Frederikssund Kommunes logo

Børn, familier og forebyggelses møde den 10. maj 2023

Vandkunsten, Parkvej 3B, 3630 Jægerspris kl. 08.00

Referat

Fold alle punkter

42Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Anna Poulsen (F) og Rasmus Petersen (Ø)

43Beslutning om budgetopfølgning pr. 31/3-23 - BFF

Resume

I nærværende sag gives en prognose på det forventede forbrug i 2023, sammenholdt med korrigeret budget samt afledte forslag til tillægsbevillinger på Børn, familier og forebyggelse

Budgetopfølgningen giver samle set anledning til et forventet merforbrug på 1,0 mio. kr., herunder et merforbrug på 6,0 mio. kr. vedrørende serviceudgifter

Endvidere forelægges administrationens forslag til yderligere budgetreduktioner, der skal medgå til at sikre servicerammeoverholdelse i 2023.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der gives en tillægsbevilling på -2,0 mio. kr. på dagtilbud, vedrørende serviceudgifter.
  2. Der gives en tillægsbevilling på 8,0 mio. kr. på familieområdet, vedrørende serviceudgifter.
  3. Der gives en tillægsbevilling på -5,0 mio. kr. på familieområdet, vedrørende den centrale refusionsordning på særligt dyre enkeltsager.
  4. Der vedtages yderligere budgetreduktioner på serviceudgifter svarende til de forslag, der fremgår af bilag 2.
  5. Resultatet af budgetopfølgningen pr. 31. marts 2023 tages til efterretning.

Beslutning

Indstillingspunkt 1-2: Anbefales.

Indstillingspunkt 3: Anbefales med den bemærkning, at der er tale om en skøn for så vidt angår de centrale refusioner.

Indstillingspunkt 4: Udvalget anbefaler budgetreduktioner svarende til 0,460 mio. kr. (lederuddannelse 0,150 mio.kr., vakancer 0,210 mio.kr. og naturindsats 0,100 mio.kr.).

Susanne Bettina Jørgensen (A) foreslog endvidere besparelse på ICDP 0,340 mio.kr. med den bemærkning at det er en mulig, men den mindst ønskede besparelse.

Forslaget blev bragt til afstemning.

For stemte: Susanne Bettina Jørgensen (A)

Imod stemte: Therese Hejnfelt (C) og Charlotte Drue (løsgænger).

Forslaget bortfaldt.

Indstillingspunkt 5: Anbefales.

Fraværende:

Anna Poulsen (F) og Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Drift

Budgetopfølgningen pr. 31. marts 2023 for Børn, familier og forebyggelse viser et samlet merforbrug på 1,0 mio. kr., der fordeler sig som følger:

Dagtilbud - Kun serviceudgifter - mindreforbrug 2,0 mio. kr.

  • Demografi: Der forventes et mindreforbrug på demografi på 2,0 mio. kr. grundet at befolkningsprognosen viser et lavere børnetal end forventet.
  • Yderligere ses der et økonomisk pres på køb af pladser i specialdagtilbud grundet behov for køb af flere pladser. Forholdet følges tæt frem til næste budgetopfølgning.

Merforbrug til ukrainske flygtninge

  • Samlede øgede udgifter på 1,8 mio. kr. til ukrainske flygtninge på Dagtilbud. Merforbruget forsøges finansieret indenfor rammen.

Sundhed og forebyggelse

Der forventes balance i 2023.

Merforbrug til ukrainske flygtninge forventes at være af uvæsentligt størrelse. - Finansieres indenfor rammen

Familieområdet

Budgetopfølgningen pr. 31. marts viser et samlet merforbrug på 3,0 mio. kr. der forklares som følgende:

Serviceudgifter - Samlet merforbrug på 8,0 mio. kr.

  • Merforbruget på 8,0 mio. kr. kan primært henføres til anbringelser hvor der ses et merforbrug på 7,8 mio. kr. Merforbruget skyldes en stigning i enhedspriser generelt for anbringelser, samt en række dyre enkeltsager med større kompleksitet. Den generelle stigning i enhedspriser skyldes markedsforholdene på landsplan, hvor blandt andet efterspørgslen efter egnede anbringelsessteder overstiger udbuddet. Stigningen i enhedspriser medfører dog en forventning om øget indtægt på den centrale refusionsordning.
  • Merforbrug på forebyggelse på i alt 0,2 mio. kr., der skyldes en række modsatrettede bevægelser.

Overførselsudgifter

Der forventes balance i 2023.

Den centrale refusionsordning - Forventet merindtægt på 5,0 mio. kr.

Som nævnt under serviceudgifter forventes der en merindtægt i 2023 på 5,0 mio. kr. der modsvares af et tilsvarende udgiftspres på serviceudgifter.

Der forventes ingen udgifter i 2023 relateret til ukrainske flygtninge.

De eventuelle opgaver relateret hertil varetages uden nævneværdig ekstra ressourcetræk.

Af vedlagte bilag 1 Budgetopfølgning 31.03.2023 - BFF beskrives budgetopfølgningen nærmere.

Fortsat udfordring i forhold til servicerammeoverholdelse i 2023

På Økonomiudvalgets og Byrådets møder 22. og 29. marts 2023 blev der forelagt en status for de samlede budgetudfordringer i forhold til servicerammen for kommunen som helhed. En status, der viser, at kommunen står til at overskride servicerammen med 37,2 mio. kr. i 2023, hvis der ikke gennemføres udgiftsreduktioner. På den baggrund vedtog Byrådet udgiftsreduktioner på i alt 28,6 mio. kr. i 2023. Herefter udestod en budgetudfordring på 8,6 mio. kr., som de stående udvalg skal finde modsvarende budgetreduktioner til på deres møder i april og maj.

Med udgangspunkt heri har Skole, klub og SFO på deres møder 12. og 17. april 2023 besluttet yderligere budgetreduktioner på 2,3 mio. kr., hvorefter der udstår en budgetudfordring på 6,3 mio. kr., som de stående udvalg skal anvise finansiering til på maj-møderne.

