Børn, familier og forebyggelses møde den 07. juni 2023
Børnehuset Stenhøjgård, Ventevej 23B, 3600 Frederikssund kl. 08.00
55Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Godkendt.
56Beslutning om prioritering af velfærdsteknologiske indsatser for det første halvår af 2023
Resume
Med denne sag skal udvalget beslutte, hvorvidt man overfor Økonomiudvalget og Byrådet vil anbefale, at der fra den velfærdsteknologiske pulje afsættes midler til de projekter, der er ansøgt om indenfor udvalgets område.
Sagen behandles sideløbende i Børn, familier og forebyggelse, Social og sundhed, Omsorg og ældre, hvor udvalgene tager stilling til ansøgte projekter indenfor eget område.
Efter møderne i de respektive fagudvalg vil beslutningerne blive samlet i en fælles oversigt. Oversigten fremstilles for økonomiudvalget og med henblik på en endelig beslutning omkring prioritering af samtlige indkomne ansøgninger samt frigivelse af midlerne hertil.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Projektet Velfærdsteknologi og arbejdsmiljø i børnehuse (g) tildeles i alt 300.000 kr. fra den velfærdsteknologiske pulje og at midlerne frigives fra puljen.
Beslutning
Anbefales.
Udvalget ønsker at følge prøvehandlingerne med velfærdsteknologi i dagtilbud med en sag i 2. halvår 2023.
Sagsfremstilling
Fagudvalgene skal, som følge af Byrådets beslutning på møde 30. marts 2022 (sag nummer 59), træffe beslutning om, hvilke konkrete velfærdsteknologiske indsatser, indenfor udvalgets område, der skal anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet.
Der er i alt ca. 2.098.000 kr. til rådighed i 2023 i den velfærdsteknologiske pulje. I første ansøgningsrunde, ud af to i 2023, er der er modtaget ansøgninger for et samlet beløb på 1.749.379 kr. til den velfærdsteknologiske pulje.
Det er ikke umiddelbart programstyregruppens forventning at der kommer mange eller store ansøgninger til den anden ansøgningsrunde i 2023. I vedhæftet bilag beskrives de indkomne ansøgninger mere detaljeret, herunder formålet med teknologien, det ansøgte beløb, området som teknologien skal implementeres i samt programstyregruppens prioritering og begrundelse. Beløbet for Kommunikationsappen på Børn, familie og forebyggelses område svarende til ca. 200.000 kr., som blev godkendt i 2021, forventes investeret i 2023 og fremgår derfor af bilaget.
Programstyregruppen for velfærdsteknologi har i denne ansøgningsrunde lagt vægt på, at den velfærdsteknologiske pulje skal anvendes til indkøb af teknologier, hvoraf flere er afprøvet med stor effekt. Puljen bidrager til en opskalering og yderligere implementering med forventning om udbredelse af gevinsterne. Derudover er enkelte teknologier udvalgt på baggrund af et ønske om afprøvning via pilotprojekt, da der ligeledes er en forventning fra afdelingerne om en stor effekt.
Indenfor Børn, familie og Forebyggelse har Programstyregruppen for velfærdsteknologi modtaget i alt 1 projektansøgning.
g) Velfærdsteknologi og arbejdsmiljø i børnehuse
Formålet er således afprøvning af målrettede velfærdsteknologiske prøvehandlinger i et børnehus, som skal medvirke til mindre sygefravær gennem et bedre fysisk arbejdsmiljø, i alt 300.000 kr.
Indenfor Omsorg og ældre samt Social og sundhed har Programstyregruppen for velfærdsteknologi modtaget 1 projektansøgning.
a) Apparat til måling af vitale parametre.
Målinger af vitale parametre skal medvirke til at øge patientsikkerheden, forebygge utilsigtede hændelser samt forebygge genindlæggelser, i alt 464.800 kr.
Indenfor Omsorg og ældre har Programstyregruppen for velfærdsteknologi modtaget 5 projektansøgninger.
b) App – trivsel hos medarbejderne
Appen skal medvirke til at skabe et overblik over medarbejdernes trivsel, således at lederne kan reagere og håndtere mistrivsel rettidigt, i alt 41.500 kr.
c) Af-/påklædningsstol med el
Af-/påklædningsstol skal give medarbejderne mulighed for at udføre personlig pleje med færre forflytninger, når de skal hjælpe beboerne, i alt 359.200 kr.
d) Toilet/badestole med el-hejs og -kip
Toiletbadestol med el hejs og kip skal aflaste medarbejdernes fysiske arbejdsmiljø, når borgerne skal hjælpes omkring toiletbesøg, i alt 263.879 kr.
e) Fælles kørestol med hjælpemotor
En hjælpemotor muliggør, at særligt vægttunge borger kan komme på tur i kørestol udenfor med en anden person, i alt 50.000 kr.
f) Soft Tilt sengebunde
Sengebunden medvirker til forebyggelse af borgers tryksår på kroppen i liggende stilling, i alt 270.000 kr.
Formål og ramme for prioritering
Midlerne til velfærdsteknologiske indsatser er prioriteret til:
1. afprøvning af nye velfærdsteknologier til enkelt afprøvninger (prøvehandlinger og valg af ”rette model”)
2. indkøb i forbindelse med en opskalering af en velafprøvet teknologi (overgangen til implementeringsprojekt, hvor der indkøbes flere af den udvalgte teknologi til implementering)
Teknologierne skal medvirke til at følgende formål opnås:
- Bedre oplevet kvalitet for borgere med behov for understøttelse til at kunne udfolde sig personligt og leve et selvstændigt, frit og værdigt liv i trygge rammer.
