens Skole: Sundhedsplejen gennemførte i foråret 2024 et gruppeforløb på Campus i forbindelse med at kommunen var pilotkommune i forskningsprojektet U-Niko målrettet unge og nikotin. Derudover er Sundhedsplejen startet med enkelte individuelle stopforløb på Ådalens Skole, hvor flere elever ønskede hjælp til at stoppe fra Sundhedsplejen.

De tre skoler er inddraget og skrevet ind som samarbejdspartnere i ansøgningen.

Sundhedsplejen og Forebyggelse og Træning vil evaluere udviklingsprojektet med henblik på at udbrede erfaringerne til flere skoler i kommunen. Sundhedsstyrelsen står for en ekstern evaluering, da de ønsker at udvikle bæredygtige modeller for kommunale nikotinstoptilbud for unge. Alle stopforløb registreres jf. krav fra Sundhedsstyrelsen i den nationale ”STOPbasen”, så effekten af kommunernes stopforløb kan evalueres.

Sideløbende med udviklingsprojektet samarbejder Sundhedsplejen med Trivsel og Kriminalitetsforebyggelse om at forebygge, at børn og unge begynder at bruge nikotin. Herved bliver både konsekvenserne for de unges sundhed og trivsel og risiciene ved ulovligt køb og salg af nikotinprodukter belyst. Følgende aktiviteter er gennemført eller planlagt:

  • Udsendelse af informationsbrev til udskolingsforældre om nikotinprodukter (2023 og 2024)
  • Nyhed på kommunens hjemmeside med information om kommunens arbejde på nikotinområdet, og hvor man som barn, ung og forældre kan henvende sig for at få hjælp til at stoppe (oktober 2024)
  • Fælles oplæg om nikotin på forældremøder i 7. klasse på alle grundskoler (foråret 2025).

Forebyggelse af nikotin blandt børn og unge op til 18 år vil også være et fokusområde i den kommende handleplan for børns sundhed. Rammen for handleplanen blev præsenteret for Social og sundhed den 8. februar 2024 (sag nr. 7) og Børn, familier og forebyggelse den 7. februar 2024 (sag nr. 10). Handleplanen er en del af kommunens sundhedspolitik ”Sammen om sundhed 2022-2026”. De relevante udvalg forelægges et udkast til handleplanen primo 2025.

Inddragelse

De tre deltagende skoler er blevet inddraget i forbindelse med ansøgningen om midler til Sundhedsstyrelsen. Skolerne vil ligeledes blive inddraget i rekruttering til og gennemførsel af stopforløbene.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Rådet tager orienteringen til efterretning.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Orientering om Frederikssund Kommunes udviklingsprojekt om nikotinstopforløb til unge har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

92Orientering om revision af hjemmesiden i regi af handleplan for handicap- og psykiatripolitik 2023-2026

Resume

I handleplanen for Frederikssund Kommunes Handicap- og psykiatripolitik 2023-2026 indgår, at hjemmesiden revideres, så det bliver lettere at finde de relevante oplysninger. De dele af hjemmesiden, der relaterer sig til det specialiserede voksenområde, er nu blevet revideret.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte 1. marts 2023 Handicap- og psykiatripolitik 2023-2026 (sag 33), og Social og sundhed godkendte 10. august 2023 en handleplan, som konkretiserer arbejdet med Handicap- og psykiatripolitikken (sag 70).

Et af indsatsområderne i Handicap- og psykiatripolitikken er ”Kvalitet i sagsbehandlingen”. Heri indgår, at man skal kunne finde den information, man har brug for, eksempelvis på kommunens hjemmeside, og at informationen er udformet på en måde, som er til at forstå. I handleplanen fremgår, at hjemmesiden skal revideres i løbet af 2024.

Hjemmesiden er derfor revideret. Revisionen er sket i samarbejde med Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Administrationen har mødtes to gange med en repræsentant fra rådet, hvor administrationen har fået konkrete input til forbedringer af hjemmesiden.

Administrationen har revideret den information på hjemmesiden, der relaterer sig til det specialiserede voksenområdet, og som ligger under overskriften ”Voksne med særlige behov” (se www.frederikssund.dk/voksne-med-saerlige-behov). Revisionen er foretaget inden for rammer, den nuværende hjemmeside sætter.

Der er lavet en ny struktur for emnerne på hjemmesiden, som skal gøre det lettere at finde de relevante informationer. Overskrifterne og indholdet på de enkelte undersider er gennemgået med henblik på, at teksten er relevant, kortfattet og forståelig. De sider, der beskriver de enkelte kommunale tilbud, f.eks. AKU-center Gnisten eller Klintegården, er ikke revideret.

Hjemmesiden vil blive fremvist på mødet af en medarbejder fra Center for Voksentøtte og Omsorg.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed:

Revision af kommunens hjemmeside er et længe ønsket udviklingspunkt for Rådet mhp at gøre hjemmesiden mere brugervenlig, så man som borger (og forening) kan finde den information, man har brug for, og at informationen er udformet på en måde, så alle kan forstå det.

Umiddelbart virker hjemmesiden efter revisionen mere overskuelig og logisk.

Der udestår dog stadig et arbejde med at lave et overblik over, hvilke tilbud der findes i såvel kommune som byens foreninger, så uheldigt dobbeltarbejde og overlappende tilbud kan undgås. Et sådant overblik kan med fordel lægges på kommunens hjemmeside, så tilbuddene også bliver synlige for borgere, der har behov for hjælp.

Intet høringssvar fra Seniorrådet.

Økonomi

Orientering om opdatering af hjemmesiden vedrørende det specialiserede voksenområde har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

93Meddelelser

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:

  • ·Fælles dialogmøde mellem Omsorg og ældre, Social og sundhed, Seniorrådet og Rådet for handicap, psykiatri og udsathed 5. december 2024 klokken 12-14. Dagsorden er vedlagt som bilag.

Meddelelser:

  • Sagsliste og årshjul for Social og sundhed 2025 er vedlagt som bilag.

Bilag

94Underskrifter

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.