I vedlagte bilag 2. fremgår en liste over administrationens forslag til budgetreduktioner, hvoraf de fire forslag vedrører Børn, familier og forebyggelse og som i overskriftsform udgøres af:

  • Lederuddannelse
  • Udsættelse af hold 2, ICDP
  • Lønmidler som følge af vakancer
  • Naturindsats

På baggrund af Børn, familier og forebyggelses – og de øvrige stående udvalgs – indstilling vil Økonomiudvalget og Byrådet på deres møder 17. og 24. maj tage endelig beslutning omkring hvilke udgiftsreduktioner, der skal eksekveres og udmøntes rent bevillingsmæssigt.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til en ændring i det forventede forbrug for anlægsprojekter under Børn, familier og forebyggelse.

Af vedlagte bilag 3. Anlæg pr. 31/3 - Børn, familier og forebyggelse, udspecificeres de enkelte anlæg.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Budgetopfølgningen giver anledning til et forventet merforbrug på 1,0 mio. kr. fordelt som følgende:

  • Mindreforbrug på dagtilbud: 2,0 mio. kr. på serviceudgifter
  • Merforbrug på familieområdet på serviceudgifter på 8,0 mio. kr.
  • Forventet merindtægt på den centrale refusionsordning 5,0 mio. kr.

Ovenstående foreslås indarbejdet som tillægsbevilling.

Endvidere forelægges administrationens forslag til yderligere budgetreduktioner, der skal medgå til at sikre servicerammeoverholdelse i 2023.

Bilag

44Beslutning om godkendelse af høringssvar til høringsudkast til sundhedsaftale 2024-2027 for Region Hovedstaden, kommunerne og almen praksis

Resume

De 29 hovedstadskommuner og Region Hovedstaden skal indgå en sundhedsaftale for perioden 2024-2027. Aftalen skal styrke samarbejdet om de borgere, som har forløb på tværs af sektorerne. Sundhedssamarbejdsudvalget (SSU) mellem region, kommuner og almen praksis har 14. april 2023 besluttet at sende bilagte udkast i høring med frist for bemærkninger 9. juni 2023.

Administrationen har udarbejdet et høringssvar, hvori Frederikssund Kommune bakker op om visionerne, principperne for samarbejdet samt de tre fokusområder: Sammen om børn og unges sundhed, Sammen om borgere med psykisk sygdom og Sammen om ældre og borgere med kronisk sygdom.

Sagen behandles i Social og sundhed, Omsorg og ældre samt Børn, familier og forebyggelse.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Omsorg og ældre over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende høringssvar til høringsudkast til sundhedsaftale 2024-2027.

Beslutning

Anbefales, idet udvalget gerne vil have mulighed for at følge implementeringen af sundhedsaftalen og ønsker en tidligere involvering i udkast til kommende sundhedsaftaler.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Kommuner, almen praksis og region løfter forskellige opgaver på sundhedsområdet. Men mange borgere har behov for indsatser på tværs af sektorgrænserne, hvor det er en fælles opgave at sikre en sammenhængende indsats gennem et velfungerende og forpligtende samarbejde. Sundhedsaftalen udgør rammen for dette samarbejde og gælder for en 4-årig periode.

Sundhedsaftalen for 2024 – 2027 er en politisk aftale med fokus på de områder, som kommuner, region og almen praksis vil udvikle i perioden. Samarbejdet på tværs om den enkelte borger bygger fortsat på en lang række underaftaler, vejledninger mv., som fortsat vil være gældende.

Sundhedsaftalen er søgt opbygget, så den beskriver de overordnede ambitioner. De konkrete initiativer defineres nærmere i aftaleperioden med input fra fagfolk, forskere, brugere og politikere.

Det politiske ansvar for arbejdet med Sundhedsaftalen er forankret i Sundhedskoordinationsudvalget (SSU), som er sammensat af poliske repræsentanter fra kommunerne, regionen og almen praksis. Udviklingen af initiativer og den faglige implementering sker først og fremmest i de enkelte sundhedsklynger. Sundhedsklyngerne er etableret med udgangspunkt i planområder, det vil sige et hospital og de kommuner, der primært benytter hospitalet, samt psykiatrisk center. Sundhedsklyngerne består af et politisk niveau og et fagligt niveau. I sundhedsklyngerne sidder repræsentanter fra regionen, kommunerne og almen praksis. På det faglige niveau er der desuden repræsentanter fra brugerne. Frederikssund Kommune er den del af Sundhedsklynge Nord, der knytter sig til Nordsjællands Hospital. De øvrige kommuner i klyngen er: Allerød, Hillerød, Helsingør, Gribskov, Fredensborg, Gribskov, Halsnæs og Hørsholm.

Indholdet i høringsudkast til sundhedsaftale 2024-2027

Høringsudkastet lægger op til, at sundhedsaftalens visioner, målsætninger og indsatser tager udgangspunkt i det fælles populationsansvar; det vil sige et fælles ansvar for patienter og borgere, som vi møder på tværs af hospitaler, kommuner og almen praksis. Det betyder, at sundhedsklyngerne skal handle differentieret og proaktivt i forhold til borgernes sundhed, og indsatser skal tilrettelægges, så de bedst tilgodeser den population, som den enkelte sundhedsklynge har ansvaret for. Der kan altså tages højde for klyngernes forskelligheder.

Høringsudkastet indeholder fire visioner:

  • Styrket sammenhæng i borgerens forløb
  • Mere lighed i sundhed
  • Tættere samspil med borgeren
  • Bedre brug af ressourcerne

Det indeholder endvidere otte principper for samarbejdet:

  • Samme høje kvalitet
  • Borgernes perspektiv
  • Effektiv ressourceudnyttelse
  • Rekruttering og fælles kompetenceudvikling
  • Klar opgave- og ansvarsfordeling
  • Helhedssyn
  • Sammenhængskraft
  • Datadeling

Dertil udpeges tre fokusområder for aftalen:

  • Sammen om børn og unges sundhed
  • Sammen om borgere med psykisk sygdom
  • Sammen om ældre og borgere med kronisk sygdom

Høringsudkastet til sundhedsaftalen er vedlagt sagen.

Indhold i forslag til høringssvar fra Frederikssund Kommune

Administrationen har udarbejdet et høringssvar til høringsudkastet til sundhedsaftalen (vedlagt som bilag). Her lægges der op til, at kommunen bakker op om udkastet og de tre fokusområder.