- Bedre arbejdsmiljø og -glæde blandt medarbejderne. Velfærdsteknologi spiller en vigtig rolle i at gøre arbejdslivet mere skånsomt og attraktivt.
- Bedre udnyttelse af de kommunale/offentlige ressourcer.
Dokumentet ”Ramme for ansøgning om midler til velfærdsteknologiske indsatser” uddyber rammen for prioriteringer af velfærdsteknologiske indsatser i Frederikssund Kommune. Dokumentet er bilagt.
Opfølgning på velfærdsteknologiske indsatser
Når en velfærdsteknologi er afprøvet og evt. implementeret evalueres velfærdsteknologien. Det undersøges, om der er et match mellem organisationen, teknologi, borger og økonomi. I evalueringsrapporten tages også stilling til et fremtidigt brug af velfærdsteknologien. Såfremt det besluttes at teknologien skal udbredes yderligere inden for området udarbejdes en særskilt plan for finansiering og implementering.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da nærværende sag ikke har bevillingsmæssige konsekvenser, da der er tale om en pulje med allerede afsatte midler.
Bilag
57Beslutning om strategi for tidlig forebyggende indsats, Fælles tilgang - fælles ansvar
Resume
I budgetaftalen 2022 blev det besluttet, at der skal laves en strategi for tidlig forebyggende indsats for børn og unge. Strategien "Fælles tilgang – fælles ansvar" er nu klar til godkendelse. Formålet med strategien er skabe et fælles grundlag for den tidlige forebyggende indsats i kommunen for derigennem at styrke trivsel og sundhed blandt kommunens børn og unge. Udvalget orienteres dertil om implementeringsplan samt en grafisk skitse på vejviser.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Godkende strategien for tidlig forebyggende indsats.
- Tage orientering om implementeringsplan til efterretning.
- Tage orientering om grafisk skitse på vejviseren (strategiens spor #3) til efterretning.
Beslutning
Indstillingspunkt 1: Drøftet i det strategien skrives igennem igen for at sikre, at alle medarbejdere kan læse og forstå teksten. Sagen kommer til fornyet politisk behandling efter sommerferien.
Indstillingspunkt 2-3: Taget til efterretning, idet udvalget med en sag i 2. halvår 2023 - inden temamødet med byrådet - drøfter indikatorer og ønskede effekt for at kunne følge op på realisering af strategien.
Sagsfremstilling
En væsentlig del af kommunens Børne- og Ungepolitik ”Et godt sted at vokse op” er at styrke det tidlige, forbyggende arbejde. Ambitionen tydeliggøres blandt andet i budgetaftalen for 2022, hvor tidlig forebyggende indsats blev prioriteret som et særligt indsatsområde. Den første opgave, jf. Kommissorium for styrkelse af og omlægning til tidlig forebyggende indsats (sag nr. 19, 2022), har været at udforme en fælles tværgående strategi for tidlig forebyggende indsats.
Med afsæt i input fra ledere og medarbejdere på 0 til 18-års området, udarbejdede administrationen et strategiforslag. Børn, familie og forebyggelse sendte strategiforslaget i høring hos relevante aktører på 0-18 års området i perioden 20. marts til 17. april 2023. Denne sag samler op på høringssvarene og administrationens anbefalinger, samt giver en status på strategiarbejdets grafiske vejviser samt implementeringsplan.
Opsamling af høringssvar og administrationens anbefalinger
Administrationen har modtaget 32 høringssvar, inklusive bemærkninger fra fire stående udvalg. Yderligere én kommentar er fremsendt fra en ikke-høringsberettiget forening (se Bilag 1 for høringssvarene i helhed). Nedenstående seks temaer opsummerer hovedlinjerne i kommentarer til strategiens form og indhold, samt administrationens anbefalinger:
- Flere høringsparter har et ønske om større tydelighed i forhold til roller, ansvar og handlemuligheder. Administrationen anbefaler, at strategiens strategiske afsæt tydeliggøres, og at dialoger vedrørende arbejdsgange, procedurer mv. finder sted i strategiarbejdets implementeringsfase.
- Nogle høringsparter oplever utydelighed omkring, hvad der tæller som ’mistrivsel’, og ønsker at få dette beskrevet. Administrationen anbefaler, at det tydeliggøres, at mistrivsel kan omfatte forskellige tegn på, at et barn eller ung ikke har det godt – uanset hvor mistrivslen viser sig (fx i dagtilbud, skole, hjem mv.).
- Nogle høringsparter oplever, at forældrene er passive i strategien. De udtrykker bekymring for, at vigtig viden går tabt, hvis forældrene ikke inddrages mere. Administrationen anbefaler, at det tydeliggøres, at forældrene skal inddrages tidligt og løbende, med henblik på at skabe fælles forståelse af problem og løsninger.
- Nogle høringsparter gør administrationen opmærksom på, at fritids- og foreningslivets frivillige skal have kendskab til strategien og blive klædt på i forhold til deres rolle og ansvar i den tidlige forebyggende indsats. Administrationen anbefaler, at fritids- og foreningslivet skal orienteres om strategiens indehold. Administrationen anbefaler også, at strategien realiseres i dialog og samarbejde med fritids- og foreningslivet.