Desuden fremhæves det i høringssvaret, at det er positivt, at der tages afsæt i sundhedsklyngernes populationsansvar og det lokale politiske handlerum, så indsatserne tilrettelægges, så de tilgodeser de lokale forhold i klyngen. Nordklyngen, som Frederikssund Kommune tilhører, har fx en ældre befolkning end de øvrige klynger i regionen og dækker samtidig et større geografisk område end de øvrige sundhedsklynger. Derfor fremhæves i høringssvaret Regionrådets beslutning om at etablere sundhedshuse i Helsingør og Frederikssund som et godt eksempel på et initiativ, der netop tager højde for de lokale udfordringer.

Desuden fremhæves det i forslag til høringssvar

  1. At det er positivt, at aftalen bygger videre på det eksisterende samarbejde,
  2. At det er væsentligt med fokus på prioritering og optimal udnyttelse af de knappe ressourcer på tværs region, kommuner og almen praksis
  3. At der fortsat er behov for en klar opgave- og ansvarsfordeling på tværs af sektorerne, så borgerne oplever en sammenhængende indsats, og samarbejdet mellem sektorerne er tydeligt.
  4. At det er positivt, at forebyggelse bliver tænkt ind i alle indsatser, som et tværgående tema.

Videre proces

Efter høringsfristens udløb 9. juni 2023 udarbejder SSU-sekretariatet endeligt forslag til den kommende sundhedsaftale til godkendelse i SSU 13. oktober 2023. Herefter skal den endelige sundhedsaftale politisk godkendes i regionen og i de 29 kommuner inden 1. januar 2024.

Økonomi

Godkendelse af høringssvar til høringsudkast til sundhedsaftale 2024-2027 har isoleret set ingen bevillingsmæssige konsekvenser, omend det bemærkes, at konkrete indsatser i forlængelse af Sundhedsaftalen vil kunne have betydelige økonomiske konsekvenser og i givet fald vil skulle behandles bevillingsmæssigt efterfølgende.

Bilag

45Drøftelse om budget 2024 - 2027

Resume

Byrådet har anmodet administrationen om at udarbejde forslag til budgetinitiativer, som kan indgå i det videre arbejde med budget 2024 – 2027. Endvidere er det besluttet, at fagudvalgene på deres møder i maj og juni præsenteres for en status på arbejdet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Foreløbige temaer, der arbejdes med i budgetprocessen 2024-2027, tages til efterretning.
  2. Drøfte evt. forslag til yderligere temaer i arbejdet med budgetprocessen for 2024-2027.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Taget til efterretning.

Indstillingspunkt 2: Drøftet.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede 1. marts 2023 tids- og procesplan for arbejdet med budget 2024 – 2027, som blandt andet indebærer, at:

  • Administrationen udarbejder forslag til budgetinitiativer, således at der hvert år tilvejebringes midler i budgetarbejdet til finansiering af den demografiske vækst samt andre udefrakommende ændringer, herunder nye politiske tiltag, jf. den økonomiske politik for 2022 -2025
  • I forhold til arbejdet med budgetinitiativerne vil effektiviseringer og reduktioner på serviceudgifterne være helt centrale. Der vil dog også være behov for at undersøge andre udgiftsposter – herunder bruttoanlægsudgifter, overførsler mv.
  • En orientering om hvilke temaer, der arbejdes med i administrationen, vil indgå i fagudvalgenes drøftelser på møderne i maj og juni måned. Ligeledes vil de konkrete budgetinitiativer fremgå af budgetmappen inden sommerferien.

Status på arbejdet med budgetinitiativer

Til brug for ovennævnte er en status på samtlige temaer for de respektive udvalg vedlagt som arbejdspapir, i den politiske budgetmappe (fagudvalg maj måned).

Bilaget vil efter den politiske behandling blive opdateret , hvorefter de konkrete beskrivelser vil blive udarbejdet, så de kan indgå i budgetmappen til Byrådets temamøde II om budget 2024-2027 den 21. juni.

Fortsat politisk proces

Der afholdes tre temamøder om budget 2024-2027 for det samlede Byråd henholdsvis 26. april, 21. juni samt 23. august.

  • I fortsættelse af Byrådets første temamøde om budget 2024-2027 den 26. april afholdes de indledende politiske drøftelser i maj og juni måned.
  • Økonomiudvalget behandler budgetforslag 2024-2027 den 23. august til Byrådets efterfølgende første behandling den 30. august.
  • De politiske forhandlinger om budget 2024-2027 vil foregå i weekenden 15.-17. september.
  • Partiernes eventuelle ændringsforslag til budgettets 2. behandling skal fremsendes senest tirsdag 19. september kl. 12.00.

Herudover foretager Økonomiudvalget 2. behandling af budgettet for så vidt angår eventuelle tekniske ændringsforslag den 4. oktober. Byrådet 2. behandler - og vedtager - budgettet onsdag 11. oktober.

Inddragelse

Borgerinddragelse og inddragelse af MED-organisationen, råd og nævn m.m. i budgetprocessen:

1. Digital borgerinvolvering

På hjemmesiden vi.skaber.frederikssund.dk kan alle komme med deres input, som bliver videregivet til politikerne. Siden opdeles i følgende emner:

  • Erhverv, kultur, unge og fritid
  • Ældre og sundhed
  • Byplanlægning, natur og den grønne omstilling
  • Børn og undervisning

Der er åbent for ideer og forslag foreløbigt frem til 24. august.

2. Fagudvalgenes dialog med brugerbestyrelser, råd og nævn

En række af fagudvalgene har løbende dialog med bestyrelser, råd og nævn indenfor deres ansvarsområde - typisk i form af halvårlige eller årlige møder. De enkelte fagudvalg vil vurdere, hvordan de vil kunne invitere bestyrelser, råd og nævn med ind i en dialog om mulige temaer i budgetarbejdet, herunder omstillingsbidrag samt tiltag, der kan styrke kvalitet og bæredygtighed indenfor området.

3. Fysisk og/eller digitalt borgermøde

Tirsdag 6. juni inviterer Frederikssund Kommune til borgermøde om Budget 2024. På mødet kan man høre, hvordan et budget bliver til, og hvad det er for nogle rammer og vilkår, som Byrådet har, når der skal lægges budget for 2024 og overslagsårene. Man kan deltage digitalt eller fysisk til mødet.

4. Høringsprocessen

Den 31. august vil der blive afholdt endnu et borgermøde. Borgerne kan gå i dialog med Byrådets medlemmer om budget 2024-2027 samt udviklingstiltag og initiativer indenfor det enkelte område. Borgermødet har til formål at give mulighed for en drøftelse af det budgetforslag, der er sendt i høring.

Ved siden af de skitserede initiativer sendes budgetforslaget i høring i perioden fra 25. august - 11. september, hvor alle interesserede kan afgive høringssvar. Høringssvarene bliver som udgangspunkt offentliggjort på kommunens hjemmeside, ligesom de bliver gjort tilgængelige for Byrådets medlemmer. Ydermere kommunikeres der løbende omkring budgetarbejdet via nyheder og kommunens hjemmeside, f.eks. i forbindelse med høringsperiodens start, vedr. afholdelse af borgermødet m.m.

Hoved MED-udvalget kvalificerer de enkelte budgetinitiativer inden Byrådets temadrøftelse III (23. august). Budgetforslaget planlægges drøftet på møde mellem Hoved MED-udvalget og Økonomiudvalget 30. august.

Økonomi

Der udarbejdes et katalog indeholdende budgetinitiativer med henblik på at sikre et tilstrækkeligt grundlag for omprioriteringer og fortsat konsolidering af kommunens økonomi.

Kataloget vil indgå i de videre politiske drøftelser frem imod Byrådets budgetvedtagelse 11. oktober.

46Drøftelse af udkast til Naturhandleplan 2023-2027

Resume

Klima, natur og energi har ved mødet 14. marts 2023 besluttet, at udkast til Naturhandleplan 2023-2027 sendes i høring i alle fagudvalg samtidig med igangsætning af den 8 ugers offentlige høring. Udkast til Naturhandleplan 2023-2027 udmønter Naturstrategien med principper for prioritering af indsatser i planperioden. Med denne sag indstilles til, at udvalget drøfter udkast til Naturhandleplan 2023-2027, med henblik på at modtage udvalgets kommentarer. Sagen behandles sideløbende i de øvrige fagudvalg.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Drøfte udkast til Naturhandleplan 2023-2027 (Bilag 1), med henblik på at Klima, natur og energi modtager udvalgets kommentarer.

Beslutning

Drøftet. Udvalget bemærker, at vi i Frederikssund Kommune har Børnehuse - ikke daginstitutioner.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Byrådet har i april 2022 vedtaget en Naturstrategi 2022-27, en strategi for naturforvaltning med visionen om ” at styrke den grønne indsats...”. Samtidig besluttede Byrådet at igangsætte udarbejdelse af en Naturhandleplan, der skal udmønte Naturstrategiens visioner og mål. Dette udkast til naturhandleplan 2023- 27 indeholder mål samt overordnede principper og indsatser, som danner grundlag og retningen for prioritering af indsatser. Derudover indeholder handleplanen en oversigt over tidspunkt for forventet igangsættelse af indsatser samt aktuelle finansieringsmuligheder (Handleplanen s. 29 Plan for indsatser 2023-2027). Derfor fremgår myndighedsopgaver, som Frederikssund Kommune løbende er forpligtet til at varetage, ikke af planen. Hvor andre myndigheder eller private lodsejere har ansvaret, er indsatser kun medtaget, hvis kommunen kan bidrage i mindre omfang med vejledning og samarbejde med de relevante aktører.

Inddragelse

Borgerne i Frederikssund Kommune har hen over sommermånederne 2022 kunnet melde ind med forslag og idéer til naturhandleplanen via den digitale platform www.vi.skaber.frederikssund.dk. I september 2022 blev afholdt en naturvandring i Græse Ådal. Grønt Forum har haft mulighed for at drøfte nogle af de konkrete idéer og har meldt et samlet bidrag ind i processen. I forbindelse med den offentlige høring af Naturstrategien i vinteren 21/22 fremsendte borgere mange forslag, som havde mere karakter af indsatser og som derfor indgår på lige fod med de øvrige bidrag i processen. I forbindelse med den indledende høring til udkast til Naturhandleplan 2023-2027 er der blevet lavet et opsamlingsnotat (Bilag 2), hvor administrationen har kommenteret de indkomne forslag.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

47Drøftelse af beregning af minimumsnormeringer på børnehusniveau

Resume

Formanden for Børn, familier og forebyggelse anmoder om, at udvalget beder administrationen om at foretage en ny beregning af minimumsnormeringer i dagtilbud, baseret på den faktiske normering i hvert enkelt børnehus. Børn, familier og forebyggelse skal med denne sag drøfte formandens anmodning.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Drøfte sagen.

Beslutning

Udsat.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Rasmus Petersen (Ø) anmoder om, at Børn, familier og forebyggelse snarest muligt optager sag om beregning af minimumsnormeringer på børnehusniveau:

”Jeg oplever, at der er en diskrepans mellem den måde, vi jf. statens krav og regnemodel oplyser, at vi har minimumsnormeringer i Frederikssund kommune, og det som forældre og medarbejdere oplever, at der er af personale i det enkelte børnehus.

Jeg foreslår derfor, at udvalget beder Administrationen udvikle en regnemetode for normeringer i børnehusene, der viser den faktiske normering på børnehusniveau.

Regnemetoden skal tage højde for hvor mange medarbejdere, der faktuelt er til stede og arbejder med børnene (dvs. at det ikke er nok at tage udgangspunkt i en økonomisk model og omregne deltidsstillinger til årsværk osv.)

Regnemetoden skal gøre det gennemsigtigt og muligt at afgrænse hvilke stillinger der tælles med (ledere, praktikanter og studerende, special- og udviklingspædagoger m.v.), samt fordeling mellem medhjælpere, pædagogiske assistenter og pædagoger.

Regnemetoden skal gerne kunne være et dynamisk værktøj som kan opdateres og anvendes til dialog med områdebestyrelser m.fl.”

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Sagen har ingen direkte bevillingsmæssige konsekvenser. Men i det omfang, at det senere besluttes at ændre regnemetode ift. minimumsnormeringer vil det sandsynligvis have bevillingsmæssige konsekvenser.