- Flere høringsparter udtrykker bekymring for, at der ikke er ”hænder nok” blandt ledere og medarbejdere, til at løfte opgaven med den tidlige forebyggende indsats. Der opleves også et behov for kompetenceudvikling. Administrationen er opmærksom på, at omlægningen til en tidlig forebyggende indsats kan give anledning til drøftelser om prioriteringer, både politisk og i organisationen. Administrationen anbefaler dog ikke, at strategiteksten ændres på baggrund heraf.
Samlet har høringssvarene givet anledning til en række ændringer til strategiudkastet, herunder nogle tematiske justeringer samt mindre sproglige ændringer. Strategiens formål er fortsat at skabe et fælles grundlag og fælles faglig retning og består fortsat af tre spor – ”Værdisæt for tidlig forebyggende indsats”, ”Fælles tilgang, fælles ansvar” samt ”Vejviser for tidlig forebyggende indsats”. Se Bilag 2 for tematisk gennemgang af ændringsforslag samt Bilag 3 for strategien i helhed. Ændringsforslag er gulmarkerede i strategiteksten.
Status på grafisk illustration af vejviser
Som en del af strategiens spor #3: Vejviser for tidlig forebyggende indsats, er en grafisk illustrativ one-pager under udarbejdelse. Vejviseren tager afsæt i behovsbaserede faglige vurderinger på baggrund af tidlige tegn på mistrivsel hos et barn eller en ung. Indholdet kvalificeres i takt med strategiens realisering. Vejviseren bruges i første omgang digitalt for at muliggøre opdatering af indholdet. Se Bilag 4.
Status på implementeringsplan
Administrationen har udarbejdet en implementeringsplan, gældende for perioden juni 2023 – december 2024. Derefter forventes den tidlige forebyggende indsats at være en del af daglig drift på 0 til 18-års området. Børn, familie og forebyggelse orienteres om arbejdets fremdrift hvert halve år. Orienteringen vil også blive fremsendt til Skole, klub og SFO samt Unge, fritid og idræt. Se Bilag 5.
Næste skridt
Såfremt udvalget på mødet i juni 2023 beslutter at anbefale godkendelse af strategien overfor Økonomiudvalg samt Byråd, lægges strategien op til endelig godkendelse på Byrådsmødet i juni. Realisering af strategien fortsætter derefter ifølge implementeringsplanen. Der planlægges for en Temadrøftelse i Byrådet i løbet af efteråret 2023.
Inddragelse
Medarbejdere og ledere har været inddraget i tilblivelsen af strategiens indhold. Strategien har dertil været i høring hos høringsberettigede parter på 0 til 18-års området (se Bilag 1).
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da nærværende sag ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
58Beslutning om omprioritering af midler afsat til meritpædagoguddannelse
Resume
På møde 9. marts besluttede Børn, familier og forebyggelse udmøntningen af 1,3 mio. kr. til en målrettet indsats i forhold til rekruttering, uddannelse og fastholdelse på dagtilbudsområdet. En af de indsatser var, at flere pædagogmedhjælpere skulle på meritpædagoguddannelse. En præcisering fra KL af reglerne vedrørende de ansattes vilkår mens de er studerende på meritpædagoguddannelsen har dog betydet, at det ikke har været muligt at uddanne pædagogmedhjælpere til meritpædagoger. Der udestår derfor en omprioritering af økonomi svarende til 813.000 kroner, som Børn, familier og forebyggelse med denne sag skal beslutte.
Indstilling
Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:
- Beslutte den foreslåede omprioritering af udmøntningen af midler til rekruttering, uddannelse og fastholdelse.
Historik
Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 12. april 2023, pkt. 36:
Udsat.
Beslutning
Godkendt.
Sagsfremstilling
Økonomi afsat til rekruttering, uddannelse og fastholdelse på dagtilbudsområdet
Med budgetaftalen for Budget 2022 blev det besluttet at sikre en målrettet indsats i forhold til at fastholde, uddanne og rekruttere flere dygtige pædagoger og pædagogisk personale. På møde 1. november 2021 besluttede det daværende Opvækstudvalg at afsætte 1,3 mio. i både 2022 og 2023 til formålet.
På møde 9. marts 2022 besluttede Børn, familier og forebyggelse den nærmere udmøntning af budgetmidlerne i til rekruttering, uddannelse og fastholdelse i 2022, 2023 og 2024.
Udmøntningen af midlerne til arbejdet med rekruttering, uddannelse og fastholdelse af pædagoger og pædagogisk personale er i årene 2022 og 2023 fordelt på fem overordnede indsatsområder:
- Efteruddannelse af praktikvejledere
- Konferencedage for studerende i praktik
- Flere på meritpædagoguddannelsen
- Fastholdelse af medarbejdere
- Tværgående indsatser i kommunen
Udmøntningen af midlerne signalerer et tydeligt ønske om et særligt fokus på både rekruttering, uddannelse og fastholdelse. Herunder en klar betoning af vigtigheden af, at Frederikssund Kommune er en attraktiv uddannelseskommune, hvor pædagogstuderende aktivt tilvælger at komme i praktik og blive fastansat som færdiguddannede pædagoger.
Status på igangsatte initiativer
Frem til nu er der iværksat flere initiativer indenfor rammerne af de udmøntede midler. Blandt andet er otte pædagoger i gang med praktikvejlederuddannelsen, hvorefter alle børnehuse, på nær to, vil have uddannede praktikvejledere til at varetage praktikvejlederopgaven i eget børnehus. I to børnehuse har der ikke på nuværende tidspunkt været nogle pædagoger der har haft interesse i at varetage praktikvejlederfunktionen og påbegynde uddannelsen. Der er fortsat løbende dialog med de to børnehuse med det formål at sikre, at de på sigt uddanner eller rekrutterer praktikvejledere.
Herudover er der nedsat en arbejdsgruppe på tværs af børnehuse, hvor praktikvejledere sammen med Center for Børn og Skole, er i gang med at planlægge temadage for alle praktikvejledere og konferencedage/workshops for de studerende der er i praktik i børnehusene.
Derudover er arbejdsgruppen i gang med at udarbejde materiale om praktikforløb i Frederikssund Kommunes børnehuse, hvor det beskrives tydeligere hvilken hverdag den studerende møder, hvordan samarbejdet med praktikvejleder og ledelse foregår, ligesom de enkelte børnehuses unikke profiler beskrives.
Ønske om flere på meritpædagoguddannelse kan ikke imødekommes
Som en del af udmøntningen af midler til indsatser i forhold til rekruttering, uddannelse og fastholdelse på dagtilbudsområdet var der også afsat økonomi til at sikre at flere pædagogmedhjælpere uddanner sig til meritpædagog.
Der har ikke været et ønske fra nogen pædagogmedhjælpere om at påbegynde en meritpædagoguddannelse, hvorfor der blev igangsat et større arbejde for at gøre det attraktivt for nuværende ansatte at uddanne sig til meritpædagog. Administrationen var således i samarbejde med FOA i gang med at udarbejde en uddannelsesaftale, der kunne sikre pædagogmedhjælperne uddannelsesvilkår, der ville gøre det attraktivt at blive uddannet på meritpædagoguddannelsen. En aftale der ville være i lighed med mange andre kommuners aftaler på området.
Da en aftale forelå, udsendte KL en præcisering til samtlige kommuner i Danmark, hvori det blev præciseret, at den aftale som mange kommuner har indgået, om gode uddannelsesvilkår for pædagogmedhjælpere, herunder løn under uddannelse, ikke er i overensstemmelse med gældende regler.
I Frederikssund Kommune er vi derfor nødt til at indordne os herunder, og kan ikke tilbyde pædagogmedhjælpere særlige vilkår under deres uddannelse. Der er ikke på nuværende tidspunkt interesse blandt pædagogmedhjælpere om at tage uddannelsen på eksisterende vilkår. Derfor tilbagestår 813.000 kroner til anden udmøntning.
Forslag om omprioritering af midler
Administrationen forslår, at midlerne afsat til meritpædagoguddannelsen omprioriteres til andre initiativer, og udmøntes i henhold til nedenstående tabel. Det er vurderingen, at de prioriterede indsatser der beskrives nedenfor, hver især og samlet set vil bidrage til at understøtte kvalitetsudvikling af det samlede dagtilbudsområde.
Forslag til ny udmøntning | |
Sygefravær tovholder, vikardækning | 180.000 |
Projekt: En fremtid på fuldtid | 250.000 |
Yderligere et ICDP hold | 340.000 |
Rekrutteringssite | 43.000 |
I alt | 813.000 |
Ad 1:
Administrationen anbefaler, at der afsættes midler til at understøtte børnehusenes arbejde med det fælles kommunale projekt omkring sygefravær. Som en del af det kommunale sygefraværsprojekt skal i alt fire tovholdere på dagtilbudsområdet, to dage om måneden i hele 2023 arbejde med initiativer i sygefraværsprojektet. Administrationen anbefaler, at der afsættes midler til at disse tovholdere frikøbes, således at børnehusene ikke har ekstraudgifter i den forbindelse.
Ad 2:
Som en del af sprint-forløbet, arbejder børnehusene Kragebakken, Troldhøj og Solstrålen med prøvehandlinger indenfor projektet ”En fremtid på fuldtid”. ”En fremtid på fuldtid” går ud på, at medarbejdere der i dag er deltidsansatte går op i tid, til fuld arbejdstid. Det betyder naturligvis øgede lønudgifter til det enkelte børnehus, og idet der er tale om en prøvehandling, anbefaler administrationen, at det enkelte børnehus kompenseres for de ekstraudgifter, der er forbundet hermed.
Ad 3:
Administrationen anbefaler, at der anvendes nogle af de overskydende midler til at gennemføre et ekstra hold indenfor ICDP. Dermed vil der kunne sættes turbo på at få uddannet de medarbejdere, der skal fungere som spydspidser i de enkelte børnehuse.
Ad 4:
Administrationen anbefaler at der afsættes økonomi til at etablere et rekrutteringssite på dagtilbudsområdet, der i højere grad bidrager til at øge rekrutteringen af pædagoger. Øvrige udvalg bidrager også til finansiering af rekrutteringssite på deres respektive områder.
Inddragelse
Prioriteringen af ovenstående initiativer har fundet sted i samarbejde med områdelederne.
Økonomi
Denne sag har inden bevillingsmæssige konsekvenser hvorfor Center for Økonomi ingen bemærkninger har. Der er i forvejen afsat økonomiske midler i budgettet og det forventes at ovenstående forslag til ny udmøntning finansieres indenfor den eksisterende ramme.
59Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for nyt børnehus i Skibby
Resume
Med nærværende sag fremlægges anlægsregnskabet for etablering af nyt børnehus i Skibby.
Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet slutter med et mindreforbrug på 0,24 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Godkende det fremlagte anlægsregnskab.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2022. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for opførelse af nyt børnehus i Skibby.
Der blev på Byrådets møder 30. marts 2016 og 29. november 2017 givet anlægsbevilling på 20,45 mio. kr. og 4,9 mio. kr., d.v.s. samlet 25,34 mio. kr., til opførelse af nyt børnehus i Skibby.
Der er anvendt 25,1 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,24 mio. kr., svarende til 1,0 %, af anlægsbevillingen.
Mio. kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 25,34 | 25,1 | 0,24 |
Der er opført et nyt børnehus i Skibby, nu døbt Savannen, på i alt 912 m2. Byggeriet indeholder ligeledes legeplads, diverse udhuse, bålhytter og udeværksted. Byggeriet er opført i totalentreprise. Institutionen består af 4 børnehavegrupper beregnet for 84 børn og 1 vuggestuegruppe beregnet til 15 børn.
Byggeriet er opført med et mindre overskud, da de uforudsete udgifter har været mindre end forudsat
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2022.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoudgifter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge, at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.
I Frederikssund kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.
For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.
Bilag
60Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for pavillon ved Marbækvej 43A
Resume
Med nærværende sag fremlægges anlægsregnskabet for etablering af pavillon ved Marbækvej 43A i forbindelse med etableringen af Børnehuset Gyldensten. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet slutter med et merforbrug på 0,020 mio.kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Godkende det fremlagte anlægsregnskab.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2022. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for etablering af pavillon på Marbækvej 43A i forbindelse med etablering af Børnehuset Gyldensten.
Der blev på Byrådets møde 26. juni 2020 givet en anlægsbevilling på 6,43 mio. kr. til etablering af pavillon på Marbækvej 43A i forbindelse med etablering af Børnehuset Gyldensten.
Der er anvendt 6,45 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 0,02 mio. kr., svarende til 0,3 %, i forhold til anlægsbevillingen.
Mio. kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 6,43 | 6,45 | 0,02 |
Bevillingen er anvendt til opsætning af midlertidig pavillon for modtagelse af børn opskrevet i Børnehuset Gyldensten, i forbindelse med ombygning af de lokaler der tidligere husede Specialskolen Kærholms afdeling Kølholm, til et dagtilbud, Børnehuset Gyldensten. Pavillonen har været anvendt fra august 2020 til og med november 2021. Pavillonen er efterfølgende nedtaget og området er reetableret til legeplads, samt at dagtilbuddet Gyldensten er blevet færdigbygget og ibrugtaget.
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2022.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoudgifter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge, at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.
I Frederikssund kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.
For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.
Bilag
61Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for ombygning af eksisterende bygning på Marbækvej 43A
Resume
Med nærværende sag fremlægges anlægsregnskabet for ombygning af Marbækvej 43A til nyt dagtilbud, Børnehuset Gyldensten. Det var tidligere Specialskolen Kærholms afdeling Kølholm der lå på adressen.
Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,044 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Godkende det fremlagte anlægsregnskab.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2022. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for ombygning af Marbækvej 43A, der tidligere husede Specialskolen Kærholms afdeling Kølholm, til nyt dagtilbud - Børnehuset Gyldensten.
Der blev på Byrådets møde 24. juni 2020 givet en anlægsbevilling på 26,21 mio. kr. til ombygning af den bygning på Marbækvej 43A, hvor afdeling Kølholm tidligere lå, til nyt dagtilbud, Børnehuset Gyldensten, grundet kapacitetsudvidelse på dagtilbudsområdet i område Frederikssund Syd.
Der er anvendt 26,166 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,044 mio. kr., svarende til 0,17 %, i forhold til anlægsbevillingen.
Mio.kr. Udgifter | Bevilling 26,21 | Regnskab 26,166 | Afvigelse 0,044 |
Bygningen på Marbækvej 43A er i perioden fra januar 2021 til november 2021 blevet ombygget til nyt Børnehuset Gyldensten. Der er nedrevet to eksisterende træbygninger, som er erstattet af nyopført tilbygning, samt ombygning af eksisterende lokaler. Ydermere er der bygget ny legeplads til dagtilbuddet.
Der henvises til vedlagte bilag i sagen, for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2022.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoudgifter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge, at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.
I Frederikssund kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.
For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.
Bilag
62Drøftelse af beregning af minimumsnormeringer på børnehusniveau
Resume
Formanden for Børn, familier og forebyggelse anmoder om, at udvalget beder administrationen om at foretage en ny beregning af minimumsnormeringer i dagtilbud, baseret på den faktiske normering i hvert enkelt børnehus. Børn, familier og forebyggelse skal med denne sag drøfte formandens anmodning.
Indstilling
Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:
- Drøfte sagen.
Historik
Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 10. maj 2023, pkt. 47:
Udsat.
Fraværende:
Rasmus Petersen (Ø)
Beslutning
Drøftet, idet udvalget ønsker sagen optaget på et kommende møde.
Sagsfremstilling
Rasmus Petersen (Ø) anmoder om, at Børn, familier og forebyggelse snarest muligt optager sag om beregning af minimumsnormeringer på børnehusniveau:
”Jeg oplever, at der er en diskrepans mellem den måde, vi jf. statens krav og regnemodel oplyser, at vi har minimumsnormeringer i Frederikssund kommune, og det som forældre og medarbejdere oplever, at der er af personale i det enkelte børnehus.