48Orientering om kapacitet i dagtilbud

Resume

Administrationen udarbejder årligt en befolkningsprognose. Prognosen er inddelt efter alder og geografiske områder. Dette års prognose beskriver befolkningsudviklingen for perioden 2024 til 2041. I denne sag præsenteres Børn, familier og forebyggelse for den forventede udvikling for dagtilbudsområdet i Frederikssund Kommune. Generelt viser prognosen at der forventes en stigning af børn i alderen 1-5 år frem mod 2030. Prognosen viser generelt, at der på tværs af kommunen vil være tilstrækkelig kapacitet.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Befolkningsprognosen bliver anvendt til at udarbejde sektorprognoser for fx dagtilbudsområdet. Prognosen for dagtilbud viser den forventede udvikling i antal børn i alderen 1-5 år. Prognosen inddeler børnene i følgende fire geografiske områder: Skibby, Jægerspris, Slangerup og Frederikssund by. Private institutioner inddrages i prognosen. Konsekvensen ved ikke at inddrage de private institutioner er, at der skabes for meget kapacitet i de kommunale institutioner i forhold til det egentlige behov for vuggestue- og børnehavepladser.

Prognosens fremskrivning bygger på historiske data vedrørende kommunens befolkningstal, udvikling i fødsler, dødsfald, til- og fraflytning, ind- og udvandring, ændringer i boligmassen og flygtninge. Befolkningsprognosen er et skøn baseret på en række konkrete forudsætninger. Der er dermed sandsynlighed for, at de ændres over tid. Dette betyder, at usikkerheden i prognosen vokser med længden af tidshorisonten.

Prognosen for dagtilbud er vedlagt som bilag. Prognosen viser følgende væsentlige resultater på dagtilbudsområdet:

Vurderingen af kapaciteten på dagtilbudsområdet og det deraf følgende behov ved prognosen i 2022 er sammenholdt med prognosen i 2023 stort set det samme.

Der forventes en væsentlig stigning i antal af 1-5-årige i perioden fra 2024 til 2030 på tværs af hele kommunen, stigende fra ca. 2200 til 2.350. Fra 2031 til 2037 vil andelen af børn være stabilt på ca. 2.350-2.370 børn. Børnetallet forventes at være dalende fra 2038 til 2041.

I Jægerspris forventes et stabilt antal børn i hele perioden. Dertil forventes der et stabilt antal enheder i dagtilbud i samme periode. Prognosen viser, at der i perioden fra 2023-2041 er 25-30 ledige enheder. Medregnes Fasangårdens kapacitet vil der være minimum 60 ledige enheder i hele perioden.

I Skibby forventes en stigning fra 322 børn i 2023 til 375 i 2032, hvorefter udviklingen frem mod 2041 stagnerer. Prognosen viser, at der er tilstrækkelig kapacitet, når området vurderes fra 0-6 år. Når området inddeles i hhv. vuggestuepladser og børnehavepladser, vil der være overskydende børnehavepladser og mangel på kapacitet i vuggestuerne. Der ses allerede en kapacitetsudfordring for børn i alderen 0-2 år.

I Slangerup forventes et stabilt antal børn i perioden frem mod 2041 på ca. 434. Prognosen viser, at der er tilstrækkelig kapacitet, når de private institutioner medregnes.

I Frederikssund by forventes en mindre stigning i antallet af børn frem mod 2032 fra 1.408 til 1.518. Ligeledes stiger kapaciteten i 2026 og 2030, da der er planlagt to nye institutioner i årene. Prognosen viser, at den kommunale kapacitet vil kunne rumme det forventede antal børn i perioden frem mod 2041. Det betyder, at der ikke er behov for ekstra pladser udover de allerede planlagte pladser.

Inddragelse

Ikke vurderet relevant.

Økonomi

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser på nuværende tidspunkt, hvorfor Center for Økonomi ingen bemærkninger har.

Bilag

49Orientering om opfølgning på budget 2023-2026

Resume

I denne sag orienteres om status på implementering af aftalen om budget 2023-2026.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Nærværende sagsfremstilling er første status på implementering af aftalen om budget 2023-2026 i forhold til såvel aftaleteksten som de vedtagne politiske initiativer.

Af vedhæftede bilag 1 fremgår en status på implementeringen af initiativerne i aftaleteksten, mens bilag 2 giver en oversigt over status på implementeringen af de vedtagne politiske initiativer.

Bilag 2 indeholder en opfølgning på 38 politiske vedtagne initiativer i forbindelse med budget 2023-2026, hvoraf 27 er implementeret (grøn) på nuværende tidspunkt. Der er 7 initiativer som er delvis implementeret (gul) og 4 initiativer, som har status endnu ikke implementeret (rød).

Den fortsatte proces hen i mod en implementering er beskrevet under kolonnen "Statustekst - 31. marts", hvor det bl.a. fremgår, hvorvidt der afventes politisk stillingtagen, nærmere faglig analyse eller andre processuelle udeståender.

Specifikt i forhold til Børn, familier og forebyggelse indeholder bilag 2 tre initiativer, hvoraf to er implementeret og én delvis implementeret.

Der vil blive foretaget tilsvarende opfølgning på budgetaftalen, der forelægges på fagudvalgene på september-, og november-møderne.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Eventuelle afledte bevillingsmæssige konsekvenser behandles i sagen om budgetopfølgning pr. 31. marts 2023, der behandles på maj mødet, eller indgår i arbejdet med budget 2024-2027.

Bilag

50Orientering om datasag anbringelser

Resume

På mødet i Børn, familier og forebyggelse i juni 2022 fremsatte udvalget et ønske om løbende at blive forelagt relevante data og analyse af udviklingen på det specialiserede børne- og ungeområde. Med denne sag forelægges udvalget en sag med information, data og analyse vedr. anbringelser.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

I Center for Familie og Rådgivning er systematisk anvendelse af data en vigtig del af de daglige arbejdsgange og den samlede styring af det specialiserede børne- og ungeområde. Derudover anvendes data aktivt i forhold til den løbende udvikling af området, og i forhold til at analysere og arbejde med tendenser på området.

Børn, familier og forebyggelse blev på udvalgsmødet i juni 2022 forelagt en sag med en række centrale data og analyser fra det specialiserede børne- og ungeområde. På mødet fremsatte udvalget ønske om løbende at blive forelagt relevante data og analyse af udviklingen på området. Udvalget ønskede særligt viden om anbringelsesområdet, hvorfor udvalget her forelægges data og analyse i forhold til anbringelser af børn og unge.