Jeg foreslår derfor, at udvalget beder Administrationen udvikle en regnemetode for normeringer i børnehusene, der viser den faktiske normering på børnehusniveau.
Regnemetoden skal tage højde for hvor mange medarbejdere, der faktuelt er til stede og arbejder med børnene (dvs. at det ikke er nok at tage udgangspunkt i en økonomisk model og omregne deltidsstillinger til årsværk osv.)
Regnemetoden skal gøre det gennemsigtigt og muligt at afgrænse hvilke stillinger der tælles med (ledere, praktikanter og studerende, special- og udviklingspædagoger m.v.), samt fordeling mellem medhjælpere, pædagogiske assistenter og pædagoger.
Regnemetoden skal gerne kunne være et dynamisk værktøj som kan opdateres og anvendes til dialog med områdebestyrelser m.fl.”
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Sagen har ingen direkte bevillingsmæssige konsekvenser. Men i det omfang, at det senere besluttes at ændre regnemetode ift. minimumsnormeringer vil det sandsynligvis have bevillingsmæssige konsekvenser.
63Orientering om samarbejdet med Det nationale kompetencecenter for børn og unge i familier med psykisk sygdom - KOMBU
Resume
I perioden december 2020 til udgangen af 2022 har Frederikssund Kommune, sammen med 8 andre kommuner, deltaget i et samarbejdsprojekt med Det nationale kompetencecenter for børn og unge i familier med psykisk sygdom – kaldet KOMBU. I projektperioden er der, på tværs af afdelinger og centre i kommunen, arbejdet med at styrke indsatsen over for børn og unge i Frederikssund Kommune, der vokser op i familier med psykisk sygdom. Med denne sag orienteres Børn, familier og forebyggelse om samarbejdet med KOMBU og om de indsatser og tiltag, som samarbejdet har bidraget til.
Indstilling
Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning. Udvalget er optaget af, at erfaringer og kompetencer fra KOMBU projektet indgå i realisering af tidlig, forebyggende indsats.
Sagsfremstilling
Hvert fjerde barn i Danmark vokser op i en familie med psykisk sygdom
I Danmark vokser cirka 340.000 børn og unge mellem 0-18 år op med en mor, far eller søskende med en psykisk sygdom. Vokser et barn op i en familie med psykisk sygdom, risikerer barnet eller den unge i langt højere grad end andre børn og unge at komme i mistrivsel. Det er Psykiatrifonden, der sammen med Region Nordjylland og Region hovedstaden, står bag KOMBU. Visionen for KOMBU er: ”At børn og unge, som vokser op i en familie med psykisk sygdom, får samme muligheder som andre for at leve et selvstændigt liv i trivsel”.
Frederikssund Kommune har kvalificerede tilbud målrettet børn, der vokser op i familier med psykisk sygdom
Kontakten med KOMBU blev etableret allerede i foråret 2020, hvor KOMBU foretog en kortlægning af hjælp og støtte til børn, der vokser op i familier med psykisk sygdom i alle danske kommuner. KOMBU var på besøg i Frederikssund Kommune for at høre om kommunens gruppetilbud for børn, der vokser op i familier med psykisk sygdom og/eller misbrug (Popcorn- og Søskendegrupper). KOMBU konkluderede på baggrund af kortlægningen, at Frederikssund Kommune har kvalificerede tilbud til målgruppen. Derfor har Frederikssund Kommune i løbet af projektperioden prioriteret at arbejde med at kvalificere og styrke indsatsen yderligere overfor børn og unge, der vokser op i familier med psykisk sygdom.
De 3 indsatsspor i Frederikssund Kommune
Processen har fulgt 3 spor (se bilag):
1) Viden om børn som vokser op i familier med psykisk sygdom
34 medarbejdere og ledere fra børne-, unge- og voksenområdet har gennemgået en 2-4 dages uddannelse til ’KOMBU fagligt fyrtårn’. De har fået den nyeste viden om psykisk sygdom, børn som pårørende, samt konkrete redskaber til fx opsporing af børnene. De faglige fyrtårne udbreder pt. viden og konkrete værktøjer til deres kollegaer ved hjælp af KOMBU e-learning. Derudover har 4 medarbejdere fået en uddannelse til børnegruppeledere.
2) Metoder til identificering/opsporing og støtte til børn og unge
KOMBU har udviklet en ”værktøjskasse” med nyttig viden og konkrete metoder og værktøjer. Dette for at understøtte, at kommunerne arbejder med en systematisk og tidlig opsporing af de børn og unge, der vokser op i en familie med psykisk sygdom, samt at der sker en udbredelse af viden om psykisk sygdom og de tilbud der eksisterer, i og udenfor kommunen. Medarbejdere fra Frederikssund Kommune har, i samarbejde med KOMBU, udviklet et nyt materiale målrettet de unge, da der fra samarbejdskommunerne blev efterlyst materiale til denne målgruppe.
3) Konkrete indsatser til børn og unge som vokser op i familier med psykisk sygdom
Alle eksisterende gruppetilbud til målgruppen har fået et ”servicetjek”, blandt andet i forhold til indhold i grupperne og procedurer for henvisning til tilbuddene. Som et pilotprojekt er der etableret et nyt gruppetilbud, en Popcorngruppe, for unge i alderen 14-16 år.