I vedlagte bilag fremlægges information, data og analyse af anbringelser:

  • Antallet af anbringelser: Anbringelsestallet i Frederikssund Kommune har de sidste tre år ligget på 0,8%. Det er lavere end landsgennemsnittet på 1 %. Ses anbringelsestallet i forhold til andelen af udsatte borgere, den såkaldte udsatshedsprocent, som er højere i Frederikssund Kommune for de 0-17-årige end landsgennemsnittet, kan det konkluderes, at kommunen har et relativt lavt anbringelsestal. Det kan skyldes, at Frederikssund Kommune har god effekt af at sætte ind med tidlige forebyggende foranstaltninger, hvor det lykkes at få vendt udviklingen hos barnet/den unge og familien og dermed undgå anbringelse uden for hjemmet.
  • Anbringelser med og uden samtykke: Lovgivningen skelner mellem anbringelser med og uden samtykke fra forældre og/eller den unge over 15 år. Hvis forældrene og/eller den unge over 15 år ikke er enige i anbringelsen, er det op til Børn og Ungeudvalget at træffe afgørelse om, at barnet/den unge anbringes uden samtykke. Af samtlige anbragte børn og unge i Frederikssund Kommune er 26% anbragt uden samtykke, svarende til 20 børn/unge, hvilket ligger lidt over landsgennemsnittet på 23%. Der er flest anbringelser uden samtykke blandt de 12-17 årige, hvilket ser anderledes ud på landsplan, hvor der er flest anbringelser uden samtykke blandt de 0-5årige. Dette kan skyldes, at Frederikssund Kommune har en del langvarige anbringelser af unge, der har været anbragt uden samtykke fra en tidlig alder. Man må derfor forvente, at mønsteret for anbringelser med og uden samtykke vil ændre sig over tid i Frederikssund Kommune, efterhånden som disse langvarige anbringelser ophører.
  • Alder: Aldersfordelingen blandt anbragte børn og unge i Frederikssund kommune følger tendensen på landsplan på den måde, at anbringelsesantallet stiger i takt med børnenes alder. Der anbringes således færrest 0-5årige og flest 12-17 årige. Dette kan blandt andet skyldes, at barnets/den unges støttebehov udvikler sig med tiden, så familien kan have sværere ved at imødekomme barnets/den unges behov, og der derfor er grundlag for en anbringelse. Desuden ses en stigning i antallet af unge, der først debuterer med alvorlig psykiatrisk lidelse i teenageårene, og som i nogle tilfælde resulterer i anbringelse uden for hjemmet.
  • Anbringelsessteder: Fordelingen af anbringelser på typer af anbringelsessteder i Frederikssund kommune følger tendensen på landsplan, hvor over halvdelen af anbragte børn og unge er anbragt i plejefamilier og en tredjedel på opholdssteder/døgninstitutioner. De øvrige anbringelsessteder tæller kost- og efterskoler, eget værelse og sikrede institutioner.
  • Prisen på anbringelser: Prisen afhænger både af type af anbringelse og af barnets eller den unges støttebehov. Prisen varierer fra 8000 kr. om måneden til 615.000 kr. om måneden. Priserne stiger i disse år, dels fordi børnenes og de unges udfordringer opleves som mere komplekse, og dels fordi der på landsplan er stor efterspørgsel efter egnede anbringelsessteder, som kan håndtere børnenes og de unges komplekse udfordringer. Endelig er anbringelsesstedernes omkostninger steget i takt med den øvrige prisudvikling. Fra 2021 til 2023 er den gennemsnitlige pris pr. anbringelse således steget med 22 %.

Inddragelse

Ikke relevant i denne sag.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da der nærværende sag ikke har nogen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

51Orientering om status på arbejdet med rekruttering, uddannelse og fastholdelse af pædagoger på dagtilbudsområdet

Resume

For at imødekomme de stigende udfordringer med rekruttering og fastholdelse af kvalificerede medarbejdere, har administrationen i samarbejde med medarbejdere og ledere fra forskellige fagområder i 2022/2023 gennemført et stort analyse- og idégenereringsarbejde. Med denne sag orienteres Børn, familier og forebyggelse om status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse på dagtilbudsområdet.

Indstilling

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune har i 2021-2022 oplevet udfordringer med rekruttering af nye medarbejdere og fastholdelse af nuværende medarbejdere på dagtilbudsområdet. Samtidig er 65% af det pædagogiske personale i dagtilbud i Frederikssund kommune på deltid. Der er sammen med ledere, medarbejdere, konsulenter og tillidsvalgte på dagtilbudsområdet identificeret barrierer for rekruttering og fastholdelse, og udarbejdet konkrete forslag til løsninger. I forlængelse heraf har udvalgte børnehuse igangsat prøvehandlinger, hvor børnehusene afprøver løsningerne i praksis.

Frederikssund Kommune har som en del af arbejdet på dagtilbudsområdet kommet med i En Fremtid med Fuldtid, som er et projekt KL og Forhandlingsfællesskabet har drevet siden 2020. Kommunens deltagelse er besluttet i Hovedudvalget og projektet handler om at finde løsninger, der gør det attraktivt for flere kommunale medarbejdere at gå op i tid eller gå på fuldtid.

Den store barriere, som prøvehandlingerne søger at finde nye løsninger på, er den oplevede manglende fleksibilitet i forhold til vagtplaner, samt følelsen af ikke have tid til at forberede det pædagogiske arbejde. Den forventede effekt er at nogle medarbejdere har lyst til at blive på flere timer, at arbejdsglæde stiger og at sygefraværet falder – og dermed en bedre hverdag også for børnene i børnehusene. Der bliver lavet før- og eftermålinger på alle prøvehandlinger.

Prøvehandlinger der er i gang på dagtilbudsområdet, og som afsluttes i foråret 2023:

Børnehuset Møllevej – fuldtid med arbejdsglæde

Tre medarbejdere ud af tolv går op på fuldtid, hvoraf noget af deres tid allokeres til forberedelse. Det undersøges bl.a. i prøvehandlingen, hvor mange timer der skal gå til forberedelse. I prøveperioden kommer hele personalegruppen til at have indflydelse på eget skema.

Ydermere bruges nogle timer, som er fordelt ud over hele året i det første halvår af 2023, for at kunne give det bedste tilbud, imens der er 18 kommende skolebørn.

Børnehuset Solstrålen – Drømmeskema med tid til andet arbejde udenfor skemaet

Hver medarbejder skemalægges med færre tider, så de selv råder over et givent antal timer til andet arbejdet end ’timer på gulvet’.).