Evaluering af projektet
KOMBU har i foråret 2023 lavet en evaluering af den 2-årige projektperiode baseret på interviews med en række medarbejdere og ledere i samarbejdskommunerne, herunder altså Frederikssund Kommune. Med evalueringen har KOMBU ønsket at afdække, om viden og værktøjer fra KOMBU er brugbare i fagpersonernes daglige arbejde ude i kommunerne, og om fagpersonerne har oplevet et kompetenceløft i forhold til at opspore og arbejde med børn og unge, der vokser op i en familie med psykisk sygdom.
Evalueringen viser blandt andet:
- At medarbejdere og ledere udtrykker en meget stor tilfredshed med uddannelsen som fagligt fyrtårn, og at den i høj grad har bidraget til en øget viden om børn og unge som pårørende.
- At metoder og værktøjer fra uddannelsen og KOMBUs hjemmeside er meget let tilgængelige, og kan omsættes direkte til egen praksis ude i kommunerne.
- At KOMBU tilbyder værktøjer, der er med til at aftabuisere og åbne samtaler om psykisk sygdom.
- At KOMBUs metoder og værktøjer med fordel kan bruges i andre situationer, hvor børn og unge er pårørende, fx hvis en forælder er fysisk syg eller dør.
- At gruppeforløbene har været meget givende for de børn, der har deltaget. Børnegrupper er således også et væsentligt værktøj til at holde fokus på målgruppen - og ikke mindst hjælpe dem.
(Se evalueringen i bilag. Konklusionen på projektet præsenteres på side 7-10).
For yderligere information om KOMBU se: www.kombu.dk
Projektets betydning for Frederikssund Kommunes indsats i forhold til målgruppen
Opsummerende har Frederikssund Kommunes deltagelse i det 2-årige KOMBU-projekt bidraget til at kvalificere og udvikle de eksisterende indsatser og tilbud for børn og unge, der vokser op i familier med psykisk sygdom, blandt andet ved kompetenceløft af medarbejdere på tværs af afdelinger. De konkrete metoder og værktøjer, der er blevet præsenteret og udviklet i perioden, indgår nu som en del af medarbejdernes samlede værktøjskasse, ligesom der er kommet et styrket fokus på den tidlige opsporing af målgruppen. Viden og metoder fra projektet, fx i forhold til tegn på mistrivsel hos børn og unge og metoder til opsporing, inddrages i det fremadrettede arbejde med at styrke den tidlige forebyggende indsats i Frederikssund Kommune.
Inddragelse
Arbejdet med inddragelse af civilsamfundet, fx frivillige fra børnenes fritidsliv og familiernes eget private netværk er i den indledende fase. Der arbejdes fx med at udbrede viden om rollen som ”Vigtig voksen”, der skal sikre, at alle børn og unge, der lever i familier med psykisk sygdom i Frederikssund Kommune, har en fortrolig voksen at snakke med udenfor for familien.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da der ingen bevillingsmæssige konsekvenser er i denne sag.
Bilag
64Orientering om status for ændret organisering på dagtilbudsområdet
Resume
Med budgetaftalen 2023-2026 blev områdelederne for dagtilbud ændret fra fire til to områdeleder, og det blev besluttet at oprette en selvstændig stilling som pædagogisk leder af dagplejen. Denne organisering har igangsat flere understøttende ændringer, herunder en ny områdestruktur og forslag til at revideret styrelsesvedtægter for dagtilbudsområdet sendes i høring. Med denne sag orienteres udvalget om status for ændret organisering på dagtilbudsområdet.
Indstilling
Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:
- Tage orientering til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
I budgetaftalen 2023-2026 fulgte en ændret organisering på dagtilbudsområdet. Børn, familier og forebyggelse får med denne sag en orientering om status på gennemførelse af den ændrede ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet, understøttende ændringer i områdestruktur samt konstituering af pædagogisk leder i dagplejen.
Parallelt med denne sag forelægges en sag, hvor udvalget skal beslutte at sende udkast til ændring i styrelsesvedtægt for dagtilbud i høring med henblik på at tilpasse den nuværende bestyrelsesstruktur.
Ændret ledelse- og områdestruktur
Den ændret ledelsesstruktur for dagtilbud, fra fire til to områdeledere, blev gennemført pr. 1. januar 2023. For at understøtte dette, blev der gennemført en tilsvarende tilpasning af områdestrukturen på dagtilbudsområdet, fra fire til to områder. Konkret er de tidligere fire dagtilbudsområder slået sammen til to områder: Område Frederikssund og Område Hornsherred & Slangerup. Hvilke børnehuse der konkret tilhører hvilket område kan ses i vedlagte bilag ”Områdestruktur på dagtilbudsområdet”.
Derudover er der ansat en pædagogisk leder i dagplejen fra 1. maj 2023 med reference til den ene af de to områdeledere. Som en konsekvens af dette, er to stillinger som dagplejekonsulenter fra administrationen flyttet til to dagplejejpædagoger i de nye ledelsesområde med den pædagogiske leder for dagplejen.
Administrationen (sekretariatet i Børn og Skole) understøtter ændringen. Administrationen er organiseret i faglige teams, og der er eksempelvis etableret et dagtilbudsteam, der blandt andet har til formål at styrke understøttelsen af områdeledere og pædagogiske ledere. Det handler både om udvikling af pædagogisk praksis og ledelse og administrative opgaver på dagtilbudsområdet. Der har endvidere været igangsat en analyse af hvilke opgaver der kan løses i sekretariatet og hvilke opgaver, der bedst løses lokalt eller af områdelederne.
Pædagogisk ledelse
I februar 2023 blev der afholdt et møde, med deltagelse af blandt andet centerchef for Børn og Skole, områdeledere og pædagogiske ledere, hvor der blev drøftet måder hvorpå man fremadrettet kan understøtte den ændret områdestruktur.
De pædagogiske ledere efterspurgte blandt andet en gennemgang af deres nuværende funktions- og stillingsbeskrivelse i forhold til eventuelle ændringer som følge af den nye områdestruktur og -ledelsesstruktur. Områdeledere har efterfølgende haft funktions- og stillingsbeskrivelsen til gennemgang i de to ledelsesteams, hvor der er blevet givet ønsker og input til ændringer og tilføjelser. Det endelige udkast er udarbejdet og vil blive drøftet på kommende lederteammøder i områderne og eventuelle sidste tilretninger kan herefter indarbejdes, inden stillingsbeskrivelsen foreligger i endelig udgave.
Derudover er det aftalt, at de eksisterende årlige temamøder, der afholdes på tværs af områdeledelse og med alle pædagogiske ledere i dagtilbud og dagplejen, skal centreres omkring pædagogisk ledelse. Dette for at understøtte faglig sparring i forhold varetagelse af den daglige ledelse under en ny områdestruktur.
Inddragelse
Undervejs i processen er områdelederne og pædagogiske ledere løbende blev involveret som beskrevet ovenfor. Derudover er det planlagt et samarbejde med områdelederne omkring hvorledes der arbejdes med frisættelse og lokal forankring, således der sikres lokalt ejerskab og - ledelse.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da nærværende sag ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
65Orientering om national undersøgelse om kvalitet i dagtilbud
Resume
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) og Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har 12. maj 2023 offentliggjort en national undersøgelse om kvalitet i dagtilbud for 0-2 årige. Med denne sag orienteres Børn, familier og forebyggelse om, at undersøgelsen er offentliggjort.
Indstilling
Administrationen indstiller til Børn, familier og forebyggelse, at:
- Tage orienteringen til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning. Udvalget ser frem til det fortsatte arbejde med udvikling af kvalitet i dagtilbud blandt andet gennem formulering af mål og strategi.
Sagsfremstilling
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) og Danmarks Evalueringsinstitut har 12. maj offentliggjort en national undersøgelse af kvalitet i dagtilbud for 0-2 årige børn.
Undersøgelsen viser, at der er stor variation i kvaliteten i både vuggestuer og dagplejen, men at kvaliteten er utilstrækkeligt for en stor andel dagtilbud.
Kvaliteten i de pædagogiske læringsmiljøer er blevet undersøgt med udgangspunkt i KIDS' observationsredskaber, hvor kvaliteten vurderes på en score fra 1-5. Med afsæt heri beregnes en samlet score, der placeres indenfor en af de fem kvalitetskategorier, KIDS opererer med: ‘fremragende’ kvalitet, ‘god’ kvalitet, ‘tilstrækkelig’ kvalitet, ‘utilstrækkelig’ kvalitet, ‘ringe’ kvalitet. KIDS er et redskab til måling, evaluering, dokumentation og registrering af pædagogisk udvikling, som anvendes i mange kommuner - også i Frederikssund Kommune.
Resultaterne på landsplan for vuggestuer viser, at 13 pct. har god kvalitet, 49 pct. har tilstrækkelig kvalitet mens 38 pct. har utilstrækkelig kvalitet.
Resultaterne på landsplan for dagplejen viser, at 8 pct. har god kvalitet, 39 pct. har tilstrækkelig kvalitet, 46 har utilstrækkelig kvalitet og 6 pct. har ringe kvalitet. Afrunding i data skyldes, at summen af disse ikke er 100, men kun 99.
Resultaterne for både vuggestuer og dagplejen viser, at de vurderes højere i kategorien 'relationer' end i de øvrige kategorier som er 'leg og aktivitet' og 'fysiske omgivelser'.
Den videre proces
Administrationen deltager den 31. maj på den nationale dagtilbudskonference, hvor undersøgelsen af kvalitet drøftes. Derudover har der allerede nu været indledende drøftelser mellem pædagogiske konsulenter og områdelederne om, hvad undersøgelsens resultater betyder for Frederikssund Kommune. Børn, familier og forebyggelse får en status på opfølgning på undersøgelsen i efteråret 2023.
Børn, familier og forebyggelse har tidligere drøftet behovet for udvikling af en strategi for dagtilbud i Frederikssund Kommune. Den nationale kvalitetsundersøgelse 0-2 årige børn vil kunne bidrage med værdifulde indsigter og perspektiver til dette arbejde, som skal ske i tæt samarbejde med områdeledere og pædagogiske ledere på dagtilbudsområdet, pædagogiske tilsynskonsulenter, faglige organisationer, områdebestyrelser m.fl.
Inddragelse
Ikke vurderet relevant.
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
66Meddelelser
Beslutning
Sociale normeringer.
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Kommende arrangementer
- Status på dialog med forældregruppe
- Overblik over mer- og mindreforbrug på dagtilbudsområdet i perioden 2012-2022
- Sager på vej 2023
Bilag
67Underskrifter
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.
Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.