Børnehusene Troldhøj, Kragebakken og Savannen

Disse tre børnehuse går i gang med prøvehandlinger med samme tema ”En Fremtid med Fuldtid” hen over sommeren 2023, med afslutning i august 2023.

Fysisk arbejdsmiljø på dagtilbudsområdet

På dagtilbudsområdet viser data, at der er en høj alderssammensætning og et højt langt sygefravær. Aldersgennemsnittet er at 58 % af medarbejderne på området er over 50 år og 20 % er over 60 år. Det lange sygefravær har i nogle perioder i 2022 været på næsten 9 %.

Det har ført til, at der er igangsat prøvehandlinger i børnehusene: Krabbedam og Gerlev Børnehus med henblik på at forbedre det fysiske arbejdsmiljø:

  1. Bevægelse i den pædagogiske praksis, er et tre-måneders forløb i begge børnehuse, hvor træning/styrkelse af medarbejdernes fysik skal integreres i den pædagogiske praksis med børnene, i form af fælles lege og aktiviteter.
  1. Forløb med ergoterapeut, er et tre-måneders forløb i det ene børnehus (i vuggestuen), hvor en ergoterapeut kommer ud i børnehuset og rådgiver om arbejdsstillinger i de situationer, hvor uhensigtsmæssige løft og arbejdsstillinger finder sted.

Der laves før- og eftermålinger ifm. prøvehandlingerne, for at undersøge effekten for medarbejdertrivsel, det pædagogiske arbejde med børnene, smerter i hverdagen, samarbejde, fysisk velbefindende og sygefravær.

Begge børnehuse ønsker som del af prøvehandlingerne at afprøve velfærdsteknologi, der kan forbedre det fysiske arbejdsmiljø samtidig med, at det understøtter den pædagogiske praksis sammen med børnene.

Plan for projektet i 2023

Der bliver ikke afholdt flere sprints på dagtilbudsområdet i år. Resten af 2023 vil der i projektet blive fokuseret på prøvehandlinger, spredning og implementering. Prøvehandlingerne på dagtilbudsområder forventes afsluttet inden jul 2023, udvalget vil få en ny status på projektet ultimo 2023 / primo 2024.

Inddragelse

Hele grundlaget for denne måde at arbejde på er inddragelse. Identificering af barrierer, beskrivelse af prøvehandlinger i forhold til forventet effekt er sket i samarbejde med ledere, medarbejdere, konsulenter, tillidsvalgte og lokaludvalg dagtilbudsområdet.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

52Orientering om kulturtilbud til børn

Resume

Job, erhverv og kultur har bedt administrationen udarbejde en sag til udvalgene: Job, erhverv og kultur, Skole, klub og SFO samt Børn, familie og forebyggelse om de eksisterende aktiviteter på børnekulturområdet. Hertil ønskes et overblik over hvilke kulturtilbud som er obligatoriske, hvilke som er en del af børnehave, skole eller dagtilbud og hvilke som kræver brugerbetaling.

Administrationen har taget udgangspunkt i kommunens egne kulturinstitutioner, kommunale børnehuse og folkeskoler. Denne sag er således en oversigt over nuværende kulturaktiviteter og -samarbejder i Frederikssund Kommune.

Indstilling

Administrationen indstiller til Børn, familie og forebyggelse, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

Kunst og kultur er et vigtigt fundament i børn og unges dannelse og i Frederikssund Kommune møder børn og unge mange kulturtilbud i løbet af deres opvækst. Det fremgår således både af kommunens Børne- og ungepolitik samt Kultur- og fritidspolitik, at børn i Frederikssund Kommune skal møde kommunens foreninger, kulturinstitutioner og indgå i fællesskaber i deres hverdag "der skal ligeledes skabes broer til de fællesskaber, der eksisterer uden for skole og institution – for eksempel naturen, de frivillige foreningstilbud, kulturinstitutionerne og de lokale virksomheder. Det skal give børn og unge muligheder for at være en del af noget, der understøtter deres interesser og drømme" (fra Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik).

En del af folkeskolens formål og lovgivning er, at børn møder kultur i løbet af deres skolegang ligesom det er en del af de pædagogiske lærerplaner på dagtilbudsområdet.

Nogle kulturtilbud i Frederikssund Kommune møder børnene igennem det kommunale børnehus eller i folkeskolen og andre udbydes af kulturinstitutioner, som også samarbejder på tværs af kulturinstitutioner og børnehuse/folkeskoler. I udgangspunktet gælder de beskrevne kulturtilbud i denne sag for de kommunale daginstitutioner og folkeskoler, mens private børnehaver eksempelvis også får tilbudt at komme med på kulturstiforløbet.

Det er i princippet kun Kulturstiforløbet som er et obligatorisk kulturudbud til børn i Frederikssund Kommune, men der er etableret mange øvrige samarbejder på tværs af børn, skole og kulturinstitutioner.

I det følgende præsenteres en oversigt over kulturtilbud og samarbejder på børnekulturområdet. Mere detaljerede beskrivelser af de enkelte kulturtilbud uddybes i bilag.

OVERSIGT OVER AKTIVITETER OG SAMARBEJDER PÅ BØRNEKULTUROMRÅDET

Kulturstier

Kulturstier er et obligatorisk forløb for alle børnehavebørn i de kommunale børnehuse i Frederikssund Kommune. Kulturstier startede i 2014 som et toårigt udviklingsprojekt finansieret af Uddannelsesudvalgets kvalitetspulje. Herefter blev det i 2016 et fast tiltag, som finansieres via en pulje baseret på en betaling pr. barn og som sikrer, at børnene introduceres til litteraturen, musikken, billedkunsten og kulturarvens verden. Økonomien i Kulturstier er afhængigt af børnetal og varierer derfor. Men det er ca. 200.000 kr. pr. år som fremkommer ved at børnehusene betaler 140 kr. pr. halvår pr. barn for ca. 700 børn pr. halvår.

Kulturstier er udviklet i fællesskab mellem det pædagogiske og det kunstfaglige felt og kommunens børn får i løbet af deres børnehavetid således besøgt følgende kulturinstitutioner: Willumsens Museum, Færgegården, bibliotekerne og børnehusene får besøg af Musikskolen i form af Musikpatruljen. I tilrettelæggelsen af Kulturstier er der taget højde for ””Den styrkede pædagogiske læreplan” og de seks pædagogiske læreplanstemaer. Børnehaverne arbejder med før, under og efter aktiviteter, så forløbene bliver en del af en helhed. Det er administrationens opfattelse, at det er et forløb som værdsættes af både børnehuse, kulturinstitutioner, børn og forældre. Forløbet er obligatorisk og indgår som en del af børnehavelivet og er gratis for børnene at deltage i.

Kultur i Skolen

Kultur i skolen er en betegnelse for skoleområdets kulturtilbud til skolebørn. Det er tiltag mange børn møder gratis igennem deres skole/dagtilbud men det er ikke et krav for skoler/dagtilbud at deltage.

Læs mere om Kultur i Skolen i bilag.

KULTURINSTITUTIONERNES SAMARBEJDER OG AKTIVITETER FOR BØRN

Udover at børn i Frederikssund Kommune møder kulturen igennem deres skole/dagtilbud og i børnehusene har de mulighed for at opleve og deltage i aktiviteter som kulturinstitutionerne udbyder. Nogle af disse er ligeledes tiltag børnene møder i skolen (som eksempelvis Levende Musik i Skolen) men udbydes og planlægges af kulturinstitutionerne, mens andre er delvist finansieret af kommunen (som eksempelvis tilskud til billedskole på Willumsens). I det følgende er et overblik over kulturinstitutionernes tilbud.

De enkelte kulturinstitutioners tilbud er uddybet i et samlet bilag.

Willumsens Museum

Museet udbyder en række faste kulturtilbud til børn og unge i løbet af året herunder fx billedskole for forskellige aldre, familiesøndage, ferieworkshops, Sommer Kunst camp mv. Derudover indgår museet i forskellige samarbejder og projekter hvert år.

Frederikssund Bibliotekerne

Udover at Bibliotekerne har en lang række tilbud til skoler og dagtilbud, herunder Kulturstier, besøg i dagtilbud mv. har de naturligvis også udlån af bøger til Frederikssunds børn og unge. Herudover er der løbende arrangementer for børn og deres familier som er åbne for alle samt skriveværksted for unge forfatterspirer mm.

Færgegården - Frederikssund Museum

Færgegården er en del af Kulturstier som er omtalt ovenfor, og har tilbud til skolebørn hvor skolerne i Frederikssund kan booke tid på museet og de øvrige besøgssteder i ROMU-regi (Roskilde Museerne).

Musikskolen

Musikskolen er et kulturtilbud for kommunens børn og unge. Her kan man melde sig på et hold eller en aktivitet med brugerbetaling. Derudover er Musikskolen med i kulturstiforløbet og med i samarbejdet Krydsfeltet med Willumsens Museum og Parkteatret.

Parkteatret

Parkteatret har adskillige teatertilbud til børn og unge og viser blandt andet også teaterforestillinger for børn i samarbejde med Frederikssund Teaterforening og Frederikssund Børneteaterforening.

Krydsfeltet: en fælles performativ platform

Under navnet ”Krydsfeltet” samarbejder Willumsens billedskole, Parkteaterets dramaskole og Frederikssund Musikskole om en fælles performativ platform. Krydsfeltet udbydes både til folkeskoler i Frederikssunds 8. klasser og er kunstskoler man kan deltage i mod brugerbetaling.

Rejsestalden

Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris har omkring 3-4 børne-/familiearrangementer om året samt 1-2 events, hvor der også er aktiviteter for børn.

ENKELTSTÅENDE EVENTS OG ØVRIGE BØRNEKULTURAKTIVITETER I FREDERIKSSUND KOMMUNE

Ferieaktivitetspuljen

Ferieaktivitetspuljen er en mulighed for frivillige foreninger som ønsker at arrangere aktiviteter i skoleferierne. Puljen kan søges af kulturinstitutionerne og de frivillige foreninger og har til formål at give børn i Frederikssund Kommune gode oplevelser i deres ferier.

Kulturhavn 2023

På kulturhavn 2023 vil der være adskillige gratis aktiviteter for børn præsenteret af kommunens kulturinstitutioner og frivillige foreninger.

Det Kgl. Teaters Postyrium i uge 40 2023

Postyrium er et gratis tilbud til skolebørn 4 - 10 år initieret af Det Kgl. Teater. Tre containere placeres ved Frederikssund Hallerne med elementer fra Det Kgl. Teaters univers. Skoler kan booke sig ind og der vil være instruktører til stede som guide børnene igennem brugen.

Natureventyr

Natureventyr er en app og et kulturtilbud til børn som er udviklet i samarbejde med Frederikssund Kommune, lokale spejderforeninger og kulturinstitutioner samt Nationalpark Skjoldungernes Land.

Elværket

Kulturhuset Elværket har ikke faste kulturtilbud til børn, men afvikler i efteråret ’23 ”kreativ hiphop-workshop” for unge i alderen 13 - 16 år som består af forskellige elementer fra hiphop som graffiti, scratch, hiphop-musik og rap mv.

Andre udbydere

Udover ovenstående findes der andre tilbud, som ikke er i kommunalt regi og derfor ikke er med i oversigten.

Inddragelse

Informationerne er indhentet i dialog med kulturinstitutionerne.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Bilag

53Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Rasmus Petersen (Ø)

Sagsfremstilling

  • Kommende arrangementer
  • Tidsplan for implementering af madordning i dagtilbud
  • Temadrøftelse 9. juni kl. 12-14 om demografi/kapacitet/bygninger på dagtilbudsområdet
  • Forslag om fælles arrangement efter sommerferien: Oplev naturformidlingsindsatsen - Børn, familie og forebyggelse samt Skole, klub og SFO
  • En fremtid på fuldtid, invitation til deltagelse 29. august kl. 9-13
  • Reservation af tidspunkt til to temadrøftelser (eftermiddag) 2. halvår 2023
  • Datoer til udvalgets deltagelse i kommende områdebestyrelsesmøder
  • Brev til Social, Bolig og Ældreministeriet om omgørelsesprocenter/Danmarkskortet
  • Svar på henvendelse vedr. Danmarkskortet fra Social, Bolig og Ældreministeriet
  • Den nationale kvalitetsundersøgelse på dagtilbudsområdet
  • Sager på vej 2023

Bilag

54Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.